Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Midden-Amerika / Mexico

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Mexico?
bezienswaardigheden Mexico
bijzondere plaatsen in Mexico
weer & klimaat van Mexico
lastminutes Mexico
reisadvies Mexico
zonkalender Mexico
Mexico informatie
Mexico landenwijzer
Mexico nieuws & tips
Mexico voor beginners
Mexico.startpagina.nl
Mexico-vakantie.startpagina
winterzon in Mexico
zomerzon in Mexico
wikipedia over Mexico
steden in Mexico
Visit Mexico
AllesoverMexico.nl
Mexico.startkabel.nl
Meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina heeft nog geen sponsor.

Praktische informatie over Mexico
Mexico is het op twee na grootste land van Latijns Amerika. De veelzijdigheid en schoonheid van het land trekken jaarlijks miljoenen toeristen uit de Verenigde Staten en andere landen naar de kusten en de binnenlanden van Mexico. De populairste toeristische bestemmingen zijn Cancun, Playa del Carmen, Cozumel, Cabo San Lucas, Acapulco, Puerto Vallarta en de hoofdstad Mexico City.
De toeristen komen niet alleen voor zon, zee en strand naar dit karaktervolle land maar vooral ook voor de cultuur. Mexico heeft een duidelijk en herkenbaar gezicht én daarnaast trekken uiteraard ook de oude culturen (Maya's, Azteken, Mixteken, Zapoteken en Tolteken) veel nieuwsgierige toeristen. Waar de Amerikanen vooral komen om te zonnebaden en te feesten zijn het de Europeanen die je per bus en vliegtuig door het land ziet trekken om zoveel mogelijk de unieke sfeer van het land op te snuiven.
Met een oppervlakte van een kleine 2 miljoen vierkante kilometer kun je maar een glimp van het land zien in één trip. Om het land echt te leren kennen keren daarom veel mensen meer dan eens terug naar het land van de indianen, mariachi's en tequila.
Wat de regelmatige bezoekers opvalt is dat het land economisch snelle vooruitgang boekt. Eigenlijk vrij vanzelfsprekend want het land bezit alle ingrediënten voor het toerisme en zit daarnaast ook nog eens vol met kostbare stoffen zoals olie, goud, koper, zilver en andere metalen. Aan het begin van deze eeuw was Mexico zelfs de op vijf na grootste olieproducent ter wereld. Toch proberen nog steeds jaarlijks vele duizenden Mexicanen naar de Verenigde Staten te vluchten, want hoewel de welvaart van de Mexicanen gemiddeld snel stijgt is er nog steeds veel armoede onder de bevolking. Net als in veel Latijns-Amerikaanse landen is het vooral de bovenste laag en in mindere mate de middelste laag van de bevolking die profiteert van de toenemende rijkdom terwijl de arme boeren en stedelingen in slopenwijken moeten zien hoe ze overleven. Onder de armste mensen denken veel gelukszoekers dat ze in de zuidelijke staten van de Verenigde Staten de kans krijgen om een rijker bestaan op te bouwen. In de praktijk komen ze vooral terecht in fabrieken, op plantages en in de horeca, als ze al de kans krijgen om er een bestaan op te bouwen.
De cultuur is 100% Latijns-Amerikaans: een kleurrijke en passievolle machocultuur doordrenkt met religie, tradities en feest. De Spaanse invloeden uit de tijd van de kolonisatie zijn hier duidelijk merkbaar. In Mexico spreekt men Spaans en het katholieke geloof neemt ene zeer belangrijke positie in in het dagelijks leven van de Mexicanen.
Over Mexico valt eigenlijk zoveel te vertellen dat dat niet op beknopte wijze kan. Als je op vakantie gaat naar dit prachtige land moet je 3 dingen doen: bereid je voor door middel van een goede reisgids, probeer vooral contact te maken met de lokale bevolking en sta open voor alles wat je er mee kunt maken.

Mexicaanse plaatsen & streken
Over de volgende bestemmingen in Mexico is op deze site uitgebreide informatie beschikbaar:
Cancun

Cozumel
Playa del Carmen

Reizen naar Mexico Vanuit Nederland, Duitsland en België vliegen er meerdere maatschappijen rechtstreeks of met een tussenstop naar de internationale luchthavens in Mexico. Vooral via de Verenigde Staten is er een vrij groot aanbod van vluchten naar Mexico.
Vanuit Amerika kun je per bus (bijv. Greyhound) naar Mexico reizen. Niet zo snel maar wel goedkoop. Vanuit Los Angeles kun je zo in 4 uur naar Tijuana of in 16 uur naar El Paso reizen. Ook vanuit Guatamala en Belize zijn er diverse buslijnen naar Mexico waarbij er meerdere keren per dag naar de grensplaatsen San Cristobal de las Casas en Chetumal gereden wordt.
Met de auto naar Mexico reizen is lastig. Veel autoverhuurmaatschappijen staan niet toe dat je met hun auto naar Mexico reist of je moet er een speciale autoverzekering voor afsluiten. Informeer daarom goed vooraf naar de mogelijkheden.
Vluchttijd De vluchttijd van een rechtstreekse vlucht van Nederland naar Mexico duurt 10 uur (Yucatan) tot 13 uur (westkust). De terugvlucht duurt over het algemeen een uurtje korter omdat het vliegtuig dan vrijwel altijd wind mee heeft.
De totale tijd van een vlucht met overstap of tussenlanding is afhankelijk van de tijd die tussen de 2 vluchten zit en de luchthaven waar de tussenstop plaatsvindt.
Overnachten In Mexico vind je echt hotels in alle soorten, maten en prijsnivo's. Vijfsterrenhotels vind je vooral in de populaire badplaatsen en in Mexico City, goedkopere hotels zitten door heel het land verspreid. Budgethotels en pensions kom je vooral tegen in oude stadswijken. Overnachten in de zogenaamde casas de huéspedes is erg goedkoop.
Misschien wel één van de mooiste en goedkoopste manieren van overnachten is in een cabaña of hangmat op één van de vele stranden. Voor enkele dollars per nacht kun je pitten onder een palmboom of in een eenvoudig hutje.
De prijzen van de hotels liggen doorgaans hoger tijdens het hoogseizoen dat loopt van 16 december tot 15 april. Reserveren tijdens de drukste periodes en zeker tijdens de katholieke feestdagen is aanbevolen.

MEXICO AANBIEDINGEN
VAN
TUI

 

Reizen in Mexico Een auto huren kun je in heel Mexico maar is in verhouding tot Europa best duur. De wegen zijn vaak in mindere staat dan hier en ook de auto's zijn technisch vaak niet helemaal in orde. Probeer daarom defensief te rijden.
De bus is een veelgebruikt vervoersmiddel. Ook voor langere afstanden is de bus een goede optie, mits je één van de luxere bussen neemt die tussen de steden rijden. Op drukke routes kunnen de bussen heel vol zitten en de eenvoudigste bussen zijn vaak vies, gammel en heet door gebrek aan airco. Bij de busterminals staan de diverse routes en vertrektijden duidelijk aangegeven op grote borden.
Met de trein reizen doe je in Mexico vooral om de omgeving langs het traject te kunnen bekijken. Als vervoersmiddel voor de lange afstand doet de trein onder voor de busnetwerken wat betreft snelheid en efficiëntie.
In Mexico City, Guadalajara en Monterrey vind je metronetwerken. De metro van Mexico Stad is een zeer goed en snel alternatief voor het drukke verkeer boven de grond.
De taxi is goed te doen. Indien de meter niet werkt of niet aangezet wordt is het belangrijk om vooraf met de chauffeur een prijs af te spreken. Voor sommige trajecten, zoals bijvoorbeeld vanaf luchthavens, worden vaste tarieven gehanteerd. Deze tarieven vind je meestal terug op lijsten bij de taxihaltes.
Douane & documenten Een geldig paspoort is vereist. Bij aankomst dient het paspoort nog 6 maanden geldig te zijn.
Naast je paspoort dien je aan de douane een volledig ingevuld migratieformulier in te vullen (forma migratoria para turista) die door de douanebeambte afgestempeld wordt. Kijk goed of de geldigheidsduur overeenkomt met de tijd die je in het land wilt blijven.
Dit afgestempelde formulier moet je bij vertrek uit Mexico weer inleveren. Bewaar het dus goed bij je paspoort.
Op de invoer van elke hoeveelheid soft- en harddrugs staan zeer hoge gevangenisstraffen. Verder is er een verbod op de invoer van verse voedingsmiddelen zoals vlees, groente, fruit en melkproducten.
Reisseizoen & klimaat

Het meest geschikte reisseizoen is vooral afhankelijk van de bestemming binnen Mexico en je reisdoel. Zo is het noorden van het land droog, maar kouder, het zuiden warmer en vochtiger (subtropisch) en kan het in de bergen koud zijn met sneeuw boven de 3000 meter hoogte. Over het algemeen is de periode november t/m april op de meeste plekken het aangenaamste omdat het dan niet te heet is en neerslag vrij beperkt is. In de subtropische gedeeltes van Mexico (incl. vrijwel alle belangrijke badplaatsen) valt in de zomermaanden vrijwel dagelijks regen. Meestal valt de regen in de vorm van buien aan het eind van de dag en klaart het daarna weer snel op.
Op het klimaat van Mexico lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen.
Op de Mexico zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Mexico.
 

Klimaattabel
West Mexico
(o.a. Puerto Vallarta)

Maand

Gemiddelde
dagtemp.
in °C
Gemiddelde
nachttemp.
in °C
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in °C
Januari 28 22 7 1 25
Februari 28 22 8 1 24
Maart 29 23 8 0 24
April 31 24 9 0 24
Mei 32 25 10 0 25
Juni 32 26 9 3 27
Juli 32 26 7 12 28
Augustus 33 27 8 11 29
September 33 26 7 9 29
Oktober 31 25 8 3 28
November 29 23 8 1 27
December 28 22 6 1 26
Klimaattabel
Mexico Stad

Maand

Gemiddelde
dagtemp.
in °C
Gemiddelde
nachttemp.
in °C
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in °C
Januari 19 5 6 4 n.v.t.
Februari 21 6 8 5 n.v.t.
Maart 24 9 7 9 n.v.t.
April 25 11 7 14 n.v.t.
Mei 26 12 7 16 n.v.t.
Juni 27 13 6 21 n.v.t.
Juli 26 12 6 26 n.v.t.
Augustus 24 12 7 27 n.v.t.
September 24 12 5 23 n.v.t.
Oktober 22 10 6 12 n.v.t.
November 20 8 6 6 n.v.t.
December 19 6 6 4 n.v.t.
Klimaattabel
Yucatan
(o.a. Cancun, Cozumel & Playa del Carmen)

Maand

Gemiddelde
dagtemp.
in °C
Gemiddelde
nachttemp.
in °C
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in °C
Januari 28 24 6 6 25
Februari 29 25 7 5 25
Maart 29 25 9 3 25
April 30 26 8 2 26
Mei 32 28 8 6 27
Juni 32 28 7 10 27
Juli 33 29 7 10 28
Augustus 33 29 7 10 29
September 32 28 6 12 28
Oktober 31 27 6 11 28
November 30 26 6 8 27
December 29 25 6 7 26
Geld De lokale munteenheid is de peso, net als de Amerikaanse dollar aangeduid met een $. Om verwarring te voorkomen wordt voor de peso ook wel de afkorting m$ gebruikt.
Pinnen kan in het hele land bij vrijwel alle pinautomaten van grote banken. Let op het Maestro- of Cirruslogo. Pinautomaten worden in het weekeinde zelden bijgevuld wat zeker op zondag kan zorgen voor lege automaten. Voorkom problemen door voor het weekeinde al te pinnen.
In veel restaurants, hotels en winkels worden de bekendere internationale creditcards geaccepteerd.
Geld wisselen kan bij een van de vele wisselkantoortjes. Je kunt zowel dollars als euro's probleemloos wisselen. Probeer echter grotere bankbiljetten (100 euro / dollar of hoger) te voorkomen.
Fooien Fooien zijn vrij vanzelfsprekend in Mexico, zeker in de toeristische gebieden. Geef in restaurants 10 tot 15% fooi. Kamermeisjes, taxichauffeurs, portiers en kruiers dien je ook een fooi van 10 tot 50 pesos per stuk bagage / dag / dienst of rit te geven.
Tijdsverschil Aan de oostkust (o.a. Cancun, Cozumel) is het 7 uur vroeger dan in Nederland. In Centraal Mexico is het 8 uur vroeger dan in Nederland.
In het noordwesten (Neder-Californië) is het 9 uur vroeger dan in Nederland.
Mexico kent ook een zomertijdregeling, waardoor de tijdsverschillen in de winter en de zomer gelijk zijn.
Feestdagen 1 januari -  Nieuwjaarsdag
6 januari - Driekoningen
2 februari - Maria Lichtmis / Candelaria
5 februari - Dag van de Grondwet
24 februari - Dag van de Nationale Vlag
21 maart - Geboortedag van oudpresident Benito Juárez
1 mei - Dag van de Arbeid
5 mei - Viering zege Slag bij Puebla
15 augustus - Maria Hemelvaart
16 september - Onafhankelijkheidsdag
12 oktober - Día de la Raza
1-2 november - Allerheiligen
20 november - Dag van de Mexicaanse Revolutie
12 december - Dag van de Heilige Maagd van Guadalupe
16-24 december - Posadas: diverse processies voorafgaand aan Kerstmis
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen:
Carnaval (februari/maart)
Heilige Week (Semana Santa) & Pasen (maart/april)
Taal De officiële taal is Spaans. Per regio worden er verschillende indiaanse uitdrukkingen gebruikt. Ook worden er Engelse woorden "verspaanst", waardoor er voor bepaalde woorden in Mexico een ander woord, dat een soort van Spaanse versie is van een Engelstalig woord, gebruikt wordt dan in Spanje.
In Mexico Stad en toeristische plaatsen en bezienswaardigheden kun je over het algemeen ook met Engels goed terecht.
Gezondheid De gezondheidszorg in Mexico is over het algemeen van een goed niveau.
Hoewel inentingen niet verplicht zijn is het in de meeste gevallen raadzaam om in ieder geval vaccinaties tegen DTP en Hepatitus A te nemen. In sommige gebieden in het zuiden van het land is er een malariarisico. Laat u hierover goed inlichten door GGD, tropenziekenhuis of soortgelijke instantie.
Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Water uit de kraan moet je mijden, net als ijsblokjes. Probeer ook het eten van rauwe groenten zoveel mogelijk te voorkomen om diarree te voorkomen. Neem voor de zekerheid zelf ORS en diarreeremmers mee, net als middelen tegen muggen (deet).
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Mexico is 0052
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Mexico is 0031
Om mobiel te bellen in Mexico is een toestel nodig dat het op het GSM 1900 netwerk werkt. De meeste toestellen die in Nederland verkocht worden ondersteunen dat netwerk niet. Verder moet uw provider een roamingcontract hebben met een Mexicaanse provider.
De kosten voor mobiel bellen in Mexico liggen vrij hoog en het dekkingsnetwerk vertoont zeer veel gaten. In de grote steden en toeristische plaatsen is de dekking over het algemeen goed.
Bellen vanuit het hotel naar Nederland is meestal een nog duurder alternatief. Ook vanuit de straattelefoons, die weken op telefoonkaarten die je bij kiosken of supermarkten koopt, is bellen naar het buitenland vrij kostbaar. Collect bellen is vaak een goedkopere oplossing.
Het goedkoopste internationaal bellen doe je vanuit de belhuizen, de z.g. casetas de teléfono genoemd. Deze belhuizen zijn ook populair onder de lokale bevolking.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 110-125 volt / 60 Hz. Dit wijkt af van onze West-Europese standaard. Kijk daarom vooraf of uw apparatuur geschikt is voor 110-120 Volt. Dat is niet altijd het geval.
Voor onze West-Europese stekkers heeft u een adapter (platte stekker / cf USA) nodig.
Veiligheid In de periode juni tot en met november is er een kans op orkanen. Volg bij orkaanwaarschuwingen altijd de instructies van de lokale autoriteiten op.
Van nature zijn Mexicanen niet gewelddadig en stelen past niet bij hun cultuur. Uit armoede kunnen ze echter wel in staat zijn tot tasjesroof, diefstal en overvallen. Indien u het slachtoffer zou worden van een overval: bied geen weerstand. In dat geval zal het zelden tot geweld komen. Om geen prooi voor dieven te zijn dien je oplettend te zijn en geld en dure spullen vooral op te bergen in een hotelkluis indien mogelijk. Draag geen te opzichtige sierraden of horloges, beperk de hoeveelheid contant geld en ontwijk arme wijken en vooral de sloppenwijken.
Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor Mexico of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - De zon in Mexico is veel feller dan in Nederland. Bescherm uzelf dan ook gedurende het hele jaar tegen verbranden. Smeer u in met een hoge factor (factor 20 of 30) zonnebrandcrème, draag beschermende kleding en vermijd de zon overdag tussen 11 en 3 uur. Ook als het bewolkt is kan de zon gemeen toeslaan!
- Vraag toestemming aan mensen voordat je ze fotografeert. Veel Mexicanen zijn er van overtuigd dat de camera van de vreemdeling rechtstreeks in hun ziel kijkt
- Om te fotograferen in musea en bij archeologisch opgravingen is meestal een speciale vergunning nodig
- In een korte broek een restaurant betreden is "not done" voor mannen, ook niet in toeristische plaatsen.
- Topless zonnen kan als aanstootgevend gezien worden. Zorg er in ieder geval voor dat de borsten bedekt zijn als je gaat lopen
- Alleenreizende vrouwen moeten erop bedacht zijn dat lokale mannen het verschil niet altijd zien tussen onschuldig flirten en een uitnodiging tot seks.
- Buiten de grote hotels dient men het toiletpapier meestal in een emmertje naast het toilet te werpen omdat de riolering het papier niet kan verwerken.
Tips (zien & doen) Mexico biedt zoveel bezienswaardigheden en dingen om te doen dat het onmogelijk is om hier een opsomming te maken van de mogelijkheden.
We zullen op deze site bij individuele streken en steden in Mexico tips plaatsen die specifiek voor die bestemming van toepassing zijn.
Raadzaam is altijd om een goede reisgids te kopen voordat je op vakantie gaat of zelfs voordat je hem boekt. Zo voorkom je dat je een vakantie boekt naar een stad of streek die niet biedt wat je zoekt in Mexico. Zo is Cancun niet authentiek en is Puerto Vallarta niet Caribisch (en lijkt de zee wel een beetje op onze Noordzee ;-)
Bezoek voor meer tips de sites die links staan onder "Meer Mexico"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Mexico

 

Wist je dat... ... in veel toeristische plaatsen vrijwel geen authentiek Mexicaans eten meer te krijgen is maar dat het eten aan de smaak van de toerist aangepast is.
... Mexico één van de populairste landen ter wereld is als bestemming voor een huwelijksreis
... Mexicanen zeer gastvrij zijn. Sta er niet van te kijken als een Mexicaan u thuis uitnodigt
... Mexico Stad met ruim 20 miljoen inwoners tot de grootste steden ter wereld behoort
... het ecotoerisme steeds groter wordt in Mexico
Cultuur  
Zomerzonbestemming (zomer = regenseizoen)
Winterzonbestemming (prachtige stranden, droog en aangenaam warm)
Wintersportbestemming  
Uitgaan (vooral in toeristische steden kun je goed stappen)
Winkelen  
Stranden (Westkust gemiddeld 3*, Yucatan 5*)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil  
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl