Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Italië / Florence

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Florence
5x zien & doen in Florence
Florence voor beginners
Florence zien & doen
Florence bezienswaardigheden
Florence in één dag

Florence top 10
Florence
Florence klimaatinfo
bijzondere plaatsen in Florence
goedkoop naar Florence

waar overnachten in Florence

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Florence
Florence, de hoofdstad van de regio Toscane en de provincie Florence wordt door veel mensen ook wel gezien als de hoofdstad van de Renaissancekunst. Enkele van de bekendste kunstenaars uit de geschiedenis zijn geboren in Florence of verbleven er een groot deel van hun leven. Namen als Donatello, Leonardo Da Vinci Nicolo Machiavelli, Michelangelo, Galileo Galilei en Dante Alighieri zorgden er voor dat Florence één van de belangrijkste cultuursteden ter wereld werd. Daarnaast is er nergens op de wereld zo’n grote hoeveelheid toonaangevende Renaissancekunst gemaakts als in Florence.
Florence is gesticht in de eerste eeuw voor onze jaartelling door de Romeinen. De nederzetting Florentia moest een plaats worden waar afgezwaaide soldaten konden gaan wonen. De plaats werd gebouwd als een legerplaats. Dit rechthoekige stratenplan is tegenwoordig nog steeds te zien in Florence. Het zou echter nog eeuwen duren voordat de stad zijn huidige status zou krijgen. Met de opkomst van de bankiersfamilie d’Medici werd Florence één van de belangrijkste en rijkste steden in Europa. De familie d’Medici zou van de vijftiende eeuw tot het begin van de negentiende eeuw het voor het zeggen hebben in Florence. De rijkdom van deze familie was ongekend.

Alles wat deze familie door de eeuwen heen heeft laten bouwen en laten maken heeft, is tegenwoordig in handen van de stad Florence. De stad heeft alle paleizen en kunstwerken geschonken gekregen. Eén van de voorwaarden hiervoor was dat de kunstwerken de stad nooit zouden mogen verlaten. Mede hierdoor is de stad Florence in het bezit van één van de grootste kunstcollecties ter wereld.
Door de vele prachtige kerken, kathedralen, palazzo’s en de indrukwekkende kunstcollectie is Florence uitgegroeid tot één van de populairste steden voor een stedentrip in Europa. Jaarlijks komen er miljoenen mensen naar de stad toe om de schoonheden van de stad met eigen ogen te aanschouwen. Dit is dan ook gelijk het grote nadeel van Florence. Want door de vele toeristen die er rondlopen kan het er druk zijn, heel druk. Bij de populairste bezienswaardigheden en de bekendste musea zoals het Uffizi, de Galleria dell’Accademia en het Palazzo Vecchio kunnen de wachtrijen soms oplopen tot enkele uren.

Reizen naar Florence Per vliegtuig
Florence beschikt over een eigen vliegveld het Aeroporto di Firenze-Peretola. Het vliegveld is een klein vliegveld dat over slechts één start en landingsbaan beschikt. Vanuit Nederland vertrekken zo goed als dagelijks vluchten naar dit vliegveld. Op ongeveer een uur met de trein ligt een tweede groot vliegveld het Aeroporto di Pisa Galileo Galilei. Dit vliegveld is populairder bij veel toeristen omdat er een aantal low-cost vliegtuigmaatschappijen op vliegen. Dit vliegveld is vernoemd naar de Italiaanse natuurkundige en astronoom Galileo Galilei.
Per spoor
De trein is bij lange na niet de snelste manier of de goedkoopste manier om in Florence te komen maar voor wie de tijd heeft is dit zeker een mogelijkheid. Een treinreis naar Florence zal ergens tussen de veertien en de twintig uur in beslag nemen. De reisduur zal mede bepaald worden door de gekozen route en de verschillende overstappen die je onderweg heb. Een van de snelste manieren om naar Florence te reizen met de trein is om in Amsterdam de trein naar Duitsland te nemen. Vanaf hier reis je langs Frankfurt, Mannheim, Basel, Bellinzona en Milaan. Een andere manier is vanaf Amsterdam-Centraal de trein naar Parijs te nemen. Hier stap je over op de trein naar Lyon, om vervolgens via Turijn en Pisa naar Florence te reizen. Het belangrijkste treinstation van Florence is Firenze Santa Maria Novella. Dit treinstation ligt in het historische centrum van Florence.
Met de bus
Er vertrekken vanuit Nederland met regelmaat georganiseerde busreizen naar Florence. Dit vaak in combinatie met enkele andere Italiaanse steden zoals Venetië, Rome en Napels. Een andere combinatie die aangeboden wordt is een rondreis door Toscane. Tijdens deze reis stop je in plaatsen als Lucca, Pisa en Sienna. Een busreis naar Florence zal ongeveer vijftien tot twintig uur in beslag nemen. Dit wordt in de meeste gevallen over twee dagen uitgesmeerd.
Met de auto
Florence ligt op ongeveer 1.400 kilometer van Amsterdam. Een autoreis zal zonder te stoppen ongeveer veertien uur duren. De kortste reis van Nederland naar Florence gaat via Zwitserland. Om auto te mogen rijden in Zwitserland moet je in een bezit zijn van een vignet. Dit vignet kun je vooraf in Nederland kopen of direct aan de Zwitserse grens. In de zomermaanden kunnen de wegen naar het zuiden behoorlijk druk zijn waardoor je reis aanzienlijk langer kan worden. Eenmaal in Florence aangekomen kun je de auto het beste in de buitenring van het centrum parkeren. Een groot deel van het centrum is verboden voor auto’s zonder een speciaal vignet.


 

Vluchttijd Je vliegt vanuit Nederland in ongeveer twee uur naar één de luchthavens in de buurt van Florence. Afhankelijk van je vertrekplaats natuurlijk.
Overnachten Je kunt het zo gek niet bedenken of het is te vinden in of Florence. Van de meest luxueuze hotels tot simpele hostels en campings er is voor iedere portemonnee wel iets te vinden. Dit gezegd hebbende moet je wel weten dat Florence een populaire toeristische bestemming is. De gemiddelde prijs voor een hotelkamer in Florence ligt hierdoor wat hoger dan in andere delen van Italië. In Florence zijn er ongeveer twintig hotels te vinden met vijf sterren. De prijzen voor een overnachting in één van deze hotels zal aanzienlijk zijn. Voor wie liever wat minder geld uitgeeft zijn er in de stad genoeg hotels te vinden die twee drie of vier sterren hebben.
Een steeds populairdere manier van overnachten is de Airbnb. Hierbij huur je een huis of een deel van een huis. Voordeel hiervan is dat het vaak een stuk goedkoper is dan een hotelkamer en dat je gelijk in contact komt met inwoners van Florence.
Net buiten Florence zijn er meerdere campings te vinden. Deze campings zijn populair bij mensen die aan het rondtrekken zijn in Toscane en een paar dagen een bezoek willen brengen aan Florence. Op deze campings zijn aparte plaatsen te vinden voor campers.
Reizen in Florence Florence is een vrij compacte stad, de meeste bezienswaardigheden in de stad liggen op loopafstand van elkaar vandaan. Waardoor je misschien wel geen andere vervoersmiddelen nodig hebt. Wie liever wat minder wil lopen kan gebruik maken van bussen of van de tram. De tram is een vrij beperkt in Florence maar in de loop van de komende decennia gaat deze verder uitgebreid worden. Zo komt er bijvoorbeeld een rechtstreekse verbinding met het Aeroporto di Firenze-Peretola. Het busnetwerk van Florence is wel behoorlijk uitgebreid. Als je in het bezit bent van een Firenzekaart kun je gratis gebruik maken van de bus.
Wil je gebruik maken van de auto in Florence dan zal je voor grote stukken in het bezit moeten zijn van een vergunning. Met name in de historische binnenstad mag je zonder vergunning niet autorijden. Dit staat er erg slecht aangegeven en er staan redelijk hoge boetes op het overtreden van deze regel. Je kunt daarom beter een parkeerplaats zoeken net buiten het historische centrum.
Een taxi is vaak de snelste manier om je van A naar B te begeven in Florence. Officiële taxi’s in Florence zijn wit met een contrastkleur zoals groen of geel. Taxi’s rekenen toeslagen voor bagage, avond en nachtritjes.
Een van de meest gebruikte vervoersmiddelen in Florence is de scooter. Handig van de scooter is dat hij zonder problemen overal kan komen. Er zijn in het centrum tal van scooterparkeerplaatsen te vinden.
Een leuke manier om de stad te ontdekken is met de fiets. Je kunt op meerdere plaatsen in de stad fietsen huren. Je moet wel op je hoede zijn want de straten zijn er smal en de Italianen houden weinig rekening met fietsers.
Douane & documenten Italië behoort tot de Schengenlanden waardoor de grenscontroles verdwenen zijn. Men dien echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs. Dit geldt sinds 2012 ook voor kinderen onder de twaalf jaar. Het bezitten of verhandelen van alle verdovende middelen en drugs is verboden in Italië.
Reisseizoen & klimaat Florence heeft een gematigd mediterraan klimaat dat hoofdzakelijk bepaald wordt door de Middellandse Zee. Door deze invloed komen er maar zelden echte weersextremen voor in Florence en de rest van Toscane. De invloed van de Middellandse Zee zorgt er tevens voor dat er zelden tot nooit lange periode met langdurige vorst of nachtvorst voorkomen. In de zomermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur rond de dertig graden Celsius wat behoorlijk warm is voor een stedentrip. In de voor- en najaar ligt de gemiddelde dagtemperatuur een stuk lager. Hierdoor zijn dit de ideale maanden om een bezoek te brengen aan Florence. Het enige nadeel van een bezoek brengen aan Florence in deze periode is dat je er een verhoogde kans op langdurige neerslag. De meeste kans op langdurige neerslag heb je in de maand november. In periodes met veel neerslag is er een verhoogde kans op overstromingen van de rivier de Arno. Tijdens de warmste zomerdagen kun je in Florence maar beter een koel plekje in de schaduw opzoeken en wachten totdat de avond wat verkoeling brengt. Een andere goede plaats om de warmste dagen door te brengen is in één van de musea aangezien hier de airco vaak vol aan staat.
Op het klimaat van Florence lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen.
Klimaattabel
 

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand gem.
watertemp.
in °C
januari 9 1 3 13 n.v.t.
februari 11 2 4 12 n.v.t.
maart 14 5 5 13 n.v.t.
april 18 7 6 13 n.v.t.
mei 23 11 8 12 n.v.t.
juni 26 14 9 11 n.v.t.
juli 30 17 10 8 n.v.t.
augustus 30 17 9 9 n.v.t.
september 26 14 7 9 n.v.t.
oktober 20 10 5 11 n.v.t.
november 14 6 3 12 n.v.t.
december 10 2 3 13 n.v.t.
Geld De euro (EUR) is in Italië net als in Nederland het enige wettige betaalmiddel. Het is hier veel minder dan in Nederland de gewoonte om met een pinpas te betalen. De meeste betalingen in cafés restaurants en winkels gebeuren dan ook nog steeds contant of met een creditcard. De meeste winkels accepteren hier creditcards van de grotere maatschappijen. Er zijn in Florence genoeg banken en pinautomaten te vinden.
Fooien Na een diner, lunch of cafébezoek is het hier de gewoonte om een fooi te geven. Bij sommige restaurants is de rekening inclusief fooi. De hoogte van deze fooi schommelt tussen de 10 en 15 procent van de rekening. Hierbij mag er je echter wel rekening mee houden hoe goed of slecht de service was en de kwaliteit van de producten. Het is hier de gewoonte om de fooi op tafel achter te laten. Taxichauffeurs zijn anders dan in Nederland niet gewend om een fooi te krijgen. In de hotels krijgen de kamermeisjes kruiers en portiers gewoonlijk ook een fooi. Bij sommige restaurants wordt er coperto gerekend dit is geen fooi maar wordt door veel mensen wel zo gezien.
Tijdsverschil Doordat Italië, Zwitserland en Nederland in de zelfde tijdzone liggen is er geen tijdsverschil tussen deze drie landen.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
25 april – Bevrijdingsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
2 juni - Feest van de Republiek
15 augustus - Maria Hemelvaart
1 november – Allerheiligen
8 december – Maria onbevlekte ontvangenis
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen:
Carnaval
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen
Pinksteren
Taal De inwoners van Florence spreken Italiaans. Het merendeel van de Florentijnen spreek redelijk tot goed Engels. De mensen die werkzaam zijn in de toeristen industrie spreken zo goed als allemaal uitstekend Engels. In de meeste restaurants zijn de menukaarten in meerdere talen te verkrijgen of is er bijvoorbeeld een Italiaanse en een Engels deel. De meeste musea en andere bezienswaardigheden zijn tweetalig. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om een audiogids in je eigen taal te verkrijgen.
Gezondheid De medische voorzieningen in Italië zijn goed. Er zijn in Florence meerdere medische posten, apotheken en tandartspraktijken te vinden. Deze zijn door de weeks iedere dag geopend met een pauze tussen de middag. In de weekend zijn deze in toerbeurten geopend.
Er zijn twee ziekenhuizen te vinden in Florence een kleine medische hulppost in het historische centrum en een groot ziekenhuis aan de rand van de stad. Het Ospedale pediatrico Meyer is een gespecialiseerd kinderziekenhuis. Het andere ziekenhuis staat bekend onder de naam Ospedale di Santa Maria Nuova.
Het kraanwater is hier goed drinkbaar maar niet erg lekker. Je kunt het goed gebruiken om koffie en thee van te maken of om je tanden mee te poetsen. Als drinkwater zou ik toch water uit flessen aanbevelen. De Italianen drinken bijna uitsluitend water uit flessen.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Italië is 0039
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Italië is 0031
Alle Nederlandse providers hebben een normale dekking in Italië en je hebt in Florence een goede dekking voor je telefoon. Alleen in sommige musea of andere oude gebouwen kan het bereik door de dikte van de muren soms wat slecht zijn. Ook het 3G en 4G netwerk is er zo goed als over goed tot uitstekend. Ben je in het bezit van een Firenzecard dan kun je in grote delen van de stad gratis gebruik maken van het wifinetwerk in Florence. Bij veel restaurants en andere horecagelegenheden is er ook gratis wifi te vinden. Soms heb je hier een wachtwoord voor nodig. In veel gevallen is deze code op de menukaart te vinden. Is dat niet zo dan kan de ober je verder helpen.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt in Italië dezelfde stekkers als in Nederland. Ook je laders voor mobiele telefoons, laptoppen enzovoort kunnen er zonder problemen gebruikt worden.
Veiligheid - Het verkeer in de historische binnenstad van Florence kan behoorlijk chaotisch zijn let daarom goed op bij het oversteken.
- Op de drukke markten, smalle steegjes , drukke toeristische trekpleisters en winkelstraten kunnen er net als in Nederland zakkenrollers actief zijn.
- Na periodes van langdurige neerslag is er kans dat de Arno overstroomt.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - Er zijn in Florence veel straatverkopers te vinden. Afdingen is er een must. Toeristen krijgen standaard een prijs te horen die drie tot tien keer de werkelijke verkoopprijs is.
- Zonder vergunning mag je niet met je auto in het historische centrum van Florence rijden./ De boet die hierop staat is behoorlijk hoog
- De prijzen in het historische centrum van Florence liggen een behoorlijk stuk hoger dan in de andere delen van Toscane
- In de zomermaanden kan het behoorlijk druk zijn in Florence. De wachtrijen bij sommige musea en andere bezienswaardigheden kunnen dan oplopen tot enkele uren.
Tips (zien & doen) - Als je meerdere dagen in Florence verblijft en veel wil zien dan kan de Firenzecard je een hoop geld besparen.
- Een unieke plek om goud en juwelen te kopen is op de Ponte Vecchio.
- Bezoek de stad in het voor of najaar dan is het een stuk minder druk dan in de zomermaanden.
- Probeer zoveel mogelijk te voet te doen dan zie je het meeste van de stad.
- Kijk van te voren goed naar de openingstijden van de verschillende musea en palazzo’s deze kunnen behoorlijk verschillen van elkaar
- Bezoek de Duomo vroeg in de ochtend, je hebt dan een schitterend zicht op de zonsopkomst over Florence
- Zorg ervoor dat je, als dame, een vest of sjaal meeneemt als je één van de kerken wilt bezoeken.
- Eén van de typische gerechten uit Florence is de ‘Bistecca Florentina’. Deze heerlijk gegrilde T-bone moet je proberen als je in Florence bent.
- Er zijn in Florence veel gelateria’s te vinden, probeer er zoveel mogelijk uit.
- Bedenk van te voren goed wat je wel en wat je niet wilt zien. Er zijn in Florence namelijk veels te veel bezienswaardigheden en musea te vinden om allemaal te kunnen bezoeken.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "Meer Florence"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Florence

 

Wist je dat... - Dante Alighieri één van de beroemdste inwoners van de stad, uit de stad verbannen werd. Na zijn verbanning keerde hij nooit meer terug naar Florence. In de Santa Croce is nog wel een praalgraf van hem te vinden.
- De Vasarigang gebouwd is zodat de familie d’Medici niet meer tussen het gewone volk van Palazzo Pitti naar Palazzo Vecchio hoefde te lopen.
- Dat in 1966 een aantal kunstschatten verloren zijn gegaan door een grote overstroming van de Arno
- Tijdens een storm in 2014 de botanische tuinen en de Boboli-tuinen veel schade hebben opgelopen. Andere musea en bezienswaardigheden liepen ook storm en waterschade op.
- De familie d’Medici ervoor gezorgd heeft dat Florence lang één van de machtigste steden van de wereld is geweest. Daarnaast hebben ze ervoor gezorgd dat Florence de belangrijkste stad voor de renaissance kunst was en is
- Het originele standbeeld “De David” van Michelangelo niet meer op het Piazza della Signori staat maar in Galleria dell’Accademia
Cultuur  
Zomerzonbestemming  
Winterzonbestemming  
Wintersportbestemming  
Uitgaan  
Winkelen  
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (redelijk duur)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie


 

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl