Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Amerika / Verenigde Staten / New York / New York City

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer New York City?
New York bezienswaardigheden
New York top 10
New York informatie
New York in één dag
New York tips
New York fotoverslag
New York voor beginners
5x zien en doen in New York
bijzondere plaatsen in New York
klimaat van New York City
New York vakantienieuws

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over New York City
New York City is één van de meest tot de verbeelding sprekende steden ter wereld. Het is binnen de Verenigde Staten veruit de populairste stedentripbestemming. Dagelijks vliegen tienduizenden toeristen richting New York City om daar een aantal dagen op te gaan in de onmiskenbare vibe die deze wereldstad heeft. New York is meer 'beleven' dan 'zien'. Natuurlijk telt een stad als New York meer dan voldoende bezienswaardigheden en is er een hoop te doen. De evenementenagenda staat ieder jaar bomvol grootschalige en heel veel kleinere evenementen. Maar New York is meer dan een optelsom van wat er te zien en te doen is. De unieke sfeer die de stad heeft zorgt ervoor dat je vooral ook tijd moet nemen om de stad via je poriën, ogen, oren en neus binnen te laten dringen. Als je dat doet dan zal New York je hart bereiken en daar nooit meer uitgaan.

New York heeft de afgelopen decennia een flinke verandering ondergaan. Waar vroeger New York voor toeristen eigenlijk alleen maar uit het eiland Manhattan bestond, daar zie je dat tegenwoordig ook Brooklyn en Queens zich (deels) tot toeristische gebieden ontpopt hebben. Dat komt vooral door de hoge prijzen die gelden voor onroerend goed op Manhattan. Prijsstijgingen hebben bewoners, ondernemers en kunstenaars richting Queens en Brooklyn gepushed. Hierdoor zijn er nieuwe hippe wijken ontstaan in New York, waar het ook voor toeristen erg leuk is om tijd door te brengen. Het voordeel van een wijk als Brooklyn is dat het een prachtig uitzicht biedt op Manhattan, dat hier trends ontstaan en dat het nog enigszins betaalbaar is. Toch moet een ieder die een stedentrip naar New York boekt rekening houden met een flinke aanslag op het budget. Zelfs goedkope hotelkamers of hostels zijn in New York nog aan de prijs en de teller begint serieus te lopen als je meerdere bezienswaardigheden en musea wilt bezoeken. Desalniettemin blijft New York voor iedere liefhebber van grote steden een stad die je tenminste eens in je leven bezocht moet hebben. En vertrouw ons, de kans is groot dat je na een eerste kennismaking nog minstens een keer teruggaat naar de Big Apple. De eerste keer is zo overweldigend, dat je na terugkomst het gevoel hebt dat je nog een keer terug moet. Niet alleen om te bekijken waar je de eerste keer geen tijd meer voor had, maar vooral om de stad in een iets rustiger tempo te 'doen'. Zodat je nog meer van het prachtige New York City in je opneemt.

Reizen naar N.Y.C. Vanuit Nederland zijn er simpelweg twee manieren om naar New York City te reizen: per vliegtuig en per boot. De tijd dat de Holland-Amerika-lijn vanuit Rotterdam naar New York vaarde en de Red Star Line vanuit Antwerpen een wekelijkse verbinding onderhield ligt al achter ons. Tegenwoordig kun je nog steeds per boot naar New York varen. Vanaf Southampton (Engeland) kun je met een cruiseboot binnen acht dagen naar New York varen. Deze reis wordt slechts een paar keer per jaar aangeboden. Een meer avontuurlijke manier om per schip naar New York City te reizen is door mee te varen met een containerschip vanuit de Rotterdamse haven. Sommige rederijen bieden te mogelijkheid om (zeer beperkt) passagiers mee te nemen in de overtocht naar New York City.

Het gros van de reizigers die een vakantie in New York gaan vieren die gebruiken het vliegtuig om in New York te komen. Er liggen drie luchthavens bij New York. Vanuit Amsterdam vliegen er dagelijks rechtstreekse vluchten naar John F. Kennedy International Airport (JFK) en Newark Liberty International Airport (in New Jersey). Maatschappijen die op New York vliegen zijn onder andere KLM, Delta Airlines, Continental Airlines en American Airlines.
Vanuit Nederland kun je geen rechtstreekse vluchten boeken naar New York La Guardia Airport. Deze luchthaven is bedoeld voor binnenlands vliegverkeer. Met een overstap in de Verenigde Staten kun je dus wel naar La Guardia vliegen.


 

Vluchttijd Een rechtstreekse vlucht van Nederland naar New York City duurt ongeveer zeven tot negen uur. De terugvlucht duurt door wind in de rug gemiddeld een half uur tot een uur korter. Er wordt dan op de Golfstroom richting Europa meegelift.
Met een overstap of tussenstop moet je rekenen op minimaal 11 tot 12 uur reistijd, vooral afhankelijk van waar je overstapt en hoelang de overstap duurt.
Overnachten Accommodaties in New York City hebben ongeacht de sterrencategorie of ligging één ding gemeen: ze zijn duur en vrijwel altijd klein. Hotelkamers met een oppervlakte van nog gene tien vierkante meter zijn geen uitzondering in New York en zeker niet in Manhattan. Zelfs de dure kamers in de luxe vijfsterrenhotels zijn niet ruim bemeten. Wie enigszins betaalbaar wil ovenachten die kan via bijvoorbeeld airbnb een privé-appartement huren. Vaak betreft dit ook vrij kleine studios, waarbij er sparek is van één bed en extra gasten op sofabeds moeten overnachten. Ook voor appartementen geldt dat je voor extra ruimte serieus extra moet betalen. De goedkoopste manieren om te overnachten in NYC is in een hostel, in ene bed&breakfast (let op: vaak is het ontbijt niet inbegrepen) of in zogenaamde 'bunk beds' in hotels. Je slaapt dan op een stapelbed.
Voor drukke periodes is het handig om tijdig te boeken. Hoogseizoenperiodes zijn o.a. het voorjaar, het najaar en de weken tussen Thanksgiving en Nieuwjaarsdag. Een grotere kans op leuke aanbiedingen heb je in januari, februari en de zomermaanden juli en augustus. In januari en februari zijn er minder toeristen en in de hete zomermaanden is er minder bezoek van zakenreizigers, waardoor de vraag naar accommodaties lager ligt.
Reizen in N.Y.C. Metro
De subway is de meest efficiënte manier om grotere afstanden binnen New York af te leggen. Niet voor niets dat dagelijks miljoenen passagiers gebruik maken van de metrolijnen die door New York City lopen. In totaal zijn er 26 metrolijnen die een gezamenlijke lengte hebben van bijna vierhonderd kilometer en bijna vijfhonderd metrostations hebben. Uniek element aan de metrolijnen van New York is dat er twee soorten treinen zijn: express trains (sneltreinen die niet overal stoppen) en local trains (die wel bij elk station stoppen). In het hart van New York rijden de metrotreinen vrijwel altijd ondergronds, in de buitenwijken zie je de metrotreinen vooral bovengronds rijden.
Je kunt losse kaartjes voor de metro kopen, maar handiger (en iets goedkoper) is het om een MetroCard te kopen waar je saldo op zet. Je mag een MetroCard met meerdere mensen tegelijkertijd gebruiken door middel van het doorgeven van de kaart bij in- en uitchecken. Wie onbeperkt met de metro wil reizen die kan een Unlimited Ride MetroCard kopen. Deze zijn er alleen maar voor zeven dagen. Vaak is het bij een korter verblijf in New York goedkoper om een saldo-kaart te kopen. De New York Subway kent geen zone-systeem. Je betaalt een vast bedrag per rit.
Bus
Dag en nacht kun je in New York gebruik maken van de bus. De bus is in New York verre van het snelste vervoersmiddel, maar wel veilig en goedkoop. Je kunt losse kaartjes kopen, maar ook je MetroCard of Unlimited Ride MetroCard gebruiken. Als je wilt overstappen hoef je niet opnieuw te betalen. Als je contant betaald hebt, heb je wel een zogenaamd transferkaartje nodig. Vraag hierom bij de buschauffeur van de eerste bus die je neemt.
Taxi
Wie kent niet de bekende 'yellow cabs' die het straatbeeld in New York deels bepalen? De taxi is een zeer populair vervoersmiddel in New York City. Taxi's zijn voor Europese begrippen goedkoop. Je betaalt een starttarief van $ 2,50 en daarna ongeveer $ 0,50 per drie blocks. Dit zijn de tarieven exclusief fooi (20 tot 30 procent). Als je met creditcard betaalt dan kun je tijdens het betalen aangeven of je 20, 25 of 30 procent fooi wilt geven. De machine telt het er dan automatisch bij op.
Je neemt in New York een taxi door je hand op straat op te steken. Als het lichtje op het dak van de taxi uit is dan betekent dit dat de taxi bezet is. Als het licht aangeeft dat een taxi 'buiten dienst' is dan kun je nog steeds je hand opsteken. Als je geluk hebt stopt de chauffeur toch.
Om te voorkomen dat een taxichauffeur een rit weigert moet je eerst gaan zitten en dan pas zeggen waar je heen moet. Een chauffeur mag immers een klant niet zomaar uit zijn taxi zetten, maar hij mag een rit wel weigeren als de klant nog niet ingestapt is. Houd er rekening mee dat tijdens de spitsuren (vooral tussen 16:00/16:30 uur en 20:00-21:00 uur) het vrij lastig kan zijn een beschikbare taxi te vinden.
Auto
Als je wilt kun je een auto huren om je in New York te bezoeken. De vraag is echter of je dat echt wel wilt. Huurauto's zijn relatief duur, het verkeer is zeer hectisch en parkeren kost je in New York City de hoofdprijs. Bedragen van 40 tot 50 dollar aan parkeergeld per etmaal zijn meer regel dan uitzondering. Wil je toch een auto huren, reserveer deze dan vooraf via internet. Dat is vrijwel altijd aanzienlijk goedkoper dan ter plaatse aan de balie een auto huren.
Veerboot
Je kunt 24 uur per dag met de veerboot tussen Manhattan en Staten Island varen. Deze 'Staten Island Ferry' vertrekt vanaf de Staten Island Ferry Whitehall Terminal op de meest zuidelijke punt van Manhattan, bij Battery Park. De overtocht heeft een lengte van 8,4 kilometer en duurt bij normale weersomstandigheden ongeveer 25 minuten. Deze geheel gratis veerdienst is ook onder toeristen populair omdat je langs het Vrijheidsbeeld vaart. Het is dus een ideale manier om het Vrijheidsbeeld op foto vast te leggen.
Een andere veerboot is die van Manhattan naar Ellis Island en het Vrijheidsbeeld. Dit is een betaalde veerdienst waarbij entree tot het Statue of Liberty inbegrepen is. De boten varen van 09:30 uur tot 17:00 uur naar het Vrijheidsbeeld. Drukte kan zorgen voor flinke wachttijden.
Fietsen
New York leent zich steeds beter om met de fiets te verkennen. Maakt de drukte van het verkeer je onzeker dan kun je ervoor kiezen om aan een georganiseerde fietstocht door New York deel te nemen. Onder begeleiding van een gids krijg je een leuke indruk van New York terwijl je je op een gezonde manier door de stad begeeft.
Wil je op eigen houtje door New York fietsen dan kun je tegenwoordig bij een redelijk aantal fietsverhuurders terecht. Het grotere aanbod heeft geleid tot lager tarieven voor het huren van een fiets. Op steeds meer plekken in New York verrijzen fietspaden, waardoor je je veilig door het verkeer kunt verplaatsen per fiets. Populair om per fiets te verkennen is Central Park. In het grootste stadspark van New York zijn speciale fietsstroken aangelegd.
Douane & documenten Houders van een geldig Nederlands paspoort hebben geen visum nodig voor de Verenigde Staten maar vallen onder het zogenaamde Visa Waiver Program. Iedereen, zowel volwassenen, kinderen als zuigelingen (baby's), hebben een eigen paspoort nodig dat minimaal geldig is tot en met de terugreis naar Nederland. Kinderen mogen dus niet bijgeschreven zijn op het paspoort van één van hun ouders.
Iedereen die naar Amerika vliegt moet minimaal 72 uur voor vertrek zichzelf elektronisch aanmelden bij ESTA, het Electronic System for Travel Authorization. Zonder deze aanmelding kun je niet naar Amerika reizen en zul je bij het inchecken voor een vlucht naar New York geweigerd worden.
Aanmelden kan al vanaf 2 jaar voor vertrek, maar moet minimaal 72 uur voor vertrek uitgevoerd zijn via deze site.
Sinds begin 2016 is er een uitzondering op de mogelijkheid voor houders van een Nederlands paspoort om door middel van het visumontheffingsprogramma naar Amerika te reizen. Als je sinds 2011 in Syrië, Irak, Iran of Soedan geweest bent, dan heb je wél een visum nodig en kun je niet met een ESTA het land in reizen. Uitzonderingen zijn mensen die als journalist, hulpverlener of lid van een internationale organisatie naar deze vier landen gereisd hebben.
Meer informatie over reizen naar Amerika vind je hier.
Het invoeren van alle soorten drugs is ten strengste verboden en personen die elders in verband met handel van drugs ooit veroordeeld zijn mogen het land niet in. Bij aankomst in Amerika is er kans dat je ruit gepikt wordt en ondervraagd wordt naar je reisdoel, verblijfplaats en meer. Dit zijn meestal routinecontroles die steekproefsgewijs plaatsvinden en zijn vormen niet direct aanleiding om je zorgen te maken.
Het invoeren van bederfelijke etenswaren zoals vlees, groente, fruit, melk en kaas is verboden. Dit dien je in het vliegtuig achter te laten bij aankomst.
De invoer van sigaretten is beperkt tot 200 stuks per volwassene (of 50 sigaren). Sterke drank is beperkt tot 1 liter per volwassene.
Reisseizoen & klimaat Hoewel New York aan de Atlantische Oceaan ligt en er officieel sprake is van een warm zeeklimaat (type Cfa volgens de klimaatclassificatie van Köppen), heeft het klimaat van New York City wel wat rauwe randjes. Hierdoor heeft het klimaat van New York een aantal eigenschappen die eerder aan een warm landklimaat dan aan een zeeklimaat toe te dichten zijn. Het maritieme klimaat is dan ook puur gebaseerd op de langjarige gemiddeldes. In deze statistieken wordt er echter geen rekening gehouden met het zeer grillige karakter dat het weer in New York kent, waardoor er allerlei weersextremen voor kunnen komen zoals extreme kou, sneeuwval en hitte. Vrijwel ieder jaar is er wel een keer sprake van berichten dat New York City getroffen wordt door diepvrieskou, door zware sneeuwval of juist door extreem warme dagen in de zomer.
In de winter is er vanaf november tot en met april kans op sneeuwval. In de maanden januari en februari sneeuwt het gemiddeld zelfs 3 tot 6 dagen per maand. Gemiddeld valt er 65 centimeter sneeuw per winter, maar tijdens sommige winters kan dit oplopen tot meer dan 150 centimeter. Met een gemiddelde maximumtemperatuur van 3 tot 6 graden en gemiddelde minima van enkele graden onder nul is New York in de winter iets koeler dan Nederland. Indien er koude poollucht afzakt in zuidelijke richting dan kan het in New York echter gemeen koud worden. Het kan dan overdag tot matige en 's nachts zelfs tot strenge vorst komen.
De zomermaanden zijn daartegenover juist warmer dan in Nederland. In juni ligt de gemiddelde maximumtemperatuur al op 26,3 graden en de warmste maanden juli en augustus hebben een langjarig gemiddelde van ruim 28 graden als maximumtemperatuur. Dit zijn de officiële temperaturen. De werkelijke temperatuur kan door het vele beton enkele graden oplopen. 's Avonds blijft de warmte in de stad ook langer hangen door de uitstraling van warmte door de gebouwen en straten. In de zomer kan het in New York bloedheet worden. In juni, juli en augustus loopt het kwik geregeld tot ver boven de dertig graden op. Zelfs in de maanden april, mei en september zijn tropische temperaturen al mogelijk. Het opmerkelijke is dat deze maanden anderzijds ook in staat zijn om een aantal frisse tot ronduit koele dagen voort te brengen. Zo is nachtvorst in april geen uitzondering, net als dagen waarop de temperatuur de dubbele cijfers niet haalt.
De beste maanden voor een stedentrip naar New York zijn over het algemeen mei, september en in iets mindere mate april en oktober. Kijk vlak voor je vertrek wel goed wat voor weer er voorspeld wordt en houd er rekening mee dat tijdens je verblijf in New York het weer plotsklaps om kan slaan. In het voor- en najaar is het goed mogelijk dat de ene dag koel en winderig is terwijl het twee dagen daarvoor nog heerlijk warm en zonnig was.
Op het klimaat van New York City lees je uitgebreide klimaatinformatie met handige klimaattabellen.
 
Klimaattabel N.Y.C.

 

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand temp. zeewater
in °C
januari 3 -3 5 10 7
februari 5 -2 6 9 5
maart 10 2 7 11 5
april 16 7 8 11 7
mei 22 12 8 11 11
juni 26 17 9 11 17
juli 29 20 9 10 22
augustus 28 20 9 10 23
september 24 16 7 9 20
oktober 18 10 7 8 17
november 12 5 5 9 13
december 6 -1 5 11 10
Geld De monetaire eenheid in New York City (Verenigde Staten) is de Amerikaanse dollar ($). Er zijn voldoende mogelijkheden om geld te pinnen en credit cards worden vrijwel overal geaccepteerd. Het betalen met contant geld kan je korting opleveren in zelfstandige winkels. Houd er rekening mee dat men op veel plekken niet graag biljetten van 50 of 100 dollar accepteert.
Handig is om ervoor te zorgen dat je voor fooien altijd wat briefjes van 1 en 5 dollar op zak hebt. Voor tolwegen en parkeerautomaten is het handig om voldoende kleingeld op zak te hebben.
Fooien In Amerika leeft dienstverlenend en bedienend personeel van fooien. Voor horecapersoneel is het voor een groot deel het inkomen. Obers en barmensen verwachten een fooi van 15 tot 20 procent over de totale rekening. Op veel toeristische plekken wordt de fooi in de vorm van "gratuity" of "tip" al aan de rekening toegevoegd. Indien je meent slecht bediend te zijn kun je dit bedrag van de rekening afhalen.
Ook kruiers (bell boys), conciërges, kamermeisjes en taxichauffeurs verwachten een fooi voor elke dienst die ze je bewijzen. In een hotel betaal je minimaal $ 1 per koffer of tas, kamermeisjes $ 1 tot $ 2 per dag en taxichauffeurs 10 tot 20 procent van de ritprijs. Als een conciërge van het hotel je een dienst bewijst (iets regelt voor je) is het raadzaam om een fooi te geven. Een tweede keer zul je dan net zo goed en snel geholpen worden.
Tijdsverschil In New York City is het 6 uur vroeger dan in Nederland. Omdat men hier ook zomer- en wintertijd kent is het tijdsverschil vrijwel het hele jaar gelijk. Uitzonderingen zijn de volgende periodes omdat Daylight Saving Time in Amerika eerder ingaat en later eindigt:
- tussen de tweede zondag en de laatste zondag van maart
- tussen de laatste zondag van oktober en de eerste zondag van november
In deze periodes is het tijdsverschil 5 uur. Deze regeling geldt sinds het jaar 2007.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari -  Nieuwjaarsdag
laatste maandag van mei - Memorial Day
4 juli - Independence Day
eerste maandag van september - Labour Day
vierde donderdag van november - Thanksgiving
25 december - Kerstmis
Lokale feesten/feestdagen:
14 februari - Valentijnsdag
17 maart - St. Patrick's Day
laatste maandag van mei - Memorial Day
11 november - Veterans Day
Taal In New York City is Engels de officiële taal en de gangbare spreektaal.
Gezondheid De medische voorzieningen in New York zijn uitstekend. In een wereldstad zoals New York City is er een zeer hoge concentratie aan artsen en medische voorzieningen. Indien er acute medische hulp nodig is, bel je het gratis noodnummer 911.
Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden om bepaalde medische kosten en terugreizen naar huis vergoed te krijgen. Let erop dat de medische zorg in Amerika vaak duurder is dan in Nederland dus kijk of de dekking voldoende is voor de Verenigde Staten.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR)raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor de Verenigde Staten is 001
Het kiesnummer voor Nederland vanuit New York City is 0031
Mobiel bellen in New York City is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk, mits de contractant gebruik kan maken van roaming-diensten.
Houd er rekening mee dat de grote concentratie aan hoge gebouwen het signaal van het GSM-netwerk kan verstoren.
Elektriciteit Het gangbare voltage in New York City is 110 Volt (60 Hz). Veel Nederlandse apparatuur werkt ook op 110 Volt (110-240 Volt). Zo niet, dan is er een transformator nodig van 110 naar 220 Volt.
De stekkers wijken af van onze stekkers, vandaar dat voor onze elektrische apparaten een adapter nodig is. Deze is te koop op de meeste Europese luchthavens (bijv. Schiphol) en bij de ANWB.
Veiligheid

• New York behoort tot de meest veilig grote steden van de Verenigde Staten. Dat betekent niet dat je in New York City niet te maken kunt krijgen met criminaliteit. Zakkenrollerij en overvallen zijn elementen die bij een grote stad horen.
• Zakkenrollers zijn vooral actief op drukke plekken zoals Times square, Grand Central Station en in de metrotreinen
• Hoewel Central Park al een heel stuk veiliger is dan vroeger, moet je dit park 's nachts vermijden
• Vermijd de slechtere buurten van New York City
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Let op! - Flink inkopen in Amerika doen is leuk, maar houd je wel rekening met de beperking op de hoeveelheid in te voeren goederen in Europa en de kilo's bagage die je op de terugweg meesleept? Als je het maximum mee te nemen gewicht aan bagage overschrijdt dan is er kans dat je bij moet betalen bij het inchecken op de luchthaven. Deze kosten zijn meestal niet gering. -Het met de neus in tegengestelde richting van de rijrichting parkeren levert je een parkeerboete op
- Politieagenten, mensen van de immigratie dienst en douanebeambten hebben geen gevoel voor humor. Behandel ze met respect, beantwoord netjes hun vragen en probeer niet grappig te zijn.
- Alcohol is verboden voor mensen onder de 21 jaar en legitimatie is verplicht om je leeftijd aan te tonen bij twijfel.
- Vooraf reserveren zorgt ervoor dat je nergens naast grijpt. Tegenwoordig kun je heel veel dingen gemakkelijk vooraf reserveren via internet. Een uitzondering wordt gevormd door veel restaurants. Hier is het gewoon een kwestie van in de rij aansluiten.
- Wil je een hippe club bezoeken? De beelden op televisie dat je in een lange rij aan moet sluiten en vervolgens zonder enige opgaaf van reden geweigerd kunt worden is in New York de normaalste zaak van de wereld In discussie gaan met de portier of kwaad worden heeft geen enkele zin.
- In de Verenigde Staten is het "not done" om zelf een tafeltje uit te zoeken in een restaurant. Wacht bij de ingang om een tafeltje toegewezen te krijgen
Tips (zien & doen) • Als er een plek is waar je een spectaculair uitzicht op een stedelijk gebied hebt, dan is het wel New York. Het is dan ook erg gaaf om dit vanuit een helikopter te bekijken. Een vlucht van 15 tot 20 minuten is voldoende om een beeld te krijgen dat je nooit meer vergeet.
• Het Vrijheidsbeeld moet je gezien hebben als je New York bezoekt. Je kunt met de Staten Island ferry langs het Statue of Liberty varen of je kunt het Vrijheidsbeeld zelf bezoeken.
• Op Broadway worden geweldige musicals getoond. Kaartjes zijn niet goedkoop, maar het niveau van de voorstellingen is enorm hoog. Er zijn verschillende plekken waar je lastminute kaartjes kunt kopen met kortingen tot 50% voor de optredens van die dag.
• Wil je New York van bovenaf bekijken? Het observatiedek van Rockefeller Center biedt een adembenemend uitzicht. Top of the Rock is helemaal magisch als je vlak voor zonsondergang gaat.
• Aan Times Square zit de grootste of op één na grootste speelgoedwinkel ter wereld. Dit filiaal van Toys "R" U is het vlaggeschip van de keten en strijd samen met Hamley's in Londen om de titel van grootste speelgoedwinkel ter wereld.
Times Square moet je zeker in de avonduren een keer gezien hebben, als het neon meer licht geeft dan de zon overdag.
• Alles weten over Ground Zero? Tijdens een wandeltour door Ground Zero wordt 9/11 belicht, maar ook de ontwikkeling van het gebied na de aanslagen
• In New York kun je deelnemen aan een zogenaamde gospeltour, waarbij je behalve de geschiedenis van Harlem ook een kerk gaat bezoeken waar een gospelkoor prachtige gospelmuziek laat horen. Ga niet op eigen houtje naar een kerk om een gospelmis bij te wonen.
• New York is prima vanaf het water te verkennen. Er zijn speciale toeristische boottochten die rondom Manhattan varen. Zo'n boottocht vertrekt vanaf Per 83 en duurt ongeveer 3 uur.
• Naast Top of the Rock kun je ook het Empire State Building kiezen om van een fraai uitzicht over New York te genieten
• Het Meatpacking District op Manhattan is helemaal hip & happening. Een bezoekje aan deze plek waar nog niet zo lang geleden vleesverwerkingsbedrijven gevestigd waren is dan ook een must.
• Een andere wijk die je niet over mag slaan is Chinatown. Met ongeveer 300.000 inwoners is dit tegenwoordig de grootste Chinese wijk ter wereld, buiten China natuurlijk.
• New York is een uitstekende stad om met kinderen te bezoeken. Er is voldoende te zien en te doen voor kinderen van alle leeftijden.
• Central Park is het immense groene hart van Manhattan. Hier kom je om te wandelen, te fietsen, te sporten, te ontspannen of te picknicken.
• Brooklyn Bridge is een negentiende eeuwse brug die Brooklyn met Manhattan verbindt. Als je over deze brug richting Manhattan wandelt dan heb je een mooi uitzicht op Manhattan. Doe dit bij voorkeur in de ochtend, dan heb je de zon in de rug en krijg je mooiere foto's.
• Centraal op Manhattan ligt Grand Central Terminal New York. Dit is het grootste treinstation ter wereld en een belangrijke bezienswaardigheid van de stad.
• New York telt meerdere musea die zeker de moeite waard zijn. Onze persoonlijke favorieten zijn het Metropolitan Museum of Art, het Museum of Modern Art, het American Museum of Natural History en het Guggenheim Museum.
• High Line Park is een vrij recent aangelegd stadspark, dat uniek in haar soort is. High Line is aangelegd boven de straat, op een oud traject van een verhoogde spoorlijn. Een uniek park in een unieke stad.
• Coney Island is een schiereiland met stranden, attracties en ander vertier. Daarnaast heeft Coney Island ook vooral een woonfunctie.
• Saint Patrick's Cathedral is een ruim honderd meter hoge kathedraal gelegen aan Fifth Avenue op Manhattan. Alleen al vanwege de ligging tussen de wolkenkrabbers zou je dit rooms-katholieke bouwwerk moeten zien.
• De Chrysler Building is één van de meest herkenbare gebouwen van New York City. Dat komt vooral door de opvallende spits op de wolkenkrabber. De Chrysler Building stamt uit 1930 en is ontworpen in de zogenaamde Art Deco-stijl. Gedurende korte tijd was het gebouw met zijn hoogte van 319 meter het hoogste gebouw ter wereld.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer New York City"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van New York City

 

Wist je dat... ... New York City ooit van Nederland was? Het heette toen nog Nieuw Amsterdam.
Cultuur  
Zomerzonbestemming (geen echte zonbestemming, maar wel zomerse dagen)
Winterzonbestemming  
Wintersportbestemming (er zijn hier geen bergen om te skiën)
Uitgaan  
Winkelen (shop 'till you drop)
Stranden (geen)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (mede afhankelijk van de dollarkoers)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie 

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl