Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / TsjechiŽ / Praag

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Praag?
bezienswaardigheden top 10
bijzondere plaatsen in Praag
Praag voor beginners
Praag klimaat & weer
Praag informatie
Praag startpagina
Praag tips

goedkoop naar Praag
stedentripper Praag

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Praag
Praag is de hoofdstad van TsjechiŽ en was tot januari 1993 hoofdstad van Tsjecho-Slowakije, waar TsjechiŽ en Slowakije uit voort gekomen zijn. Praag heeft de bijnaam ďDe Gouden StadĒ. De eeuwenoude stad is uitgegroeid tot ťťn van de populairste stedenbestemmingen binnen Europa. Het is na Parijs, Rome, Londen, Berlijn en Madrid zelfs de best bezochte stad van Europa. Wie Praag bezoekt die zal vrij snel ontdekken waar de stad haar populariteit aan te danken heeft. Het centrum van Praag is een plaatje vol prachtige bouwwerken, pleinen en de uiterst populaire Karelsbrug over de Moldau. Praag heeft haar toeristen een groot scala aan bezienswaardigheden te bieden die vrijwel allemaal op redelijke loopafstand van elkaar liggen. Het redelijk compacte formaat van het centrum van Praag zorgt ervoor dat je in twee of drie dagen heel veel van de stad kunt zien zonder te vergeten te genieten van de vele terrasjes die de stad telt. Lekker lunchen aan de oevers van de Moldau of op het veruit mooiste plein van Praag (Staroměstskť nŠměstŪ) of een biertje drinken in een van de vele kroegen die de stad telt horen bij een bezoek aan Praag. Wie al meer van TsjechiŽ heeft gezien die zal Praag meteen herkennen als een echte Tsjechisch stad, waar statige gebouwen vaak versierd worden met prachtige ornamenten, beschilderingen en andere elementen die het karakteristieke uiterlijk geven aan Praag. De stad is een samensmelting van een vijftal wijken die sinds het einde van de achttiende eeuw pas ťťn stad werden. Binnen het centrale deel van Praag zie je vele eeuwen aan architectuur terug. Veel stijlen en combinaties van verschillende stijlen zul je ontdekken als je de gebouwen in Praag bekijkt. Niet voor niets dat het historische centrum van Praag in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt.

Reizen naar Praag Vliegtuig
Dankzij de uitstekende luchtverbindingen is er voldoende aanbod van vluchten en vliegtickets naar Praag. je kunt zowel vanuit Amsterdam, Rotterdam, Brussel als de luchthavens net over de Duitse grens rechtstreeks naar Praag vliegen. Er is soms redelijk veel prijsverschil in de prijzen van vliegtickets. Kijk bij het boeken van een vliegticket naar Praag wel goed naar de voorwaarden en eventueel bijkomende kosten. De moderne internationale luchthaven van Praag ligt op zoín 15 tot 16 kilometer ten westen van het centrum van Praag. Bij normale verkeersomstandigheden brengt een taxi je in een half uur van en naar het vliegveld van Praag en het centrum.
Trein

Met de trein is Praag prima te bereiken. Tegenwoordig zijn er ook rechtstreekse treinverbindingen tussen Utrecht of Amsterdam en Praag. Een efficiŽnte manier om naar Praag te reizen is per nachttrein. Als je een bedplaats boekt dan kom je uitgeslapen aan in Praag. Treintickets naar Praag boek je via NS Hispeed.
Auto
Met de eigen auto reis je in acht tot tien uur vanuit Nederland naar Praag. De afstand bedraagt afhankelijk van je vertrekpunt ongeveer achthonderd tot duizend kilometer. Het grootste deel rijdt je over de Duitse Autobahn, waar op veel plekken (nog) geen snelheidslimiet is. Voor het stuk door TsjechiŽ naar Praag heb je een tolvignet nodig. Het goedkoopste vignet heeft een geldigheid van tien dagen. Als je met de eigen auto Praag in gaat moet je rekening houden met het feit dat parkeerplaatsen vrij beperkt zijn. Op sommige plekken is er een maximale parkeerduur. Parkeren in het centrum van Praag kost overdag geld.
Bus
Met de bussen van Eurolines kun je rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Praag reizen. Je arriveert dan op centraal busstation Florenc. De busreis duurt veertien uur.


 

Vluchttijd Een vlucht tussen Amsterdam of Rotterdam en Praag duurt ongeveer een uur tot een uur en een kwartier. Niet zelden wordt de heenvlucht vanwege wind in de rug iets sneller afgelegd dan de terugvlucht.
Overnachten Praag heeft een zeer divers aanbod van accommodaties. Natuurlijk vind je ook hier een groeiend aantal hotels dat behoort tot internationale ketens, maar Praag heeft vooral ook een zeer ruim aanbod van kleinschalige hotels, typische Tsjechische pensions en appartementen. Er zijn soms grote verschillen in prijs en serviceniveau. Goed je huiswerk doen als je een accommodatie in Praag zoekt is daarom niet geheel onbelangrijk. Een leuke manier om je een beetje thuis te voelen in Praag is door een appartement te huren. Deze worden zowel in als buiten het centrum aangeboden. Over het algemeen zijn hotels, appartementen en pensions in het centrum (Praha 1) duurder dan buiten het hart van de stad.
Reizen in Praag Te voet kun je heel veel van Praag zien. De binnenstad is redelijk compact, waardoor de te overbruggen afstanden vrij beperkt zijn. Om afstanden te overbruggen zijn alle denkbare vormen van openbaar vervoer aanwezig. Voor toeristen zijn de trams in Praag vaak de handigste manier om te reizen. Het tramnetwerk is efficiŽnt en snel. Het metronetwerk is beperkter, echter wel een ideaal alternatief om grotere afstanden te overbruggen. De bus is de derde methode om binnen Praag te reizen. Ze vormen vaak de beste methode om betaalbaar naar buitenwijken van Praag te reizen waar de tram en metro niet komen. Taxiís vind je bij een groot aantal taxistandplaatsen, vooral rondom en bij toeristische hoogtepunten in Praag. Hoewel er sprake is van vaste officiŽle tarieven per kilometer of per minuut wachttijd kan het geen kwaad om te proberen een vaste prijs af te spreken.
Douane & documenten Om TsjechiŽ binnen te gaan heb je een geldig paspoort of Europese identiteitskaart nodig. Aan de grens wordt er nog maar zelden gecontroleerd. Je dient echter wel ten alle tijden een geldige legitimatie te kunnen laten zien.
Reisseizoen & klimaat Praag ligt in een gebied waar het gematigde zeeklimaat overgaat in een gematigd landklimaat. Het klimaat en weer lijkt op dat van Nederland, alleen is er sprake van grotere verschillen binnen een etmaal en vaak ook een grotere omslag in het weertype dan bij ons. Vooral in de lente en de herfst merk je dat het weer in Praag aardig grillig kan zijn. Zo kan het de ene dag 25 graden en zonnig zijn terwijl het een dag later ineens regenachtig en meer dan tien graden koeler is. In de wintermaanden is het gemiddeld iets koeler dan in Nederland. Vooral januari en februari kunnen soms guur en koud zijn. In de zomermaanden kan het juist soms zeer warm zijn. In juli en augustus kan het kwik soms oplopen tot boven de dertig graden. De meest aangename maanden om Praag te bezoeken liggen dan ook tussen de grijze winter en de relatief warme zomer in. April, mei, juni, september en oktober zijn de beste maanden om Praag te bezoeken wat betreft de weersomstandigheden. Omdat veel mensen het daar mee eens zijn, zijn dit tevens de maanden waarin het aanzienlijk drukker is en de prijzen voor accommodaties soms tot tientallen procenten hoger liggen.
Op het klimaat van het Praag lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen van
het Praag.
Klimaattabel
Praag

maand

gemiddelde
max. temp.
in įC
gemiddelde
min. temp.
in įC
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in įC
januari 1 -4 2 14 n.v.t.
februari 4 -3 3 13 n.v.t.
maart 9 0 4 13 n.v.t.
april 14 3 6 12 n.v.t.
mei 19 8 7 14 n.v.t.
juni 23 11 7 14 n.v.t.
juli 24 13 7 14 n.v.t.
augustus 24 12 7 13 n.v.t.
september 20 9 5 12 n.v.t.
oktober 14 5 4 13 n.v.t.
november 7 1 2 15 n.v.t.
december 3 -2 2 15 n.v.t.
Geld TsjechiŽ doet niet mee met de euro. Je betaalt in Praag dan ook met de Tsjechische kroon. Op veel toeristische plekken wordt de euro wel geaccepteerd. Je wisselgeld krijg je dan in kronen. Geld wisselen is in Praag vrijwel altijd een dure aangelegenheid. Of je betaalt een commissie die tussen de 15 en 20 procent ligt, of je krijgt een koers waarbij je koersverlies ongeveer 17 tot maar liefst 25 procent bedraagt. Commissievrij wisselen is daarom juist vaak nog duurder dan wel commissie betalen. Geld pinnen kan op veel plekken in Praag. Dit is in de regel de gunstigste manier om aan Tsjechische kronen te komen.
Creditcards worden op redelijk wat plekken maar zeker niet overal geaccepteerd. Wie met een creditcard wil betalen die kan beter eerst even checken of het mogelijk is.
Fooien In Praag is een fooi van tien procent over eten en drinken gebruikelijk. Veel restaurants voegen deze service charge al toe aan de rekening. Let hier op als je een fooi wilt geven, want vaak heb je hem dus eigenlijk al betaald. In Praag maakt men er een sport van om de rekening zo ver mogelijk op te voeren. Zaken als brood, zoutjes bij drinken of domweg een vaste cover charge maken de rekening vaak een stukje hoger dan je eigenlijk gedacht had.
Bij taxichauffeurs rond je af, kruiers geef je een euro tot twee euro per koffer/tas en kamermeisjes geef je een soortgelijk bedrag per kamer per dag.
Tijdsverschil Er is geen tijdsverschil tussen het Praag (TsjechiŽ) en Nederland. Omdat men hier een zelfde zomertijdschema kent als Nederland vallen ook de wintertijd en zomertijd gelijk.
Feestdagen Nationale feestdagen:
01.01 Nieuwjaarsdag
01.05 Dag van de Arbeid
08.05 Dag van de Bevrijding (in 1945)
05.07 feestdag van Cyrillus en Methodius
06.07 sterfdag van Jan Hus
28.10 Onafhankelijkheidsdag (1918)
17.11 herdenking van de Fluwelen Revolutie
24.12 t/m 26.12 Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
In maart of april: Pasen (eerste en tweede paasdag)
Taal In TsjechiŽ, dus ook in Praag, spreekt men Tsjechisch. Deze Slavische taal is door de verschillende accenten op letters en het veelvuldig gebruik van medeklinkers voor ons Nederlanders lastig onder de knie te krijgen. Nog lastiger wordt het gebruik van verschillende vervoegingen die gebruikt worden binnen het Tsjechisch. Gelukkig kun je op veel plekken terecht met Duits en in Praag ook met Engels. Soms is het verwarrend of je nou juist Engels of Duits kunt gebruiken bij je gesprekspartner. Nederlands wordt vrijwel niet gesproken, ook niet door bedienend personeel.
Gezondheid De gezondheidszorg is in Praag van een goed niveau. Er is sprake van voldoende ziekenhuizen, artsen, tandartsen en eerste hulp posten. Veel ziektekosten worden door de Nederlandse ziektekostenverzekering gedekt, maar niet alles. Het is daarom aan te raden om een (doorlopende) reisverzekering af te sluiten voor een bezoek aan Praag.
Leidingwater kan zonder enig risico gedronken worden. Als je het als drinkwater gebruikt moet je er wel rekening mee houden dat het kraanwater in Praag een bijsmaak heeft. Wie water wil hebben dat wat betreft smaak lijkt op het Nederlandse water die kan het beste mineraalwater in flessen kopen.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk CoŲrdinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor TsjechiŽ is 00420.
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Praag/TsjechiŽ  is 0031
Mobiel bellen in Praag is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Mobiel internetten is in vrijwel heel Praag ook zonder enige problemen mogelijk
.
Elektriciteit In Praag kent men twee types stopcontacten: type C en type E. De meeste Nederlandse stekkers passen zonder problemen in deze stopcontacten. De enige stekkers die wel problemen kunnen geven zijn degene waarin geen uitsparing zit voor een aardingspin. Hier is het voltage hetzelfde als bij ons, waardoor alle apparatuur probleemloos gebruikt kan worden.
Veiligheid Praag is een populaire toeristische bestemming waar grote groepen mensen samenkomen, dus vormt het een ideale werkomgeving voor zakkenrollers en dieven. Wees daarom oplettend met je geld, portemonnee en waardevolle spullen. Vooral op, in en rondom drukke toeristische plekken zoals de Karelsbrug, de Praagse Burcht en het Oude Stadsplein is er een verhoogde kans om slachtoffer te worden van zakkenrollerij. Door toegenomen criminaliteit wordt er ook vaker ingebroken in appartementen en hotelkamers. Berg waardevolle spullen, geld, passen en paspoorten indien mogelijk veilig op in een kluis.
Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor Praag of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - de meeste musea zijn op maandag gesloten
- sommige bezienswaardigheden zijn in de wintermaanden beperkt open of zelfs gesloten
- voor het op straat gooien van een peuk of kauwgom kun je een flinke boete krijgen
- de bestrating in Praag bestaat veel uit kasseien (kinderkopjes). Houd daar wat betreft schoeisel rekening mee.
- bij sommige bezienswaardigheden moet je extra betalen om te mogen fotograferen of filmen
- in Praag vind je een aantal openbare toiletten waar je tegen betaling gebruik van kunt maken
- bij veel horecagelegenheden in het centrum krijg je automatisch een grote frisdrank als je een cola of sinas besteld met de daarbij behorende hogere prijzen. Wil je dat niet, bestel dan een kleine cola etc.


 

Tips (zien & doen) - de Karelsbrug is met 30 beelden van heiligen en de sfeervolle plaatjes aan beide kanten van de oevers een must-see in Praag.
- elk uur tussen 09:00 en 21:00 uur wordt de astronomische klok met een hoop bombarie en onder toezicht van veel publiek verzet
- winkelen doe je onder andere in winkelcentrum Palladium en aan het Wenceslasplein. Luxe shops vind je in en rondom de straat Parizska
- Staroměstskě nŠmĕstŪ is het mooiste plein van Praag. Aan het enorme Oude Stadsplein staan onder andere de Tżnkerk, het Oude Raadhuis en een enorm aantal fraaie gevels. Op het plein staat verder het enorme standbeeld van Jan Hus.
- op de oude joodse begraafplaats in de joodse wijk Josefov zie je ongeveer twaalfduizend oude grafstenen schots en scheef door elkaar staan
- TsjechiŽ betekent vlees en worst eten. Op straat zie je dan ook redelijk wat eetstalletjes waar je een smakelijk stuk vlees kunt nuttigen.
- een typisch souvenir voor Praag is glaswerk, een houten marionet of natuurlijk authentiek Tsjechisch bier uit een van de vele kleinere brouwerijen
- een stukje moderne architectuur is het Dansende Huis, ook wel het Ginger-en-Fred-gebouw genoemd.
-
Wil je de hoogtepunten van Praag op een gezonde en ontspannende manier ontdekken? Boek dan een fietstour bij Baja Bikes, waarbij een gids je in een paar uur tijd de stad laat leren kennen.
- de Praagse Burcht (Hradčany) is een mooi voorbeeld van een typisch Tsjechische burcht. Het op een heuvel gelegen complex omvat diverse binnenpleinen, een indrukwekkende St.-Vithuskathedraal en een prachtig paleis. Vanaf de burcht heb je een fraai uitzicht over Praag
- ieder uur vindt in de Praagse Burcht de wisseling van de wacht plaats. Het meest populaire en dus ook drukke tijdstip is dat van 12:00 uur, omdat de ceremonie dan extra uitgebreid is
- op en top romantiek is een rondrit door het centrum van Praag met de paardenkoets
- in Praag vind je diverse synagogen. Een fraaie is de uitbundig gedecoreerde Jubileumsynagoge. Onder toeristen ook erg populair is de Oude Nieuwe Synagoge in de wijk Josefov
- vanaf de heuvel MalŠ Strana heb je een geweldig uitzicht over Praag. Het hoogste punt van waaruit je over Praag uit kunt kijken is de Petrĭn observatietoren. Deze is per kabeltram en te voet bereikbaar.
- moderne kunst bekijk je in het Kampa Museum, gelegen aan de westelijke oever van de Moldau
- een hele leuke manier om Praag te leren kennen is door middel van een fietstocht door Praag onder begeleiding van een gids.
- vanaf de noordkant van Starť Mesto worden er diverse rondvaarten over de Moldau aangeboden. Een leuke manier om Praag van een andere kant te bekijken.
- Praag kent een levendig uitgaansleven, dat geheel over de stad verspreid zit. Probeer zeker eens ťťn van de vele absintbarren.
- een fraai element van de Karelsbrug is de Bruggentoren van Starť Mesto
- over het bronzen beeld van Jan van Nepomuk bestaat de mythe dat er een wens uitkomt als je ťťn hand op het sculptuur legt en daarbij met iedere vinger een van de vijf sterren aanraakt.
- Ungelt is een fraai plein gelegen achter de Tżnkerk, waar een aantal leuke winkels verrezen zijn
- het Statentheater (Stavovskť divadlo) heeft veruit het meeste aanzien in Praag van alle theaters. Niet alleen vinden hier altijd uitvoeringen van topniveau plaats, ook het interieur van het theater zelf is de moeite van het bekijken waard
- het drukbezochte Gouden Straatje (Zlata ulička) binnen de Praagse Burcht geeft een indruk hoe het keven hier eeuwen geleden was
- indrukwekkend zijn de bibliotheken van het Strahovklooster. Als je hier bent moet je meteen vanaf het terras aan de oostzijde van het klooster genieten van het uitzicht over Praag en MalŠ Strana
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Praag"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Praag

 

Wist je dat... ... men in Praag met dubbele huisnummers werkt (het echte huisnummer en het kadastrale nummer)
... Praag pas sinds 1989 verlost is van het communisme
... Praag meer dan een miljoen inwoners telt
... als stedentripbestemming Praag steevast in de top-10 van best bezochte Europese steden staat
Cultuur  
Zomerzonbestemming (een grote stad zonder strand als zonbestemming?)
Winterzonbestemming (dit is geen winterzonbestemming)
Wintersportbestemming (niet in Praag)
Uitgaan  
Winkelen (als je goed oplet goedkoop)
Stranden (geen stranden in Praag)
Kindvriendelijkheid (houd rekening met drukte op toeristische plekken)
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (goedkoper dan Nederland maar voor TsjechiŽ vrij duur)
  Het aantal sterren kan variŽren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl