Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Griekenland / Kreta / Malia

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

Meer Malia?
last minutes naar Malia
goedkoop naar Malia
beste reisperiodes
Malia informatie
Malia weer & klimaat
Kreta voor beginners
Kreta-vakantie.nl
Kreta zonkalender
Kretapagina.nl
Kreta Startpagina
Kreta-vakantie.startpagina.nl
Kreta-accommodaties
Griekenland informatie
Meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.

Praktische informatie over Malia
Malia is een badplaats in opkomst ten oosten van de populaire bestemming Chersonissos op het Griekse eiland Kreta. Van oorsprong een klein plaatsje, nu uitgroeiend tot één van de toeristische trekpleisters van Kreta. Wat Chersonissos voor de Nederlanders is, is Malia voor de Engelsen. De nadrukkelijke aanwezigheid van Engelse toeristen is echter geen reden om Malia te mijden. De sfeer is gezellig en er zijn volop goede restaurants en leuke hotels te vinden.
Het oorspronkelijke Malia ligt ten zuiden van de verbindingsweg tussen Chersonissos en Agios Nikolaos. Ten noorden van die weg is het bijna alleen maar nieuwbouw.

Reizen naar Malia Tijdens het hoogseizoen vliegen diverse Nederlandse chartermaatschappijen rechtstreeks naar de dichtstbijzijnde internationale luchthaven Heraklion. Ook zijn er een aantal lowcost airlines die vanuit diverse luchthavens goedkope vluchten naar Kreta aanbieden.
In de winter is het aanbod beperkt tot Olympic Airways, de nationale Griekse maatschappij. De vluchten gaan dan via de hoofdstad Athene.
Kreta is ook goed per boot bereikbaar. Vanuit Piraeus (bij Athene) zijn er lijndiensten naar onder andere het nabij gelegen Heraklion (Iraklio).

MALIA AANBIEDINGEN
VAN
TUI

 

Vluchttijd De vluchttijd van een rechtstreekse vlucht van Nederland naar Heraklion op Kreta duurt ongeveer 3,5 uur. Vanuit Heraklion is het ongeveer drie kwartier rijden naar Malia. Een transfer per bus van de reisorganisatie kan langer duren indien er eerst andere accommodaties aangedaan worden.
Overnachten Malia telt ongeveer 25 hotels in diverse prijsklasses en ongeveer 40 appartementencomplexen. Erg populaire en goed gewaardeerde hotels zijn Malia Park (voorheen Grecotel), Alexander Beach en Malia Beach. Dit zijn luxere hotels (4 en 5 sterren).
Een onder Nederlanders zeer favoriet appartementencomplexen zijn Parthenis Beach (***) en Acrogiali (****). Het aanbod van privéwoningen en villa's in Malia is klein.
Aanbieders van pakketreizen en last minutes naar Malia en Kreta met beoordelingen van de sites en extra informatie vind je hier.
Reizen in Malia Malia is niet erg groot en zeker binnen het centrum kun je je het beste te voet verplaatsen. Sommige accommodaties en restaurants liggen buiten de bebouwde kom. In dat geval zul je aangewezen zijn op een taxi of eventueel een huurauto. Als we zelf Kreta bezoeken huren we eigenlijk altijd een auto. Dit zorgt ervoor dat je buiten je vakantieplekje waar je vertoeft nog veel meer van het eiland kunt zien. Al sinds jaar en dag kiezen we voor Car Rental Crete Holidays voor onze huurauto op Kreta. Dit bedrijf wordt gerund door Nederlanders en heeft een uitstekende service en reputatie.
Douane & documenten Een geldig paspoort of identiteitskaart is vereist.
Reisseizoen & klimaat In de wintermaanden is het relatief koud en is veel in Malia gesloten. Voor strandvakanties is Malia van juni t/m september een ideale bestemming. Er valt dan vrijwel geen regen en het is er lekker warm. Houd er rekening mee dat in juli en augustus de temperatuur op kan lopen tot boven de 40° Celsius. Alles over het klimaat van Malia.
Tijdens het hoogseizoen (juli en augustus) is het erg druk in Malia.

Op de Kreta zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Malia.
 

Klimaattabel
Malia

Maand

Gemiddelde
dagtemp.
in °C
Gemiddelde
nachttemp.
in °C
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in °C
Januari 16 9 3 11 16
Februari 15 8 5 8 15
Maart 17 10 6 8 17
April 21 12 8 4 18
Mei 24 15 10 2 19
Juni 28 20 12 1 22
Juli 30 22 13 0 24
Augustus 31 23 12 0 25
September 28 19 10 2 24
Oktober 25 16 6 5 23
November 21 13 5 6 21
December 17 11 4 10 17
Geld De monetaire eenheid in Malia (en heel Griekenland) is de euro (€). Andere valuta zoals de Amerikaanse dollar en het Britse pond kunnen op verschillende plekken ingewisseld worden.
Geld pinnen kan op veel verschillende plekken in Malia.
Credit cards worden in vrijwel alle toeristenwinkels, hotels en restaurants geaccepteerd.
Fooien Het geven van fooien is vrij vanzelfsprekend. De volgende bedragen kunnen als richtlijn aangehouden worden:
- Horeca: wisselgeld achterlaten
- Taxi's: bedrag afronden naar boven
- Kappers: bedrag afronden naar boven
- Kruiers: € 2 tot 3 per koffer of tas
- Kamermeisjes: € 2 tot 3 per dag
- Gidsen: € 2 tot 5 per persoon
Het geven van fooien onder € 0,50 kan als beledigend ervaren worden.
Tijdsverschil Op heel Kreta (incl. Malia) is het 1 uur later dan in Nederland. Dit geldt zowel voor de wintertijd als voor de zomertijd.
Feestdagen 1 januari -  Nieuwjaarsdag (nationaal)
6 januari - Epifania / Driekoningen (nationaal)
25 maart - Onafhankelijkheidsdag (nationaal)
1 mei - Dag van de Arbeid (nationaal)
20-27 mei - Herdenking Slag om Kreta 1941 & Sportfestival Chania
6 augustus - Transfiguratie van Christus
15 augustus - Panagia / Maria-Hemelvaart (nationaal)
25 augustus - Processie Heilige Titus, Heraklion
28 oktober - Ochi-dag
7-9 november - Herdenking val van klooster Arkadi 1866
25 december - Kerstmis
26 december - Tweede Kerstdag
Variabele feestdagen (nationaal):
Vastenavond (februari/maart)
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Pinksteren (mei/juni)
Taal Op Kreta wordt Grieks gesproken. Veel geschreven uitingen zijn in het Grieks, hoewel het Latijnse schrift ook steeds vaker gebruikt wordt. In Malia spreekt men meestal ook Engels, in horecagelegenheden zijn ook veel Engelstaligen werkzaam. Nederlanders worden ook regelmatig in het Duits aangesproken.
Gezondheid De gezondheidszorg in heel Griekenland staat op een lager niveau dan u in Nederland gewend bent. In ernstige gevallen is het raadzaam om (indien mogelijk) zo snel mogelijk naar Nederland terug te keren om daar behandeld te worden.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Griekenland is 0030
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Griekenland is 0031
Mobiel bellen op Kreta is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900 of GSM 1800 netwerk zijn. Houdt er rekening mee dat geen enkele provider 100% dekking heeft. De dekking in Malia is zeer goed.
Bellen vanuit een straattelefoon kan alleen met een telefoonkaart, die volop verkrijgbaar zijn in o.a. de supermarkten.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom.
Meestal passen onze West-Europese stekkers in de stopcontacten zonder het gebruik van een adapter.
Veiligheid Malia is net als heel Kreta relatief veilig. Er komt minder criminaliteit voor dan in Nederland. Zoals overal kan diefstal wel voorkomen. Pas dus op met uw waardevolle spullen en bewaar deze indien mogelijk zoveel mogelijk in een kluis in uw accommodatie.
Door teveel drankgebruik wil er weleens een vechtpartij ontstaan aan het eind van een avond stappen. Zorg dat je daar niet in betrokken raakt. Zeker de laatste jaren gaat de politie hier niet zachtzinnig mee om.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - Het bezit, gebruik en handelen van drugs (ook softdrugs) is op Kreta ten strengste verboden. Overtreding van de narcoticawetten op Kreta leidt niet zelden tot arrestaties en in sommige gevallen lange gevangenisstraffen.
- Dames pas op voor de Griekse verleiders. Ze zijn echt niet uit op een langdurige relatie. Vind je de Griekse mannen lastig zeg dan gewoon "nee". Ze zijn niet zo opdringerig dan ze in eerste instantie lijken.
Ga voor meer "Let op"-tips naar de Kretapagina.
Tips (zien & doen) - Malia is een ideale uitvalsbasis om naar Knossos, Agios Nikolaos of Heraklion te gaan. Alles op maximaal 45 minuten rijden.
- Rust en natuur zijn op redelijke afstand te vinden op het Lasithi Plateau. Leuk om eventjes de hektiek van Malia te ontlopen.
- Veel mensen waarderen Stalis (gelegen bij Malia) meer dan Malia zelf, dus ga daar zeker een keertje eten of winkelen
- Op 3 kilometer ten oosten van het dorp ligt het Minoďsch paleis, dat stamt uit de periode 1700-1450 voor Christus. Het lijkt op het paleis van Knossós, maar omdat er niets gereconstrueerd is, wordt het als minder interessant dan Knossós gezien.
Meer tips? Bezoek de sites die in de linkerkolom staan onder "Meer Malia"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Kreta

 

Wist je dat... ... er in Malia in 1970 slechts één pension was en dat het nu één van de belangrijkste toeristische plaatsen op Kreta gezien wordt?
... het gerucht gaat dat Malia zo populair onder Engelsen is omdat ze de plaatsnaam goed kunnen onthouden en uitspreken?
... Malia door Nederlandse reisorganisaties met jongerenreizen nauwelijks aangeboden wordt?
...het brede zandstrand de belangrijkste attractie is na de uitgaansgelegenheden?
Cultuur (één historisch paleis, maar verder weinig cultuur)
Zomerzonbestemming  
Winterzonbestemming (<20 graden in de winter)
Wintersportbestemming (geen wintersport mogelijk in Malia)
Uitgaan (erg druk, maar zeker ook gezellig)
Winkelen  
Stranden (in het hoogseizoen erg druk)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (iets duurder dan Chersonissos)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie