Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Oostenrijk

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

Meer Oostenrijk?
bezienswaardigheden top 10
beste tijd zonvakantie Oostenrijk
klimaat & weer van Oostenrijk
beste reistijd voor Oostenrijk
Oostenrijk voor beginners
mooiste dorpjes in Oostenrijk
bijzondere plaatsen in Oostenrijk
Oostenrijk tips
Oostenrijk informatie
alles over Oostenrijk
alles over Wenen
Austria info
Oostenrijk op Wikipedia
waar overnachten in Oostenrijk

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina wordt nog niet gesponsord

Praktische informatie over Oostenrijk
Oostenrijk één van de populairste vakantiebestemmingen binnen europa. Is het niet voor de zomer vakantie dan is het wel om te skiën in één van de vele ski gebieden die Oostenrijk rijk is. Maar ook een stedentrip naar bijvoorbeeld Wenen is zeker de moeite waard. Oostenrijk is een Alpenland, maar de echte hogen bergen vind je in het westen van het land tegen de grens met Zwitserland. Door de hoge bergen is Oostenrijk in de winter een sneeuwzekere bestemming. Het hangt er wel vanaf wanneer je gaat, want soms kan de sneeuwval pas laat echt op gang komen. Het gebeurt soms wel eens dat de sneeuw op zich laat wachten.

Wonen in Oostenrijk
Mocht je overwegen om in Oostenrijk te gaan wonen dan is het belangrijk om je vooraf goed te laten informeren voordat je overgaat tot het kopen van een huis in Oostenrijk. Redelijk wat landgenoten hebben zich de afgelopen jaren al in Oostenrijk gevestigd. De aantrekkelijke prijzen voor onroerend goed en de leefbaarheid in Oostenrijk zijn hierbij vaak de doorslaggevende afwegingen.

Plaatsen in Oostenrijk
Over de volgende plaatsen in Oostenrijk vind je uitgebreide reisinformatie op deze site:
Filzmoos
Salzburg
Wenen

Reizen naar Oostenrijk De meeste Nederlanders reizen naar Oostenrijk met de eigen auto. Een autovakantie naar Oostenrijk wordt nog vaak verkozen boven vliegreis. In zo'n 8 tot 13 uur rijd je met een personenauto naar de plaats van bestemming in Oostenrijk. In de winter kan de reistijd als gevolg van slecht weer, wintersportfiles, extreme drukte bij tunnels of afgesloten passen aanzienlijk langer worden.
Reizen met de bus naar Oostenrijk is ook erg populair. Voor busreizen geldt een reistijd van zo'n 11 tot 17 uur. Ook hier kan de reistijd aanzienlijk oplopen in de winter door slechte omstandigheden en drukte.
Diverse malen per dag vliegen Austrian Airlines (AUA) en KLM naar Wenen, Sky Europe vliegt low-cost naar Wenen. Vanuit de grensstreek is Air Berlin een goede keuze. In de wintermaanden vliegt Transavia regelmatig naar Salzburg en Innsbruck.
Vluchttijd In slechts anderhalf uur vlieg je naar Oostenrijk, Wenen is de internationale luchthaven.
Overnachten Elke vorm van accommodatie is aanwezig in Oostenrijk, van hostels tot super de luxe hotels. Van campings tot kuuroord. Oostenrijk heeft vooral veel pensionnetjes, voornamelijk in de bergdorpen. Er zijn dus volop mogelijkheden om te overnachten in Oostenrijk. De prijzen liggen lager dan in Nederland (behalve in Wenen). Het loont zeker de moeite om een paar dagen een kuuroord op te zoeken, onder medische begeleiding maak je dan gebruik van diverse thermale zwembaden en kun je genieten van heerlijke gezonde maaltijden en eventueel massages. Een kuuroord is totaal niet te vergelijken met een Nederlands sauna complex.
Een aantal zeer beroemde hotels zijn o.a. Hotel Sacher in Wenen, naast slapen kun je er de enige echte Sacher Torte eten, (machtige chocolade taart met sinaasappelvulling)
Hotels, pensions, motels en appartementen hebben een hoge standaard qua voorzieningen en service.
Als je een rondreis door Oostenrijk maakt dan is het in de zomervakantie aan te raden om je accommodaties zoveel mogelijk vooraf vast te leggen. In sommige gebieden is de bezettingsgraad in het zomerseizoen erg hoog.
Reizen in Oostenrijk Het wegennet van Oostenrijk is goed, maar voor het gebruik van de Autobahn is een vignet verplicht. Je kunt het digitale vignet voor Oostenrijk online aanschaffen op Autotolvignetten.nl. Verder kun je het vignet ruim voor de grens overgang in Duitsland kopen. Je kunt kiezen voor een 10 dagen vignet, maar blijf je langer weg dan 20 dagen is de aanschaf van een 2 maanden vignet aan te raden. De snelheid op de autobahn is 130 km/u let goed op de borden; in natuurgebieden kan de snelheid i.v.m. de fijnstof materie lager liggen, een overschrijding van de snelheid is dan een milieu delict en deze worden in Oostenrijk extreem zwaar gestraft. Over het algemeen is de Oostenrijkse Polizei erg coulant en zijn ze duidelijk zichtbaar.
In de steden is het openbaar vervoer erg goed, vooral wenen heeft een uitgebreid metro netwerk. Graz heeft een perfect Tram systeem. Tussen de steden zelf rijden treinen en postbussen. Deze rijden alleen niet zo regelmatig als in Nederland. Vaak is het boeken van een zitplaats verplicht.
Douane & documenten Oostenrijk maakt deel uit van de EU er is dus geen fysieke paspoort controle meer. Oostenrijk maakt ook deel uit van het Schengen verdrag. Een geldige Nederlandse ID kaart voldoet.
Reisseizoen & klimaat Oostenrijk heeft diverse klimaatzones, op de vlaktes en in de dalen is een landklimaat in de bergen boven de 1.500 meter is een bergklimaat. Aan de zuidkant van de Alpen heeft het klimaat mediterrane trekjes, wat zeker in het voor- en najaar goed merkbaar is. De winters kunnen koud en guur zijn, de zomers warm en zwoel. Het weer is redelijk onvoorspelbaar. De periode mei tot en met september wordt als beste reistijd voor Oostenrijk beschouwd. Omdat een deel van Oostenrijk een stuk boven het zeeniveau ligt is het een prima bestemming om te wintersporten.
Indien je de bergen in trekt is het van levensbelang om je daar goed op voor te bereiden.
Vooral in de zomer kunnen er heftige onweersbuien voorkomen die gepaard gaan met flinke regenbuien. In de bergen kunnen donder en bliksem veel heftiger overkomen dan in ons vlakke Nederland.
Alles over het weer van Oostenrijk lees je op het klimaat van Oostenrijk

Op de Oostenrijk zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Oostenrijk.
 

Klimaattabel
Laaggelegen delen van Oostenrijk (Wenen, Innsbruck etc.)

Maand

Gemiddelde
dagtemp.
in °C
Gemiddelde
nachttemp.
in °C
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in °C
Januari 1 -5 2 9 n.v.t.
Februari 3 -4 4 7 n.v.t.
Maart 8 1 5 7 n.v.t.
April 14 5 6 8 n.v.t.
Mei 18 9 7 10 n.v.t.
Juni 21 12 8 12 n.v.t.
Juli 24 14 9 12 n.v.t.
Augustus 23 13 8 11 n.v.t.
September 20 10 6 8 n.v.t.
Oktober 15 7 5 8 n.v.t.
November 7 1 2 8 n.v.t.
December 4 -2 2 8 n.v.t.
Geld De munteenheid van Oostenrijk is de Euro. Elk dorp heeft wel een filiaal van de regionale bank met een geld automaat. Creditcards worden over het algemeen overal geaccepteerd. Let op! Men kan in sommige gevallen om een ID vragen.
Fooien Het geven van fooien is in Oostenrijk is afhankelijk van de locatie, de fooi is ongeveer 5 a 10% van de rekening. Maar niet overal worden fooien geaccepteerd. Een kruier krijgt meestal € 1,- per koffer en voor het kamermeisje laat je € 1,- per dag achter.
Tijdsverschil Er is geen tijdsverschil met Nederland en België. Net als bij ons kent ook Oostenrijk zomer - en wintertijd.
Feestdagen 1 januari -  Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
15 mei - Onafhankelijkheidsdag
1 november - Allerheiligen
26 november - nationale feestdag
6 december - Sint Nicolaas
25 en 26 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Hemelvaart (mei/juni)
Pinksteren (mei/juni)
Taal De officiële taal is Duits, met een Oostenrijkse tongval, vooral in de dorpsgebieden is het dialect bijna niet te verstaan. In Wenen spreekt men voornamelijk hoog Duits, een beetje bekakt.
Met Engels kun je je in de toeristen gebieden goed redden.
Gezondheid Het niveau van de gezondheidszorg in Oostenrijk is excellent. Zorg dat in je reisverzekering luchttransport ook vergoed wordt. Controleer na een boswandeling je lichaam op teken. Behalve irritant kunnen tekenbeten ook ziektes overdragen. Het dragen van een pet of hoed in de bossen is een goede preventie tegen teken.
Als je in de zomer in Oostenrijk verblijft zul je zeker in de bosrijke gebieden meer last hebben van insekten dan in Nederland. Vooral in de buurt van zwembaden tref je redelijk veel horzels en libelle's aan.

Voor Oostenrijk zijn geen speciale gezondheidsmaatregelen zoals vaccinaties nodig. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Oostenrijk is 0043
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Oostenrijk is 0031
Je Nederlandse mobiele telefoon werkt gewoon in Oostenrijk, UMTS is landelijk aanwezig, Telefooncellen verdwijnen door de komst van de mobiel steeds meer en meer. Bellen in Oostenrijk is goedkoop, ben je vaak in Oostenrijk dan loont het zeker de moeite om een pre-paid telefoonkaart te kopen voor je mobiel. De concurrentie tussen de aanbieders is groot. De grootste aanbieders zijn: Telering, One, Drei (3), en T-Mobile.
Internetcafes tref je in alle steden wel aan. De meeste hotels hebben wel een wifi-hotspot (gratis of tegen een kleine vergoeding).
Elektriciteit Oostenrijk heeft het zelfde voltage als in Nederland en België en je kunt gewoon Nederlandse stekkers gebruiken.
Veiligheid Oostenrijk is een erg veilig land, zoek in de grote steden alleen niet de smalle steegjes op en loop niet te koop met je eigendommen. Let op grote pleinen en in gebieden met veel mensen op zakkenrollers.
Ga niet zonder voorbereiding op een wandeltocht de bergen in.
Voor het meest actuele reisadvies ga je naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - De zon is in Oostenrijk op de hoger gelegen gebieden veel feller dan in Nederland. Bescherm uzelf dan ook gedurende het hele jaar tegen verbranden. Smeer u in met een hoge factor (factor 20 of 30) zonnebrandcreme, draag beschermende kleding en vermijd de zon overdag tussen 11 en 3 uur.
- Bereid een wandeltocht door de bergen goed voor, zorg voor voldoende water en eten, zorg er voor dat je op de hoogte bent van het weer. Laat iemand weten wat je gaat doen en hoe je het gaat doen.
- Indien je gaat skiën is het verstandig om je kleding uit te rusten met een lawine reflector (reco) hiermee kunnen hulpdiensten je terug vinden in het uitzonderlijke geval van een lawine.
Tips (zien & doen) - Wenen: fantastische stad met veel bezienswaardigheden, fiets langs de Donau, of ga winkelen in de vele winkelstraten van Wenen. Ga eten in een echte Heurigen en geniet van de lekkere wijnen.
- Schloss Schoenbrunn – groots paleis met 1.441 kamers, bijzonder mooi om te zien
- Thermen/Thermaal water – Oostenrijk heeft veel “heil bronnen” voor de liefhebbers van Hundertwasser is een bezoek aan Bad Blumau een must.
- wijn proeven – Oostenrijk is een op en top wijnland, helaas kennen we in Nederland te weinig van deze lekkere wijnen. Ga eens op pad langs een paar wijnboeren. Heerlijk met een “jausen”
- Mozartstad Salzburg is naast Wenen één van de leukste stedentrip bestemmingen van Oostenrijk
- het Alpenland Oostenrijk is één van de topbestemmingen in de wereld als het gaat om wintersportvakanties.
- Fietsen langs de Donau – Fiets langs deze slingerende rivier langs allerlei romantische plekjes.
- Graz – één en al cultuur in deze zuidelijk gelegen stad. Fantastisch genieten vanaf de Schlossberg met een adembenemend uitzicht over de stad.
- De Tiroler hoofdstad Innsbruck is een leuke bestemming voor een dagtripje als je in Tirol verblijft.
- Bezoek een concert van o.a. de Wiener Philamoniker, of bezoek de Lipizzaner paarden.
- Zoek eens een “Buschenschank” op en probeer de lokale produkten van de boeren. Let wel, geen bier, koffie en frisdrank, maar wel sappen, wijn, schnaps en lekker vlees.
- er is meer dan schnitzels en strudels, de Oostenrijkse keuken is bijzonder veelzijdig.
Bezoek voor meer tips sites die in de linkerkolom staan onder "Meer Oostenrijk"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Oostenrijk

 

Wist je dat... ... Oostenrijk de favoriete vakantiebestemming is van ons koningshuis
... de zoutstangetjes (Soletti) een Oostenrijkse uitvinding is
... Red Bull ook een Oostenrijkse uitvinding is.
... Swarovski eigenlijk een opticien was.
... Arnold Schwarzenegger misschien wel de meest beroemde Oostenrijker is, maar in 2006 zijn ereburgerpenning moest inleveren omdat hij voorstander is van de doodstraf.
Cultuur  
Zomerzonbestemming (geen strand, wel lekker warm)
Winterzonbestemming (niet zoals je gewend bent, wel bruin worden)
Wintersportbestemming (nummer één in de wereld)
Uitgaan  
Winkelen  
Stranden (Oostenrijk heeft geen stranden)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur (tunnels en passen kunnen knelpunten zijn)
Prijspeil (vergelijkbaar met Nederland, soms goedkoper)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 
 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl