Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Spanje / Costa Brava

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Costa Brava?
bezienswaardigheden top 10
Costa Brava voor beginners
Costa Brava klimaat & weer
Costa Brava startpagina
Costa Brava portaal
Costa Brava tips
mooiste dorpjes
wikipedia

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord.

Praktische informatie over de Costa Brava
Costa Brava betekent letterlijk ‘ruige kust’. Iedereen die dit Spaanse kustgebied ooit bezocht heeft zal begrijpen waar dit vandaan komt. De zand- en kiezelstranden van dit in noordoost Spanje gelegen gebied worden afgewisseld met ruige rotspartijen, grotten en kliffen. Hiermee wijkt de natuurlijke omgeving van de Costa Brava duidelijk af van veel andere kustgebieden aan de oostelijke kant van Spanje. Dankzij de meer dan honderd officiële stranden over een lengte van meer dan vijftig kilometer en het warme mediterrane klimaat mag de Costa Brava ieder jaar rekenen op een groot aantal toeristen. Een aantal campings is in het hoogseizoen zo druk bezet door Nederlanders dat dit gebied ook de bijnaam Costa Hollandia kent. Als je door het overdekt winkelcentrum van Girona of over de wekelijkse markt van Sant Pere de Pescador loopt dan lijkt het er soms op dat je in Nederland bent, zoveel Nederlanders hoor en zie je om je heen.
Populaire badplaatsen die langs de Costa Brava liggen zijn Blanes, Lloret de Mar, Tossa de Mar, Platja d’Aro, l’Escala, l’Estartit, Calella, Roses en Empuriabrava. Door de snelle opkomst van het massatoerisme in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw zijn veel van deze badplaatsen verandert in een aaneenschakeling van hotels, appartementen en winkels. Authentieke elementen zijn op veel plekken helaas geheel of gedeeltelijk naar de achtergrond verdreven. Positieve uitzonderingen hierop bestaan gelukkig ook, zoals bijvoorbeeld de oude binnenstad van Tossa de Mar met op de hoogste plek van de stad de kenmerkende ruïnes van de burcht. Als je meer landinwaarts trekt dan kun je de authentieke kant van de Costa Brava ontdekken. In kleine dorpjes waar de echte Catalaanse sfeer nog hangt, maar ook in een grote stad als Figueres of Girona. Wie wil kan hier een vakantie vol zon, zee en strand ervaren waarbij het vooral gaat om een luie vakantie. Wie echter Spanje wil ontdekken die zal hier tijd en ogen tekort komen om alles in één vakantie te kunnen zien.

Informatie over plaatsen aan de Costa Brava:
Tossa de Mar

Reizen naar Costa Brava Er verschillende manieren om te reizen naar de Costa Brava, waarbij we de meest voor de hand liggende op een rijtje zetten:
Per vliegtuig

Met het vliegtuig kun je vliegen naar Barcelona (ten zuiden van de Costa Brava) of Girona (redelijk centraal in de Costa Brava). Vluchten vinden plaats vanuit diverse luchthavens in Nederland, België en Duitsland.
Op Girona vliegt onder andere Transavia en prijsvechter Ryanair. Als je via Barcelona vliegt kun je ook met bijvoorbeeld KLM, Iberia of diverse low cost airlines vliegen. Deze tickets zijn vaak wel wat duurder dan via de goedkopere luchthaven Girona - Costa Brava. Vanaf het vliegveld van Girona heb je busverbindingen naar diverse plaatsen aan de Costa Brava. Ook kun je verder reizen per taxi of huurauto.
Per auto
De afstand Nederland-Costa Brava is met de auto afhankelijk van de gekozen route en de vertrekplaats in Nederland ongeveer 1300 tot 1600 kilometer. De 2 belangrijkste routes zijn via Luxemburg-Metz-Lyon-Orange-Montpellier-Barcelona via de A31, A7, A9 en AP7 of Lille-Parijs-Vierzon-Clermont/Ferrand-Narbonne-Barcelona via de A1, A10, A71, A75, A9 en AP7. Beide routes leiden over tolwegen en kunnen in het hoogseizoen erg druk zijn. Probeer in het hoogseizoen vooral de zaterdagen te vermijden. Vooral op de zogenaamde zwarte zaterdagen is er veel ellende in de vorm van honderden kilometers files en veel ongelukken. Het laatste deel van de route, zodra je snelweg AP-7 verlaten hebt, is vrij bochtig.
De totale rit duurt exclusief tussenstops ongeveer 13 tot 15 uur. Op drukke dagen kan deze reistijd aanzienlijk verlengd worden.
Per touringcar
Er zijn verschillende reisorganisaties die georganiseerde busreizen naar de Costa Brava aanbieden. Je bent dan inclusief het reizen naar de opstapplaats en de stops ongeveer een dag kwijt aan reistijd.
Per trein
Met de trein reis je het snelste eerst per TGV naar Perpignan. Deze reis duurt zo'n 11 uur. Vanaf Perpignan kun je binnen 2 uur naar Girona reizen per trein. Vanaf Girona zul je verder moeten reizen per bus of taxi naar je eindbestemming aan de Costa Brava.


 

Vluchttijd Een rechtstreekse vlucht van Nederland naar Girona of Barcelona duurt een kleien twee uur.
Overnachten Ongeveer honderdduizend kampeerplekken, een bijna even groot aantal hotelbedden en dan ook nog eens een half miljoen slaapplaatsen in appartementen, villa’s en vakantiewoningen. Dat is grofweg de totale beschikbaarheid aan de Costa Brava voor vakantie vierende vakantiegangers. De hotels zijn er in diverse hotelclassificaties te vinden, waarbij je op moet letten of er geen sprake is van vergane glorie. Sommige luxe hotels (4 tot 5 sterren) staan er inmiddels al tientallen jaren en waar de ene eigenaar op tijd geld investeert in onderhoud en vernieuwingen, daar wil de andere wel eens te lang doorgaan waarbij de sterrenclassificatie puur gebaseerd lijkt te zijn op de aanwezigheid van voorzieningen in plaats van op de kwaliteit van de accommodaties en voorzieningen. Kampeerders kunnen terecht op kleinere campings, maar ook op grote luxe campings met meer dan duizend staanplaatsen. Deze complete vakantiedorpen vind je verspreid langs de Costa Brava. Populair onder Nederlanders zijn onder andere de grote campings La Ballena Alegre en Las Dunas bij Sant Pere de Pescador.
Reizen in Costa Brava Als je de Costa Brava echt wilt ontdekken, dan ontkom je bijna niet aan een auto. Mocht je niet met een eigen auto naar de Costa Brava gekomen zijn dan is het aan te raden om minimaal een paar dagen een auto te huren.
Het busnetwerk is goed en wordt uitgevoerd door verschillende busmaatschappijen. De beste manier om de meest actuele dienstregeling te zien is bij de bushaltes, bij het lokale toeristenbureau en bij je accommodatie.
Taxiritten worden gewoonlijk met een taximeter uitgevoerd; een gewone taxi mag maximaal 4 personen vervoeren. Taxi’s kun je op straat aanhouden (let op groen licht op het dak) of vinden bij speciale taxistandplaatsen.
Wie wil gaan fietsen aan de Costa Brava die moet er rekening mee houden dat de wegen heuvelachtig zijn, soms zelfs zeer stijl, en dat er eigenlijk geen rekening gehouden is dat er ook fietsers op de wegen thuishoren. Hierdoor kunnen er al vrij snel gevaarlijke situaties ontstaan. Soms ligt er een soort van fietspad langs de weg, die zo smal zijn dat je als fietser nog steeds flink op je hoede moet zijn als je een stuk gaat fietsen.
Een leuke manier om tussen de verschillende badplaatsen te reizen is per boot. Een aantal badplaatsen staan op die manier in de zomer met elkaar in verbinding zoals Blanes, Lloret de Mar en Tossa de Mar.
Douane & documenten Hoewel paspoortcontroles langs de landsgrenzen richting Spanje niet meer voorkomen, heb je wel een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart nodig om in Spanje te zijn. Men kent in Spanje een identificatieplicht die vergelijkbaar is met die in Nederland.
Het invoeren, bezitten, gebruiken en verhandelen van alle soorten drugs is strafbaar.
Reisseizoen & klimaat Het warme mediterrane klimaat van de Costa Brava zorgt ervoor dat er een vrij lang seizoen is waarin het warm en zonnig kán zijn. Mensen die geregeld naar de Costa Brava reizen die weten uit ervaring dat er nogal een verschil kan zitten tussen de verschillende zomers. Ook binnen één zomer kunnen er redelijk grote contrasten voorkomen, zoals bijvoorbeeld de zomer van 2011. De maand juni was toen heerlijk zomers en warm, waarna de maand juli eigenlijk vrij twijfelachtig weer liet zien. Halverwege de maand juli zijn er nog een paar serieuze regendagen geweest waarbij campings zelfs blank hebben gestaan. De vrij noordelijke ligging in Spanje in combinatie met de aanwezigheid van berggebied de Pyreneeën zijn de belangrijkste oorzaken van het feit dat de Costa Brava wat minder zonzeker is dan andere Spaanse kustgebieden.
Vanaf april neemt de kans op zonnige zomerse dagen snel toe. Vanaf september neemt de kans op regenachtig weer toe en daalt de temperatuur van gemiddeld 27-28 graden overdag in juli en augustus naar 21-22 graden in oktober. De wintermaanden zijn naar Nederlandse begrippen zeker mild, maar niet mild genoeg voor een winterzonvakantie. Sneeuw en vorst kunnen in de periode december tot en met februari zeer goed voorkomen aan de Costa Brava, zelfs het kustgebied zelf blijft winters weer niet altijd bespaard.

Op het klimaat van de Costa Brava lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen.
Klimaattabel
 

Maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand temp. zeewater
in °C
januari 13 3 5 9 13
februari 14 4 5 9 13
maart 16 5 6 10 13
april 17 7 6 10 14
mei 21 11 7 8 17
juni 26 15 8 6 20
juli 30 18 9 4 23
augustus 30 20 8 5 25
september 25 16 6 8 23
oktober 21 11 6 7 20
november 16 7 5 9 17
december 14 4 5 9 15
Geld De in Spanje en de Costa Brava gebruikte munteenheid is de euro (€). Je hoeft dus geen geld te wisselen om aan de Costa Brava te kunnen betalen. Mogelijkheden om geld te pinnen zijn er meer dan voldoende. Creditcards worden op veel plekken geaccepteerd, vooral in toeristenplaatsen zul je weinig moeite ondervinden om met Visa of Mastercard te betalen.
Fooien Fooien geven is vrij gebruikelijk. Geef obers en taxichauffeurs een fooi van 5 tot 10%.
Tijdsverschil Er is geen tijdsverschil tussen Tossa de Mar (Spanje) en Nederland. Omdat Spanje ook zomer- en wintertijd kent geldt dit het hele jaar.
Feestdagen Naast de nationale feestdagen kent Spanje meerdere religieuze feesten waarbij er flink uitgepakt wordt.
Nationale & regionale feestdagen:
1 januari - Nieuwjaarsdag
6 januari - Driekoningen
1 mei - Dag van de Arbeid
15 augustus - Maria Hemelvaart
11 september - Catalaanse nationale feestdag
12 oktober - Dag van de ontdekking van Amerika
1 november - Allerheiligen
8 december - Feest van de onbevlekte ontvangenis
25 december - Kerstmis
26 december - San Estaban
Variabele feestdagen (nationaal):
Carnaval (februari/maart)
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Pinksteren (mei/juni)
Taal Op toeristische plekken is het niet lastig om je met Engels of Duits te kunnen redden. In restaurants of bars die uitgebaat worden door Nederlanders kun je uiteraard ook vaak met Nederlands terecht. In de kleinere bergdorpjes zul je je echter vaak moeten zien te redden met wat woordjes Spaans. Spaans is de officiële taal, echter wordt er in deze regio ook Catalaans gesproken.
Gezondheid Wie ziek wordt tijdens zijn verblijf aan de Costa Brava, medicijnen nodig heeft of andere medische hulp nodig heeft die kan rekenen op voldoende doktersposten en apotheken. Sommige grote campings en accommodaties hebben zelfs een eigen dokter binnen hun terrein.
Het leidingwater is tegenwoordig van redelijk tot goede kwaliteit, hoewel zeker de smaak af kan wijken van wat wij Nederlanders als aangenaam ervaren. Flessen mineraalwater zijn goedkoop en het aanbod is enorm. Wij adviseren daarom liever om deze flessen als drinkwater te gebruiken in plaats van het kraanwater.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Spanje is 0034
Het kiesnummer voor Nederland vanuit de Costa Brava is 0031
Mobiel bellen in Spanje is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900 of GSM 1800 netwerk zijn.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom. Men gebruikt in Spanje dezelfde stekkers als in Nederland.
Veiligheid Aan de Costa Brava bestaat net als op andere toeristische plekken de kans dat je te maken krijgt met diefstal, zakkenrollerij en inbraken. Berg eventuele waardevolle spullen daarom goed op (indien mogelijk in een kluis), leg geen dure spullen zichtbaar in je auto weg en laat fotocamera’s, laptops en mobiele telefoons niet onbeheerd achter bij het zwembad of op het strand.
Bosbranden vormen ook aanzienlijke bedreiging aan de Costa Brava. Rokers dienen daarom voorzichtig met hun sigarettenpeuken om te gaan. Eén smeulende peuk kan veel ellende veroorzaken.

Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor Spanje of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - Mobiel bellen en internetten aan de Costa Brava kan duur zijn. Wie geen onaangename verrassingen wil na thuiskomst die kan voor vertrek beter even informeren bij hun provider wat bellen en surfen in Spanje kost. Soms bestaat er een mogelijkheid tot aantrekkelijke aanbiedingen, waarbij je voor een vast bedrag kunt internetten.
- De rit naar en van de Costa Brava lijkt niet zo lang. Houd er wel rekening mee dat door verkeersdrukte de rit langer kan duren dan van tevoren ingepland. U zou niet de eerste zijn die vlak voor aankomst op de vakantiebestemming door vermoeidheid bij een ongeluk betrokken raakt
- De parkeerplaatsen langs snelweg AP-7 is geliefd terrein onder dieven en plunderaars. Naarmate je dichter bij Barcelona komt neemt het risico op carjacking, roof en diefstal toe
- De zon is in Spanje een stuk feller dan wat we in Nederland gewend zijn. Goede bescherming door middel van anti-zonnebrandcrèmes met een hoge beschermingsfactor zijn in de zomermaanden een must
Tips (zien & doen) - vlak bij l’Escala vind je Empúries, een groep ruïnes die de overblijfselen vormen van een Griekse en Romeinse Nederzetting die stamt van ongeveer zeshonderd jaar na Christus
- landinwaarts ligt het dorpje Besalú, met een sfeervol middeleeuws centrum, een prachtig centraal plein(Plaza Llibertat) en een schitterende boogbrug over rivier de Fluvià
- jong, snel en wild? Uitgaan doe je het allerbeste in Lloret de Mar, waar je een grote verzameling aan discotheken en bars aantreft.
- Barcelona behoort officieel niet tot de regio Costa Blanca, maar is vanuit de meeste plekken wel goed te doen als dagtrip. Deze hoofdstad van Catalonië behoeft voor de meesten geen verdere introductie. Barcelona is de Ramblas, het leven aan strand en Olympische haven en natuurlijk de bouwwerken van de beroemde Spaanse architect Antoni Gaudí
- Cadaqués is een fraai vissersdorp waar kunstenaars zich altijd al thuisgevoeld hebben. Zo ook de beroemde kunstenaars Dalí en Picasso, die hier beiden tijd doorgebracht hebben. Aan zee staat tegenwoordig nog een standbeeld van Salvador Dalí
- stedentrippers zullen de vrij grote stad Girona zeker de moeite waard vinden. Het centrum herbergt veel verborgen straatjes en pleintjes die de moeite van het ontdekken waard zijn.
- de natuur ontdekken kun je in het Parc Natural de l’Aiguamolls de l’Empordà, waar trekvogels en wilde dieren praktisch ongestoord kunnen leven in een fraaie verzameling van moerassen
- het oude centrum van Tossa de Mar met de ruïnes die je via trappen kunt bereiken zorgt in combinatie met de goudgele zandstranden voor een prachtig plaatje.
- vanaf diverse badplaatsen kun je een boottocht maken langs de kust van de Costa Brava. Dit is de beste manier om de ruigheid van de kust te ontdekken.
- wil je een dagje naar een leuke stad? Barcelona is dan natuurlijk een ideale bestemming. Op www.in12uur.nl kun je een mooi voorbeeld zien van hoe je één dag in Barcelona in kunt vullen.
- dé badplaats van het noordelijke deel van de Costa Brava is Roses, dat bijna drieduizend jaar geleden door de Grieken gesticht is. Roses dankt haar naam dan ook aan het Griekse eiland Rhodos. Tegenwoordig is Roses een fraai toeristisch stadje met fijne stranden, gezellige winkelstraatjes en een gevarieerd aanbod van horecagelegenheden
- voor de allerkleinsten is er een echt kabouterpark te bezoeken. Gnomo Park ligt bij de badplaats Blanes
- Een museum dat de moeite waard is vind je in Figueres, op zo'n uur rijden van Tossa de Mar. Hier vind je het in 1974 geopende museum van de Spaanse kunstenaar Salador Dalí, waarbij je je zult verbazen over de wijze waarop hij zijn gevoelens en gedachtes omgezet heeft naar prachtige en soms zeer merkwaardige kunstwerken.
- In Palafolls vind je Marineland. Dit pretpark is een combinatie van een soort dolfinarium met een waterpark. Hier heb je dolfijnenshows, zeeleeuwenshows en kun je ook een aantal andere dieren bekijken zoals exotische vogels, pinguïns en flamingo's
- Wie een outlet shopping center wil bezoeken kan terecht in La Roca Village, dat net boven Barcelona ligt. De reistijd bedraagt een klein uurtje.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "Meer Costa Brava"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van de Costa Brava

 

Wist je dat... ... van dagblad De Telegraaf dagelijks de nieuwste editie van die dag te koop is, al vanaf de vroege ochtend. Deze editie wordt digitaal naar Spanje gestuurd en ter plaatse gedrukt en verspreid.
... in het hoogseizoen toeristen ervoor zorgen dat het aantal inwoners aan de Costa Brava tijdelijk verdubbelt
... je op twee uur rijden in de winter kunt skiën in de Pyreneeën
... meer dan een kwart van alle toeristen aan de Costa Brava meer dan vijf jaar op rij de Costa Brava bezoekt
... zowel de Grieken als de Romeinen hier vroeger geheerst hebben
Cultuur  
Zomerzonbestemming (warm, zonnig en vrij droog)
Winterzonbestemming (milde winters, maar te fris en te nat)
Wintersportbestemming  
Uitgaan (vooral terrasjes en restaurants)
Winkelen  
Stranden (mix van zandstranden, kiezelstranden en rotsen)
Kindvriendelijkheid (strand niet zo geschikt voor jonge kinderen)
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (vergelijkbaar met Nederland)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl