Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Griekenland / Sámos

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Samos?
Samos voor beginners
lastminutes naar Samos
bezienswaardigheden top 10
het klimaat van Samos
beste reisperiodes
bijzondere plaatsen op Samos
mooiste dorpjes op Samos
Samos in één dag
Samos zonkalender

Samos.startpagina.nl
Samos-vakantie.startpagina.nl
goedkoop naar Samos
Wikipedia over Sámos
foto's van Sámos

Griekenland informatie
hotels op Samos
Meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina wordt gesponsord door
Hotelplan

Praktische informatie over Sámos
Sámos is één van de populairste vakantiebestemmingen van heel Griekenland. Als je kijkt naar het aantal toeristen per vierkante kilometer doet het eiland niet onder voor Kreta, de grootste Griekse toeristische bestemming. Op iets minder dan 500 vierkante kilometer vind je hier alles wat je in Griekenland verwacht: mooie witte dorpjes, fijne stranden, authentieke haventjes, groene natuur, azuurblauwe zee, heerlijke taverne's, sfeervolle hotels en een hartverwarmende bevolking. Niet voor niets dat heel veel mensen meer dan eens terugkeren naar dit prachtige vakantie-eiland.
De belangrijkste redenen voor toeristen om specifiek voor Samos te kiezen is het feit dat het eiland groot en veelzijdig is, maar het toerisme er veel minder massaal lijkt te zijn in vergelijking met de andere populaire Griekse eilanden. Samos staat ook bekend als het groene eiland, waar je kunt wandelen langs prachtige routes en tussentijds op een terrasje kunt genieten van een heerlijk glaasje wijn of een frappé.

Reizen naar Sámos Tijdens het zomerseizoen (mei t/m oktober) kun je met chartermaatschappijen vanuit Nederland, België en Duitsland naar Sámos vliegen. De luchthaven ligt op zo'n 2 kilometer ten westen van Pythagorion.
In de winter is het aanbod beperkt tot Olympic Airways, de nationale Griekse maatschappij. De vluchten gaan dan via de hoofdstad Athene.
Sámos is goed per veerboot bereikbaar. Je kunt vanuit diverse Griekse havens en Kusadasi (Turkije) naar de 3 havens van Sámos varen (Karlovasi, Samos-Stad en Pythagorion.

SAMOS AANBIEDINGEN
VAN
TUI

 

Vluchttijd De vluchttijd van een rechtstreekse vlucht van Nederland naar Sámos duurt ongeveer 3,5 tot 4 uur. Vanuit Athene is de vluchttijd ongeveer 1 uur.
Overnachten Het is niet zo lastig om een goede plek te vinden om te overnachten op Samos. Op Sámos kom je een grote diversiteit aan hotels en appartementen tegen. Het is raadzaam om bedden voor het hoogseizoen tijdig te reserveren.
Campings komen niet voor op Sámos.
Reizen in Sámos Sámos heeft een goed busnetwerk waarmee je goed uit de voeten kunt. Ook rijden er voldoende taxi's die voor Nederlandse begrippen goedkoop zijn.
Het eiland leent zich er goed voor om het per huurauto of scooter te verkennen. Voor sommige stukken van het eiland is een 4x4 jeep aan te bevelen. Een goede en betrouwbare verhuurder in Griekenland is 2rent.gr. Dit Grieks/Nederlandse bedrijf heeft Nederlandstalige ondersteuning.
Voor het huren van een scooter of brommer is tegenwoordig een bromfietscertificaat verplicht, ook voor bezitters van een autorijbewijs. De Griekse politie deelt boetes uit aan toeristen die niet in het bezit zijn van een geldig bromfietscertificaat.
Douane & documenten Een geldig paspoort of identiteitskaart is vereist.
Voor het in- en uitvoeren van goederen gelden de E.U.-regels. Het invoeren van alle soorten drugs is strafbaar.
Reisseizoen & klimaat Hoewel de winters op Sámos vrij mild zijn moet je hier in de winterperiode niet zijn. heel veel hotels en horecagelegenheden zijn dan gesloten.
Om het eiland te verkennen zijn april, mei, oktober en de eerste helft van november de beste maanden. Het weer is dan aangenaam, in de zomer kan het te warm worden. Alles over het klimaat van Samos.
Voor strandvakanties is Sámos van juni t/m half oktober een goede bestemming. Er valt dan vrijwel geen neerslag, de temperaturen halen gemakkelijk 25 tot 35 graden en de zon schijnt dan volop.

Op de Samos zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Samos.
 

Klimaattabel

Maand

Gemiddelde
dagtemp.
in °C
Gemiddelde
nachttemp.
in °C
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in °C
Januari 14 9 4 9 15
Februari 14 9 5 7 14
Maart 16 10 6 6 16
April 20 12 8 4 17
Mei 28 16 10 3 19
Juni 31 21 12 2 22
Juli 33 24 12 1 24
Augustus 33 23 11 1 25
September 29 21 10 1 24
Oktober 25 18 8 4 22
November 20 15 7 6 20
December 17 11 5 8 17
Geld De monetaire eenheid op Sámos (Griekenland) is de euro (€). Andere valuta zoals de Amerikaanse dollar en het Britse pond kunnen op verschillende plekken ingewisseld worden.
Geld pinnen kun je op diverse plaatsen verspreid over het eiland.
Credit cards worden op veel plaatsen geaccepteerd, vooral in de toeristische gebieden.
Fooien Het geven van fooien wordt op prijs gesteld. Fooien geef je aan gidsen, buschauffeurs (excursies), kamermeisjes, taxichauffeurs en obers.
Rond bedragen bij taxi's en restaurants af en geef de rest 1 tot enkele euro's fooi.
Tijdsverschil Op Sámos is het 1 uur later dan in Nederland. Dit geldt zowel voor de wintertijd als voor de zomertijd.
Feestdagen 1 januari -  Nieuwjaarsdag (nationaal)
6 januari - Epifania / Driekoningen (nationaal)
25 maart - Onafhankelijkheidsdag (nationaal)
1 mei - Dag van de Arbeid (nationaal)
15 augustus - Panagia / Maria-Hemelvaart (nationaal)
28 oktober - Ochi-dag (nationaal)
25 december - Kerstmis
26 december - Tweede Kerstdag
Variabele feestdagen (nationaal):
Vastenavond (februari/maart)
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Pinksteren (mei/juni)
Taal Op Sámos wordt Grieks gesproken. Veel geschreven uitingen zijn in het Grieks, hoewel het Latijnse schrift ook steeds vaker gebruikt wordt. Mensen die in de toeristische branche werkzaam zijn spreken meestal ook Engels. De Grieken waarderen het als u een paar woordjes Grieks spreekt. Let echter wel op de uitspraak en vooral op de klemtoon. Het verkeerd leggen van de klemtoon kan het woord een andere betekenis geven.
Gezondheid De gezondheidszorg in heel Griekenland staat op een lager niveau dan u in Nederland gewend bent. In ernstige gevallen is het raadzaam om (indien mogelijk) zo snel mogelijk naar Nederland terug te keren om daar behandeld te worden. Mogelijk dat u hiervoor een (aanvullende) reisverzekering voor nodig heeft.
Voor kleine kwaaltjes kunt u rechtstreeks naar de apotheek (Farmakion) in plaats van naar een huisarts. Veel geneesmiddelen zijn zonder recept verkrijgbaar.
Het leidingwater op Samos kan goed gedronken worden. Votsalakia is echter een uitzondering, omdat het kraanwater daar rechtstreeks uit de bergen komt.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Griekenland is 0030
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Griekenland is 0031
Mobiel bellen op Sámos is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900 of GSM 1800 netwerk zijn. Houdt er rekening mee dat niet elke provider 100% dekking heeft.
Let op: aan de zuidoostkant van het eiland kan je GSM ongevraagd overschakelen op het Turkse netwerk, omdat die op dat moment een sterker signaal heeft. Bellen en gebeld worden op hte Turkse netwerk is in de meeste gevallen duurder dan het Griekse netwerk, omdat Turkije niet tot de E.U. hoort.
Op diverse plekken vind je nog openbare telefoons op straat.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom.
Meestal passen onze West-Europese stekkers in de stopcontacten zonder het gebruik van een adapter.
Veiligheid Sámos is een relatief veilig eiland. Er komt veel minder criminaliteit voor dan in Nederland. Zoals overal kan diefstal en zakkenrollerij wel voorkomen. Pas dus op met uw waardevolle spullen en bewaar deze indien mogelijk zoveel mogelijk in een kluis in uw accommodatie.
Op Sámos kunnen aardbevingen voorkomen. In de regel zijn deze zwak en veroorzaken ze geen tot weinig schade.
Regelmatig zijn er op Sámos bosbranden. Deze worden in de meeste gevallen aangestoken en het motief is meestal winstbejag. De grondbezitters hopen dat hun afgebrande land vrijgegeven wordt als bouwgrond. Bosbranden kunnen overlast veroorzaken maar vormen in de regel geen gevaar voor toeristen.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - Sámos kent geen naturistenstranden. Op het Tsamadoustrand in het noorden is er echter wel een stuk waar naturisme voorkomt.
- De zon op Sámos is feller dan in Nederland. Bescherm uzelf (ook gedurende het voor- en najaar) tegen verbranden. Het beste is om zonnebrandproducten uit Nederland mee te nemen, omdat deze op Sámos aanzienlijk duurder zijn.
- Schorpioenen komen steeds vaker voor op Samos, met name in Kampos / Votsalakia. Vooral aan het begin van het seizoen bestaat er een kans dat je ze in je hotelkamer of appartement tegenkomt. Als je te maken krijgt met een schorpioenenbeet dan moet altijd even naar altijd naar een dokter (lokaal), de polikliniek in Karlovasi of het ziekenhuis in Samos Town gaan
- Voordat je iemand wilt fotograferen dien je eerst toestemming aan die persoon te vragen. Een Griek waardeert het niet als hij/zij ongevraagd gefotografeerd wordt.
- Indien u kloosters of kerken bezoekt, zorg dan voor degelijke kleding. Een lange broek voor mannen, de knie bedekt bij vrouwen en geen mouwloze hemdjes.
- Het in de bebouwde kom lopen met enkel badkleding aan wordt als onfatsoenlijk beschouwd
- Het gebruik, bezit en handel in alle soorten drugs is strafbaar in Griekenland. In tegenstelling tot het gedoogbeleid dat Nederland voert maak je op Sámos wel kans om opgepakt te worden bij drugsbezit of -gebruik.
- In de zomer kun je last hebben van muggen, zeker in juli en augustus. Neem daarom maatregelen in de vorm van muggenmelk (Deet) en indien je accommodatie geen airco heeft ook muskietennetten.
- Als je gaat wandelen op Sámos dan kun je slangen tegenkomen. Ga daarom nooit op slippers of sandalen de natuur in maar zorg voor goed afsluitende schoenen en stop indien mogelijk je broekspijpen in je sokken. Mocht je oog in oog komen met een slang, ga hem dan uit de weg. De meeste slangen zijn niet giftig, de adder is hierop een uitzondering
- Zet in de bossen een pet of hoed op tegen teken. Deze waarschuwing geldt overigens ook voor Nederland.
- In de zomermaanden kun je schorpioenen tegenkomen. Leg daarom geen kledingstukken op de grond omdat dat populaire plekjes zijn voor deze beestjes om te schuilen voor de zon. De schorpioenen op Sámos zijn wel pijnlijk, maar niet dodelijk
Tips (zien & doen) - Ga met een huurauto of scooter naar een van de vele baaitjes die het eiland rijk is
- Met een jeep kun je off-road leuke oude dorpjes bezoeken waar je vrijwel geen toeristen aantreft
- Samos-Stad is de beste plaats op het eiland om te shoppen. In Pythagorion en Kokkari zijn er vooral toeristenwinkeltjes
- In het Archeologisch Museum in Samos-Stad vind je de vondsten uit Heraéon, mooie archaische kourosbeelden en andere schatten van het eiland
- in 2010 opende een nieuw archeologisch en historisch museum haar deuren in de hoofdstad Pythagorio. Het 2500 vierkante meter tellende museum is alle dagen open behalve op maandag
- Vanuit Sámos kun je per boot diverse Griekse eilanden en Turkije bezoeken. Aan het bezoeken van Turkije zijn strikte regels verbonden. Hte beste is om ter plaatse bij de reisleiding te informeren naar de mogelijkheden naar de mogelijkheden en regels.
- Ga wandelen in de bergen. Sámos is een geweldig eiland om te wandelen en er zijn meerdere kaarten met wandelroutes te verkrijgen.
- Bij Irion vind je de overblijfselen van de Hera-tempel, één van de grootste tempels die ooit gebouwd is.
- Manolates is een authentiek dorpje met prachtige witte huisjes. Als je hier aan het eind van de middag gaat wandelen dan kun je het gezang van nachtegalen horen.
- Lokale producten die je kunt kopen zijn keramiek, honing, olijfolie en natuurlijk de overbekende Samoswijn
- Wil je verblijven in een levendige toeristenplaats? Boek dan een hotelkamer of appartement in Kokkari of Pythagorion
- Fietsen kun je aan de zuidelijke kant van het eiland dat vrij vlak is. Houd er wel rekening mee dat veel Griekse automobilisten niet ingesteld zijn op fietsers op de weg.
Bezoek voor meer tips de sites die linksboven staan onder "Meer Sámos"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Samos

 

Wist je dat... ... duiken pas sinds 2007 officieel toegestaan is op Samos
... Turkije op een steenworp afstand ligt
... Samos-wijn vooral bestemd is voor export en dat de lokale bevolking de voorkeur geeft aan wat drogere witte wijnen
... Samos-Stad ook wel Vathi genoemd wordt
... Pythagorion vernoemd is naar de beroemdste zoon van Sámos: Pythagoras (jawel...van de stelling van Pythagoras)
... Pythagorion eigenlijk de oude stad Samos is maar omwille van het toerisme hernoemd is tot Pythagorion
Cultuur  
Zomerzonbestemming (droog, warm en veel zon)
Winterzonbestemming (<20 graden in de winter)
Wintersportbestemming (geen wintersportmogelijkheden)
Uitgaan (hier geen wild uitgaansleven)
Winkelen (Samos-Stad)
Stranden (voornamelijk kiezelstranden)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil  
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl