Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Amerika / Verenigde Staten / Florida

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Florida?
alles over Florida
Florida in 24 foto's
mooiste dorpjes van Florida
zonkalender Florida
klimaat & weer van Florida
lastminutes naar Florida
winterzon in Florida
zomervakantie in Miami Beach
Florida nieuws & tips
Florida startpagina

plaatsen in Florida
Key West
Miami
Miami Beach

Orlando

plaatsen in Florida
(externe sites)
Art Deco District
Bahama's
Clearwater Beach
Cuba
Daytona Beach
Everglades
Florida Keys
Fort Lauderdale
Fort Myers
International Drive
Key West
Kissimmee
Miami
Miami Beach
Naples & Marco Island
Orlando
South Beach
Sunny Isles Beach
Tampa

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Florida
Florida is één van de Verenigde Staten van Amerika. Met de ligging in het uiterste zuidoosten is Florida een mengsel van het gestructureerde Amerika en de zwoele Cariben. Het subtropische klimaat en de aanwezigheid van een groot aantal immigranten uit voornamelijk Cuba maar ook andere landen uit het Caribisch gebied zorgen hiervoor. Niet voor niets dat deze Sunshine State jaarlijks zoveel toeristen weet te lokken naar de duizenden kilometers kustlijn met prachtige badplaatsen zoals Miami Beach, Naples, Daytona Beach en Fort Lauderdale. Voor Europeanen is de zuidelijke helft van Florida die loopt tot de lijn Tampa-Orlando-Daytona Beach de meest bezochte. Het noorden is echter niet minder interessant. Misschien minder bekend en vooral in de wintermaanden minder warm, maar voor Amerikanen zeker ook een belangrijk toeristisch gebied. Langs de kusten van de Panhandle, het noordwesten van Florida, bivakkeren rond Pasen, Thanksgiving en in de zomermaanden massa's Amerikanen die vooral afkomstig zijn uit de staten uit de directe nabijheid. De conservatieve instelling van deze mensen hebben de kuststrook van de Panhandle de bijnaam Redneck Riviera gegeven. De meest extreme mensen uit deze regio's hebben diepgegronde problemen met alles wat niet blank en heteroseksueel is. Soms is er zelfs sprake van haat tegenover gekleurde en/of homoseksuele mensen. De gay-friendly instelling die je in het zuiden van Florida en dan met name in Miami Beach tegenkomt is hier ver te zoeken.
Wie voor het eerst een vakantie naar Florida wil boeken raden we aan niet teveel te willen zien en doen tenzij je al zeker weet dat het meteen de laatste keer zal worden. In dat geval kun je ervoor kiezen om een 15 of 16 daagse rondreis te maken waarbij je zoveel mogelijk indrukken krijgt. Als je interesse vooral uitgaat naar de zuidelijk helft van Florida dan zouden wij adviseren om van alles wat te pakken. Een hele week in pretparken gaan zitten is vermoeiend en zorgt ervoor dat je minder tijd en energie overhoudt voor andere leuke plekken in Florida. Indien de pretparken niet je hoofddoel zijn om Florida te bezoeken adviseren wij om het bij één of twee pretparken te houden. Kijk welk themapark het beste bij jou ligt en laat je niet leiden door wat "moet". Als je niets om Disney geeft maar wel gek bent van dieren dan heeft het meer zin om Seaworld Orlando te bezoeken (trek hier anderhalve dag voor uit) eventueel in combinatie met Bush Gardens in Tampa. Voor deze 2 parken samen zijn er leuke combitickets te vinden. Hetzelfde geldt voor Disney World Resort. Hier kun je bijvoorbeeld een 3daagse pas kopen waarmee je per dag één van hun parken kunt bezoeken. De populairste parken zijn Magic Kingdom (het Disneyland zoals wij het kennen), Epcot en Animal Kingdom.
Een ideale rondreis door het zuiden van Florida bevat de volgende elementen: minimaal één bestemming aan de westkust, minimaal een paar dagen in Miami, Miami Beach of Fort Lauderdale (waarbij je uitstapjes kunt maken naar Miami), minimaal twee of drie dagen Florida Keys en Daytona Beach of
Orlando. Dat laatste is vooral afhankelijk van je voorkeur en de tijd die je in Florida bent. Een onderdeel waarvan wij vinden dat het eigenlijk niet mag ontbreken in een reis naar Florida is nationaal park Everglades. Dit draslandgebied is een enorm ecologisch systeem waar je een prachtige flora en fauna aantreft. Dit is het enige gebied ter wereld waar krokodillen en alligators naast elkaar leven. Als je naar de Everglades gaat dan moet je zeker een tochtje met een airboat over de moerassen maken.
Wat je van Florida mag verwachten is een vrij ontspannen sfeer, veel vermaak in alle mogelijke vormen (behalve casino's) en een grote kans op lekker weer. Wat echt Amerikaans is zijn alle regeltjes en waarschuwingen waarmee je te maken krijgt, soms op de meest rare plekken. In Amerika doen ze er alles aan om eventuele schadeclaims achteraf te voorkomen. Zorg ervoor dat je eigen aansprakelijkheidsverzekering (reisverzekering) een dekking heeft die hoog genoeg is in het geval je zelf betrokken raakt bij een ongeluk of iemand op andere wijze schade berokkent. Een dekking van 2,5 miljoen is eigenlijk het minimum en beter nog is 5 miljoen euro. Kijk hiervoor naar je polisvoorwaarden.

Plaatsen in Florida
Over de volgende plaatsen in Florida vind je uitgebreide reisinformatie op deze site:
Key West
Miami
Miami Beach

Orlando

Reizen naar Florida Vanuit Nederland, Duitsland en België zijn er meerdere mogelijkheden om naar Florida te vliegen. Wie rechtstreeks wil vliegen kan vanaf Amsterdam met KLM naar Miami vliegen (vanaf april 2011). Vanaf Düsseldorf (Duitsland) kun je met Air Berlin rechtstreeks vliegen naar Fort Myers aan de westkust of Miami aan de oostkust. De luchtvaartmaatschappijen van TUI hebben soms ook rechtstreekse vluchten naar Florida op het programma staan. Boek nu je vliegticket Orlando bij TUI. De goedkoopste vluchten zijn vaak die met een overstap. Aanbieders die een redelijk tot groot aanbod hebben van indirecte vluchten naar Florida zijn Delta, Continental, US Airways, American Airlines, British Airways en Virgin Atlantic.
Als je voldoende tijd hebt kun je er ook voor kiezen om met een cruiseboot van Europa naar Florida te reizen. Deze zogenaamde trans-Atlantische cruises kun je bij diverse rederijen boeken.

FLORIDA AANBIEDINGEN
VAN
TUI

 

Vluchttijd Een rechtstreekse vlucht van Nederland of Duitsland naar Miami of Orlando duurt ongeveer 9,5 tot 10 uur. De terugvlucht duurt door wind in de rug gemiddeld een uur korter.
Met een overstap of tussenstop moet je rekenen op minimaal 12 tot 13 uur reistijd, vooral afhankelijk van waar je overstapt en hoelang de overstap duurt.
Overnachten Wie wil overnachten in Florida kan kiezen uit enorm veel mogelijkheden. Het aanbod van de accommodaties is vooral afhankelijk van het publiek en de locatie. Zo vind je rond Orlando vooral veel hotels waarbij het meer gaat om appartementen met (beperkte) hotelservice. De appartementen hebben vaak één, twee of drie aparte slaapkamers waarmee er uitstekend ingespeeld wordt op het feit dat hier vooral gezinnen met kinderen op de grote pretparken zoals SeaWorld, DisneyWorld en Universal Studios afkomen. Langs de westkust vind je een mengelmoes van hotels, motels, villa's en appartementen. Hier bepaalt vooral de plaats wat voor aanbod er is. Zo zul je in Miami Beach minder bed & breakfasts vinden en valt het aanbod van hotels vooral in de 3, 4 en 5 sterren classificaties. In Miami zelf vind je vooral grotere hotels die hoofdzakelijk onder grote ketens vallen.
In Key West en ook de rest van de Florida Keys zie je juist wat meer kleinschalige hotels en gezellige bed & breakfasts in de traditionele laidback stijl van de Keys. Aan de westkust vind je relatief veel privévilla's die voor een naar onze maatstaven zeer schappelijke prijs verhuurd worden.
Voor een huurprijs waar je in Europa net een appartement huurt heb je hier een luxe zespersoons villa met eigen zwembad. Deze kun je zowel via internet rechtstreeks bij de eigenaar boeken alsmede via de traditionele reisorganisaties en diverse gespecialiseerde websites op het gebied van vakantiewoningen. Ook aan de westkust vind je veel hotels en appartementencomplexen.
Wie wil kamperen kan dat uitstekend in Florida. In de state parks die verspreid over Florida liggen vind je een ruim aanbod aan campings. Naast meer dan vijftig 'full facility' campings vind je ook een aantal bijzondere campings in Florida. Zo heb je in Florida speciale jeugdcampings, groepscampings, primitieve campings, bootcampings en zelfs speciale campings die zich richten op paardenbezitters en de paardensport.
Reizen in Florida auto
Binnen Florida tussen de verschillende steden en bezienswaardigheden reizen kan op diverse manieren. Het meest voor de hand liggend is om per auto Florida te verkennen. Het wegennetwerk is uitstekend van kwaliteit, overzichtelijk en veilig. Verder zijn huurauto's vrij goedkoop net als de brandstofprijzen. Als je wilt gaan rondreizen door Florida moet je wel rekening houden met de rijstijl van de Amerikanen. Over het algemeen wordt er wat langzamer gereden dan bij ons. Dat ligt hoofdzakelijk aan de lagere maximumsnelheden die gelden op de snelwegen maar ook op lokale wegen. De hoogste maximumsnelheid die men in Florida kent is 70 mijlen per uur, wat neerkomt op ongeveer 112 km/u.
Vaak worden de afstanden ook flink onderschat. Vanaf Miami naar Key West ben je al snel zo'n vier uur onderweg. Vanaf Orlando naar Fort Myers kost je drie-en-een-half uur en naar Miami Beach zo'n vier uur. Vanaf Jacksonville in het noorden naar Key West in het zuiden ben je bijna negen uur onderweg. Je moet dan ook een afstand van ruim vijfhonderd mijl afleggen. Wie een auto wil huren is het goedkoopste uit als de huurauto vooraf gereserveerd wordt. Dat kan bijvoorbeeld via een autoverhuur vergelijkingssite als Easyterra of rechtstreeks via de sites van internationale verhuurders. Wie vooraf bij Easyterra een auto gereserveerd heeft kan na aankomst op de luchthaven direct naar de locatie waar de huurauto's staan.
Autorijden in Florida is duidelijk anders dan in Nederland. Zodra je terug bent in Nederland merk je dat het verkeer in Europa veel meer opgefokt is. In de Verenigde Staten gaat het over het algemeen wat meer relaxed er aan toe.
Om problemen met de (veel strengere) politie te voorkomen moet je rekening houden met de afwijkingen in de Amerikaanse verkeersregels ten opzichte van die van ons. We pikken er een paar belangrijke uit:
- op meerbaanswegen geldt het "keep your lane" principe. Dat houdt grofweg in dat je zoveel mogelijk op dezelfde rijstrook blijft rijden en niet teveel wisselt. In het algemeen geldt dat op de linkse baan het snellere verkeer zit (net als bij ons) en op de rechterbaan langzaam verkeer en auto's die binnen korte tijd af moeten slaan. De middelste baan of banen worden het meeste gebruikt. Als er meerdere banen zijn mag je in Amerika rechts inhalen. Hierdoor werkt dit systeem van op je eigen rijbaan blijven zo goed.
- in Florida geldt niet dat rechts voorrang heeft. Bij vrijwel elke kruising of splitsing staan borden die bepalen hoe de voorrang geldt. Bij de stop-borden zoals wij die kennen (achthoekig) moet je volledig tot stilstand komen voor de streep en kruisend verfkeer voorrang verlenen. Niet volledig tot stilstand komen (dus ook uitrollen) kan je een fikse boete opleveren. Hier wordt in Florida flink op gecontroleerd. Op gelijkwaardige kruisingen is het de bedoeling dat iedereen stopt bij aankomst en dat degene die als eerste bij de kruising was ook weer als eerste doorrijdt. Deze regel is voor Nederlanders vaak eventjes een kwestie van aanpassen
- bij stoplichten mag je rechtsaf doorrijden bij rood. Je moet dan wel eerst kijken of dit mogelijk is en er het overige verkeer niet bij hinderen. Op kruispunten waar dit niet toegestaan is staat het aangegeven door middel van een bord (wit met zwarte tekst "no right turn on red".
- je mag nooit tegen de rijrichting in parkeren. Aan de linkerkant van de weg parkeren mag daarom alleen in eenrichtingswegen. Op de stoep parkeren, binnen 6 meter van een kruispunt, binnen 5 meter van een brandkraan, op een oversteekplaats of bij een gele streep parkeren is ook niet toegestaan.
- alcohol in het verkeer mag niet. Ook mogen er zich in de cabine van de auto geen geopende blikjes of flessen met alcoholische drank bevinden
Mocht je toch ergens de regels overtreden hebben en aangehouden worden dan moet je ervoor zorgen dat je geen serieuze problemen met de politie krijgt. Nederlandse humor werkt niet, ook niet de discussie aangaan. Zal eerder tegen je werken dan dat het in je voordeel werkt.
fly & drive
Als je Florida met de auto wilt gaan verkennen kan het handiger zijn om een Fly & Drive te boeken. Zo biedt TUI goedkope Florida Fly & Drives aan, waarbij je met TUI naar Florida vliegt en vervolgens met een auto van hun partner Alamo de staat Florida gaat verkennen.
trein
Minder gebruikelijk dan het vervoer per auto maar zeker interessant als je grotere afstanden wilt overbruggen zonder te vliegen is per trein door Florida reizen. De lijnen van Amtrak verbinden grote steden in Florida deels en zorgen voor een treinverbinding tot de westkust van Amerika en de oostkust (New York).
Nadeel van de Amtrak treinen is dat het aantal steden dat aangedaan wordt zeer beperkt is. Voor Florida zijn dat Pensacola, Tallahassee, Jacksonville, Sanford, Orlando, Kissimmee, Tampa, West Palm Beach en Miami. Florida telt meer luchthavens dan treinstations. Voor de verbinding met andere plaatsen zul je over moeten stappen op de Thruway-bussen van Amtrak. Tussen Miami en West Palm Beach is er een kleine treinroute onder de naam Tri-rail. Deze lijn begint in het zuiden bij Miami Airport en stopt in het noorden bij station Mangonia Park. Langs de route liggen nog 16 andere stations waaronder bij de luchthavens van West Palm Beach en Fort Lauderdale.
bus
Voor transport tussen de plaatsen in Florida onderling en de verbinding met andere staten van Amerika kun je gebruik maken van de Greyhound bussen. Deze vorm van transport is relatief goedkoop. Voor een retourtje tussen Miami en Key West betaal je ongeveer tachtig tot negentig dollar. Een retour tussen Miami en Orlando kost je zo'n tien dollar extra. In Florida heb je ook een redelijk aantal lokale busmaatschappijen die een stad en eventueel een beperkte straal rondom een stad bedienen. De beschikbaarheid, het aantal stations en de frequentie waarmee gereden wordt verschilt per plaats.
taxi
Net als in vrijwel elke westerse bestemming vind je ook in Florida volop taxi's. Het aantal taxistandplaatsen is zeer beperkt. Deze vind je vooral bij luchthavens en een enkel winkelcentrum. Wie niet onnodig lang op straat wil wachten op een beschikbare taxi kan het beste eventjes bellen. In de lokale telefoonboeken staan volop taxibedrijven. Het handigste is om er daarvan een paar op te slaan in uw telefoon voor het geval je verwacht gebruik te gaan maken van taxi's. Een taxi is niet goedkoop, reken op prijzen die gemiddeld rond of iets boven de Nederlandse prijzen liggen.


Douane & documenten Houders van een geldig Nederlands paspoort hebben geen visum nodig voor de Verenigde Staten maar vallen onder het zogenaamde Visa Waiver Program. Iedereen, zowel volwassenen, kinderen als zuigelingen (baby's), hebben een eigen paspoort nodig dat minimaal geldig is tot en met de terugreis naar Nederland. Kinderen mogen dus niet bijgeschreven zijn op het paspoort van één van hun ouders.
Iedereen die naar Amerika vliegt moet minimaal 72 uur voor vertrek zichzelf elektronisch aanmelden bij ESTA, het Electronic System for Travel Authorization. Zonder deze aanmelding kun je niet naar Amerika reizen en zul je bij het inchecken voor een vlucht naar Miami geweigerd worden.
Aanmelden kan al vanaf 2 jaar voor vertrek, maar moet minimaal 72 uur voor vertrek uitgevoerd zijn via deze site. Een ESTA aanvragen kan ook via verschillende Nederlandse visumsites. Het voordeel is dat e dan meestal ook met iDeal kunt betalen. Sinds begin 2016 is er een uitzondering op de mogelijkheid voor houders van een Nederlands paspoort om door middel van het visumontheffingsprogramma naar Amerika te reizen. Als je sinds 2011 in Syrië, Irak, Iran of Soedan geweest bent, dan heb je wél een visum nodig en kun je niet met een ESTA het land in reizen. Uitzonderingen zijn mensen die als journalist, hulpverlener of lid van een internationale organisatie naar deze vier landen gereisd hebben.
Meer informatie over reizen naar Amerika vind je hier.
Het invoeren van alle soorten drugs is ten strengste verboden en personen die elders in verband met handel van drugs ooit veroordeeld zijn mogen het land niet in. Bij aankomst in Amerika is er kans dat je ruit gepikt wordt en ondervraagd wordt naar je reisdoel, verblijfplaats en meer. Dit zijn meestal routinecontroles die steekproefsgewijs plaatsvinden en zijn vormen niet direct aanleiding om je zorgen te maken.
Het invoeren van bederfelijke etenswaren zoals vlees, groente, fruit, melk en kaas is verboden. Dit dien je in het vliegtuig achter te laten bij aankomst.
De invoer van sigaretten is beperkt tot 200 stuks per volwassene (of 50 sigaren). Sterke drank is beperkt tot 1 liter per volwassene.
Reisseizoen & klimaat Florida heeft een voor een groot deel een warm zeeklimaat. Het zuiden heeft een tropisch savanneklimaat (type Aw). De temperatuur ligt in het zuidelijke deel vrijwel het hele jaar tussen de 22 en 35 graden overdag. In de wintermaanden kan het door een noordelijke aanvoer van koele lucht een stuk frisser worden. Elke winter kent wel een aantal dagen waarbij de thermometer tussen de 10 en 15 graden blijft steken. Bij zeer extreme omstandigheden kan in Miami het vriespunt bereikt worden. Dit is onder andere in de winter van 2010 gebeurd. Over het algemeen zijn de wintermaanden echter zonnig en aangenaam. Omdat de luchtvochtigheid in de winter niet zo hoog is en er veel minder neerslag valt dan in de zomer is dit de beste periode om de zuidoostkust van Florida te bezoeken. Dat weten de Amerikanen echter ook wat resulteert in hoogseizoen en hoge prijzen. April is nog steeds een aangename maand waarin de drukte echter al wat afneemt. In mei vind de wisseling plaats naar een meer onbestendig weertype waarbij de kans op neerslag (buien) toeneemt, de temperaturen oplopen en het klammer aan gaat voelen. In juli begint het orkaanseizoen waarbij Florida een kans maakt om gedurende het seizoen een keer te maken te krijgen met een tropische storm of orkaan. Het is echter niet iets wat elk jaar gebeurt maar wel iets waar je rekening mee moet houden dat het kan gebeuren. Wat wel merkbaar is, is dat de hoeveelheid depressies met soms flinke hoeveelheden regen toenemen en in de maanden augustus en oktober zorgen voor redelijk wat dagen waarin soms flinke buien kunnen vallen. Eind november is het orkaanseizoen over en groeit de kans op stabiel weer.
Het noorden en vooral het noordwesten zijn in de wintermaanden at koeler en minder zonnig. Als winterzonbestemming zijn deze regio's dan ook minder in trek dan het zuiden. Orlando is door de ligging in het binnenland in de winter iets koeler maar gemiddeld in de zomer warmer dan de kustgebieden. Ook zijn de verschillen in neerslaghoeveelheden tussen de maanden onderling wat kleiner. De winters zijn iets natter dan de kustgebieden en de zomers iets droger. Wie de themaparken wil bezoeken moet er rekening mee houden dat het weer in de zomermaanden (juli/augustus) vrijwel gegarandeerd tropisch is. De temperaturen liggen dan tussen de 30 en 35 graden overdag bij een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid.
Het mooiste weer vind je langs de westkust. Hier schijnt de zon vrijwel alle dagen en is de kans op onweer of storm een stuk kleiner dan aan de oostkust.
Op het klimaat van Florida lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen. Ook kun je doorklikken naar klimaatinfo over 24 plaatsen in Florida.
Op de Florida zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Florida.
Klimaattabel
(voor Miami Beach)

Maand

Gemiddelde
max. temp.
in °C
Gemiddelde
min. temp.
in °C
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in °C
januari 23 15 7 7 24
februari 24 16 8 6 24
maart 25 18 9 5 24
april 27 20 10 6 25
mei 29 22 10 10 27
juni 30 24 10 14 29
juli 31 25 10 15 29
augustus 31 25 9 17 30
september 31 25 9 17 29
oktober 29 23 8 14 28
november 27 20 7 9 26
december 23 17 7 7 25
Geld De monetaire eenheid in Florida (Verenigde Staten) is de Amerikaanse dollar ($). Er zijn voldoende mogelijkheden om geld te pinnen en credit cards worden vrijwel overal geaccepteerd. Het betalen met contant geld kan je korting opleveren in zelfstandige winkels. Houd er rekening mee dat men op veel plekken niet graag biljetten van 100 dollar accepteert.
Handig is om ervoor te zorgen dat je voor fooien altijd wat briefjes van 1 en 5 dollar op zak hebt. Voor tolwegen en parkeerautomaten is het handig om voldoende kleingeld op zak te hebben.
Fooien In Amerika leeft dienstverlenend en bedienend personeel van fooien. Voor horecapersoneel is het voor een groot deel het inkomen. Obers en barmensen verwachten een fooi van 15 tot 20 procent over de totale rekening. Op veel toeristische plekken wordt de fooi in de vorm van "gratuity" of "tip" al aan de rekening toegevoegd. Indien je meent slecht bediend te zijn kun je dit bedrag van de rekening afhalen.
Ook kruiers (bell boys), concierges, kamermeisjes en taxichauffeurs verwachten een fooi voor elke dienst die ze je bewijzen. In een hotel betaal je minimaal $ 1 per koffer of tas, kamermeisjes $ 1 tot $ 2 per dag en taxichauffeurs 10 tot 20 procent van de ritprijs. Als een concierge van het hotel je een dienst bewijst (iets regelt voor je) is het raadzaam om een fooi te geven. Een tweede keer zul je dan net zo goed en snel geholpen worden.
Tijdsverschil In het grootste deel van Florida is het 6 uur vroeger dan in Nederland. Het noordwesten heeft 7 uur tijdsverschil met Nederland. Omdat men hier ook zomer- en wintertijd kent is het tijdsverschil vrijwel het hele jaar gelijk. Uitzonderingen zijn de volgende periodes omdat Daylight Saving Time in Amerika eerder ingaat en later eindigt:
- tussen de tweede zondag en de laatste zondag van maart
- tussen de laatste zondag van oktober en de eerste zondag van november
In deze periodes is het tijdsverschil 5 uur (6 uur in het noordwesten).
Deze regeling geldt sinds het jaar 2007.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari -  Nieuwjaarsdag
laatste maandag van mei - Memorial Day
4 juli - Independence Day
eerste maandag van september - Labour Day
vierde donderdag van november - Thanksgiving
25 december - Kerstmis
Taal In Florida is Engels de officiële taal en de gangbare spreektaal. In het zuidoosten van Florida (Miami, Miami Beach, Homestead) wordt ook veel Spaans gesproken. Een deel van de bevolking spreekt hier vrijwel alleen maar Spaans.
Gezondheid De medische voorzieningen in Florida zijn uitstekend. Er zijn meerdere ziekenhuizen, medische posten, apotheken en tandartspraktijken. De medische voorzieningen van particuliere ziekenhuizen en klinieken in Amerika worden tot de beste van de wereld gerekend. In Florida is het niveau vanwege de hoge concentratie aan bejaarden nog hoger dan gemiddeld in Amerika.
Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden om bepaalde medische kosten en terugreizen naar huis vergoed te krijgen. Let erop dat de medische zorg in Amerika vaak duurder is dan in Nederland dus kijk of de dekking voldoende is voor de Verenigde Staten.
De zonkracht in Florida is veel hoger dan in Nederland. Tussen maart en september ligt de maximale UV-index op de hoogste waardes van 10 of 11. Wees daarom voorzichtig met zonnebaden en gebruik zonnebrandmiddelen met een hoge factor om verbranding te voorkomen.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR)raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor de Verenigde Staten is 001
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Florida is 0031
Mobiel bellen in Florida is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk, mits de contractant gebruik kan maken van roaming-diensten.
Het mobiele netwerk in Amerika is een 1900 Mhz netwerk. In Nederland hebben we 900 Mhz en 1800 Mhz netwerken. Om mobiel te kunnen bellen in Amerika heb je daarom een triple-band, quad-band of een Amerikaans 1900 Mhz toestel nodig.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 110 Volt (60 Hz). Veel Nederlandse apparatuur werkt ook op 110 Volt (110-240 Volt). Zo niet, dan is er een transformator nodig van 110 naar 220 Volt.
De stekkers wijken af van onze stekkers, vandaar dat voor onze elektrische apparaten een adapter nodig is. Deze is te koop op de meeste Europese luchthavens (bijv. Schiphol) en bij de ANWB.


Veiligheid

- Een potentieel gevaar in Florida wordt gevormd door orkanen en tropische stormen. Het is niet zo dat Florida elk jaar getroffen wordt door een orkaan en dat elke orkaan zeer veel schade veroorzaakt, maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden als je naar Flordia reist. Op het klimaat van Florida lees je meer over orkanen en het orkaanseizoen in Florida.
- Zoals overal ter wereld zijn plekken waar veel armoede heerst potentieel gevaarlijk voor toeristen. Zeker luxe huurauto's en dure camera's kunnen de aandacht trekken van dieven. Ga daarom niet op je gemak achterbuurten fotograferen, blijf weg van stille straatjes in minder goede wijken en ontwijk deze gebieden als het donker is.
- Florida is een staat waar sommige dieren in het wild voorkomen die je hier niet ziet. Vooral in de natuurparken en dan met name de Everglades moet je op je hoede zijn. Slangen, alligators en andere dieren kun je op je pad tegenkomen. Niet het gevaarlijkste maar wel zwaar irritant zijn de vele muggen in de Everglades. Als je geen goed anti-muggenspul gebruikt kun je letterlijk lekgeprikt worden, vooral in de nattere zomermaanden.
- de zon is erg fel in Florida. Tijdens de wintermaanden is de zonkracht al even sterk als bij ons hartje zomer. Tussen maart en september is de zon gemeen fel waardoor onbeschermd zonnen of buiten lopen gemakkelijk kan resulteren in verbranding van de huid. Goed smeren met zonnebrandcrème is daarom een must, het liefst met een hoge beschermingsfactor. Probeer tevens tussen 11 en 15 uur niet te zonnebaden.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Let op! - Het met de neus in tegengestelde richting van de rijrichting parkeren levert je een parkeerboete op
- Politieagenten, mensen van de immigratie dienst en douanebeambten hebben geen gevoel voor humor. Behandel ze met respect, beantwoord netjes hun vragen en probeer niet grappig te zijn.
- Naakt zonnen is nergens toegestaan. Topless zonnen kan alleen op enkele stranden.
- Alcohol is verboden voor mensen onder de 21 jaar en legitimatie is verplicht om je leeftijd aan te tonen bij twijfel.
- In de Verenigde Staten is het "not done" om zelf een tafeltje uit te zoeken in een restaurant. Wacht bij de ingang om een tafeltje toegewezen te krijgen
Tips (zien & doen) Florida is zo groot en er is zo enorm veel te zien en te doen dat het onmogelijk is om alles hier op één pagina te zetten. Er worden immers hele boeken volgeschreven met leuke dingen om te zien en te doen in Florida. Hier delen we een aantal van onze eigen ervaringen. Om een uitgebreid overzicht te hebben van de bezienswaardigheden per plek kun je de pagina's per plaats bekijken (Miami, Miami Beach) of een gespecialiseerde reisgids aanschaffen (zoek op bol.com).
- Ocean Drive is dé straat van Miami Beach en dan vooral het deel tussen 5th en 15th Street. Hier flaneer je langs de restaurants, shops en bars of cruise je met je auto over de vrijwel altijd drukke straat. Zien en gezien worden is hier het motto. Het Art Deco district is het gebied op South Beach waar de hotels en andere panden in de typische Art Deco stijl opgebouwd zijn. Art deco was een populaire stijlbeweging van 1920 tot 1939 die een weerslag had op de decoratieve en toegepaste kunst, bij zowel de architectuur, het grafische-, industriële-, en interieurontwerp, alsmede de beeldende kunst en kledingmode. De beweging was in zekere zin een mengelmoes van vele verschillende stijl- en kunststromingen uit de eerste decennia van de 20ste eeuw. Vooral op Ocean Drive en Collins Avenue vind je een groot aantal gebouwen in art deco stijl terug. De mooiste foto's schiet je hier 's morgens vroeg na zonsopkomst en 's avonds rond en vlak na zonsondergang
- op Key West moet je zeker de zonsondergang vanaf de Pier bekijken. Onder het genot van een drankje en live muziek zie je de zon langzaam ondergaan in de Golf van Mexico
- Everglades National Park biedt prachtige landschappen en een groot aantal dieren. Hier kun je per kano of moerasboot rondtochten maken, kamperen of een alligatorfarm bezoeken
- altijd al eens met dolfijnen willen zwemmen? In Florida vind je diverse plekken waar je dit kunt realiseren. Veel toeristen doen dat bij het zeer commerciële Discovery Cove in Orlando. Kleinschaliger is het Dolphin Research Center op Marathon Key (Florida Keys). Hier kun je ook kiezen voor de Dolphin Dip, waarbij je meer speelt dan zwemt met dolfijnen. Voor jongere kinderen (4-6 jaar) meer geschikt dan zwemmen met dolfijnen en ook voor ouderen misschien wel leuker. In plaats van je te concentreren op het zwemmen kun je alle aandacht richten op deze geweldige dieren.
- golfliefhebbers komen volop aan hun trekken in Florida. Mooi is de golfbaan Riviera Golf Course in Coral Gables (Miami) met een prachtig uitzicht op het statige Biltmore Hotel
- Venetian Pool is één van de mooiste openbare zwembaden ter wereld. Zelfs als je een zwembad bij je accommodatie hebt is het toch de moeite waard om te bezoeken
- ruimtevaartliefhebbers moeten natuurlijk een bezoekje brengen aan Cape Canaveral. Van hieraf is de beroemde Apollo 11 naar de maan gestuurd en zijn er een groot aantal lanceringen van de spaceshuttles geweest. Het bezoekerscentrum van het Kennedy Space Center is uitgegroeid tot een combinatie van museum en attractiepark waar je je gerust een halve of hele dag kunt vermaken als je enigszins geïnteresseerd bent in ruimtevaart
- van de pretparken in Florida is Seaworld Orlando één van onze persoonlijke favorieten. Dit is het Dolfinarium in het kwadraat; het ultieme pretpark op het gebied van dieren die in de zeeën  en oceanen leven. Een populaire attractie is Shark Encounter waarbij je vanuit een tunnel naar haaien, barracuda's en andere roofdieren uit de onderwaterwereld kunt kijken. Wie Blijdorp in Rotterdam regelmatig bezoekt zal minder onder de indruk zijn. Leuker vinden wij Shamu Adventure waarin de orka centraal staat en humoristisch is de zeeleeuwenshow van Clyde & Seamore. Hierin zie je vooral dat het eindresultaat in Amerika net wat gladder en professioneler overkomt dan soortgelijke shows in Europa.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Florida"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Florida

Wist je dat... ... Florida naast toerisme veel geld verdient met het telen van citrusvruchten
Cultuur  
Zomerzonbestemming (klam en verhoogde kans op neerslag)
Winterzonbestemming (de zuidelijke helft van Florida)
Wintersportbestemming  
Uitgaan (Miami Beach, Daytona Beach, Key West)
Winkelen  
Stranden (kilometers lange stranden)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur (goed; openbaar vervoer mag uitgebreider)
Prijspeil (vooral afhankelijk van de dollarkoers)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie


 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl