Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Frankrijk / Parijs

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Parijs?
Parijs bezienswaardigheden
Parijs informatie
Parijs top 10
Parijs voor beginners
Parijs in één dag
5x zien & doen in Parijs
klimaat & weer van Parijs
bijzondere plaatsen in Parijs
lastminutes naar Parijs
lastminutes naar Disneyland
Disneyland Parijs
Parijs tips
Parijs startpagina
Parijs informatie
Stedentrippers Parijs
kaart van Parijs

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Parijs
Parijs is één van de meest bezongen steden ter wereld. Men heeft het dan vooral over de lichtstad, de stad van de romantiek. Maar Parijs heeft ook andere kanten die minder romantisch zijn. Zoals het gespuis dat je in de wijk Montmartre tegenkomt op straat, die er op uit zijn om toeristen op slinkse wijze geld afhandig te maken. Of de problemen die regelmatig in de voorsteden voorkomen, maar soms komen rellen ook in de binnenstad voor. Oorzaak is vaak de problematiek die te maken heeft met onvrede, armoede en hoge werkloosheid bij allochtonen of rellen die veroorzaakt worden door linkse activisten of studenten. Parijs is ook hectisch verkeer, onbeschofte obers en veel te weinig parkeerplek.
Nu het positieve: als het weer een beetje meezit is het inderdaad een prachtige stad die echt leeft. Prachtige straten, indrukwekkende gebouwen en de vele sfeervolle terrasjes maken van Parijs een prachtig decor voor een leuk weekendje weg. De hotels op zich zijn vaak al een ervaring op zich, omdat veel kamers klein van afmeting zijn en vaak een geheel eigen karakter hebben. Dat laatste kan zowel negatief als positief uitvallen.
Het leuke aan Parijs is dat vooral de verscheidenheid groot is. Je kunt uitstekend shoppen, uitgaan of van de ene bezienswaardigheid naar de andere hoppen. Wie van kunst en cultuur houdt kan terecht in de vele musea en theaters. Pretparkliefhebbers die kunnen het Asterix Park ten noorden van Parijs of Disneyland Parijs ten oosten van de stad bezoeken.

De vijf favoriete plekken van onze redacteur
Natuurlijk heeft onze Parijs-redacteur zijn eigen favoriete plekjes in Parijs. In het stuk '5x zien & doen in Parijs' lees je welke plekken je in Parijs volgens hem niet mag missen

Reizen naar Parijs Wie naar Parijs gaat kan uit diverse mogelijkheden kiezen om er naartoe te reizen.
Per auto
Met de auto kun je Parijs uitstekend bereiken, maar je moet wel rekening houden met hectisch verkeer en een structureel tekort aan parkeerplaatsen. Parkeren is dan ook erg duur en op straat parkeren is met het oog op parkeerschades een risicovolle bezigheid.
Per trein
Steeds meer mensen reizen met de trein naar Parijs. Er zijn uitstekende treinverbindingen vanuit Nederland naar Parijs, die vaak deels over een hogesnelheidslijn gaan. Afhankelijk van het vertrekstation sta je binnen enkele uren op Gare du Nord aan de noordzijde van het centrum van Parijs. Voor info over treinreizen naar Parijs en het aanschaffen van tickets kun je terecht op NS International.

Per vliegtuig
Dagelijks gaan er meerdere vluchten vanuit Nederland naar Parijs, waarbij de meesten aankomen op luchthaven Parijs-Charles de Gaulle (CDG). Een kleiner aantal vluchten arriveert op het oudere en kleinere vliegveld Orly, dat aan de zuidkant van de stad ligt. Wie met het vliegtuig wil gaan moet afwegen of het inderdaad sneller en/of goedkoper is dan per trein of auto. In veel gevallen is het efficiënter om per trein te gaan.
Per touringcar (1-daagse reis)
Er zijn meerdere aanbieders waarbij je een busreis naar Parijs kunt boeken. De reistijd ligt gemiddeld hoger dan per trein waardoor je in verhouding minder tijd in de stad zelf door kunt brengen. In één dag op-en-neer naar Parijs is erg vermoeiend als je ook nog iets van de stad wilt zien.
Per bus (transfer only)
Met iDBUS kun je in 6 uur en 45 minuten goedkoop van Amsterdam naar Parijs reizen. Er zijn 4 ritten per dag, waardoor je lekker flexibel bent in je reisschema. iDBUS is een dochteronderneming van de nationale Franse spoorwegmaatschappij S.C.N.F..

Vluchttijd Een rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam naar Parijs duurt iets minder dan een uur. Vanaf Brussel is de vluchttijd ongeveer 20 tot 25 minuten.
Overnachten Parijs biedt een groot aantal hotels, hostels en bed-en-breakfasts. Gemiddeld is een hotelkamer in Parijs aan de dure kant en erg krap, maar dat zie je ook in andere wereldsteden zoals Londen en New York. Toch hoeft een stedentrip naar Parijs niet per definitie duur te zijn.
De prijsverschillen kunnen groot zijn. Niet alleen tussen de hotels onderling, maar ook per site, per dag of per seizoen. Wie op zoek mis naar leuke aanbiedingen moet vooral eens kijken naar de zakenhotels, vooral in de hogere prijsklasse. In de weekeinden kunnen hotelkamers in dergelijke hotels vaak tegen fikse kortingen geboekt worden.
Het centrum van Parijs is groot en waar je ook verblijft, je zult vrijwel niet ontkomen aan het jezelf verplaatsen via openbaar vervoer. De ligging in de buurt van een metrostation en een nette buurt is daarom belangrijker dan het boeken van een hotel direct naast de hotspots van Parijs.
Wie geen onpersoonlijke of krappe hotelkamer wil voor het verblijf in Parijs die zou eens kunnen kijken op sites zoals airbnb, waarop een groot aantal appartementen in Parijs aangeboden worden.

Wil je uitgebreide informatie hebben? De website waarovernachtenin.nl geeft de beste tips over waar je goed en betaalbaar kunt overnachten in Parijs.

Reizen in Parijs De beste manier om je in Parijs te verplaatsen is te voet, maar als je veel wilt zien zul je je tussentijds ook op andere wijze moeten verplaatsen. Taxi's zijn vrij duur en zeker tijdens drukke uren of slecht weer is het lastig om een beschikbare taxi te vinden. Goedkoper en zeer efficiënt is het metro netwerk, waarbij je voor een relatief laag bedrag snel grote afstanden binnen het centrum kunt overbruggen.
Per bus is ook redelijk te doen, maar vanwege het drukke verkeer is dit niet altijd de ideale oplossing.
Net als in veel andere grote toeristische steden heb je hier ook hop-on-hop-off bussen, waarbij je binnen een etmaal onbeperkt op- en afstappen van deze toeristische buslijn. Vaak worden deze aangeboden in combinatie met onbeperkte vaarten op rivier de Seine. Het lijkt een aantrekkelijk aanbod, maar in de praktijk is de tijd die je op de boot of bus spendeert laag omdat de diensten er aan het einde van de middag of vroeg in de avond al mee ophouden. Zeker als je veel tijd gebruikt om bepaalde bezienswaardigheden te bezoeken blijft er weinig tijd over voor de hop-on-hop-off toer.
Een uitstekende manier om je te verplaatsen in Parijs, waarbij je kunt genieten van de vele gezichten die de stad heeft is per fiets. De afgelopen jaren heeft Parijs zich ontwikkeld tot een stad waar toeristisch fietsen niet meer weg te denken is uit het straatbeeld.
Douane & documenten Een geldig paspoort of identiteitskaart is vereist.
Het invoeren van alle soorten drugs is strafbaar.
Reisseizoen & klimaat Het klimaat van Parijs lijkt op dat van Nederland, alleen is het vaak enkele graden warmer dan bij ons en schijnt vooral in de zomermaanden de zon vaker dan in Nederland en is de kans op regen kleiner. De beste periodes om de stad te bezoeken is echter niet in de zomer, want dan is het vaak te warm om veel te zien en te doen in de stad. parijs is op haar mooist en aangenaamst in de maanden mei, juni en september. Ook in oktober kan het zeer aangenaam vertoeven zijn op de vele terrasjes die de stad rijk is.
Op het klimaat van Parijs lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen.
Klimaattabel
 

Maand

Gemiddelde
max. temp.
in °C
Gemiddelde
min. temp.
in °C
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in °C
januari 6 2 2 17 n.v.t.
februari 7 2 3 14 n.v.t.
maart 11 4 4 16 n.v.t.
april 14 6 6 14 n.v.t.
mei 18 9 7 15 n.v.t.
juni 21 12 7 9 n.v.t.
juli 24 14 8 9 n.v.t.
augustus 23 14 7 10 n.v.t.
september 20 12 6 12 n.v.t.
oktober 16 9 4 14 n.v.t.
November 10 5 3 16 n.v.t.
December 7 2 2 16 n.v.t.
Geld De monetaire eenheid in Parijs (Frankrijk) is de euro (€). Er zijn voldoende mogelijkheden om geld te pinnen en credit cards worden vrijwel overal geaccepteerd.
Fooien Fooien geven is vrij gebruikelijk. Geef obers een fooi van 5 tot 10%. Taxichauffeurs verwachten 10% "drinkgeld" bovenop de meterprijs. Ook kruiers en kamermeisjes verwachten een fooi van 2 tot 3 euro per koffer of dag.
Tijdsverschil Er is geen tijdsverschil tussen Parijs (Frankrijk) en Nederland.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari -  Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
8 mei - Bevrijdingsdag
14 juli - Nationale Feestdag (quatorze juliet)
1 november - Allerheiligen
11 november - Wapenstilstandsdag
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Carnaval (februari/maart)
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Pinksteren (mei/juni)
Taal In Parijs wordt Frans gesproken. In de meeste hotels, winkels en restaurants wordt ook redelijk goed Engels gesproken, zeker op plekken waar veel internationale gasten komen.
Gezondheid De medische voorzieningen in Frankrijk zijn goed. Er zijn meerdere medische posten, apotheken en tandartspraktijken. Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden om bepaalde medische kosten en terugreizen naar huis vergoed te krijgen.
Het leidingwater in Parijs is veilig om te drinken, net als in Nederland. Vaak kiezen toeristen voor de zekerheid nog steeds voor mineraalwater uit flessen, maar dat is niet nodig.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Frankrijk is 0033
Het kiesnummer voor Nederland vanuit
Parijs is 0031
Mobiel bellen in
Frankrijk is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900 of GSM 1800 netwerk zijn.
Telefooncellen zijn nog steeds te vinden in Parijs, maar zelden werken die nog op muntjes. Om te telefoneren zul je vooraf een telefoonkaart aan moeten schaffen.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt in Frankrijk dezelfde stekkers als in Nederland.
Veiligheid - wie Parijs bezoekt moet rekening houden met zakkenrollers, oplichters en bedelaars. Er zijn weinig steden in West-Europa waar je zoveel kans loopt om aangesproken te worden door mensen die op de één of andere manier geld van je willen hebben. Een buurt waar je vooral op moet passen is Montmartre. Hier wordt je geconfronteerd met allerlei gespuis dat in deze toeristenwijk hoopt op slinkse wijze geld te verdienen aan onwetende toeristen.
- het verkeer is druk en soms zeer onoverzichtelijk. Pas op met oversteken en gedraag je defensief in het verkeer. beter een keer iemand voor laten gaan dan met de brokken zitten of erger nog persoonlijk gewond raken.
- w
ie zuinig is op zijn of haar auto moet erg opletten waar er geparkeerd wordt in Parijs. Veel Fransen kijken niet zo nauw en hanteren bij parkeren het "boem-is-ho"-principe. Omdat de parkeerplaatsen in parkeergarages vaak erg krap zijn is er ook hier een redelijke kans op parkeerschades. Toch is het gebruik van parkeergarages aan te raden, mede vanwege de regels met betrekking tot het parkeren, de schaarste aan parkeerplek op straat en de kosten die voor garages meestal uit een maximum tarief per dag bestaan.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - In de bebouwde kom moet er voor de meeste parkeerplaatsen betaald worden. Parkeerwachters zijn vrij fanatiek met het uitschrijven van parkeerboetes.
- Als je de Eiffeltoren wil bezoeken en er zeker van wilt zijn dat je de Eiffeltoren op kunt, dan kun je het beste de entreekaartjes voor de Eiffeltoren ruim van tevoren via internet aanschaffen. De andere optie is om op de dag zelf op goed geluk bij de kassa's van de Eiffeltoren aanschuiven in de wachtrij.
- Wie op de Boulevard Peripherique rijdt moet er rekening mee houden dat het invoegend verkeer dat van rechts de Peripherique opkomt voorrang heeft
Tips (zien & doen) - de hoogste bezienswaardigheid is de Eiffeltoren. Dit 320 meter hoge kunstwerk is hét symbool van Parijs. Wie een mooi uitzicht op de Eiffeltoren wil hebben moet dat doen vanaf het Parc du Champ de Mars of beter nog vanaf de andere kant van de Seine op de Place du Trocadero et Du 11 Novembre bij het Palais de Chaillot. Wil je deze hoogste bezienswaardigheid van Parijs bezoeken? Het is aangeraden om vooraf je entreetickets voor de Eiffeltoren te regelen.
- als je maar een klein beetje interesse hebt in kunst en cultuur moet natuurlijk het Louvre bezoeken. Dit indrukwekkende museum houdt je zeker een paar uurtjes zoet
- iedere twee jaar wordt er de Mondial de l'Automobile gehouden, een autobeurs die de laatste nieuwe modellen van de autofabrikanten laat zien. Deze autosalon van Parijs wordt tijdens even jaren georganiseerd in de maand oktober. Locatie is de Paris Expo bij Porte de Versailles
- wie van uitgaan houdt kan uitstekend terecht in de Rue de Lappe, waar je terecht kunt in de vele bars en discotheken
- aan de Place de la Bastille zit je heerlijk op de terrasjes met uitzicht op de Colonne de Juilet en de Opera Bastille.
- aan de Rue du Faubourg vind je veel leuke winkeltjes van allerlei soorten producten zoals meubels, kunst en mode
- het Centre Georges Pompidou ziet er erg futuristisch uit en zal niet direct de harten van iedereen stelen. De grootste bezienswaardigheid hier is het grote plein waar allerlei artiesten en kunstenaars hun kunstjes en werken laten zien
- in het voornamelijk onder de grond gelegen winkelcentrum Forum des Halles vind je honderden winkeltjes, een sporthal, cafés en restaurants
- ruim dertig kilometer ten oosten van de stad ligt Disneyland Parijs, het grootste attractiepark van Europa dat helemaal gebaseerd is op de figuren uit de studios van Walt Disney
- op enkele kilometers buiten Parijs ligt het enorme Kasteel van Versailles. Bijna net zo indrukwekkend is de bijbehorende Franse tuin.
- de Sacré-Coeur is een kathedraal aan de noordzijde van de wijk Montmartre. Als je eenmaal de trappen betreden hebt naar deze basiliek dan wordt je getrakteerd op een geweldig uitzicht over de stad
- de Tour Montparnasse is met 210 meter de hoogste wolkenkrabber van Parijs en biedt ook een uitstekend uitzicht over de stad én de Eiffeltoren
- ontbijten moet je niet in je hotel doen maar als het weer het een beetje toelaat lekker op een terrasje onder een lekker zonnetje
- de Moulin Rouge staat symbool voor de rosse buurt van Parijs. Dit cabaret bestaat al sinds 1889 en nog steeds trekken de shows met schaargeklede dames volle zalen.
-
Wil je de hoogtepunten van Parijs op een gezonde en ontspannende manier ontdekken? Boek dan een fietstour bij Baja Bikes, waarbij een gids je in een paar uur tijd de stad laat leren kennen.
- als je Parijs per fiets wilt verkennen zonder dat je braaf achter een gids aan moet fietsen dan kunnen we het boekje Parijs per fiets aanbevelen waar drie leuke fietsroutes in staan.
- Galleries Lafayette is een keten van warenhuizen waarvan de mooiste te vinden is in Parijs aan de Boulevard Haussmann
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Parijs"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Parijs

 

Wist je dat... ... Parijs gezien wordt als één van de vier wereldsteden (samen met Londen, Tokyo en New York)
... de Arc de Triomphe een overschatte bezienswaardigheid is. Veel steden in Europa hebben een vergelijkbaar bouwsel staan
... je voor zeer weinig geld de stad op één van de vele huurfietsen kunt bekijken
... voor een korte vakantie Parijs nog steeds één van de populairste bestemmingen voor Europeanen is
Cultuur  
Zomerzonbestemming  
Winterzonbestemming (geen weer om te zwemmen in de winter)
Wintersportbestemming  
Uitgaan (deze stad leeft bijna 24 uur per dag)
Winkelen (zeer veel winkels in alle prijsklassen)
Stranden  
Kindvriendelijkheid (een te grote stad om met kinderen te bezoeken)
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (redelijk duur)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie


 

 

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl