Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / informatie / sigaretten / douanevoorschriften

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

Meer sigaretten?
sigarettenprijzen buitenland

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.

Hoeveel sigaretten mag je meenemen binnen de E.U.?
Er heerst vaak veel onduidelijkheid over wat je wel of niet mee mag nemen binnen de Europese Unie. Sommige mensen denken dat je maar 1 slof mee mag nemen, sommigen denken volkomen onterecht dat ze bij wijze van spreken een hele zeecontainer sigaretten mee mogen nemen.

Op de site van de douane staat omschreven wat wel en niet mag. Let op het mooie zinnetje "Neemt u meer mee, dan moet u aantonen dat het voor eigen gebruik is". Betekent dit dat je bijvoorbeeld 50 sloffen Marlboro sigaretten mee mag nemen voor eigen gebruik? Als het heel veel scheelt kun je toch een voorraadje voor een jaar inslaan?
Je bent natuurlijk wel de pineut als je met een leuk boodschappenlijstje naar Luxemburg rijdt en naar Nederland komt met 8 sloffen Marlboro, 4 sloffen Camel, 3 sloffen Chesterfield, 2 sloffen Marlboro Lights, 1 slof Brandaris, 1 slof halfzware Drum, 1 slof Dunhill International, 3 sloffen goedkope sigaretten van een of ander B-merk en een paar dozen sigaren voor opa. Houden ze je aan met zo'n grote verscheidenheid aan rookwaren dan zul je ongetwijfeld zwaar de pineut zijn.

Over wat je meer dan toegestaan meeneemt zul je belasting moeten betalen over alles wat uitkomt boven het maximum. Een boete bij grove overtreding lijkt me ook vrij waarschijnlijk.

Dit zijn de regels die door de Nederlandse douane gehanteerd worden. Andere EU-landen mogen er kennelijk andere regels op nahouden, die vaak lastig terug te vinden zijn. Op deze pagina lees je alles over de EU-regels.

Wat mag je voor eigen gebruik per volwassene meenemen binnen de Europese Unie?
- 800 sigaretten (= 4 sloffen van 200 sigaretten)
- 400 sigaren of cigarillo's
- 1 kilo tabak (bijvoorbeeld 20 pakjes shag)

De Europese Unie bestaat momenteel uit de volgende landen:
BelgiŽ, Bulgarije, Cyprus (met uitzondering van Noord-Cyprus), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-BrittaniŽ (Engeland, Schotland, Wales) en Noord-Ierland, Hongarije, Ierland, ItaliŽ, KroatiŽ, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, RoemeniŽ, SloveniŽ, Slowakije, Spanje, TsjechiŽ en Zweden.

Let op:
Voor enkele gebieden en landen die officieel tot de Europese Unie behoren gelden de regels zoals die van toepassing zijn op invoer van buiten de Europese Unie. Je mag in die gevallen dus slechts 200 sigaretten per persoon meenemen.
De gebieden waarop dit van toepassing is zijn:
- de Canarische Eilanden (Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, Fuerteventura en El Hierro)
- de Kanaaleilanden (o.a. Jersey, Guernsey)
- de Franse overzeese departementen Guadeloupe, Frans Guinea, Martinique en Reunion
- de berg Athos (Griekenland)
- de Ňland eilanden (Finland)

Hoeveel sigaretten mag je meenemen van buiten de E.U. naar Nederland?
Als u vanuit een land buiten de EU naar Nederland reist, gelden er andere maximum hoeveelheden. De hoeveelheden die u met vrijstelling van belasting mag meenemen, zijn als volgt vastgesteld:
- 200 sigaretten, ůf 250 gram tabak (shag of pijptabak), ůf 100 cigarillo's, ůf 50 sigaren

Opmerkingen over invoer naar E.U.
De douaneposten van andere E.U.-landen houden zich in de praktijk niet altijd aan de E.U.-regels. De volgende gevallen zijn bij ons bekend:
- meldingen dat de Hongaarse douane slechts 1 pakje van 20 sigaretten toestaat i.p.v. 1 slof van 200 sigaretten als je via de weg vanuit ServiŽ naar Hongarije reist
- meldingen dat de Kroatische douane slechts 1 pakje van 20 sigaretten toestaat i.p.v. 1 slof van 200 sigaretten. De boete bij overtreding zou maar liefst 1000 euro bedragen.
- een melding dat de douane op vliegveld Weeze ineens slechts 300 sigaretten toestaat. Een regelmatige passagier tussen Zadar (KroatiŽ) en Weeze is in april 2016 beboet omdat hij 800 sigaretten bij had. Ook moest hij 500 sigaretten inleveren.
- indien je vanaf Kos (Griekenland) naar Bodrum (Turkije) reist dan wordt er meestal een grens gehanteerd van slechts 40 sigaretten per persoon.
- in augustus 2016 werden Nederlandse reizigers op vliegveld Weeze (Duitsland) beboet voor het meenemen van 2 sloffen sigaretten per persoon vanuit Boedapest (Hongarije). Beide landen zijn EU-landen.

Laatste update: april 2016
Is bepaalde informatie onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Waarschuwing
Roken schaadt de gezondheid, is zeer verslavend en kan dodelijk zijn. Dit gedeelte van de site is bedoeld om informatie te verstrekken over de prijzen van sigaretten in verschillende landen over heel de wereld, zodat consumenten de prijzen onderling kunnen vergelijken. De beheerders van deze site wil op geen enkele manier aansporen tot het roken van sigaretten en moedigen het stoppen met roken aan. Informatie over sigaretten en sigarettenprijzen op deze site is niet bestemd voor minderjarigen.

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl