Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Duitsland / Hessen

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Hessen?
Hessen klimaat & weer
Hessen bezienswaardigheden
Hessen toerisme
mooiste dorpjes van Hessen
wikipedia

Frankfurt informatie
Frankfurt tips & informatie

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Hessen
Hessen is een deelstaat midden in Duitsland. Al ten tijden van de eerste mensen, zo’n 13.000 jaar terug, woonde hier al enkele prehistorische stammen. In de buurt van Fitzlar zijn belangrijke archeologische vondsten gedaan in de vorm van allerlei gereedschappen en ook prehistorische graven. Ook de Romeinen herkende de vruchtbaarheid en rijkdom van deze mooie streek. In hun pogingen het gebied op de Chatti stam te veroveren leden ze een van de weinige nederlagen in de Romeinse geschiedenis. Het legioen werd vakkundig door de Germanen afgeslacht in het Teutoonse woud. Ook later in de middeleeuwen bleef Hessen en belangrijk gebied. De vele oude dorpjes en oude kastelen zijn hier nog steeds stille getuigen van. Tegenwoordig kent de deelstaat Hessen zo’n 21 districten. Het is economisch gezien een belangrijke deelstaat in Duitsland met enkele grote steden zoals Frankfurt Am Main, Offenbach Am Main, Darmstadt, Kassel en Wiesbaden. Stuk voor stuk aardige grote die een bezoek meer dan waard zijn. Prachtige musea, lekker winkelen, bijzondere tentoonstellingen en ook hier veel oudheid. Wie de grote steden links laat liggen komt hier terecht in het land van Hans en Grietje. Uitgestrekte bossen, kleine dorpjes met vakwerkhuizen en mooie groene glooiende heuvels met in de dalen kabbelende rivieren. Alleen de heks met haar snoephuisje ontbreekt nog. Niet vreemd aangezien de gebroeders Grimm hier in Kassel een tijdje hun thuisbasis hadden. Bij een bezoek aan Hessen is het platteland dus zeker een aanrader. Een groot aantal dopjes stamt hier nog uit de middeleeuwen en is in die tijd, maar amper verandert. Nog steeds zijn er de smalle straatjes met aan weerszijde de oude vakwerkhuizen die je direct weer meevoeren naar vervlogen tijden. Genietend van een lekker wijntje, dat maken ze ook in Hessen, op een dergelijk pittoresk marktpleintje is een prima tijdverblijf. Wie het pad van de gebroeders Grimm wil blijven volgen kan met de auto, of indien men zeer sportief is, de sprookjesroute doen. Fietsen in Hessen is niet voor iedereen weggelegd. Aan de rivieren zijn de fietspaden vlak en voor iedereen goed te doen, het binnenland is echter middelgebergte en kent behoorlijk stijgingspercentages en pittige klimmetjes. Het fietsen is hier erg leuk en een prima manier om de zeer mooie omgeving te bekijken. Hessen bestaat voor zo’n 41% uit bos en is daarom ook voor mtb-ers of wandelaars een prima gebied. In de bossen hier kun je uren wandelen en fietsen zonder een mens tegen te komen. Wel rekening mee houden dus als je de bossen in gaat. Zorg dat je iets te eten en te drinken mee neemt. Ga er niet van uit dat je onderweg iets tegen zult komen. Na al die activiteiten is het goed genieten van de specialiteiten van de streek; appeltjes wijn, droge worst, Frankfürters en Riesling.

Plaatsen in Hessen
Over de volgende bestemmingen in Hessen is op deze site uitgebreide informatie beschikbaar:
Frankfurt (am Main)

Reizen naar Hessen Auto
Vanaf Utrecht naar de hoofdstad Wiesbaden is het ongeveer 380 kilometer rijden waar men zonder oponthoudt ongeveer 4 uur over doet. De auto is dan ook het meest gebruikte vervoermiddel om naar de deelstaat Hessen te komen. De snelste route om Hessen te bereiken is via de grensovergang bij Venlo of Zevenaar waarna men door het Ruhrgebied heen naar de Deelstaat Hessen toe rijd. De te volgen snelwegen zijn afhankelijk van uw bestemming in Hessen. In Duitsland zijn winterbanden verplicht zo gauw er sprake is van winterse omstandigheden. Ook het gebruik van sneeuwkettingen is zo gauw dit aangegeven wordt verplicht. Een auto met pech mag niet worden gerepareerd op de vluchtstrook van de snelweg en zal te allen tijde eerst weggesleept moeten worden.
Vliegtuig
Bij de stad Frankfurt am Main ligt het enige grote vliegveld in de deelstaat Hessen dat rechtstreekse vluchten op Nederland uitvoert. Van zowel Amsterdam Schiphol, als vanaf Brussel internationaal worden er rechtstreekse vluchten naar de luchthaven van Frankfurt am Main uitgevoerd. De vlucht zal ergens tussen een uur en anderhalf uur in beslag nemen. Van hieruit kun je de deelstaat verder verkennen met een huurauto of met het openbaar vervoer.
Busreis
Er worden vanuit Nederland verschillende busreizen naar Hessen aangeboden. De meeste van deze reizen zijn groepsreizen. Tijdens deze groepsreizen trek je dan langs de highlights van de deelstaat. Er zijn ook enkele touroperators die georganiseerde fietsvakanties in het gebied aanbieden.
Trein
Er zijn meerder treinstations die vanuit Nederland te bereiken zijn in Hessen. Zo kan men vanuit Utrecht al binnen 3,5 uur op het station van Frankfurt am Main staan. Dit is het snelst met de hogesnelheidstrein ICE International. Vanuit Frankfurt zijn de andere treinstations in Hessen makkelijk te bereiken. Dit kan echter soms behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Zo is met met de trein naar de stad Kassel ongeveer 6,5 uur onderweg vanuit Utrecht. Een internationaal ticket kun je reserveren bij NS internationaal.
Vluchttijd Vanuit Amsterdam Schiphol duurt een vlucht naar Frankfurt am Main iets meer dan een uur volgens de officiële schema's. In de praktijk wordt er vaak iets korter over gedaan.
Overnachten In de grotere steden zoals Frankfurt am Main, Wiesbaden, Kassel, Darmstadt en Offenbach am Main overnacht u het comfortabelst in één van de vele Hotels. Het is vooraf dan wel verstandig waar het hotel gelegen is en de recensies over de verschillende hotels te controleren. Zo staan en bijvoorbeeld in Frankfurt erg veel hotels in de Rosse buurt van de stad. Buiten de grote steden zijn er vaak wat kleinere hotels te vinden die meestal nog een authentiek karakter hebben. Buiten de steden en dorpen zijn er behoorlijk wat campings te vinden. Veel van deze campings bieden u de keuze om met een eigen tent, caravan of camper hier plaatse nemen of ter plekke een caravan of chalet te huren. Het is hier toegestaan om langs de snelweg op een parkeerplaats te overnachten in een auto, camper of caravan met een maximum van één nacht. In een tent is dit verboden.
Eén van de leukste manieren om hier uw vakantie door te brengen is in vakantiewoning. Deze vakantiewoningen zijn vaak in particulier bezit en hebben hierdoor vaak een eigen karakter. Veel van deze vakantiewoningen zijn gelegen aan de rand van een dorp of er net buiten. Hierdoor kan men optimaal genieten van de prachtige natuur in deze deelstaat. Er zijn in deze regio behoorlijk wat kuuroorden te vinden, sommige van deze kuuroorden zijn gevestigd in of bij een hotel.
Reizen in Hessen Het makkelijkste om de deelstaat Hessen te ontdekken is met de auto. Dit voornamelijk door de grote ervan. De doorgaande wegen zijn hier allemaal in goede staat en ook de kleinere wegen zijn in het algemeen goed onderhouden. Een mooie manier om de Hessen te ontdekken is met de fiets, er zijn hier meerdere prachtige fietsroutes te vinden die variëren in lengte en moeilijkheidsgraad. In totaal loopt hier bijna 2.500 kilometer aan fietsroutes door de deelstaat heen. Voor wie er wat avontuurlijker is ingesteld kan hier één van de vele mountainbike routes door het heuvelachtige landschap nemen. Wie het wat rustiger aan wil doen kan de deelstaat verkennen met de trein de meeste steden en dorpen hebben hier wel een klein of groot treinstation. Een aantal van de fietsroutes brengen u van het ene naar het andere treinstation. In de grotere steden reist u vaak het makkelijkst met de tram of zoals het geval is in Frankfurt met de metro. Taxi’s zijn zeker in de groter steden makkelijk te verkrijgen hier buiten zul je ze van te voren moeten reserveren. De regionale busdiensten worden door diverse busmaatschappijen aangeboden.
Douane & documenten Doordat Duitsland net als Nederland één van de landen is die het Schengenakkoord heeft ondertekend zijn er geen grenscontroles meer tussen deze twee landen. Wel kunnen er nog incidentele controles voorkomen. Je dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs. De in en uitvoer van rookwaren en sterke drank is echter wel aan een maximum gebonden.
Reisseizoen & klimaat Hessen heeft een gematigd zeeklimaat dat ondanks zijn inlandse ligging nog onder de lichte invloed staat van de Noordzee. Er zijn veel overeenkomsten met het klimaat in Nederland al liggen de gemiddelde temperaturen hier iets lager en kent de winterperiode een langere vorst periode. In de zomermaanden Ligt de gemiddelde temperatuur net iets boven de 20 graden Celsius en zal tijdens de nachten enkele graden afkoelen. Dus ook in de zomermaanden een trui mee om de avonden buiten door t brengen. De zomerperiode is hier over het algemeen de natste periode van het jaar. Het kan hier soms dagen aan een stuk miezeren. De winters zijn er koud met lange periode met vorst en nachtvorst. Tijdens de ze periode zal de neerslag voornamelijk als sneeuw en natte sneeuw naar beneden komen.
Hessen kent geen beste reisperiode, iedere periode heeft hier zijn eigen voor en nadelen. De zomers zijn hier het meest geschikt om te fietsen en wandelen. In de winterperiode kan hier mits er sneeuw ligt gelanglauft worden op diverse plaatsen. Zelfs skiën is mogelijk in het uiterste zuidoosten en het uiterste noordwesten van Hessen.

Op het klimaat van Hessen lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen.
Klimaattabel
Hessen

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 2 -2 1 16 n.v.t.
februari 5 -1 3 14 n.v.t.
maart 9 1 4 15 n.v.t.
april 14 4 5 15 n.v.t.
mei 19 7 7 16 n.v.t.
juni 21 12 7 15 n.v.t.
juli 23 13 7 14 n.v.t.
augustus 22 13 7 14 n.v.t.
september 20 9 5 13 n.v.t.
oktober 14 6 3 14 n.v.t.
november 8 2 2 15 n.v.t.
december 2 -2 1 15 n.v.t.
Geld Net als in Nederland en de rest van Duitsland is de euro (EUR) hier het enige wettige betaalmiddel. Vooral in de grotere steden en plaatsen zijn er banken en pinautomaten in overvloed te vinden in de kleinere dorpjes is dit vaak wat lastiger. Het is dus verstandig om genoeg contant geld op zak te hebben. In de meeste winkels, supermarkten en tankstations kunt u gewoon terecht met uw Nederlandse pinpas of een creditcard. In de kleinere winkels of op markten is dit vaak wat lastiger.
Fooien Het geven van fooi is hier net zo gewoon als in Nederland. In restaurants en cafés is het gebruikelijk om ongeveer 10 procent van de totale rekening aan fooi te geven. Dit natuurlijk afhankelijk van de hoogte van de rekening en inzet van de desbetreffende ober of serveerster. Hetzelfde geld eigenlijk voor taxichauffeurs. In hotels is het de gewoonte om wat kleingeld voor het kamermeisje achter te laten. De kruier en de portier zijn tevens gewend om een kleine fooi te ontvangen.
Tijdsverschil Nederland en Duitsland hanteren beiden de West-Europese Tijd. Hierdoor is er geen tijdsverschil tussen de twee landen. Duitsland heeft net als Nederland een zomer en een wintertijd.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
7 juni- Sacramentsdag
3 oktober - Dag van de Duitse Eenheid
25 en 26 december – Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Hemelvaart (mei/juni)
Pinksteren (mei/juni)
Taal Net als in de rest van Duitsland is Duits de voertaal in Hessen. Voor vooral de oudere generatie is dit ook de enige taal die ze verstaan en spreken. Nu lijkt het Nederlands behoorlijk op het Duits dus kun je jezelf hier met een paar Duitse woorden handen, voeten aangevuld met Nederlands een aardig eindje komen. De meeste jongeren spreken hier redelijk tot goed Engels. Dit geld ook voor meeste mensen die in de toeristenindustrie werkzaam zijn.
Gezondheid De medische voorzieningen in Hessen zijn goed. Er zijn hier meerder grote ziekenhuizen te vinden en in bijna alle dorpen en plaatsen is er wel een huisarts of een eerste hulppost te vinden. In de meeste plaatsen is er ook een apotheek aanwezig. Het is verstandig om voor vertrek uit te zoeken waar de dichtstbijzijnde hulppost of apotheek zich bevindt zodat u later niet voor verrassingen komt te staan. Tevens is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten waardoor het overgrote deel van de eventuele medische kosten hierdoor betaald worden.
Het kraanwater is hier van dezelfde kwaliteit als wij in Nederland gewend zijn en is dus goed drinkbaar zonder gekke bijsmaken.
Voor Duitsland gelden geen verplichte vaccinaties. Het is echter wel verstanding als men voor langere tijd blijft en van plan is veel in de natuur te wandelen om een vaccinatie tegen teken encefalitis te nemen. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & internet Het kiesnummer voor Duitsland is 0049
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Duitsland is 0031
Mobiel bellen kan gewoon met een Nederlands abonnement, de dekking is hier redelijk te goed. Men dient wel rekening mee houden dat op de meest afgelegen plaatsen de dekking niet altijd ideaal zal zijn. Voor de extra kosten voor bellen en gebeld worden in Duitsland raadpleeg je provider. Er is hier een 3G netwerk dat een zo goed als volledige dekking heeft. Op de meeste openbare plaatsen is er gratis wifi te verkrijgen. Ook bieden veel hotels, huiseigenaren en campings tegen een vergoeding wifi aan.
Elektriciteit In Duitsland is er net als in Nederland een 220 wisselstroom netwerk. Je kunt hier dus de zelfde stekkers en oplader als in Nederland gebruiken.
Veiligheid Statistisch gezien is het in Hessen net zo veilig als in Nederland. De grote steden zijn over het algemeen iets minder veilig. Dit voornamelijk doordat het verkeer hier iets chaotischer is en de kans op zakkenrollers wat groter. Hier geldt eigenlijk wat in iedere stad geldt; pas goed op, laat gevaarlijke plaatsen links liggen en hou je kostbaarheden goed in de gaten.
Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor Duitsland of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - Bij winterse omstandigheden zijn winterbanden en in extreme omstandigheden sneeuwkettingen verplicht.
- In de grote steden net als bij de grotere toeristische attracties moet men bijna in alle gevallen een parkeerkaart kopen
- Duitsers eten vrij veel varkensvlees, in de supermarkt zijn andere vleessoorten soms slecht te verkrijgen
- Bij sommige benzinepompen wordt de brandstof E10 aangeboden het is verstandig om voor vertrek te controleren of deze geschikt is voor uw voertuig
Tips (zien & doen) - Wilhelmshöher park in Kassel met zijn reusachtige aangelegde waterval en het bijna tien meter hoge beeld van Hercules
- Nationaal park Kellerwald-Edersee waarvan een deel op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat
- De autovrije straat Zeil is de populairste winkelstraat van Frankfurt am Main
- In Hessen zijn er veel prachtige wandelroutes te vinden
-Eenmaal in de vijf jaar wordt er in de tentoonstellingshal Fridericianum in Kassel Documenta georganiseerd
-De streek staat bekend om zijn vele kuuroorden, ze zijn hier dan ook in alle soorten en maten te vinden
-De zoo Frankfurt is één van de oudste van Duitsland en zeker een bezoek waard
- De Benedictijner abdij en het klooster van Lorsch die beiden op de werelderfgoedlijst van de Unesco staan
- Willingen is één van de bekendste skigebieden in Hessen
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Hessen"
Wist je dat... ... Willem van Oranje Nassau in slot Dillenburg geboren is
... in het Teutoburgerwoud de Romeinen een grote veldslag verloren hebben
... ondanks dat Frankfurt de grootste stad van de deelstaat is Wiesbaden de hoofdstad is
... Frankfurt het financiële centrum van Duitsland is
... et bekendste exportproduct van deze regio de Frankfurter worsten zijn
Cultuur  
Zomerzonbestemming (geen echte bestemming voor een zonvakantie)
Winterzonbestemming (dit is geen winterzonbestemming)
Wintersportbestemming (er zijn enkele wintersportgebieden)
Uitgaan (vooral in de grotere plaatsen)
Winkelen (vooral in de grotere plaatsen)
Stranden (stranden???)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (vergelijkbaar met Nederland)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & internet
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl