Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Vakantie / Visum regelen

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

Handige links
Veilig op reis
Ministerie Buitenlandse Zaken
Travel Document System
Meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.

Een visum?

In Europa zijn we eraan gewend dat we met ons paspoort van het ene land naar het andere land kunnen gaan. Voor sommige landen (Schengen-landen) hebben we niet eens een paspoort of identiteitskaart nodig om de grenzen te passeren. Hierdoor sta je er soms niet bij stil dat er voor het reizen naar een groot aantal landen een visum nodig is. Er zijn verschillende visa (o.a. zakelijk, toerisme), verschillende geldigheidsduur en er zijn ook z.g. multiple-entry visa die je het recht geven om een land meerdere keren binnen een bepaalde periode te bezoeken. Sommige landen geven ook transitvisa af: dat zijn visums die alleen geldig zijn om door een land te reizen, omdat men in dat land per vliegtuig aankomt en meteen daarna over land doorreist naar het volgende land. Deze transitvisa hebben een beperkte geldigheid (meestal maximaal 3 dagen). De mogelijkheden en voorwaarden verschillen per land.
Als er een visumplicht is voor een bepaald land en u heeft geen visum, dan wordt u niet toegelaten. De meeste luchtvaartmaatschappijen controleren bij het inchecken of u een geldig visum heeft en zullen u in 99% van de gevallen weigeren om aan boord te gaan indien u geen visum heeft.
Er zijn uitzonderingen, waarbij u een visum dient te kopen bij aankomst in het land van bestemming.

Verenigde Staten van Amerika

Voor de Verenigde Staten heb je als houder van een Nederlands paspoort geen visum nodig als je in Amerika op vakantie gaat. Wil je er gaan werken, wonen of studeren dan is het een heel ander verhaal. Voor toeristen geldt dat je een elektronische toelating nodig hebt om het land binnen te mogen. Deze toestemming heet ESTA en kan tegen betaling aangevraagd worden. Je kunt een ESTA regelen via de site van de U.S. Customs and Border Protection of via een Nederlandse website die hierin gespecialiseerd is. Een voordeel van een ESTA aanvragen via een Nederlandse bemiddelaar is dat zij dit dagelijks doen en exact weten wat er ingevuld moet worden. Zo voorkom je fouten waardoor een ESTA niet verstrekt wordt of dat hij niet klopt. Daarbij kun je gebruik maken van de klantenservice die zij bieden waar je met alle vragen omtrent ESTA terecht kunt, zowel telefonisch als per e-mail. Nog een ander voordeel is dat je hier kunt betalen met iDeal of Bancontact/Mistercash. Een ESTA regelen via een Nederlandse site is niet voor niets zo populair.

Wil je handig je ESTA aanvragen voor de Verenigde Staten van Amerika? Kijk dan eens bij VisumBuitenland.nl. Hier neemt de ESTA aanvraag slechts enkele minuten in beslag, hebben ze Nederlandse 24/7 klantenservice, kun je via PayPal, Creditcard, iDEAL en Bancontact betalen en je ontvangt je ESTA nog dezelfde dag.

Canada

Als je naar Canada wilt reizen heb je als houder van een Nederlands paspoort geen visum nodig als je als toerist naar Canada reist en korter dan 90 dagen in Canada verblijft. Tegenwoordig heb je wel elektronische toestemming nodig om Canada binnen te mogen. Voor Canada heet dit een Electronic Travel Authorization, vaak ook kortweg aangeduid als ETA of ETA Canada. Deze toelating moet je geregeld hebben voordat je naar Canada afreist. Je kunt dit rechtstreeks doen bij de Canadese autoriteiten waarbij je de formulieren in het Engels of Frans in moet vullen en de vergoeding met creditcard moet voldoen. Via Nederlandse visumsites kun je een ETA Canada in het Nederlands aanvragen en simpelweg via iDeal betalen. Steeds meer Nederlandse reizigers die naar Canada gaan kiezen vanwege het gemak voor een ETA regelen via een Nederlandse site.

India

Voor India heb je een visum nodig, dat tegenwoordig vrij eenvoudig te regelen is. Sinds 2015 kent ook India het elektronische visum, dat je simpelweg via internet aan kunt vragen. Het visum voor India kan elektronisch aangevraagd worden voor verblijfsperiodes tot 60 dagen. Met een standaard toeristenvisum voor India mag je twee keer naar binnen (samen maximaal zestig dagen). Een visum India aanvragen voor Nederlanders is niet zo lastig als het lijkt. Je kunt je India visum aanvragen via VisumBuitenland.nl. Hier neemt de visum  voor India aanvraag slechts enkele minuten in beslag, hebben ze Nederlandse 24/7 klantenservice, kun je via PayPal, Creditcard, iDEAL en Bancontact betalen en je ontvangt je visum voor India nog dezelfde dag. Houd er wel rekening mee dat je paspoort tenminste 6 maanden na aankomst in India geldig moet zijn. Een andere partij waar je je visum voor India aan kunt vragen is e-visums.nl.

Algemene visum informatie

Hoe weet ik of ik wel of geen visum nodig heb?

Indien u een (pakket)reis boekt, dan wordt het vaak door de reisorganisatie al aangegeven als er een visum nodig is. Vaak is ook het reisbureau waar u de reis boekt op de hoogte of kunnen zij het voor u opzoeken.
Een goede bron voor visuminformatie zijn gespecialiseerde websites zoals Visumcentrale.nl. Zij zijn goed op de hoogte van de actuele visuminformatie per land en geven deze op hun website weer. Een andere manier is navragen bij de betreffende ambassade of consulaat. Houd hierbij rekening met mogelijke taalbarrières en wachttijden aan de telefoon.

Ik heb inderdaad een visum nodig. Hoe kan ik dat regelen?

Er zijn globaal 3 manieren om een visum te regelen:
1) Via de reisorganisatie indien ze die service aanbieden. Let op de voorwaarden (hoelang vooruit regelen) en de bijkomende kosten.
2) Via de ambassade of het consulaat van het land dat u gaat bezoeken. Gegevens van ambassades en consulaten per land is te vinden op de site van het Ministerie voor Buitenlandse Zaken. Indien u ervoor kiest om zelf het visum te regelen via de betreffende ambassade of consulaat vraag dan wel duidelijk vooraf naar de voorwaarden, eventuele bescheiden die u mee dient te brengen, openingstijden en wachttijden. Soms kan er op een visum gewacht worden (al dan niet tegen extra betaling vanwege een spoedvisum), meestal duurt het enkele dagen tot zelfs weken voordat het visum gereed is. Niet onbelangrijk om vooraf te weten.
3) De handigste manier is om het visum via een visumdienst te laten regelen. Deze zijn gespecialiseerd in het regelen van visa voor particulieren, organisaties en bedrijven. Ze hebben de juiste kennis en ervaring om een visumaanvraag zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen. Op hun sites vind je meestal alle mogelijkheden en informatie die nodig is. Ook zijn in te vullen formulieren vaak al te downloaden via hun sites zodat die ingevuld en al meegegeven of meegestuurd kan worden. Voor hun service dient uiteraard een vergoeding betaald te worden. In vergelijking met eigen reiskosten en wachttijd bij een consulaat of ambassade is deze vergoeding meestal voordeliger dan wanneer men zelf het visum regelt.
Bekende visumdiensten zijn
Visumcentrale, e-visums en Visumwinkel.

Wat heb ik nodig voor een visum?

Altijd:
- Een geldig paspoort (vaak is er een eis dat een paspoort op de dag van binnenkomst nog minimaal 3 of 6 maanden geldig moet zijn)

Vaak:
- Pasfoto's
- Ingevuld formulier (meestal in tweevoud)

Regelmatig:
- Een uitnodiging om naar het betreffende land te komen (vooral bij zakelijke visa)
- Een geldig retourticket (of boekingsbevestiging)

Soms:
- Boekingsbevestiging van accommodatie

Het aanvragen van visa wordt nog te vaak als sluitpost gezien: eerst wordt de reis geregeld en dan komt men tot de ontdekking dat er ook nog visa moeten worden aangevraagd. En dan komen er ineens problemen: in korte tijd moet er ineens van alles geregeld worden. In de meeste gevallen zal dat dan nog wel lukken, maar helaas komt het regelmatig voor dat een reis moet worden uitgesteld omdat de visa niet op tijd gereed zijn.
 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl