Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Macedonië

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Macedonië
Macedonië bezienswaardigheden
Macedonië klimaat & weer
Macedonië informatie
Macedonië nieuws & tips
Macedonië voor beginners
bijzondere plaatsen
mooiste dorpjes
wikipedia
meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Macedonië
Macedonië ligt in het zuidoostelijke deel van Europa centraal op het Balkanschiereiland. Macedonië heeft landsgrenzen met Albanië, Kosovo, Servië, Bulgarije en Griekenland. Het land verklaarde zich in 1991 onafhankelijk van het voormalige Joegoslavië. Sindsdien is het land hard aan het werk om een onderdeel te worden van de Europese unie en de NAVO. Dit wordt tegengehouden door Griekenland dat bang is dat door de erkenning van Macedonië het land een claim gaat leggen op het noordelijke deel van Griekenland. Deze twee delen land zijn historisch gezien met elkaar verbonden. Mede door het vetorecht van Griekenland is Macedonië nog steeds geen onderdeel van de Europese Unie en mag het land in officiële stukken niet de naam Macedonië gebruiken. Hiervoor moet het land de afkorting F.Y.R.O.M. gebruiken. In 2001 was er een kleine burgeroorlog in Macedonië tussen de etnisch Macedonische en de Etnisch Albanese bevolking. Door tussenkomst van een VN-vredesmacht werd de rust in het gebied hersteld. Tegenwoordig leven beiden groepen weer vredig naast elkaar. Om dit te bewerkstelligen werd het Akkoord van Ohrid getekend.
Skopje is de hoofdstad van het land. Het is ook verreweg de grootste stad van het land ongeveer een kwart van de totale bevolking van het land woont in het grootstedelijk gebied van Skopje. Skopje is echter niet de populairste toeristisch bestemming van het land dat is het stadje Ohrid. Dit stadje aan het Meer van Ohrid is al vele jaren de populairste bestemming in het land. Het prachtige Meer van Ohrid en de vele historische bezienswaardigheden in Ohrid zorgen ervoor dat er ieder jaar veel toeristen naar deze stad toekomen.
Een andere bijzondere trekpleister van Macedonië is de schitterende natuur van het land. De vaak nog ongerepte natuur is werkelijk schitterend. In het land zijn drie grote nationale parken te vinden. In deze parken leven vele bijzondere diersoorten zoals beren, wolven , Balkan lynxen en allerlei soorten roofvogels.

Macedonische plaatsen & streken
Over de volgende bestemmingen in Macedonië is op deze site uitgebreide informatie beschikbaar:
Ohrid

Reizen naar Macedonië Per vliegtuig
Er zijn in Macedonië twee grote internationale vliegvelden. Het grootste vliegveld, het Alexander de grote vliegveld, ligt bij de hoofdstad Skopje. Bij de populaire vakantie bestemming Ohrid ligt het andere vliegveld, het Sint Paulus de Apostelvliegveld. Vanuit Nederland en België vertrekken er meerdere malen per week rechtstreekse vluchten naar Macedonië. In de zomermaanden zullen dit in de meeste gevallen rechtstreekse vluchten vanaf één van de grote vliegvelden in Nederland zijn. In de winterperiode is het vaak niet mogelijk om rechtstreeks naar Macedonië te vliegen. Een overstap op bijvoorbeeld Zagreb of Zürich is dan nodig. Vanaf het vliegveld kun je vrij goedkoop met een taxi naar je plaats van bestemming komen.
Per spoor
Er zijn verschillende mogelijkheden om met de trein naar Macedonië te gaan. Dit zal echter een lange reis worden waarbij je meerdere keren zal moeten overstappen. Daarnaast staat het Macedonische spoornetwerk bekend als erg langzaam en oncomfortabel. Het spoornetwerk in Macedonië is echter wel een bijzondere manier of het land te ontdekken. Jammer genoeg zijn grote delen van het land onbereikbaar met de trein.
Met de bus
Er vertrekken vanuit Nederland en België meerdere georganiseerde busreizen naar Macedonië. Dit betreft in de meeste gevallen een rondreis door Macedonië en enkele van zijn buurlanden. Je rijdt hier met de bus in enkele dagen naar toe waarna je de hoogtepunten van het land aan je voorbij ziet trekken. Een non-stop busreis naar Macedonië zal ongeveer anderhalve dag in beslag nemen. In praktijk komt het er op neer dat je in ongeveer drie dagen met de bus in Macedonië bent
Met de auto
De kortste weg van Utrecht naar Skopje is iets meer dan 2100 kilometer, een reis die non-stop iets minder dan eenentwintig uur zal duren. Als je met de auto naar Macedonië gaat kom je door de landen Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, en Servië om uiteindelijk in Macedonië te belanden. Voor sommige van deze landen heb je speciale vignetten nodig om er door te mogen rijden.
De wegen in Macedonië zijn van een redelijk kwaliteit maar je moet er echter wel altijd op behoedt zijn dat er iets op de weg kan liggen of dat er een gat in de weg zit. De wegen op de meer afgelegen plekken in het land zijn vaak van slechtere kwaliteit.

MACEDONIË AANBIEDINGEN
VAN
TUI

 

Vluchttijd Je vliegt vanuit België en Nederland in ongeveer tweeëneenhalf uur naar de luchthaven van Ohrid, voor het vliegveld van Skopje ben je ongeveer een kwartier langer onderweg. Dit betreft echter alleen maar rechtstreekse vluchten, als je vlucht hebt met een overstap zal dit logischerwijs meer tijd in beslag nemen.
Overnachten De meeste hotels, appartementen en campings zijn te vinden in de regio rondom het meer van Ohrid. Dit is dan ook gelijk de belangrijkste toeristische trekpleister van het land. De meeste hotels en appartementencomplexen in Macedonië zijn van een goede kwaliteit. De kamers zijn er netjes in gericht en schoon. Je moet echter geen grote luxe vijfsterren ressorts verwachten. Wel zijn er veel leuke drie- en viersterren hotels en appartementen te vinden. De mogelijkheid om huisjes te huren of kleinschalige B&B’s is in Macedonië nog maar erg beperkt. In de grotere steden zoals Bitola, Skopje en Kumanovo zijn er tevens enkele grotere hotels te vinden.
Omdat de wintersport in Macedonië een steeds populairder wordend fenomeen aan het worden is zijn er in de bergen enkele hotels te vinden. Deze hotels worden in de zomermaanden gebruikt voor reizigers die één van de nationale parken van het land bezoeken.
Reizen in Macedonië Autorijden is een stuk gevaarlijker als dat wij in Nederland gewend zijn. De staat van het wegdek is op veel plekken niet zo goed als in Nederland. Daarnaast kunnen er behoorlijk wat obstakels op de weg liggen. Schrik dus niet als je een rotsblok, schildpad of andere obstakels midden op de weg tegenkomt. De wegen uiten de grote steden zijn zo goed als geheel onverlicht en op een groot deel van de wegen ontbreekt duidelijke belijning. Het moet wel gezegd worden dat in de grote steden en de wegen eromheen het wegennetwerk redelijk tot goed is. Er wordt hard gewerkt om het wegennetwerk in Macedonië tot een respectabel niveau te krijgen en te houden. De slechtere wegen worden stilaan allemaal vervangen door nieuwe asfaltwegen en deze worden redelijk onderhouden.
Wil je een lange fietstocht gaan maken in Macedonië dan is het verstandig om jezelf op voorhand goed voor te bereiden
Een mooie en goedkope manier om wat van het land te zien is Macedonië doorkruisen met de trein er liggen hier niet veel verschillende spoorlijnen maar alle grote steden van het land worden met elkaar verbonden. Onderweg wordt je getrakteerd op het prachtige Macedonische landschap. Je kunt vanuit Macedonië met de trein naar de verschillende buurlanden reizen.
Het busvervoer is Macedonië is goed geregeld maar van een echte dienstregeling is niet echt sprake. De verschillende dorpen, plaatsen en steden van het land zijn allemaal met verschillende busdiensten met elkaar verbonden. Langs de kant van de weg kom je een verschillende bushokjes tegen. Deze hokjes zijn vaak gemaakt de inwoners van het dorp of de plaats zodat ze niet in de regen op de bus hoeven te wachten. Het busvervoer in Macedonië is goedkoop maar niet echt comfortabel.
Als je wilt fietsen in Macedonië dan doe je er goed aan om ervoor te zorgen dat je goed zichtbaar bent. De Macedoniërs zijn het namelijk niet echt gewend dat er gefietst wordt. De meeste wegen in het land zijn geschikt om op te fietsen maar op de drukkere wegen is er vaak geen apart fietspad te vinden. Hierdoor een fietstochtje in Macedonië een stuk gevaarlijker kan uitpakken dan je zou willen.
Douane & documenten Voor een bezoek aan Macedonië dien je in het bezit te zijn van een paspoort of identiteitsbewijs dat nog minimaal drie maanden geldig is. Nederlanders en andere inwoners van de Europese unie mogen vrij reizen binnen Macedonië. Macedonië is echter nog geen onderdeel van de Europese unie. Hierdoor gelden er beperkingen op het invoeren en uitvoeren van bepaalde producten zoals sterke drank en sigaretten.
Reisseizoen & klimaat Ondanks het feit dat Macedonië midden op het Balkanschiereiland ligt heeft het toch een gematigd landklimaat. Dit komt hoofdzakelijk doordat de invloed van de Middellandse zee niet over de verschillende gebergtes die Macedonië omringt reikt. Hierdoor heeft het land een gematigd landklimaat. Toch komen er in Macedonië niet zoveel grote temperatuurverschillen voor als in andere landen met een landklimaat. Dit hoofdzakelijk door de zuidelijke ligging van het land. De wintermaanden in Macedonië zijn fris maar op de meeste plaatsen komen er geen langdurige periodes met vorst voor. De uitzondering hierop zijn natuurlijk de hoger gelegen delen van het land. Op de hoogste toppen van de bergen in Macedonië ligt een groot deel van het jaar sneeuw. Zelfs in mei of juni kan er nog sneeuw op deze toppen liggen. De gemiddelde dagtemperatuur in de wintermaanden ligt net iets boven het vriespunt. In de avond en nacht zal de temperatuur tot ver onder het vriespunt zakken.
De zomermaanden zijn aangenaam warm in Macedonië met een gemiddelde dagtemperatuur van rond de vijfentwintig graden Celsius. In de meer zuidelijke gelegen gebieden ligt de gemiddelde dagtemperatuur enkele graden hoger. De zomermaanden in Macedonië zijn over het algemeen vrij aangenaam met maar weinig langdurige neerslag. Als er regen voorkomt in de zomerperiode dan zal deze vrijwel altijd uit een stevige onweersbui bestaan. De vroege zomermaanden en de vroege wintermaanden zijn normaal gesproken de natste maanden van het jaar. Dit is natuurlijk maar relatief want ook in deze maanden valt er gemiddeld minder neerslag dan dat wij in Nederland gewend zijn.
Op het klimaat van Macedonië lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief gedetailleerde klimaattabellen voor Macedonië en verschillende plaatsen in Macedonië.
 
Klimaattabel
Macedonië
 

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 2 -6 2 10 n.v.t.
februari 4 -4 3 9 n.v.t.
maart 7 -1 4 10 n.v.t.
april 18 2 6 11 n.v.t.
mei 24 8 7 9 n.v.t.
juni 25 11 8 6 n.v.t.
juli 25 13 9 5 n.v.t.
augustus 26 12 9 6 n.v.t.
september 22 9 7 7 n.v.t.
oktober 14 5 5 8 n.v.t.
november 5 -1 3 12 n.v.t.
december 2 -5 2 13 n.v.t.
Geld De Denar is de Macedonische munteenheid. Er zijn vier verschillende munten en zes verschillende biljetten in omloop. Deze lopen op van één deni tot vijfduizend denar. Het prijsniveau ligt een stuk langer in vergelijking met Nederland en soms gelijk als wat wij in Nederland gewend zijn. Niet alle luxe producten die in Nederland te verkrijgen zijn vindt je hier in de supermarkt.
Je kunt hier pinnen met je Nederlandse bankpas maar dit zal in de meeste gevallen beperkt zijn tot de grote steden en het vliegveld van Macedonië. Visa of creditcards worden in de grotere hotels en restaurants geaccepteerd maar nog lang niet overal.
Je kunt het beste je geld in Macedonië pinnen aangezien de wisselkosten dan het laagst zijn. Op de vliegvelden van Macedonië zijn er pinautomaten te vinden. Het nadeel is wel dat deze vaak erg druk zijn. Het is verstandig om genoeg euro's mee te nemen, deze kun je op meerdere plaatsen in het land omwisselen voor denars.
Fooien Na een diner, lunch of cafébezoek is het hier de gewoonte om een fooi te geven. De hoogte van deze fooi schommelt tussen de 5 en 10 procent van de rekening. Hierbij mag er je echter wel rekening mee houden hoe goed of slecht de service was en de kwaliteit van de producten. Taxichauffeurs zijn gewend om ongeveer 10 procent van de ritprijs te krijgen. In de hotels krijgen de kamermeisjes kruiers en portiers gewoonlijk ook een fooi. Voor veel mensen die werkzaam zijn in de toeristen industrie is de fooi een belangrijk onderdeel van hun inkomen.
Tijdsverschil Macedonië ligt in dezelfde tijdszone als Nederland. hierdoor is er geen tijdsverschil tussen deze twee landen. De zomertijd regeling loopt hier tevens gelijk en gaat op dezelfde datum in.


 

Feestdagen Variabele feestdagen (nationaal):
Nieuwjaar 1 en 2 januari
Kerstmis (orthodox) 6 en 7 januari
Nieuwjaar (orthodox) 14 januari
Driekoningen (orthodox) 19 Januari
Dag van de Arbeid 1 mei
Sint-Cyrillus-en-Methodius 24 mei
Dag van de Republiek 2 augustus
Maria Hemelvaart 28 augustus
Dag der Onafhankelijkheid 8 september
Dag van de Opstand 11 oktober
Dag van de Revolutie 23 oktober
Allerheiligen 1 november
Sint-Clemens van Ohrid 8 december
Kerstmis (katholiek) 25 december
De islamitische bevolking van Macedonië viert ieder jaar een aantal feestdagen zoals het begin Ramadan, het Suikerfeest en het Offerfeest. De datums hiervan zijn variabel en hebben te maken met de stand van de maan. Ook de datum van Goede vrijdag, Pasen en Pinksteren verschilt per jaar.
Taal Macedonisch is de enige officiële taal in het land. Naast het Macedonisch wordt er deel van de bevolking ook nog Albanees, Servisch en Turks gesproken. Dit zijn echter wel minderheidstalen. Slechts een klein deel van de bevolking spreek redelijk Engels of Duits. Het deel dat het wel goed spreekt zal voornamelijk in de toeristenindustrie werkzaam zijn. Het Macedonisch wordt geschreven in het Cyrillische schrift dit alfabet wordt in verschillende landen in de Balkan gebruikt en is gedeeltelijk ontwikkeld in Macedonië. Doordat er een ander schrift gebruikt wordt is het soms erg lastig om verkeersborden, straatnaambordjes en wegwijzers te lezen. Gelukkig staan op de meer toeristische plaatsen vaak ook de namen in het Engels. Bij de meeste restaurants, cafés en andere horecagelegenheden is er een Engelstalige kaart verkrijgbaar. Zo niet, dan kan de ober vaak wel de kaart voor je vertalen.
Gezondheid De medische voorzieningen in Macedonië zijn van redelijke kwaliteit. Het grootste ziekenhuis van het land bevind zich in de hoofdstad Skopje maar ook in de andere grote steden zijn er ziekenhuizen te vinden. In de kleinere dorpen is er vaak wel een dokter of tandarts te vinden. Op meerdere plaatsen in het land zijn er ambulanceposten te vinden.
Niet alle Nederlandse verzekeringsmaatschappijen hebben afspraken met de gezondheidsinstanties in Macedonië. Is dit niet het geval dan zal je de rekening ter plekke contact moeten afrekenen.
Het kraanwater is hier drinkbaar maar heeft een behoorlijk chloorsmaak. Dit is niet lekker om te drinken en als je er teveel van drinkt kun je er maagkrampen van krijgen. Als je het gebruikt om koffie of thee mee te zetten kan het geen kwaad meer maar het tast wel de smaak wat het drinken aan. Het is wel geschikt om je tanden mee te poetsen. Als drinkwater zou ik water uit flessen aanbevelen.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Aanbevolen wordt om tekentang mee te nemen als je veel tijd gaat doorbrengen in de natuur van Macedonië. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Macedonië is 00389.
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Macedonië is 0031.
Alle Nederlandse providers hebben een redelijke dekking in Macedonië. Alleen in de meer afgelegen gebieden of in de Macedonische bergen kan het bereikt soms slecht zijn en soms zelfs helemaal ontbreken. Macedonië valt buiten de 43 voordeellanden vanwaar je bij sommige providers goedkoper kunt bellen. Hierdoor kan het bellen vanuit Macedonië een stuk duurder uitvallen dan je zou verwachten.
In de meeste plaatsen in Macedonië kun je gebruik maken van het 3G netwerk. In sommige hotels en vakantiehuisjes is de dekking niet erg goed. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met de dikte van de deuren en muren. In sommige plaatsen, hotels en restaurants in Macedonië kun je gratis gebruik maken van het wifi-netwerk.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt in Macedonië dezelfde stekkers als in Nederland. Ook telefoon- en laptopladers kunnen hier gewoon gebruikt worden.
Veiligheid - In het begin van deze eeuw is er een burgeroorlog geweest tussen de etnisch Macedonische bevolking en de etnisch Albanese bevolking. De spanningen tussen deze groepen zijn opgelost maar toch wordt er aangeraden om demonstraties en andere grote samenscholingen te mijden.
- Hou er bij afgelegen vakantiewoningen en hotels rekening mee dat je geen waardevolle spullen in het zicht laat liggen. Deze zijn anders een makkelijke prooi voor dieven.
- Op de drukke markten en winkelstraten in de grote steden en toeristische plaatsen kunnen er net als in Nederland zakkenrollers actief zijn. Ditzelfde geld voor het openbaar vervoer in Macedonië.
- Veel Macedoniërs lopen met een wapen op zak. Hierdoor kunnen sommige kleine meningsverschillen soms uitlopen in schietpartijen. Bij sommige openbare instellingen kom je het bord tegen “verboden voor vuurwapens”.
- De wegen zijn niet altijd van goede kwaliteit, pas hier je snelheid en rijstijl op aan.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - In de orthodoxe kerken is het niet toegestaan om te fotograferen.
- Buiten de toeristische plaatsen spreken maar weinig mensen een andere taal zorg dat je een aantal basiswoorden kent om je hier te redden.
- Voor sommige producten is het de gewoonte om af te dingen. Zeker als toerist zijnde is dit verstandig want de prijs voor de toeristen ligt hier vaak net iets hoger.
- Als je in de bergen van Macedonië gaat wandelen zorg dan voor goed schoeisel en draag met voorkeur een lange broek er komen namelijk allerlei soorten slangen voor.
Tips (zien & doen) - Ohrid aan het Meer van Ohrid is de populairste toeristische bestemming in Macedonië ieder jaar komen vele toeristen naar deze badplaats toe.
- Breng een bezoek aan het Pelister Nationaal Park dit park staat bekend om zijn prachtige natuur en wordt in de wintermaanden gebruikt als wintersport gebied.
- In de hoofdstad Skopje vindt je het Macedonië museum dit museum is een samenvoeging van een aantal kleine musea in Macedonië. Door deze samenvoeging is er een bijzonder leuk en divers museum ontstaan.
- Een andere bijzondere plaats in Skopje is het Macedoniëplein. Dit plein is het grootste plein van het land en staat vol met standbeelden, fonteinen en monumenten.
- In Ohrid zijn er meerdere kerken, klooster en een antiek theater te vinden. Een deel hiervan staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco.
- Op het prachtige Ohridmeer, wat het diepste meer van de Balkan is, kun je vissen op karper en forel
- Net buiten de stad Krusevo staat het Ilindenmonument, dit monument is opgedragen aan de doden die zijn gevallen tijdens deze opstand. Het Ilindenmonument is een bijzonder bouwwerk dat zeker een bezoek verdient
-Als je door Macedonië heenrijdt kom je allerlei kleine dorpjes tegen. De meeste van deze dorpjes zijn bijna helemaal verlaten. Als je een wandeling maakt door deze dorpen kom je erachter dat de bevolking er gastvrij is en bijzonder lekkere raki en geitenkaas maakt.
- De stad Bitola beschikt over een bijzonder gezellig centrum met veel leuke kleine kroegjes en restaurants.
- Bij het dorpje Vevcani zijn er enkele prachtige watervallen te zien.
- Het klooster van St. Naum is een van de mooiste van het land mede door zijn prachtige ligging aan het meer van Ohrid.
- Struga na Ohrid de populairste bestemming is aan het meer van Ohrid.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Macedonië"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Macedonië

 

Wist je dat... - Er in Macedonië één van de beste tabaksoorten ter wereld gemaakt wordt
- De wijn uit Macedonië internationaal heel goed staat aangeschreven.
- De Korab met 2763 meter de hoogste berg van het land is.
- De plaats Ohrid vroeger een populaire vakantiebestemming was voor de rijkere inwoners van Joegoslavië.
- Het noordelijke deel van Griekenland ook Macedonië heet.
- ondanks het feit dat Macedonië niet aan zee ligt het toch een eiland heeft. Dit eiland ligt in het Prespameer
- De Macedoniërs bekend staan als een zeer vriendelijk volk.
Cultuur  
Zomerzonbestemming  
Winterzonbestemming (te koel in de winter)
Wintersportbestemming  
Uitgaan  
Winkelen (vergeet Macedonië als shopping paradise)
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur (matig wegenstelsel)
Prijspeil  
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

© foto's Landenportal.nl

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl