Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Caribische eilanden / Saint-Martin

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Sint Maarten
St. Maarten voor beginners
St. Maarten bezienswaardigheden
St. Maarten klimaatinfo
St. Maarten in 24 foto's
St. Maarten zonkalender
St. Maarten tips
heerlijk Sint Maarten
winterzon in Sint Maarten
zonkalender Sint Maarten
meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Saint-Martin
Saint-Martin is een overzeese gemeenschap van Frankrijk. Het ligt op het eiland Sint Maarten, dat op bijna zevenduizend kilometer van het vasteland van Frankrijk verwijderd ligt. Geografisch gezien ligt Saint-Martin in het Caribisch gebied. Het Collectivité de Saint-Martin, zoals Saint-Martin officieel heet, beslaat de bovenste 53 vierkante kilometer van het eiland. De zuidelijke 34 vierkante kilometer is Nederlands Sint Maarten, wat tegenwoordig een zelfstandig land is binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De verdeling is op basis van afspraken die Nederland en Frankrijk maakten in 1648 en die nog steeds van kracht zijn.
Als je naar Saint-Martin reist dan zul je ervaren dat je eigenlijk in een Caribisch stukje Frankrijk terecht gekomen bent. Hoewel het onmiskenbaar een Caribisch karakter heeft zijn de Franse genen op allerlei manieren zichtbaar. Zo wordt er uiteraard Frans gesproken en zie je op verschillende plekken de Franse vlag wapperen. Bij de Franse patissiers kun je heerlijk Frans stokbrood en andere lekkernijen halen. De wegwijzers langs de wegen zijn van hetzelfde soort als die je in Frankrijk ziet en mocht je verkeersovertredingen begaan dan wordt je door de gendarme beboet als je betrapt wordt. Het meest aparte is wel dat je je in Saint-Martin gewoon in de Europese Unie bevindt. Je betaalt er dan ook met de euro.
Toeristen die hun vakantie in het Saint-Martin vieren verblijven vooral in de accommodaties in Orient Bay. Hier is een soort van groot vakantiedorp ontstaan langs het fraaie strand Orient Beach. Ook Marigot, Grand Case, Anse Marcel en Oyster Pond zijn prima plekken voor een strandvakantie. Mocht je trouwens in Nederlands Sint Maarten verblijven dan kun je zonder grenscontroles van het Nederlandse naar het Franse deel reizen.

Reizen naar Saint-Martin Hoewel Saint-Martin een eigen vliegveld heeft (Aeroport de L'Esperance) komt 99% van alle toeristen via de in Sint Maarten gelegen Princess Juliana International Airport aan. Dat komt omdat op dat vliegveld de grotere internationale vliegtuigen uit Europa, Midden-Amerika en Noord-Amerika kunnen landen. Vanuit Europa zijn het KLM, TUI en Air France die op Sint Maarten vliegen.
Je kunt ook per cruiseboot Sint Maarten bezoeken. Die leggen aan in Philipsburg, de hoofdstad van het Nederlandse deel. Omdat het eiland compact is kun je binnen één dag gemakkelijk (ook) het Franse Saint-Martin bezoeken.

SAINT-MARTIN AANBIEDINGEN VAN TUI

 

Vluchttijd Vliegen naar Sint Maarten doe je in ongeveer 9 tot 11 uur. De terugvlucht duurt vanwege wind in de rug meestal een uurtje korter. Bij de terugvlucht wordt er vaak door de nacht heen gevlogen, waarbij je aan het einde van de middag of in de avond vertrekt en de volgende dag in de ochtend aankomt in Europa. De vluchten vanuit Nederland naar of van Sint Maarten worden niet zelden gecombineerd met een ander Caribisch eiland. Zo kan het gebeuren dat je een tussenlanding maakt op bijvoorbeeld Curaçao of Aruba. vaak is dit alleen maar op de heen- of terugvlucht. Zo'n extra tussenlanding zorgt ervoor dat de totale reistijd wel met een paar uur verlengd wordt.
Overnachten De accommodaties in Saint-Martin bestaan vooral uit middenklasse en luxere hotels. Alle hotels, zelfs die van de grote internationale ketens, hebben een Caribisch tintje. De meeste accommodaties liggen aan of in de buurt van het strand. Vooral Orient Beach is erg populair. Dat merk je dan ook wel aan de hoeveelheid mensen die je op het strand ziet. Houd er rekening mee dat niet alle accommodaties bij Orient Beach aan het strand liggen. Vaak moet je nog vijf tot tien minuten lopen voor je op het strand bent. Kies je voor een vakantie aan het noordelijk gelegen Anse Marcel dan moet je er wel rekening mee houden dat deze baai redelijk geïsoleerd ligt. Zonder een huurauto (of taxi) zul je niet veel meer zien dan je hotel en het strand.
Reizen in Saint-Martin De gemakkelijkste manier om je in Saint-Martin te verplaatsen is per huurauto. Er is een redelijk aanbod van huurauto's. De prijzen liggen gemiddeld wel wat hoger dan wat je op een doorsnee vakantiebestemming betaalt. Autorijden op het eiland is vrij simpel. Men rijdt rechts en de Franse verkeersregels zijn hier van toepassing. Zorg er wel voor dat je een geldig autorijbewijs meeneemt als je je huurauto op gaat halen. De autoverhuurders bevinden zich overigens vooral in Sint Maarten bij het internationale vliegveld Juliana.
Wie geen zin heeft om zelf auto te rijden of een huurauto te duur vindt die kan zich met de taxi verplaatsen. In Saint-Martin worden vaste taxiprijzen gehanteerd die overigens altijd op twee personen gebaseerd zijn. Extra passagiers betekent extra betalen.


 

Douane & documenten Reis je naar Saint-Martin of Sint Maarten dan heb je een geldig paspoort nodig (tenminste 6 maanden geldig bij aankomst). Reizen met alleen een identiteitskaart is niet mogelijk. Dat zal vooral te maken hebben met het feit dat je niet rechtstreeks vanuit Frankrijk naar het Franse Saint-Martin kunt reizen, maar via Sint Maarten binnenkomt.
Reisseizoen & klimaat Saint-Martin heeft een tropisch klimaat dat op de grens ligt van een moesson-klimaat en een savanneklimaat. Jaarlijks valt er gemiddeld zo'n 1000 tot 1100 millimeter neerslag, waarmee Saint-Martin natter is dan Nederland en België. Als je echter kijkt naar de totale hoeveelheid tijd waarin het regent dan ligt dat weer lager dan in de lage landen. Dat komt omdat het vooral kortere en fellere buien zijn die in Saint-Martin voor de nodige neerslag zorgen. Je moet jet hele jaar door rekening houden met buien. In de periode juni tot en met december is die kans groter dan van januari tot en met mei. Tijdens het nattere seizoen kunnen tropische stormen voorkomen en is het zelfs mogelijk dat je met een orkaan te maken krijgt. Het orkaanseizoen begint officieel op 1 juli en duurt tot 1 december. In deze periode komen er regelmatig tropische stormen voor in het Caribisch gebied. Sint Maarten ligt in de strook waar zulke diepe depressies voor kunnen komen dat er stormen met orkaankracht kunnen ontwikkelen.
Wie van warm weer houdt die zal het in Saint-Martin prima naar zijn/haar zin hebben. De temperatuur ligt overdag altijd ergens tussen een comfortabele 27 graden Celsius en het wat warmere 32 graden Celsius. Het kwik loopt zelden tot nooit verder op dan 33-34 graden. Tijdens onze wintermaanden is het met gemiddeld 29 graden Celsius relatief het koelst. Tijdens onze zomermaanden is de maximumtemperatuur gemiddeld 31 graden.
Behalve dat Saint-Martin wat natter is dan Nederland en België, is het vooral zonniger. Als je naar de langjarige gemiddeldes kijkt dat telt Saint-Martin zo'n drieduizend uur aan zonneschijn op jaarbasis. Landinwaarts ligt die hoeveelheid een fractie lager omdat daar wat vaker bewolking blijft hangen boven de groene heuvels.
Gedurende het hele jaar staat er overigens een aangename passaatwind. Deze waait uit het noordoosten en is daarom vooral merkbaar aan de noordelijke en oostelijke kustgebieden. Dit merk je onder andere goede op Orient Beach.
Op het klimaat van Saint-Martin lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief gedetailleerde klimaattabellen voor de Sint Maarten en een aantal plaatsen en streken binnen het land.
Op de Saint Martin zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Saint-Martin.
 
Klimaattabel

 

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 29 23 8 15 26
februari 29 23 8 11 26
maart 30 23 9 11 26
april 30 24 9 11 26
mei 31 24 8 14 27
juni 31 25 8 14 28
juli 31 25 8 16 28
augustus 31 25 9 16 28
september 31 25 9 16 29
oktober 31 25 8 17 29
november 30 24 8 16 28
december 29 23 8 15 27
Geld In Saint-Martin is de euro de officiële valuta. Prijzen worden vrijwel altijd in euro's aangegeven. Met Amerikaanse dollars betalen kan ook, maar dan moet je rekening houden met een ongunstige omrekenkoers en dat je eventueel wisselgeld vrijwel altijd in euro's terugkrijgt. In Saint-Martin vind je een aantal geldautomaten waar je geld kunt pinnen.
Als je met een creditcard wilt betalen dan moet je vooraf wel vragen of dat mogelijk is. Ze accepteren niet overal creditcards en soms moet je bij lagere bedragen een toeslag betalen om de transactiekosten te dekken.
Fooien Als er op de restaurantrekening of barrekening geen servicecharge (meestal 10 tot 15%) vermeld staat, dan is het geven van een fooi zeer gebruikelijk. Hanteer hierbij een percentage van 10 tot 20 procent over de totale rekening.
Kruiers betaal je 1 tot 2 dollar per koffer of tas. Kamermeisjes één tot twee dollar per dag.
Tijdsverschil Soms wordt er al bedieningsgeld aan de rekening toegevoegd in een restaurant, maar als dat niet gedaan is dan is een fooi van tien tot twintig procent over de totale rekening gebruikelijk. Ook als er wel een servicecharge op de rekening staat mag je een extra fooi geven. Dat is echter niet verplicht.
Kamermeisjes beloon je met een fooi van 1 of 2 euro per dag. Voor kruiers geldt een richtlijn van één of twee euro fooi per koffer of tas.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari - Nieuwjaarsdag
23 maart - Verdrag van Concordia
1 mei - Dag van de Arbeid
14 juli - Nationale Feestdag (quatorze juliet)
11 november - Sint-Maartendag
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Carnaval (februari/maart)
Pasen (maart/april)
Taal In Saint-Martin is Frans de officiële taal en de voertaal. In de toeristische sector kun je je met Engels over het algemeen ook wel prima redden.
Gezondheid Sint Maarten heeft een eigen ziekenhuis waar een redelijk aantal behandelingen en operaties uitgevoerd kunnen worden. Voor gecompliceerde operaties worden patiënten overgevlogen naar Curaçao.
Op het eiland heb je redelijk veel last van muggen. Deze steken vooral rond en na zonsondergang, maar slaan zeker ook overdag toe. Muggen kunnen verschillende virussen overbrengen, waaronder het zika virus.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, maar is de kans redelijk dat er wel inentingen aanbevolen worden. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Saint-Martin is 001721
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Saint-Martin is 00131 of +31
Mobiel bellen in Saint-Martin is over het algemeen niet goedkoop. Wie veel lokaal wil bellen of gebeld wordt die kan het beste een lokale SIM-kaart aanschaffen om kosten te besparen.
Elektriciteit In Saint-Martin worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in de Verenigde Staten van Amerika. Het gangbare voltage is 110 Volt. Veel Nederlandse apparatuur werkt ook op 110 Volt (110-240 Volt). Zo niet, dan is er een transformator nodig van 110 naar 220 Volt.
De stekkers wijken af van onze stekkers, vandaar dat voor onze elektrische apparaten een adapter of verloopstekker nodig is. Deze is te koop op de meeste Europese luchthavens (bijv. Schiphol) en bij de ANWB.
Veiligheid Saint-Martin ligt in het Caribisch gebied, wat betekent dat er grotere tegenstellingen tussen arm en rijk zijn. In verhouding leven er redelijk wat mensen in armoede, hoewel je dat als toerist niet altijd ziet. Zo is het terrein bij Orient Beach bewaakt en concentreert de armoede zich amper op plekken waar veel toeristen komen. Een uitzondering is hoofdstad Marigot waar je weleens een bedelaar aan zult treffen. Armoede en daaraan gerelateerd drugsgebruik zorgt voor een wat hogere criminaliteit. Als je het over toeristen hebt dan gaat het vooral om diefstal op openbare plekken zoals zakkenrollerij en diefstal uit (huur)auto's. Laat daarom dan ook echt niets van waarde in het zicht liggen. Zelfs dingen die voor ons van weinig waarde zijn kunnen voor een dief al aanleiding vormen om in te breken in een auto.
Een andere bedreiging waar je als toerist mee te maken kunt krijgen zijn de felle zon en de bijbehorende warmte. Onvoldoende drinken kan tot een zonnesteek leiden en onvoldoende bescherming tegen de felle zon kan tot verbranding van de huid leiden. Ook bij redelijk bewolkt weer kan er aardig wat UV-straling Saint-Martin bereiken.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - Als er een orkaanwaarschuwing is, volg dan altijd de instructies op van de lokale autoriteiten.
- Het verkeer in Saint-Martin lijkt soms wel op het verkeer in Frankrijk. Helaas hebben de Fransen hun rijgedrag meegenomen naar de Cariben.


 

Tips (zien & doen) • Maak een dagtocht naar Anguilla. Dit eiland ligt tien kilometer ten noorden van Sint Maarten en is te bereiken per veerboot (30 minuten vaartijd) of met het vliegtuig (10 minuten vliegen). Anguilla heeft prachtige stranden en is erg relaxed. Dagelijks vertrekt de veerboot meerdere keren per dag vanuit de haven van Marigot.
• Een andere eiland dat je vanuit Sint Maarten kunt bezoeken is Saint Barthélemy (St. Barths). Dit eiland staat vooral bekend vanwege de hele aangename sfeer, waarbij luxe en Cariben samen komen. Dit is de plek waar in december en januari vooral rijke Amerikanen komen. Gedurende het drogere seizoen komen er vrij veel Amerikaanse en internationale beroemdheden op St. Barths. Meerdere keren per week kun je vanaf Marigot naar St. Barths varen met de veerboot. Een andere optie is om dat vanaf Oyster Pond te doen, waarmee je direct wat vaartijd beperkt.
• Het grensmonument staat op de grens van Sint Maarten en Saint-Martin. Dit is ter ere van het in 1648 gesloten Verdrag van Concordia, waarin de vreedzame wijze waarop de Fransen en Nederlanders met elkaar omgaan op het eiland vastgelegd is.
• Strandliefhebbers die kunnen door middel van een oversteek per boot de prachtige stranden van Îlet Pinel bezoeken.
• Watersporters die willen windsurfen of kitesurfen die moeten Orient Beach bezoeken.
• Hoofdstad Marigot is absoluut een bezoekje waard. Al was het alleen al om in de ochtend een vers belegd stokbrood met een goede bak koffie te nuttigen bij één van de bakkers. In Marigot zijn ook wat leuke winkels te vinden en op de Place du Marché is een dagelijkse markt waar je behalve de nodige meuk ook wat leuke lokale producten kunt kopen.
Pic Paradis is met 424 meter hoogte het hoogste punt van Saint-Martin en van het hele eiland Sint Maarten. Met de auto kun je bijna tot de top komen. Een kleine wandeling (10-15 minuten) brengt je naar een fraai uitzichtpunt. Je kunt ook vanaf beneden helemaal naar boven wandelen. Dan ben je wel zeker een uur onderweg. De tocht laat je het tropisch regenwoud zien dat het centrale deel van het eiland bedekt. Neem wel voldoende water mee!
• Vanaf Oyster Pond worden diverse zeiltochten en visboottochten georganiseerd.
Grand Case is de culinaire hoofdstad van het eiland. Binnen een afstand van ongeveer anderhalve kilometer vind je een vrij hoge concentratie aan heerlijke restaurants waar natuurlijk de Franse keuken domineert.
• Naast Orient Beach zijn Friar's Bay, Anse Marcel, Baia de Potence en Baie Netlé heerlijke stranden in het Franse deel van Sint Maarten.
• In de wateren rondom Saint-Martin kun je prima snorkelen. Pas wel op voor de koraalduivel die af en toe gesignaleerd wordt en die giftig is voor mensen.
• Op de weg naar Pic Paradis kom je Loterie Farm tegen. Dit is een afgesloten park met zwembaden, vermaak en horeca en is heerlijk gelegen in het natuurschoon van Saint-Martin. Vooral voor lokale gezinnen is dit een heerlijk dagje uit maar toeristen weten hun weg naar Loterie Farm ook te vinden. Op maandag is het gesloten.
• Breng in ieder geval ook een bezoek aan het Nederlandse deel van het eiland. Ga bijvoorbeeld winkelen in Philipsburg. Deze hoofdstad van Sint Maarten behoort tot de beste winkelbestemmingen in het Caribisch gebied. Ook de moeite waard is een bezoek aan Maho Beach. Vanaf het strand of de Sunset Bar kun je de vliegtuigen zien landen op Juliana Airport. Dit schouwspel heeft al een groot aantal spectaculaire foto's en video's opgeleverd.
Fort Louis is een op een heuvel gebouwd verdedigingsfort in Marigot. De ruïnes zijn redelijk gereconstrueerd. Je kunt Fort Louis gratis bezoeken waarbij het fraaie uitzicht misschien wel het echte hoogtepunt van het bezoek is. Fort Louis is niet toegankelijk met een rolstoel.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Saint-Martin"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van de Sint Maarten

 

Wist je dat... ... het eiland Sint Maarten op 11 november ontdekt is? Dit is de dag waarop we in Nederland Sint Maarten vieren.
Cultuur  
Zomerzonbestemming (warm met een kans op tropische stormen)
Winterzonbestemming (heerlijk weer tijdens onze winters)
Wintersportbestemming (geen sneeuw, dus geen wintersport)
Uitgaan  
Winkelen  
Stranden (heerlijke tropische stranden)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (door het toerisme soms vrij hoge prijzen)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

© Landenportal.nl

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl