Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Frankrijk / Loir-et-Cher

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Loir-et-Cher?
Loir-et-Cher hotspots
klimaatinfo Loir-et-Cher
beste reistijd zonvakantie
Kasteel van Chambord

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Loir-et-Cher
De regio Indre-et -cher is een departement in Frankrijk. Het departement ontstond na de Franse revolutie toen de oude structuur van provincies werd vervangen. De regio wordt doorkruist door zijn belangrijkste rivieren de Loire en een vertakking daarvan de Cher. Deze rivier zorgde in het verleden ook voor de grote welvaart van de streek. De rivier vormde een uitstekend en snel transportmiddel in vroegere tijde en de vruchtbare oevers voorzagen de mensen in de streek van talrijke verse producten. De Romeinen herkende de vruchtbaarheid van de streek al en lieten er op sommige steile oever wijnranken groeien. In de middeleeuwen werden er op strategische plaatsten hier kastelen gebouwd om de Engelsen te weerstaan in de honderdjarige oorlog, in latere eeuwen werden de oevers van de Cher en Loire vooral gebruikt voor de bouw van enorme buitenhuizen, dienend voor de rijke adel die hier kwamen jagen en brassen. Het prachtige kasteel Chambord is daar een erg mooi voorbeeld van en een aanrader als u in de regio bent. Al deze kastelen maken de regio dan ook erg geliefd bij toeristen. Het glooiende landschap met zijn bossen en kastelen en middeleeuwse dorpjes doen je soms heel even terug in de tijd wanen. De vallei van Loire staat met dit gedeelte dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Al rijdend met de auto of op de fiets kom je veel van die kastelen tegen. Er liggen ruim honderd kastelen in het gebied. Naast de mooie kastelen zijn er verschillende middeleeuwse stadjes en dorpjes te vinden. Een mooi voorbeeld hiervan is de oude stad Blois. Hier kronkelen de kleine middeleeuwse straatjes zich langzaam langs de oever van de rivier omhoog. De oude middeleeuwse huizen zijn goed bewaard gebleven. Blois kent nog de echt oude middeleeuwse sfeer. De oude kathedraal en het Jacobijnen klooster zijn maar een van de vele bezienswaardigheden die je terug kunt vinden in de oude stad. Naast al die kunst en cultuur is het ook prima actief bewegen in het departement. Er worden verschillende geleide rondwandelingen gehouden in de bossen (naast de vaste routes natuurlijk), en het is er heerlijk fietsen. Langs de rivier zijn verschillende fietspaden en routes aangelegd. Langs de de rivier zelf zijn de paden voornamelijk vak. Fiets men echter wat meer het binnenland in dan kan men soms wat pittige heuveltjes tegenkomen. Na al die activiteiten is het natuurlijk heerlijk genieten van een goed glas wijn en een lekker kaasje. De regio heeft genoeg specialiteiten de een lekkerbek zullen kunnen bekoren. Vergeet vooral niet op de plaatselijke markt goed rond te neuzen en te proeven van al het heerlijkst wat dit departement te bieden heeft.

Reizen naar Loir-et-Cher Per vliegtuig
In de Loir-et-Cher bevinden zich geen grote vliegvelden waarop chartermaatschappijen vliegen. Het grootste vliegveld in de buurt van dit departement is het Val de Loire Airport bij de stad Tours in het departement Indre-et-loire. Op dit vliegveld worden echter geen vluchten vanuit Nederland uitgevoerd. Wie toch men het vliegtuig deze regio wil bereiken zal op de Luchthaven Nantes Atlantique in Nantes of Parijs-Charles de Gaulle Airport bij Parijs moeten vliegen. Hierna moet men nog 1,5 uur tot 2 uur in de auto zitten voordat men in de Loir-et-Cher is.
Per spoor
Vanuit Nederland kun je het beste eerst de Thalys nemen richting Parijs om de Loir-et-Cher te bereiken. Na aankomst in Parijs kunt u het beste de TGV richting Blois pakken en daarna u weg vervolgen naar één van de kleinere treinstations in de omgeving. De plaatsen Gièvres, Villefranche sur Cher, Noyers sur Cher, Sougé, Onzain en Selles St Denis hebben allemaal hun eigen treinstation die allemaal rechtstreeks of met een overstap vanuit Blois te bereiken zijn. De stad Vendôme is ook in het bezit van een eigen TGV station
Met de bus
Er vertrekken vanuit Nederland en België meerdere georganiseerde busreizen. De meeste van deze busreizen doen in enkele dagen meerder kastelen aan en brengen een bezoek aan de wijnboer of gaan kijken bij een lokale kaasmakerij. Enkele van deze busreizen verzorgen ook fietsvakanties in de Loir-et-Cher.
Met de auto
De meeste toeristen komen naar de Loir-et-Cher met de auto. Vanaf Utrecht is het ongeveer 650 kilometer naar de hoofdstad Blois. De reis zal dan zonder onderbrekingen ongeveer 6,5 uur duren. Vanuit Nederland en België houd men eerst Parijs aan en op de Périphérique houdt men eerst Bordeaux-Nantes aan totdat Orléans op de borden verschijnt. Vanaf Orléans staat Blois al aangegeven. In Frankrijk gelden enkele verkeersregels die wij niet kennen zo is flitspaalsignalering sinds 2012 verboden op je navigatie.
Vluchttijd Je vliegt vanuit Nederland ongeveer in 1,5 uur naar de Luchthaven Nantes Atlantique, naar Parijs-Charles de Gaulle Airport is dit ietsjes korter.
Overnachten Een van de mooiste manieren om de nacht door te brengen in de Loir-et-Cher is in een Chambre D’hote. Deze Chambre D'hotes zijn er in allerlei vormen en stijlen te vinden. Zo kun je er in een eenvoudig appartement overnachten maar ook in een torenkamer van een middeleeuws kasteel. Vakantiehuizen zijn er in verschillende grote en prijsklassen door het gehele departement te vinden. Het grote voordeel hiervan is dat je meestal erg privé zit. Een aantal van deze vakantiewoningen zijn voorzien van een privé zwembad. In het gehele departement zijn er iets meer dan 100 hotels te vinden waarvan de meeste in de hoofdstad Blois staan. Verder is er in ieder dorp of stad hier wel een klein hotel te vinden. Grote hotel ketens zul je hier echter niet veel tegenkomen. In de Loir-et-Cher zijn meerdere campings te vinden, verdeeld over het hele departement al zullen de meeste in de buurt van een rivier te vinden zijn. Een aantal van deze campings hebben een vijf sterren status met de daarbij behorende accommodaties en voorzieningen. Er zijn hier ook enkele boerencampings te vinden waarbij men achter de schuur van de plaatselijke boer de tent mag opzetten.
Reizen in Loir-et-Cher De mooiste manier om de Loir-et-Cher te verkennen is met de fiets. Op deze manier kom je op plaatsen die je anders gemist zou hebben. De wetenschap dat er om iedere hoek een kasteel kan opdoemen, geeft een extra dimensie aan het fietsen in de streek. Het grootste gedeelte van de fietspaden is hier in goede kwaliteit. Al kan men soms wegen tegenkomen waar men zonder waarschuwing van het asfalt op een onverharde zandweg terecht komt. Men dien ter zeker in de dorpen en steden rekening mee te houden dat hier voor fietsers vaak de zelfde verkeersregels gelden als voor automobilisten. Naast het fietsen is de streek per auto verkennen ook een aanrader. Men dient er wel rekening mee te houden dat een aantal van de historische centrums autovrij zijn. De gene die dat niet zijn hebben veel smalle straatjes die voornamelijk uit eenrichtingverkeer bestaan. De meeste parkeerplaatsen in de buurt van toeristische trekpleisters en dorpjes en steden zijn betaald. De busmaatschappij Transports du Loir-et-Cher lokaal afgekort als TLC verzorgt hier de plaatselijke busdiensten en hebben vaak ook naar de grootste toeristische bestemmingen een buslijn.
Douane & documenten Frankrijk behoort tot de Schengenlanden waardoor de grenscontroles verdwenen zijn. Men dien echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs. Het bezitten of verhandelen van verdovende middelen is hier verboden.
Reisseizoen & klimaat DDe Loir-et-Cher heeft een gematigd maritiem klimaat. De Atlantische Oceaan heeft een grote invloed op het klimaat in de Loir-et-Cher. Deze invloed zorgt ervoor dat de wintermaanden her net ets minder koud zijn dan men zou verwachten en de temperaturen in de hoogzomermaanden wat getemperd worden. Hierdoor komen in de zomermaanden temperaturen boven de 30 graden Celsius niet al te veel voor. Als er dan toch een vorstperiode voorkomt zal de neerslag hier voornamelijk uit sneeuw en ijzel bestaan. De gemiddelde jaarlijkse neerslag is hier tamelijk hoog. Het waait hier vaak en op de hoger gelegen gedeeltes van Loir-et-Cher kan deze wind stevig zijn.
De zomermaanden en de late lentemaanden zijn de beste periode om de Loir-et-Cher te bezoeken. In deze periode zijn alle toeristische trekpleisters van deze regio de gehele dag geopend. In de periode worden er in de vele dorpen en kastelen meerdere activiteiten, markten en tentoonstellingen georganiseerd. Het enige nadeel in deze periode is dat het bij de populairste toeristische attracties erg druk kan zijn.
Op het klimaat van Loir-et-Cher lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief gedetailleerde klimaattabellen.

Op de Frankrijk zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Loir-et-Cher.
 

Klimaattabel
 

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand temp. zeewater
in °C
januari 7 1 2 17 n.v.t.
februari 8 2 3 15 n.v.t.
maart 12 3 4 15 n.v.t.
april 15 5 6 14 n.v.t.
mei 18 8 6 16 n.v.t.
juni 22 11 8 12 n.v.t.
juli 25 13 8 10 n.v.t.
augustus 24 13 7 11 n.v.t.
september 22 11 6 11 n.v.t.
oktober 17 8 4 13 n.v.t.
november 11 4 3 16 n.v.t.
december 7 2 2 16 n.v.t.
Geld De euro (EUR) is in de Loir-et-Cher net als in Nederland het enige wettige betaalmiddel. In de grotere plaatsen zijn er over het algemeen genoeg pinautomaten en banken te vinden. In de kleine dorpjes zijn deze vaal schaars. Het is daarom verstandig om ervoor te zorgen dat men genoeg contanten bijheeft. In de meeste hotels, winkels en restaurants kunt u gewoon met uw Nederlandse pinpas of creditcard terecht.
Fooien Na een diner, lunch of cafébezoek is het hier de gewoonte om een fooi te geven. De hoogte van deze fooi schommelt tussen de 5 en 10 procent van de rekening. Hierbij mag er je echter wel rekening mee houden hoe goed of slecht de service was en de kwaliteit van de producten. Taxichauffeurs zijn gewend om ongeveer 10 procent van de ritprijs te krijgen. In de hotels krijgen de kamermeisjes kruiers en portiers gewoonlijk ook een fooi.
Tijdsverschil Doordat Frankrijk en Nederland in de zelfde tijdzone liggen is er geen tijdsverschil tussen deze twee landen.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari -  Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
8 mei - Bevrijdingsdag
14 juli - Nationale Feestdag (quatorze juliet)
1 november - Allerheiligen
11 november - Wapenstilstandsdag
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Carnaval (februari/maart)
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Pinksteren (mei/juni)
Taal Net als de rest van Frankrijk is Frans de voertaal in het departement Loir-et-Cher. Voor het grootste deel van de bevolking hier is dit ook de enige taal die ze machtig zijn. De lokale bevolking die in de horeca of in de toeristen industrie werkzaam zijn spreken over het algemeen redelijk goed Engels. Het is handig als je Frankrijk bezoek om de basis beginselen van de Franse taal machtig te zijn. Je kunt jezelf hier ook redelijk redden met je handen en voeten.
Gezondheid De medische voorzieningen in Frankrijk zijn goed. Er zijn meerdere medische posten, apotheken en tandartspraktijken. Indien je buitenaf of in een klein dorp verblijft, kan het zo zijn dat je voor medische hulp wat verder moet reizen.
Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden om bepaalde medische kosten en terugreizen naar huis vergoed te krijgen.
Het kraanwater is drinkbaar maar naar Nederlandse maatstaven minder lekker, waardoor je ervoor kunt kiezen om flessen mineraalwater te kopen.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Frankrijk is 0033
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Frankrijk is 0031
Alle Nederlandse providers hebben een normale dekking in Frankrijk en zo gauw je over de grens bent schakel je over naar het lokale netwerk. Het is wel handig om van te voren het tarief van jou provider in Frankrijk te checken. Het GSM netwerk is in Frankrijk niet overal even sterke en er zit nog iets meer gaten in als in het Nederlandse. Dit geldt in grotere mate ook voor het 3G netwerk. Veel van de oude vakantiehuizen en Chambre D'otes hebben door hun robuuste bouw binnen geen netwerk waardoor men genoodzaakt is buiten te bellen.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt in Frankrijk dezelfde stekkers als in Nederland.
Veiligheid

- De Franse houden er een andere rijstijl op aan als wij in Nederland gewend zijn
- Hou er bij afgelegen vakantiewoningen rekening mee dat je geen waardevolle spullen in het zicht liggen deze zijn anders een makkelijke prooi voor dieven.
- Op de drukke markten en winkelstraten kunnen er net als in Nederland zakkenrollers actief zijn.
- Sommige van de kleinere oude fietspaden zijn slecht onderhouden waardoor het fietsen hierop gevaarlijk kan zijn
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Let op! - Bij de grootste toeristische trekpleisters kan het in de zomermaanden erg druk zijn
- Bij de meeste plaatsen, dorpen en kastelen moet men betaald parkeren
- Op de plaatselijke markt is het verstandig om eerst goed rond te kijken voordat met tot een aankoop overgaat de prijzen kunnen hier per kraam erg variëren
Tips (zien & doen) - Het kasteel van Chambord wordt tot de mooiste van Frankrijk gerekend en is het gehele jaar te bezoeken.
- Het Zoopark de Beauval, dat tot de mooiste dierentuinen van Frankrijk behoort
- Koop je lokale wijnen niet in de supermarkt maar gelijk bij de plaatselijke wijnboer
- Het Kasteel van Beauregard met zijn galerie des portraits
- De streek staat bekent om zijn geitenkazen, enkele van deze kazen hebben het AOC keurmerk
- De fietspaden langs één van de vele rivieren in deze regio zijn prachtig
- Een bezoek aan het middeleeuwse centrum van Blois mag u zeker niet overslaan
- Het Kasteel van Chaumont-sur-loire waarvan zelfs de stallen prachtig zijn
-In de zomermaanden zijn er verschillende festivals en activiteiten, vaak maakt men gebruik van een van de kastelen als sprookjesachtig decor
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Loir-et-Cher"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Loir-et-Cher

 

Wist je dat... ... Lodewijk XII in Blois is geboren
... Het kasteel van Cheverny model heeft gestaan voor Molensloot, het kasteel van Kuifje
... De domeinen bij het kasteel van Chambord het grootste omheinde park van Europa is
... De omgekeerde appeltaart Tarte-Tatin hier ontstaan is
... Dat volgens sommige bronnen de ronde dubbele wenteltrap in Kasteel Chambord door Leonardo Da Vinci is ontworpen. Hier is echter geen bewijs voor gevonden
... In deze regio voornamelijk witte wijn wordt geproduceerd
Cultuur (prachtige kastelen en authentieke Franse dorpjes)
Zomerzonbestemming (vooral een cultuurbestemming)
Winterzonbestemming  
Wintersportbestemming  
Uitgaan  
Winkelen  
Stranden (geen kustgebied)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil  
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl