Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / MacedoniŽ / Ohrid

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Ohrid
Ohrid bezienswaardigheden
Ohrid klimaat & weer
Ohrid informatie
Ohrid nieuws & tips
Ohrid startpagina
meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Ohrid
Ohrid ligt in het zuidwestelijke deel van MacedoniŽ aan het Meer van Ohrid. Mede door zijn ligging aan dit prachtige meer is Ohrid al jaren de populairste vakantiebestemming in MacedoniŽ. Ohrid staat bekend om zijn prachtige historische centrum. Een aantal historische gebouwen in Ohrid staan op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De bekendste hiervan zijn het antieke theater, het St. Clemens klooster en de Sveti Jovan Kaneo. Deze prachtige gebouwen liggen allemaal op een steenworp afstand van elkaar en zijn via een wandelroute door het centrum allemaal te bezoeken. Aan het Meer van Ohrid zijn enkele kleine strandjes te vinden. Dit zijn altijd kiezelstranden. Op de meeste plaatsen is het mogelijk om een ligbed te huren zodat je comfortabel kan liggen aan het meer. De watertemperatuur van het meer is niet heel erg hoog maar op de warmste dagen van het jaar is dit zeer aangenaam. Aan de zijkanten van het meer is de temperatuur nog wel iets hoger maar als je verder het meer opzwemt dan merk al snel dat het een stuk kouder wordt. De leukste en mooiste manier om meer van Ohrid en de omgeving te zien is een boottocht maken over het meer. Of je dit nu doet met een rondvaartboot of een watertaxi de vele tinten blauw van het meer en de prachtige vergezichten zullen je verbaasd doen staan.

Reizen naar Ohrid Per vliegtuig
Een kilometer of tien buiten Ohrid ligt het Sint Paulus de Apostelvliegveld. Dit is samen met het vliegveld bij Skopje het belangrijkste vliegveld van MacedoniŽ. In de zomerperiode worden er meerdere malen per week rechtstreekse vluchten vanuit Nederland en vanuit BelgiŽ uitgevoerd op dit vliegveld. Een taxiritje vanaf het vliegveld naar Ohrid kost enkele euroís
Per spoor
Ohrid heeft geen treinstation wel kun je met de trein naar ťťn van de grotere steden in MacedoniŽ met de trein reizen en daarna met een bus of een huurauto je weg vervolgen naar Ohrid. Een treinreis naar MacedoniŽ zal lang in beslag nemen en onderweg zal je vele malen moeten overstappen.
Met de bus
Er vertrekken vanuit Nederland en BelgiŽ meerdere georganiseerde busreizen naar MacedoniŽ. Dit betreft in de meeste gevallen een rondreis door MacedoniŽ en enkele van zijn buurlanden. In veel van de gevallen zullen deze busreizen Ohrid ook aandoen. Je zal hier dan maar enkele uren verblijven. Dit is veel te kort om deze dit prachtige stadje en zijn omgeving goed te leren kennen. Een georganiseerde busreis naar Ohrid wordt niet aangeboden vanuit Nederland. Wel worden er verschillende busreizen aangeboden vanuit MacedoniŽ in de omgeving van Ohrid.
Met de auto
De snelste weg van Utrecht naar Ohrid is iets minder dan 2300 kilometer, een reis die non-stop iets meer dan drieŽntwintig uur zal duren. Als je met de auto naar MacedoniŽ gaat kom je door de landen Duitsland, Oostenrijk, SloveniŽ, KroatiŽ, en ServiŽ om uiteindelijk in MacedoniŽ te belanden. Voor sommige van deze landen heb je speciale vignetten nodig om er door te mogen rijden.
De wegen in MacedoniŽ zijn van een redelijk kwaliteit maar je moet er echter wel altijd op behoed zijn dat er iets op de weg kan liggen of dat er een gat in de weg zit. De wegen op de meer afgelegen plekken in het land zijn vaak van slechtere kwaliteit.

OHRID AANBIEDINGEN
VAN
TUI

 

Vluchttijd Je vliegt vanuit BelgiŽ en Nederland in ongeveer tweeŽneenhalf uur naar de luchthaven van Ohrid. Dit geld echter alleen voor rechtstreekse vluchten voor vluchten met een overstap moet je minimaal ťťn uur extra rekening houden. In praktijk zal dit vaak langer zijn.
Overnachten Er zijn in Ohrid en in de directe omgeving van de stad meer dan genoeg hotels en appartementen te vinden. Met name aan het meer van Ohrid zijn er tal van prachtige verblijven te vinden. Verwacht er echter geen grote hoge hoteltorens het is namelijk verboden om gebouwen hoger dan vier verdiepingen te bouwen aan het Meer van Ohrid. Dit om de sfeer rond het meer niet te laten bepalen door de hotel en appartementencomplexen. De boulevard van Ohrid is zo als geheel volgebouwd met hotels hierdoor is er een leuke en gezellige boulevard ontstaan met veel eetgelegenheden en barretjes.
Wie liever wat rustiger overnacht kan er voor kiezen om in ťťn van de dorpjes in de directe omgeving van Ohrid te overnachten. Hier heb je hetzelfde prachtige uitzicht over meer maar zonder dat het heel toeristisch is. De plaatsen Pestina en Struga zijn tevens populaire bestemmingen aan het meer. De meeste hotels in de omgeving van Ohrid zijn van goede kwaliteit. De kamers zijn er netjes en schoon maar heel veel luxe moet je er niet verwachten.
Reizen in Ohrid Ohrid zelf is maar een kleine stad. De makkelijkste en snelste manier om veel van de stad te zien is om een wandeling door de stad heen te maken. Tijdens een wandeling kom je alle hoogtepunten van de stad tegen. Een aantal van de bezienswaardigheden in Ohrid zijn alleen te voet bereikbaar.
Als je meer van de omgeving wil zien dan kun je dit het gemakkelijkste doen met een huurauto. Deze kun je op meerdere plaatsen in de stad huren. De mooiste manier is echter om de omgeving te verkennen met een boot. Vanuit Ohrid vertrekken er meerdere ferryís en rondvaartboten die je naar de verschillende bezienswaardigheden aan het meer brengen. Wil je liever een privť-bootje dan zijn er ook verschillende watertaxiís in Ohrid te vinden.
Het autorijden in en om Ohrid is redelijk veilig en is goed te vergelijken met het rijden in een Nederlandse stad. Het verschil is echter dat de stoplichten er aftellen. Je hoeft dus nooit meer gefrustreerd naar het groen licht te kijken maar gewoon mee aftellen en gas geven.
Douane & documenten Voor een bezoek aan MacedoniŽ dien je in het bezit te zijn van een paspoort of identiteitsbewijs dat nog minimaal drie maanden geldig is. Nederlanders en andere inwoners van de Europese unie mogen vrij reizen binnen MacedoniŽ. MacedoniŽ is echter nog geen onderdeel van de Europese unie. Hierdoor gelden er beperkingen op het invoeren en uitvoeren van bepaalde producten zoals sterke drank en sigaretten.
Reisseizoen & klimaat Ohrid heeft een gematigd landklimaat met aangename warme zomermaanden en frisse maar zelden echt extreem koude winters. Door de invloed van het Meer van Ohrid op het klimaat in Ohrid komen er in en om deze stad minder temperatuurschommelingen voor dan in de meeste plaatsen in MacedoniŽ. Dit komt hoofdzakelijk doordat de gemiddelde temperatuur van het Meer van Ohrid nagenoeg het gehele jaar gelijk is. Dit geld uiteraard niet voor de zijkanten van het meer waar de temperatuur in de zomermaanden gemiddeld enkele gaden hoger ligt. Doordat het meer op sommige plaatsen bijna driehonderd meter diep is blijft de temperatuur van het meer min of meer gelijk. Hierdoor zal het meer in de winter niet bevriezen. Dit heeft vervolgens weer een positief effect op het klimaat op de plaatsen aan het meer.
In de zomermaanden kan het kwik hier oplopen tot ver boven de dertig graden Celsius. Op deze dagen kun je het beste de koelte van het meer opzoeken. Gelukkig zijn deze dagen de regel die de uitzondering bevestigen. De gemiddelde dagtemperatuur in de zomermaanden ligt net iets onder de dertig graden Celsius. De gemiddelde jaarlijkse neerslag in Ohrid ligt iets hoger dan in de andere delen van het land. De meeste neerslag valt er hier in de winterperiode. De zomermaanden zijn er net als in de rest van MacedoniŽ redelijk droog.
Op het klimaat van Ohrid lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief gedetailleerde klimaattabellen voor Ohrid.
 
Klimaattabel
Ohrid
 

maand

gemiddelde
max. temp.
in įC
gemiddelde
min. temp.
in įC
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in įC
januari 5 -2 3 13 n.v.t.
februari 7 -1 4 12 n.v.t.
maart 11 1 5 13 n.v.t.
april 15 5 6 14 n.v.t.
mei 21 9 8 13 n.v.t.
juni 24 12 9 10 n.v.t.
juli 27 14 10 7 n.v.t.
augustus 27 14 10 7 n.v.t.
september 24 11 8 8 n.v.t.
oktober 18 7 6 10 n.v.t.
november 12 3 4 13 n.v.t.
december 7 0 3 14 n.v.t.
Geld De Denar is de Macedonische munteenheid. Er zijn vier verschillende munten en zes verschillende biljetten in omloop. Deze lopen op van ťťn deni tot vijfduizend denar. Het prijsniveau ligt een stuk langer in vergelijking met Nederland en soms gelijk als wat wij in Nederland gewend zijn. Niet alle luxe producten die in Nederland te verkrijgen zijn vindt je in de supermarkt. Als je ze al tegenkomt dan zijn de prijzen hiervoor vaak bijzonder hoog.
Je kunt hier pinnen met je Nederlandse bankpas in Ohrid zijn er enkele pinautomaten te vinden waar je met je Nederlandse pas terecht kan. Ook op het vliegveld van Ohrid staat ťťn pinautomaat. Bij deze pinautomaat kan soms een lange rij staan. Visa of creditcards worden in de grotere hotels en restaurants geaccepteerd maar nog lang niet overal.
Je kunt het beste je geld in MacedoniŽ pinnen aangezien de wisselkosten dan het laagst zijn. Het is verstandig om genoeg euro's mee te nemen, deze kun je op meerdere plaatsen in Ohrid omwisselen voor denars. De wisselkoers is echter niet altijd even gunstig. Wie denkt goedkoop op het vliegveld wat drank en andere souvenirs voor thuis mee te nemen zal bedrogen uitkomen. De prijzen op dit vliegveld liggen bijzonder hoog.
Fooien Na een diner, lunch of cafťbezoek is het hier de gewoonte om een fooi te geven. De hoogte van deze fooi schommelt tussen de 5 en 10 procent van de rekening. Hierbij mag er je echter wel rekening mee houden hoe goed of slecht de service was en de kwaliteit van de producten. Je dient er echter wel rekening mee te houden dat het gemiddelde inkomen vele malen lager ligt dan dat wij in Nederland gewend zijn. Hou hier bij het geven van fooi rekening mee.
Taxichauffeurs zijn gewend om ongeveer 10 procent van de ritprijs te krijgen. In de hotels krijgen de kamermeisjes kruiers en portiers gewoonlijk ook een fooi. Voor veel mensen die werkzaam zijn in de toeristen industrie is de fooi een belangrijk onderdeel van hun inkomen.
Tijdsverschil MacedoniŽ en dus ook Ohrid ligt in dezelfde tijdszone als Nederland. hierdoor is er geen tijdsverschil tussen deze twee landen. De zomertijd regeling loopt hier tevens gelijk en gaat op dezelfde datum in.
Feestdagen Variabele feestdagen (nationaal):
Nieuwjaar 1 en 2 januari
Kerstmis (orthodox) 6 en 7 januari
Nieuwjaar (orthodox) 14 januari
Driekoningen (orthodox) 19 Januari
Dag van de Arbeid 1 mei
Sint-Cyrillus-en-Methodius 24 mei
Dag van de Republiek 2 augustus
Maria Hemelvaart 28 augustus
Dag der Onafhankelijkheid 8 september
Dag van de Opstand 11 oktober
Dag van de Revolutie 23 oktober
Allerheiligen 1 november
Sint-Clemens van Ohrid 8 december
Kerstmis (katholiek) 25 december
De islamitische bevolking van Ohrid viert ieder jaar een aantal feestdagen zoals het begin Ramadan, het Suikerfeest en het Offerfeest. De data hiervan zijn variabel en hebben te maken met de stand van de maan. Ook de datum van Goede vrijdag, Pasen en Pinksteren verschilt per jaar.
Taal Macedonisch is de enige officiŽle taal in het land. Naast het Macedonisch wordt er deel van de bevolking ook nog Albanees, Servisch en Turks gesproken. Dit zijn echter wel minderheidstalen. In Ohrid zijn veel mensen werkzaam in de toeristenindustrie. De merendeel van deze mensen spreken redelijk tot goed Engels of Duits. Er zijn er zelfs die een aardig woordje Nederlands spreken
Het Macedonisch wordt geschreven in het Cyrillische schrift dit alfabet wordt in verschillende landen in de Balkan gebruikt en is gedeeltelijk ontwikkeld in MacedoniŽ. Doordat er een ander schrift gebruikt wordt is het soms erg lastig om verkeersborden, straatnaambordjes en wegwijzers te lezen. Gelukkig staan op de meer toeristische plaatsen vaak ook de namen in het Engels. Bij de meeste restaurants, cafťs en andere horecagelegenheden is er een Engelstalige kaart verkrijgbaar. Zo niet, dan kan de ober vaak wel de kaart voor je vertalen.
Gezondheid De medische voorzieningen in MacedoniŽ zijn van redelijke kwaliteit. Ohrid beschikt over een eigen ziekenhuis en er zijn tevens meerdere dokterspraktijken en tandartsen in Ohrid en in de directe omgeving van de stad te vinden.
Niet alle Nederlandse verzekeringsmaatschappijen hebben afspraken met de gezondheidsinstanties in MacedoniŽ. Is dit niet het geval dan zal je de rekening ter plekke contact moeten afrekenen.
Het kraanwater is hier drinkbaar maar heeft een behoorlijk chloorsmaak. Dit is niet lekker om te drinken en als je er teveel van drinkt kun je er maagkrampen van krijgen. Als je het gebruikt om koffie of thee mee te zetten kan het geen kwaad meer maar het tast wel de smaak wat het drinken aan. Het is wel geschikt om je tanden mee te poetsen. Als drinkwater zou ik water uit flessen aanbevelen.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Aanbevolen wordt om tekentang mee te nemen als je veel tijd gaat doorbrengen in de natuur van MacedoniŽ. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het Landelijk CoŲrdinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor MacedoniŽ is 00389.
Het kiesnummer voor Nederland vanuit MacedoniŽ is 0031.
Alle Nederlandse providers hebben een redelijke dekking in MacedoniŽ. Alleen in de meer afgelegen gebieden of in de Macedonische bergen kan het bereikt soms slecht zijn en soms zelfs helemaal ontbreken. Rond het Meer van Ohrid en in de stad zelfs is het bereikt redelijk tot goed. Als je dichter bij de Albanese grens in de buurt komt dan zal je snel op het Albanese netwerk terecht komen. MacedoniŽ valt buiten de 43 voordeellanden vanwaar je bij sommige providers goedkoper kunt bellen. Hierdoor kan het bellen vanuit MacedoniŽ een stuk duurder uitvallen dan je zou verwachten.
In de meeste plaatsen in MacedoniŽ kun je gebruik maken van het 3G netwerk. In sommige hotels en vakantiehuisjes is de dekking niet erg goed. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met de dikte van de deuren en muren. In sommige plaatsen, hotels en restaurants in MacedoniŽ kun je gratis gebruik maken van het wifi-netwerk.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt in MacedoniŽ dezelfde stekkers als in Nederland. Ook telefoon- en laptopladers kunnen hier gewoon gebruikt worden.
Veiligheid - In het verleden is het meerdere malen tot een handgemeen gekomen tussen verschillende bevolkingsgroepen in MacedoniŽ. Het wordt dan afgeraden om jezelf in grote groepen te begeven en demonstraties te mijden.
- Hou er bij afgelegen vakantiewoningen en hotels rekening mee dat je geen waardevolle spullen in het zicht laat liggen. Deze zijn anders een makkelijke prooi voor dieven. Als er een kluis is maak hier dan gebruik van om onverwachte verassingen te voorkomen.
- In het historische centrum van Ohrid kunnen op drukke dagen zakkenrollers actief zijn. Ditzelfde geld voor het openbaar vervoer in MacedoniŽ.
- Veel MacedoniŽrs lopen met een wapen op zak. Hierdoor kunnen sommige kleine meningsverschillen soms uitlopen in schietpartijen. Bij sommige openbare instellingen kom je het bord tegen ďverboden voor vuurwapensĒ.
- De wegen zijn niet altijd van goede kwaliteit, pas hier je snelheid en rijstijl op aan. Dit geldt met name voor de wegen in de bergen in de meer afgelegen gebieden.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - In de orthodoxe kerken en kloosters is het niet toegestaan om te fotograferen. De plaatselijke conciŽrge kan hier behoorlijk boos over worden.
- In het historische centrum van Ohrid kom je veel souvenirverkopers tegen deze rekenen vaak prijzen die niet bijzonder hoog zijn.
- Voor sommige producten is het de gewoonte om af te dingen. Zeker als toerist zijnde is dit verstandig want de prijs voor de toeristen ligt hier vaak net iets hoger.
- Als je in de bergen rondom Ohrid gaat wandelen zorg dan voor goed schoeisel en draag met voorkeur een lange broek er komen namelijk allerlei soorten slangen voor.
Tips (zien & doen) - Als je in Ohrid verblijft en wat meer behoefte hebt aan rust dan kun je vrij gemakkelijk met een watertaxi naar ťťn van de dorpjes in de regio varen. Hier kun je nog genieten van het authentieke Macedonische sfeertje.
- Net buiten Ohrid ligt het nationaal Park Galicica, dit prachtige natuurpark staat bekend om zijn bijzondere diersoorten en zijn prachtige natuur.
- Verken de stad en de omgeving vanaf het water en de pracht van de stad en zijn omgeving zullen je betoveren.
- De boulevard van Ohrid is de plaats in de stad om heerlijk te flaneren, tijdens deze wandeling kom je het monument voor de Nederlandse schrijver A. den Dolaard tegen.
- In Ohrid zijn er meerdere kerken, klooster en een antiek theater te vinden. Een deel hiervan staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco.
- Op het prachtige Ohridmeer, wat het diepste meer van de Balkan is, kun je vissen op karper en forel
- Net buiten de stad Krusevo staat het Ilindenmonument, dit monument is opgedragen aan de doden die zijn gevallen tijdens deze opstand. Het Ilindenmonument is een bijzonder bouwwerk dat zeker een bezoek verdient
-Als je door MacedoniŽ heenrijdt kom je allerlei kleine dorpjes tegen. De meeste van deze dorpjes zijn bijna helemaal verlaten. Als je een wandeling maakt door deze dorpen kom je erachter dat de bevolking er gastvrij is en bijzonder lekkere raki en geitenkaas maakt.
- De stad Bitola beschikt over een bijzonder gezellig centrum met veel leuke kleine kroegjes en restaurants.
- Bij het dorpje Vevcani zijn er enkele prachtige watervallen te zien.
- Het klooster van St. Naum is een van de mooiste van het land mede door zijn prachtige ligging aan het meer van Ohrid.
- Struga na Ohrid de populairste bestemming is aan het meer van Ohrid.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Ohrid"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Ohrid

 

Wist je dat... - Het Cyrillische schrift gedeeltelijk in Ohrid is ontwikkeld.
- Je in Ohrid heerlijke visjes uit het Meer van Ohrid kan eten.
- In Ohrid een speciaal soort synthetische parels gemaakt worden.
- Het antieke theater van Ohrid pas in de vorige eeuw is ontdekt en dat het uitgegraven deel slecht het onderste deel van het theater.
- Ohrid vroeger een populaire vakantiebestemming was voor de rijkere inwoners van JoegoslaviŽ.
- Het noordelijke deel van Griekenland ook MacedoniŽ heet.
- Het Meer van Ohrid via de bron van de Zwarte Drin wordt gevoed met water uit het Prespameer
- De lokale bevolking bekend staat als zeer vriendelijk.
Cultuur  
Zomerzonbestemming  
Winterzonbestemming (te koel in de winter)
Wintersportbestemming (niet in Ohrid, wel elders in MacedoniŽ)
Uitgaan  
Winkelen  
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (goedkoop)
  Het aantal sterren kan variŽren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

© foto's Landenportal.nl

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl