Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / België / Brussel

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Brussel?
bezienswaardigheden Brussel
klimaat & weer van Brussel
bijzondere plaatsen Brussel
goedkoop naar Brussel
Brussel informatie
Brussel tips
Brussel voor beginners
Brussel algemene info
waar overnachten in Brussel
Brussel toeristische info

ontdek Brussel
wikipedia

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Brussel
Diplomatenstad Brussel is de hoofdstad van België, een koninkrijk gelegen ten zuiden van Nederland. Brussel is in twee opzichten een bijzondere stad. Allereerst is Brussel een tweetalig eiland binnen een Nederlandstalig (Vlaams) gebied in België. Ten tweede is Brussel de plek waar het Europees Parlement haar taken uitvoert. Ook de NAVO heeft haar Europese hoofdkantoor in Brussel gehuisvest. Dat Brussel op bestuurlijk en zakelijk niveau een belangrijke rol speelt herken je in het centrum aan het relatief hoge aantal mensen dat in driedelig pak rondloopt, de vele duurdere auto’s die je op straat ziet en de zakelijke gebouwen die soms fraai vormgegeven zijn maar niet zelden weinigen in beroering brengen van bewondering. Als bezoeker van Brussel heeft de stad echter veel meer te bieden dan de zakelijke kant. Brussel heeft vooral ook een binnenstad waar diverse wijken met een eigen identiteit samengesmolten zijn tot één geheel. Op cultureel, artistiek en culinair gebied heeft de stad veel te bieden. Ook zijn er een aantal bezienswaardigheden doe de moeite waard zijn zoals de volledig in oude stijl behouden Grote Markt, het Atomium en een aantal fraaie bouwwerken waaronder paleizen en een indrukwekkende triomfboog. De bekendste bezienswaardigheid van Brussel is slechts 58 centimeter hoog. Manneken Pis is zonder enige twijfel het bekendste waterfontein van heel België. Wie Brussel bezoekt en andere steden in België gewend is die zal een aantal verschillen zien. Zo is Brussel minder intiem, is het minder gericht op toerisme maar vooral een stad waar het dagelijks leven voorrang krijgt op al het andere. Maar Brussel heeft ook overeenkomsten. Zo merk je ook hier dat in sommige sfeervolle straten en pleinen er eventjes de tijd genomen wordt om te genieten van het leven. Terrasjes waar heerlijke bieren maar ook champagne geschonken wordt gunnen de Brusselaar en de toerist eventjes een moment van ontspannen binnen de vrij hectische stad. Als je een stedentrip naar Brussel boekt heb je minimaal twee dagen nodig om Brussel te verkennen. Wil je niet continu aan het bezoeken en ontdekken zijn dan zou drie dagen een beter alternatief zijn.

Reizen naar Brussel auto
De meeste mensen zullen Brussel met de auto bezoeken. Via snelweg E19 (langs Breda en Antwerpen) of snelweg E34 (langs Eindhoven en Antwerpen) is Brussel uitstekend te bereiken. Houd er wel rekening mee dat tijdens spitsuren zowel de ring om Antwerpen als de snelwegen rondom Brussel erg druk kunnen zijn. Beide ringwegen zijn erg gevoelig voor files. Als je de auto in Brussel wilt parkeren dan kun je dat het beste in één van de vele parkeergarages doen. Hier staat je auto het veiligste. Vaak is dit ook de goedkoopste oplossing omdat de parkings een maximum dagtarief kennen dat voor een Europese hoofdstad zeker op een acceptabel niveau ligt.
trein
Met de trein zijn er twee opties om naar Brussel te reizen. De goedkoopste is per intercity waarbij je op zowel Brussel-Noord, Brussel-Centraal als Brussel-Zuid uit kunt stappen. De vanuit Amsterdam snellere manier is met hogesnelheidstrein Thalys waarbij je in ruim 2,5 uur naar station Brussel-Zuid rijdt.
bus
Eurolines onderhoudt vanuit diverse Nederlandse steden een buslijndienst naar Brussel. Kaartjes moeten vooraf gekocht worden. Dat kan onder andere online via de website www.eurolines.nl
vliegtuig
Wie wil vliegen die kan vanaf Schiphol rechtstreeks naar de internationale luchthaven van Brussel vliegen. Je moet je afvragen of het wat betreft reistijd en kosten interessanter is dan met de trein reizen. De kans op vertragingen is groter en je moet vanaf het vliegveld ook nog naar de binnenstad van Brussel reizen als dat je reisdoel is.

Vluchttijd Een rechtstreekse vlucht tussen Amsterdam en Brussel duurt ongeveer drie kwartier.
Overnachten Omdat Brussel vooral veel zakelijke en diplomatieke gasten herbergt is het hotelaanbod vooral daar op gericht. Een groot deel van de hotels behoort tot de viersterren of luxe vijfsterrencategorie. Een groot deel hiervan is onderdeel van ketens waardoor je een zelfde eenheidsworst voorgeschoteld krijgt die je in andere steden vaak ook ziet. Het ontbreekt Brussel aan voldoende sfeervolle kleinschalige hotels die zich vooral richten op de toerist die de stad bezoekt. Wel zie je de afgelopen jaren een toename in het aantal designhotels in Brussel. In vergelijking tot andere hoofdsteden van Europa vallen de hotelkamerprijzen nog wel mee, tenzij er grote evenementen plaatsvinden waardoor de prijs per bed kunstmatig hooggehouden wordt. De zakenhotels hanteren doordeweeks redelijk hoge tarieven, waarna de kamers in het weekeinde tegen aanzienlijk aantrekkelijkere prijzen aangeboden worden. Wie goed oplet die kan een vrij luxe hotelkamer boeken tegen een middenklasseprijs. Houd vooral de aanbiedingen op de grotere hotelboekingssites goed in de gaten voor de meest aantrekkelijke lastminute deals.
Reizen in Brussel Als je in goede conditie bent dan kun je een groot deel van de bezienswaardigheden te voet bereiken. Wie met de eigen auto komt die kan ervoor kiezen om bij aankomst in Brussel eerst met de auto de bezienswaardigheden buiten het centrum te bezoeken om daarna de auto in het centrum in een parking te stallen en aansluitend alles te voet te doen. Wie niet met de eigen auto naar Brussel komt of geen zin heeft om teveel met de auto kriskras door Brussel te reizen die kan ervoor kiezen om wandelingen te combineren met het openbaar vervoer. Brussel kent een efficiënt netwerk van trams, metro en bussen. Er zijn speciale dagkaarten of weekkaarten te koop waarmee je onbeperkt kunt reizen. Met een speciale Brussels Card kun je 1, 2 of 3 dagen onbeperkt reizen, krijg je gratis toegang tot een groot aantal musea en ontvang je kortingen op diverse bestedingen.
Een leuke en tevens sportieve manier om Brussel te verkennen is per fiets. Voor een schijntje kun je de op straat gestalde fietsen van fietsenplan “Villo!” gebruiken. Deze gele fietsen stal je ook weer in één van de vele fietsstations.
Comfortabel vanuit een dubbeldekker Brussel bekijken? De rode dubbeldekkerbussen van CitySightseeing Brussels rijden een tweetal routes door Brussel en een aantal voorsteden.
Douane & documenten Officieel heb je als Nederlanders geen reisdocumenten nodig om de grens van Nederland en België te passeren. Wel zullen sommige vervoerders zoals luchtvaartmaatschappijen vragen je te legitimeren zodat ze zeker zijn dat de juiste persoon meereist. In Brussel geldt een legitimatieplicht. Politie kan bij een controle vragen of je je kunt legitimeren.
Reisseizoen & klimaat Brussel kent, net als Nederland, een gematigd zeeklimaat met redelijk milde winters, zomers die wispelturig zijn en neerslag gedurende het hele jaar. Hoewel de gemiddelde temperatuur iets hoger ligt dan in Nederland (gemiddeld 1 tot 2 graden) is het weerbeeld vaak redelijk gelijk aan dat in Nederland. Verschillen ontstaan soms omdat een depressie Brussel net wel en Nederland niet bereikt of omgekeerd. De mooiste periode om Brussel te bezoeken is het voorjaar en dan met name de maand mei als alles een beetje in bloei staat. De gemiddelde temperatuur is dan vrij aangenaam. In de zomermaanden is er een toenemende kans op te warme dagen of juist dagen met fikse regenbuien. In de wintermaanden is het vaak grijs en grauw in Brussel. De stad ziet er dan niet op haar aantrekkelijkst uit. Dit geldt overigens voor vrijwel alle steden.
Op het klimaat van Brussel lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen.
Klimaattabel
 

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 6 1 2 19 n.v.t.
februari 6 0 3 15 n.v.t.
maart 9 3 4 16 n.v.t.
april 12 5 5 12 n.v.t.
mei 16 9 7 16 n.v.t.
juni 20 11 8 13 n.v.t.
juli 21 13 7 12 n.v.t.
augustus 21 12 7 12 n.v.t.
september 19 11 5 13 n.v.t.
oktober 15 9 4 17 n.v.t.
november 10 4 2 20 n.v.t.
december 7 2 2 19 n.v.t.
Geld In Brussel betaal je met de euro (€). Wie met een creditcard wil betalen die kan met de bekende kredietkaarten op zeer veel plekken terecht. Vooral in hotels en de betere restaurants worden creditcards vrijwel nooit geweigerd. Geld pinnen kan uit enorm veel geldautomaten die verspreid over de stad staan. Omdat Brussel in het buitenland ligt zal het bedrag dat je in één keer op kunt nemen lager zijn dan je opnamelimiet in Nederland.
Fooien Bedieningsgeld zit inbegrepen in de horeca. Afronden bij taxichauffeurs, een kleine dagelijkse fooi voor kamermeisjes en een kleine fooi voor degene die je koffer(s) naar de hotelkamer brengt is gebruikelijk. In de horeca is een kleine fooi ook vrij normaal.
Tijdsverschil Er is geen tijdsverschil tussen Brussel (België) en Nederland. Omdat de zomertijd gelijk loopt geldt dit gedurende het hele jaar..
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari -  Nieuwjaarsdag (nationaal)
1 mei - Dag van de Arbeid (nationaal)
21 juli - Belgische Nationale Feestdag
15 augustus - Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart (nationaal)
1 november - Allerheiligen (nationaal)
11 november - Wapenstilstand
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Hemelvaart (mei/juni)
Pinksteren (mei/juni)
Taal Officieel is Brussel tweetalig en zou er zowel Frans (Waals) als Nederlands (Vlaams) gesproken moeten worden. Er is echter een duidelijke trend gaande dat het aantal mensen dat ook Nederlands spreekt steeds kleiner wordt. Dat heeft vooral te maken met het feit dat Franstaligen steeds minder vaak ook Nederlands leren spreken. De immigratie van Franstalige mensen uit Afrika bevordert het gebruik van Nederlands ook niet. Zij kunnen immers prima met hun moedertaal terecht in Brussel en worden op geen enkele manier gestimuleerd om ook de Nederlandse/Vlaamse taal te leren.
Gezondheid In een grote West-Europese stad als Brussel hoef je je geen zorgen te maken om voldoende aanwezigheid van artsen, tandartsen en ziekenhuizen. Het niveau van de gezondheidszorg is goed. Als buitenlander heb je in Brussel wel je Europese gezondheidskaart nodig om aan te tonen dat je verzekerd bent voor ziektekosten.
Kraanwater kan zonder enige problemen als drinkwater gebruikt worden. Verder kent Brussel geen speciale gezondheidsrisico’s die in Nederland niet van toepassing zijn.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor België is 0032.
Het kiesnummer voor Nederland vanuit België is 0031
Mobiel bellen in Brussel is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900 of GSM 1800 netwerk zijn. Houdt er rekening mee dat geen enkele provider 100% dekking heeft.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom, net als in Nederland. Vrijwel alle in Nederland gebruikte stekkers zijn in België ook bruikbaar. Er zijn echter uitzonderingen vanwege de andere plaatsing van de aarding pen (PE pen) in België.
Veiligheid Brussel heeft als grote stad te maken met alle bijbehorende veiligheidsissues. Het verkeer is veel hectischer waardoor een ongeluk in een klein hoekje zit. De kans op schade is hier dan ook groter dan wanneer je in een gemiddeld Nederlands plattelandsdorp rijdt.
In Brussel moet je in toenemende mate oplettend zijn met geld en kostbaarheden. Er vinden relatief veel diefstallen plaats. Vooral zakkenrollers zijn erg actief op plekken waar veel mensen samenkomen zoals op markten, bij toeristische attracties en in metro’s. Pas op met dure horloges, dure camera’s en portemonnees gevuld met grote sommen geld.
Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor België of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - op maandagen zijn de meeste musea in Brussel gesloten
- in Brussel is men erg actief met het bekeuren en eventueel wegslepen van fout geparkeerde auto’s
- met een rolstoel door Brussel? Houd dan rekening met niveauverschillen, soms smalle trottoirs en niet zelden losliggende stenen/tegels binnen de voetpaden
- als je chocolade koopt om mee te nemen naar huis dan kun je dat het beste aan het einde van de dag doen om smelten te voorkomen
Tips (zien & doen) - vanaf de brug naar de publieke lift aan het Poelaartplein heb je een prachtig uitzicht op Brussel en de wijk Marollen
- vis eten doe je in restaurant Le Vismet
- exclusief winkelen kun je in de prachtige overdekte winkelpassage Galeries Royales St. Hubert
- Brussel mag je niet verlaten zonder een echte Brusselse wafel gegeten te hebben
- het gezelligste straatje wat betreft restaurants is de Beenhouwersstraat
- bij het Jubelpark staat een fraaie triomfboog
- de dagelijkse vlooienmarkt aan het Vossenplein is de moeite waard om te bezoeken. Wees er wel bijtijds bij want tegen 14 uur is deze vlooienmarkt alweer ten einde.
- volgens de kenners is Brussel de beste stad om echte Belgische frieten te eten
- Belgen zijn gek op strips. Een leuke wandelroute in Brussel is de stripwandeling die je langs een aantal met stripfiguren beschilderde gevels brengt
- Manneken Pis is feitelijk een zwaar overtrokken bezienswaardigheid. Het is immers niet meer dan een waterfonteintje gebaseerd op een plassend mannetje. Toch weet dit kleine mannetje dagelijks duizenden toeristen naar zich te lokken
- het Atomium is een monument dat mogelijk het belangrijkste landmark van de stad Brussel vormt. Tegen betaling kun je de metalen bollen bezoeken, waardoor je een mooi uitzicht over de omgeving krijgt.
- het allermooiste plein in historisch Brussel is de autovrije Grote Markt.
- naast het Atomium ligt Mini-Europe, een miniatuurpark waarbij je een groot aantal belangrijke Europese bouwwerken kunt bewonderen op een schaal van 1 op 25
- de Beurs lijkt dankzij de Corinthische wel op een tempel van het kapitalisme
- de Sint-Michielkathedraal is een prachtig gotisch bouwwerk waarin zeer fraaie details verwerkt zitten. De kathedraal staat op een lichte helling waardoor je voor de kerk een mooi uitzicht hebt. Het gebied voor de ingang is dan ook een populaire plaats voor studenten, toeristen en Brusselaars om lekker te chillen
- het Martelaarsplein is één van de mooiste pleinen van Brussel. Het wit/grijze rechthoekige plein is dermate in balans dat het een bijna serene rust uitstraalt op het moment dat er geen andere mensen aanwezig zijn
- de beste friet van Brussel en volgens de Belgen van heel Europa haal je bij Maison Antoine aan het Jourdanplein
- een indrukwekkende collectie aan werken vind je in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
- in het Magritte Museum zijn ongeveer tweehonderd schilderijen van de Belgische kunstenaar René Magritte verzameld
- Brussel is een uitgelezen stad om kennis te maken met diverse Belgische bieren. Vrijwel iedere bar heeft een ruim assortiment. Wie Belgische bieren mee naar huis wil nemen die zou eens in de Biertempel moeten kijken
- in Brussel zit een groot aantal befaamde chocolatiers. Chocoladeliefhebbers moeten kunnen in het centrum op veel plekken terecht voor overheerlijke chocoladespecialiteiten zoals bonbons, repen en chocoladeproducten in alle soorten en maten
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Brussel"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Brussel

 

Wist je dat... ... het Europees Parlement eens per maand naar Straatsburg verhuist
... het bloementapijt op de Grote Markt slechts eens per twee jaar aangelegd wordt
... de gemeente Brussel zelf minder dan 200.000 inwoners telt
... de praline (bonbon) in Brussel is uitgevonden
Cultuur  
Zomerzonbestemming (dit is geen zonbestemming)
Winterzonbestemming (dit is geen zonbestemming)
Wintersportbestemming  
Uitgaan (levendig en sfeervol)
Winkelen (groot winkelaanbod)
Stranden (Brussel ligt niet aan de kust)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (voor een Europese hoofdstad redelijk goedkoop)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl