Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Ierland / Dublin

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Dublin
Dublin bezienswaardigheden
Dublin voor beginners
Dublin in één dag
Dublin klimaat & weer
Dublin nieuws & tips
Dublin informatie
Dublin toerisme
hotels in Dublin
wikipedia
meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Dublin
Dublin is de hoofdstad van de Republiek Ierland en ligt in het oosten van het land aan de Ierse zee. De rivier de Liffey stroomt dwars door de stad. Het waren de Vikingen die als eerste hier voet aan land zetten en een nederzetting vormden aan de oevers van de rivier. Sindsdien is Dublin altijd een twistpunt geweest tussen verschillende machthebbers. Na de Vikingen kwamen de kelten, toen de Vikingen weer terug en uiteindelijk de Engelsen. De laatste regeerde met harde hand en vooral het katholieke geloof werd zwaar onderdrukt. Pas rond 1800 kwamen er meer rechten voor de katholieken. Na de Paasopstand en Eerste wereldoorlog brak er een zeer bloedige burgeroorlog uit in Ierland waarna Ierland halver wegen de 20e eeuw uiteindelijk onafhankelijk werd op enkele counties in het noorden van Ierland na. Tegenwoordig is Dublin een hippe bruisende wereldstad met vol op bezienswaardigheden, shop en uitgaansmogelijkheden. Dublin is vrij compact, er valt in een relatief klein gebied van alles te beleven. De stad is prima al wandelend te bekijken en dit is tevens ook de charme van de stad. Het heeft alles wat een metropool ook heeft alleen niet de massale grote van zo’n stad. Naast verschillende kunstgaleries en musea zijn er nog aardig wat oude gebouwen en monumenten intact. Dublin heeft niet een heel erg oud historisch centrum, maar her en der staan nog genoeg leuke oude gebouwen om de stad een sfeervol karakter te geven. Daarnaast heeft Dublin een aantal mooie oude stukken en wijken. Het Temple Bar district is een zeer levendige wijk waar men ’s avonds gezellig wat kan drinken in één van de vele pubs. Het Trinitycollege is de mooie oude universiteit van de stad. Tussen de oude universiteitsgebouwen zijn enkele groene parkjes waar men even kan genieten van de rust en sfeer van de universiteit en in Crafton Street kan men prima winkelen. Dublin is een prima bestemming voor een korte stedentrip.

Reizen naar Dublin Vliegen: Dit is de meest makkelijke en goedkoopste manier om naar Dublin te komen. Zowel vanuit Nederland, België als Duitsland zijn er verschillende luchtvaartmaatschappijen die dagelijks op Dublin vliegen. Naast Air Lingus zijn er ook verschillende prijsvechters met goedkope tickets. Het is dus raadzaam goed rond te kijken al vorens tickets te boeken. Vanuit de meeste luchthavens duurt de vliegreis een uur en 45 minuten.
Auto: Hoewel het een erg lastige trip is kan men zeker ook met de auto naar Dublin rijden. Men dient dan wel rekening te houden met een flink aantal kilometers en veerboot overtochten. Zowel tussen Engeland en Europa en Engeland en Ierland zijn verschillende veerdiensten actief. Vanaf Liverpool bent u binnen vier uur in Dublin.
Trein en Bus: Hiervoor geldt het zelfde als met de auto. Busreizen worden om die reden dan ook zelden georganiseerd naar Dublin. De meeste touroperators bieden pakketten aan met vliegreizen. Met de trein kan natuurlijk ook. Via de kanaaltunnel kunt u via Londen naar Liverpool reizen om vandaar uit de veerbot richting Dublin te nemen. Ook hier dient u weer rekening te houden met lange reistijden.


 

Vluchttijd De vluchttijd vanuit Amsterdam of Brussel naar het internationale vliegveld van Dublin duurt ongeveer anderhalf uur tot een uur en drie kwartier.
Overnachten Er zijn in Dublin verschillende manieren om te overnachten. Afhankelijk van de behoeftes en het budget van de reiziger kunt u zelf het beste een accommodatie kiezen. Hieronder vindt een beperkt overzicht van de verschillende mogelijkheden.
Hotels: Hoewel de grote hotelketens ook vertegenwoordigd zijn in Dublin zijn er ook verschillende particuliere hotels in Dublin te vinden. De meeste hiervan zijn een stukje sfeervoller dan de hotels van de grote ketens. Hotels in Dublin variëren van 5 sterren en zeer luxe, tot meer budget en zeer eenvoudig. De meeste hotels liggen in het stadscentrum.
B&B: Wilt u een relatief goedkope, maar charmante accommodatie dan is een bed and breakfast een prima optie. Deze kleinschalige accommodaties zijn vaak zeer betaalbaar. Let wel op, niet bij iedere B&B is een eigen badkamer en toilet een onderdeel van de service.
Pensions: Ook de pensions zijn vaak wat kleinschaliger. De meeste van de deze pensions zijn gevestigd in oude verbouwde stadswoningen. Het ontbijt in deze vaak sfeervolle accommodaties is vaak een Iers ontbijt. Houdt dus rekening met eieren, spek, bonen en black pudding.
Jeugdherberg: Er zijn verschillende groepsaccommodaties en jeugdherbergen te vinden in Dublin. Voor een zeer geringe vergoeding kunt u hier overnachten.
Reizen in Dublin Er zijn verschillende manieren om Dublin te verkennen.
Te voet: de afstanden binnen de stad Dublin zijn relatief klein voor een dergelijk grote stad. Dublin is te voet, indien men weinig haast heeft prima te verkennen. Toeristische attracties zijn aangeduid met bordjes en via het VVV of het hotel is een kaart van de stad te verkrijgen.
Per fiets: In Dublin vindt men steeds meer fietsverhuurbedrijven. Sommigen bieden zelfs rondritten op de fiets aan onder begeleiding van een gids. Je kunt ook gebruik maken van het stadsfietsen verhuursysteem. Voor een 2 euro heb je al en drie dagen kaart waarmee je op 44 plaatsen in de stad een fiets kunnen pakken. Je bent hierbij wel afhankelijk van de standplaatsen van deze fietsen.
Per bus: Dublin heeft een uitgebreid goed werkend bussysteem. De haltes zijn te herkennen aan de groene en gele paaltjes. Er zijn ook buslijnen die de stad uitgaan en bijvoorbeeld naar de Wicklow Mountains rijden.
Per auto: Parkeren in de stad kan in verschillende parkeergarages en parkeerplaatsen. Het parkeerverbod wordt aangeduid via een dubbele gele streep op de stoep. Houdt er rekening mee dat men in Ierland links rijdt.
Douane & documenten Ierland behoort tot de Europese Unie, Nederlander hebben dus geen visum nodig om het land te bezoeken. Een geldig paspoort of een geldige Europese identiteitskaart is wel noodzakelijk. Ierland behoort niet tot de Schengenlanden. Vrij reizen zonder documenten kan daarom niet.
Reisseizoen & klimaat Dublin ligt in het prachtige groene Ierland. Dit dankt zijn weelderige begroeiing voornamelijk door de vele regen die er het hele jaar door valt. Ierland is namelijk een van de natste landen van Europa. De regenval is het gehele jaar vrij hoog en ook gelijkmatig verdeelt over de maanden. Vanaf de lente stijgt de temperatuur enigszins en in de zomer kan het heerlijk warm worden. De temperatuur komt ’s winters zelden onder het vriespunt. Hierdoor is Dublin ook in de wintermaanden een prima stedentrip bestemming. Doordat het er eigenlijk nooit echt super koud wordt is het er het gehele jaar door prima weer om door de stad te wandelen. Zolang men een paraplu mee neemt is er het prima vertoeven.
Op het klimaat van Dublin lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief gedetailleerde klimaattabellen voor Dublin.
 
Klimaattabel

 

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 8 3 2 19 8
februari 8 3 3 17 7
maart 10 3 4 05 7
april 12 5 5 17 8
mei 15 7 6 16 10
juni 18 10 6 15 12
juli 19 12 5 14 15
augustus 19 11 5 16 15
september 17 10 4 16 15
oktober 14 8 3 18 14
november 10 4 2 17 12
december 9 3 2 18 10
Geld De monetaire eenheid in Ierland en dus ook in Dublin is de euro (€).Er zijn overal in de stad geldautomaten te vinden. In veel winkels kun je ook gewoon met je pinpas betalen ook creditcards worden op de meeste plaatsen geaccepteerd. Let op, er zijn nog steeds restaurants, cafés en kleine winkeltjes waar men niet met een betaalpas kan betalen. Het is dus wijs altijd een kleine hoeveelheid contant geld op zak te hebben.
Fooien Bedragen naar boven afronden (wat wisselgeld op het tafeltje achterlaten) en bij restaurants enkele euro's fooi is gebruikelijk.
Tijdsverschil In Dublin is het een uur vroeger dan in Nederland en België.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari Nieuwjaarsdag
17 maart St Patricksday
1 Mei Dag van de Arbeid
Eerste maandag in juni June bank Holiday
16 juni Bloomsday
Eerste maandag in augustus August Bank Holiday
Eerste maandag in oktober October bank Holiday
25 December kerstmis
26 December St Stephens Day
Overige feestdagen die jaarlijks op andere dagen vallen:
Goede Vrijdag
Pasen
Taal In Dublin wordt uiteraard overal Engels gesproken, met een prachtig Iers accent dat wel. Officieel is Ierland tweetalig. Straatnaambordjes en andere officiële wegwijzers zullen meestal in twee talen zijn aangeduid, namelijk het Iers en het Engels. Dúnta betekend bijvoorbeeld gesloten en de Gardi is de politie. Buiten het Engels zijn de meeste Ieren niet heel erg kundig in het gebruik van andere talen. Het niveau van Frans en Duits is hier zeer middelmatig.
Gezondheid Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden om bepaalde medische kosten en terugreizen naar huis vergoed te krijgen, want niet alles wordt door je ziektekostenverzekering gedekt. Het leidingwater is van uitstekende kwaliteit en goed geschikt voor menselijke consumptie.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Ierland is 00353
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Dublin (Ierland) is 0031
Mobiel bellen in Dublin is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900 of GSM 1800 netwerk zijn.
Elektriciteit De netspanning in Ierland en dus ook in Dublin is 220Volt/50herz. U hebt een adapter nodig aangezien de stopcontacten bedoelt zijn voor stekker smet drie platte uiteinden. U kunt deze adapters ook op de veerboot of bij het vliegveld kopen.
Veiligheid Dublin is een grote stad en hoewel de criminaliteit in Ierland relatief laag is vergeleken met andere Europese landen blijft het wel een grote stad. Tasjesdieven en zakkenrollers doen hun werk ook gewoon in Dublin. Als u een beetje oppast en ’s avonds bijvoorbeeld niet alleen door donkere steegjes gaat wandelen zult u weinig gevaar lopen. Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - In het laagseizoen (november tot en met maart) kunnen sommige openingstijden van toeristische attracties beperkt zijn.
- Ierland dankt zijn weelderig groen vooral aan de vele regenbuien. Houdt dus rekening met slechts weer tijdens uw stedentrip.
- In Ierland en dus ook in Dublin rijdt men aan de linker kant van de weg. Vergeet bij het oversteken dus vooral niet de juiste kant op te kijken.
- Rondom St Patrick's day is het zeer druk in de stad. Indien men Dublin rondom deze tijd wil bezoeken dient men tijdig een accommodatie te boeken.
Tips (zien & doen) • Op 17 maart wordt St. Patrick Day gevierd met een grote parade en allerlei festiviteiten in de stad.
• Irisch Breakfast, een traditioneel Iers ontbijt met onder andere “Black pudding”of te wel bloedworst, verder krijg je witte bonen in tomaten saus, spek, eieren en toast.
• The Brazen head, de oudste pub van Dublin. Dubliners uit de 18e eeuw dronken hier al hun pints.
• The Temple bar Pub, heeft meer dan 450 verschillende soorten whiskey op de kaart staan.
• De Viking splash tour, een rondrit/vaart door de stad die u niet snel zult vergeten.
• Het Temple Bars district, prima plek om een avond te gaan stappen en genieten van Ierse muziek.
• Lunchconcerten in St Stephen’s Green stadspark. Geniet net als de locals van deze gratis concerten in een heerlijk zomerzonnetje.
• Een boek lezen net als James Joyce in de oude National Library.
• Rondneuzen op Trinity College, de oude universiteit van de stad.
• Pravda, leuke pub met alternatieve muziek die ook na elf uur nog open is.
• Winkelen in Crafton street.
• National Museum, herbergt een grote collectie historische schatten en oude kunst.
• De overdekte markt tussen Druru street en South street is altijd leuk om souvenirs en Iers handwerk op de kop te tikken.
• The Powerscourt Townhouse, één van de mooiste winkelcentra van Dublin. Eigenlijk bedoelt als landhuis voor een rijke Engelse heer.
• Dubliana, voor wie meer wil weten van de Vikingen en Noormannen die in Dublin woonden. Het museum laat het leven de mensen in die tijd zien met oude gebruiksvoorwerpen, maar ook met nagebouwde straatjes.
The Old Jameson Distellery, een rondleiding door de oude distilleerderij en het proeven van whiskey staat hier op het programma.
• Ha’penny bridge, de voetgangersbrug over de Liffey.
• Dublin Zoo, de grommende leeuw uit de MGM reclame is hier geboren!
• De Guinness brouwerij, proef het Ierse bier.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Dublin"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Dublin

 

Wist je dat... - Zowel Oscar Wilde als BramStoker zijn in Dublin geboren.
- Ierland officieel tweetalig is en je dus overal in Dublin wegwijzers in zowel het Iers als het Engels zult aantreffen.
- De Engelsen Guiness bier ook wel “Liffey water”noemen naar de kleur die het rivier water heeft.
- The Brazen head de oudste pub is van Dublin, de gebouwen stammen uit 1750
- De Nederlandse Willem III zijn koningin hielp Ierland stevig in de tang te nemen.
- Ierland in de Tweede Wereldoorlog neutraal was en daarom slechts één aanval van de Luftwaffe te verduren kreeg.
Cultuur  
Zomerzonbestemming (geen echte zonbestemming)
Winterzonbestemming (te koel in de winter)
Wintersportbestemming (skiën is niet mogelijk in Dublin)
Uitgaan  
Winkelen  
Stranden (niet in de stad zelf maar wel zeer nabij gelegen)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil  
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

© Landenportal / Mediajam

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl