Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Caribische eilanden / Dominicaanse Republiek / Punta Cana

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Punta Cana
Punta Cana voor beginners
Punta Cana
Punta Cana in 24 foto's

Punta Cana klimaat & weer
Punta Cana zonkalender
winterzon in Punta Cana
meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Punta Cana
Punta Cana is de oostelijke punt van de Dominicaanse Republiek. Dit is de plek waar al jarenlang suikerriet verbouwd wordt waar vervolgens heerlijke rum mee gestookt wordt. De naam Punta Cana is tegenwoordig ook heel herkenbaar voor mensen die op zoek gaan naar een vakantie in het Caribisch gebied. Op deze plek waar vroeger landbouw en jungle domineerden is eind vorige eeuw een toeristenindustrie ontstaan die gebaseerd is op vooral grote en luxe hotelresorts die het vrijwel stuk voor stuk van het all-inclusive toerisme moeten hebben. Langs de tropische palmenstranden zijn tientallen hotels verrezen en het einde van de bouwlust is nog niet in zicht. De beste plekken zijn over het algemeen al wel bebouwd. De meeste hotels staan langs het kilometers lange Bávarostrand. De meeste Nederlandse en Belgische toeristen die hun vakantie in Punta Cana vieren doen dit aan dit deel van de regio.

Buiten de hotels is er vrij weinig te beleven in Punta Cana. De eerste echte stad is Higüey dat een uur rijden van de hotels ligt. Punta Cana is zelf geen plaats aar een streek. Wel zijn er in de afgelopen jaren enkele shopping malls en kleine concentraties van winkels en horeca ontstaan achter de hotels. In de vorm van Punta Cana Village is er een door projectontwikkelaars gebouwd dorp ontstaan. Van een authentieke Caribische sfeer is hier geen sprake. Punta Cana Village is te 'clean' en richt zich op mensen die zich een koopappartement of woning kunnen veroorloven die minstens een ton in euro's kost.

Wie een vakantie in Punta Cana viert die moet vooral denken aan relaxen. Hier geniet je van zee, strand en aangenaam tropisch weer en van de luxe die de hotels te bieden hebben. Deze vorm van toerisme lokt vooral stelletjes en met name mensen die een huwelijksreis maken of samen iets te vieren hebben. In de schoolvakanties zie je ook een redelijk aantal gezinnen met kinderen richting Punta Cana vliegen die daar een aangename gezinsvakantie kunnen gaan vieren.

Reizen naar Punta Cana Vanuit Nederland of België kun je alleen maar met het vliegtuig naar Punta Cana reizen. Het is in theorie natuurlijk ook mogelijk om met de eigen boot richting Punta Cana te varen, maar in de praktijk is dit zelden of nooit de manier waarop toeristen richting Punta Cana varen. Vanuit zowel Nederland, België als Düsseldorf kun je rechtstreeks of eventueel met een tussenlanding naar Punta Cana vliegen. TUI vliegt het hele jaar door vanaf zowel Amsterdam als Brussel richting het internationale vliegveld van Punta Cana.

GOEDKOPE PUNTA CANA AANBIEDINGEN VAN TUI

 

Vluchttijd Als je vanaf Amsterdam of Brussel naar Punta Cana vliegt dan moet je rekening houden met een vluchtduur van ongeveer negen tot tien uur. Mocht je een gunstige route krijgen dan kan de vlucht iets korter dan negen uur duren. De terugvlucht duurt in de regel korter. Dat komt omdat het vliegtuig op de terugweg door de straalstroom wind in de rug heeft, waardoor er op een hogere kruissnelheid gevlogen kan worden. Reken op een vluchtduur van tussen de 8 en 9 uur. Soms ben je ook hier nog iets sneller.
Overnachten De meeste hotels in Punta Cana vallen in de vier- of vijfsterren categorie, zijn groots opgezet en liggen aan of vlak bij het strand. Punta Cana is geen backpackbestemming. De prijzen die je betaalt zijn afhankelijk van het reisseizoen, de ligging van het hotel en de hoeveelheid comfort en luxe. Je merkt veel dat de hotels die recent gebouwd zijn zich vooral toeleggen op een hoger niveau van luxe. Niet zelden zijn dit soort hotels alleen toegankelijk voor volwassenen (tenminste 18 jaar). De verzorging in de meeste hotels is op basis van all-inclusive. Dan zijn alle maaltijden en de meeste drankjes inbegrepen. Bij sommige hotels moet je bijbetalen voor de betere merken alcohol of voor bepaalde cocktails.
Reizen in Punta Cana De beste vorm van transport in Punta Cana is per taxi(bus). Je kunt ook zelf een auto huren, maar het verkeer is duidelijk minder veilig dan wat je in Nederland gewend bent. Je moet je ook afvragen of de kosten van een huurauto rendabel zijn. Dat is het vaak alleen als je meerdere uitstapjes wilt gaan maken. De bus wordt eigenlijk bijna alleen maar door locals gebruikt. Wie een keer met de bus naar bijvoorbeeld Higüey reist die ervaart wel eens een keer hoe het is om als een local te reizen.


Douane & documenten Om naar de Dominicaanse Republiek te reizen heb je een paspoort nodig dat tenminste 6 maanden geldig is op het moment dat je arriveert in de Dominicaanse Republiek.
Kinderen hebben een eigen paspoort nodig. Bij aankomst op de Dominicaanse Republiek moet je een toeristenvisum kopen. Deze is 30 dagen geldig. Als je langer verblijft dan moet je een 'long stay fee' betalen bij vertrek uit de Dominicaanse Republiek. Deze is afhankelijk van de lengte van het extra verblijf.
De invoer van alle soorten drugs is ten strengste verboden. Overtreding wordt zwaar bestraft, ongeacht de omstandigheden waaronder je de drugs meegenomen hebt. Er wordt op de luchthaven van Punta Cana vrij streng gecontroleerd op drugssmokkel.
Reisseizoen & klimaat Het tropische savanneklimaat zorgt voor warme dagen en zwoele nachten in Punta Cana. De maximumtemperaturen variëren van 27 tot 30 graden in het winterseizoen tot 30-33 graden in de nattere zomermaanden. Tijdens zware regenbuien kan de temperatuur ineens een paar graden dalen. Deze buien kunnen het hele jaar voorkomen, maar zijn meer frequenter in de periode mei tot en met november. Dit is geen echt regenseizoen. Het is een periode waarin meer tropische depressies voorkomen met als gevolg dat het vaker regent en ook wat harder waait. Wie pech heeft die krijgt in de periode juli tot december zelfs te maken met een heuse tropische storm. Deze kunnen heel af en toe (echt niet ieder jaar) uitgroeien tot een heuse orkaan. Indien een storm met orkaankracht over of vlak langs Punta Cana trekt dan is er schade mogelijk aan de natuur, gebouwen, auto's etc. Mocht er een serieuze orkaandreiging zijn dan is het belangrijk de instructies van het hotel en de autoriteiten op te volgen.
Het grootste deel van de tijd die je in Punta Cana doorbrengt zul je genieten van de zon. De vaak vrij hoge relatieve luchtvochtigheid zorgt wel voor wat wolken. In plaats van dat dit hinderlijk is vormen de wolken juist een aangename onderbreking van de enorm felle zon die op je huid staat. In totaal schijnt de zon in Punta Cana ruim drieduizend uur per jaar. Dit is bijna het dubbele van wat je in Nederland gemiddeld op een jaar mag verwachten.
De periode december tot en met april is het hoogseizoen in Punta Cana, wat zeker merkbaar is in de tarieven voor hotelkamers. Ondanks de soms relatief frisse avonden is dit veruit de beste reistijd om de Dominicaanse Republiek te bezoeken. Het land is daarom ook een populaire winterzonbestemming. In het nattere seizoen liggen de prijzen wat lager, maar dan moet je wel een grotere kans op regen voor lief nemen.
Op het klimaat van Punta Cana lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief gedetailleerde klimaattabellen voor Punta Cana.
Op de Punta Cana zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Punta Cana.
Klimaattabel
deze tabel geldt voor Punta Cana en Bavaro.

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 28 21 8 9 27
februari 28 21 9 8 26
maart 29 21 9 8 26
april 30 22 9 8 27
mei 31 23 8 11 27
juni 31 23 8 11 28
juli 32 24 9 13 28
augustus 32 24 9 13 29
september 32 24 8 14 29
oktober 31 23 8 15 29
november 30 23 8 12 28
december 29 22 7 11 27
Geld De valuta waar je op de Dominicaanse Republiek normaal gesproken mee betaalt is de Dominicaanse peso (RD$). Bij banken of wisselkantoren kun je onze euro’s omwisselen voor peso’s. Bij hotels kun je vaak ook wisselen, echter krijg je dan te maken met een veel ongunstigere wisselkoers.
In de praktijk zul je vooral met Amerikaanse dollars betalen. Wie slim is en vaker in landen komt waar je met dollars kunt betalen, die wisselt euro's om voor dollars in plaats van voor peso's. Hierdoor voorkom je kosten door een ongunstige wisselkoers als je peso's overhoudt.
Geld pinnen kan bij geldautomaten, waarbij er wel een toeslag berekend wordt. De hoeveelheid geldautomaten ligt lager dan wat we in Europa gewend zijn en soms moet je echt goed zoeken naar een plek waar je geld uit de muur kunt trekken.
Betalen met creditcards kan in redelijk veel, maar niet alle hotels en restaurants. Niet zelden wordt er een (fikse) toeslag berekend voor betalingen met creditcards.
Fooien Het geven van fooien in horecagelegenheden hangt er van af of het bedieningsgeld (tien procent) boven op het oorspronkelijke bedrag plus BTW berekend is. Als er geen service charge op de rekening staat dan is een fooi van 10% normaal. Indien je uitermate tevreden bent over de service dan mag je uiteraard altijd wat extra geven. Kruiers betaal je 1 tot 2 dollar per koffer of tas. Kamermeisjes 1 tot 2 dollar per dag.
Mocht je in een all-inclusive hotel verblijven dan is het niet verplicht maar zeker wel aan te raden om het bedienend personeel af en toe een fooi toe te stoppen. Behalve een vriendelijke glimlach krijg je een volgende keer waarschijnlijk ook een snellere service.
Tijdsverschil Het tijdsverschil tussen Nederland en de Dominicaanse Republiek bedraagt in de winterperiode 5 uur en in de zomer 6 uur. In Punta Cana is het tijdens de zomertijd daarom zes uur vroeger dan bij ons, zodra de wintertijd ingaat is het in Punta Cana vijf uur vroeger dan bij ons.
Om op de heenreis een jetlag te beperken kun je op de dag van aankomst het beste proberen zo laat mogelijk naar bed te gaan, indien mogelijk pas na 22 of zelfs 23 uur lokale tijd. Herhaal dit de dag daarop en de kans is groot dat je redelijk snel aangepast bent aan het lokale tijdsritme.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari - Nieuwjaarsdag
6 januari - Drie Koningen
21 januari - Dia de Nuestra Señora de la Altagracia
26 januari - Natalicio de Duarte
27 februari - Onafhankelijkheidsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
16 augustus - Dia de la Restauración
24 september - Dia de Nuestra Señora de las Mercedes
6 november - Dag van de Grondwet
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Carnaval (februari/maart)
Goede Week (Semana Santa) & Pasen (maart/april)
Taal De officiële taal en spreektaal in de Dominicaanse Republiek is Spaans.
In Punta Cana zul je je in de hotels en in toeristische winkels en restaurants ook prima kunnen redden met Engels. Sommige excursies worden met een Nederlandstalige gids georganiseerd.
Gezondheid Reizen naar Punta Cana brengt een aantal gezondheidsrisico's met zich mee. Zo is er een verhoogde kans op hepatitis A en in mindere mate hepatitis B. Muggen kunnen ook dengue (knokkelkoorts) overbrengen). Het malariarisico wijzigt met regelmaat, dus actueel en accuraat advies inwinnen omtrent de kans op malaria is daarom aan te raden.
Het leidingwater kan darminfecties veroorzaken. Het is daarom afgeraden om kraanwater als drinkwater te gebruiken. Gebruik mineraalwater uit afgesloten flessen, indien mogelijk ook voor het spoelen van de mond na het tandenpoetsen.
De medische zorg in de
Dominicaanse Republiek is eenvoudig maar in de regel voldoende. In Punta Cana heb je privéklinieken en medische centra die over het algemeen goed werk leveren. De kosten voor consult en behandelingen kunnen hier wel aardig oplopen. Het is verstandig om een reisverzekering af te sluiten voor eventuele kosten die niet gedekt worden door de reguliere ziektekostenverzekering.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor de Dominicaanse Republiek  is 001809
Het kiesnummer voor Nederland vanuit D.R. is 00131 of +31
Mobiel bellen in Punat Cana en de rest van de Dominicaanse Republiek is over het algemeen niet goedkoop en de dekking van het netwerk is minder goed dan in Nederland. Hetzelfde geldt voor internetten via het mobiele netwerk. Sommige providers bieden goedkopere datapakketten aan, maar de MB's die je daarbuiten verbruikt zijn vaak wel duur. Let goed op de tarieven die jouw provider hanteert.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 110 Volt. Veel Nederlandse apparatuur werkt ook op 110 Volt (110-240 Volt). Zo niet, dan is er een transformator nodig van 110 naar 220 Volt.
De stekkers wijken meestal af van onze stekkers, vandaar dat voor onze elektrische apparaten een adapter of verloopstekker nodig is. Deze is te koop op de meeste Europese luchthavens (bijv. Schiphol) en bij de ANWB. Je ziet vooral in modernere hotels in Punta Cana ook wel dat er soms hybride stopcontacten aanwezig zijn in de hotelkamers. Daar passen naast de Amerikaanse stekkers ook de Europese stekkers in.
Veiligheid Net als heel veel andere Caribische bestemmingen is Punta Cana minder veilig dan wat je op een gemiddelde vakantiebestemming mag verwachten. Het is niet zo dat er op iedere hoek van de straat een dief of overvaller op toeristen aast, maar het verschil tussen de vaak armere Dominicanen en de relatief rijke toeristen lokt wel criminaliteit uit. Niet voor niets worden de hotelresorts redelijk goed beveiligd tegen ongewenste gasten. Toch is het raadzaam om er altijd voor te zorgen dat je waardevolle spullen niet onbeheerd op het strand of zwembad liggen. Een mooie camera of telefoon kan ook van medegasten een gelegenheidsdief maken.
Als je een kluis op je kamer hebt: gebruik hem. Bewaar hierin waardevolle spullen zoals paspoorten, contant geld, laptops, camera's, tablets en creditcards. Wie slim is reist niet met de meest dure horloges en sieraden naar de Dominicaanse Republiek of draagt deze alleen binnen het resort. Een duur klokje om de pols of opvallende sieraden kunnen buiten het resort de verkeerde vorm van aandacht trekken.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - als je een huurauto hebt moet je rekening houden met plotselinge drempels waar je echt niet harder dan stapvoets overheen kunt. De andere variant is de greppel die hetzelfde effect moet hebben: het afremmen van het verkeer
- nudisme is verboden in de Dominicaanse Republiek, dus ook in Punta Cana.
- topless zonnen is ook niet toegestaan en wordt gezien als ongepast. Toch zie je bij de grote hotels regelmatig dames topless zonnen
- de zon is in Punta Cana een stuk feller dan bij ons, een goede bescherming is dus aan te raden. Dit geldt ook bij bewolkt weer.
- je moet er rekening mee houden dat er altijd wel een keer een stroomstoring voor kan komen. Een zaklamp is daarom geen overbodige luxe in de reisbagage.


Tips (zien & doen) • Vissportliefhebbers kunnen vanaf diverse plekken aan boord stappen om te gaan diepzeevissen, waarbij onder andere op marlijn en zwaardvis gevist wordt.
Manatí Park is een dierentuin in Punta Cana waar je verschillende Caribische planten en dieren kunt bewonderen. Daarnaast kun je hier tegen extra betaling ook met dolfijnen zwemmen.
• Hoewel er op de hotelresorts vaak al iets van een discotheek te vinden is kun je ook terecht in een paar discotheken die buiten de resorts liggen. Sommige hotels organiseren transport naar discotheken zoals Coco Bongo.
• Als je van rum houdt dan moet je zeker locale rum uitproberen. Vooral de añejo rums zijn erg goed hier. Omdat rum lokaal gemaakt wordt en de belasting erop veel lager is dan bij ons, kun je rum tegen zeer aantrekkelijke prijzen kopen. Let wel op de invoerlimiet als je naar Nederland komt: maximaal 1 liter sterke drank per volwassen reiziger.
• Wil je lokaal eten uitproberen? Ga dan voor het nationale gerecht La Bandera Dominicana, of voor Chivo guisado, een heerlijk stoofgerecht met geit, ui, knoflook, rode wijn en natuurlijk rum.
• Hoofdstad Santo Domingo heeft een fraai historische centrum, dat ooit door Columbus gesticht is. Vanuit Punta Cana kun je dagexcursies die je een impressie geven van het oude Santo Domingo.
• In de directe omgeving wordt volop tropisch fruit geteeld. Sla daarom vooral het vele verse fruitsap niet over als die in de hotels aangeboden wordt (en die kans is zeer groot).
• In Punta Cana en Playa Dorada vind je een aantal zeer fraaie golfbanen waar golfliefhebbers een balletje kunnen slaan.
• Mama Juana is een typisch lokaal drankje op basis van rum, rode wijn, honing en kruiden. Dit zit in flessen waar boomschors in zit. Je drinkt Mama Juana als een shot.
• Snorkelen kun je eigenlijk langs de hele kust van Punta Cana. Sommige hotels bieden al dan niet gratis snorkeluitrusting ter beschikking aan hun gasten.
• Altijd al een keer uit een kokosnoot willen drinken? Hier kan het. Verschillende beachbars van hotels bieden ook verse kokosnoten aan.
• Zweven boven de jungle kan door de zipline tours die in Punta Cana aangeboden worden.
• In plaats van aardappel wordt er vooral rijst en gebakken banaan als bijgerecht gegeten in de Dominicaanse Republiek. De gebakken banaan is niet zoet maar zoals bij ons. Probeer het zeker eens een keer als je de kans krijgt.
• In Uvero Alto (in het noordelijke stuk van Punta Cana) is Rancho Caribeño gevestigd. Dit bedrijf biedt allerlei paardrijtrips aan. Zo kun je een prachtige rit ver het prachtige strand van Uvero Alto maken en een stukje door de lokale jungle op de rug van een paard meemaken.
• De natuur van Punta Cana leent zich prima voor tochten met een quad.
• Een populaire excursie is een bezoek aan Higüey in combinatie met een dorpje in de buurt en de suikerrietvelden.
• Vanuit Punta Cana kun je met verschillende aanbieders naar het schiereiland Saona reizen. Hoewel de stranden van Punta Cana al prachtig zijn biedt Saona net dat beetje extra. De zee is hier nog blauwer, de stranden zijn grotendeels onbebouwd en de zon schijnt hier nog meer dan in Punta Cana. Tijdens een excursie naar Saona wordt er vrijwel zeker ook op een zandbank gestopt waar je met zeesterren op de foto kunt.
• De sigaren van de Dominicaanse Republiek behoren samen met de Cubaanse sigaren tot de beste van de wereld. Als je van sigaren houdt of een sigarenliefhebber kent die je blij wilt maken neem dan lokale sigaren mee.
• Larimar is een steen die alleen maar in het water rondom de Dominicaanse Republiek gevonden wordt. Deze lichtblauwe steen wordt vooral in sieraden zoals hangers en oorbellen verwerkt en is een prachtig souvenir.
• Mocht je de kans krijgen, probeer dan om het carnavalsfeest mee te maken in één van de dorpen of steden.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Punta Cana"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van de Dominicaanse Republiek

Wist je dat... ... barnsteen een fraai souvenir is van de Dominicaanse Republiek
... het vliegveld van Punta Cana het allereerste private vliegveld is dat wereldwijd gebouwd is
Cultuur  
Zomerzonbestemming (warm, echter wel regenseizoen)
Winterzonbestemming (één van de beste winterzonbestemmingen)
Wintersportbestemming (hahahahaha... heb je de klimaatcijfers gezien?)
Uitgaan (in de hotels)
Winkelen (vooral in de hotels)
Stranden (prachtig)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (duurder dan elders in het land)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

© Landenportal.nl

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl