Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Frankrijk / Lot-et-Garonne

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Lot-et-Garonne?
klimaatinfo Lot-et-Garonne
beste reistijd zonvakantie
informatie Lot-et-Garonne

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Lot-et-Garonne
Lot-et-Garonne is een departement in het zuidwesten van Frankrijk. Het gebied ligt tussen de grote steden Bordeaux en Toulouse. Het is vernoemt naar de twee belangrijke rivieren in dit gebied: de Lot en de Garonne. Het departement is ruim vijfduizend vierkante kilometer groot en telt minder dan vierhonderd duizend inwoners. Met een bevolkingsdichtheid van slechts 63 inwoners per vierkante kilometer is het gebied een stuk minder dicht bevolkt dan Nederland. De provincie Zuid-Holland heeft een bevolkingsdichtheid die maar liefst twintig keer zo hoog is als die van Lot-et-Garonne. Zelfs onze rustige provincies Drenthe, Groningen en Friesland tellen gemiddeld bijna drie tot vier keer zoveel inwoners per vierkante kilometers. Die ruimte zie je en voel je in Lot-et-Garonne. Het landschap wordt vooral bepaald door heuvelachtige structuren met daarop vooral landbouwgrond, wat bossen, twee duidelijk aanwezige rivieren en vooral veel schattige Franse dorpjes. Veel dorpen in deze regio vinden hun oorsprong in het Romeinse tijdperk of de Middeleeuwen.

De departementshoofdstad is Agen, gelegen aan de noordzijde van rivier La Garonne in het zuidoosten van Lot-et-Garonne. Agen is ondanks de slechts ruim dertig duizend inwoners wel een echte stad. Agen voelt vanwege de belangrijke regionale functie ook groter aan dan dat het is. Hier vind je de winkels, hotels en restaurants van een groot aantal bekende ketens die in Frankrijk actief zijn. In Agen moet je zijn als je wilt winkelen, om dingen te regelen, om van het stadse leven te genieten. Andere grotere plaatsen zijn Villeneuve-sur-Lot, Marmande en Nérac.

De dorpen in het departement Lot-et-Garonne zijn vrijwel allemaal traditioneel ingericht. Centraal gelegen vind je een markt of plein met daar vlak in de buurt een kerk. Vooral de oudere dorpen hebben een duidelijk aanwezige versterkingswand of muur rondom het centrum staan. De huizen die daar buiten staan zijn vooral in de afgelopen twee eeuwen gebouwd. Mooie plaatsjes met een authentieke dorpskern, een prachtig uitzicht of een bastide zijn Puymirol, Pujols, Penne d'Agenais, Moirax, Tournon d'Agenais, Layrac, Laroque-Timbaut en Duras. Dit is slechts een greep uit de vele plaatsjes die de moeite waard zijn om te bezoeken.

In de regio vind je relatief veel boeren en bedrijven die op basis van wat de boeren verbouwen allerlei mooie streekproducten produceren. Binnen Lot-et-Garonne vind je diverse wijngebieden, een grote veestapel (de lokale Blonde Aquitaine koeien) en wordt er vooral veel fruit en groente geteeld. Een typisch streekproduct wat je ook heel veel tegenkomt op markten, feesten en in restaurants zijn pruimen. Deze vrucht wordt in gedroogde vorm in veel lokale gerechten gebruikt.

Opvallend is dat hoewel het voor toeristen een zeer interessant gebied is je zelden het gevoel hebt dat je in een supertoeristisch gebied terecht gekomen bent. Met uitzondering van een enkele plek waar zich vooral toeristen concentreren heb je vrijwel overal het gevoel in "het echte Frankrijk" terecht gekomen te zijn. Je mengt je hier prima tussen de lokale bevolking die over het algemeen vriendelijk, beleefd en gastvrij is. Het imago van botte Fransen die niet bereid zijn Engels te spreken wordt in deze streek zelden tot nooit bevestigd.

Reizen naar Lot-et-Garonne per auto
De meeste bezoekers aan deze streek zullen met een auto (of camper) reizen. Vanaf Nederland is de afstand gemiddeld zo'n duizend tot dertienhonderd kilometer, afhankelijk van je vertrekpunt en je reisdoel. De route naar dit gebied zal je in vrijwel alle gevallen langs Parijs brengen, wat zeker op drukke dagen vertraging als gevolg van files en verkeersdrukte op kan leveren. Op de drukke dagen in het vakantieseizoen (de zogenaamde zwarte en rode zaterdagen) kun je op de A10 en A20 tussen Parijs en Toulouse ook de nodige verkeersproblemen verwachten.
De wegen zijn van uitstekende kwaliteit en wie de snelste route wil nemen zal ongeveer de helft van de route in Frankrijk afleggen over tolwegen. Het laatste deel van de route zal in vrijwel alle gevallen niet over de snelweg plaatsvinden, tenzij je bestemming langs snelweg A62 ligt. Autorijden in Lot-et-Garonne betekent lichte hoogteverschillen als gevolg van het heuvelachtige landschap. De meeste dalingen en stijgingen beperken zich tot een hellingspercentage van 5 tot 6 procent. Slechts een enkel stukje route kan steiler zijn. Zoals in elk heuvelachtig gebied zul je hier ook met redelijk wat bochten te maken krijgen, zonder dat je tientallen kilometers lang haarspeldbochten zult moeten trotseren.
per trein
Net als elders in Frankrijk heeft ook deze streek een goed treinnetwerk. De grotere plaatsen liggen vrijwel allemaal langs een spoor en zelfs een aantal kleinere dorpjes heeft een eigen station. Wie vanuit Nederland reist kan via Parijs met de TGV naar Bordeaux reizen, vanuit Bordeaux gaat er onder andere een snelle trein naar Agen maar vertrekken er ook normale spoorlijnen naar Lot-et-Garonne. Wie vanuit Nederland naar deze streek reist zal waarschijnlijk zo'n 4 tot 5 keer over moeten stappen.
per vliegtuig
Wie wil vliegen kan vliegen naar Bordeaux, Bergerac of Toulouse. In alle gevallen is er nog een aanzienlijke reistijd naar de eindbestemming in Lot-et-Garonne. Reken op minstens anderhalf uur rijden, uiteraard afhankelijk van de aanvliegluchthaven en de plaats in Lot-et-Garonne.
Vluchttijd Een rechtstreekse vlucht van Nederland of België naar Bordeaux of Bergerac duurt gemiddeld iets meer dan een uur. Een overstap in Parijs of elders kan de reistijd flink doen oplopen, zeker als het reisschema niet zo gunstig is.
Overnachten In Lot-et-Garonne moet je niet teveel zoeken naar grote concentraties aan grote hotels. Dit is de streek van de romantische hotels, de campings en de gîtes. Een gîte is een verbouwde boerderijwoning of arbeiderswoning die geschikt gemaakt is voor de verhuur als vakantiehuisje of appartement. In heel Frankrijk vind je meer dan vijftigduizend gîtes, waarvan er een redelijk aantal in het zuidwesten van het land te vinden zijn.
Hotels vind je hier vooral in twee soorten. Wie echt de streek bezoekt zal vooral aangewezen zijn op kleinschalige hotels, die vooral in de twee, drie en viersterrencategorie zullen vallen. Grote luxe zakenhotels vind je hier amper. Wel vind je langs de autosnelwegen een aantal hotels van ketens die vooral gebruikt worden als doorreishotel (voor 1 nacht).
Het gros van de bezoekers aan de streek Lot-et-Garonne zal vertoeven op campings. Naast een aantal grotere en middelgrote campings kun je hier vooral veel kleinschalige campings vinden. Veel van deze campings zijn zogenaamde boerderijcampings waarbij je overnacht op voormalige akkers of weilanden van een boerderij. De reden waarom deze vorm van kamperen zo veel voorkomt is vooral te vinden in de soepele regels waarmee je zo'n camping kunt beginnen.
Reizen in Lot-et-Garonne De meeste mensen die Lot-et-Garonne bezoeken zullen dat met de eigen auto doen. Verplaatsen binnen de regio zal dan ook hoofdzakelijk met de auto gebeuren. Wie gaat autorijden in deze streek zal ervaren dat vrijwel alle wegen te maken hebben met bochten en hoogteverschillen als gevolg van het heuvelachtige landschap. Dit effect is het minste langs de rivieren Lot en Garonne.
Met de trein kun je je ook prima verplaatsen. De belangrijkste plaatsen zoals Agen, Villeneuve-sur-Lot en Marmande zijn spoorlijnen met elkaar verbonden. Redelijk wat kleinere plaatsen hebben ook hun eigen treinstation. Reizen met de bus is voor toeristen vrijwel niet interessant. Serieuze busnetwerken vind je slechts in de drie plaatsen Agen, Marmande en Villeneuve-Sur-Lot.
Douane & documenten Een geldig paspoort of identiteitskaart is vereist.
Het invoeren van alle soorten drugs is strafbaar.
Reisseizoen & klimaat Het vakantieseizoen in Lot-et-Garonne valt in de maanden juli en augustus. De andere maanden is het minder druk, sommige campings zijn zelfs gesloten buiten het hoogseizoen. In juli en augustus is het over het algemeen aangenaam zomers weer. Het gematigde zeeklimaat zorgt voor temperaturen die overdag minimaal rond de 17/18 graden liggen maar ook uit kunnen schieten naar ruim boven de dertig graden. Gemiddeld liggen de temperaturen in de zomermaanden overdag tussen de 25 en 33 graden. 's Nachts kan het afkoelen naar tien tot vijftien graden maar vooral in de maand juli zijn ook zwoele nachten met temperaturen die rond de twintig graden blijven hangen goed mogelijk. Door de ligging in het zuidwesten van Frankrijk is er altijd kans op storingen die soms zware regen- en onweersbuien voort kunnen brengen. Lokaal kunnen er op instabiele dagen flinke verschillen in hoeveelheid neerslag en weerbeeld voor komen. Op de ene plek kan het zonnig zijn met 23 graden terwijl twintig kilometer verderop er flinke hoosbuien kunnen vallen terwijl de thermometer de vijftien graden net haalt.
In de herfst neemt de kans op neerslag toe en daalt de temperatuur, met name in de nachten. September kent vaak nog een groot aantal aangename nazomerdagen met zonnig weer. Gedurende de wintermaanden is het redelijk mild. Overdag ligt de temperatuur gemiddeld rond de 10-11 graden en 's nachts blijft vorst meestal beperkt tot lichte vorst aan de grond. Hoewel de wintermaanden een stuk somberder zijn dan de zomers is het gebied met gemiddeld drie zonuren per dag relatief zonnig, zeker in verhouding met Nederland en België. In het voorjaar klimmen de temperaturen geleidelijk tot boven de twintig graden en daalt de neerslagkans.
Op het klimaat van Lot-et-Garonne lees je uitgebreide klimaatinformatie voor deze streek inclusief gedetailleerde klimaattabellen.

Op de Frankrijk zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Lot-et-Garonne.
 

Klimaattabel
 

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand temp. zeewater
in °C
januari 10 3 3 16 n.v.t.
februari 11 4 4 14 n.v.t.
maart 14 4 5 15 n.v.t.
april 17 7 6 16 n.v.t.
mei 20 9 7 14 n.v.t.
juni 24 12 8 12 n.v.t.
juli 27 16 9 11 n.v.t.
augustus 26 15 8 12 n.v.t.
september 25 12 7 13 n.v.t.
oktober 19 10 5 13 n.v.t.
november 15 6 3 14 n.v.t.
december 10 3 3 16 n.v.t.
Geld De monetaire eenheid in Lot-et-Garonne (Frankrijk) is de euro (€). In de grote plaatsen zijn voldoende geldautomaten te vinden, in de kleine dorpen vind je echter niet altijd een geldautomaat. Mogelijk moet je daarom naar een nabijgelegen plaats rijden om geld te pinnen.
Creditcards worden op redelijk wat plekken geaccepteerd.
Fooien Fooien geven is vrij gebruikelijk. Geef obers een fooi van 5 tot 10%. Taxichauffeurs verwachten 10% "drinkgeld" bovenop de meterprijs. Ook kruiers en kamermeisjes verwachten een fooi van 2 tot 3 euro per koffer of dag.
Tijdsverschil Er is geen tijdsverschil tussen Lot-et-Garonne (Frankrijk) en Nederland.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari -  Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
8 mei - Bevrijdingsdag
14 juli - Nationale Feestdag (quatorze juliet)
1 november - Allerheiligen
11 november - Wapenstilstandsdag
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Carnaval (februari/maart)
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Pinksteren (mei/juni)

Buiten de officiële feestdagen kennen veel dorpen en steden hun eigen feesten, die vooral in de zomer gehouden worden. In sommige plaatsen is het een wekelijks terugkerend feest. De kleine dorpen beperken het meestal tot één feestweekeinde met diverse feestelijke activiteiten. Dit weekend valt meestal in de tweede helft van augustus.

Taal In Lot-et-Garonne wordt Frans gesproken. In steeds meer hotels, op campings en door bedienend personeel in de horeca wordt redelijk Engels gesproken. Ook de verkopers op dorpsfeesten en markten spreken steeds vaker Engels. Je moet er echter van uit aan dat niet iedereen hier de Engelse taal machtig is. Zorg er daarom voor dat je je in ieder geval een beetje kunt redden met wat basis Frans.
Gezondheid De medische voorzieningen in Frankrijk zijn goed. Er zijn meerdere medische posten, apotheken en tandartspraktijken. Indien je buitenaf of in een klein dorp verblijft kan het zo zijn dat je voor medische hulp wat verder moet reizen.
Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden om bepaalde medische kosten en terugreizen naar huis vergoed te krijgen.
Het kraanwater is drinkbaar maar naar Nederlandse maatstaven minder lekker, waardoor je ervoor kunt kiezen om flessen mineraalwater te kopen.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Frankrijk is 0033
Het kiesnummer voor Nederland vanuit
Parijs is 0031
Mobiel bellen in
Frankrijk is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Als je buiten de bebouwde kom bent dan kan het signaal van het mobiele netwerk van mindere kwaliteit zijn waardoor een gesprek moeilijker op te bouwen is of zomaar verbroken kan worden.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt in Frankrijk dezelfde stekkers als in Nederland.
Veiligheid

- In de periode mei tot en met september kan de zonkracht sterk zijn waardoor onbeschermd zonnen of buiten lopen gemakkelijk kan resulteren in verbranding van de huid. Goed smeren met zonnebrandcrème is daarom een must, het liefst met een hoge beschermingsfactor. Probeer tevens tussen 11 en 15 uur niet te zonnebaden.
- De kans om te maken te krijgen met kleine criminaliteit is hier kleiner dan in Nederland.
- De wegen zijn goed, maar wie hier de weg niet kent kan verrast worden door onoverzichtelijke bochten, steile hellingen en soms een stuk slecht onderhouden wegdek. Defensief en hoffelijk autorijden is daarom van belang
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Let op! - Wie gaat wandelen of fietsen in Lot-et-Garonne moet altijd rekening houden met de mogelijke kans op een weersomslag.
Tips (zien & doen) - het grootste pretpark van de regio is Walibi in Agen
- Pujols is een oud vestingstadje met diverse galerietjes en een mooi uitzicht over de Lot
- Lot-et-Garonne is een uitstekend wijngebied en kent dan ook tientallen wijnhuizen die over het algemeen uitstekende wijnen voortbrengen. Een aantal wijnhuizen en wijnkastelen biedt de mogelijkheid tot een korte rondleiding, aangevuld met het proeven van wijnen en uiteraard de mogelijkheid om de wijnen die men geproefd heeft aan te schaffen
- kanovaren kun je op diverse plekken binnen de regio. Houd er rekening meer dat je bijvoorbeeld op het Canal de Garonne vrijwel geen voordeel van stroming hebt waardoor je de hele afstand op roeikracht moet afleggen
- grote delen van de streek zijn uitermate goed geschikt om te fietsen. Er zijn een aantal uitstekende fietspaden, onder andere langs de Canal de Garonne en langs de lot
- Villascopia bij Agen is een museum dat helemaal rondom een belangrijke archeologische vindplaats gebouwd is. De bijna duizend vierkante meter grote thermen uit het Romeinse tijdperk zijn leerzaam voor jong en oud
- in de zomermaanden kun je in Puymirol op zaterdagavonden een dorpsfeest bezoeken waarbij je genietend van lokale gerechten de valei kunt overzien
- een kasteel bezoeken? De kastelen Château fort de Bonaguil bij Fumel en Château de Duras bij de gelijknamige plaats Duras zijn zeker de moeite waard
- bij Brugnac vind je hier "La ferme du chadron magique". Deze boerderij die ontstaan is in de jaren zeventig om het eigen gezin te voorzien van eten en drinken is uitgegroeid tot een toeristische attracties waar je geiten kunt melken, schapen kunt voeren en brood kunt bakken
- je vind hier meerdere musea die helemaal gebaseerd zijn op streekproducten. Zo heb je in Lafitte-sur-Lot het pruimenmuseum, in Gramont het honingmuseum en in Frespech het Musée de Foie Gras
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Lot-et-Garonne"
Wist je dat... ... de pelgrimsroute vanaf Le Puy naar Santiago de Compostela door Lot-et-Garonne loopt
... Lot-et-Garonne door het heuvelachtige landschap grote variaties kent aan het weerbeeld dat tegelijkertijd op verschillende plaatsen heerst
Cultuur (veel authentieke dorpjes)
Zomerzonbestemming (geen garantie op mooi weer, maar over het algemeen erg aangenaam)
Winterzonbestemming (te koud)
Wintersportbestemming (te warm)
Uitgaan (beperkt uitgaansleven)
Winkelen (alleen in grotere plaatsen)
Stranden (geen kustgebied)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (gemiddeld goedkoper dan Nederland)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie 

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl