Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Caribische eilanden / Aruba

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

Meer Aruba?
5x zien & doen op Aruba
Aruba bezienswaardigheden
Aruba nieuws & tips
Aruba toerisme
Aruba informatie
Aruba informatie

Aruba voor beginners
Aruba weer & klimaat
bijzondere plaatsen op Aruba
reisadvies Aruba
zonkalender Aruba
winterzon op Aruba

zomervakantie op Aruba
lastminutes Aruba
Aruba.com (off. site)
Oranjestad informatie
Meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina wordt nog niet gesponsord

Praktische informatie over Aruba
Aruba is één van de populairste bestemmingen in het Caribisch gebied. Met de lange witte zandstranden (volgens sommigen de mooiste in het Caribisch gebied), de veelal luxe hotels en het constante mooie weer weet Aruba jaarlijks vele toeristen te vermaken. De meeste toeristen zijn Amerikaans, maar natuurlijk tref je op Aruba ook redelijk wat Nederlanders aan, die deze voormalige kolonie bezoeken.
Aruba is één van de z.g. benedenwindse eilanden en ligt ten noorden van Venezuela. Bij helder weer kun je Venezuela soms zelfs zien liggen.
Aruba is puur genieten in een prachtige tropische setting. Niet voor niets keren de meeste vakantiegangers meerdere malen terug naar dit prachteiland. Al jarenlang is Aruba een topbestemming voor wie in het Caribisch gebied een vakantie vol verwennerij wil hebben. In vergelijking tot buureiland Curaçao is Aruba vooral een vakantiebestemming, waar Curaçao meer een eiland is waar het dagelijks leven meer op de voorgrond staat.

Reizen naar Aruba De beste en snelste manier om naar Aruba te reizen is met een lijnvlucht van KLM. Sommige vluchten van KLM hebben een tussenlanding op Bonaire. Het is ook mogelijk om via diverse Amerikaanse luchthavens naar Aruba te vliegen. TUI is de andere Nederlandse maatschappij die op Aruba vliegt.
Vluchttijd De vluchttijd van een rechtstreekse vlucht van Nederland naar Aruba duurt ruim 9 uur. De terugvlucht naar Schiphol duurt meestal iets korter dan 9 uur.
Overnachten Op Aruba bevinden zich veelal luxere hotels. Appartementen worden vooral aangeboden door timesharing organisaties. De meeste hotels bevinden zich aan Eagle Beach en Palm Beach ("the strip"). In Oranjestad vind je de 2 Renaissance hotels van de Mariott-keten, die een eigen privé-eiland voor Oranjestad hebben (gratis vervoer per boot).
De 3 beste hotels van Aruba zijn het Hyatt, het Hilton hotel (vroeger bekend als het Radisson) en ernaast gelegen RIU Palace Aruba. Met hun schitterende zwembaden in mooi aangelegde tropische tuinen bieden zij alles wat een hedendaagse vakantieganger zoekt. Een redelijk deel van het accommodatieaanbod bestaat uit appartementen en studio's die via timesharingcontracten aangeboden worden. Een klein deel van deze appartementen wordt uiteindelijk ook aan derden aangeboden. Tot slot zie je de afgelopen jaren een toenemend aanbod in sfeervolle kleinschalige boutiquehotels op Aruba, waar je de echte Caribische sfeer kunt ervaren.
Kamperen is op Aruba niet toegestaan. Je treft hier dus geen campings aan.

Aruba is gemiddeld genomen een duurdere bestemming dan Curaçao. Toch hoeft een Aruba vakantie je niet altijd de hoofdprijs te kosten. Er zijn buiten de schoolvakanties geregeld leuke Aruba lastminute aanbiedingen te vinden die zeer aantrekkelijk geprijsd zijn. Soms betaal je amper meer voor een week met hotel dan wat je voor een los vliegticket betaalt.

Op Aruba zie je steeds meer all-inclusive hotels. Het RIU Palace Aruba is bijvoorbeeld een geliefd all-inclusive hotel op Aruba. In eerste instantie kunnen all-inclusive vakanties naar Aruba prijzig overkomen. Als je weet wat eten en drinken buiten de hotels komt, dan vallen dieall-in prijzen wel mee.

Wil je uitgebreide informatie hebben? De website waarovernachtenin.nl geeft de beste tips over waar je goed en betaalbaar kunt overnachten op Aruba.

ARUBA AANBIEDINGEN
VAN
TUI

 

Reizen op Aruba Aruba is niet erg groot en is redelijk eenvoudig per huurauto te verkennen. Een auto huren op Aruba is duurder dan op bijvoorbeeld Curaçao. Om de noordzijde van het eiland te verkennen is een 4-wielaangedreven jeep een aanrader. Op veel stukken zijn er geen verharde wegen en is het met een normale auto bijna niet te doen.
Vervoer tussen uw hotel en bijvoorbeeld Oranjestad kan per bus (goedkoop) of per taxi. Een taxirit van Palm Beach naar Oranjestad kost $ 20-30. Spreek van te voren een tarief met de chauffeur, want de taxi's hebben geen meter. Fietsen huren op Aruba is tegenwoordig iets gemakkelijker op Aruba, hoewel je nog steeds goed moet zoeken. Het aanbod bestaat vooral uit MTB's.
Douane & documenten Een geldig paspoort is vereist.
Tevens moet u in het bezit zijn van een retourticket en dit op verzoek kunnen tonen.
Reisseizoen & klimaat Op Aruba heerst altijd een aangenaam klimaat met overdag temperaturen rond of net iets boven de dertig graden Celsius. 's nachts komt de temperatuur zelden beneden de 23-24 graden. De meeste regen valt aan het einde van het jaar, hoewel Aruba in vergelijking met andere Caribische eilanden droog is. Meer info: het klimaat & weer van Aruba
Het hoogseizoen is van december t/m maart. De hotelprijzen rijzen dan ook de pan uit. In sommige vijfsterrenhotels betaal je dan gerust € 350-400 per nacht voor een standaardkamer. Hoewel er tijdens de zomermaanden wat meer Nederlanders naar Aruba op vakantie gaan, is die periode toch low season. Wat betreft prijs/kwaliteitverhouding is Aruba tijdens het Europese hoogseizoen zelfs een goed alternatief voor de Cote D'Azur of andere mediterrane bestemmingen.
Klimaattabel

Maand

Gemiddelde
dagtemp.
in °C
Gemiddelde
nachttemp.
in °C
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in °C
Januari 29 25 8 4 27
Februari 30 24 9 3 26
Maart 30 25 9 2 27
April 31 26 9 2 27
Mei 32 27 9 2 28
Juni 32 28 9 2 28
Juli 33 29 10 3 29
Augustus 33 29 10 3 29
September 33 29 9 3 29
Oktober 32 28 9 3 28
November 31 27 9 6 27
December 30 26 8 6 27
Geld De monetaire eenheid op Aruba is de Arubaanse florin. Deze mag niet in- of uitgevoerd worden. In de praktijk wordt er veel met Amerikaanse Dollars betaald. Meestal zijn artikelen ook dubbel geprijsd.
Credit cards worden op vrijwel alle plaatsen geaccepteerd.
Met uw pinpas kunt u op diverse plekken geld opnemen. Let op de logo's bij de geldautomaten. Ook in sommige hotels (zoals het Hyatt) kunt u geld pinnen.
Hoewel eten, drinken, supermarktinkopen en hotelovernachtingen duurder zijn dan wat we in Nederland gewend zijn, is het wel interessant om op Aruba luxe artikelen zoals parfums, merkkleding (er is een grote Tommy Hilfiger winkel en een grote Ralph Lauren winkel), merkhorloges, juwelen (diamanten) en elektronische apparaten te kopen. Deze zijn belastingvrij en daardoor meestal aanzienlijk goedkoper dan in Nederland.
Fooien Het geven van fooien is vanzelfsprekend op Aruba, tenzij de tip al in de rekening verwerkt is. Op de bon staat dan GRATUITY vermeld. Dit is vooral gebruikelijk bij grotere gezelschappen. Dit bedrag is bedieningsgeld dat feitelijk het salaris vormt van al het personeel in de bar of restaurant. Een percentage van 15% is het minimum, meer mag natuurlijk altijd
De volgende bedragen kunnen als richtlijn aangehouden worden:
- Horeca: 15%
- Taxi's: bedrag afronden naar boven
- Kruiers: $ 1,- per koffer of tas
- Kamermeisjes: $ 1 tot 2 per dag
- Gidsen: $ 2 tot 4 per persoon
Het geven van fooien in muntgeld kan als beledigend ervaren worden.
Tijdsverschil Op Aruba is het tijdens onze wintertijd 5 uur vroeger dan in Nederland, tijdens onze zomertijd (eind maart t/m eind oktober) is het tijdsverschil 6 uur.
Feestdagen 1 januari -  Nieuwjaarsdag
25 januari - Betico Croes-dag
18 maart - Dia Nacionál
27 april - Koningsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
24 juni - Sint-Johannesdag
5 december - Sinterklaas
25 december - Kerstmis
26 december - Tweede Kerstdag
Variabele feestdagen (nationaal):
Carnaval (februari/maart)
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Pinksteren (mei/juni)
Taal De officiële taal op Aruba is Nederlands, hoewel niet iedereen op Aruba Nederlands kan spreken. De meeste mensen spreken echter ook Engels en/of Papiaments (combinatie van Nederlands, Spaans, Portugees, Engels en Frans). Doordat er steeds meer mensen uit Zuid-Amerika werkzaam zijn op Aruba, wordt er ook steeds meer Spaans gesproken. Als toerist zul je hier overigens niet veel van merken.


 

Gezondheid De gezondheidszorg op Aruba zijn van een uitstekend niveau. De meeste artsen spreken Nederlands. Het lokale ziekenhuis, het Dr. Horacio Oduber Hospitaal, ligt buiten de stad bij Eagle Beach.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Water uit de kraan is drinkbaar en van uitstekende kwaliteit.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Aruba is 00297
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Aruba is 0031
Mobiel bellen op Aruba is met de meeste Nederlandse GSM-providers mogelijk. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900, GSM 1800 of GSM 1900 netwerk zijn. Houdt er rekening mee dat geen enkele provider 100% dekking heeft.
Bellen vanuit een public phone kan alleen met een telefoonkaart t.w.v. AFL 15,- of AFDL 30,-, die volop verkrijgbaar zijn.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 110-120 Volt/60 hertz. Dit wijkt af van onze West-Europese standaard. Kijk daarom vooraf of uw apparatuur geschikt is voor 110-120 Volt. Dat is niet altijd het geval.
Voor onze West-Europese stekkers heeft u een adapter nodig.
Veiligheid Aruba is een veilig eiland. Er komt minder criminaliteit voor dan in Nederland. Zoals overal kan diefstal wel voorkomen. Pas dus op met uw waardevolle spullen en bewaar deze indien mogelijk zoveel mogelijk in een kluis in uw accommodatie. Op afgelegen plekken moet je er zeker op letten dat er geen waardevolle spullen in een huurauto achtergelaten worden. Als je vanaf een afgelegen plek gaat duiken of snorkelen kun je zelfs beter de auto ook niet op slot doen.
Aruba behoort tot de benedenwindse eilanden en heeft eigenlijk zelden last van orkanen die het Caribisch gebied teisteren. Ook vulkaanuitbarstingen komen niet voor op Aruba. Omdat Aruba op de Caribische breuklijn ligt zijn aardbevingen wel mogelijk.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - De zon op Aruba is veel feller dan in Nederland. Bescherm uzelf dan ook gedurende het hele jaar tegen verbranden. Smeer u in met een hoge factor (factor 20 of 30) zonnebrandcrème, draag beschermende kleding en vermijd de zon overdag tussen 11 en 3 uur.
- De toegankelijkheid voor gehandicapten is goed. Ook de luchthaven is in 2000 aangepast voor rolstoelgebruikers.
- Ongedierte komt weinig voor op Aruba. Vanwege de aanwezigheid van mangrove komen er op het Renaissance eiland wel aardig wat muggen voor die je redelijk lek kunnen steken. Anti-muggenmelk is daarom geen overbodige luxe als je dit eiland bezoekt.
- Op Aruba komen ratelslangen voor (de cascabel), maar deze bijten zelden mensen.
- Katten en honden zijn niet welkom in hotels. U mag ze meenemen naar Aruba (mist vergezeld van een gezondheidsverklaring en ingeënt tegen rabiës), maar mag ze niet meenemen naar hotels.
- Autorijden op Aruba is heel eenvoudig en goed te doen. Op regenachtige dagen kunnen de wegen echter spekglad zijn.
Tips (zien & doen) - Om Aruba te leren kennen is het raadzaam om één of twee dagen een auto te huren. Met het openbaar vervoer is de noordkant van het eiland niet te bezoeken.
- Het mooiste uitzicht heb je bij het California Lighthouse, een vuurtoren aan de noord-west kant van Aruba. Een bezoekje wordt beloond met een prachtig uitzicht op de hotelzone, de Hooiberg en de noordzijde van het eiland.
- Tot de zomer van 2005 was de Natural Bridge één van de grote trekpleisters van Aruba. Deze is echter in het najaar van 2005 ingestort.
- Fort Zoutman is een gerestaureerd fort dat een goed beeld geeft van het historische Aruba
- Oranjestad heeft een paar shopping malls met vooral exclusievere merken. Echt de moeite waard om te kijken en te kopen.
- Houd je van golf, dan is golfbaan Tierra del Sol aan de noordzijde een must. Prachtige baan en in het bijbehorende restaurant is het heerlijk eten.
- Vanuit de haven van Oranjestad kun je een helikoptervlucht over Aruba nemen. De moeite waard om dit eens een keertje doen. Vooral de vlucht tegen zonsondergang is heel erg mooi.
- De ruige kant van Aruba ontdekken doe je in het Arikok natuurpark. lekker met je 4x4 door de ruige natuur (rotsen & cactussen).
- Liefhebbers van goede steak moeten naar L.G. Smith's Steak & Chop House gaan (bij het Renaissance Resort) of de Radisson Sunset Grille (in het Radisson hotel).
- Wil je een relaxed strand opzoeken waar je vooral ook locals aantreft dan moet je op Baby Beach zijn. Dit is ook een uitstekende plek om te snorkelen.
- Renaissance Mall heeft naast een aantal (toeristische) winkels ook een bioscoop en een paar uitstekende restaurants. Hier zit ook een restaurant dat gespecialiseerd is in pannenkoeken en schnitzels.
- Paseo Herencia is een nieuwe shopping mall die bij de high rise hotels ligt. Met winkels van bekende merken zoals Diesel, Guess en Hunkemoller en een mooie bioscoop worden toeristen in dit deel van Aruba op hun wenken bediend. Een Belgische friettent met goede bistro maken het feest compleet.
- Een liefhebber van Aziatisch eten? Bezoek dan Blossoms in
The Westin Aruba hotel. Reserveren is aangeraden.
- Lange strandwandelingen kun je maken op Eagle Beach en Palm Beach
- Beroemd is de zondagbrunch in het Hyatt hotel. Veel locals gaan op zondag in hun mooiste kleren naar het Hyatt om daar van de brunch (in buffetvorm) te genieten. Dit kost ongeveer $ 40,- per persoon incl. tax.
- Goede koffie drinken op Aruba is tegenwoordig geen probleem op Aruba. Liefhebbers van Starbucks Coffee kunnen op diverse plekken op Aruba terecht.
- Boodschappen halen om zelf te koken kun je bij diverse supermarkten net buiten Oranjestad doen. Bij Super Food Plaza en Ling & Sons (liggen bij elkaar) vind je een hele hoop producten die je ook in Nederland gewend bent, rechtstreeks geïmporteerd uit Holland. Toen de redacteur van dit stuk er was kon je zelfs elke dag vers gebakken oerbrood kopen.
- De Butterfly Farm kweekt de mooiste vlinders die je hier iedere dag kunt gaan bewonderen. 's Morgens vroeg kun je de geboorte van vlinders meemaken. Wie mooie foto's van vlinders wil maken die moet later op de middag komen als de vlinders suf zijn en redelijk veel rusten.
- De Tunnel of Love is een onderaardse gang van zo'n 200 meter waar je doorheen kunt lopen.
Deze is alleen te bezoeken als georganiseerde excursie waarbij de excursieleiders beschikken over de sleutel van de poort die de Tunnel of Love afsluit.
- De kapel van Alto Vista is een kleine kapel, die geheel geïsoleerd op het noorden van Aruba staat
- In de donkey sanctuary (ezeltjesopvang) kun je meer dan honderd van oorsprong wilde ezels bezoeken die hier door vrijwilligers verzorgd worden
- Heb je tijd en geld over, maak dan een dagtrip naar Curaçao. Een auto huren op Curaçao is relatief goedkoop. Als je een vroege ochtendvlucht heen neemt en een avondvlucht terug, dan kun je een aardige indruk van Willemstad en omgeving krijgen.
Bezoek voor meer tips de sites die in de linkerkolom staan onder "Meer Aruba"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Aruba

 

Wist je dat... ... Aruba een aantal hele goede snorkelplekken heeft
... de meeste hotels een kinderclub kennen en erg kindvriendelijk zijn
... er een aantal vliegtuigwrakken voor de kust liggen die dienst doen als uitstekende duiklocaties
... Aruba geen gayscene kent
... er op Aruba ongeveer 10 legale casino's zijn die drukbezocht zijn
... Aruba een zeer populaire cruisebestemming is
... het carnaval op Aruba veel uitbundiger gevierd wordt dan in het zuiden van Nederland
... het uitgaansleven op Aruba
een stuk rustiger is dan je zou verwachten. Na middernacht is er niet zoveel meer te beleven op Aruba
Cultuur  
Zomerzonbestemming (prachtige stranden, >30 graden, wat wil je nog meer?)
Winterzonbestemming (prachtige stranden, >25 graden, wat wil je nog meer?)
Wintersportbestemming (wintersport in het Caribisch gebied?)
Uitgaan  
Winkelen (voor luxe artikelen goedkoop, weinig verder bijzonders)
Stranden (veel mooier vind je ze niet vaak)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (gemiddeld genomen gelijk aan Nederland)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie