Over Landenportal.nllinkpartnersadverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / AziŽ / IndonesiŽ / Java

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Java
bezienswaardigheden Java
beste reistijd zonvakantie
het klimaat van Java
Java nieuws & tips
Java reisadvies
wikipedia
winterzon op Bali
Meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina heeft nog geen sponsor.

Praktische informatie over Java
Java is een eiland behorende tot de republiek IndonesiŽ en is onderdeel van de 6000 kilometer lange Soendaboog, een eilandenketen die loopt van de Andamanen tot aan de Molukken. Java is een eiland van overweldigend natuurschoon en diversiteit van culturen. Het eiland is 132.000 km≤ groot (ruim drie maal zo groot als Nederland) en heeft meer dan 114 miljoen inwoners. Jakarta is de grootste stad op het eiland en tevens ook de hoofdstad van IndonesiŽ. Het is een van de grootste steden van de wereld en als agglomeraat heeft het bijna 50 miljoen inwoners. 65% van de Indonesische bevolking leeft op Java en heeft als gevolg dat het eiland 1 grote smeltkroes is van de vele culturen uit IndonesiŽ. In tegenstelling tot de verwachting dat de zon er altijd schijnt heeft Java door zijn bergachtige omgeving een verscheidenheid van klimaten en is de kans op bewolking vrij groot. In de grote steden kom je vaak gebouwen tegen die nog resten uit de tijd van het Nederlandse kolonialisme. Over heel het eiland treft men tempels en ruÔnes aan uit de Indiase cultuur die meer dan 7 eeuwen zegevierde op Java. Een voorbeeld is de Borobudur die eeuwenlang verscholen en overwoekerd lag in het tropische woud. Nu is het een van de drukst bezochte publiekstrekkers op Midden-Java. Vakmanschappen waar Java cultureel om roemt zijn het maken van batik en wajangpoppen. Maar het in uitvoer brengen van muziek en bijzondere dansen is bij de Javaan met de paplepel ingegoten. Met een reis door Java zal je verbaast zijn in de verscheidenheid die dit eiland biedt.
Reizen naar Java De snelste manier om naar Java te vliegen is met KLM die met 1 tussenlanding rechtstreeks in 15 uur op Jakarta vliegt. Andere maatschappijen zoals Garuda en Singapore Airlines maken een stop in Singapore waar je dient over te stappen. Deze tickets zijn vaak goedkoper dan die van de KLM. Deze tussenstop kan betekenen dat je een paar uur oponthoud tot een overnachting in de desbetreffende plaats kan hebben. Vanuit Amsterdam maak je vaak alleen 1 tussenlanding of tussenstop. Als je vanuit Brussel of DŁsseldorf vertrekt, kan er op 2 tussenlandingen gerekend worden. Vanuit Jakarta kan je eventueel nog een binnenlandse vlucht pakken naar een andere plaats op het eiland.

Luchthavens Java
Bandung, West-Java: Luchthaven Husein Sastranegara Cengkareng,
Bantam / Jakarta: Internationale luchthaven Soekarno-Hatta
Jakarta Halim: Perdanakusuma International Airport
Jogjakarta: Luchthaven Adisucipto
Malang, Oost-Java: Abdul Rachman Saleh Airport
Semarang, Midden-Java: Luchthaven Achmad Yani
Soerabaja, Oost-Java: Internationale Luchthaven Juanda
Surakarta (Solo), Midden-Java: Adisumarmo International Airport

INDONESIň AANBIEDINGEN
VAN
TUI

 

Vluchttijd Een vlucht van Nederland naar Java heeft een minimale reistijd van 15 uur. Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en de vluchtroute kan de reistijd oplopen tot een etmaal. Op de reis naar Java moet minimaal op 1 tussenstop gerekend worden.
Overnachten Moeite kost het niet in IndonesiŽ om een overnachtingsplaats te vinden. Guesthouses, appartementen, hotels met healthspaís. Vrijwel alles is te boek. Je treft accommodaties die vrij eenvoudig en goedkoop zijn, maar ook hotels die een hoge luxe-standaard hebben en westerse prijzen hanteren. Accommodatie in Java is er in overvloed op de toeristische route die veelal van west naar oost loopt. Als je naar de minder toeristische gebieden gaat is de keuze beperkter, maar een simpel hotel of guesthouse behoort altijd nog tot de mogelijkheden.
Reizen in Bali Het verkeer kan met name op West-Java behoorlijk hectisch zijn. Vooral in Jakarta slaat de verbazing toe wat een chaotisch tafereel het verkeer in de stad kan zijn. Buiten de grote steden neemt de verkeersdruk behoorlijk af. Alhoewel het op de lokale verbindingswegen en tolwegen er ook hectisch aan toe kan gaan. Verplaatsen met de auto van west naar oost neemt 3 dagen in beslag over een afstand van 1200 kilometer. In deze zijn kaarten misleidend omdat de conditie van de weg vooral invloed op je reistijd heeft. Met de trein reizen in Java kan in 3 verschillende klasses die zich verplaatsen over 1 enkel spoorlijn. De eerste klas trein heeft over het algemeen voorrang op de rest van de treinen. Lang wachten op een zijspoor heeft dit als gevolg voor de andere klasses als.

Over het algemeen is de kwaliteit van de wegen op Java slecht. Wel zijn er goede tolwegen tussen de grote steden die het verplaatsen per auto een stuk aangenamer maken. Plaatselijk kan je gebruik maken van Bemoís (kleine mini-busjes) en bedjaks (fietstaxiís). Bluebird taxiís zijn de veiligste manier om te reizen zonder in discussie of onderhandeling over de ritprijs te moeten. Het inhuren van een taxi voor een dagtour tegen een vooraf afgesproken tarief is vrij gebruikelijk in dit deel van de wereld.
Andere manieren om je lokaal te verplaatsen zijn de fiets en de scooter waarbij de toegankelijkheid met je omgeving veel groter is.
Een auto huren is mogelijk, maar niet verstandig als je nog nooit op Java hebt gereden. Mocht je dit toch doen, dan is het aan te raden om een oudere huurauto te vragen. Dit baart minder zorgen als er eventueel schade wordt gemaakt. Tevens scheelt dit ook nog in de huurprijs.

Douane & documenten Een geldig paspoort is vereist. Voor toeristen en zakenreizigers dient het paspoort bij aankomst minimaal 6 maanden geldig te zijn.
Als houder van een Nederlands paspoort heb je in veel gevallen een visum nodig om IndonesiŽ te bezoeken. Sinds 9 juni 2015 zijn er een aantal uitzonderingen. Als je IndonesiŽ binnenkomt op ťťn van de volgende luchthavens of zeehavens en maximaal 30 dagen in IndonesiŽ blijft, dan heb je geen visum meer nodig:
Luchthavens :
(1). International Airport Kuala Namu in Medan
(2). International Airport Soekarno-Hatta in Jakarta
(3). International Airport Juanda in Surabaya
(4). International Airport Ngurah Rai in Denpasar
(5). International Airport Hang Nadim in Batam

Zeehavens :
(1). Sri Bintang Pura in Tanjung Pinang
(2). Batam Center in Batam
(3). Sekupang in Batam
(4). Tanjung Uban in tanjung Uban

Mocht je langer dan 30 dagen in IndonesiŽ willen verblijven, via een andere plek IndonesiŽ binnenkomen of voor zaken naar IndonesiŽ reizen, dan heb je nog wel een visum nodig. Deze kun je aanvragen bij de Indonesische Ambassade in Den Haag. Deze geeft je ook het recht om te werken. Je kunt dit ook door gespecialiseerde visumkantoren laten doen.

Bij vertrek uit Nederland mag of moet je;
-geen wapens mee te nemen over de grens, ook al zijn ze niet echt.
-als je meer dan Ä 10.000 vervoert dit aangeven bij de douane.
-geen dierlijke producten, dieren en planten te nemen.
-alcohol en tabak maar in kleine hoeveelheden vervoeren.
- geen eten over de grens meenemen.
Reisseizoen & klimaat Java heeft net als de rest van IndonesiŽ een tropisch klimaat. Kenmerkend voor dit klimaattype zijn de hoge temperaturen en de eveneens hoge relatieve luchtvochtigheid. De zon schijnt zeer frequent. Het droge seizoen loopt van half april tot half november. De zon schijnt gemiddeld 8 uur per dag en de relatieve luchtvochtigheid bedraagt 70 tot 80 %. De gemiddelde dagtemperatuur ligt deze periode rond de 32 graden Celsius. De zeewatertemperatuur is deze periode ongeveer 29 graden Celsius. Het regenseizoen (de moesson) begint half november tot duurt tot half april . Dit seizoen is over het algemeen aangenamer omdat de luchtvochtigheid een stuk lager is en er verfrissende buien vallen aan het einde van de dag. Meestal komen die na 4 uur in de middag voor.
Meer info: alles over het klimaat van Java

Op de Java zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Java.
 

Klimaattabel

Maand

Gemiddelde
dagtemp.
in įC
Gemiddelde
nachttemp.
in įC
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in įC
januari 30 23 4 24 28
februari 31 23 6 23 28
maart 32 23 7 26 29
april 33 23 8 18 30
mei 33 23 8 13 29
juni 32 23 8 14 29
juli 33 22 9 16 29
augustus 33 22 9 17 29
september 33 23 9 16 29
oktober 33 23 8 19 29
november 33 23 7 24 29
december 32 23 6 25 29
Geld De monetaire eenheid op Java is de Rupiah. De koers ervan is erg grimmig en er is veel voordeel te behalen bij het in de gaten houden van de waarde van deze munteenheid. Grote banken zijn er goed te vinden in de grotere steden. En het is er redelijk gewoon dat je je geld wisselt bij wisselkantoortjes (Money Changers) of in je eigen hotel. Houd er rekening mee als je cash geld meeneemt dat het briefgeld er ongeschonden uitziet, dus zonder te veel kreuken en/of vlekken. De euro wordt er graag aangenomen om te wisselen. Mocht je toch gebruik willen maken van een bank, houd rekening met beperkte openingstijden. Ook heeft de Rabobank verschillende kantoren en geldautomaten in IndonesiŽ. Een Nederlandse betaalpas is altijd voorzien van een Maestro-logo. Hiermee kan je bij elke geldautomaat met eenzelfde logo geld uit de muur trekken. Creditcards kunnen vaak alleen maar gebruikt worden in de grotere winkels en hotels. Probeer als je landt in Jakarta op de luchthaven eerst wat geld te wisselen of te pinnen zodat je de eerste dag makkelijker door kan komen. De meeste fraude met betaalpassen ofwel skimmen gebeurd buiten Europa. Dus voorzichtigheid met pinnen is gewenst en doe dit als de situatie dit toelaat binnen bij een grote bank. Bij de meeste banken moet je je betaalprofiel tijdelijk aanpassen naar Ďwereldí om te kunnen pinnen op Java. Doe je dat niet dan kan je geen geld opnemen.
Fooien Een belangrijke bron van inkomsten van de lokale bevolking komt uit fooien. Deze is niet verplicht, maar wel gebruikelijk. Het is tevens een blijk van waardering. In de grotere hotels wordt er vaak al bedieningsgeld doorberekend. Sommige (betere) restaurants doen dit ook. Bekijk daarom goed op je rekening voordat je een fooi achterlaat.
Fooien geven doe je aan chauffeurs, gidsen, bediening en bij mensen waarbij je een fooi geven wenselijk vindt.
Tijdsverschil Op Java is het tijdens onze wintertijd 6 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd (eind maart t/m eind oktober) is het tijdsverschil 5 uur.
Feestdagen Omdat er meerdere tijdskalenders gevoerd worden liggen vele feestdagen niet vast. Veel van deze dagen (gebaseerd op de maankalender) zullen elk jaar gemiddeld 10 dagen eerder zijn.
Hieronder een overzicht van de nationale feestdagen op Java:
1 januari Nieuwjaarsdag. Gekenmerkt door straatfestivals en carnavals.
17 augustus Nationale Onafhankelijkheidsdag
25 december Kerstdag
De volgende feestdagen zijn variabel doordat deze vallen in andere kalenders zoals de maankalender, Chinese en Islamitische kalenders;
-Geboortedag Profeet Mohammad
-Chinees Nieuwjaar
-Goede Vrijdag
-Pinksteren
-Geboortedag Boeddha
-Isra Miíraj hemelvaart Profeet Muhammad
-eerste Suikerfeestdag
-tweede Suikerfeestdag
-Offerfeest
-Islamitisch Nieuwjaar
Een actueel overzicht kan je vinden op beleven.org
Taal Op Java wordt Javaans, Indonesisch, Soendanees, Madoerees en Balisch gesproken. De officiŽle taal op Java is het Bahasa Indonesia en de meest gesproken het Javaans. Ook wordt er in grote getale immigrantentalen gesproken zoals het Chinese Mandarijn.


 

Gezondheid Minstens 2 maanden voordat je naar Java gaat dien je je inentingen te hebben gehaald. Welke dat zijn, is per individu verschillend. Advies hierover vraag je bij een (gespecialiseerde) arts of ziekenhuis zoals de Travel Clinic van het Rotterdamse Havenziekenhuis. Het is handig om in gevallen van reizigersdiarree een antibiotica kuur van norfloxacin, ciprofloxacin of azithromycin bij te hebben. Vraag je dokter om een kuur of koop het bij een Indonesische apotheek in de grote stad (vrij verkrijgbaar). De betere ziekenhuizen zijn te vinden in grotere steden, waar men eveneens terecht kan in de privťklinieken.

Drinkwater
Op Java is het water niet geschikt om uit de kraan te drinken. Het water is er slecht van kwaliteit en erg bitter. Als je leidingwater drinkt kan dit buikkrampen en/of hoofdpijn veroorzaken. Drink daarom alleen maar water uit de fles.

Hieronder een lijst van vaccinaties waarvan de eerste 3 in veel gevallen worden aangeraden:
DTP
Deze vaccinatie wordt aanbevolen voor alle reizigers naar dit land.
Hepatitis A
Deze vaccinatie wordt aanbevolen voor alle reizigers naar dit land.
Buiktyfus
De buiktyfusvaccinatie wordt meestal aanbevolen bij een reisduur van 2 weken of langer voor alle reizigers naar dit land. (bij verblijf langer dan 2 weken)

Hier onder een lijst wat er eventueel ten sprake kan komen:
Hepatitis B
Het vaccinatieadvies is persoonsgebonden. Bespreek met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie voor u zinvol is.
Malaria
In sommige gebieden van IndonesiŽ komt malaria voor, echter in Bali niet. Probeer jezelf beschermen tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Laat je daarom adviseren door een (huis)arts of GGD.
Tuberculose
In dit land bestaat een verhoogd risico op tuberculose. Bespreek met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie of controle op besmetting voor u zinvol is.
Knokkelkoorts
In dit land komt knokkelkoorts voor (dengue). U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten.
RabiŽs
In dit land kan rabiŽs bij zoogdieren voorkomen. Vermijd contact met zoogdieren. Bespreek met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie voor u zinvol is.
In dit land kan Japanse encefalitis voorkomen. Het vaccinatieadvies is persoonsgebonden. Bespreek dit van te voren met een deskundig arts. Het vaccin wordt alleen aangeraden aan mensen die beroepshalve meer dan een maand in risicogebieden werken.
Mazelen
In dit land bestaat een verhoogde kans op mazelen. Vaccinatie wordt aanbevolen voor iedereen die vanaf 1965 is geboren en geen mazelen heeft gehad of niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma is ingeŽnt. Vaccinatie wordt ook aanbevolen aan kinderen ouder dan 6 maanden die nog geen BMR vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma hebben ontvangen.

Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk CoŲrdinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.

Telefoon & GSM Het kengetal voor Nederland naar Java is:
0062 - netnummer zonder nul - abonneenummer.
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Java is 001 of 007 of 008 of 009-31- netnummer zonder nul - abonneenummer.
Dit wijkt af van de 0031 wat in de meeste andere landen gebruikelijk is.
Mobiel bellen is met de meeste GSM-providers mogelijk. De dekking voor mobiele telefoons is over het algemeen zeer goed op Java. Handig is om lokaal een prepaid simkaartje te kopen (simPATI). Deze kan je al voor enkele euroís aanschaffen. Als je er 50.000 Rupiah op toevoegt, kan je deze omzetten in 2 weken mobiel internet via 3G. Zo ben je in ieder geval verzekerd van goed internet voor het geval dat er geen goede wifi-verbindingen beschikbaar zijn. Volgens ingezetenen heb je met simPATI de beste 3G-dekking.
Elektriciteit Op Java worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland met het gangbare voltage van 220V/50Hrz. Een stekkerblok meenemen is aan te raden omdat de contactaansluitingen vaak beperkt zijn.
Veiligheid De Indonesische politiek kan tijdens de verkiezingstijden voor wat onrust zorgen onder de bevolking, dus vermijd politieke demonstraties en protesten. Er hebben in de laatste jaren ook wat terroristische activiteiten plaats gevonden. Dus wees alert op luchthavens, internationale hotels, ambassades en westerse zakelijke locaties.
Naast burger-onrust, terrorisme en kleine criminaliteit is IndonesiŽ ook onderworpen geweest aan natuurrampen. Een grote aardbeving en tsunami troffen een deel van de archipel in december 2004 en een andere aardbeving de stad Yogyakarta in mei 2006. De vulkaan van Mt. Merapi op Java is erg actief, dus wees voorbereid op een snelle evacuatie.

Noodnummers op Java:
Ambulance: 118
Politie : 110

Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor IndonesiŽ of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Let op! - Draag je tas altijd gekruist om tassenroof te voorkomen.
- Drukke restaurants hebben een hoge omloopsnelheid met etenswaren en krijgen daardoor minder de kans om te bederven.
-Zorg dat je voldoende water drinkt (minimaal 2 Š 3 liter per dag)
-Anjing betekent hond. En de codenaam op menukaarten is RT. Veel IndonesiŽrs zien dit als lekkernij.
- Betaal binnenlandse vluchten zoveel mogelijk met je credit card omdat vaak de credit card getoond moet worden bij inchecken (policy bij sommige lokale maatschappijen).
- Wanneer je een boeddhistische tempel bezoekt, kun je beter geen korte broek, shirts zonder mouwen of korte rokjes dragen. Neem een sarong mee in je bagage, want deze komt altijd van pas om ontblote lichaamsdelen af te dekken en toch toegang te krijgen tot de tempel.
-Op Java rijdt het verkeer op Engelse wijze.
- Bij vertrek moet je de toeristen kaart (disembarkment/embarkment card) weer afgeven die je bij binnenkomst afgestempeld in je paspoort meegekregen hebt. Verlies van deze kaart betekent de kans op een flinke boete.
Tips (zien & doen) - Wanneer je lokaal goed wilt eten, vraag bijvoorbeeld aan je chauffeur of lokale gastheer waar hij zou gaan eten. Hoogst waarschijnlijk kom je op andere plekken terecht in plaats van in de toeristische eetgelegenheden.
-Het is de normaalste zaak om af te bieden op de lokale prijzen en wordt ook als gewoonte gezien.
-Maak een bezoek aan het vissersdorpje Pangandaran in West-Java. Het is onder de IndonesiŽrs een populaire reisbestemming waar een gemoedelijke en vriendelijke sfeer hangt. In dit smalle dorp dat aan beide kanten is omgeven door de zee liggen verschillende bars en restaurants. De stranden van Pangandaran zijn breed en bij Pangandaran Baai kun je er fijn zwemmen of genieten van je rust. Wees wel alert voor de gevaarlijke branding en sterke stroming. Met het vallen van de avond zie je in grote getalen de vliegende honden huiswaarts keren naar het vaste land.
-Het is fijn om een toeristische attractie zo vroeg mogelijk te bezoeken. Dit vanwege de aangenamere temperatuur en de in mindere getale aanwezige straatverkopers.
-Laat je verleiden tot een wandeling in Bandung rond Jalan Braga waar de grootste concentratie art-deco gebouwen ter wereld te vinden zijn.
-De berg Bromo is een 2400 meter hoge vulkaan in Oost-Java waarbij je vroeg in het ochtendgloren de beklimming naar de top kan maken. Deze wordt beloond met een geweldig uitzicht over de meren en bergen. Nadat de zon is opgekomen en de toeristen weer zijn vertrokken maak je een plek mee waar rust, ijle lucht en een prachtig kleurenschouwspel heerst.
-Sla de bijzonder mooie waterval "Madakaripura" niet over als je toch bij het Bromo-gebergte bent.
-Dicht bij Yogyakarta vind je de Borobudur. Een Boeddhistische terrassentempel dat omstreeks 800 gebouwd is. Het beeld in reliŽf de 3 levensfases van een boeddhist af. Begin jaren 1900 en later in de jaren 80 heeft de tempel een flinke restauratie ondergaan. Maar nog steeds blijft het behoud van dit wereldwonder een gevecht tegen de zure en harde moessonregens.
-Maak een dagtrip naar de Krakatau. Een vulkaan die zich 40 km van de kust van West-Java bevindt. In 1883 barstte deze uit en staat bekend als de heftigste uitbarsting in de gekende geschiedenis. Nu intensief bestudeerd om de diversiteit aan flora en fauna die er terug keert.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "Meer Java"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Java

 

Wist je dat... ... koelkasten zijn voor de rijkere IndonesiŽr of de restaurants of betere bars.
... affectie mag niet openlijk op straat getoond worden.
... het is de gewoonte als je uitgenodigd bent om te eten de gastheer te laten beginnen. laat altijd een deel van het eten op het bord liggen. Anders denkt men dat je niet genoeg gegeten hebt.
... de IndonesiŽrs drinken hun frisdrank graag lauw.
... samen reizen en niet getrouwd zijn in een moslimland zoals IndonesiŽ wordt gezien als ongehoord.
... bepaalde delen van Jakarta zijn op zondagochtend autoloos.
... 55% van de mensen die op Java wonen zijn werkloos.
... de meeste Indonesische mannen roken al vanaf hun twaalfde jaar. Voornamelijk roken zij kretek-sigaretten. Deze sigaret heeft een speciale geur en is een mengsel van tabak en kruidnagel.
... het kopen en gebruiken van drugs kan tot de doodstraf leiden.
.. Heineken heeft voor de Indonesische markt "Bir Bintang" in het leven geroepen. Dit is de typisch groene fles met dezelfde layout. Alleen de rode kleur en andere tekst is anders van het etiket.
... badminton is de volkssport numero uno in IndonesiŽ en geniet dezelfde status als voetbal in Europa.
Cultuur  
Zomerzonbestemming (heerlijk tropisch weer met kans op een bui)
Winterzonbestemming (warm, maar tevens regenseizoen)
Wintersportbestemming (onmogelijk)
Uitgaan  
Winkelen  
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil  
  Het aantal sterren kan variŽren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl