Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Nederland / Noord-Holland

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Noord-Holland?
Noord-Holland klimaat & weer
Noord-Holland hotspots
Noord-Holland
wikipedia

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Noord-Holland
De provincie Noord-Holland ligt uiteraard in het Noorden van Nederland en is een van de meest verstedelijkte gebieden van ons land. Veel van de belangrijke en bekende instellingen in Nederland vinden in deze provincie hun thuis. Grootste stad in de provincie is Amsterdam en de hoofdstad is Haarlem. Gelegen aan de Noordzee, Zuiderzee en doorkruist door brede rivieren was het dankzij zijn ligging al van oudsher een van de belangrijkste gebieden van ons land. De provincie Noord-Holland hoorde vroeger bij het gewest Holland. Dit gewest was het belangrijkste gewest van de Republiek der 7 verengde Nederlanden. De in de 17e eeuw belangrijkste havenstad van Europa, Amsterdam, lag binnen de grenzen en zorgde voor een ongekende welvaart in het gewest. Dat is ook tegenwoordig nog goed de zien aan de grote steden in de provincie. Haarlem en Amsterdam kennen nog veel ook nog veel mooie oude grachtenpanden die de rijkdom van weleer goed laten zien. Niet voor niets is Amsterdam een van de meest geliefde attracties van ons land. De oude grachten staan zelfs op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het was ook in deze periode dat veel water in het gewest werd ingepolderd. Door de grote economische groei was er een schreeuwend te kort aan landbouw grond. Zo ontstond onder andere de Haarlemmermeer polder. Het tegenwoordige Holland is een mix van grote steden en lieflijke kleine dorpen. Hoewel een groot deel van de provincie bebouwd is kom je ook hier nog steeds kleine dorpjes en hechte gemeenschappen tegen. De oude vissersdorpen bijvoorbeeld aan het IJsselmeer zoals Volendam en Marken trekken nog ieder jaar vele toeristen van wegen hun authentieke karakter. Het buitengebied heeft veelal een typisch Hollands karakter met veel polders, slootjes en molens. Voor toeristen zal dit het Nederland zijn wat ze kennen uit de boekjes en geijkte plaatjes. Molens, klompen en niet te vergeten heel veel tulpen. Helemaal boven in de provincie ligt ook nog het eiland Texel. De grootste van de vijf Waddeneilanden staat vooral bekend om zijn schapen en prachtige natuur. Noord-Holland is een leuke provincie om op uit te trekken. Er zijn onnoemelijk veel attracties en bezigheden. Of men nu sportief bezig wil zijn of relaxen, de grote stad op wil zoeken of juist de kleine dorpjes. Speel eens voor toerist in je eigen land en ga langs alle cliché attracties die Nederland kent. En hoewel het soms erg toeristisch kan zijn is het ook wel weer erg leuk om tussen de Jappenners je eigen land op kinderdijk te fotografen.

Reizen naar Noord-Holland Per vliegtuig
In Noord-Holland zijn er meerdere vliegvelden te vinden. De bekendste hiervan is Schiphol Airport dat het grootste deel van alle buitenlandse vluchten vanuit Nederland voor zijn rekening neemt. Daarnaast is er nog Maritiem Vliegkamp De Kooy met Den Helder Airport en Texel International Airport. Het is nog wel mogelijk om vanuit Eindhoven Airport en Groningen Airport Eelde een vlucht naar Schiphol te boeken maar vanuit Schiphol vertrekken geen Binnenlandse vluchten meer. Op Den Helder Airport worden
hoofdzakelijk helikopters ingezet die gebruikt worden om mensen van en naar booreilanden te brengen. De twee grasbanen van Texel International Airport wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het luchttoerisme.  Vooral parachutespringen is hier erg populair. Vanaf 2013 worden er vanaf Maastricht lijndiensten verzorgd naar Amsterdam Schiphol.
Per spoor
In Noord-Holland liggen in totaal 63 spoorwegstations waarvan de meeste in de omgeving van Amsterdam en omgeving liggen. Het grootste deel van de provincie is dan ook erg gemakkelijk met de trein te bereiken. Enkele eindstations zijn Den Helder, Enkhuizen en Zandvoort aan Zee. Amsterdam en Schiphol zijn tevens met de Thalys te bereiken. Het station Amsterdam Arena is alleen geopend tijdens evenementen. In Amsterdam is er sinds 1977 een metrolijn die de verschillende delen van de stad met elkaar verbindt. In de gemeentes Amsterdam, Diemen en Amstelveen rijden er trams. Het treinverkeer in en rond Amsterdam kan op de drukste dagen van het jaar, zoals Koninginnedag, behoorlijk vast zitten waardoor er geen normale dienstregeling meer mogelijk is.
Met de bus
Er zijn meerdere bedrijven die georganiseerde busreizen aanbieden in en naar Noord-Holland. Deze busreizen doen hoofdzakelijk de grootste toeristische trekpleisters van de provincie Noord-Holland aan.
De kaasmarkt in Edam, de molens van de Zaanse Schans en het palingdorp Volendam zijn hier mooie voorbeelden van. Daarnaast worden er georganiseerde busreizen georganiseerd naar evenementen zoals de
Huishoudbeurs in Amsterdam of naar een voetbalwedstrijd van één van de eredivisieclubs. In de Randstad valt het lokale busvervoer onder het R-net dat door verschillende busmaatschappijen wordt gereden. In de rest van de provincie worden de verschillende busverbindingen door enkele verschillende
busmaatschappijen gereden. In de zomermaanden rijden er extra bussen richting de kustplaatsen.
Met de boot
Om sommige delen van Noord-Holland te bereiken is men aangewezen op een veerdienst. De TESO verzorgt de veerdienst tussen Den Helder en Texel. Deze veerdienst vertrekt ieder uur heel uur vanuit Texel en ieder half uur vanuit Den Helder. Op normale dagen vertrekt de eerste boot vanuit Texel om 06:00 en vertrekt de laatste om 21:30 vanuit Den Helder. Op zon en feestdagen begint de dienstregeling een uurtje later. Van april tot en met oktober is er een veerdienst tussen Enkhuizen en Stavoren. Deze veerdienst is bedoeld voor voetgangers en fietsers. Tussen Volendam en marken vaart er van maart tot november een veerdienst die je vanaf 11:00 uur tot 18:00 in een half uurtje naar je bestemming brengt. De prijzen hiervan zijn € 5,50 voor een enkele reis en € 8,00 voor een retourtje. Vanuit Newcastle kun
je met een ferry naar IJmuiden varen, de prijzen verschillen hiervan erg per seizoen en hoelang je voor aanvang van je reis heb gereserveerd. Daarnaast varen er in verschillende steden watertaxi’s die je snel over het water naar je plaats bestemming brengen. Amsterdam Hoorn en IJmuiden zijn plaatsen waar men een watertaxi kan nemen. De bovenstaande prijzen en dienstregelingen kunnen per jaar veranderen, controleer dit voor vertrek dan ook altijd.
Met de auto
De gebruikelijke manier om naar Noord-Holland te reizen is echter met de auto. De provincie is bereikbaar vanuit Friesland over de afsluitdijk en vanuit Flevoland over de Houtribdijk, die ook wel de de Markerwaarddijk genoemd wordt. Bijna alle andere opties om Noord-Holland met de auto te bereiken
gaan door de Randstad. Als men uit de richting van Utrecht komt kan men het beste over de A1 of de A2 rijden en vanuit Zuid-Holland Zijn de A4 en de A44 de populairste snelwegen. Verder zijn er natuurlijk nog tal van autowegen die je uiteindelijk naar je plaats van bestemming brengen in Noord-Holland.
Met de fiets
Net zoals de meeste plekken in Nederland is Noord-Holland ook erg goed te bereiken met de fiets of een combinatie van de hier bovenstaande opties en per fiets. De fietspaden zijn er goed en ook op de Weerribdijk en de Afsluitdijk ligt er een fietspad dat je naar de provincie toebrengt. In de drukke Randstad kan het nog wel eens lastig zijn om per fiets naar Noord-Holland te reizen. De weg staat hier niet overal goed aangegeven en drukte zorgt ervoor dat het ook niet echt prettig is om hier rond te fietsen. Op de verschillende veerdiensten die naar Noord-Holland toegaan en op de boot naar Texel is het toegestaan om je fiets mee te nemen al is dat soms tegen een kleine vergoeding. In de meeste treinen naar Noord-Holland is het mogelijk om je fiets mee te nemen. Hier betaalt men een vast tarief van 6 euro voor. In de spits is het echter niet toegestaan om een fiets mee te nemen of het moet een vouwfiets zijn. Voor een vouwfiets hoeft men ook geen kaartje te kopen, mits je hem ineengevouwen meeneemt. Op de Fyra is het verboden om een fiets mee te nemen.
Vluchttijd Er gaan maar weinig directe vluchten binnen Nederland Naar Schiphol. Hierdoor liggen de prijzen hiervan behoorlijk hoog. Een directe vlucht van Eindhoven Airport naar Schiphol zal ongeveer 40 minuten duren.
Vanuit Groningen Airport duurt de vlucht ongeveer even lang.
Overnachten In Noord-Holland kan men kiezen uit zo goed als alle soorten accommodaties die je maar kan bedenken. Van het meest luxe vijf sterren hotel tot een groezelige jeugdherberg je kunt het hier allemaal vinden.
De meeste vijf sterren hotels vind je in Amsterdam of in de andere grote steden in Noord-Holland. De andere accommodaties zijn door heel de provincie te vinden. Een leuke manier om in deze provincie te overnachten is op het platteland. Zo kan men via de website boerzoektgast.nl een dorp uitzoeken in de kop van Noord-Holland om daar de nacht door te brengen. Vaak kan men dan kiezen of men bij deze boer wil kamperen of dat men een kamer op deze boerderij willen huren. Op een aantal plaatsen in Noord-
Holland kan men ook kasteelovernachtingen boeken. Verspreid over de hele provincie zijn er verschillende soorten campings te vinden van een gezellige kleine boerencamping tot vijf sterren campings met complete animatieteams en supermarkten op de camping.
Reizen in Noord-Holland De ideale manier om te reizen hangt in Noord-Holland erg af van de aard van je bezoek. Ga je een dagje winkelen in Amsterdam dan is het verstandig om je auto aan de rand van het centrum te parkeren en je reis te vervolgens met de metro en de tram. De rest van de provincie is prima met de auto te bereiken men moet er dan alleen wel rekening mee houden dat sommige oude dorpjes in Noord-Holland er niet op berekend zijn dat er veel verkeer komt en dat de parkeerplekken hier vaak beperkt zijn. Op het eiland Texel is autorijden in tegenstelling tot enkele andere Waddeneilanden wel toegestaan. Er zijn in Noord-Holland meerdere bewegwijzerde toeristische auto en motorroutes uitgezet. Een leuke bijzondere manier om Noord-Holland te ontdekken in over het water er lopen hier veel rivieren, kanalen, sloten en grachten die je naar alle uithoeken van de provincie brengen. Het Markermeer, IJsselmeer of de Noordzee kunnen in veel gevallen dienen als startplaats van je ontdekkingstocht. Een populaire manier om de omgeving hier te ontdekken is met de fiets. Er liggen hier meerdere fietsroutes die je langs de mooiste plekjes in dit unieke Hollandse landschap sturen. Over het algemeen is de staat van de fietspaden in Noord-Holland uitstekend op de gebruikelijke uitzondering na natuurlijk. Naast de uitgezette routes kan men hier ook gebruik maken van het fietsroute netwerk dat de gehele provincie met elkaar verbind..
Douane & documenten Om Noord-Holland te bereiken hoeft men in geen geval door het buitenland te reizen dus is deze categorie eigenlijk niet van toepassing. Wel geldt er hier net als in de rest van Nederland een identificatieplicht en gelden voor het in- en uitvoeren van goederen de EU.-regels. Het invoeren van alle soorten drugs is strafbaar.
Reisseizoen & klimaat Noord-Holland heeft net als de rest van Nederland een gematigd maritiem klimaat dat onder de invloed staat van de warme Golfstroom en zijn ligging aan de Noordzee. De noordelijke ligging van de provincie zorgt ervoor dat de gemiddelde temperaturen hier enkele graden lager ligt dan bij bijvoorbeeld de provincie Zeeland. Tijdens de hoogzomerperiode ligt de gemiddelde dagtemperatuur hier net iets boven de 20 graden Celsius. In de winterperiode ligt de gemiddelde temperatuur maar enkele graden boven het vriespunt. Er kunnen hier dan ook lange periodes met vorst of nachtvorst voorkomen. Tijdens de koudste maanden van het jaar zal de neerslag hier als sneeuw en natte sneeuw naar beneden komen. De gemiddelde temperaturen liggen op het eiland Texel gemiddeld net iets lager dan op de temperaturen op het vaste land van Noord-Holland. Voor Marken geldt dit ook maar hier komt het doordat het Markermeer ondiep is en hierdoor sneller afkoelt dan bijvoorbeeld de Noordzee.
De zomermaanden zijn de beste periode om Noord-Holland te bezoeken maar ook in de winterperiode zijn de prachtige Noord-Hollandse steden erg populair. In de zomermaanden is hier vooral het strand en het watertoerisme erg in trek. Zo heeft ieder jaargetijde hier zijn eigen charme. De beste periode om Noord-Holland te bezoeken hangt er af van het doel van je reis.

Op het klimaat van Noord-Holland lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen.
 
Klimaattabel
Noord-Holland

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 5 0 2 19 6
februari 5 0 3 16 5
maart 8 2 4 15 5
april 12 4 5 15 7
mei 16 8 7 14 10
juni 19 10 7 13 14
juli 21 12 6 16 17
augustus 21 12 6 14 18
september 18 10 4 17 18
oktober 14 7 3 17 15
november 9 3 2 18 12
december 6 1 1 19 8
Geld De euro is hier het enige wettige betaalmiddel en in de meeste winkels en restaurants kunt u gewoon terecht met uw pinpas of creditcard. Alleen in de kleinere cafés of op één van de vele markten bent aangewezen op contact geld. Pinautomaten zijn er in de meeste dorpen en steden wel te vinden. Bankfilialen zijn echter vaak beperkt tot de grotere steden van de provincie. Voor het openbaar vervoer bent u hier vaak aangewezen op de OV-chipkaart al verkoopt men in de meeste bussen nog wel losse kaartjes. Bij de grotere toeristische attracties kunt in alle gevallen met uw pincode betalen.
Fooien Het is in de meeste restaurants en cafés de gewoonte om een kleine fooi na het afreken aan de ober of serveerster te geven. Een goede richtlijn hiervoor is 5 tot 10 procent van het totaal van de rekening. Men moet hierbij wel rekening houden met de hoogte van de rekening en de service van het bedienend personeel. Daarnaast is het de gewoonte om in hotels de kamermeisjes en de portiers een kleine fooi te geven. Ook taxichauffeurs zijn gewend om ongeveer 10 procent van het totaal bedrag aan fooi te krijgen.
Tijdsverschil In Zeeland geld net als in de rest van Nederland de Midden-Europese Tijd die de tijdszone UTC+1 hanteert. Zeeland kent een zomer- en wintertijd.
Feestdagen Nationale feestdagen:
Nieuwjaarsdag 1 januari
Koningsdag 27 april
Bevrijdingsdag 5 mei
1e Kerstdag 25 december
2e Kerstdag 26 december
Oudejaarsdag 31 december
Variabele feestdagen (nationaal):
Goede vrijdag
1e Paasdag
2e Paasdag
Hemelvaartsdag
1e Pinksterdag
2e Pinksterdag
Taal Net als in de rest van Nederland kun je hier gewoon terecht met het Nederlands maar er worden wel vele dialecten gesproken. Van al deze dialecten is waarschijnlijk het Amsterdams het bekendst. Andere bekend dialecten zijn het Goois, het Volendams en het Tessels. Daarnaast wordt er ook nog minder bekende dialecten gesproken zoals Aalsmeers, Haarlems, Kennemerlands, West-Fries, Zaans en Zandvoorts gesproken. In Amsterdam kun je echter in ongeveer alle talen ter wereld aangesproken worden aangezien er hier ongeveer 177 verschillende nationaliteiten wonen.
Gezondheid Er zijn in totaal in Noord-Holland meer dan twintig ziekenhuizen te vinden waarvan verreweg de meeste in Amsterdam of in de buurt van Amsterdam liggen. Verder zijn er ziekenhuizen te vinden in Alkmaar, Amstelveen, Blaricum, Den Helder, Haarlem, Heemstede, Hilversum, Hoofddorp, Hoorn, IJmuiden, Purmerend en Zaandam. In bijna iedere gemeente in Noord-Holland is er wel een huisartsenpost en apotheker te vinden. In Beverwijk bevindt zich het brandwondencentrum.
Vaccinaties zijn hier niet verplicht maar als men van plan is lange wandelingen in de natuur te gaan maken kan het verstandig zijn om een injectie tegen het FSME virus te nemen en een tekentang mee te nemen.
Telefoon & internet Het mobiele netwerk is hier voor de meeste providers goed tot zeer goed en zelfs op de wateren ronde de provincie is in de meeste gevallen de verbinding goed te noemen. Het 3G netwerk is hier niet overal even goed dit kan echter sterk per provider verschillen. Als men in de buurt loopt van hoge gebouwen kan het soms voorkomen dat de verbinding soms wat slechter wordt en in het slechtste geval weg kan vallen. In veel openbare gelegenheden wordt er gratis wifi aangeboden. In veel hotels wordt tegenwoordig de wifi ook gratis aangeboden al komt men het soms nog tegen dat hiervoor een vergoeding wordt gevraagd.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom.
Veiligheid - In de grote grote steden net als in de meest toeristische plaatsen zijn vaak zakkenrollers aan het werk.
- Laat in je vakantieverblijf geen waardevolle spullen achter. Dit zijn vaak makkelijke doelwitten voor dieven
- Voor je gaat zwemmen op een van Noord-Hollandse stranden is het verstandig om te controleren welke vlag er gehesen is. De betekenis van deze vlaggen staan vermeld op de plaats waar men het strand betreedt
- Mijdt in de grote steden achteraf steegjes en loop niet te koop met dure horloges of telefoons want voorkomen is beter dan genezen.
Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor Nederland.
Let op! - De laatste afvaart vanaf Texel gaat vrij vroeg; houd dit goed in de gaten voordat u ongewild een nacht op het eiland moet doorbrengen
- Op sommige snelwegen in Noord-Holland zoals op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam vinden er trajectcontroles plaats let hier goed op uw snelheid
- In de meeste steden en dorpen en toeristische attracties moet men betaald parkeren, dit geldt ook voor de meeste stranden. De tarieven hiervan liggen men name in Amsterdam erg hoog het is dan ook verstandig om de auto buiten het centrum te parkeren.
Tips (zien & doen) - De Zaanse Schans nabij Zaandam is van de populairste toeristische plaatsen in Noord-Holland. Er staan hier meerdere prachtige gerestaureerde molens en een replica van de eerst Albert Heijn.
-In de zomermaanden zijn de stranden van de provincie erg populair en zijn hier op de stranden meerder hippe strandtenten en clubs te vinden. Voor wie een rustig aan de kust zoekt zijn er hier ook legio mogelijkheden.
- In het concertgebouw in Amsterdam worden jaarlijks ongeveer 400 klassieke voorstellingen gegeven. Wie een andere muzieksmaak heeft kan in Amsterdam bijvoorbeeld terecht in Paradiso en de HMH. De echt grote concerten worden hier vaak in de Amsterdam Arena gehouden
- Eén van de grootste evenementen in Amsterdam is Koninginnedag, ieder jaar trekken honderdduizenden Nederlanders naar de hoofdstad toe om dit feest te vieren. Ondanks het wegvallen van de Radio 538 feesten vanaf het jaar 2012 weten bezoekers Amsterdam op 30 april nog steeds massaal te vinden.
- In de zomermaanden worden er in de plaatsen Alkmaar, Edam en Hoorn nog steeds traditionele kaasmarkten gehouden.
- Aan het museumplein in Amsterdam ligt het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum al deze musea zijn meer dan de moeite waard. Tijdens de Museumnacht zijn al deze musea geopend
- In het centrum van Amsterdam ligt Artis de oudste dierentuin van Nederland.
- Het Zeeaquarium bij Bergen aan Zee is in het bezit van 44 verschillende Aquariums
- Het palingdorp Volendam behoort nog steeds tot één van de populairste bestemmingen binnen Noord-Holland
- De historische Stoomstram die tussen de plaatsen Hoorn en Medenblik rijdt
- Het middeleeuwse kasteel Muiderslot dat bij de plaats Muiden ligt.
- De stelling van Amsterdam waar onder andere het Forteneiland Pampus onderdeel vanuit maakt. De stelling van Amsterdam is samen met de Nieuwe Hollandse Waterlinie opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco
- Iedere vijf jaar wordt hier Sail Amsterdam één van de de grootste maritieme evenementen van Nederland gehouden
- Het Zuiderzeemuseum in de buurt van Enkhuizen. In dit museum wordt een levendig beeld geschetst van het vissersleven aan het begin van de 19de eeuw
- De Bazaar, die vroeger bekend stond als de Beverwijkse Bazaar is één van de grootste “Zwarte markten” van Nederland.
- Bij Spaarnwoude wordt ieder jaar Dance Valley georganiseerd één van de grootste openlucht dance evenementen van Nederland
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Noord-Holland"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Noord-Holland

 

Wist je dat... ... niet Amsterdam maar Haarlem de hoofdstad van Noord-Holland is.
... de Zaanstreek het eerste industriële gebied van Nederland was.
... Texel het grootste Waddeneiland van Nederland is.
... Den Burg de officieuze hoofdstad van Texel is.
... voordat de dijk naar Marken werd gelegd, Marken een eiland was.
... de Afsluitdijk de langste dijk van Nederland is
Cultuur  
Zomerzonbestemming (je moet geluk hebben met het zomerweer)
Winterzonbestemming (dit is geen winterzonbestemming)
Wintersportbestemming (er zijn geen wintersportgebieden in Noord-Holland)
Uitgaan  
Winkelen (voornamelijk in grote steden en toeristenplaatsen)
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil  
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & internet
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl