Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Duitsland / Winterberg

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Winterberg
Winterberg voor beginners
Winterberg bezienswaardigheden
Winterberg weer & klimaat
Winterberg tips & informatie
Winterberg wintersport info

Winterberg officiële site
Winterberg startpagina
wikipedia over Winterberg
meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Voor Duitsland ga naar
Duitsland startpagina
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Winterberg
Winterberg is de populairste wintersportplaats van Duitsland. Jaarlijks bezoeken duizenden Duitsers en vooral ook Nederlanders dit stadje in Sauerland. Het is dan ook het levendigste toeristencentrum van Hochsauerland waar vooral tijdens het skiseizoen een gezellige drukte heerst.
Wie wil skiën, snowboarden of langlaufen kan vanaf de tweede helft van december tot begin maart terecht in Winterberg en de skigebieden in de directe omgeving. Rondom de Kahle Asten (841 meter hoog) vind je afdalingen en loipes in Kappe, Ruhrquelle, Altastenberg, Sahnehang, Silbach, Neuastenberg, Niedersfeld, Langewiese en Züschen.
Het hele skigebied rondom Winterberg, dat vaak aangeduid wordt als Wintersport-arena Sauerland, telt maar liefst 10 skigebieden, 60 skiliften, 130 sneeuwkanonnen, 25 kunstlichthellingen (totaal 11 kilometer), 30 skiverhuurders, 30 loipes, een bobsleebaan, een skischans, een ijssporthal en een biathlonstadion.
Niet alleen voor de wintersport is Winterberg een leuke bestemming. Ook de andere negen maanden van het jaar heeft het stadje voldoende te bieden. Zo zijn er diverse saunamogelijkheden, kun je er ook in de zomer rodelen en bieden de heuvels en bergen uitstekende opties om te wandelen, fietsen (ATB) en om aan nordic walking te doen. Het toerisme in Winterberg is daarom niet helemaal afhankelijk van sneeuw.

Reizen naar Winterberg Er verschillende manieren om naar Winterberg te reizen:
Met de eigen auto
Winterberg ligt op ongeveer 200 kilometer (2 uur rijden) van Venlo bij de Nederlands-Duitse grens. Dit is een afstand waarbij veel Nederlanders de auto zullen nemen om hem te overbruggen. Een groot deel van de route gaat over de snelweg; het laatste deel zijn lokale wegen waarbij er hoogteverschillen overbrugd moeten worden. De wegen zijn niet bochtig of slingerend te noemen en echt steile hellingen kom je tussen de verschillende dorpen en stadjes niet tegen. Wel kan het zo zijn dat de accommodatie wat hoger ligt waardoor je het laatste stukje tegen een helling op moet rijden.
Winterberg kent geen umweltzone, dus een Duitse milieusticker is voor hier niet nodig.
Per touringcar
Er worden busreizen naar Winterberg georganiseerd door verschillende aanbieders. Veel busreizen naar Winterberg bestaan uit een weekendje Winterberg of een dagtocht naar Winterberg. Voor een dagtocht zul je wel vroeg uit de veren moeten want de meeste reizen om één dagje te skiën vertrekken zeer vroeg in de ochtend.
Met het vliegtuig
Je kunt vanuit Amsterdam naar vliegveld Frankfurt International vliegen met KLM of Lufthansa. Vanaf de luchthaven reis je in ongeveer 2 uur met de auto naar Winterberg. Er gaan geen rechtstreekse verbindingen met het openbaar vervoer vanaf Frankfurt Airport naar Winterberg.
Per trein
Het is mogelijk om met de trein naar Winterberg te reizen. In de praktijk zul je echter wel een aantal keren over moeten stappen. Bij sommige routes gaat het laatste deel per bus. Op www.bahn.de kun je de routes en prijzen berekenen.


 

Vluchttijd Per vliegtuig naar Winterberg reizen is in veel gevallen niet aan te raden. De dichtstbijzijnde luchthaven waarop je vanuit Nederland kunt vliegen is Frankfurt. Vanaf Frankfurt International is het altijd nog 2 uur rijden naar Winterberg. De vlucht van Amsterdam naar Frankfurt duurt ongeveer drie kwartier tot een uur. De officiële schematijd is meestal tussen één uur en één uur en vijftien minuten.
Overnachten Winterberg is vooral het domein van gezellige (familie)hotels, pensions en kleinschalige appartementencomplexen. Een zeer populair complex onder Nederlanders is Der Brabander. Naast hotelkamers en appartementen die op beoordelingssites zoals Zoover zeer goed uit de bus komen heeft deze accommodatie sinds 1996 ook een eigen Nederlandse skischool.
Een ander redelijk groot complex is het Hapimag Resort dat uitkijkt over het dorp. Dit vakantiedorp heeft naast een mooi uitzicht ook uitstekende wellness faciliteiten inclusief sauna, massages, gezichtsbehandelingen en bubbelbaden.
Wie graag in een bungalowpark verblijft met allerlei faciliteiten zoals een overdekte plaza, een subtropisch zwembad en sportmogelijkheden kan terecht in het bij Nederlanders zeer bekende Centerparcs Hochsauerland park. Dit park ligt op een kleine vijftien kilometer van het centrum van Winterberg.
Ook kampeerders komen volop aan hun trekken in Winterberg. Het stadje kent zelf twee campings die praktisch aan de skipiste liggen en het hele jaar geopend zijn: Camping An Der Bobbahn en Campingplatz Hochsauerland.
Reizen in Winterberg Winterberg is niet erg groot. Als je aan de goede kant van Winterberg zit kun je te voet naar een aantal pistes gaan mits de wegen het toelaten. Bij de pistes zijn er echter volop parkeergelegenheden waarvan je gebruik kunt maken. De meeste toeristen zullen daarom dan ook vooral gebruik maken van de eigen auto als ze in Winterberg zijn. Voor wie geen auto bij heeft of deze wil laten staan zijn er voldoende taxi's beschikbaar.
Wie toeristenbelasting betaalt in Winterberg of één van de geselecteerde plaatsen in Hochsauerland kan aan de receptie van de accommodatie de Sauerland Card krijgen. Deze kaart geeft recht op gratis bus en treinvervoer binnen de regio. Ook krijg je korting bij musea, recreatieparken en meer.
Douane & documenten Duitsland behoort tot de Europese Unie en valt tevens onder het Schengenverdrag. Nederlanders hebben daarom geen visum nodig en kunnen met een geldig paspoort of identiteitskaart naar Winterberg of elders in Duitsland reizen.
Reisseizoen & klimaat Winterberg heeft een gematigd zeeklimaat met milde winters en warme zomers. Door de hogere ligging (668 meter boven zeeniveau) zijn de winters koeler dan op honderd kilometer afstand en een ligging op enkele tientallen meters boven zeeniveau. In de periode december tot en met maart sneeuwt het regelmatig. Een wit sneeuwdek is in deze periode meer regel dan uitzondering. Mocht het weer niet mee willen werken en er onvoldoende sneeuw valt om te kunnen wintersporten dan zijn er sneeuwkanonnen die de natuur een handje helpen.
Vanaf maart neemt de temperatuur overdag snel toe en is het slechts een kwestie van tijd totdat het winterse plaatje helemaal weggesmolten is. April en mei zijn ronduit lenteachtig en in juni zijn er al volop zomerse dagen te noteren. De zomer is aangenaam met redelijk wat zon en temperaturen die gemiddeld overdag rond de 21 tot 25 graden liggen. Tropische temperaturen van 30 garden en hoger zijn zeer goed mogelijk gedurende deze maanden. Eind september of begin oktober komt de weersomslag naar herfstachtig weer met soms veel regen en wind. In november vallen vaak de eerste sneeuwvlokken al, maar het duurt meestal tot de tweede helft van december totdat er echt sprake is van een winters weerbeeld.
Op het klimaat van Winterberg lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief gedetailleerde klimaattabellen voor Winterberg.
Klimaattabel

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 1 -4 1 16 n.v.t.
februari 3 -2 3 13 n.v.t.
maart 8 -1 4 15 n.v.t.
april 13 5 5 15 n.v.t.
mei 18 8 7 16 n.v.t.
juni 21 12 7 15 n.v.t.
juli 23 13 7 14 n.v.t.
augustus 23 13 7 14 n.v.t.
september 20 10 5 13 n.v.t.
oktober 14 6 3 13 n.v.t.
november 7 2 2 15 n.v.t.
december 3 -2 1 16 n.v.t.
Geld De valuta van Winterberg is net als bij ons de euro. Er zijn in Winterberg meerdere plekken waar je geld uit een geldautomaat kunt pinnen. De banken mogen geen geld in rekening brengen voor het binnen de Europese Unie opnemen van euro's via een geldautomaat.
Creditcards van de grote maatschappijen zoals Visa en Mastercard worden op veel plekken geaccepteerd. Ook kun je op veel plekken met je europas betalen. Kleinere eethuizen en winkels kunnen staan op contante betaling.
Fooien Fooien van 10% over de totale rekening is gebruikelijk voor bedienend personeel in de horeca en aan taxichauffeurs. Bij grote bedragen kun je het percentage uiteraard verlagen.
Tijdsverschil Tussen Winterberg (Duitsland) en Nederland is er geen tijdsverschil.
De zomertijd en wintertijd lopen in Winterberg (Duitsland) gelijk met die in Nederland.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari -  Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
3 oktober - Dag van de Duitse Eenheid
25 en 26 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Pasen (maart/april)
Hemelvaart (mei/juni)
Pinksteren (mei/juni)
Taal De officiële voertaal is Duits. Hoewel steeds meer Duitsers de Engelse taal machtig zijn is het niet gebruikelijk om Engels te spreken in Winterberg.
Als je echter wat basis Duits kent en dat gebruikt dan zal men je niet aanvallen op verkeerde uitspraak, een Nederlands woordje tussendoor of het gebruik van een verkeerde naamval. Als je er met Duits niet uitkomt en vraagt of je iets in het Nederlands uit mag leggen dan is dat vaak geen probleem, mits je langzaam en duidelijk spreekt. Duitsers zullen zelden in het Nederlands kunnen reageren, maar zullen hoogstwaarschijnlijk wel begrijpen wat je bedoelt en in het Duits antwoorden.
Gezondheid Winterberg kent een paar apotheken, drogisterijen en dokters. Winterberg heeft zelfs een eigen ziekenhuis: het St. Franziskus Hospital.
Winterberg kent geen specifieke gezondheidsrisico's die we in Nederland niet kennen dus waar je extra oplettend voor zou moeten zijn.
Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden om bepaalde medische kosten en terugreizen naar huis vergoed te krijgen, want niet alles wordt door je ziektekostenverzekering gedekt. Het leidingwater is van uitstekende kwaliteit en goed geschikt voor menselijke consumptie.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Duitsland is 0049
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Duitsland is 0031
Mobiel bellen in Duitsland is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. De dekking is over het algemeen uitstekend.


 

Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom. Men gebruikt dezelfde platte stekkers als in Nederland.
Veiligheid Het grootste risico dat je loopt in Winterberg is om tijdens het beoefenen van wintersportactiviteiten geblesseerd of zelfs serieus gewond te raken. Wees niet overmoedig, houd de andere mensen op de piste of loipes goed in de gaten en volg de instructies van de borden goed op. Een wandelende peuter onder aan een afdaling kan desastreuze gevolgen hebben.
Een hele dag op de sneeuw kan zorgen voor zonnebrand. Hoewel de zonkracht nog zeer laag is kan door het reflecterend effect van de sneeuw er toch een (lichte) verbranding van de huis optreden. Het gebruik van een zonnebrandcrème (hoeft geen hoge factor te zijn) zorgt voor bescherming tegen zon en voorkomt tevens uitdroging van de huid door eventuele kou.
Net als overal moet je ook hier voorzichtig zijn met je dure spullen. Overvallen komen vrijwel nooit voor in Winterberg maar diefstal kan wel voorkomen. Plaats je waardevolle spullen die je niet bij je hebt indien mogelijk in een kluis op je hotelkamer of in je appartement.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - wie wil winkelen in Winterberg moet er rekening mee houden dat veel winkels op zaterdag al vrij vroeg in de middag sluiten (14 of 16 uur). Op zondag zijn de winkels gesloten op een enkele koopzondag per jaar na.
- gratis parkeren is in Winterberg een zeldzaamheid. In het centrum moet je betalen of kort parkeren met behulp van een parkeerschijf. Parkeerplaatsen bij de pistes zijn ook tegen betaling. Sommige parkeerterreinen hanteren een vast tarief per dag; andere parkeerplaatsen betaal je via parkeerkaartjes die je uit een parkeerautomaat haalt.
Tips (zien & doen) - als je nog skikleding, winterkleding of zomerkleding nodig hebt kun je uitstekend terecht in het centrum van Winterberg. Meerdere winkels bieden een uitgebreid assortiment in alle prijsklassen. Zo kun je skibroeken kopen voor twintig euro tot boven de honderd euro
- de Erlebnisberg Kappe biedt diverse activiteiten en een prachtig panoramarestaurant met een uitstekende kaart. Hier kun je op de panoramabrug boven de pistes lopen. In het zomerseizoen zijn er op de brug een aantal speciale klim,- klauter en wandelgedeeltes geopend.
- de zomerrodelbaan biedt volwassenen en kinderen de mogelijkheid om ook te rodelen als er geen sneeuw en ijs te vinden is in Winterberg
- het Kletterwald Winterberg is een avontuurlijk klim- en wandelparcours in de lucht, gelegen aan Erlebnisberg Kappe
- fietsers kunnen hun hart ophalen in het Bikepark Winterberg, waar in totaal 9 kilometer aan diverse fietsparcoursen aangelegd is
- in een echte toeristenplaats mag natuurlijk het toeristentreintje niet ontbreken. Dit blauw/gele treintje onder de naam Jakobusbahn kent een aantal routes. In de winter doet het treintje dienst als ski-express en brengt hij je vanuit het centrum naar de een aantal skipistes. Een rondrit voor het zomerseizoen is de anderhalf uur durende hoogtetour waarbij de Kahle Asten (841 meter) bezocht wordt. Aan het eind van de dag wordt er nog een half uur durende stadstour gemaakt. Deze wordt het hele jaar door gereden.
- in Elkeringhausen op zo'n negentig minuten wandelen of 10 minuten rijden vanaf Winterberg vind je een heuse zoutgrot, die een weldaad is voor je lichaam en geest
- in Ramsbeck kun je een berg van binnen bekijken en een museum over bergwerken bezoeken
- liefhebbers van minigolf kunnen terecht in het nabijgelegen Wilingen. Abenteuergolf am Viadukt is een avontuurlijke midgetgolfbaan die mooi onder een viaduct ligt
- in Willingen vind je ook het hoogste uitzichtpunt van het gebied. De Hochheidetoren is 59 meter hoog en brengt de totale hoogte van het uitzicht op 875 meter boven NAP
- een laatste Willingen tip is het Lagunenbad, een subtropisch zwemparadijs met twee binnenbaden, twee buitenbaden, een wildwaterbaan en glijbanen. Het zwemparadijs is van 's morgens vroeg tot 's avonds laat geopend gedurende het hele jaar
- het Hapimag vakantiedorp in Winterberg is voorzien van een wellness centrum met sauna, zwembaden en allerlei behandelingen zoals massages, facials, pakkingen en medische baden. Het uitzicht vanaf de twee bubbelbaden buiten over Winterberg is zeker ook de moeite waard
- bierliefhebbers en andere geïnteresseerden kunnen de brouwerij van het bekende Duitse biermerk Warsteiner bezoeken, die gelegen is in het plaatsje Warstein op zo'n vijftig minuten rijden van Winterberg. Het unieke bezoekerscentrum leert je alles over het proces van bierbrouwen en biedt je een aantal mooie fotomomenten. Uiteraard kun je ook proeven van de bierspecialiteiten van dit biermerk
- wie van fastfood houdt kan terecht bij McDonalds en Subway, beiden gelegen aan de rand van Winterberg
- zelf eten koken in winterberg? Er is een ruim assortiment aan winkels waar je levensmiddelen kunt kopen variërend van kleine slagers tot aan grote supermarkten waaronder een vestiging van Lidl
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Winterberg"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Winterberg

 

Wist je dat... … Winterberg tot de tien belangrijkste toeristische plaatsen van Duitsland behoort
... het record wat betreft sneeuwhoogte in Winterberg op maar liefst 236 centimeter staat
... de sneeuwzekerheid in januari en februari maar liefst 90% is
... sneeuwkanonnen ingezet worden om de natuur te helpen
... Winterberg de hoogstgelegen stad van Nordrhein-Westfalen is
... er jaarlijks meer dan een miljoen hotelovernachtingen zijn in Winterberg
... het einde van het skiseizoen wordt gevierd met kampioenschappen sneeuwballen gooien
... Winterberg in de zomermaanden gemiddeld warmer is dan Nederland
Cultuur  
Zomerzonbestemming (geen echte bestemming voor een zonvakantie)
Winterzonbestemming  
Wintersportbestemming (één van de populairste wintersportplaatsen in Duitsland)
Uitgaan (paar clubs en bars)
Winkelen  
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil  
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

© Landenportal.nl

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl