Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Spanje / Tossa de Mar

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Tossa de Mar?
klimaat & weer van Tossa
startpagina Tossa de Mar
toeristische informatie
gemeente Tossa de Mar
Tossa.nl
kaart van Tossa de Mar
wikipedia over Tossa de Mar

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord.

Praktische informatie over Tossa de Mar
Tossa de Mar is één van de vele badplaatsen aan de befaamde Costa Brava, het noord-oostelijke kustdeel van Spanje. Tossa ligt tussen de grens met Frankrijk en de populaire stad Barcelona in. Beiden liggen op ongeveer honderd kilometer van Tossa de Mar. Op een steenworp afstand vind je de populaire jongerenbestemming Lloret de Mar. Hoewel ze vrijwel naast elkaar liggen en de plaatsen beiden de toevoeging "de mar" hebben, lijken ze niet op elkaar. Authentieke Spaanse elementen zijn in Lloret minder te vinden dan in Tossa, waar de oude binnenstad met daarop de resten van de burcht en het formidabele uitzicht op het strand voor meer sfeer zorgen dan in de buurstad. Het toerisme in Tossa de Mar is dan ook veel meer gericht op gezinnen met kinderen en stelletjes. Jongeren zullen zich heus niet vervelen in Tossa, maar zullen meer vertier vinden in Lloret.
Tossa de Mar is geen grote plaats. Het dorp telt nog geen tienduizend vaste inwoners en het aantal hotelkamers en appartementen is niet zo hoog dat Tossa uit haar voegen barst in het hoogseizoen. Hier heerst vooral een gezellige drukte waarbij je niet direct in de gaten hebt dat deze badplaats al sinds halverwege de vorige eeuw wél tot de Spaanse massatoerisme bestemmingen behoort.

Reizen naar Tossa de Mar Er verschillende manieren om te reizen naar Tossa de Mar, waarbij we de meest voor de hand liggende op een rijtje zetten:
Per vliegtuig

Met het vliegtuig kun je vliegen naar Barcelona (ruim honderd kilometer ten zuiden van Tossa) of Girona (bijna veertig kilometer landinwaarts). Vluchten vinden plaats vanuit diverse luchthavens in Nederland, België en Duitsland.
Op Girona vliegt onder andere Transavia en prijsvechter Ryanair. Als je via Barcelona vliegt kun je ook met bijvoorbeeld KLM, Iberia of diverse low cost airlines vliegen. Deze tickets zijn vaak wel wat duurder dan via de goedkopere luchthaven Girona - Costa Brava. Vanaf het vliegveld van Girona heb je een busverbinding naar Tossa de Mar. Het aantal ritten is wel zeer beperkt.
Per auto
De afstand Nederland-Tossa de Mar is met de auto afhankelijk van de gekozen route en de vertrekplaats in Nederland ongeveer 1300 tot 1600 kilometer. De 2 belangrijkste routes zijn via Luxemburg-Metz-Lyon-Orange-Montpellier-Barcelona via de A31, A7, A9 en AP7 of Lille-Parijs-Vierzon-Clermont/Ferrand-Narbonne-Barcelona via de A1, A10, A71, A75, A9 en AP7. Beide routes leiden over tolwegen en kunnen in het hoogseizoen erg druk zijn. Probeer in het hoogseizoen vooral de zaterdagen te vermijden. Vooral op de zogenaamde zwarte zaterdagen is er veel ellende in de vorm van honderden kilometers files en veel ongelukken. Het laatste deel van de route, zodra je snelweg AP-7 verlaten hebt, is vrij bochtig.
De totale rit duurt exclusief tussenstops ongeveer 13 tot 15 uur. Op drukke dagen kan deze reistijd aanzienlijk verlengd worden.
Per touringcar
Er zijn verschillende reisorganisaties die georganiseerde busreizen naar Tossa de Mar aanbieden. Je bent dan inclusief het reizen naar de opstapplaats en de stops ongeveer een dag kwijt aan reistijd.
Per trein
Met de trein reis je het snelste eerst per TGV naar Perpignan. Deze reis duurt zo'n 11 uur. Vanaf Perpignan kun je binnen 2 uur naar Girona reizen per trein. Vanaf Girona zul je verder moeten reizen per bus of taxi naar Tossa de Mar.
Vluchttijd Een rechtstreekse vlucht van Nederland naar Girona of Barcelona duurt ongeveer 2 uur tot 2 uur en een kwartier.
Overnachten Tossa de Mar heeft een kleine dertig hotels, waarvan de meest luxe de viersterren classificatie hebben . Daarnaast zijn er ongeveer tien appartementen complexen en aparthotels te vinden en kun je kamperen op één van de vijf campings die bij Tossa de Mar liggen.
De hotels zijn gemiddeld niet zo groot en zijn meestal zo'n vier tot zes verdiepingen hoog. Het aantal hotels dat direct aan de kust of het strand ligt is klein. Meestal ligt de accommodatie in het plaatsje zelf.
Reizen in Tossa de Mar Tossa de Mar is vrij klein en veel afstanden kun je te voet overbruggen. Voor wie niet wil lopen zijn er voldoende taxi's te vinden in het dorp. Busdiensten zijn er voor vervoer naar nabijgelegen plaatsen zoals Lloret de Mar, Blanes, Malgrat de Mar en Girona.
Het toeristentreintje (die eigenlijk geen trein is) kun je ook als vervoersmiddel gebruiken.
Douane & documenten Een geldig paspoort of identiteitskaart is vereist.
Het invoeren van alle soorten drugs is strafbaar.
Reisseizoen & klimaat Tossa de Mar ligt in het noordoosten van Spanje. Dit deel van Spanje is in de zomer zeer aangenaam. De zon schijnt uitbundig en de temperaturen bereiken op veel dagen zomerse of tropische waardes. In vergelijking tot bijvoorbeeld de Costa Blanca (500 kilometer zuidelijker) of de Costa del Sol (zuiden van Spanje) is de kans op een regen- of onweersbui hier wel groter, ook in de zomermaanden.
Op het klimaat van Tossa de Mar lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen.
Klimaattabel
 

Maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand temp. zeewater
in °C
januari 13 3 5 9 13
februari 14 4 5 9 13
maart 16 5 6 10 13
april 17 7 6 10 14
mei 21 11 7 8 17
juni 26 15 8 6 20
juli 30 18 9 4 23
augustus 30 20 8 5 25
september 25 16 6 8 23
oktober 21 11 6 7 20
november 16 7 5 9 17
december 14 4 5 9 15
Geld De monetaire eenheid in Tossa de Mar (Spanje) is de euro (€). Geldautomaten zijn er voldoende en creditcards worden op redelijk veel plekken geaccepteerd,
Fooien Fooien geven is vrij gebruikelijk. Geef obers en taxichauffeurs een fooi van 5 tot 10%.
Tijdsverschil Er is geen tijdsverschil tussen Tossa de Mar (Spanje) en Nederland. Omdat Spanje ook zomer- en wintertijd kent geldt dit het hele jaar.
Feestdagen Naast de nationale feestdagen kent Spanje meerdere religieuze feesten waarbij er flink uitgepakt wordt.
Nationale feestdagen:
1 januari -  Nieuwjaarsdag
6 januari - Driekoningen
1 mei - Dag van de Arbeid
1 november - Allerheiligen
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Carnaval (februari/maart)
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Pinksteren (mei/juni)
Taal In Tossa de Mar wordt Spaans gesproken. Echter ook het Catalaans wordt hier veel gesproken en niet zelden zijn namen, borden en publicaties zowel in het Spaans als in het Catalaans.
In de meeste winkels en restaurants spreekt het personeel ook Engels en soms andere talen zoals Duits, Frans of Nederlands.
Gezondheid De medische voorzieningen in Tossa de Mar zijn goed. Er zijn meerdere medische posten, apotheken en tandartspraktijken. Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden om bepaalde medische kosten en terugreizen naar huis vergoed te krijgen.
De zonkracht in Spanje is aanzienlijk hoger dan in Nederland. Wees daarom voorzichtig met zonnebaden en gebruik zonnebrandmiddelen met een hoge factor om verbranding te voorkomen.
Voor het drinken van water is het raadzaam om mineraalwater te gebruiken in plaats van leidingwater.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Spanje is 0034
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Tossa de Mar is 0031
Mobiel bellen in Spanje is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900 of GSM 1800 netwerk zijn. In het dorp zijn meerdere straattelefoons aanwezig.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom. Men gebruikt in Spanje dezelfde stekkers als in Nederland.
Veiligheid De sfeer in Tossa is gemoedelijk en het is er relatief veilig. Diefstal of zakkenrollerij kunnen voorkomen. Pas daarom goed op waardevolle bezittingen en maak indien mogelijk gebruik van een kluis. Wees ook voorzichtig met het onbeheerd achter laten van je spullen op de stranden, zeker als het druk is kan je mobieltje of camera zo meegenomen worden zonder dat iemand het in de gaten heeft.
Bij de grootste strand van Tossa, Playa Gran, is door het snelle aflopen van de zeebodem minder geschikt voor jonge kinderen.
Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor Spanje of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - Parkeren in Tossa de Mar is niet eenvoudig, zeker niet in het hoogseizoen. Als je een plaatsje in een parkeergarage van je hotel kunt regelen, doe dat dan. Het is niet ongebruikelijk om bij het parkeren het boem-is-ho principe te hanteren en om een auto van 4,40 meter in een plekje van 4,50 meter te proberen te zetten. Lakschade waarbij de veroorzaker niet meer te vinden is kan het gevolg zijn.
- In de toeristenwinkels kun je nog steeds namaakwapens kopen die bijna niet te onderscheiden zijn van echte wapens. Het is niet verboden om ze hier te kopen, maar wel om ze mee te nemen naar Nederland. Namaakwapens die teveel op echte wapens lijken vallen in Nederland ook onder de wapenwet en op het invoeren en bezitten van dit "speelgoed" kunnen dezelfde straffen gegeven worden als voor echte geweren en pistolen.
Tips (zien & doen) - De oude binnenstad is zeker de moeite waard. Dit moet je te voet doen, wardoor het voor mensen die slecht ter been zijn of die een slechte conditie hebben vrij lastig is.
- Wie wat verder doorloopt naar boven komt uit bij de vuurtoren van Tossa de Mar. Een prachtig gebouw waar je ook wat kunt eten en drinken en tevens biedt dit punt een mooi uitzicht op de kust.
- Wie een dagje of avondje naar Lloret de Mar of Blanes wil gaan kan dat per veerboot doen. Er zijn meerdere afvaarten vanaf Playa Gran en tickets kun je ter plaatse kopen.
- Vanaf hetzelfde strand kun je een boottocht van ongeveer een uur maken langs de kust waarbij er een aantal grotten ingevaren wordt. Indien de boot met een glazen bodem uitgevoerd is moet je niet teveel verwachten van de hoeveelheid en verscheidenheid aan vis die je te zien zult krijgen.
- Wie wil gaan stappen kan terecht in slechts één discotheek: Rai. Deze club ligt op ongeveer vijfhonderd meter van de kust en is de trekpleister voor het jonge publiek in Tossa de Mar
- Op ruim een uur rijden zit je in Barcelona. Als je van winkelen, flaneren en lekker eten houdt moet je deze stad zeker bezoeken. Trekpleisters zijn de door architect Gaudi ontworpen gebouwen, de Ramplas, Placa Catalunya en Port Olympic.
- Een museum dat de moeite waard is vind je in Figueres, op zo'n uur rijden van Tossa de Mar. Hier vind je het in 1974 geopende museum van de Spaanse kunstenaar Salador Dalí, waarbij je je zult verbazen over de wijze waarop hij zijn gevoelens en gedachtes omgezet heeft naar prachtige en soms zeer merkwaardige kunstwerken.
- Tossa de Mar kent zoals vrijwel elke Europese badplaats het toeristentreintje ofwel de rits met karretjes die getrokken wordt door een voertuig dat op een stoomtreintje lijkt. Leuk voor een keertje, zeker omdat de rit hier wat betreft prijs meevalt. Dit "treintje" perst zich ook door de smalle winkelstraten en het winkelend publiek. Jammer dat de oude binnenstad niet binnen de route van deze rondrit valt.
- In Palafolls, op een half uur rijden van Tossa de Mar, vind je Marineland. Dit pretpark is een combinatie van een soort dolfinarium met een waterpark. Hier heb je dolfijnenshows, zeeleeuwenshows en kun je ook een aantal andere dieren bekijken zoals exotische vogels, pinguïns en flamingo's
- Wie een outlet shopping center wil bezoeken kan terecht in La Roca Village, dat net boven Barcelona ligt. De reistijd bedraagt een klein uurtje.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "Meer Tossa de Mar"
Wist je dat... ... Tossa de Mar regelmatig verkeerd geschreven wordt als Tossa del Mar
... van dagblad De Telegraaf dagelijks de nieuwste editie van die dag te koop is, al vanaf de vroege ochtend. Deze editie wordt digitaal naar Spanje gestuurd en ter plaatse gedrukt en verspreid.
... men vermoedt dat de eerste nederzettingen op de plek waar het huidige Tossa de Mar te vinden is dateren uit de jonge steentijd, eeuwen voor het begin van onze jaartelling
... Tossa de Mar 3 stranden heeft. Het hoofdstrand is
Tossa Beach (Platja Gran), recht voor het centrum. Dit strand is 380 meter lang and zo'n 60 meter breed. Aan de andere kant van de baai vind je La Mar Menuda dat 180 meter lang en 20 meter breed is. Omsloten door hoge rotswanden vind je Es Codolar, een klein strand dat vooral populair is onder watersporters.
... er in juni 2009 een speciale gemeentelijke verordening in werking getreden is waarbij seks op het strand verboden is en er bepaald is dat voor overtreders op een fikse straf kunnen rekenen
Cultuur  
Zomerzonbestemming (warm, zonnig en vrij droog)
Winterzonbestemming (milde winters, maar te fris en te nat)
Wintersportbestemming  
Uitgaan (vooral terrasjes en restaurants)
Winkelen  
Stranden (hoofdstrand zijn kleine kiezels en loopt snel af)
Kindvriendelijkheid (strand niet zo geschikt voor jonge kinderen)
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (vergelijkbaar met Nederland)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl