Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Midden-Amerika / Mexico / Playa del Carmen

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Playa del Carmen?
alles over Playa del Carmen
bezienswaardigheden top10
Playa del Carmen tips
Playa del Carmen tips
klimaatinfo Playa del Carmen
zonkalender Playa del Carmen
winterzon in Playa del Carmen
zomerzon in Playa del Carmen
lastminutes Playa del Carmen
reisadvies Playa del Carmen
wikipedia
Meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina heeft nog geen sponsor.

Praktische informatie over Playa del Carmen
Playa del Carmen is een belangrijke badplaats in de provincie Quintana Roo op het schiereiland Yucatán in Mexico. Nadat de ontwikkeling van Cancún in de loop van de jaren negentig ver gereed was hebben de projectontwikkelaars hun pijlen gericht op het toen nog zeer bescheiden vissersdorp Playa del Carmen.
Officieel telt Playa del Carmen nu ongeveer honderdvijftigduizend inwoners maar gemiddeld zijn er ruim driehonderd duizend mensen aanwezig in deze sfeervolle toeristenplaats. Waar men in Cancún de kust in razend tempo volgebouwde heeft met middelgrote tot grote hotels daar heeft men het in Playa del Carmen iets voorzichtiger aangepakt. Tussen de hotels is nog volop plek voor groen en niet geheel onbelangrijk is dat je geen serieuze hoogbouw tegenkomt in Playa del Carmen. Hiermee houd je het gevoel dat je in een redelijk kleinschalige badplaats zit in plaats van in een stad waar net zoveel mensen zitten als in de stad Utrecht. De aanwezigheid van een lange autovrije hoofdstraat (Quinta Avenida) vol winkels, bars en restaurants maakt het voor degene die de drukte op wil zoeken ook een interessante plek. Langs het strand zelf loopt geen boulevard of weg. De hotels die aan het strand staan hebben dan ook een directe verbinding tot het prachtige witte zandstrand van Playa del Carmen.

Reizen naar Playa del Carmen De reis naar Playa del Carmen zal, tenzij je een cruise aan het maken bent, via de lucht verlopen. Vanuit Nederland kun je rechtstreeks of via een tussenlanding of overstap naar de internationale luchthaven van Cancún vliegen. Van daaruit is het nog ongeveer drie kwartier tot een uur reizen naar Playa del Carmen. Tussen het vliegveld en Playa del Carmen ligt een snelweg die praktisch rechtstreeks van de luchthaven naar Playa del Carmen ligt.
Vluchttijd De vluchttijd van een rechtstreekse vlucht van Nederland naar Cancún duurt ongeveer 10 tot 11 uur en de vlucht van Playa del Carmen naar Nederland, België of Duitsland duurt ongeveer 9 tot ruim 10 uur.
Overnachten Playa del Carmen kent een aantrekkelijke mix van grotere hotels die vooral met een all-inclusive formule werken en kleinere hotels die echt in alle verschillende prijsklassen vertegenwoordigd zijn. De duurste hotels liggen vooral langs de prachtige stranden. Sommige daarvan liggen in het centrum van Playa del Carmen (o.a. Gran Porto Real en The Royal), sommige luxe hotels vind je in de villawijk Playacar en een aantal hotels liggen net buiten de bebouwde kom. Deze zijn te bereiken via de snelweg naar Cancún. Over het algemeen scoren de accommodaties in Playa del Carmen redelijk goed tot goed op beoordelingssites zoals Zoover en Tripadvisor. Dat heeft te maken met het uitstekende gemiddelde niveau wat hier behaald wordt. De gasten worden in Playa del Carmen in de regel goed verzorgd door enthousiast en vriendelijke personeel. Kamperen is niet mogelijk in Playa del Carmen.

PLAYA DEL CARMEN
AANBIEDINGEN VAN
TUI

 

Reizen in Playa del Carmen Als je in het centrum van Playa del Carmen zit dan kun je de meeste afstanden binnen de stad te voet overbruggen. Indien je haast hebt, geen zin hebt om te lopen of de afstand toch te ver blijkt dan kun je één van de vele taxi’s gebruiken. Deze vind je vooral bij een aantal centraal gelegen taxistandplaatsen zoals bijvoorbeeld bij het busstation en bij het Gran Porto Real Hotel. Taxi’s zijn wit met rode stickers en rijden zonder taximeter. Met de taxichauffeur spreek je vooraf een prijs af. Vaak worden er vaste tarieven gehanteerd, maar beter is om vooraf duidelijkheid te hebben. Men maakt onderscheid tussen ritten binnen Playa del Carmen en ritten van/naar de wijk Playacar.
Fietsen is ook prima te doen in Playa del Carmen. Je vindt er zelfs enkele fietspaden. Als je fiets moet je er wel rekening mee houden dat je kwetsbaar bent en dat andere weggebruikers niet altijd gewend zijn aan fietsers op de weg. Je zult geregeld meemaken dat een verdwaalde voetganger op het fietspad loopt.
Openbaar vervoer is er in Playa del Carmen niet. Wel kun je met de bus naar steden, dorpen en toeristische attracties buiten Playa del Carmen reizen zoals Cancun, Tulum en Chichén Itzá. Het busstation ligt op de kruising van 5th Avenue en Avenida Juarez.
Douane & documenten Iedere Nederlanders die in het bezit is van een Nederlands paspoort dat bij aankomst in Mexico nog minimaal 6 maanden geldig is die mag in principe zonder visum het land in. Voor aankomst moet je een toeristenformulier invullen dat bij binnenkomst gestempeld wordt. Eén deel ontvang je terug. Dat heb je nodig bij vertrek uit Mexico. Normaal gesproken wordt dit bij het inchecken aan de balie ingenomen.
Op de invoer van elke hoeveelheid soft- en harddrugs staan zeer hoge gevangenisstraffen. Verder is er een verbod op de invoer van verse voedingsmiddelen zoals vlees, groente, fruit en melkproducten.
Reisseizoen & klimaat Het drukste seizoen in Playa del Carmen is vanaf begin december tot half april. Dit hoogseizoen wordt vooral veroorzaakt door Amerikaanse toeristen die hier de winterzon op komen zoeken. De bezettingsgraad van de populaire hotels is in deze periode zeer hoog wat helaas ook merkbaar is in de kamerprijzen. Wie een leuke vakantie tegen een aantrekkelijke prijs wil boeken die zal geluk moeten hebben als de vakantie in deze periode valt. Het is dan vaak beter om een vroegboekkorting mee te pakken dan om te wachten op een goedkope lastminute aanbieding.
Playa del Carmen kent een tropisch savanneklimaat waardoor het vrijwel het hele jaar aangenaam warm tot tropisch warm is. De gemiddelde maximumtemperatuur schommelt altijd tussen de 24 en 34 graden Celsius. In de zomermaanden is de kans op een maximumtemperatuur lager dan dertig graden redelijk klein. De meeste dagen verlopen dan ronduit tropisch met een hoge relatieve luchtvochtigheid en een toenemende kans op regen(buien).
Op het klimaat van Playa del Carmen lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen.
Op de Playa del Carmen zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Playa del Carmen.
 
Klimaattabel
 

Maand

Gemiddelde
dagtemp.
in °C
Gemiddelde
nachttemp.
in °C
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in °C
Januari 28 24 6 6 26
Februari 29 25 7 5 26
Maart 29 25 9 3 26
April 30 26 8 2 27
Mei 32 28 8 6 27
Juni 32 28 7 10 27
Juli 33 29 7 10 28
Augustus 33 29 7 10 29
September 32 28 6 12 28
Oktober 31 27 6 11 28
November 30 26 6 8 27
December 29 25 6 7 26
Geld De officiële munteenheid is de Mexicaanse peso (MXN), die in Playa del Carmen met $ aangeduid wordt. Indien de prijs in Amerikaanse dollars vermeld staat dan staan er twee strepen door de S. De Amerikaanse dollar is geen officieel betaalmiddel maar wordt wel volop geaccepteerd. Reken er wel op dat je dan ongeveer 10 tot 20 procent op de wisselkoers inlevert. Het is voor Nederlanders dan ook veel handiger en voordeliger om gewoon met Mexicaanse pesos te betalen. Die kun je uit de vele geldautomaten op straat, bij winkels en in sommige hotellobby’s halen. Let wel op, want sommige geldautomaten laten je alleen maar USD opnemen. Meestal staat het duidelijk op de automaat aangegeven waar je mee te maken hebt. Als je euro’s bij je hebt dan kun je die bij één van de vele wisselkantoortjes of banken inwisselen voor pesos. Op de luchthaven bij aankomst of in hotels kun je ook geld wisselen maar daar krijg je een veel ongunstigere wisselkoers dan normaal.
Betalen met de gangbare creditcards (Amex, Visa en Mastercard) kan bij een groot aantal restaurants, winkels en hotels. Ook de excursies die je bij de hostess regelt kun je vaak met een creditcard betalen. Eenvoudige winkeltjes en typisch lokale restaurantjes hebben niet altijd de mogelijkheid om creditcards te accepteren.
Fooien Het fooiensysteem is in Playa del Carmen vrijwel gelijk aan het Amerikaanse systeem. In principe geef je bijna iedereen die iets voor jou doet fooi. De bediening in restaurants en bars verwacht tussen de 10 en 20 procent. Vaak wordt er een voorstel aan ‘propina’ al aan de rekening toegevoegd. Soms staat dit geprint, vaak wordt het er gewoon met de hand bijgeschreven. Feitelijk moet je dit zien als bedieningsgeld, want de basislonen voor het personeel ligt hier beschamend laag. Wie in een all-inclusivehotel zit die zou ook af en toe eens wat bescheiden tips uit moeten delen. Obers lopen dan harder voor je, de barman onthoudt jouw favoriete drankjes en in het restaurant krijg je waarschijnlijk de beste plekjes indien je een goede tipper bent.
Voor kamermeisjes laat je een bedrag van 1 of 2 dollar achter of in pesos 20 tot 50 pesos. Dat hoeft niet persé iedere dag. Dergelijke bedragen betaal je ook een de kruier die jouw koffers en tassen van en naar de kamer brengt. Let op: dit zijn normale bedragen per koffer. Taxichauffeurs die zien de afgesproken ritprijs tegenwoordig als zijnde inclusief fooi. Ben je tevreden dan zal de taxichauffeur geen bezwaar maken indien je toch een kleine fooi geeft.
Tijdsverschil In Playa del Carmen is het zowel in de zomer als in de winter 7 uur vroeger dan in Nederland. Mexico (dus ook Playa del Carmen) kent net als ons een zomertijdregeling.
Feestdagen 1 januari -  Nieuwjaarsdag
6 januari - Driekoningen
2 februari - Maria Lichtmis / Candelaria
5 februari - Dag van de Grondwet
24 februari - Dag van de Nationale Vlag
21 maart - Geboortedag van oudpresident Benito Juárez
1 mei - Dag van de Arbeid
5 mei - Viering zege Slag bij Puebla
15 augustus - Maria Hemelvaart
16 september - Onafhankelijkheidsdag
12 oktober - Día de la Raza
1-2 november - Allerheiligen
20 november - Dag van de Mexicaanse Revolutie
12 december - Dag van de Heilige Maagd van Guadalupe
16-24 december - Posadas: diverse processies voorafgaand aan Kerstmis
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen:
Carnaval (februari/maart)
Heilige Week (Semana Santa) & Pasen (maart/april)
Taal Officieel is Spaans de taal van Mexico. Vrijwel iedereen in Playa del Carmen spreekt dan ook de Spaanse taal. Uitzondering vormen sommige inheemse mensen die hun eigen taal spreken. Zijn zijn het Spaans niet altijd machtig. Als toerist zul je hier echter vrijwel nooit mee te maken krijgen. Engels wordt door een redelijk deel van de mensen die van het toerisme leven ook gesproken, maar niet altijd. Het is mogelijk dat u iemand treft die geen of zeer beperkt Engels spreekt.
Gezondheid In Playa del Carmen kent een klein ziekenhuis, meerdere doktersposten en meer dan voldoende apotheken. Hoewel de apotheken zeer goed bevoorraad zijn met een ruim assortiment aan medicijnen is het mogelijk dat ze niet het exacte medicijn kennen dat u gebruikt. Soms gaat het alleen om een andere merknaam, soms is er een kleine afwijking in de samenstelling. Wie zekerheid wil hebben die kan zijn/haar noodzakelijke medicijnen het beste uit Nederland meenemen.
Houd er rekening mee dat behandelingen en medicijnen vaak ter plaatse afgerekend dienen te worden. Vraag altijd om een factuur die u later bij uw reisverzekering kunt declareren.
Playa del Carmen kent een risico op enkele ziektes die wel vaker voorkomen in (sub)tropische gebieden. De meest voorkomende is reizigersdiarree. Dit is vaak te voorkomen door leidingwater niet te drinken en ongeschilde, ongewassen of rauwe etenswaren te vermijden. Zet ook uw vraagtekens bij de bacteriologische conditie van het eten dat in de stalletjes op straat verkocht wordt. Een ‘verse’ taco op straat zal best lekker smaken, maar niet zelden is buikloop het gevolg.
Hoewel inentingen niet verplicht zijn is het in de meeste gevallen raadzaam om in ieder geval vaccinaties tegen DTP en Hepatitus A te nemen. In sommige gebieden in het zuiden van het land is er een malariarisico. Laat u hierover goed inlichten door GGD, tropenziekenhuis of soortgelijke instantie.
Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Mexico is 0052
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Mexico is 0031
Om mobiel te bellen in Mexico is een toestel nodig dat het op het GSM 1900 netwerk werkt. Je hebt daarom een tri-band of een quad-band mobiele telefoon nodig. Veel smartphones ondersteunen het Mexicaanse netwerk wel, de goedkopere en oudere toestellen vaak niet. Verder moet uw provider een roamingcontract hebben met een Mexicaanse provider.
De kosten voor mobiel bellen in Mexico liggen vrij hoog en het dekkingsnetwerk vertoont zeer veel gaten. In Playa del Carmen is de dekking over het algemeen goed tot zeer goed. Bellen vanuit het hotel naar Nederland is meestal een nog duurder alternatief. De meest goedkope oplossing is om te communiceren via een internetverbinding, mits deze gratis of tegen een kleine vergoeding is. Veel hotels bieden tegenwoordig gratis wifi aan. Ook op Quinta Avenida vind je veel plekjes waar het draadloze netwerk gratis beschikbaar is.


 

Elektriciteit Het gangbare voltage is 110-125 volt / 60 Hz. Dit wijkt af van onze West-Europese standaard. Kijk daarom vooraf of uw apparatuur geschikt is voor 110-120 Volt. Dat is niet altijd het geval.
In Playa del carmen worden de Amerikaanse stekkers en stopcontacten gebruikt. Voor onze West-Europese stekkers heeft u een adapter (wereldstekker) nodig.
Veiligheid Playa del Carmen is een veilige vakantiebestemming. De kans op calamiteiten is redelijk klein. Waar je wel rekening mee moet houden is de kans op zware tropische buien tijdens het orkaanseizoen dat van juli tot december loopt. Een ander risico wordt gevormd door de soms vrij sterke onderstroom aan het strand. Let daarom goed op de waarschuwingen. Een rode vlag betekent dat je op die plek de zee niet in moet gaan, een gele vlag houdt in dat je oplettend moet zijn. Groen is veilig.
Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor Mexico of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - op de foto met exotische dieren? Realiseer je dat de mensen die dit aanbieden op z’n zachtst gezegd niet het beste met de dieren voorhebben. Vaak worden deze prachtige dieren mishandeld en/of gedrogeerd
- topless zonnen is niet toegestaan in Playa del Carmen
- naakt zonnen is helemaal uit den boze en kan zelfs tot arrestatie leiden
- de zon is in Playa del Carmen veel krachtiger dan in Nederland. Regelmatig met een antizonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor (20 tot 30) is aan te bevelen. Blijf indien mogelijk vanaf het middaguur tot ongeveer 3 uur ‘s middags zoveel mogelijk uit de zon omdat deze dan het sterkst (en dus het meest schadelijk) is. Dit geldt vooral voor (jonge) kinderen.
- blijf uit de buurt van politie als dat kan. Zij zien toeristen ook als gemakkelijke prooi om aan lunchgeld te komen
- waterschoenen vermijden pijnlijke voeten door stenen, rotsen of stukjes los koraal dat zich in zee bevindt
- skimmers zijn redelijk actief in dit deels van Mexico. Zorg er daarom voor dat het onmogelijk is uw pincode te lezen als u die intoetst
Tips (zien & doen) - Playa del Carmen is een ideale bestemming om te duiken en te snorkelen. Het nabijgelegen eiland Cozumel behoort tot een van de top-5 duiklocaties ter wereld. In en rondom Playa del Carmen vind je volop duikscholen.
- Quinta Avenida (5th Avenie) is dé straat waar alles te beleven is in Playa del Carmen. Hier barst het van de winkeltjes, restaurants en bars
- een modern, luxe en half-open winkelcentrum is Paseo del Carmen, dat direct ten zuiden van 5th Ave begint
- bij Playa del Carmen en op heel Yucatan kun je zogenaamde cenotes bezoeken. Dit zijn grotten die ontstaan zijn door instorting van ondergrondse rivieren. De cenotes die zo zijn ontstaan bieden vaak zeer helder water  en een fraai decor met indrukwekkende stalagmieten en stalactieten
- Hacienda Tequila (die zich ook het Tequila Museum noemt) heeft een enorm assortiment van verschillende tequila's
- als je op tijd opstaat dan kun je van een prachtige zonsopkomst boven zee genieten. Populaire spots om de zon op te zien komen zijn de pier bij Gran Porto Real en de pier waar de veerboot naar Cozumel aanlegt
- Playacar is een prachtig aangelegde en prima onderhouden woonwijk. Hier vind je vooral villa's, een aantal luxe hotels en de golfbaan van Playa del Carmen. Zeker de moeite waard om eens doorheen te wandelen.
- verspreid over Playa del Carmen vind je een aantal Maya ruïnes. De beste verzameling vind je in de wijk Playacar
- vanaf Maroma Beach worden er paardrijdtochten georganiseerd waarbij er mangrove, jungle en strand gecombineerd worden binnen één route
- Paamul is een rustig gehucht ten zuiden van Playa del Carmen waar je lekker kunt dineren met uitzicht op een heldere blauwe baai
- het uitgaansleven in Playa del Carmen is gezellig en druk te noemen. Probeer vooral ook het all-in concept van Coco Bongo eens.
- als je gaat snorkelen in de buurt van Puerto Aventuras dan kun je zeeschildpadden zien. Ga je met een goede begeleider dan kan hij jou melden welke schildpadden je zonder gevaar kunt aanraken.
- Maya cultuur opsnuiven kun je op de archeologische vindplaatsen Tulum, Ek Balam, Coba en natuurlijk het wereldberoemde Chichén Itzá
- er zijn twee prachtige themaparken waar de attracties vooral op de natuur gebaseerd zijn. In de omgeving van Playa del Carmen liggen zowel Xel-Ha als Xcaret
- met dolfijnen zwemmen kan op diverse plekken. Goed aangeschreven staat Delphinus Riviera Maya
- ongeveer twintig minuten rijden van Playa del Carmen ligt dierentuin Crococun, waar je alleen onder begeleiding van een gids doorheen kunt. een rondleiding duurt ongeveer een uur, waarbij je vooral reptielen te zien krijgt, aapjes kunt voeren en op de foto kunt met een papegaai of krokodil.
- Isla Mujeres is een eiland gelegen vlak bij Cancún waar door het snel groeiende toerisme het idyllische karakter al deels vergaan is. Een goed alternatief is op dit moment nog Isla Holbox
- Xplor is een activiteitenpark dat op een kwartier rijden van Playa del Carmen ligt. Hier kun je aan een groot aantal activiteiten deelnemen waarbij je zowel de jungle als een aantal prachtige grotten ontdekt
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Playa del Carmen"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Playa del Carmen

 

Wist je dat... ... Playa del Carmen een ideale winterzonbestemming is
... Playa del Carmen ook erg populair is voor een huwelijksreis
... je op het strand van Playa del Carmen kunt trouwen als je dat zou willen
... Playa del Carmen één van de snelst groeiende steden van Latijns Amerika is als je het procentueel bekijkt
Cultuur  
Zomerzonbestemming (wat natter en klammer dan de winter)
Winterzonbestemming (prachtige stranden, droog en aangenaam warm)
Wintersportbestemming  
Uitgaan  
Winkelen  
Stranden  
Kindvriendelijkheid (kinderen mogen hier bijna alles)
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil  
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl