Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / België / Brugge

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Brugge?
Brugge voor beginners
Brugge informatie
Brugge in één dag
bezienswaardigheden Brugge
bijzondere plaatsen Brugge
klimaat & weer van Brugge
5x zien & doen in Brugge
waar overnachten in Brugge
Brugge in 24 foto's
Brugge tips
goedkoop naar Brugge
wikipedia

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Brugge
Brugge is de grootste stad en tevens hoofdstad van de Belgische provincie West-Vlaanderen. Brugge kent een historie die terugvoert naar de negende eeuw. Er zouden al nederzettingen geweest zijn in de 2e eeuw, echter is er geen aanwijzing dat er sprake was van een gestructureerd dorp en ook de naam Brugge kwam toen nog niet voor. Brugge heeft een vrij vroege bloeiperiode gekend: van de negende tot en met het einde van de vijftiende eeuw. Brugge was dé havenstad van de regio waar nu Nederland en België liggen. Door de haven en de in de regio bloeiende lakenhandel heeft Brugge kans gezien om uit te groeien tot een stad die in de veertiende eeuw, de Gouden Eeuw van Brugge, uitgroeide tot bijna vijftigduizend inwoners. Voor die tijd was je een metropool met dergelijk inwonersaantallen. Het is zelfs meer dan er tegenwoordig in de historische binnenstad van Brugge wonen (ongeveer 20.000 van de bijna honderdtwintig duizend inwoners die heel Brugge tegenwoordig telt). Vanaf 1482 stopte de economische bloei van Brugge en werd de rol van belangrijkste stad in de regio langzaam overgenomen door o.a. Antwerpen, Gent en Amsterdam. Brugge raakte tijdelijk in verval. Het behoorde gedurende langere tijd zelfs tot de armste steden van de Nederlanden. Pas in de tweede helft van de negentiende en in de twintigste eeuw was er sprake van serieuze verbeteringen voor het getergde Brugge. De nieuwe zeehaven bij Zeebrugge en het opkomende toerisme zorgen voor een flinke economische impuls voor Brugge. Het grote geluk dat de stad kende is dat het zowel tijdens de Eerste Wereldoorlog als tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels gespaard is gebleven van grote verwoestingen. Renovaties en grootse veranderingen in de infrastructuur van Brugge moeten er aan het einde van de 20e eeuw voor zorgen dat Brugge aantrekkelijker werd voor toeristen en bewoners. Deze inspanning is beloond met een vermelding op de werelderfgoedlijst van UNESCO in het jaar 2000 van de gehele historische binnenstad van Brugge. Sindsdien is het toerisme nog meer toegenomen. Brugge behoort tegenwoordig tot de best bezochte steden van België, waar zowel Belgische als een hoop buitenlandse toeristen op af komen. Veel toeristen bezoeken Brugge in één dag. Die komen vooral met de bus. Niet voor niets dat je net buiten de ring van Brugge overdag zoveel touringcars geparkeerd ziet staan.

Reizen naar Brugge De twee meest handige manieren om Brugge te bereiken zijn over de weg en via het spoor. Vanuit Nederland is Brugge grotendeels via snelwegen bereikbaar. Houd er wel rekening mee dat het op de ringweg rond Antwerpen druk kan zijn. Als je over Bergen op Zoom reist en R2 (Grote Ring Antwerpen) neemt via de Liefkenshoektunnel dan ontloop je de meeste drukte.
Met de trein kun je via Antwerpen-Centraal reizen of via Brussel als je met de Thalys reist. Het station van Brugge ligt op 15 tot 20 minuten lopen van het centrum. Je kunt uiteraard ook per tram of bus naar de binnenstad reizen. Tip: als je een goedkoop treinkaartje naar Brugge wilt kopen, dan is het vaak voordeliger als je het traject in België via de NMBS (Belgisch spoorbedrijf) koopt.
Wie per vliegtuig wil reizen die zal in vrijwel alle gevallen meer reistijd kwijt zijn. Je moet in dat geval van Amsterdam naar Brussel vliegen, waarna het nog ruim een uur reizen is naar Brugge.
Als je met de bus naar Brugge wil reizen die kan dat doen via het busnetwerk, wat vaak alleen vanuit het zuiden van Zeeland de moeite waard is. Voor dagtrips zijn er meerdere aanbieders die georganiseerde busreizen naar Brugge aanbieden.
Vluchttijd Brugge heeft geen vliegveld. Wel kun je naar Brussel vliegen en vervolgens per auto of openbaar vervoer naar Brugge reizen. Wie met het vliegtuig gaat die moet voor de vlucht van Schiphol naar Brussel rekenen op een klein half uurtje vliegen.
Overnachten Brugge telt meer dan tweehonderd verschillende accommodaties, van hotels tot aan B&B's en pensions. Veel van de hotels en Bed&Breakfasts zijn gesitueerd in of rondom het historisch centrum van Brugge. Vaak betreft het oudere panden, waardoor de klimaatbeheersing en de geluidsisolatie niet altijd aan de hedendaagse normen voldoen. De meeste hotels in Brugge zijn middenklasse hotels, die zich vooral richten op toeristen. Zakelijke hotels tref je wat minder aan. Als je een hotel of andere accommodatie zoekt in Brugge let dan op twee zaken: hoeveel je eventueel moet betalen voor het parkeren en hoe de ligging van de accommodatie is. Soms zie je dat hotels aangeboden worden als een Brugs hotels, maar dat ze in een dorp liggen in de omgeving van Brugge. Een voorbeeld hiervan is het onder Nederlandse gasten populaire Van Der Valk Hotel Oostkamp-Brugge. Op sommige sites wordt deze als hotel in Brugge aangeboden, terwijl het hotel in Oostkamp ligt. De reistijd van 10 minuten naar het hart van Brugge die gemeld wordt, haal je in de praktijk zelden. In de spits kan de reistijd zomaar oplopen tot tegen een half uur.
Reizen in Brugge In Brugge heb je om de meeste bezienswaardigheden te zien geen vervoer nodig. Dit kun je over het algemeen prima te voet doen. Grote delen van Brugge zijn autoluw of zelfs autovrij. Ook is er in veel wegen in het centrum van Brugge eenrichtingsverkeer van toepassing. Met de auto zul je in Brugge daarom veel tijd kwijt zijn. Daarnaast komt het probleem van parkeren. Op straat is het aantal parkeerplaatsen beperkt. Parkeergarages zijn er wel volop, maar als je iedere keer eventjes moet parkeren dan kunnen de kosten flink oplopen.
Het openbaar vervoer in Brugge bestaat uit bussen, trams en taxi’s. De trams en bussen zijn snel, efficiënt en niet duur. Taxi’s vind je voor sommige hotels en op vaste taxistandplaatsen zoals op de Markt en bij het treinstation.
Een rondrit door Brugge kan op verschillende manieren. Zo kun je je met paard en wagen door de binnenstad laten toeren, kun je deelnemen aan een segwaytocht of kun je met een gehuurde Vespa of fiets Brugge op eigen houtje verkennen. Brugge is een leuke plek om vanaf het water te ontdekken. Op vijf plekken kun je opstappen voor een rondvaart door Brugge.
Douane & documenten In België dus ook in Brugge dient men zich door middel van een geldig paspoort of identiteitskaart te kunnen legitimeren. Omdat België tot de Europese Unie behoort is er geen beperking op de aanschaf van goederen, sigaretten en sterke drank in Brugge, mits het voor eigen gebruik is. Het invoeren van drugs is verboden.
Reisseizoen & klimaat Brugge ligt vlak bij de Noordzee. Het staat onder duidelijke invloed van het zeewater, waardoor het weer in Brugge minder ruimte kent voor extremen in temperatuur. Dit klimaattype is volgens het klimaatsysteem van Köppen-Geiger een gematigd zeeklimaat. De ligging vlak bij de kust heeft wel als gevolg dat bij een dalende luchtdruk depressies gemakkelijk Brugge kunnen bereiken en indien deze vanuit westelijke richting komt kan dit zorgen voor buiig of zeer regenachtig weer. Brugge kent wat betreft neerslag en zon een vergelijkbaar klimaat als dat van het zuidwesten van Nederland. In de zomer kan het warm tot zeer warm worden, maar zijn ook grijze dagen met regen en lagere temperaturen goed mogelijk. De wintermaanden zijn vooral grijs en aan de koele kant, zonder dat er vaak sprake is van zware vorst of sneeuwval.
Op het klimaat van Brugge lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen.
Klimaattabel
 

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 6 1 2 20 n.v.t.
februari 6 1 3 15 n.v.t.
maart 9 3 4 16 n.v.t.
april 12 5 5 13 n.v.t.
mei 16 9 7 16 n.v.t.
juni 20 11 7 14 n.v.t.
juli 21 13 7 13 n.v.t.
augustus 21 13 7 14 n.v.t.
september 19 11 5 15 n.v.t.
oktober 15 8 4 17 n.v.t.
november 10 4 2 20 n.v.t.
december 7 2 2 19 n.v.t.
Geld In Brugge betaal je net als bij ons met de euro (€). Geld pinnen kan op diverse plekken in de stad. Houd er rekening mee dat er af en toe een geldautomaat is die alleen Belgische bankkaarten accepteert. Wie een creditcard heeft kan daarmee op redelijk wat plekken terecht. Steeds meer restaurants en winkels hanteren wel een minimale besteding bij betalingen met creditcard.
Fooien Obers een fooi geven van ongeveer vijf tot maximaal tien procent is normaal. Voor kamermeisjes laat je een tot twee euro per dag achter in de kamer en een zelfde bedrag betaal je eventueel per koffer aan kruiers van hotels. Bij taxichauffeurs rond je af naar boven.
Tijdsverschil Er is geen tijdsverschil tussen Brugge (België) en Nederland. De zomertijd loopt in Brugge (België) gelijk aan die van Nederland.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari -  Nieuwjaarsdag (nationaal)
1 mei - Dag van de Arbeid (nationaal)
21 juli - Belgische Nationale Feestdag
15 augustus - Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart (nationaal)
1 november - Allerheiligen (nationaal)
11 november - Wapenstilstand
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Hemelvaart (mei/juni)
Pinksteren (mei/juni)
Taal In Brugge spreekt men Nederlands in een Vlaams dialect. Soms wordt dit ook aangeduid als Vlaams. Het Brugse stadsdialect wordt door lokale mensen onderling best veel gesproken. Voor Nederlanders is dat vaak niet te volgen. Zoals in heel Vlaanderen spreekt men ook Frans in Brugge. Als Nederlander zul je dit echter niet toe hoeven te passen, voor Franstalige toeristen in Brugge is het wel handig.
Gezondheid Brugge kent voldoende ziekenhuizen, een redelijk aantal huisartsen en een goed ambulancenetwerk. Wie medische hulp nodig heeft in Brugge die zal geen problemen ondervinden om deze te krijgen. In de meeste gevallen worden de kosten vergoed via de Nederlandse zorgverzekering. In sommige gevallen kan een reisverzekering echter ook nodig zijn. Vergeet niet dat ook Brugge in het buitenland ligt en dat kosten voor repatriëring en andere bijzondere kosten voor eigen rekening kunnen komen indien dit risico niet door een reisverzekering afgedekt is.
Voor Brugge gelden er geen extra risico’s met betrekking tot de gezondheid. Leidingwater kan zonder risico als drinkwater gebruikt worden.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor België is 0032.
Het kiesnummer voor Nederland vanuit België is 0031
Mobiel bellen in Brugge is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom, net als in Nederland. Vrijwel alle in Nederland gebruikte stekkers zijn in België ook bruikbaar. Er zijn echter uitzonderingen vanwege de andere plaatsing van de aarding pen (PE pen) in België.
Veiligheid Brugge is een stad die druk bezocht wordt door toeristen. Dat zorgt ervoor dat de stad ook aantrekkelijk is voor zakkenrollers en dieven. Pas daarom vooral op in drukke menigtes en zorg ervoor dat men niet zomaar in je tas of bij je portemonnee kan komen. Je zult niet de eerste toerist zijn die bestolen wordt in Brugge.
Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor België of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - voor parkeren betaal je bij je hotel vaak meer dan in de publieke parkeergarages
- de koetsiers van de paardenkoetsen willen nog weleens vrij hard doorrijden in de binnenstad
Tips (zien & doen) - Brugge bezoeken kan niet zonder chocolade te kopen. Brugge telt meer dan vijftig ambachtelijke chocolatiers, die een groot aanbod van chocolade producten aan te bieden hebben.
- Brugge kent een aantal kanalen en vaarten. Een boottocht in Brugge behoort absoluut op de to-do-list als je Brugge bezoekt.
- gedurende het jaar worden er veel verschillende culinaire en culturele festivals gehouden in Brugge. Sommige zijn jaarlijks, andere festivals vinden iedere twee of drie jaar plaats. Voorbeelden zijn o.a. de Brugse Kantdagen, Blues in Bruges, September Jazz, de Coupurefeesten en de Brugge Tripel Dagen.
- Brugge telt meer dan twintig kermissen per jaar. De grootste is de Meifoor die in het voorjaar op 's Zand en omgeving plaatsvindt.
- Liefhebbers van vooral grotere filmproducties uit Hollywood, België en andere landen kunnen voor hun bioscoopboek terecht in Kinepolis Brugge. Voor de minder commerciële films uit het alternatieve circuit moet je bij Cinema Lumi
ère zijn.
- Voor theaterbezoek en concerten zijn er twee locaties in Brugge: de Stadsschouwburg en het modern vormgegeven Concertgebouw
- Brugge is een echte chocoladestad. De historie van chocolade en andere weetje over dit heerlijke product kun je leren in Choco-Story, het chocolademuseum van Brugge.
- Wil je de hoogtepunten van Brugge op een gezonde en ontspannende manier ontdekken? Boek dan een fietstour bij Baja Bikes, waarbij een gids je in een paar uur tijd de stad laat leren kennen.
- Brugge telt veel bieren die er gebrouwen zijn of gerelateerd zijn aan de stad Brugge. Dit zijn o.a. Brugge Tripel, Brugse Zot, Brugse Bok, Basilius, Straffe Hendrik en Steenbrugge bieren. Op veel terrassen en in kroegen worden deze bieren getapt of in fles verkocht.
- Brugge is zeer fotogeniek. Probeer voor een fotoreportage van Brugge de drukte te vermijden.
- Brugge heeft nog een aantal oude stadspoorten, waaronder de Gentpoort, de Ezelpoort en de Smedenpoort. Deze poorten waren onderdeel van de ommuring van het oude Brugge.
- Brugge is een uitstekende stad om te gaan winkelen. In het centrum van Brugge zitten relatief veel winkels. Dé winkelstraat is de Steenstraat.
- het Prinselijk Begijnenhof Ten Wijngaerde behoort tot de mooiste begijnhoven van België
- kennismaken met de kunst van surrealistisch kunstenaar Salvador Dalí kan in het Salvador Dalí-museum aan de Grote Markt.
- het mooiste uitzicht van Brugge heb je vanaf het belfort. Je moet dan wel eerst 366 treden omhoog lopen over de trappen van het Brugse belfort
- op Hemelvaartsdag vindt in Brugge de Heilig-Bloedprocessie plaats. Dit trekt ieder jaar veel bezoekers naar Brugge
- Brugge kent een Frietmuseum. Hier leer je alles over de geschiedenis van friet en kun je aan het einde een portie Belgische frieten kopen
- de Grote Markt is een verzameling van prachtige gebouwen, waaronder het belfort, de posterijen en het Provinciaal Hof. Prachtig zijn de trapgevels aan de noordkant van het plein en dan met name in de zomer (als de terrassen vol zitten) en in december als de contouren van de gevels door middel van feestverlichting geaccentueerd worden.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Brugge"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Brugge

 

Wist je dat... ... Brugge één van de grootste en best beveiligde gevangenissen van België heeft
... naar schatting 40% van de niet-Europese toeristen Brugge bezoekt omdat de binnenstad op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat
... Brugge vroeger direct aan de zee gelegen was
... natuurpark Het Zwin een verzand gebied is waar vroeger een vaargeul naar Brugge lag
... Brugge jarenlang dé stad van het Bourgondische Koningshuis is geweest
... de zwanen die je op de Brugse reien ziet onlosmakelijk met Brugge verbonden zijn door de legende van Pieter Lanchals
... de grote Hollywoodfilm 'In Bruges' zich grotendeels in Brugge afspeelt
Cultuur (best bewaarde historische binnenstad van België)
Zomerzonbestemming (dit is geen zonbestemming)
Winterzonbestemming (dit is geen zonbestemming)
Wintersportbestemming  
Uitgaan (vooral terrasjes en restaurants)
Winkelen (Brugge is een uitstekende winkelstad)
Stranden (Zeebrugge heeft een fraai zandstrand)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (voor Belgische begrippen aan de dure kant)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl