Over Landenportal.nllinkpartnersadverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / AziŽ / IndonesiŽ

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer IndonesiŽ
beste reistijd zonvakantie
het klimaat van IndonesiŽ
IndonesiŽ nieuws & tips
IndonesiŽ reisadvies
wikipedia
winterzon in IndonesiŽ
Meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina heeft nog geen sponsor.

Praktische informatie over IndonesiŽ
IndonesiŽ is ís werelds grootse eilandenstaat. Het bestaat uit meer dan 17.000 eilanden en het totale landoppervlak bedraagt bijna 2 miljoen km≤. Het omringende zeegebied van IndonesiŽ is zelfs 3 keer zo groter. Van al deze eilanden zijn er zoín 1000 permanent bewoond. Het uitroepen van de staat IndonesiŽ gebeurde op 17 augustus 1945, 2 dagen na de capitulatie van de Japanners. De landsvorm werd een republiek met als eerste president Soekarno. IndonesiŽ heeft geen staatsreligie, echter 86% van de bevolking heeft de islamitische geloofsovertuiging. Kanttekening hierbij is wel dat de religie van een Indonesische inwoner in het paspoort wordt beschreven en men daardoor vaak voor de grootste religie kiest.
Met meer dan 250 miljoen inwoners is IndonesiŽ het 4e grootste land van de wereld. Hiervan leven er 130 miljoen op het eiland Java. De verwachting is dat in de komende 20 jaar de bevolking nog eens met 50 miljoen mensen zal gaan groeien. Van dit immens grote land is Jakarta de hoofdstad. Het is gelegen in het noordwesten op het eiland Java. Hier vind je het politieke, economische en culturele centrum van IndonesiŽ. Het is met 27 miljoen inwoners de 2e grootste stad van de wereld.
IndonesiŽ ligt in the ďRing of FireĒ dat een hoefijzervormig gebied vormt rondom de Grote Oceaan. Het staat bekend om de verhoogde kans op aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Gevolg ervan is dat IndonesiŽ door de ontstane vruchtbare grond van de vulkaanuitbarstingen een uitgebreide flora en fauna kent. En thermaal een onuitputtelijke bron van alternatieve energie bezit. IndonesiŽ is dankzij het klimaat, de prachtige eilanden en de vele bezienswaardigheden een favoriete vakantiebestemming voor vele Nederlanders. Hierbij draagt de eeuwen oude verbintenis tussen Nederland en IndonesiŽ en de vele bloedbanden die er nog zijn zeker aan mee. De voornaamste eilanden die op reis bezocht worden zijn Java en Bali. Maar ook Sumatra, Lombok en Sulawesi zijn erg populair onder de trekkers. De combinatie van de verschillende culturen, vele bezienswaardigheden en het zachte moessonklimaat maken IndonesiŽ tot dit bijzondere land. IndonesiŽ wordt ook wel niet voor niets ďde Gordel van SmaragdĒ genoemd.

Plaatsen/eilanden in IndonesiŽ
Over de volgende bestemmingen in IndonesiŽ is op deze site uitgebreide informatie beschikbaar:
Bali

Java

Reizen naar IndonesiŽ De snelste manier om naar IndonesiŽ te vliegen is met KLM die met 1 tussenlanding rechtstreeks in 15 uur op Jakarta aan vliegt. Andere maatschappijen zoals Garuda en Singapore Airlines maken een stop in Singapore waar je dient over te stappen. Deze tickets zijn vaak enkele honderden euroís goedkoper dan die van de KLM. Deze tussenstop kan betekenen dat je een paar uur oponthoud tot een overnachting in de desbetreffende plaats kan hebben. Vanuit Amsterdam maak je vaak alleen 1 tussenlanding of tussenstop. Als je vanuit Brussel of DŁsseldorf vertrekt, kan er op 2 tussenlandingen gerekend worden. Vanuit Jakarta kun je met een binnenlandse vlucht doorvliegen naar de vele eilanden die IndonesiŽ rijk is.

INDONESIň AANBIEDINGEN
VAN
TUI

 

Vluchttijd Een vlucht van Nederland naar IndonesiŽ heeft een minimale reistijd van 15 uur. Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en de vluchtroute kan de reistijd oplopen tot een etmaal. Gerekend moet worden op minimaal 1 tussenlanding.
Overnachten Moeite kost het niet in IndonesiŽ om een plek om te slapen te vinden. Guesthouses, appartementen, hotels met healthspaís. Alles is te boek. Je treft accommodaties die vrij eenvoudig en goedkoop kosten, maar ook hotels die zeer luxe zijn en westerse prijzen hanteren. Accommodatie in Java en Bali is er in overvloed waar de meeste toeristen toch wel dezelfde reisroute volgen. Als je naar de minder toeristische eilanden gaat is de keuze beperkter, maar een simpel hotel of guesthouse behoort altijd nog tot de mogelijkheden.
Reizen in IndonesiŽ Het verkeer kan in Java behoorlijk hectisch zijn. Vooral in Jakarta zal je verbaast staan hoe alles wat kan rijden zich door elkaar heen verplaatst. Buiten de grote steden neemt de verkeersdruk behoorlijk af. Alhoewel het op de lokale verbindingswegen en tolwegen er ook hectisch aan toe kan gaan. Treinen tref je in Java aan in 3 klassen en deze verplaatsen zich vaak over 1 enkel spoor. De eerste klas trein heeft over het algemeen voorrang op de rest van de treinen. Wat als gevolg lange wachttijden op een zijspoor heeft voor de andere klassen.
De kwaliteit van de wegen zijn er over het algemeen slecht. Wel zijn er goede tolwegen die het verplaatsen per auto een stuk aangenamer maken. Lokaal kan je gebruik maken van de Bemoís (kleine busjes) en de bedjaks (fietstaxiís). Mocht je gebruik van een taxi maken, dan zijn de bluebird taxiís de veiligste manier om te reizen zonder in conclaaf over de prijs van het taxiritje te moeten.
Op de kleinere eilanden is de infrastructuur meestal eenvoudig. Wat inhoud dat alleen de hoofdwegen verhard zijn en vaak in slechte staat verkeren.

Andere manieren om je lokaal te verplaatsen zijn de fiets en de scooter waarbij de interactie met de omgeving veel toegankelijker is.
Het huren van een auto behoort ook tot de mogelijkheden, maar is niet verstandig als je nog nooit in AziŽ hebt gereden. Mocht je dit toch willen doen, dan is het aan te raden om een oudere huurwagen te vragen waarbij je je niet al te veel zorgen hoeft te maken om elk krasje. Tevens scheelt dit ook nog in de huurprijs.

Douane & documenten Een geldig paspoort is vereist. Voor toeristen en zakenreizigers dient het paspoort bij aankomst minimaal 6 maanden geldig te zijn.
Als houder van een Nederlands paspoort heb je in veel gevallen een visum nodig om IndonesiŽ te bezoeken. Sinds 9 juni 2015 zijn er een aantal uitzonderingen. Als je IndonesiŽ binnenkomt op ťťn van de volgende luchthavens of zeehavens en maximaal 30 dagen in IndonesiŽ blijft, dan heb je geen visum meer nodig:
Luchthavens :
(1). International Airport Kuala Namu in Medan
(2). International Airport Soekarno-Hatta in Jakarta
(3). International Airport Juanda in Surabaya
(4). International Airport Ngurah Rai in Denpasar
(5). International Airport Hang Nadim in Batam

Zeehavens :
(1). Sri Bintang Pura in Tanjung Pinang
(2). Batam Center in Batam
(3). Sekupang in Batam
(4). Tanjung Uban in tanjung Uban

Mocht je langer dan 30 dagen in IndonesiŽ willen verblijven, via een andere plek IndonesiŽ binnenkomen of voor zaken naar IndonesiŽ reizen, dan heb je nog wel een visum nodig. Deze kun je aanvragen bij de Indonesische Ambassade in Den Haag. Deze geeft je ook het recht om te werken. Je kunt dit ook door gespecialiseerde visumkantoren laten doen.
Reisseizoen & klimaat IndonesiŽ heeft een tropisch moessonklimaat. De kenmerken voor dit klimaattype zijn de hoge temperaturen en de eveneens hoge relatieve luchtvochtigheid. De zon schijnt er zeer frequent. Het droge seizoen loopt van half april tot half november. De zon schijnt dan volop en de relatieve luchtvochtigheid bedraagt gemiddeld 70 tot 80 %. De gemiddelde dagtemperatuur ligt deze periode rond de 32 graden Celsius. De zeewatertemperatuur is in deze periode ongeveer 29 graden Celsius. Het regenseizoen (de moesson) begint half november tot duurt tot half april . Dit seizoen is over het algemeen aangenamer omdat de luchtvochtigheid een stuk lager is en er verfrissende buien vallen aan het einde van de dag. Meestal komen die na 4 uur in de middag voor.
Meer info: alles over het klimaat van IndonesiŽ

Op de IndonesiŽ zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar IndonesiŽ.
 

Klimaattabel
Deze klimaattabel geldt voor het eiland Bali

Maand

Gemiddelde
dagtemp.
in įC
Gemiddelde
nachttemp.
in įC
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in įC
januari 30 23 7 25 29
februari 30 23 7 24 29
maart 31 23 8 24 29
april 31 22 9 15 29
mei 31 21 9 10 28
juni 30 21 9 11 28
juli 30 20 10 12 27
augustus 31 20 10 13 27
september 31 21 10 10 27
oktober 31 22 10 15 28
november 31 23 9 19 29
december 31 23 8 23 29
Geld De monetaire eenheid in IndonesiŽ is de Rupiah. De koers ervan kan erg grimmig zijn.. Cash geld dient er ongeschonden uit te zien, dus zonder te veel kreuken en/of vlekken. De euro wordt er graag aangenomen om te wisselen. Mocht je toch gebruik willen maken van een bank, houd er dan rekening mee dat die vaak maar op werkdagen tot 12 uur geopend zijn. Geldautomaten zijn flink in opmars in de grotere steden. Creditcards worden vaak alleen in de grotere winkels en hotels geaccepteerd. Verstandig is om bij aankomst eerst wat geld te wisselen of te pinnen zodat je makkelijker de eerste dag door komt. Buiten Europa is de kans om gescimd te worden veel groter. Bij veel banken moet je je betaalprofiel tijdelijk aanpassen naar Ďwereldí om te kunnen pinnen in IndonesiŽ. Doe je dat niet dan kun je geen geld opnemen. In IndonesiŽ is de het maximum wat je per dag aan cash geld kan pinnen veel lager. Kies wel een pinapparaat dat briefjes van 100.000 Rupiah uitgeeft. Dit ter voorkoming van overvolle portemonnees.
Fooien Een belangrijke bron van inkomsten van de lokale bevolking bestaat uit fooien. Het is geen verplichting, maar wel gebruikelijk. Het is tevens een blijk van waardering. De meeste grote hotels brengen standaard 10% servicekosten in rekening. Sommige (betere) restaurants doen dit ook. Let daarom goed op je rekening voordat je een fooi achterlaat.
Mocht er geen service in rekening zijn gebracht, houdt dan een fooi van tussen de 5% tot 10% aan.
Fooien geven doe je aan chauffeurs, gidsen, bediening en aan wie je het geven van een waardering op dat moment nodig acht.
Tijdsverschil In IndonesiŽ is het tijdens onze wintertijd 7 Š 9 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd (eind maart t/m eind oktober) is het tijdsverschil 6 Š 8 uur. Dit alles heeft te maken met het feit dat IndonesiŽ een breed gestrekt land is en daardoor in 3 tijdszones valt.
Feestdagen Omdat er meerdere tijdskalenders gevoerd worden liggen vele feestdagen niet vast. Veel van deze dagen (gebaseerd op de maankalender) zullen elk jaar gemiddeld 10 dagen naar achter verschuiven.

Hieronder een overzicht van de nationale feestdagen in IndonesiŽ:

Nieuwjaarsdag (1 januari) OfficiŽle feestdag.
Chinees nieuwjaar (jan/febr) OfficiŽle feestdag. Bekend als Imlek Day.
Geboorte van de Profeet Mohammed (februari) Bekend als Maulid Nabi
Dag van de stilte (maart) Feestdag in Bali bekend al Nyepi Day.
Goede vrijdag (april) Ook zwarte of grote vrijdag genoemd.
Dag van de arbeid (1 mei) Overgrote deel van de bevolking heeft vrij.
Dag voor Boeddha (april/mei) bekend als Vesak Day.
Hemelvaart (mei) OfficiŽle feestdag.
Pasen (mei)
Hemelvaart van de Profeet Mohammed (juni) Bekend als Isra Miíraj.
Onafhankelijkheidsdag (17 aug) OfficiŽle feestdag.
Suikerfeest (verloopt elk jaar) Bekend als Id-al-Fitr.
Offerfeest (verloopt elk jaar) Bekend als Eid-al-Adha.
Islamitisch Nieuw Jaar (nov) Bekend als Muharram.
Kerstmis (25 dec) OfficiŽle feestdag.


 

Taal De officiŽle taal van de republiek IndonesiŽ is het Bahasa Indonesia. Het Bahasa Indonesia dient vooral als communicatiemiddel in het zakenleven, op bestuurlijk niveau en bij officiŽle aangelegenheden. Minder dan 10% gebruikt deze taal als voertaal. Buiten alle dialecten heeft IndonesiŽ nog meer dan 300 lokale taalvormen. Met in het Engels de lokale mensen aanspreken kom je in IndonesiŽ een heel eind met je conversatie.
Gezondheid Uiterlijk 2 maanden voordat je naar IndonesiŽ gaat dien je je inentingen te hebben gehaald. Welke dat zijn, is per individu verschillend. Advies hierover vraag je bij een (gespecialiseerde) arts of ziekenhuis zoals de Travel Clinic van het Rotterdamse Havenziekenhuis. Het is handig in gevallen van reizigersdiarree een antibiotica kuur van norfloxacin, ciprofloxacin of azithromycinbij te hebben. Vraag je dokter om een kuur of koop het bij een Indonesische apotheek in de grote stad (vrij verkrijgbaar). De betere ziekenhuizen zijn te vinden in grotere steden, waar men eveneens terecht kan in de privťklinieken.

Drinkwater
In IndonesiŽ is het water niet geschikt om uit de kraan te drinken. Het water is er slecht van kwaliteit en erg bitter. Als je leidingwater drinkt leidt dit waarschijnlijk tot buikkrampen en/of hoofdpijn. Aangeraden wordt dus om alleen water uit flessen te drinken.

Hieronder een lijst van vaccinaties waarvan de eerste 3 in veel gevallen worden aangeraden:
DTP
Deze vaccinatie wordt aanbevolen voor alle reizigers naar dit land.
Hepatitis A
Deze vaccinatie wordt aanbevolen voor alle reizigers naar dit land.
Buiktyfus
De buiktyfusvaccinatie wordt meestal aanbevolen bij een reisduur van 2 weken of langer voor alle reizigers naar dit land. (bij verblijf langer dan 2 weken)

Hier onder een lijst wat er eventueel ten sprake kan komen:
Hepatitis B
Het vaccinatieadvies is persoonsgebonden. Bespreek met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie voor u zinvol is.
Malaria
In sommige gebieden van IndonesiŽ komt malaria voor, echter in Bali niet. Probeer jezelf beschermen tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Laat je daarom adviseren door een (huis)arts of GGD.
Tuberculose
In dit land bestaat een verhoogd risico op tuberculose. Bespreek met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie of controle op besmetting voor u zinvol is.
Knokkelkoorts
In dit land komt knokkelkoorts voor (dengue). U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten.
RabiŽs
In dit land kan rabiŽs bij zoogdieren voorkomen. Vermijd contact met zoogdieren. Bespreek met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie voor u zinvol is.
Japanse encefalitis
In dit land kan Japanse encefalitis voorkomen. Het vaccinatieadvies is persoonsgebonden. Bespreek dit van te voren met een deskundig arts. Echter voor Bali wordt de vaccinatie alleen in bepaalde (zeldzame) gevallen aangeraden.
Mazelen
In dit land bestaat een verhoogde kans op mazelen. Vaccinatie wordt aanbevolen voor iedereen die vanaf 1965 is geboren en geen mazelen heeft gehad of niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma is ingeŽnt. Vaccinatie wordt ook aanbevolen aan kinderen ouder dan 6 maanden die nog geen BMR vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma hebben ontvangen.

Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk CoŲrdinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.

Telefoon & GSM Het kengetal voor IndonesiŽ is +62
Het kiesnummer voor Nederland vanuit IndonesiŽ is 00131.
Dit wijkt af van 0031 wat in de meeste andere landen gebruikelijk is.

Mobiel bellen is met de meeste GSM-providers mogelijk. De dekking voor mobiele telefoons is over het algemeen goed in de bevolkte gebieden. Het advies is om lokaal een prepaid simkaartje te kopen (simPATI). Deze koop je al voor enkele euroís. Aan deze kaartjes kun je beltegoed toevoegen. Als je 50.000 Rupiah op het prepaidkaartje stort dan kan je deze omzetten in 2 weken mobiel internet via 3G. Zo ben je in ieder geval verzekerd van werkend internet voor het geval dat er geen goede draadloze internetverbindingen beschikbaar zijn. Volgens ingezetenen heb je met simPATI de beste 3G-dekking.

Internet
Het aantal internetcafťs blijft groeien in IndonesiŽ. In alle grote steden en toeristenplaatsen is er genoeg de mogelijkheid om je email te checken om of even op een sociaal netwerk te kijken.

Elektriciteit Het gangbare voltage is 220V/50Hrz, waarbij er met dezelfde stekker en stopcontacten als in Nederland gewerkt wordt. In de wat afgelegene gebieden kan je nog 110V tegen komen. In dat geval heb je een reisstekker / adapter nodig en moet je kijken of je apparatuur op 110 Volt aangesloten mag worden. Een stekkerblok meenemen is aan te raden omdat er soms weinig stopcontacten in een (hotel)kamer te vinden zijn.
Veiligheid IndonesiŽ is een vakantiebestemming waar enkele veiligheidsrisicoís van toepassing zijn. Op het moment is het reisadvies ďalle reizen naar bepaalde gebieden wordt ontradenĒ. Zo hebben er in de afgelopen jaren verschillende terroristische aanslagen plaatsgevonden. Er is in Zuidoost-AziŽ een verhoogd risico wat betreft terreurdreiging, dus waakzaamheid is gewenst. De Indonesische regering heeft veel maatregelen genomen om dit risico zo veel mogelijk te beperken.
IndonesiŽ maakt deel uit van de zogenaamde ďRing of FireĒ wat inhoudt dat er in het land veel vulkanen te vinden zijn. Actueel geldt dit in midden en oost-Java waar een vulkaan is uitgebarsten. De veiligheidszone is inmiddels al teruggebracht. Er wordt geadviseerd om je zo goed mogelijk te informeren voordat je het gebied in gaat. Ook worden de gebieden Puncak Jaya en Timika in Papua ontraden.
In andere delen van IndonesiŽ geldt het advies waakzaamheid betrachten zoals de overige delen van Papua. Ook geldt dit in de Noord-Molukken, Molukken en Ambon.
Extra waakzaamheid wordt geadviseerd in centraal-Sulawesi.
In het regenseizoen dat van december tot maart loopt, komen regelmatig overstromingen voor. Geadviseerd wordt er rekening mee te houden dat bij calamiteiten (natuurrampen e.d.) sommige gebieden geÔsoleerd kunnen raken. Vaak ontstaan hierdoor beperkte vervoerscapaciteiten ten gevolge van de calamiteit.
Waar toeristen zijn, zijn dieven. Plaats daarom je geld en waardevolle spullen in de kluis op je hotelkamer of in de kluis van het hotel. Zorg ervoor dat je altijd losgeld bij de hand hebt. Op die manier hoef je in de buitenlucht je portemonnee niet te openen zodat men niet ongewenst naar de inhoud ervan kan kijken. Diefstal kan voorkomen, dus let altijd goed op je spullen.

Noodnummers in IndonesiŽ:
Ambulance: 118
Politie : 110

Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor IndonesiŽ of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Let op! - Tassenroof komt steeds vaker voor, dus zorg dat je je tas gekruist draagt.
- Eet in drukke restaurants waar het voedsel een hoge omloopsnelheid heeft en daardoor niet zo snel de kans krijgt om te bederven.
- Neem geen pakketjes aan van mensen die je nog maar net kent, ook al zijn ze sympathiek.
-Vergeet niet je pinpas om te zetten op wereldzone en genoeg cash geld mee te nemen voor je eerste dagen.
-Zorg dat je voldoende vocht tot je neemt (minimaal 2 Š 3 liter per dag).
- Betaal binnenlandse vluchten zoveel mogelijk met je credit card omdat vaak de credit card getoond moet worden bij inchecken (policy bij sommige lokale maatschappijen)
- Als je IndonesiŽ gaat verlaten dien je nog toeristenbelasting betalen. Dit bedraagt momenteel ongeveer 15 euro.
- Bij vertrek moet je de toeristen kaart (disembarkment/embarkment card) weer afgeven die je bij binnenkomst afgestempeld in je paspoort hebt meegekregen . Verlies van deze kaart kan leiden tot een flinke boete.
-Pak een bluebird-taxi. Deze taxiís hebben een vergunning en rijden met een meter.
Tips (zien & doen) - Bezoek Jakarta. Een stad van 22 miljoen inwoners. Op brede kilometers lange boulevards zie je hotels, moderne kantoren, ambassades en hoge wolkenkrabbers. Maar ook 1 van de grootste moskeeŽn van AziŽ of een rooms-katholieke kathedraal. Een smeltkroes van vele volkeren in 1 immense stad.
-Het paleis van de sultan Ēde KratonĒ in Yogyakarta is een kleine tempelstad. En omvatte vele praktische ruimtes zoals baden, winkeltjes, scholen, meditatieruimtes en tempels. De Javanen beschouwen het Kraton en het omliggende gebied als het centrum van het universum.
-Bezoek de enorme ,groene botanische tuinen van Bogor. Gelegen tussen 2 rivieren en een enorme verademing als je vanuit het drukke Jakarta komt.
- Als je lokaal wilt eten, vraag bijvoorbeeld aan de chauffeur of lokale gastheer waar hij zou gaan eten. Geheid dat je op andere plekken terecht in plaats van in de toeristische restaurants.
-Afbieden op lokale prijzen is de normaalste zaak en wordt ook als gewoonte gezien.
-Ubud is als culturele hoofdplaats van Bali niet over te slaan. Met de vele kunstambachten die er worden beoefend. En de vele tempels en mooie musea die Ubud herbergt zal je je niet snel vervelen.
- Bezoek de toeristische attracties zo vroeg mogelijk. De temperatuur is er dan nog veel aangenamer en lokale straatverkopers zijn er in minder getale aanwezig.
-De berg Bromo is een 2400 meter hoge vulkaan in Oost-Java waarbij je vroeg in het ochtendgloren de beklimming naar de top kan maken. Deze wordt beloond met een geweldig uitzicht over de meren en bergen.
-Maak een bezoek aan de dodencultuur in Torajaland op het eiland Sulawesi. Waar de lokale bevolking beelden van de overledenen maakten die dan werden opgesteld in rotsachtige wanden.
-Bezoek de komodovaranen op het eiland Komodo of in enkele reservaten in Flores. Deze hagedissen kunnen wel 3 meter lang worden en staat aan de top van het ecosysteem waar zij geen natuurlijke vijanden hebben.
-40 kilometer van Yogyakarta vind je de Borobudur. Een Boeddhistische terrassentempel omstreeks 800 gebouwd. Het beeld in reliŽf de 3 levensfases van een boeddhist af. Begin 1900 en later in de jaren 80 is het flink gerestaureerd. Maar het blijft een gevecht tegen de zure en harde moessonregens om dit wereldwonder in stand te houden.
-Maak een dagtrip naar de Krakatau. Een vulkaan die zich 40 km van de kust van West-Java bevindt. In 1883 barstte deze uit en staat bekend als de heftigste uitbarsting in de gekende geschiedenis. Nu intensief bestudeerd om de diversiteit aan flora en fauna die er terug keert.
-Bezoek een van de grootste nationale parken van IndonesiŽ. Het Gunung Leuser National Park in Sumatra. In dit park kan je orang-oetans begluren of genieten van het ongerepte tropisch woud.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "Meer IndonesiŽ"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van IndonesiŽ

 

Wist je dat... ..... het onbeleefd is om met je linkerhand wat aan te pakken. Deze hand wordt gezien als onrein. Men wast zich hiermee. Drinken, eten en iemand aanraken doe je dan ook met je rechterhand.
... kretek-sigaretten erg populair zijn in IndonesiŽ en de meeste IndonesiŽrs dit liever roken dan een gewone sigaret. De geur van kruidnagel en de veelvoud van nicotine en teer maken deze sigaret zo anders.
... Heineken voor de Indonesische markt "Bir Bintang" in het leven heeft geroepen. Dit is nog steeds het typisch groene flesje met dezelfde layout van etiket. Alleen de rode kleur en andere tekst is anders van het etiket.
... er buiten de grote toeristische plekken amper gekoelde drank wordt verkocht. De lokale bewoners verkiezen lauwe boven gekoelde drank.
... je in Bali geen lokaal kind over de bol moet aaien, omdat men dit ziet als het reinste deel van het lichaam.
... Barack Obama in zijn jeugd in IndonesiŽ woonde en Barry Soetoro was genaamd.
... het kopen of verkopen van drugs kan leiden tot de doodstraf.
... alleen de rijkere IndonesiŽrs en horecabedrijven gebruik maken van koelkasten.
... je op vrijdag met moet uitkijken voor corrupte agenten. Zij proberen op deze dag vaak hun loon aan te vullen door niet vermoedende toeristen te beboeten.
... IndonesiŽ met dan 400 vulkanen telt.
... de Luwak een civetkat kersen eet waarvan hij de bonen niet kan verteren en weer uit poept. Deze worden verzameld en gebruikt voor een van de exclusiefste bakjes koffie ter wereld.
... emoties tonen in het openbaar is erg ongepast. Dit geldt ook voor het met elkaar aan de hand lopen of kussen. ... het onbeleefd is om met je linkerhand wat aan te pakken. Deze hand wordt gezien als onrein. Men wast zich hiermee. Drinken, eten en iemand aanraken doe je dan ook met je rechterhand.
... badminton de volkssport is van IndonesiŽ en dezelfde status geniet als voetbal in Nederland.
... het normaal is dat je gedeelte van je eten laat staan. Men denkt anders dat je nog honger hebt. En je voorkomt daarmee als je bijvoorbeeld ergens op bezoek bent dat er nog meer gerechten worden aangedragen.
... de gamelan een Indonesisch muziekinstrument is die op de lijst van werelderfgoed staat.


 

Cultuur  
Zomerzonbestemming (heerlijk tropisch weer: zonnig en warm)
Winterzonbestemming (minder stabiel weer dan in de zomer)
Wintersportbestemming (onmogelijk)
Uitgaan (verschilt per bestemming)
Winkelen  
Stranden (afhankelijk van de bestemming)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil  
  Het aantal sterren kan variŽren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl