Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / TsjechiŽ

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer TsjechiŽ?
alles over TsjechiŽ
bezienswaardigheden top 10

klimaat & weer van TsjechiŽ
hotels in TsjechiŽ
zonkalender TsjechiŽ

TsjechiŽ informatie
TsjechiŽ informatie
TsjechiŽ nieuws & tips
TsjechiŽ voor beginners
Česky Krumlov
Lipnomeer
Praag

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over TsjechiŽ
TsjechiŽ is een land dat pas sinds het jaar 1993 een zelfstandig land vormt. Tot die tijd vormde het samen met het ten oosten van TsjechiŽ gelegen Slowakije de staat Tsjecho-Slowakije. Het in centraal Europa gelegen heeft te maken met een toenemende belangstelling van Nederlandse toeristen. Er zijn drie belangrijke redenen om naar TsjechiŽ op vakantie te gaan. Allereerst is TsjechiŽ gezegend met een fantastische natuur. De heuvelgebieden, bossen en mooie meren met zandstranden hebben een grote aantrekkingskracht op toeristen. Ten tweede zijn er een aantal prachtige steden die boordevol prachtige bouwwerken staan. Hoofdstad Praag behoort tot de mooiste steden van Europa en ook de steden Česky Krumlov en Českť Budějovice zijn meer dan de moeite waard. De derde reden is dat het land barst van de prachtige bezienswaardigheden. Iedere streek is de moeite waard en biedt meer dan voldoende mogelijkheden om een interessante excursie te maken. Wat TsjechiŽ verder aantrekkelijk maakt is het prijsniveau. Zeker buiten de grote steden kom je prijzen tegen waarvan je je als Nederlander bijna af zou vragen of je de wisselkoers wel goed toepast. Uit eten is in Tsjechische dorpen vaak nog goedkoper dan wanneer je in Nederland zelf zou koken.
Wat je in TsjechiŽ wel ervaart is dat ondanks de enorm toegenomen welvaart het land op veel gebieden achterblijft op Nederland. Het is vaak wat minder goed georganiseerd, het productaanbod in veel supermarkten is minder uitgebreid dan wat je in Nederland kent, de wegen zijn niet altijd in even goede conditie en het leven is hier Ďminder snelí dan wat we in Nederland gewend zijn. Voor de meeste TsjechiŽgangers vormen dit soort punten juist een belangrijke bonus voor als je hier op vakantie gaat. Het is allemaal wat minder gestrest, wat minder individualistisch, wat gemoedelijker. Wie alle pracht van TsjechiŽ wil ontdekken die zal daar overigens meerdere reizen voor nodig hebben. Elk seizoen heeft haar eigen sfeer en elke streek haar eigen charme.

Tsjechische plaatsen & streken
Over de volgende bestemmingen in TsjechiŽ is op deze site uitgebreide informatie beschikbaar:
Lipnomeer
Praag

Reizen naar TsjechiŽ De meeste mensen die naar TsjechiŽ reizen die doen dat met de auto. De komst van de goedkope vliegtickets heeft er niet voor gezorgd dat men minder vaak met de auto naar TsjechiŽ reist. Wel heeft het bijgedragen aan de groei van korte (steden)trips, met name naar Praag. Met de auto reis je in ongeveer 8 tot 12 uur naar TsjechiŽ, afhankelijk van je vertrekpunt in Nederland en je reisdoel in TsjechiŽ. Houd er rekening mee dat je in TsjechiŽ voor de autosnelwegen een vignet nodig hebt. Zorg er ook voor dat je altijd met de verlichting ingeschakeld rijdt. Je rijdt naar TsjechiŽ altijd via Duitsland. De meest voorkomende routes gaan via NŁrnberg of iets noordelijker via Leipzig en Dresden. Denk voor het rijden door Duitsland in de winterperiode aan de vrijwel verplichte winterbanden.
Wie met de bus naar TsjechiŽ wil reizen die kan kiezen uit verschillende touroperators die georganiseerde busreizen naar TsjechiŽ aanbieden. Indien er alleen behoefte is aan een heen- en terugreis per bus is er de busdienst van Eurolines die je in ongeveer 12-13 uur van Utrecht naar Praag brengt.
Per trein is TsjechiŽ uitstekend te bereiken. Wel zijn er vaak meerdere overstappen in Duitsland nodig om per spoor in TsjechiŽ te komen.
Met het vliegtuig kun je vanuit Schiphol en Rotterdam-The Hague Airport met verschillende luchtvaartmaatschappijen naar Praag vliegen.
Vakantie in TsjechiŽ kan ook via een touroperator geboekt worden, waarbij de vervoerstijden iets hoger uit kunnen vallen omdat er vanuit Nederland via een verzamelplaats gereisd wordt.
Vluchttijd De vluchttijd tussen Amsterdam of Rotterdam en Praag bedraagt minder dan anderhalf uur. De schematijd die de luchtvaartmaatschappijen hanteren ligt vaak wel rond of net iets boven de anderhalf uur. In de praktijk valt de daadwerkelijke vluchtduur meestal wat korter uit.
Overnachten De accommodaties in TsjechiŽ variŽren van simpele pensions tot aan luxe vijfsterrenhotels die je in hoofdstad Praag tegen kunt komen. Over het algemeen bestaat het aanbod vooral uit campings, kleinschalige hotels, eenvoudige pensions en vakantiewoningen. Het aanbod van bungalowparken en vakantieparken is nog zeer beperkt maar neemt wel toe. Een mooi voorbeeld hiervan is het Landal Lipno Marina Resort gelegen in Lipno Nad Vltavou. Het comfort in de oudere accommodaties zal in de regel wat minder zijn dan wat je op veel Europese bestemmingen gewend bent. Echter geldt ook hier dat TsjechiŽ duidelijk aan een inhaalslag bezig is. Een bijzondere manier om in TsjechiŽ te overnachten is in een kuurhotel. Aanzienlijk goedkoper dan de fancy saunaís die je in Nederland overal tegenkomt en met uitstekende behandelingen. Een ontspannende massage kost in TsjechiŽ bijvoorbeeld ongeveer een derde van wat je bij ons betaalt.
Het vooraf reserveren van accommodaties kan handig zijn als je een rondreis door TsjechiŽ maakt. In dunbevolkte gebieden kan het aantal beschikbare hotels en pensions beperkt zijn.
Reizen in TsjechiŽ In TsjechiŽ kun je je met de auto prima verplaatsen. Het wegennet is inmiddels een flink stuk uitgebreid. Er is de afgelopen jaren veel geÔnvesteerd in het verbeteren van de wegen en uitbreiding van de autosnelwegen. De toegenomen aantal kilometers snelweg is gepaard gegaan met de invoering van een snelwegvignet dat je ook als toerist aan zult moeten schaffen voordat je de snelweg op gaat. Houd er verder rekening mee dat je ook overdag altijd met je verlichting aan moet rijden en dat je als bestuurder helemaal geen alcohol genuttigd mag hebben. Parkeren is in dorpen en kleinere steden vaak geen probleem. In Praag is er echter een structureel tekort aan parkeerplaats. Er zijn in het centrum weinig parkeermogelijkheden voor bezoekers en de beschikbare plaatsen die er wel zijn, zijn vaak exorbitant duur. Voor heel TsjechiŽ geldt dat men actief foutparkeerders bekeurt. Deze parkeerboetes kunnen flink hoog uitvallen.
Douane & documenten Om TsjechiŽ binnen te gaan heb je een geldig paspoort of Europese identiteitskaart nodig. Hoewel de grenscontroles tussen TsjechiŽ en Duitsland verdwenen zijn kan er steekproefsgewijs toch om een paspoort gevraagd worden.
Reisseizoen & klimaat TsjechiŽ heeft een gematigd zeeklimaat met in de berggebieden een gematigd landklimaat dat in het Reuzengebergte overgaat in een koel landklimaat. TsjechiŽ kan in de zomer erg warm zijn met temperaturen die lokaal oplopen richting de dertig graden. Echt zonzeker is TsjechiŽ echter niet en evengoed als dat het heel warm kan zijn in de zomer kun je ook te maken krijgen met tegenvallend weer waarbij het te koel is om lekker in je zwembroek rond te lopen. De winters zijn in de regel iets kouder dan die in Nederland en kunnen ook iets langer aanhouden. In de berggebieden van TsjechiŽ, zoals äumava en het Reuzengebergte, is de kans op winterse omstandigheden veel groter dan in de lager gelegen gebieden. Net als dat de zomers niet zonzeker zijn, zijn ook de winters niet sneeuwzeker. Over het algemeen zijn er in de gebieden boven de vijfhonderd meter hoogte volop dagen met sneeuw te noteren. In de skigebieden wordt er overigens tijdens het skiseizoen met sneeuwkanonnen gewerkt om de skipistes van een mooie witte laag sneeuw te voorzien in het geval de natuur niet mee wil werken.
De beste reistijd om TsjechiŽ te bezoeken hangt vooral af van je reisdoel. Als je op wintersportvakantie wilt gaan dan moet je tussen half december en begin maart naar TsjechiŽ reizen. Wintersport in TsjechiŽ betekent dat je het soms met kunstsneeuw moet doen, die door de sneeuwkanonnen op de piste gespoten wordt.  Voor een zonvakantie zijn de maanden juli en augustus het meest geschikt, hoewel ook juni en september zeker een aantal fraaie zomerse dagen kunnen voortbrengen. Een stedentrip naar Praag kun je eigenlijk het hele jaar maken. Praag is echter in het voorjaar op haar mooist om te bezoeken. Mei en juni zijn de mooiste maanden voor een zonnig Praag met veel groen en sfeervolle terrasjes.
Op het klimaat van TsjechiŽ lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen van diverse Tsjechische steden en streken.
Klimaattabel
Praag

maand

gemiddelde
max. temp.
in įC
gemiddelde
min. temp.
in įC
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in įC
januari 1 -4 2 14 n.v.t.
februari 4 -3 3 13 n.v.t.
maart 9 0 4 13 n.v.t.
april 14 3 6 12 n.v.t.
mei 19 8 7 14 n.v.t.
juni 23 11 7 14 n.v.t.
juli 24 13 7 14 n.v.t.
augustus 24 12 7 13 n.v.t.
september 20 9 5 12 n.v.t.
oktober 14 5 4 13 n.v.t.
november 7 1 2 15 n.v.t.
december 3 -2 2 15 n.v.t.
Geld In TsjechiŽ is de euro (nog?) niet ingevoerd. De Tsjechische munteenheid is de Tsjechische kroon. Pinnen kun je met de meeste Nederlandse bankpassen bij de geldautomaten in TsjechiŽ. Geld pinnen betekent een gunstigere wisselkoers als wanneer je bij een bank contant euroís wisselt voor Tsjechische kronen. Houd er echter wel rekening meer dat de meeste banken een bedrag per geldopname berekent met daarbij een bepaald maximum hanterend. Het opnemen van grotere bedragen ineens is daarom meestal goedkoper dan meerdere keren een klein bedrag pinnen. Op heel veel plaatsen, zeker in Praag, maar ook elders, kan je gewoon met je pinpas betalen in winkels en restaurants.
Creditcards worden in de grote steden en op toeristische plekken op grote schaal geaccepteerd.
Fooien Fooien worden eigenlijk bijna alleen door toeristen gegeven. Een nette fooi ligt tussen de 3 tot 7 of 8 procent. Het is gebruikelijk om aan de ober aan te geven hoeveel fooi je wilt geven voordat je je wisselgeld aanneemt. Geld achterlaten op je tafeltje zoals in veel Zuid-Europese landen is hier niet gebruikelijk. Bij een taxichauffeur kun je naar boven afronden. Indien je wilt kun je voor een kamermeisje ook wat kleingeld achterlaten.
Tijdsverschil Er is geen tijdsverschil tussen TsjechiŽ en Nederland. Omdat TsjechiŽ een zelfde zomertijdschema kent als Nederland vallen ook de wintertijd en zomertijd gelijk.
Feestdagen Nationale feestdagen:
01.01 Nieuwjaarsdag
01.05 Dag van de Arbeid
08.05 Dag van de Bevrijding (in 1945)
05.07 feestdag van Cyrillus en Methodius
06.07 sterfdag van Jan Hus
28.10 Onafhankelijkheidsdag (1918)
17.11 herdenking van de Fluwelen Revolutie
24.12 t/m 26.12 Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
In maart of april: Pasen (eerste en tweede paasdag)
Taal In TsjechiŽ spreekt men Tsjechisch. Deze Slavische taal is door de verschillende accenten op letters en het veelvuldig gebruik van medeklinkers voor ons Nederlanders lastig onder de knie te krijgen. Nog lastiger wordt het gebruik van verschillende vervoegingen die gebruikt worden binnen het Tsjechisch. Gelukkig kun je op veel plekken terecht met Duits en in mindere mate met Engels. Soms is het verwarrend of je nou juist Engels of Duits kunt gebruiken bij je gesprekspartner. Nederlands wordt vrijwel niet gesproken, ook niet door bedienend personeel. Wel zul je in toeristische gebieden waar veel Nederlanders komen met regelmaat ook Nederlandse vertalingen van de gerechten op menukaarten tegenkomen.
Gezondheid Het niveau van de gezondheidszorg in TsjechiŽ is prima in orde. Houd er wel rekening mee dat veel medische posten en ziekenhuizen op grotere afstand kunnen liggen dan wat je in Nederland gewend bent. Uiteraard geldt dit niet voor (grote) steden en dichtbevolkte gebieden. Een reisverzekering is aan te raden.
Het kraanwater kan zonder gezondheidsproblemen als drinkwater gebruikt worden. Het leidingwater is echter niet zo smaakvol als het Nederlandse water, waardoor de meeste toeristen de voorkeur geven aan mineraalwater uit de fles.
Een specifiek gezondheidsrisico wat met betrekking tot TsjechiŽ vermeld moet worden is het gevaar van teken. Ongeveer een derde van de teken in TsjechiŽ kunnen je besmetten met de ziekte van Lyme. Deze ziekte kan levensgevaarlijk zijn. Neem daarom de nodige voorzorgsmaatregelen als je de natuur in trekt. Dat geldt vooral voor MoraviŽ en Zuid-Bohemen. Draag lange broeken en sokken, draag bij voorkeur ook een pet of hoed in de bossen en controleer je iedere dag op teken op je lichaam
.
Een reisverzekering (doorlopend) is niet onverstandig.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk CoŲrdinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor TsjechiŽ is 00420.
Het kiesnummer voor Nederland vanuit TsjechiŽ is 0031
Mobiel bellen in TsjechiŽ is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Mobiel internetten is in vrijwel heel TsjechiŽ ook zonder enige problemen mogelijk
.
Elektriciteit In TsjechiŽ kent men twee types stopcontacten: type C en type E. De meeste Nederlandse stekkers passen zonder problemen in deze stopcontacten. De enige stekkers die wel problemen kunnen geven zijn degene waarin geen uitsparing zit voor een aardingspin. In TsjechiŽ is het voltage hetzelfde als bij ons, waardoor alle apparatuur probleemloos gebruikt kan worden.
Veiligheid TsjechiŽ kent relatief weinig criminaliteit, met uitzondering van Praag dat gebukt gaat onder een toenemende stroom aan dieven, oplichters en zakkenrollers. De populariteit van Praag als toeristische bestemming zorgt ervoor dat deze stad met vergelijkbare problemen als andere Europese hoofdsteden te maken heeft. Pas daarom goed op je spullen, wees alert op zakkenrollers en ga niet in op het aanbod op straat om geld te wisselen.
Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor TsjechiŽ of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - parkeer je auto zoveel mogelijk op goed verlichte of bewaakte parkeerplaatsen
- als je een taxi neemt, spreek dan vooraf duidelijk een prijs af om aangename verrassingen aan het einde van de rit te voorkomen
- het fotograferen of filmen van militaire objecten en aan de landsgrenzen is verboden
- om huisdieren mee te nemen heb je een geldig internationaal inentingsbewijs en een recente gezondheidsverklaring bij te hebben
- veel musea buiten de belangrijke steden zijn alleen gedurende het seizoen geopend (april tot en met oktober)
- TsjechiŽ is voor gehandicapten niet zo goed toegankelijk
Tips (zien & doen) - het Lipnomeer is het grootste meer van TsjechiŽ en zeer geschikt voor allerlei watersporten. Langs het Lipnomeer vind je tevens veel mogelijkheden om te fietsen en te wandelen
- hoofdstad Praag behoort tot de mooiste steden van Europa
- als je een authentiek souvenir mee wilt nemen denk dan aan marionetten, Boheems kristal of granaat
- het knekelhuis in KutnŠ Hora kent een luguber interieur. Alle decoraties zijn gemaakt van botten en beenderen
- in het biermuseum in Plzeň kun je de geschiedenis van het pilsener bier bekijken
- ongetwijfeld ťťn van de mooiste kastelen van TsjechiŽ is HlubokŠ ij de plaats HlubokŠ nad Vltavou
- een prachtige barokke kerk is de Maria Magdalenakerk in Karlovy Vary
- wintersportliefhebbers kunnen in de wintermaanden terecht in de skigebieden in het Reuzengebergte en äumava
- een belangrijke bezienswaardigheid in Praag is de Praagse Burcht
- het Karlötejnkasteel kent een mix van verschillende stijlelementen. Het van oorsprong gotische kasteel behoort tot de best bezochte historische bezienswaardigheden van TsjechiŽ
- de stad Česke Budějovice kent prachtige bouwwerken zoals het blauw-witte barokke stadhuis, de Zwarte Toren en het Dominicanenklooster. De fraaiste plek van de stad is het hoofdplein: NŠměsti Přemysla Otakara II
- vlakbij Česke Budějovice vind je de Budvarbrouwerij waar het welbekende Budvar bier gebrouwen wordt. Rondleidingen kunnen op afspraak gemaakt worden.
- het historisch centrum van de stad Českż Krumlov staat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van Unesvo. De vrijwel geheel autovrije binnenstad is met haar middeleeuwse straatjes ťťn grote bezienswaardigheid. Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van de stad is het Krumlovkasteel.
- het Nationaal Park Českť ävżcarsko is een must-see voor natuurliefhebbers. Het natuurgebied herbergt een aantal wilde dieren zoals otters, bevers en lynxen.
- het Reuzengebergte biedt een gevarieerd landschap, waarin je prachtige rotsformaties terugvindt
- TsjechiŽ telt een aantal befaamde kuuroorden en kuurhotels. Erg fraai is Frantiökovy LŠzně in de buurt van de plaats Cheb
- indrukwekkend zijn de Jan Svatoörotsen in West-Bohemen
- futuristisch vormgegeven is de televisietoren van Liberec op de berg Jeötěd. In het bouwwerk bevinden zich een hotel en een restaurant
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer TsjechiŽ"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van TsjechiŽ

 

Wist je dat... ... TsjechiŽ het land is met de hoogste bierconsumptie ter wereld
... men met Kerst (dus niet met Pasen) eieren beschildert om die in de boom te hangen
... het in TsjechiŽ zeer gebruikelijk is dat in een restaurant je bord weggehaald wordt zodra het leeg is, ook al zitten je tafelgenoten nog te eten
... het in dit land van vleeseters lastig is om in een restaurant vegetarisch te eten
Cultuur  
Zomerzonbestemming (altijd kans op een bui en niet zonzeker)
Winterzonbestemming (dit is geen winterzonbestemming)
Wintersportbestemming (vooral voor beginners en gezinnen met jonge kinderen)
Uitgaan  
Winkelen (in de grote steden goed, in de kleine plaatsen beperkt)
Stranden (kunstmatige zandstranden langs meren)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (gemiddeld tien tot dertig procent goedkoper dan NL)
  Het aantal sterren kan variŽren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl