Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Griekenland / Kreta

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

Meer Kreta?
Kreta voor beginners
fotoreportage Kreta
Landenportal - Chersonissos
Landenportal - Malia
Landenportal - Rethymnon
lastminutes naar Kreta
hotels op Kreta
boutiquehotels op Kreta
bijzondere plaatsen op Kreta
mooiste dorpjes op Kreta

Kreta bezienswaardigheden
Kreta vakantie
Kreta zonkalender
het klimaat van Kreta
beste reistijd voor Kreta
goedkoop naar Kreta
Kretapagina.nl
Kreta.startpagina.nl
Kreta-vakantie.startpagina.nl
Accommodaties op Kreta

Griekenland informatie
Meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina wordt nog niet gesponsord

Praktische informatie over Kreta
Kreta is het grootste eiland van Griekenland en één van de belangrijkste toeristische bestemmingen aan de Middellandse Zee. Naast een grote toeristische trekpleister is Kreta een belangrijke bron voor archeologen, die vooral onderzoek doen naar de voormalige Minoïsche beschaving.
De belangrijkste plaatsen zoals Chersonissos, Malia, Chania, Rethymnon en Heraklion liggen aan de noordkant van het eiland. De zuidkust bestaat uit ruige rotsformaties en is meer in trek bij mensen die op zoek zijn naar rust en het authentieke Kretenzer leven.
Niet alleen wat betreft natuur is Kreta een eiland met veel uitersten, ook het toerisme is zeer uiteenlopend. Er zijn weinig eilanden in Europa die zoveel gezichten heeft en soorten vakanties mogelijk maakt. Wie op zoek is naar toeristische plaatsen vol hotels, restaurants, vertier en andere toeristen kan terecht in de bekende plaatsen zoals Chersonissos, Rethymnon, Chania, Malia, Agios Nikolaos, Koutouloufari en nog veel meer. Wie echter op zoek is naar rust en/of authenticiteit heeft ook voldoende mogelijkheden op het eiland. Omdat er zoveel variatie in aanbod is moet je wel goed opletten of je de bestemming boekt die aansluit bij je verwachtingen. Een ding dat zeker is als je een vakantie naar Kreta boekt, is dat het weer op Kreta in de zomermaanden vrijwel gegarandeerd zonnig en warm is.

Informatie over plaatsen op Kreta:
Chersonissos
Malia
Rethymnon

Reizen naar Kreta Tijdens het hoogseizoen vliegen diverse Nederlandse chartermaatschappijen rechtstreeks naar de internationale luchthavens Heraklion en Chania. Ook zijn er een aantal lowcost airlines die vanuit diverse luchthavens goedkope vluchten naar Kreta aanbieden. Er is keuze uit verschillende vertrekluchthavens. Je kunt bijvoorbeeld ook vanaf Groningen Airport Eelde vliegen naar Kreta, of kiezen voor een van de vliegvelden net over de grens in Duitsland of Belgie.
In de winter is het aanbod beperkt tot Olympic Airways, de nationale Griekse maatschappij. De vluchten gaan dan via de hoofdstad Athene.
Kreta is ook goed per boot bereikbaar. Vanuit Piraeus (bij Athene) zijn er lijndiensten naar diverse havens op Kreta. Wie voor Kreta als bestemming kiest zal de vaartijd meestal als struikelblok ervaren.

KRETA AANBIEDINGEN
VAN
TUI

 

Vluchttijd De vluchttijd van een rechtstreekse vlucht van Nederland of België naar Kreta duurt ongeveer 3,5 uur. Via Duitsland is de vluchttijd gemiddeld een kwartier korter vanwege de kortere afstand.
Overnachten Op Kreta is een grote verscheidenheid aan accommodaties: hotels in alle klasses, appartementen, aparthotels, hostels, privéhuizen, villa's, campings en traditionele huizen. Veel accommodaties op Kreta zijn te boeken via diverse reisorganisaties, boekingssites of rechtstreeks bij de betreffende aanbieders.
Een overzicht van aanbieders van pakketreizen en last minutes naar Kreta met beoordelingen van de sites en extra informatie vind je hier.
Wie op vakantie zich volledig in de watten wil laten leggen zonder zich druk te willen maken over de prijzen op een menukaart die kiest al graag voor een all-inclusive vakantie. Daarnaast kun je tijdens je all-inclusive vakantie ook genieten van sport, spel en andere ontspanningsmogelijkheden.
Reizen in Kreta Kreta heeft een redelijk uitgebreid busnetwerk, je kunt vanuit praktische elke plaats naar de dichtstbijzijnde stad reizen. Het reizen per bus is relatief goedkoop: ongeveer 10 tot 15 cent per kilometer.
Het reizen per huurauto is goed te doen, hoewel niet altijd alles goed aangegeven staat. De vluchtstroken worden veelal als rijbaan gebruikt en de middenlijn als ruimte om in te halen. Wees altijd op je hoede voor inhalende Kretenzers of automobilisten die de binnenbocht nemen. Als we zelf Kreta bezoeken huren we altijd een auto. Dit zorgt ervoor dat je buiten je vakantieplekje waar je vertoeft nog veel meer van het eiland kunt zien. Al sinds jaar en dag kiezen we voor Car Rental Crete Holidays voor onze huurauto op Kreta. Dit bedrijf wordt gerund door Nederlanders en heeft een uitstekende service en reputatie.
Taxi's zijn volop beschikbaar. In de stad de taxi met taximeter en op het platteland de agoraion die de prijs per kilometer bepaalt. Taxiritten op Kreta zijn niet duur.
Voor het huren van een scooter of brommer is tegenwoordig een bromfietscertificaat verplicht, ook voor bezitters van een autorijbewijs. De Griekse politie deelt boetes uit aan toeristen die niet in het bezit zijn van een geldig bromfietscertificaat.

Douane & documenten Een geldig paspoort of identiteitskaart is vereist.
Het tussentijds bezoeken van Turkije (met overnachting) of een stempel van Noord-Cyprus in uw paspoort kan problemen opleveren. Raadpleeg uw reisorganisatie voor vertrek.
Voor het in- en uitvoeren van goederen gelden de E.U.-regels. Het invoeren van alle soorten drugs is strafbaar.
Reisseizoen & klimaat In de wintermaanden is het relatief koud en is Kreta geen strandbestemming. De meeste accommodaties zijn van november t/m maart zelfs gesloten.
Om het eiland te verkennen zijn april, mei en oktober de beste maanden. Het weer is dan aangenaam en vooral in het voorjaar staat het eiland prachtig in bloei.
Voor strandvakanties is Kreta van juni t/m september een ideale bestemming. Er valt dan vrijwel geen regen en het is er lekker warm. Houd er rekening mee dat in juli en augustus de temperatuur op kan lopen tot boven de 40° Celsius. Alles over het klimaat van Kreta.

Op de Kreta zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Kreta.
 

Klimaattabel

Maand

Gemiddelde
dagtemp.
in °C
Gemiddelde
nachttemp.
in °C
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in °C
Januari 16 9 3 11 16
Februari 16 8 5 8 15
Maart 17 10 7 8 17
April 21 12 8 4 18
Mei 24 15 10 2 19
Juni 28 19 12 1 22
Juli 29 21 13 0 24
Augustus 30 22 12 0 25
September 27 19 10 2 24
Oktober 24 16 6 5 23
November 21 13 5 6 20
December 17 10 4 10 17
Geld De monetaire eenheid op Kreta (Griekenland) is de euro (€). Andere valuta zoals de Amerikaanse dollar en het Britse pond kunnen op verschillende plekken ingewisseld worden.
Geld pinnen kan op veel verschillende plekken op Kreta. In steden en grotere dorpen bevinden zich meestal meerdere geldautomaten.
Credit cards worden op veel plaatsen geaccepteerd, vooral in de toeristische gebieden.
Fooien Het geven van fooien is vrij vanzelfsprekend. De volgende bedragen kunnen als richtlijn aangehouden worden:
- Horeca: wisselgeld achterlaten
- Taxi's: bedrag afronden naar boven
- Kappers: bedrag afronden naar boven
- Kruiers: € 2 tot 3 per koffer of tas
- Kamermeisjes: € 2 tot 3 per dag
- Gidsen: € 2 tot 5 per persoon
Het geven van fooien onder € 0,50 kan als beledigend ervaren worden.


 

Tijdsverschil Op Kreta is het 1 uur later dan in Nederland. Dit geldt zowel voor de wintertijd als voor de zomertijd.
Feestdagen 1 januari -  Nieuwjaarsdag (nationaal)
6 januari - Epifania / Driekoningen (nationaal)
25 maart - Onafhankelijkheidsdag (nationaal)
1 mei - Dag van de Arbeid (nationaal)
20-27 mei - Herdenking Slag om Kreta 1941 & Sportfestival Chania
6 augustus - Transfiguratie van Christus
15 augustus - Panagia / Maria-Hemelvaart (nationaal)
25 augustus - Processie Heilige Titus, Heraklion
28 oktober - Ochi-dag
7-9 november - Herdenking val van klooster Arkadi 1866
25 december - Kerstmis
26 december - Tweede Kerstdag
Variabele feestdagen (nationaal):
Vastenavond (februari/maart)
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Pinksteren (mei/juni)
Let op: Grieks Pasen valt op andere data dan "ons" Pasen
Taal Op Kreta wordt Grieks gesproken. Veel geschreven uitingen zijn in het Grieks, hoewel het Latijnse schrift ook steeds vaker gebruikt wordt. Mensen die in de toeristische branche werkzaam zijn spreken meestal ook Engels.
Gezondheid De gezondheidszorg in heel Griekenland staat op een lager niveau dan u in Nederland gewend bent. In ernstige gevallen is het raadzaam om (indien mogelijk) zo snel mogelijk naar Nederland terug te keren om daar behandeld te worden.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Griekenland is 0030
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Griekenland is 0031
Mobiel bellen op Kreta is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900 of GSM 1800 netwerk zijn. Houdt er rekening mee dat geen enkele provider 100% dekking heeft.
Bellen vanuit een straattelefoon kan alleen met een telefoonkaart, die volop verkrijgbaar zijn.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom.
Meestal passen onze West-Europese stekkers in de stopcontacten zonder het gebruik van een adapter.
Veiligheid Kreta is een relatief veilig eiland. Er komt minder criminaliteit voor dan in Nederland. Zoals overal kan diefstal wel voorkomen. Pas dus op met uw waardevolle spullen en bewaar deze indien mogelijk zoveel mogelijk in een kluis in uw accommodatie.
Op Kreta kunnen aardbevingen voorkomen. In de regel zijn deze zwak en veroorzaken ze geen tot weinig schade.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - De zon op Kreta is feller dan in Nederland. Bescherm uzelf ook gedurende het voor- en najaar tegen verbranden.
- De toegankelijkheid voor gehandicapten is matig. Veel plaatsen en accommodaties zijn niet voldoende ingericht op gehandicapten
- Pas op voor jongeren die u op straat gratis krasloten laten krassen. De krasloten zijn als lokkertje bedoeld voor time-sharing projecten.
- In musea is het vaak niet toegestaan om te fotograferen, flitsen of video-opnames te maken zonder een extra kaartje gekocht te hebben. Een statief gebruiken is altijd verboden.
- Ga discussies over politiek met Grieken uit de weg. Niet zelden ontaart zo'n discussie in hooglopende ruzie.
- Verkeersboetes op Kreta zijn hoog.
- Voordat je iemand wilt fotograferen dien je eerst toestemming aan die persoon te vragen. Kretenzers hekelen mensen die dat niet doen.
- Tussen 14 en 17 uur rusten de lokale mensen
- Op Kreta komen slangen voor. De meeste  slangen zijn onschuldig met uitzondering van de adder die zeldzaam is op Kreta.
- Pas op voor zee-egels, die vooral voorkomen bij rotsachtige stranden. Laat kinderen waterschoenen dragen als bescherming tegen de zee-egels
- Fotografeer absoluut niet waar een verboden-te-fotograferen-bord staat, zoals bij militaire luchthavens en legerbases. Het negeren van dit verbod kan vervolging voor spionage tot gevolg hebben.
- Indien u kloosters of kerken bezoekt, zorg dan voor degelijke kleding. Een lange broek voor mannen, de knie bedekt bij vrouwen en geen mouwloze hemdjes.


 

Tips (zien & doen) - Kreta heeft veel gezichten. Huur een auto of verken het eiland op een andere manier. Een of twee weken op dezelfde plek blijven is een gemiste kans. Zorg voor een goede kaart als je erop uit trekt.
- Knossos is een must voor wie oude archeologische vindplaatsen wil bezoeken
- Kreta heeft veel kloven, waarvan de Samariákloof de bekendste en de langste in Europa is. De wandeling van 14 kilometer duurt ongeveer 4 tot 5 uur en is erg vermoeiend. Een redelijk tot goede conditie en stevige schoenen zijn een vereiste. Neem ook zeker voldoende water mee om te drinken (minimaal 1 liter  per persoon). Mede vanwege de warmte is het aan te raden de kloof zo vroeg mogelijk te bezoeken, maar ook omdat de kloof na 15 uur nog maar beperkt toegankelijk is. De Samariakloof is van november tot eind mei gesloten.
- Voor museumliefhebbers is het Archeologisch Museum in Heraklion een aanrader.
- De haven van Rethymnon is één van de gezelligste haventjes van Griekenland. Geniet hier op een van de vele terrasjes.
- Naast Chersonissos staan ook Stalida en Malia bekend om het goede uitgaansleven
- Naast Knossos zijn ook de archeologische vindplaatsen Phiastos, Gortys en Gournia de moeite waard
- Duiken op Kreta kun je niet op veel plekken, maar volgens de kenners is de ruige zuidkust van Kreta toch echt de moeite waard als duiklocatie
- Wie van een dagje verwennerij houdt moet eens een van de grotere spa's op het eiland bezoeken. Over het algemeen ligt de kwaliteit van de sauna's op Kreta op een zeer hoog niveau en wordt je als klant nog echt helemaal in de watten gelegd
- Wil je bijzondere stranden bezoeken? Met Vai, Balos Beach en het Preveli strand heeft Kreta zeer bijzondere stranden te bieden.
- Kreta telt een aantal mooie dorpjes, waaronder Mirtos, Sissi, Agia Galini.
- Een bezoek aan Kreta kan niet zonder het nuttigen van de lokale alcoholische drank raki (of tsikoudia zoals veel Kretenzers zelf zeggen)
Bezoek voor meer tips de sites die in de linkerkolom staan onder "Meer Kreta"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Kreta

 

Wist je dat... ... het op Kreta sneeuwt in de winter
... Kreta de populairste bestemming is voor toeristen die naar Griekenland gaan
... een paar woordjes Grieks spreken wonderen verricht in het contact met lokale mensen
... niet alle vis op Kreta vers is maar dat er redelijk wat vis geïmporteerd wordt
... de mensen die in de zomer in het toerisme werkzaam zijn in de winter hun geld hoofdzakelijk verdienen met het plukken van olijven
Cultuur  
Zomerzonbestemming  
Winterzonbestemming (<20 graden in de winter)
Wintersportbestemming  
Uitgaan  
Winkelen  
Stranden (zeer veel verschillende stranden op Kreta)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (iets goedkoper dan Nederland)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 
 
 
 
 
 
 
 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl