Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Spanje / Costa Blanca

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Costa Blanca?
bezienswaardigheden top 10
Costa Blanca voor beginners
Costa Blanca informatie
Costa Blanca klimaat & weer
Costa Blanca startpagina
Costa Blanca tips
bijzondere plaatsen Costa Blanca
mooiste dorpjes Costa Blanca
wikipedia

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord.

Praktische informatie over de Costa Blanca
De Costa Blanca is een populaire kuststreek in Spanje, gelegen aan de oostkust van het Iberisch schiereiland. De naam Costa Blanca komt voort uit het feit dat men in deze streek vroeger een zeer intensieve teelt van amandelbomen kende. De naam ‘witte kust’ slaat op de witroze kleur van de bloesem van de amandelbomen. Tegenwoordig is de amandelteelt voor een groot deel verdwenen in de regio. Onder de massa leeft het idee dat de naam slaat op de kleur van de stranden of van de witte woningen die je in redelijk wat dorpen terugvindt. Hoewel de stranden van Benidorm, het Levante strand en het Poniente strand, zeker tot de witste stranden van Spanje behoren heeft dit niets te maken met de naam Costa Blanca.
De regio begint in het zuiden bij Torrevieja en strekt zich uit tot aan Gandia in het noorden. De Costa de Valencia en de Costa del Azahar die ten noorden van de Costa Blanca liggen en tot aan de plaats Vinaros lopen worden ook vaak tot dezelfde regio gerekend. Officieel houd de Costa Blanca boven Gandia echter op. Langs de Costa Blanca liggen enkele zeer bekende en populaire badplaatsen. Het allerbekendst is Benidorm, de toeristenhoofdstad van heel Spanje. Na Londen en Parijs telt Benidorm het hoogste aantal hotelbedden van Europa. Kenmerkend is de bouwstijl: enorm veel hoogbouw. Meer bescheiden badplaatsen langs de Costa Blanca zijn Denia, Javea, Moraira, Calpe, Altea en Torrevieja.
De Costa Blanca is niet alleen populair als zomerzon bestemming. Ook in de wintermaanden trekken vooral Belgen, Nederlanders en Duitsers naar deze op dat moment relatief warme streek om de overwinteren. De stad Benidorm heeft hierdoor de reputatie dat het in de winter een bejaardenoord is. Wie geen zin heeft in massatoerisme maar wel van het aangename klimaat van de Costa Blanca wil genieten zijn er nog voldoende bergdorpjes te vinden waar de authentieke Spaanse sfeer nog heerst. In een bescheiden badplaats zoals Moraira is het wel het toerisme dat de de sfeer in het dorp bepaald, maar in vergelijking tot plaatsen als Benidorm en Calpe heerst hier een relatieve rust.

Informatie over plaatsen aan de Costa Blanca:
Benidorm

Moraira

Reizen naar Costa Blanca Met het vliegtuig kun je vliegen naar Alicante (zuiden van de Costa Blanca) of Valencia (ten noorden van de Costa Blanca). Als je naar Alicante vliegt kun je kiezen uit Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven als vertrekluchthaven.
De afstand Nederland-Costa Blanca is met de auto afhankelijk van de gekozen route en de vertrekplaats in Nederland ongeveer 1900 tot 2200 kilometer. De 2 belangrijkste routes zijn via Luxemburg-Metz-Lyon-Orange-Montpellier-Barcelona-Valencia via de A31, A7, A9 en AP7 of Lille-Parijs-Vierzon-Clermont/Ferrand-Narbonne-Barcelona-Valencia via de A1, A10, A71, A75, A9 en AP7. Beide routes leiden over tolwegen en kunnen in het hoogseizoen erg druk zijn.
Vluchttijd Een rechtstreekse vlucht van Nederland naar Alicante of Valencia duurt ongeveer 2 uur.
Overnachten Aan de Costa Blanca komt vrijwel elke vorm van accommodaties voor. Wie wil kamperen die heeft de keuze uit een redelijk aantal campings, wie op zoek is naar een hotel die kan deze in elke prijsklasse en sterrenclassificatie vinden en wie liever in een appartement of villa verblijft kan deze verspreid over heel de Costa Blanca vinden. Het aanbod is vooral afhankelijk van de plaats die je kiest. Zo zul je in Benidorm vrijwel altijd in een hotelkamer of appartement in één van de vele hoogbouw gebouwen terecht komen, terwijl je in plaatsen als Moraira en Altea juist een zeer groot aanbod van villa’s met eigen zwembad ziet die je kunt huren.
Reizen in Costa Blanca Alslje de Costa Blanca echt wilt ontdekken, dan ontkom je bijna niet aan een auto. De meeste toeristen uit Nederland en België komen met het vliegtuig naar de Costa Blanca gevlogen. Deze zouden zeker moeten overwegen om een huurauto te reserveren. Alleen al de reis van de luchthaven van Valencia of Alicante naar de accommodatie per taxi kan redelijk duur zijn, waardoor je een deel van de huurprijs er al snel uit haalt. In de centra van de badplaatsen moet je over het algemeen betalen om te parkeren. Waar er betaald parkeren geldt daar wordt over het algemeen een streng handhavingsbeleid toegepast.
De Costa Blanca heeft een eigen smalspoor, dat lokaal El Trenet (de tram) heet. Deze tramlijn loopt tussen Denia en Alicante. Langs een mooie route worden diverse stations aangedaan zoals Teulada, Benidorm en Altea.
Taxi’s zijn voldoende beschikbaar in de Costa Blanca. Wie zeker wil zijn van een taxirit die kan deze het beste telefonisch reserveren. In veel plaatsen kent men speciale taxistandplaatsen waar je zeker overdag en in de vroege avonduren taxi’s kunt vinden. Taxiritten worden gewoonlijk met een taximeter uitgevoerd; een gewone taxi mag maximaal 4 personen vervoeren.
Wie wil gaan fietsen aan de Costa Blanca die moet er rekening mee houden dat de wegen heuvelachtig zijn, soms zelfs zeer stijl, en dat er eigenlijk geen rekening gehouden is dat er ook fietsers op de wegen thuishoren. Hierdoor kunnen er al vrij snel gevaarlijke situaties ontstaan.
Douane & documenten Hoewel paspoortcontroles langs de landsgrenzen richting Spanje niet meer voorkomen, heb je wel een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart nodig om in Spanje te zijn. Men kent in Spanje een identificatieplicht die vergelijkbaar is met die in Nederland.
Het invoeren, bezitten, gebruiken en verhandelen van alle soorten drugs is strafbaar.
Reisseizoen & klimaat Aan de Costa Blanca heerst een warm mediterraan klimaat (type Csa volgens de Köppen klimaatclassificatie) met warme zomers en milde winters. In de zomermaanden is er een kans op een regenbui, maar de meeste dagen zullen droog en zeer zonnig verlopen. Temperaturen van rond de dertig graden zijn normaal gedurende de zomer. Soms loopt de thermometer op richting de veertig graden. In het voor- en najaar kun je mooi lenteachtig tot zomers weer hebben, maar je hebt ook kans op bewolkte dagen met regen en soms veel wind. Vooral in het vroege voorjaar is het weer aan de Costa Blanca nog niet erg stabiel. In de winter geldt dat het mild is, lokaal soms zonnig en warm. Je kunt in de periode december tot en met februari zeker ook de kans hebben dat je één of meerdere dagen met herfstachtige weersomstandigheden te maken hebt. Vooral in de winter kunnen er wat betreft weerbeeld en temperatuur redelijk grote verschillen voorkomen tussen de kust en het binnenland.
Op het klimaat van de Costa Blanca lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen.
Klimaattabel
 

Maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand temp. zeewater
in °C
januari 13 3 5 9 13
februari 14 4 5 9 13
maart 16 5 6 10 13
april 17 7 6 10 14
mei 21 11 7 8 17
juni 26 15 8 6 20
juli 30 18 9 4 23
augustus 30 20 8 5 25
september 25 16 6 8 23
oktober 21 11 6 7 20
november 16 7 5 9 17
december 14 4 5 9 15
Geld De in Spanje en de Costa Blanca gebruikte munteenheid is de euro. Je hoeft dus geen geld te wisselen om aan de Costa Blanca te kunnen betalen. Mogelijkheden om geld te pinnen zijn er meer dan voldoende. Creditcards worden op veel plekken geaccepteerd.
Fooien Fooien geven is vrij gebruikelijk. Geef obers en taxichauffeurs een fooi van 5 tot 10%.
Tijdsverschil Er is geen tijdsverschil tussen Tossa de Mar (Spanje) en Nederland. Omdat Spanje ook zomer- en wintertijd kent geldt dit het hele jaar.
Feestdagen Naast de nationale feestdagen kent Spanje meerdere religieuze feesten waarbij er flink uitgepakt wordt.
Nationale & regionale feestdagen:
1 januari - Nieuwjaarsdag
6 januari - Driekoningen
1 mei - Dag van de Arbeid
15 augustus - Maria Hemelvaart
12 oktober - Dag van de ontdekking van Amerika
1 november - Allerheiligen
8 december - Feest van de onbevlekte ontvangenis
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Carnaval (februari/maart)
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Pinksteren (mei/juni)
Taal Op toeristische plekken is het niet lastig om je met Engels of Duits te kunnen redden. In restaurants of bars die uitgebaat worden door Nederlanders kun je uiteraard ook vaak met Nederlands terecht. In de kleinere bergdorpjes zul je je echter vaak moeten zien te redden met wat woordjes Spaans. Spaans is de officiële taal, echter wordt er in deze regio ook Valenciaans gesproken.
Gezondheid Het klimaat van de Costa Blanca heeft voor diverse mensen een positieve uitwerking op hun gezondheid. Voor een deel van de overwinteraars en pensionarissen is dit de reden om naar de Costa Blanca te verkassen. Wie gezondheidszorg nodig heeft kan aan de Costa Blanca kiezen uit een groot aanbod van huisartsen, doktersposten, apotheken en tandartsen. Ook zijn er voldoende ziekenhuizen in de regio die in de regel ook voorzien zijn van en 24-uurs EHBO-post.
Verspreid over de Costa Blanca zijn er een redelijk groot aantal Nederlandse artsen gevestigd. Handig voor wie de Spaanse taal niet machtig is.
Het leidingwater aan de Costa Blanca kan zonder gezondheidsrisico gebruikt worden als drinkwater. Omdat het kraanwater een bijsmaak van chloor kan hebben kiezen de meeste toeristen ervoor om mineraalwater uit flessen te kopen. Dat is aan de Costa Blanca relatief goedkoop, vooral als je kiest voor de grote 5-literflessen.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Spanje is 0034
Het kiesnummer voor Nederland vanuit de Costa Blanca is 0031
Mobiel bellen in Spanje is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900 of GSM 1800 netwerk zijn.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom. Men gebruikt in Spanje dezelfde stekkers als in Nederland.
Veiligheid Helaas ontkomt de Costa Blanca ook niet aan kleine criminaliteit. Zakkenrollerij, inbraken, diefstallen op strand of bij het zwembad... dit zijn geen ongewone praktijken aan de Costa Blanca. De kans op inbraak loop je vooral in de goedkopere hotels, waar de veiligheidsmaatregelen over het algemeen wat beperkter zijn, en als je een vrijstaande villa bewoont. Het dievengilde is vrij fanatiek in het leegroven van villa’s, waar de buit aanzienlijk kan zijn. Als een hotelkamer of villa een kluis biedt: gebruik hem!
Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor Spanje of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - De zon kan erg fel zijn aan de Costa Blanca. Gebruik daarom een anti zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor, zeker bij jonge kinderen.
- Je moet soms op de raarste plekken betalen om te parkeren. Kijk daarom goed of er sprake is van betaald parkeren voordat je je auto wegzet.
- Parkeergarages kunnen soms erg krap zijn. Zeker met grotere auto’s loop je een verhoogd risico op velgschade.
- Prijs gewonnen met een gratis kraslot op straat? Je bent in de timeshareval gelopen. Zoek maar eens in Google op kraslot+timesharing en dan weet je genoeg.
Tips (zien & doen) - als je de kans krijgt om één van de vele lokale processies te zien dan moet je dat zeker doen
- het Fiestas de Moros y Cristianos is een festival dat door heel de Costa Blanca zorgt voor grote feesten met veel spektakel, vuurwerk en lekker eten
- het tomatengevecht in Buñol is ieder jaar in eind augustus een spektakel waar mensen elkaar massaal met tomaten bekogelen
- één van de allermooiste bergdorpjes is Guadelest, waar de Moren vroeger een vrijwel onneembare vesting gemaakt hebben en je nu kunt genieten van een fabelachtig uitzicht
- Elche is een prachtige palmenstad die jaarlijks honderdduizenden bewonderaars trekt
- Alicante is de moeite van het bezoeken waard. ‘s Avonds flaneren over de Explanada de España, overdag lekker dobberen in de haven en het Castillo de Santa Barbara bezoeken
- het drukbezochte Levantestrand van Benidorm is van alle gemakken voorzien
- in Calpe staat een grote kalkrots die bepalend is voor het uiterlijk van de plaats. Je kunt Penyal d’Ifac de voet beklimmen waarbij je op prachtige uitzichten getrakteerd zult worden
- het Spaanse rijstgerecht paella vind haar oorsprong in Valencia. Als je de kans hebt moet je één van de verschillende paellasoorten uit gaan proberen in deze regionale hoofdstad
- de kust verkennen kun je prachtig doen vanaf het water. Vanuit de meeste havens vertrekken boottochtjes
- chocoladeliefhebbers moeten het chocolademuseum in Villajoyosa bezoeken en aan het einde van de bezichtiging natuurlijk één van de chocoladeproducten aanschaffen. Onze favoriet is de chocolade met sinaasappel
- in Jalón (Xaló) wordt er iedere zaterdag een vlooienmarkt gehouden, waar je nog echt leuke lokale producten kunt kopen
- centraal in het historische hart van het dorp Altea staat de Virgen del Consuelokerk, een mooi wit bouwwerk met glimmende blauwe koepels. Het plein voor de kerk is zeker ‘s avonds erg sfeervol met terrasjes, uitzicht op de kerk en vanaf sommige plekken uitzicht over de zee
- visliefhebbers kunnen iedere dag op de visafslag van het vissersdorp Moraira de heerlijkste verse vis kopen die een paar minuten geleden door de vissers aan wal gebracht is
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "Meer Costa Blanca"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van de Costa Blanca

 

Wist je dat... ... van dagblad De Telegraaf dagelijks de nieuwste editie van die dag te koop is, al vanaf de vroege ochtend. Deze editie wordt digitaal naar Spanje gestuurd en ter plaatse gedrukt en verspreid.
... in het hoogseizoen toeristen ervoor zorgen dat het aantal inwoners aan de Costa Blanca tijdelijk verdubbelt
Cultuur  
Zomerzonbestemming (warm, zonnig en vrij droog)
Winterzonbestemming (milde winters, populair bij overwinteraars)
Wintersportbestemming  
Uitgaan (vooral terrasjes en restaurants)
Winkelen  
Stranden (mix van zandstranden, kiezelstranden en rotsen)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (vergelijkbaar met Nederland)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl