Over Landenportal.nllinkpartnersadverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Azië / Hong Kong

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Hong Kong
bezienswaardigheden Hong Kong
beste reistijd zonvakantie
5x zien & doen in Hong Kong
het klimaat van Hong Kong
Hong Kong nieuws & tips
Hong Kong voor beginners
Hong Kong informatie en tips
Hong Kong reisadvies
discover Hong Kong
wikipedia
winterzon in Hong Kong
zomervakantie in Hong Kong
Meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina heeft nog geen sponsor.

Praktische informatie over Hong Kong
Hong Kong is sinds 1 januari 1997 een Speciale Administratieve Regio van China. Nadat de Chinezen aangegeven hebben de voor 99 jaar aan het Verenigd Koninkrijk verleende pacht van de stad niet te willen verlengen is Hong Kong weer in Chinese handen. In veel opzichten handelt Hong Kong nog als een zelfstandig land. Dit is op basis van afspraken die tussen China en de Britten gemaakt is. Hierdoor is voorlopig het kapitalistische systeem gewaarborgd waarbij er politiek gezien veel meer vrijheden zijn dan in het socialistische China.
Hong Kong is de afgelopen eeuw uitgegroeid tot een moderne metropool waar oude Chinese tradities en moderne elementen op een uitstekende wijze samengevloeid zijn. Als bezoeker van Hong Kong heb je dan ook het ene moment het gevoel dat je in een internationale stad zit met verschillende invloeden terwijl je een andere keer echt het gevoel hebt dat je in China belandt bent. Hong Kong is dynamisch, schoon, veilig en leuk voor bezoekers met uiteenlopende interesses. Wie de moeite neemt om Hong Kong echt te ontdekken die heeft daar minstens een week voor nodig. Hong Kong is dankzij de vele dunbevolkte eilanden op maximaal een uur vaartijd van de grote stad ook een plek waar je als rustzoeker of natuurgenieter prima terecht kunt. Zo kun je in Hong Kong prachtige wandelingen door de natuur maken, heerlijk chillen aan het strand of je een week terugtrekken in een boeddhistisch klooster. Hong Kong is misschien wel een van de meest complete bestemmingen in de regio. Hier vind je bijna alles op een leuke afstand. Je hoeft ten minste geen honderden kilometers te overbruggen om het land helemaal te zien.

De vijf favoriete plekken van onze redacteur
Natuurlijk heeft onze Hongkong-redacteur zijn eigen favoriete plekjes in Hong Kong. In het stuk '5x zien & doen in Hongkong' lees je welke plekken je in Hongkong volgens hem niet mag missen!

Reizen naar Hong Kong Vanuit Nederland is het vliegtuig het snelste en meest efficiënt als het neerkomt op reizen naar Hong Kong. Vanuit Amsterdam, Brussel en Düsseldorf kun je rechtstreeks of direct naar Hong Kong vliegen. Onze nationale trots KLM vliegt dagelijks rechtstreeks tussen Schiphol en Hong Kong.
Vluchttijd Een rechtstreekse vlucht tussen Nederland en Hong Kong duurt ongeveer elf uur. Indien er een tussenstop of overstap is kan de totale reistijd flink oplopen.
Overnachten Hotels zijn er volop te vinden in Hong Kong. Op de mooiste locaties zitten overwegend dure vijfsterrenhotels, zoals bijvoorbeeld op de kop van Hong Kong Island en Kowloon. Deze hotels worden vooral bezocht door rijke bezoekers en zakenlui. Er is echter ook een redelijk groot aanbod van goede middenklasse en viersterrenhotels die wel betaalbaar zijn, mits je het hoogseizoen in Hong Kong ontloopt. Want dan reizen de prijzen voor een simpele hotelkamer de pan uit. Een tweepersoonskamer in een leuk drie- of viersterrenhotel moet in het laagseizoen te boeken zijn voor honderd tot honderdvijftig euro per nacht. Rond het Chinees Nieuwjaar en in de maanden april, mei, oktober en begin november betaal je de hoofdprijs voor een hotelbed als je niet oplet. Tijdig boeken is dan aan te raden.
Reizen in Hong Kong Zoals in elke wereldstad zijn er legio vervoersmogelijkheden in Hong Kong. Taxi's vind je bijna op elke hoek van de straat, bussen rijden een groot deel van de dag tot bijna elk plekje in Hong Kong en voor wie snel afstanden wil overbruggen kent Hong Kong een goed metro- en treinnetwerk. Om vanaf het vliegveld van Hong Kong naar het centrum te reizen is er een Airport Express die je in 20 tot 24 minuten naar Kowloon of Hong Kong Island brengt. Op Hong Kong Island is er ook een tramnetwerk. Naast prachtig om te zien zijn de dubbeldeks trams ook een efficiënt vervoersmiddel in dit deel van Hong Kong. Van Kowloon naar Hong Kong Island reizen kan per taxi, bus, metro of met de Star Ferry veerdienst. Voor voetgangers is dit de beste manier om het water over te steken. De verbinding met de kleinere eilanden van Hong Kong verloopt vooral per veerboot. Deze vertrekken meestal vanaf de terminal aan de noordkant van Kong Kong Island.
Wandelaars kunnen prima wandelen in Hong Kong. Navigeren is vrij eenvoudig, de trottoirs zijn berekend op grote hoeveelheden voetgangers en om de drukke wegen over te steken zijn er zogenaamde subways. Dit zijn ondergronds wegen en oversteekplaatsen. In Central (HK Island) zie je juist een aantal zogenaamde elevated walkways, waarbij je boven straatniveau wandelt.
Douane & documenten Een geldig paspoort is vereist. Het paspoort dient bij aankomst minimaal 6 maanden geldig te zijn. Een visum is voor Nederlanders niet nodig. Kinderen moeten een eigen paspoort hebben.
Reisseizoen & klimaat Het subtropische klimaat van Hong Kong kent milde en vrij droge winters, waarbij de zon zich niet zo veel laat zien als bezoekers aan Hong zouden willen, Veel dagen is er dan sprake van (laaghangende) bewolking of zelfs mist. Pas in april neemt de hoeveelheid zon toe, maar ook de regenkans is dan al groter. Vanaf halverwege mei gaat het regenseizoen in Hong Kong van start. De thermometer schiet dan vrijwel dagelijks naar tropische waarden en de kans op een regenbui wordt steeds groter. Juni tot en met september zijn tropische maanden vol hoge temperaturen, regen maar ook felle periodes met zon. In het najaar daalt het kwik geleidelijk en wordt het droger. Omdat de zon in de periode half oktober tot eind november vrij veel schijnt bij zomerse temperaturen zien velen deze periode als de meest aangename om Hong Kong te bezoeken.
Meer info: alles over het klimaat van Hong Kong

Meer info: advies over het beste reisseizoen voor Hong Kong

Op de Hong Kong zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Hong Kong.
 

Klimaattabel

Maand

Gemiddelde
dagtemp.
in °C
Gemiddelde
nachttemp.
in °C
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in °C
januari 19 14 5 6 20
februari 19 14 4 10 20
maart 21 17 4 11 22
april 25 21 4 12 23
mei 29 24 5 16 26
juni 30 26 6 19 28
juli 31 27 7 18 29
augustus 31 26 7 17 29
september 30 25 6 15 28
oktober 28 23 6 8 27
november 24 19 6 6 24
december 20 15 6 4 22
Geld De munteenheid van Hong Kong is de Hong Kongs dollar (HK $).
De wisselkoers is ongeveer HK$ 100,00 = € 10,00
De bekende creditcards worden op veel plekken geaccepteerd, ook in de ATM's (geldautomaten) kun je vrijwel altijd met je creditcard geld opnemen.
Met je Nederlandse bankpas kun je bij de meeste geldautomaten ook gewoon geld opnemen. Omdat de bank hier waarschijnlijk kosten voor berekent is het goedkoper om grotere bedragen in één keer op te nemen. Wie geld wil wisselen die kan dat op vrij veel plekken in Hong Kong doen.
Fooien In Hong Kong voegt men normaal gesproken tien procent bedieningsgeld toe aan de rekening in het restaurant of in de bar. Als dit niet gedaan is, is het geven van tien procent fooi normaal. Bovenop het bedieningsgeld is een extra fooi niet gebruikelijk. Bij taxichauffeurs rond je naar boven af .
Tijdsverschil In Hong Kong is het tijdens onze wintertijd 7 uur later dan in Nederland. Zodra bij ons de zomertijd in gaat bedraagt het tijdsverschil nog maar 6 uur. Dat komt omdat Hong Kong geen zomertijd kent.
Feestdagen Hong Kong kent een aantal officiële feestdagen, die grotendeels overeenkomen met internationale feesten zoals ze over heel de wereld gevierd worden. Daarnaast kent Hong Kong een aantal boeddhistische en/of Chinese feesten zoals het Chinees Nieuwjaar (3 dagen durend feest in januari of februari - geen vaste data) en het Midherfstfeest.
1 januari - Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
1 juli - Dag van de stichting van de SAR Hong Kong
25 december - eerste kerstdag
26 december - tweede kerstdag
variabel - Goede Vrijdag
variabel - Pasen (2 dagen)
Taal Engels is na de overdracht door de Britten van Hong Kong aan China nog steeds een officiële taal in Hong Kong. Mandarijn en Kantonees zijn ook officiële talen in Hong Kong. Hoewel het gros van de inwoners in Hong Kong nog steeds Engels spreekt merk je wel dat de Chinese talen steeds meer de overhand aan het nemen zijn.
Gezondheid De gezondheidszorg in Hong Kong is van uitstekende kwaliteit. Omdat medische hulp contant afgerekend dient te worden en in Hong Kong vrij duur is, is een goede reisverzekering noodzakelijk.
De hygiënische omstandigheden zijn in Hong Kong voor een subtropische bestemming relatief goed. Pas wel op met voedsel op straat.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kengetal voor Hong Kong is 00852
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Hong Kong is 0031 of +31
Mobiel bellen in Hong Kong is met de meeste GSM-providers mogelijk en is mede afhankelijk van de overeenkomst die je hebt met je provider. De dekking voor mobiele telefoons is over het algemeen zeer goed.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220-240 Volt. Men gebruikt afwijkende stopcontacten dan bij ons, met 3 rechthoekige pinnen. Voor onze West-Europese stekkers heeft u een adapter nodig.
Veiligheid Voor een wereldstad als Hong Kong is het met de veiligheid prima voor elkaar. Als toerist zul je je in Hong Kong niet zo snel onveilig voelen. Zolang je de rustige steegjes vermijd geldt dit zelfs midden in de nacht. Waar je wel voor op moet passen is zakkenrollerij. Zeker in drukkere straten, winkelcentra en het openbaar vervoer kunnen zakkenrollers hun slag slaan.
Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor Hong Kong of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - niet iedereen is ervan gediend gefotografeerd te worden, vraag daarom eerst toestemming als u iemand op de foto wil zetten
- het wenken zoals wij gewend zijn (met duim en wijsvinger) is in Hong Kong zeer onbeleefd
- het verkeer in Hong Kong kan zeer hectisch zijn. Houd in de spitsuren rekening met extra reistijd als je vervoer over de weg gebruikt
- negeer de runners voor kledingmakers die je aantreft in Tsim Sha Tsui. Zij leiden je niet naar de beste of goedkoopste kledingmakers. Eenmaal binnen kom je nauwelijks weer buiten zonder ruzie of iets gekocht te hebben
- bij windstil en warm weer vormt smog een serieuze bedreiging voor longpatienten
Tips (zien & doen) - Hong kent kent één van de mooiste skylines ter wereld: die van Hong Kong Island. Dé plek om deze te bekijken is vanaf Kowloon, bijvoorbeeld vanaf de Avenue of Stars
- Kowloon Park is een multifunctioneel stadspark waar je als inwoner maar ook als toerist lekker eventjes de drukte van de stad kunt ontlopen
- SOGO is een enorm Japans warenhuis gelegen in Causeway Bay
- bezoek het Jumborestaurant in Aberdeen
- Repulse Bay kent een prachtig zandstrand. Voor liefhebbers van architectuur staan er een aantal bouwwerken die het fotograferen waard zijn
- Ocean Park is een leuke mix van attractiepark, dierentuin en aquarium
- Stanley Market is vooral onder locals populair
- in Aberdeen kun je een sampan tour maken tussen de vele vissersboten en jonkboten door
- het gebouw van de Bank of China is één van de meest kenmerkende bouwwerken in Hong Kong
- houd je van vis- en schaaldieren? Probeer hier de Chilli Crab
- de Temple Street Night Market is één van de leukste avondmarkten in hel Azië. Bezoek hier zeker ook één van de vele waarzeggers.
- de Avenue of Stars is een eerbetoon aan de filmindustrie van Hong Kong. 's Avonds is het één van de populaire plekken om te wandelen of van het uitzicht te genieten
- Hong Kong telt veel winkels en winkelcentra. Verwacht hier geen goedkope prijzen in vergelijking tot Europa, wél een enorm aanbod op een relatief klein aantal vierkante kilometers
- The Peak Tower op Victoria Peak geeft je het beste uitzicht over de stad Hong Kong
- aan de Ocean Terminal bij Harbour City kun je de cruiseschepen zien die Hong Kong aandoen.
- Hong Kong telt een aantal tempels die de moeite waard zijn, zoals de Man Mo Tempel
- op het eiland Lantau staat het grootste Boeddhabeeld ter wereld. Het koperen beeld meet inclusief voetstuk 36 meter
- Nathan Road is de meest sfeervolle straat van Hong Kong. Hier barst het van de winkels én de typerende neon-reclames
- bezoek eens een Chinese kakaokebar. Je weet niet wat je ziet en hoort
- voor slechts een kwartje vaar je met de Star Ferry in vier minuten tussen Tsim Sha Tsui en Hong Kong Island. Niet alleen gemakkelijk, maar ook een fraai uitzicht op beide oevers
- in slechts een uur varen kun je naar Macau gaan. Deze voormalige Portugese kolonie is een paradijs voor gokkers.
- op Lantau Island ligt Disneyland Hong Kong, het themapark van het Disney concern
- op straat genieten van de Chinese keuken? De avondmarkt van Temple Street is daar een prima plek voor.
- de antieke Peak Tram laat je een hoogteverschil van vierhonderd meter overbruggen binnen een rit van 1400 meter. Een unieke ervaring om naar buiten te kijken terwijl de wolkenkrabbers van Hong Kong schuin lijken te staan.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "Meer Hong Kong"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Hong Kong

 

Wist je dat... ... Hong Kong meer dan zeven miljoen inwoners telt
... Hong Kong 10 van de maximaal te behalen 12 punten scoort voor de criteria voor de wereldstad
... mondkapjes gebruikt worden om de omgeving te beschermen (het zijn juist de mensen die een virus dragen die mondkapjes gebruiken)
... Hong Kong ook vaak als Hongkong geschreven wordt
... het 'in de rij staan' in Hong Kong de normaalste zaak van de wereld is
... roken in het openbaar bijna onmogelijk gemaakt wordt
... de belastingdruk op auto's in Hong Kong nog veel hoger is dan in Nederland
... er volop openbare toiletten te vinden zijn die altijd gratis zijn
Cultuur  
Zomerzonbestemming (wel vrij heet, benauwd en een redelijk kans op regen)
Winterzonbestemming (maanden oktober, november en april)
Wintersportbestemming (onmogelijk)
Uitgaan  
Winkelen (hier is bijna alles te koop)
Stranden (prima stranden)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil  
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl