Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Malta

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Malta
alles over Malta
Malta bezienswaardigheden
Malta informatie
Malta informatie
Malta voor beginners
Malta klimaat & weer
Malta nieuws & tips
Malta reisadvies
Malta startpagina
Malta zonkalender
Valletta informatie
goedkoop naar Malta
winterzon in Malta
zomerzon in Malta
meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Malta
Malta is een zonnig eiland in de Middellandse Zee en al vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar verzekerd van lekker weer. Door de centrale ligging in de middellandse zee kent Malta en roerige en bijzondere geschiedenis. De diversiteit die dit met zich heeft, meegebracht maakt Malta tot een interessante bestemming.

Malta is een klein land in de Middellandse zee. Het land zelf bestaat uit drie eilanden. Het grootste eiland Malta, Gozo en het onbewoonde Comino. De meeste inwoners wonen op het hoofdeiland Malta met hoofdstad Valletta. Toeristen in malta verblijven meestal aan de noordoostkust. De steden Valletta, Sliema en St Julians vormen de grootste toeristen centra. Valetta is de hoofdstad. Een prachtige oude stad die veel van zijn oude charmes heeft weten te behouden. Sliema en St Julians vormen samen de boulevard langs de noordoost. Hier kan men winkelen, eten en drinken. Wil je gaan stappen dan moet je in St Georges Bay zijn. Hier is het uitgaansgebied van Malta gecentreerd.
Malta kent een lange woelige historie. Van prehistorische tempels, middeleeuwse vestingsteden tot oude paleizen Malta. In Malta vindt je het allemaal. De laatste jaren wordt Malta steeds verder ontwikkeld en laat het ook zijn moderne kant steeds meer zien. Het nieuwe Portomasso gebied is een mooi voorbeeld. Trendy restaurants gelegen aan een chique jachthaven met ook enkele winkels van beroemde merken. Hier is het 's avonds prima toeven.
Voor wie Malta wil bezoeken is een vakantie in het voor- of najaar aan te raden. Voor bezoekjes aan toeristische attracties is het hier in de zomer vaak te warm. Het voor en najaar heeft een prima temperatuur voor een bezoek aan het strand maar biedt ook genoeg ruimte voor meer actieve uitstapjes. Wie Malta bezoekt moet zeker ook eens door de straten rondlopen met een fotocamera en vooral boven het normale gezichtsveld kijken. Heel veel gebouwen hebben leuke stijlelementen die voortkomen uit diverse culturen zoals Italiaans, Spaans en Moors. Vooral in de hoofdstad Valletta is dat goed zichtbaar.

Informatie over plaatsen in Malta:
St. Julians

Reizen naar Malta Per vliegtuig:
De meeste mensen reizen naar Malta per vliegtuig. Door zijn ligging in de Middellandse zee maakt dit de meest logische manier om naar Malta te reizen. Verschillende vliegmaatschappijen bieden vluchten aan naar Malta.

Per boot:
Vanuit SiciliŽ gaat er een veerboot naar Malta. In theorie zou een reis per auto/touringcar mogelijk zijn. Men dient dan wel rekening te houden met twee overtochten die dienen te worden gemaakt. Van het vasteland van ItaliŽ naar SiciliŽ en van SiciliŽ naar Malta.
Verkeersregels in Malta:
In Malta rijdt men, net als in Engeland, links. Autorijden is vaak ook een kwestie van hard toeteren en goed uitkijken. Indien men een auto huurt dient men er rekening mee te houden dat het stuur dus ook aan de verkeerde (rechterkant) zit.
Per trein:
Op Malta rijden geen treinen.

MALTA AANBIEDINGEN
VAN
TUI

 

Vluchttijd De vluchttijd vanuit Amsterdam, Brussel of net over de grens gelegen Duitse luchthaven naar Malta duurt ongeveer twee en een half tot drie uur.
Overnachten In Malta is een grote verscheidenheid aan accommodaties beschikbaar. Meestal appartementen, vakantiehuizen of hotels. In en rondom St. Julians en St. Paul's Bay staan veel luxe hotels, vaak met een vijfsterren classificatie en niet zelden onderdeel van een grote hotelketen. Er is op Malta ťťn officiŽle camping. Het huren van een villa op Malta is relatief duur en het aanbod is vrij beperkt.
Reizen in Malta Per boot:
Er is een veerdienst tussen de verschillende eilanden, Malta, Comino en Gozo. Er is ook een veerdienst die Malta verbindt met SiciliŽ. In de meeste havens is er een rondvaart in de haven. Tussen Valetta en Sliema vaart een veerboot. De reguliere veerdiensten zijn over het algemeen heel erg betaalbaar. Neemt men een georganiseerde bootreis dan is men vaak veel meer geld kwijt.
Per auto:
In Malta rijdt men links. Huur je hier een auto dan zit het stuur dus aan de rechterkant. Dat is even wennen. Op Malta zijn weinig snel wegen. Er zijn enkele meer doorgaande wegen po het eiland, maar een echte snelweg is er niet of nauwelijks. Omdat Malta niet groot is, kan men met de auto makkelijk overal komen. De drukke straten aan de kust van Sliema en St Julians zijn niet aan te raden.
Per taxi:
Taxiís zijn niet goedkoop in Malta. Bespreek vooraf een prijs met de chauffeur zodat u niet voor verrassingen komt te staan.
Per bus:
Dit was absoluut de beste manier om te reizen in Malta. Een buskaartje was spotgoedkoop, om de 5 a 10 minuten vertrok er een bus en ze brengen je het hele eiland over. Naast de goede verbindingen was het reizen zelf ook een hele ervaring. De bussen waren allemaal erg oud, ze stamden nog uit de Britse tijd, maar een nodige hoeveelheid Mariaprentjes en kruisjes hielpen ze altijd de weg op.
Sinds juli 2011 verzorgt de Britse vervoersmaatschappij Arriva de busdiensten op Malta. De oude Britse bussen zijn vervangen door een vloot van moderne bussen, waardoor het avontuurlijke aspect verdwenen is. Nog steeds dekt het busnetwerk vrijwel de gehel eilanden Malta en Gozo af, waardoor je per bus prima van je vertrekpunt naar je eindbestemming kunt reizen.
Hop-on, hop-off
Voor de minder avontuurlijk aangelegde reiziger zijn er toeristenbussen (hop-on, hop-off) die een tienvoud van de gewone bussen kosten maar waarin de reis een stuk aangenamer en over het algemeen wat minder volgepropt zijn. Een dagkaart voor deze bussen kost ongeveer 15 euro per persoon, meestal kun je hier nog wel wat van afdingen.
Per koets:
In de toeristische delen van Malta staan er op ongeveer ieder straathoek een paard met koets die je voor een aanzienlijk bedrag de mooiste stukjes van het eiland laten zien of je van de ene plek naar de andere transporteren. (afdingen is hierbij aan te raden)
Per fiets:
Fietsen kan in Malta, sterke kuitspieren zijn aan te raden gezien de scherpe hoogte verschillen hier en daar. Op Malta is het verkeer niet echt gewend aan fietsers. Het is dus oppassen geblazen. Er zijn slechts enkele plaatsen waar men een fiets kan huren.
Douane & documenten Een paspoort is niet verplicht, wel een geldige identiteitkaart. Kinderen dienen hun eigen identiteitskaart bij zich te hebben. Een aantekening in het paspoort van de ouders volstaat niet.
Reisseizoen & klimaat Malta heeft een mediterraan klimaat met warme zomers met erg weinig neerslag. De winters zijn er aangenaam en maar zelden echt koud. Het kwik komt hier zelden tot nooit onder het vriespunt. In de hoogzomermaanden kan alleen de opstekende sirocco wind voor wat verkoeling zorgen en zal de temperatuur zelfs in de nacht niet onder de 25 graden Celsius zakken. De altijd aanwezige zeewind op Malta zorgt ervoor dat de regenbuien die er zijn, meestal snel worden overgeblazen. De actieve vakantieganger kan de eilanden het beste in het voor of najaar bezoeken, voor de mensen die op zoek zijn naar zon, zee en strand zijn de hoogzomermaanden de ideale reistijd.
Op het klimaat van Malta lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief gedetailleerde klimaattabellen voor Malta en een aantal bestemmingen binnen Malta en Gozo.
Op de Malta zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Malta.
 
Klimaattabel
deze tabel geldt als een gemiddelde voor het eiland Malta. Klimaatinfo per bestemming:
klimaatinfo Malta
 

maand

gemiddelde
max. temp.
in įC
gemiddelde
min. temp.
in įC
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in įC
januari 15 9 5 9 16
februari 15 9 6 8 16
maart 17 10 7 8 15
april 19 12 8 6 16
mei 23 15 10 2 18
juni 27 19 11 0 21
juli 30 21 12 0 24
augustus 31 22 11 0 26
september 29 20 9 3 25
oktober 24 17 7 7 23
november 20 14 6 8 21
december 17 11 5 9 18
Geld Maltaís munteenheid is sinds 2008 de Euro. Bijna in alle winkels en restaurants kun je hier met de meeste gangbare creditcards bestalen.
Fooien Het is in Malta gebruikelijk om een fooi te geven, 5 tot 10% is normaal. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
Tijdsverschil Malta ligt in dezelfde tijdszone als Nederland. Er is dus geen tijdsverschil.
De zomertijd en wintertijd lopen in Malta gelijk met die in Nederland.
Feestdagen Nationale feestdagen:
01/01 Nieuwjaarsdag
10/02 Schipbreak Sint Paulus
19/03 Sint Jozef
31/03 Vrijheidsdag Malta
01/05 Dag van de arbeid
07/06 Nationale Feestdag Malta
29/06 Sint Peter en Paulus
15/08 Onze Lieve Vrouw Hemelvaart
08/09 Overwinningsdag Malta
21/09 Onafhankelijkheidsdag Malta
08/12 Onbevlekte Ontvangenis van Maria
13/12 Dag van de Republiek Malta
25/12 Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Goede Vrijdag (maart/april)
Pasen (maart/april)
Hemelvaart (mei/juni)
Pinksteren (mei/juni)
Taal In Malta spreekt men Maltees en Engels. Omdat Engels lange tijd een van de twee officiŽle talen was van Malta spreekt iedereen hier goed Engels.
Gezondheid Zowel op Malta als Gozo is een modern ziekenhuis voorhanden. De meeste steden hebben een eigen apotheek voor medicijnen. Men dient er rekening mee te houden dat de kosten van medische hulp ter plekke te dien te worden betaald.
Het leidingwater kan een bijsmaak hebben en is daarom niet altijd aangenaam om te gebruiken als drinkwater. Voor de smaak is het daarom raadzaam om flessen mineraalwater te kopen.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk CoŲrdinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Malta is 00356
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Malta is 0031
Mobiel bellen in Malta is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. De dekking is over het algemeen uitstekend. Mobiel bellen en internetten in Malta kŠn een kostbare aangelegenheid zijn. Controleer daarom het beste vooraf de voor jou geldende tarieven bij je provider.
Elektriciteit Het stroomnetwerk is op basis van 240V, 50Hz wisselstroom. Sommige hotels hebben nog driepuntstekkers uit de oude Engelse tijd. De meeste moderne accommodaties kun je ook gewoon met Nederlandse stekkers terecht.
Veiligheid De misdaadcijfers in Malta liggen een stuk lager als in Nederland al hoewel het altijd verstandig is op vakantie goed op waardevolle spullen te letten en eventueel gebruik te maken van de kluis in het hotel of appartementen complex. De grootste risico's die je verder in malta loopt zijn de hoge zonkracht (goed smeren!) en het soms hectische verkeer.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! -Malta is erg katholiek. Bij het bezoeken van kerken en andere religieuze gebouwen dient men gepaste kledij te dragen. Broeken boven de knie en mouwloze tops worden niet gewaardeerd. In de meeste kerken kan men een sjaal lenen om om te slaan en als nog de kerk te bezoeken.
- De zon op Malta is een stuk feller als bij ons goede bescherming is dus aan te raden


 

Tips (zien & doen) - Gozo, dit eiland is erg authentiek. Hier gaat het originele Maltese leven nog zijn rustige gangentje. Het eiland heeft ook prachtige natuur.
- Valletta, deze mooie oude stad heeft een zuid Franse sfeer.
- Mdina, dit was ooit de hoofdstad van Malta. Nu is het een prachtige oude middeleeuwse stad. Mooi ommuurd en zeer sfeervol.
- ďThe Blue laguneĒ op Comino, erg mooi zwemmen en snorkelen.
- St Julians, wie wil uitgaan, kan hier terecht in de wijk Paceville
- Melieha bay, een van de weinige zandstranden van Malta
- Tarxien Tempels, prehistorische tempels ouder dan Stonehenge
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Malta"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Malta

 

Wist je dat... ... Malta sinds 1964 onafhankelijk is van Engeland
... Malta in de geschiedenis achtereenvolgens is veroverd door de Vandalen, Ghoten, Byzanthijnen, Arabieren en Engelsen.
... volgens de overleveringen de heilige Paulus hier schipbreuk leed.
... Valletta de hoofdstad van Malta is.
... veel buitenlandse studenten naar Malta komen om Engels te leren.
... als de wind uit het zuiden komt je woestijnzand uit de Sahara op je balkon vindt.
... Malta ťťn van de dichtstbevolkte landen ter wereld is
Cultuur  
Zomerzonbestemming (warm en zonnig)
Winterzonbestemming (te koel, te nat en te grijs in de winter)
Wintersportbestemming (geen sneeuw te vinden op Malta)
Uitgaan  
Winkelen  
Stranden (weinig stranden te vinden op Malta)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (vergelijkbaar met Nederlandse prijzen)
  Het aantal sterren kan variŽren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

© Landenportal.nl

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl