Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Azië / Turkije / Bodrum

Kies hierboven je bestemming
Regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

Meer Bodrum?
bezienswaardigheden top 10
beste tijd Bodrum zonvakantie
Bodrum voor beginners
Bodrum tips

Bodrum in foto's
Bodrum lastminutes
winterzon in Bodrum
weer & klimaat van Bodrum
beste reisperiode Bodrum
een dagje Bodrum
een dagje Bodrum
wikipedia over Bodrum
 

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina heeft geen sponsor.

Praktische informatie over Bodrum
Oorspronkelijk een dorp waar de jetset vakantie vierde, maar inmiddels uitgegroeid tot één van de belangrijkste badplaatsen in Turkije: het in het zuidwesten van Turkije gelegen Bodrum. De kust waar Bodrum aan ligt heet de Egeïsche Kust. Andere belangrijke badplaatsen aan deze kust zijn Marmaris, Datca,  Kusadasi, Bitez, Torba en Turgutreis.
De betrekkelijk kleine plaats (zo'n 35.000 inwoners) heeft een toerist vrijwel alles te bieden wat hij zich op een vakantie kan wensen. De haven is sfeervol en tegen zonsondergang gewoonweg sprookjesachtig, winkels zijn er in alle soorten en maten te vinden, het barst er van de gezellige restaurants, de stranden zijn mooi en het uitgaansleven bruisend. Dat in combinatie met voldoende bezienswaardigheden in en rondom Bodrum maken het feest compleet.
De populariteit van de stad zorgt er voor dat in het hoogseizoen er zo'n 200.000 toeristen tegelijkertijd in en rondom het stadje verblijven en de stranden en het centrum van Bodrum erg druk zijn. Met de drukte stijgen ook de prijzen: prijzen in hotels, horeca en winkels zijn meestal flexibel: hoe drukker het is, hoe hoger de prijzen, hoe rustiger hoe lager. In verhouding tot de rest van Turkije moet je overigens niet in Bodrum zijn voor echte koopjes. Zoals op zoveel plekken liggen de prijzen waar toeristen komen aanzienlijk hoger dan elders. Zelfs op het eerste gezicht goedkope imitaties van merkartikelen worden hier tegen hoofdprijzen verkocht. De verkoopprijs ligt gemiddeld tien keer zo hoog als de productieprijs. De toerist maakt het echter weinig uit, die denkt zeker na het afdingen met een koopje naar huis te gaan. Niet voor niets dat veel van de handel gedreven wordt door Turken die in de winter elders wonen en gedurende de zomer hun centen komen verdienen aan de toeristen in de grote badplaatsen. In een paar maanden tijd verdienen ze meer dan dat ze in een jaar in hun geboortedorp kunnen verdienen.
Hoewel veel websites het hebben over het uitgaansleven in Bodrum, is het vooral het direct ten westen gelegen Gümbet dat die faam waarmaakt. Hier vind je de meeste discotheken en bars en dus ook de meeste jongeren (voornamelijk van Engelse afkomst). Wie niet van uitgaan houdt maar op zoek wil gaan naar de Turkse cultuur moet vooral het achterland opzoeken. De streek heeft zoveel te bieden, maar dat betekent wel dat je erop uit moet om het te gaan bekijken.
Mensen die Bodrum bezocht hebben zijn vrijwel altijd verkocht. Weinig badplaatsen in Turkije, maar ook de rest van de Middellandse Zee kunnen tippen aan Bodrum. Niet voor niets dat de plaats al veel aantrekkingskracht op toeristen heeft sinds halverwege de vorige eeuw.

Reizen naar Bodrum Bodrum heeft een eigen luchthaven: Bodrum Milas (airport code BJV).
In het zomerseizoen kun je rechtstreeks met diverse chartermaatschappijen vanaf Nederland, België of Duitsland in ongeveer 3,5 uur naar Bodrum vliegen. Een andere optie is om via Istanbul te vliegen met Turkish Airlines, deze route wordt ook in het winterseizoen aangeboden.
De luchthaven ligt op ongeveer 40 kilometer van de stad. Bij pakketreizen is het vervoer vrijwel altijd inbegrepen, wie zelfstandig reist is aangewezen op de taxi.

Vluchttijd De totale reistijd vanaf Nederland, België of Duitsland bedraagt ongeveer 3,5 uur voor een rechtstreekse vlucht. Een vlucht met overstap in Istanbul neemt minimaal 6 uur in beslag, bij een overstaptijd in Istanbul van 1,5 uur. Omdat je in Istanbul de paspoortcontrole moet passeren en zowel op heen- als terugvlucht van terminal moet wisselen (international <==> domestic) is een kortere overstaptijd risicovol m.b.t. het mogelijk missen van een vlucht.
Overnachten Bodrum biedt alle mogelijke vormen van overnachtingen aan: van eenvoudige pensions tot luxe clubhotels waar de gasten vrijwel 24 uur per dag vermaakt worden en kunnen genieten van "gratis" drank en spijzen. Het leuke aan deze hotels is dat ze over het algemeen nog prima betaalbaar zijn. De orijzen voor bijvoorbeeld een Bodrum Holiday Resort overnachting beginnen bij 400-500 euro per persoon voor een hele week. Dat is inclusief de vluchten.
De meeste vijfsterren all-inclusivehotels bevinden zich overigens niet in Bodrum, maar buiten de stad. Zo staan er redelijk wat grote hotels en complete vakantiedorpen ten westen van Gümluck. Het eten in deze hotels is vaak van een zeer matig niveau en zullen de liefhebbers van lekker en sfeervol tafelen uitnodigen om naar één van de vele gezellige restaurants in de stad te gaan.
Voor appartementen kun je vooral terecht bij particuliere bezitters, die hun appartement te huur aanbieden via internet. De appartementen zijn vaak vrij klein van afmeting. Kijk daarom goed wat de indeling is en of het inderdaad geschikt is voor de samenstelling waarmee je op vakantie gaat. Ook reisorganisaties bieden appartementen aan, maar zij richten zich vooral op de grotere all-in accommodaties.
Reizen in Bodrum De afstanden in Bodrum zijn goed te voet te doen. Toch zal soms de afstand te groot zijn en moet een taxi uitkomst bieden. Taxi's zijn goedkoop en veelvuldig aanwezig. De tarieven van/naar grote hotels en de luchthaven liggen vaak een stuk hoger.
Een andere optie zijn busjes die van hotels naar het centrum rijden. Soms is die service gratis, soms niet.
Wie wat meer van het binnenland en andere kustplaatsen wil zien kan overwegen om een auto te huren. Het verkeer in Turkije is wel een stuk hectischer dan in Nederland en toeteren is een veel gebruikt middel om te waarschuwen dat je erlangs wilt. Een beetje aanpassen is hier noodzakelijk. Pas ook op met aansprakelijkheid bij een ongeluk. Het beste in om altijd de politie erbij te laten komen om te voorkomen dat u achteraf de schuld in uw schoenen geschoven krijgt. Bij een ongeluk waar dodelijke slachtoffers vallen ben je in eerste instantie altijd zwaar de pineut: tot het tegendeel bewezen is ben je schuldig aan de dood van de tegenpartij. Tot die tijd is een verblijf in de gevangenis geen uitzondering.
De bus of dolmus is een goed alternatief om rond te reizen. Een dolmus is een soort van deeltaxi die meestal pas gaat rijden als alle plaatsen bezet zijn.
Douane & documenten Een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart is vereist. Het paspoort of de identiteitskaart moet tenminste 150 dagen geldig zijn bij aankomst in Turkije. Nederlanders dienen voor Turkije tevens een visum aan te schaffen. Zie de visum-info voor Turkije hieronder:

Houders van een Nederlands paspoort hebben een visum nodig om Turkije te bezoeken. Dit visum koop je bij de Turkse overheid. In 2013 besloten de Turken over te gaan op een elektronisch visum (het e-visum). Vanaf dit jaar is het de bedoeling dat je vooraf je visum voor Turkije via internet koopt. Er zou eerst sprake van zijn dat je vanaf begin april 2014 alleen nog maar een e-visum voor Turkije aan kom vragen. Inmiddels is er een overgangsperiode (tot 1 november 2014) waarbij je ook nog een visum op de luchthaven aankomst kunt kopen. Dit is wel duurder dan het e-visum en kost je waarschijnlijk wachttijd bij het loket.

Het e-visum kan bij de officiële site alleen maar betaald worden per creditcard. De afgelopen tijd zijn er daarom tientallen Nederlandse websites gelanceerd waarbij je een e-visum voor Turkije kunt bestellen en met iDEAL kunt betalen.

Dit zijn alle mogelijkheden en kosten voor een visum op een rijtje:

1) Online een e-visum kopen via de Turkse overheid. Prijs: USD. 20,- (is ongeveer 14 euro). Betalen kan alleen met creditcard.
2) Online een e-visum kopen via een Nederlandse site. Prijs varieert (meestal rond de 25 euro). Betalen kan via iDEAL, dus je hebt geen creditcard nodig.

Voor houders van een Nederlands paspoort betreft het altijd een multiple-entry visum met een geldigheidsduur van 90 dagen.

De Turkse douane is ook heel erg strikt met het verbod op uitvoer van oude waardevolle Turkse voorwerpen van voor het jaar 1918. Pas daarom op met wat je meeneemt als souvenir. Op stenen kunnen bijvoorbeeld fossielen zitten, waarbij sommigen zeer hoge borg hebben moeten betalen om het land uit te kunnen.
Het invoeren van alle soorten drugs is strafbaar. Pas ook op met de invoer van sommige medicijnen, die in Turkije als drug gezien kunnen worden. Verstandig is om van medicijnen een Engelse doktersverklaring mee te nemen.

Reisseizoen & klimaat Net als in de hele regio heb je hier te maken met milde winters en hete zomers. De temperatuur komt 's nachts in de winter zelden onder het vriespunt en in de zomer zijn temperaturen overdag van meer dan 30 graden meer regel dan uitzondering. In juli en augustus wordt overdag zelfs regelmatig de grens van 40 graden bereikt en blijft het tot diep in de nacht zelfs warmer dan 30 graden.
Het aangenaamste weer heb je in het voor- en najaar. Maart, april en mei zijn ideale maanden als je echt iets van Bodrum en de omgeving wilt zien. Als je voor zon, zee en zwembad komt dan zijn de maanden juni, september en oktober ideaal. In juli en augustus ben je overdag vrijwel veroordeeld tot het zwembad of de zee om afkoeling te zoeken.
Meer informatie: weer en klimaat van Bodrum

Op de Turkije zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Turkije.
 

Klimaattabel
 

Maand

Gemiddelde
max. temp.
in °C
Gemiddelde
min. temp.
in °C
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in °C
Januari 16 7 5 10 15
Februari 18 8 6 8 14
Maart 20 10 7 6 16
April 24 12 8 5 17
Mei 28 15 10 3 19
Juni 31 21 12 1 22
Juli 33 24 13 0 24
Augustus 34 25 12 0 25
September 30 20 10 1 24
Oktober 27 19 8 4 22
November 23 13 6 6 21
December 19 10 5 10 17
Geld Turkije heeft de Turkse Lira als officiële munteenheid. In Bodrum kun je vaak ook met euro's betalen. Taxichauffeurs accepteren voor het traject tussen Bodrum en de luchthaven van Bodrum vaak ook Amerikaanse dollars.
De gangbare creditcards worden in redelijk wat grotere winkels en restaurants geaccepteerd.
In sommige winkels kun je ook met je Nederlandse pinpas betalen.
Bij de meeste geldautomaten (die volop aanwezig zijn) kun je geld opnemen met een Nederlandse pas. Dit is vrijwel altijd voordeliger dan geld wisselen. Als u toch geld wilt wisselen, doe dat dan in Turkije waar een gunstigere koers gegeven wordt dan in Nederland.
Fooien Fooien zijn hier net als overal in Turkije zeer welkom. Kleine bedragen worden echter vaak als beledigend opgevat. Hoe raar het ook klinkt: in dat geval kun je beter geen fooi geven.
Geef kamermeisjes 2 YTL of 1 euro per dag. Nog beter is om na enkele dagen ineens 10 euro aan fooi achter te laten. Het personeel maakt je verblijf dan een stuk aangenamer. Meestal geven ze het zelf aan dmv de handdoeken, op een mooi versierd met bloemetjes, speciale manier op je bed neer te leggen. Dan is het tijd voor de fooi voor de kamermeisjes.
Betaal een kruier ongeveer 1 a 2 euro per koffer en/of tas.
Tijdsverschil In Bodrum (Turkije) is het 1 uur later dan in Nederland. Dit tijdsverschil geldt zowel gedurende de zomer- als de wintertijd.
Feestdagen Bekijk hier alle actuele Turkse feestdagen
Taal In Bodrum spreekt men Turks. Personeel van winkels, restaurants en hotels spreekt vrijwel altijd ook redelijk goed Engels, redelijk Duits en soms ook wat Nederlands.


 

Gezondheid Let hier heel erg op met eten. Rauwe groeten en fruit zorgen regelmatig voor buikloop bij bezoekers. Ook ijsblokjes en kraanwater kunnen hier voor problemen zorgen. Tevens dien je op te passen met slecht gekoeld schepijs en met softijs en milkshakes vanwege bacteriën in de machines.
Niet zelden lopen vooral kinderen maar soms ook volwassenen oorontsteking op in het zwembad. Dit gebeurt ook in de luxe hotels!
Het gebruik van oordopjes kan dit voorkomen, een andere optie is om in zee te gaan zwemmen in plaats van het zwembad.
Belangrijk is om een kleine huisapotheek mee te nemen met in ieder geval anti-diarreepillen, ORS en pijnstillers. Medicijnen zijn in Turkije niet vrij te koop en uit ervaring weten we dat het kunnen krijgen van anti-diarreepillen je al minimaal een uurtje in het ziekenhuis kost.
Over het algemeen is de kans op problemen door voedsel het kleinste als je eet bij restaurants waar je veel Turken ziet eten.
Voor sommige behandelingen (zeker in privéklinieken) is een reisverzekering nodig, omdat de ziektekostenverzekering slechts een deel van de kosten vergoedt.
In Turkije wil men wel eens overijverig zijn met het toepassen van onderzoeken en het voorschrijven van medicijnen of zelfs het uitvoeren van eigenlijk overbodige operaties. Dit omdat men weet dat de toerist de kosten terug kan vragen aan zijn of haar reisverzekering. Vraag daarom alleen om medische hulp als het echt nodig is en probeer eventueel via telefonisch overleg met de eigen huisarts te bepalen of het niet beter is om per direct terug te vliegen naar huis om daar behandeld te worden of de behandeling te starten na afloop van de vakantie of zakenreis.
DTP-vaccinatie en hepatitus-A-vaccinatie worden aanbevolen.
Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR), de GGD of het Havenziekenhuis raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Turkije is 0090
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Bodrum is 0031
Mobiel bellen in Turkije is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk en de dekking in en rondom Bodrum is over het algemeen van uitstekende kwaliteit. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900 of GSM 1800 netwerk zijn.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom. Onze stekkers zijn vrijwel altijd zonder problemen te gebruiken.
Veiligheid - zakkenrollerij is een verschijnsel dat helaas steeds meer voorkomt in Bodrum en omgeving. Vooral op markten en bazaars wordt er vaak toegeslagen. Hoewel het lullig staat kun je hier beter een buideltasje dan een handtas dragen en geen waardevolle spullen (telefoon, portemonnee, geld) in je kontzakken stoppen
- een kluisje huren in je hotelkamer is een must. Of je nou in een eenvoudig of luxe hotel zit, er wordt veel gestolen uit hotelkamers in Bodrum en de receptionisten van de hotels doen net of ze uw probleem serieus nemen maar doen er verder weinig mee.
- flirten zoals wij het hier kennen wordt in Turkije al snel gezien als wat minder vrijblijvend. Vrouwen dienen daarom Turkse mannen met een zekere terughoudendheid te benaderen. Zeker op afgelegen stranden kunnen vrouwen in de problemen komen als ze verkeerde signalen stuurt naar mannen. Flirterig gedrag dat niet eindigt in seks kan soms voor een vrouw nare gevolgen hebben.
- vanwege de problemen omtrent Koerdistan kan elke toeristische plaats in Turkije getroffen worden door aanslagen. Er is echter geen specifieke dreiging richting de plaats Bodrum.
Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor Turkije of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - mobiel bellen in Turkije is nog aanzienlijk duurder dan in landen behorend tot de Europese Unie. De tarieven liggen gemiddeld zo'n twee keer zo hoog
- in Turkije mag je onbeperkt en ongestraft namaakartikelen kopen. Bij terugkeer in de E.U. kun je echter voor problemen komen te staan, want officieel is het verboden deze producten in te voeren. De Nederlandse douane gedoogt echter een beperkte hoeveelheid namaakartikelen mits het voor eigen gebruik is. Bij twijfel ben je je spullen kwijt en kun je een boete of straf krijgen.
- pas heel erg op met eten en drinken vanwege mogelijke reizigersdiarree
- spreek met taxichauffeurs duidelijk een vaste ritprijs af
- hoewel Bodrum redelijk modern is zul je ook hier in aanraking komen met islamitische gewoontes en wetten. Houdt je netjes aan deze regels
-  de zonkracht is in de zomermaanden erg hoog. Smeer daarom meerdere keren per dag een zonnebrandcrème op uw lichaam en gezicht als u naar buiten gaat
- verse vis is vaak erg duur, hoewel je dat anders zou verwachten in een plaats als Bodrum. Vooral vis die op gewicht verkocht wordt in restaurants kan weleens onaangenaam prijzig zijn. Daarom is het in zo'n geval soms beter om mee te kijken bij het wegen en dan de prijs afspreken in plaats van achteraf voor verrassingen komen te staan
- het fotograferen van militaire objecten en soldaten is zwaar verboden
- nudisme is verboden in Turkije; topless zonnen wordt op hotelterreinen vaak wel toegestaan
Tips (zien & doen) - in en rondom Bodrum zijn er volop mogelijkheden van watersport. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Duiken is echter alleen toegestaan onder begeleiding  van een officiële gids. Wie nog geen duikbrevet heeft kan via diverse luxe hotels in enkele dagen zijn PADI-brevet halen. De kosten hiervoor zijn redelijk laag.
- Gümbet is het uitgaanscentrum. Hier kun je tot diep in de nacht doorfeesten in de vele bars en discotheken. Vlak echter ook Bodrum zelf niet uit. Vanaf de haven tot aan de oostelijk gelegen superclub Halikarnas tref je een boulevard aan vol met bars, restaurants en terrassen. Vooral oudere jongeren zullen zich meer tot dit deel aangetrokken voelen dan het vooral door jongeren bevolkte Gümbet
- het Sint Petrus fort in de haven is zeker een bezoekje waard
- voor winkelliefhebbers is er het winkelcentrum Oasis, dat in 1998 haar deuren opende. Hier is plaats voor 200 winkels, 5 bioscopen en een foodcourt. Oasis Shopping Center vind je ten noorden van Gümbet, aan de hoofdweg tussen Bodrum en Ortakent
- wie een dagje Griekenland wil verkennen kan met de boot op en neer naar het Griekse eiland Kos. In ongeveer een half uurtje ben je in een andere wereld.
- het mooiste zandstrand van Bodrum/Gümbet is Camel beach, dat ten westen van deze plaatsen ligt. Hier geen grote hotels of drukke boulevard, maar gewoon een fantastisch strand.
- op bijna 50 kilometer van Bodrum ligt de stad Milas (ruim 1000.000 inwoners). Het oude centrum van Milas is een zeer goed bewaard gebleven traditioneel Turkse binnenstad en echt de moeite waard om te gaan bekijken
- op het schiereiland waar Bodrum ligt vind je meer dan tien wandelroutes voor wandelaars van alle niveaus. Deze wandeltochten door de ongerepte natuur kunnen zowel individueel als georganiseerd gedaan worden
- ten noorden van Bodrum staat het theater uit de Oudheid
- bij de Marina (de jachthaven) vind je winkels van de betere merken. Hier koop je echte merkartikelen in plaats van de nepspullen die in de bazaar verkocht worden.
- niet goedkoop, maar zeker de moeite waard volgens kenners is de zogenaamde Blue Cruise
Meer tips? Bezoek de sites die in de linkerkolom staan onder "Meer Bodrum"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Bodrum

 

Wist je dat... - "kijken, kijken, niet kopen" regelmatig klinkt als men Nederlanders herkent (en dat doen ze al snel). Doel is niet om de Nederlander te beledigen, maar om de aandacht te trekken. Dat lukt dan ook regelmatig.
Cultuur  
Zomerzonbestemming (zeer warm en zonnig in de zomer)
Winterzonbestemming (vrij kleine kans op goed strandweer)
Wintersportbestemming (geen sneeuw)
Uitgaan (staat bekend om goed uitgaansleven)
Winkelen (zeer divers aanbod van producten)
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil  
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl