Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Duitsland / Frankfurt

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Frankfurt
Frankfurt tips & informatie
Frankfurt bezienswaardigheden
Frankfurt weer & klimaat
Frankfurt officiële site
Frankfurt voor beginners
Frankfurt toerisme
goedkoop naar Frankfurt
vliegveld Frankfurt
alles over de deelstaat Hessen
meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Voor Duitsland ga naar
Duitsland startpagina
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Frankfurt am Main
Frankfurt am Main, meestal simpelweg aangeduid met Frankfurt, is een grote stad in het westen van Duitsland en tevens het financiële hart van Europa. Frankfurt ligt in de deelstaat Hessen.
De effectenbeurs van Frankfurt is één van de toonaangevende aandelenbeurzen ter wereld waar dagelijks voor gigantische bedragen aan aandelen verhandeld wordt. De aanwezigheid van de beurs heeft ervoor gezorgd dat er ook een aantal hoofdvestigingen van Duitse banken in Frankfurt te vinden zijn, net als een groot aantal hoofdkantoren van Duitse bedrijven. De bedrijvigheid heeft gezorgd voor een voor Europa unieke skyline met tientallen wolkenkrabbers. Deze aanblik heeft Frankfurt de bijnaam 'Mainhattan' opgeleverd waarbij er verwezen wordt naar Manhattan in New York en rivier de Main die een dwars door de stad loopt.
Het beschrijft ook het internationale gevoel dat de stad oproept als je er doorheen loopt. Met Engels kun je uitstekend terecht in de vele bars en restaurants, maar ook op veel kantoren. Frankfurt is dé expat stad van Duitsland waar een smeltkroes van nationaliteiten samen geld verdient. In de slechtere wijken van Frankfurt zie je ook dat er een groot aantal culturen naast elkaar leven, maar hier overheerst vooral werkloosheid en relatieve armoede. Deze tegenstellingen zie je terug in het straatbeeld van Frankfurt. Krotten met uitzicht op moderne onder architectuur ontworpen kantoorgebouwen vermengd met een aantal historische panden die overgebleven zijn na de vernietiging van het centrum in W.O. II. Sommige gebouwen en straten zijn niet helemaal intact gebleven maar na de oorlog gerestaureerd. De rest van de binnenstad is feitelijk helemaal opnieuw ontworpen waarbij er geen rekening is gehouden met oude structuren en planologische wetten zoals ze tot voorheen golden. Frankfurt Zentrum moest vooral een leefbare stad worden met veel groen en voorzieningen. Daar is men gelukkig zeer goed in geslaagd.
Alle hierboven genoemde factoren geven Frankfurt haar eigen unieke gezicht en leefomgeving. Dit draagt naast de historie in handel en zaken mede bij aan het succes van de stad. De meeste mensen houden een aangenaam gevoel over aan een bezoek aan Frankfurt. Misschien dat het imago nog een beetje die van een kille zakenstad is terwijl dat juist niet het geval is. Wie denkt alle leuke steden op een fatsoenlijke rijdafstand gezien te hebben moet zeker eens een keertje een stedentrip naar Frankfurt plannen. Je zult aangenaam verrast zijn door deze stad van de euro en van appelwijn.

Reizen naar Frankfurt Er verschillende manieren om naar Frankfurt te reizen:
Met de eigen auto
Frankfurt ligt op ongeveer 300 kilometer (2:45 uur rijden) van Venlo bij de Nederlands-Duitse grens. Dit is een afstand waarbij veel Nederlanders de auto zullen nemen om hem te overbruggen. Ruim genomen gaan er twee routes richting Frankfurt: één via de A3 en één via de A61.
Om de binnenstad van Frankfurt in te mogen rijden moet je auto voorzien zijn van een milieusticker, de zogenaamde umweltplakette. Zonder deze sticker loop je kans op een flinke boete als je een umweltzone binnenrijdt.
Per touringcar
Het aantal busreizen dat naar Frankfurt aangeboden wordt is vrij beperkt.
Met het vliegtuig
Je kunt vanuit Amsterdam naar vliegveld Frankfurt International vliegen met KLM of Lufthansa. Vanaf de luchthaven reis je in ongeveer 15-30 minuten naar hartje Frankfurt. Een goedkope manier om dat te doen is met de trein of tram vanaf terminal 1. Op het kleinere vliegveld Frankfurt-Hahn gaan geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland.
Per trein
Met de hogesnelheidstrein ICE International sta je binnen enkele uren in het centrum van Frankfurt. Dit is in veel gevallen de snelste en tevens goedkoopste manier om in het centrum van Frankfurt te komen. Tickets voor deze treinen kun je eenvoudig via NS International in Nederland reserveren. Een treinkaartje naar Frankfurt is over het algemeen goedkoper als je deze verder voor vertrek aanschaft.
Vluchttijd De vluchttijd van Amsterdam naar Frankfurt bedraagt officieel tussen één uur en anderhalf uur. In de praktijk zal de werkelijke tijd in de lucht vaak korter zijn dan de schematijd.
Overnachten Frankfurt kent een groot aantal hotels variërend van luxe zakenhotels tot sfeervolle toeristenhotels en pensions.
Heel veel hotels concentreren zich rondom het Centraal Station. Dit is niet het beste stuk van Frankfurt. Het stuk ten oosten van het station is de rosse buurt waar het stikt van de sexclubs, striptenten en huizen met prostituees. Deze zaken trekken naast klanten ook allerlei gespuis aan dat in deze straten rondhangt. Als je met kinderen naar Frankfurt gaat zou ik dit stuk zeker ontwijken maar ook als volwassene moet je je afvragen of dit het meest geschikte deel van Frankfurt is om te overnachten. Het gaat om het stuk in het vierkant Düsseldorfer Strasse, Taunusstrasse, Gallusanlage en Gutleitstrasse (zie kaart). Afhankelijk van je reisdoel zouden wij adviseren om een hotel net buiten dit gebied te reserveren. Wie naar een beurs in de Frankfurter Messe wil gaan kan zich concentreren op de hotels ten noorden en noordoosten van het station. Mensen die willen gaan winkelen en musea bezoeken zouden eens in het oosten van het centrum moeten kijken.
De prijzen van hotelkamers in Frankfurt liggen gemiddeld op een redelijk hoog niveau, wat vooral te wijten is aan het feit dat het een belangrijke zakenstad. Vooral tijdens grote beurzen kunnen de kamerprijzen flink oplopen, zeker van de luxe hotels van grote ketens zoals Intercontinental, Mariott, Hilton, Westin en Sheraton. Deze hotels kunnen in het weekend wel interessant zijn omdat er dan veel minder zakenreizigers zijn. Dit heeft een gunstig effect op de kamerprijzen.
Via de site booking.com kun je eenvoudig hotels zoeken en reserveren. Voordeel van boeken via deze site is dat je vaak tot de dag van aankomst kosteloos kunt annuleren mocht er at tussenkomen.
Reizen in Frankfurt Als je in het centrum van Frankfurt verblijft en alleen maar in het centrum hoeft te zijn dan kun je heel veel te voet doen. De afstanden zijn wandelend zeker goed te overbruggen. Als je geen tijd hebt, te veel moet lopen of het slecht weer is kun je altijd vertrouwen op de vele taxi's die door de stad rijden. De taxi's rijden allemaal op een taximeter en de prijzen zijn te vergelijken met die van ons.
Een hele leuke manier om Frankfurt te verkennen is per fiets. Met het Call-a-Bike programma kun je eenvoudig en goedkoop een fiets huren in Frankfurt. Je  moet je wel eerst vooraf registreren via internet of per telefoon om deel te kunnen nemen aan dit programma. Meer info over het huren van een fiets in Frankfurt lees je op de site www.callabike-interaktiv.de
In Frankfurt is een uitstekend metrosysteem. Deze U-bahn heeft een gecombineerd netwerk met de S-Bahn, een bovengronds systeem.
De trein is een uitstekend middel om de omgeving van Frankfurt te zien en ook om vanaf de randen van de stad naar het centrum of de luchthaven te reizen. Voor de kortere afstanden en routes waar geen treinen rijden is er een uitstekend netwerk van bussen. Op de site www.rmv.de lees je alles over de dienstregelingen van bus en trein inclusief info over tickets.
Voor het openbaar vervoer in Frankfurt kun je een 1- of 2-daagse Frankfurt Card aanschaffen die je gratis toegang geeft op alle openbaar vervoer in Frankfurt inclusief van en naar de luchthaven. Deze kaart geeft je tevens korting op musea en geselecteerde restaurants en winkels. De Frankfurt Card is te koop op de toeristische dienst in Römer / Römerberg en die op de Hauptbahnhof (centraal station). Ook is hij aan te schaffen aan de balie hotelreserveringen op het vliegveld.
Douane & documenten Duitsland behoort tot de Europese Unie en valt tevens onder het Schengenverdrag. Nederlanders hebben daarom geen visum nodig en kunnen met een geldig paspoort of identiteitskaart naar Frankfurt of elders in Duitsland reizen.
Reisseizoen & klimaat Frankfurt heeft een gematigd zeeklimaat met milde winters en warme zomers. Gedurende het hele jaar is er kans op neerslag, waarvan in de zomer een groot deel in de vorm van buien valt en er in de winter een redelijke kans op sneeuw is. De seizoenen lopen in Frankfurt ongeveer gelijk aan onze seizoenen. De zomer begint iets vroeger en gedurende de zomermaanden wordt het ook iets warmer dan bij ons. Hoewel het zakelijke leven een beetje op een laag pitje staat als het hoogzomer is, is er wel volop leven in de stad. Op cultureel gebied wordt er juist in de zomermaanden veel georganiseerd.
Op het klimaat van Frankfurt lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief gedetailleerde klimaattabellen voor Frankfurt am Main.
Klimaattabel

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 2 -2 1 16 n.v.t.
februari 5 -1 3 13 n.v.t.
maart 9 1 4 15 n.v.t.
april 14 5 5 15 n.v.t.
mei 19 8 7 16 n.v.t.
juni 22 12 7 15 n.v.t.
juli 24 13 7 14 n.v.t.
augustus 23 13 7 14 n.v.t.
september 20 10 5 13 n.v.t.
oktober 14 6 3 13 n.v.t.
november 8 2 2 15 n.v.t.
december 3 -2 1 16 n.v.t.
Geld De valuta van Frankfurt is net als bij ons de euro. Je kunt in Frankfurt op heel veel plekken geld uit een geldautomaat pinnen. De banken mogen geen geld in rekening brengen voor het binnen de Europese Unie opnemen van geld via een geldautomaat.
Creditcards van de grote maatschappijen zoals Visa en Mastercard worden op veel plekken geaccepteerd. Ook kun je op veel plekken met je europas betalen. Kleinere eethuizen en winkels kunnen staan op contante betaling.
Fooien Fooien van 10% over de totale rekening is gebruikelijk voor bedienend personeel in de horeca en aan taxichauffeurs. Bij grote bedragen kun je het percentage uiteraard verlagen.
Tijdsverschil Tussen Frankfurt (Duitsland) en Nederland is er geen tijdsverschil.
De zomertijd en wintertijd lopen in Frankfurt (Duitsland) gelijk met die in Nederland.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari -  Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
3 oktober - Dag van de Duitse Eenheid
25 en 26 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Pasen (maart/april)
Hemelvaart (mei/juni)
Pinksteren (mei/juni)
Taal De officiële voertaal is Duits. Steeds meer Duitsers spreken ook Engels, zeker de jongeren en mensen die werkzaam zijn bij de grotere hotels.
Als je echter wat basis Duits kent en dat gebruikt dan zal men je niet aanvallen op verkeerde uitspraak, een Nederlands woordje tussendoor of het gebruik van een verkeerde naamval. Als je er met Duits niet uitkomt en vraagt of je iets in het Nederlands uit mag leggen dan is dat vaak geen probleem, mits je langzaam en duidelijk spreekt. Duitsers zullen zelden in het Nederlands kunnen reageren, maar zullen hoogstwaarschijnlijk wel begrijpen wat je bedoelt en in het Duits antwoorden.
Gezondheid De medische voorzieningen in Frankfurt zijn goed. De stad kent meerdere ziekenhuizen, een groot aantal doktersposten en veel tandartspraktijken. In de ziekenhuizen zijn voldoende artsen aanwezig die naast Duits ook Engels spreken. Drogisterijen en apotheken vind je in ruime mate verspreid over de stad.
Frankfurt kent geen specifieke gezondheidsrisico's die we in Nederland niet kennen dus waar je extra oplettend voor zou moeten zijn.
Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden om bepaalde medische kosten en terugreizen naar huis vergoed te krijgen, want niet alles wordt door je ziektekostenverzekering gedekt. Het leidingwater is van uitstekende kwaliteit en goed geschikt voor menselijke consumptie.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Duitsland is 0049
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Duitsland is 0031
Mobiel bellen in Duitsland is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. De dekking is over het algemeen uitstekend
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom. Men gebruikt dezelfde platte stekkers als in Nederland.
Veiligheid Frankfurt is een stad met alle bijbehorende risico's. Zakkenrollerij, oplichting, bedelen, overvallen zijn het soort kleine criminaliteit waar je in Frankfurt mee te maken kunt krijgen. Ontwijk donkere en stille steegjes in de avonduren, loop niet opzichtig te koop met je kostbaarheden en wees waakzaam als men je op straat aanspreekt.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - wie wil winkelen in Frankfurt moet er rekening mee houden dat veel winkels op zaterdag al vrij vroeg in de middag sluiten (15/16 uur). Op zondag zijn de winkels gesloten
- gratis parkeren in het centrum van Frankfurt kun je vrijwel vergeten. De parkeerkosten liggen op redelijk hoog niveau en men is niet flauw met het uitdelen van parkeerboetes
Tips (zien & doen) - het winkelmekka van Frankfurt is de voetgangersstraat Zeil. Hier vind je een groot aantal winkels die vaak tot de bekendere ketens behoren. Typische lokale winkels moet je meer in de aangrenzende straten zoeken
- een apart museum waarvan wij nergens een soortgelijk gezien hebben is het Dialogmuseum aan de Hanauer Landstrasse. Een aparte ervaring die je niet snel vergeet.
- de oevers van rivier de Main levert prachtige plekjes op om te picknicken en van het uitzicht op de stad en de rivier te genieten
- wie van erotisch vertier houdt kan terecht in de rosse buurt die recht tegenover het centraal station ligt
- aan de westkant van Frankfurt ligt overdekt winkelcentrum Main-Taunus Zentrum met meer dan honderd winkels, restaurants en een bioscoop
- op ongeveer 50 minuten rijden van Frankfurt vind je een gigantisch outlet shoppingcentrum met meer dan honderd outlet winkels. Wetheim Village vind je langs de A3 richting Würzburg en behoort tot een keten van outlet shopping malls onder de naam Chic Outlet Shopping
- vier maal daags vertrekt er vanaf Wiesenhüttenplatz 39 een tour door Frankfurt die twee uur duurt. De blauwe dubbeldekkers van ETS rijden op alle dagen
- een echt lokaal product is appelwijn (Apfelwein); een zure vruchtenwijn die van appels gemaakt wordt. Frankfurt kent meerdere speciale appelwijncafés waarvan Wagner de grootste is
- de historische binnenstad is aan het einde van de Tweede Wereldoorlog voor een zeer groot deel vernietigd. Een plein dat deels vernietigd is maar inmiddels helemaal gerestaureerd is is de Römerberg. Aan dit plein vind je vakwerkhuizen, de Römer (het stadhuis) en de Dom van Frankfurt. Tijdens een stedentrip aan Frankfurt mag een bezoekje aan dit plein niet ontbreken.
- een ander mooi gebouw in Frankfurt is de Alte Oper, het operagebouw, die nog steeds dienst doet als opera
- de dierentuin (Zoo Frankfurt) is de op één na oudste dierentuin van Duitsland en herbergt een groot aantal diersoorten in een park van 11 hectare groot
- Frankfurt heeft een uitstekend uitgaansleven vol leuke clubs, hippe bard en trendy loungecafés. Sommige gelegenheden hebben een dakterras waarvan je soms een waanzinnig uitzicht hebt en het vooral in de zomermaanden erg gezellig is. Voorbeelden hiervan zijn Long Island Summer Lounge, Sansibar Roofgarden en Mantis Roofgarden
- tijdens de Nacht der Clubs kun je voor één prijs maar liefst twintig clubs in Frankfurt bezoeken. Dit wordt jaarlijks in het najaar gehouden en gratis shuttlebussen zorgen voor vervoer tussen de clubs
- Frankfurt heeft een zeer groot aantal musea. Grote musea zijn het Museum voor Moderne Kunst, het natuurhistorisch museum Senckenberg en het Archeologisch Museum. Tevens herbergt de stad meerdere joodse musea, een geldmuseum en filmmuseum
- kunstliefhebbers hoeven niet persé naar musea toe. In de stad vind je een zeer groot aantal kunstgaleries waarbij er vooral redelijk veel moderne kunst aangeboden wordt. In de Schirn Kunsthalle Frankfurt worden vaak tentoonstellingen gehouden die volgens kenners tot de besten ter wereld zouden behoren
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Frankfurt"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Frankfurt

 

Wist je dat... … Frankfurt geen koopavond kent maar dat de winkels alle doordeweekse dagen tot 21 uur geopend mogen zijn. De meeste winkels sluiten dan overigens al om 20 uur.
... de oorsprong van de stad teruggaat naar de 8e eeuw na Christus
... maar liefst 15% van het stadsoppervlak uit natuurgebieden bestaat
... het aantal inwoners sinds de jaren zestig van de vorige eeuw nauwelijks meer is toegenomen
... er overdag ongeveer 50% meer mensen in de stad aanwezig zijn dan dat er wonen
... de Frankfurter Messe maar liefst ongeveer veertig grote beurzen per jaar huisvest
Cultuur  
Zomerzonbestemming (geen echte bestemming voor een zonvakantie)
Winterzonbestemming  
Wintersportbestemming (in de stad kun je niet wintersporten)
Uitgaan (levendig en trendy)
Winkelen  
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil  
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

© Landenportal.nl

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl