Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Duitsland

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Duitsland
beste reistijd zonvakantie
Duitsland voor beginners
Duitsland nieuws & tips
Duitsland informatie
Duitsland informatie
Duitsland klimaat & weer
Duitsland reisadvies
Duitsland startpagina
mooiste dorpjes in Duitsland
steden in Duitsland
alles over Duitsland
vakantie via Duitsland
zomerzon in Duitsland
meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Voor Duitsland ga naar
Duitsland startpagina
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Duitsland

Ten oosten van Nederland ligt Duitsland; het land dat decennia lang vervloekt is vanwege de Tweede Wereldoorlog maar inmiddels uitgegroeid is tot één van de meest populaire vakantiebestemmingen onder de Nederlanders. Massaal trekken we naar de oosterburen voor een weekendje weg, om te winkelen, te genieten van de natuur of voor de wintersport. De veelzijdigheid van Duitsland en de historie weten veel landgenoten van ons te boeien. Duitsland heeft dan ook een groot aantal mooie historische steden, prachtige natuurgebieden en uitstekende faciliteiten om te sporten, fietsen of wandelen. Voor elk reisdoel en ieder seizoen heeft Duitsland wel iets te bieden.
Ook als vertrekpunt voor onze vakanties elders weten we Duitsland te vinden. De luchthavens van Duitsland bieden soms meer mogelijkheden en vaak daarom ook lagere tarieven om per vliegtuig naar elders te reizen.
Wat je zeer duidelijk in de Duitse cultuur merkt is dat de bevolking gewend is om nauwkeurig en georganiseerd te werken. Dat zie je niet alleen in de vele producten die je hier in Nederland kunt kopen (denk aan de degelijkheid van Duitse auto's) maar ook in de manier waarop de samenleving in elkaar zit. Duitsers zijn over het algemeen correct, beleefd, punctueel en doen wat ze zeggen. Deze bijna zakelijke manier van leven maken het de vakantieganger wel gemakkelijk als hij of zij in Duitsland op vakantie is.

Duitsland heeft een verleden waarin de Tweede Wereldoorlog één van de meest invloedrijke periodes is geweest op het latere Duitsland. De tweesplitsing vlak na de oorlog in de Bondsrepubliek Duitsland (West-Duitsland) en de Duitse Democratische Republiek (DDR of Oost-Duitsland) heeft duidelijk haar sporen achtergelaten. Op 9 november 1989 kwam de val van "De Muur", de fysieke grens tussen het rijke West-Berlijn en het communistische Oost-Berlijn. Het afbreken van deze muur die vele Duitsers die hem over wilden steken het leven heeft gekost luidde het begin in van de hereniging van Duitsland. De twee aparte staten werden op 3 oktober 1990 weer herenigd tot één Duitsland. Toch merk je dat veertig jaar communisme haar sporen achtergelaten heeft in het oosten van Duitsland. Hoewel Duitsland economisch gezien tot één van de belangrijkste landen ter wereld behoort, is er een duidelijke achterstand op economisch gebied in het voormalige Oost-Duitsland. Je merkt dat de samenleving daar harder is en er meer armoede en werkloosheid is onder de bevolking. Dat is echter geen reden om dit deel van het land te negeren als toerist. Juist het feit dat dit deel van het land tijdens een belangrijke periode van ontwikkeling een andere koers heeft gevaren dan het rijke westen zorgt ervoor dat dit deel een eigen gezicht heeft dat de moeite waard is om te ontdekken.

Duitse plaatsen
Over de volgende bestemmingen in Duitsland is op deze site uitgebreide informatie beschikbaar:
Berlijn
Cochem
Frankfurt am Main

Hessen
Romantische Strasse
Winterberg

Reizen naar Duitsland Er verschillende manieren om naar Duitsland te reizen:
Met de eigen auto
De meeste Nederlanders zullen Duitsland met de eigen auto bezoeken. Vanwege de korte afstand is een autovakantie naar Duitsland vaak voordeliger en/of efficiënter dan het vliegtuig. Wie langs de oostelijke grens woont zal mogelijk binnen slechts enkele minuten al in Duitsland zitten, voor wie in het westen van het land woont is het maximaal 2,5 uur rijden totdat je in Duitsland bent.
Hoewel het aantal files in Duitsland de afgelopen jaren flink toegenomen is, is de auto nog steeds een uitstekend middel om naar de meeste bestemmingen binnen Duitsland te reizen. Voor eigenaren van snelle bolides is het ook dé kans om zonder het risico je rijbewijs kwijt te raken of een hoge boete te krijgen eens flink gas te kunnen geven en met snelheden van dik tweehonderd kilometer per uur over het asfalt te scheuren.
In steeds meer steden in Duitsland is een zogenaamde milieusticker verplicht om er met de auto te mogen rijden. Je moet je milieusticker Duitsland vooraf kopen. Dat kan via internet.
Per touringcar
Vanuit Nederland zijn er een redelijk aantal busreizen naar Duitsland te boeken. Een groot deel van het aanbod bestaat uit dagtrips naar steden net over de grens zoals Düsseldorf, Oberhausen en Keulen. Ook meerdaagse busreizen naar Duitsland zijn er volop te vinden. Het aanbod varieert van indrukwekkende steden zoals Berlijn, Trier, Dresden, Hamburg en Potsdam tot aan mooie gebieden zoals Sauerland, het Zwarte Woud, de Eiffel en de Moezel.
In de decembermaand is er een enorm aanbod van busreizen naar de vele kerstmarkten die in Duitsland gehouden worden.
Met het vliegtuig
Hoewel Duitsland in principe naast de deur ligt, kan het naar de wat dieper in Duitsland gelegen gebieden en plaatsen de moeite zijn om met het vliegtuig te reizen in plaats van per auto. Zeker als je in de buurt van Schiphol woont kun je redelijk wat reistijd en vaak ook kosten besparen door te vliegen. Vanaf Schiphol kun je naar een groot aantal Duitse luchthavens vliegen.
Per trein
Er zijn volop mogelijkheden om per trein naar Duitsland te reizen. Als je een stedentrip wil maken naar één van de Duitse steden kan het wat betreft prijs en reistijd zeker concurrerend zijn ten opzichte van eigen vervoer. Het grote voordeel van treinreizen is dat files niet bestaan en je vaak in het hart van het centrum terecht komt. Geen gezoek naar parkeerplek, geen torenhoge parkeerkosten, geen verplichte milieusticker op je kentekenplaat.
Met de ICE International hogesnelheidstrein sta je binnen een mum van tijd in het centrum van bijvoorbeeld Frankfurt, Keulen of Hamburg. Tickets voor deze treinen kun je eenvoudig via NS Hispeed in Nederland reserveren.
Vluchttijd De vluchttijd naar Duitsland is erg afhankelijk van je bestemming binnen Duitsland, het vliegveld van vertrek en met welk type vliegtuig er gevlogen wordt. Ga voor vluchten vanaf Amsterdam uit van de volgende gemiddelde vluchttijden:
Berlijn 60-90 minuten
Düsseldorf 40-50 minuten
Frankfurt 60-70 minuten
Hamburg 55-70 minuten
München 80-110 minuten
Overnachten Als je een plek zoekt in Duitsland om te overnachten dan kun je vrijwel elk type accommodatie dat je je voor kunt stellen vinden in dit land. In de grote steden vind je vooral hotels en bed & breakfasts. Buiten de grote steden kun je ook terecht in appartementencomplexen, vakantiedorpen, pensions, bungalowparken, privéwoningen maar ook op campings of overnachten op een boot tijdens een rondvaart door het prachtige Duitse land.
Onder Nederlanders zijn de bungalowparken van Landal en Centerparcs ook erg populair. Omdat het aanbod enorm is moet je goed zoeken om de beste aanbiedingen te vinden. Soms zie je in een nieuwsbrief een leuke aanbieding staan voor een stedentrip naar Duitsland blijkt achteraf dat deze lastminute aanbieding nog steeds duurder was dan het boeken via een gerenommeerde hotelboekingssite zoals bijvoorbeeld Booking.com
Reizen in Duitsland De handigste manier om je te verplaatsen in Duitsland is met de auto. Ondanks de fileproblemen, verkeersdrukte in grote steden en de kosten om je auto te parkeren ben je met je eigen auto (of eventueel motor) het meest flexibel wat betreft vervoer.
Je moet in Duitsland wel met een paar zaken rekening houden:
- met winters weer moet je auto winterklaar zijn (voldoende ruitensproeier vloeistof, winterbanden etc.)
- waar geen maximumsnelheid is mag je doorscheuren op de snelwegen, mits de verkeersomstandigheden het uiteraard toelaten. Indien er wél een snelheid aangegeven wordt is dat ook echt het maximum en dien je je daar aan te houden
- in veel binnensteden moet je auto voorzien zijn van een milieusticker, de zogenaamde umweltplakette. Zonder deze sticker loop je kans op een boete als je een umweltzone binnenrijdt.
Een andere manier om door Duitsland te reizen is per trein. Het netwerk van de Duitse treinen is goed en per trein door Duitsland reizen is relatief snel en comfortabel. Alle info over routes en treintickets vind je op www.bahn.de.
Duitsland kent zeer veel regionale en plaatselijke lijnbusdiensten. Met de bus reizen in Duitsland is betrouwbaar en veilig. Om grote afstanden te overbruggen zul je regelmatig over moeten stappen. Buslijnen van honderden kilometers lengte kom je in Duitsland bijna niet tegen. Je zult daarom in de meeste gevallen van grote stad naar grote stad moeten reizen en daar telkens overstappen op een andere bus.
Wil je op gezonde wijze Duitsland willen verkennen? Denk dan eens aan een fietsvakantie door Duitsland. Het landschap en de infrastructuur lenen zich hier prima voor. Op het moment dat je met een fiets een Duitse stad bezoekt, heb je geen last van druk verkeer of hoge parkeerkosten.
Douane & documenten Duitsland behoort tot de Europese Unie en valt tevens onder het Schengenverdrag. Nederlanders hebben daarom geen visum nodig en kunnen met een geldig paspoort of identiteitskaart naar Duitsland reizen.
Reisseizoen & klimaat Duitsland heeft net als Nederland een gematigd zeeklimaat. De winters zijn redelijk mild, hoewel de kans op winters weer en sneeuw wel groter is dan in Nederland. Zeker in de hoger gelegen gebieden sneeuwt het regelmatig in de wintermaanden en is de kans groter dat het blijft liggen. Vandaar dat je op redelijk dichte afstand al kunt skiën. In en rondom Winterberg in Sauerland kun je in de winter aan wintersport doen.
De lente en herfst vallen gelijk aan die van ons. In het oosten van Duitsland verloopt het najaar aanzienlijk droger dan in het westen van het land. dat komt omdat de meeste depressies vanuit het westen komen en al leeg geregend zijn eer dat ze in het oosten arriveren.
De zomermaanden zijn gemiddeld iets warmer dan in Nederland. Met 23 tot 25 graden is het in de maanden juni, juli en augustus over het algemeen zeer aangenaam vertoeven. Langs de noordelijke kustgebieden kan het wat koeler zijn.
Op het klimaat van Duitsland lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief gedetailleerde klimaattabellen voor Duitsland en zo'n vijftig Duitse plaatsen en streken.
Op de Duitsland zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Duitsland.
 
Klimaattabel
deze tabel geldt voor het Rürhgebied (Oberhausen, Essen, Duisburg). Voor specifieke klimaatinfo per Duitse bestemming:
klimaatinfo Duitsland
 

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 5 0 1 18 n.v.t.
februari 6 1 3 14 n.v.t.
maart 10 2 3 17 n.v.t.
april 14 5 5 15 n.v.t.
mei 18 9 6 16 n.v.t.
juni 21 12 6 16 n.v.t.
juli 23 13 6 15 n.v.t.
augustus 23 12 6 15 n.v.t.
september 19 11 4 15 n.v.t.
oktober 15 8 3 15 n.v.t.
november 9 4 2 18 n.v.t.
december 5 1 1 18 n.v.t.
Geld De valuta van Duitsland is net als bij ons de euro. Je kunt in Duitsland op heel veel plekken geld uit een geldautomaat pinnen. De banken mogen geen geld in rekening brengen voor het binnen de Europese Unie opnemen van geld via een geldautomaat.
Creditcards van de grote maatschappijen zoals Visa en Mastercard worden op veel plekken geaccepteerd. Ook kun je op veel plekken met je europas betalen.
Fooien Fooien van 10% over de totale rekening is gebruikelijk voor bedienend personeel in de horeca en aan taxichauffeurs. Bij grote bedragen kun je het percentage uiteraard verlagen.
Tijdsverschil Tussen Duitsland en Nederland is er geen tijdsverschil.
De zomertijd en wintertijd lopen in Duitsland gelijk met die in Nederland.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari -  Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
3 oktober - Dag van de Duitse Eenheid
25 en 26 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Pasen (maart/april)
Hemelvaart (mei/juni)
Pinksteren (mei/juni)
Taal De officiële voertaal is Duits. Net als in zoveel landen kent ook het Duits vele dialecten waardoor je je soms heel erg moet concerteren als iemand in zijn eigen dialect met je spreekt. Steeds meer Duitsers spreken ook Engels, zeker de jongeren en mensen die werkzaam zijn bij de grotere hotels.
Als je echter wat basis Duits kent en dat gebruikt dan zal men je niet aanvallen op verkeerde uitspraak, een Nederlands woordje tussendoor of het gebruik van een verkeerde naamval. Als je er met Duits niet uitkomt en vraagt of je iets in het Nederlands uit mag leggen dan is dat vaak geen probleem, mits je langzaam en duidelijk spreekt. Duitsers zullen zelden in het Nederlands kunnen reageren, maar zullen hoogstwaarschijnlijk wel begrijpen wat je bedoelt en in het Duits antwoorden.
Gezondheid De medische voorzieningen in Duitsland zijn goed. Ziekenhuizen zijn in ruime mate aanwezig en de medische kennis is uitstekend. Ook vind je in Duitsland voldoende doktersposten en tandartsen.
Duitsland kent geen specifieke gezondheidsrisico's die we in Nederland niet kennen dus waar je extra oplettend voor zou moeten zijn.
Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden om bepaalde medische kosten en terugreizen naar huis vergoed te krijgen, want niet alles wordt door je ziektekostenverzekering gedekt.
Het leidingwater is van uitstekende kwaliteit en goed geschikt voor menselijke consumptie.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Duitsland is 0049
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Duitsland is 0031
Mobiel bellen in Duitsland is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. De dekking is over het algemeen uitstekend
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom. Men gebruikt dezelfde platte stekkers als in Nederland.
Veiligheid Duitsland is wat betreft veiligheid te vergelijken met Nederland. Je hebt net als bij ons ook hier het gevaar van zakkenrollerij, oplichting, overvallen en noem maar op. In grote steden kan het verkeer hectisch zijn met alle verkeersrisico's die daarbij horen.
In de wintermaanden zijn grote delen van Duitsland redelijk gevoelig voor winterse weersomstandigheden die het verkeer kunnen ontregelen. Sneeuwval, ijzel en bevriezing kunnen voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgen.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - kijk goed in je spiegels voordat je in gaat halen op de Duitse snelwegen waar geen snelheidslimiet is. Als jij inhaalt met 140 kilometer per uur en een Porsche komt met dik 250 km/u aanscheuren op de linkerbaan dan kan het snelheidsverschil levensgevaarlijk zijn als jij plotsklaps in begint te halen
- in voormalig Oost-Duitsland komen er redelijk wat concentraties voor van extreem-rechtse groeperingen. Voor Nederlandse toeristen van allochtone afkomst kan de situatie op straat soms dreigend overkomen
- Duitsers zijn mensen die gewend zijn aan een correcte en beleefde omgang met elkaar. Het informele gedrag van Nederlanders wordt soms met een scheef oog bekeken. Vreemden tutoyeren is ongepast.
- Duitse politieagenten hebben tijdens hun werk minder gevoel voor humor dan hun Nederlandse collega's. Wees daarom te allen tijden correct naar de politie toe
- het verkeer rondom München kan een ramp zijn op drukke dagen. Kijk of je onderweg naar je wintersportbestemming een alternatieve route kunt kiezen
- voor toiletbezoek bij tankstations langs de Duitse snelwegen moet je betalen. Steeds meer toiletten geven je een kaartje waarbij het betaalde bedrag weer verrekend wordt bij een shopaankoop of restaurantbezoek bij hetzelfde benzinestation
Tips (zien & doen) - Berlijn is zonder enige twijfel één van de mooiste steden van Europa. Indrukwekkende architectuur, veel kunstenaars en een levendige uitgaansscène maken deze stad zo bijzonder.
- als je wilt wintersporten hoef je slechts zo'n tweehonderd kilometer Duitsland in te rijden. De plaats Winterberg in Sauerland heeft in de winter vaak echte sneeuw en anders staan er sneeuwkanonnen klaar om de natuur een handje te helpen. Voor een paar daagjes wintersport Duitsland bezoeken is daarom een goed alternatief voor duizend kilometer overbruggen om in Oostenrijk op de lange latten te gaan staan.
- de Reeperbahn in Hamburg staat bekend om haar prostitutie. Toch is het ook een fantastisch gebied om uit te gaan
- winkelliefhebbers die in de buurt van het Ruhrgebied wonen kunnen eens een dagje gaan shoppen in het grote winkelcentrum Centro in Oberhausen. In december is hier ook een sfeervolle kerstmarkt te vinden die op het buitenterrein opgesteld staat.
- het havengebied van Hamburg bestaat vooral uit oude traditionele pakhuizen die nog steeds als dusdanig gebruikt worden. Een leuk gebied voor fotografen
- de stad Dresden in het zuidoosten is historisch gezien altijd een belangrijke plaats geweest. De stad heeft diverse verwoestingen overleefd maar is nog steeds erg aantrekkelijk vanwege een aantal indrukwekkende gebouwen en andere bezienswaardigheden
- Duitsers zijn gek op Kerstmarkten. De meest populaire Duitse Weihnachtsmärkte vind je in Keulen, Oberhausen, Düsseldorf, Wiesbaden, Dresden, Berlijn en Dortmund.
- bezoek eens de andere Waddeneilanden. Duitsland heeft haar eigen Waddeneilanden waarvan Sylt het meest populaire is.
- pretparkliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij Moviepark Germany nabij Bottrop-Kirchhellen
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Duitsland"
Wist je dat... … de als lastig ervaren Duitse grammatica simpeler in elkaar zit dan de Nederlandse grammatica
... de meest harde varianten van de housemuziek niet uit Nederland komt maar uit Duitsland
... Nederlanders en Duitsers niet alleen qua taal op elkaar lijken maar ook tot hetzelfde ras behoren (Germaans)
... de schoolvakanties in Duitsland niet gelijk lopen met die van Nederland en ook onderling per deelstaat verschillend zijn
Cultuur  
Zomerzonbestemming (juni, juli & augustus)
Winterzonbestemming (te koud in de winter)
Wintersportbestemming (verspreid over meerdere gebieden)
Uitgaan  
Winkelen  
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (iets lager dan in Nederland)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

© foto's 2 t/m 4 Landenportal.nl

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl