Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Frankrijk

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Frankrijk
het klimaat van Frankrijk
bijzondere plaatsen in Frankrijk
de mooiste dorpen in Frankrijk
steden in Frankrijk
reisadvies Frankrijk
zonvakantie Frankrijk
Frankrijk voor beginners
Frankrijk bezienswaardigheden
Frankrijk informatie
Frankrijk informatie
Frankrijk lastminute vakanties
Frankrijk landenwijzer
Frankrijk nieuws & tips
Frankrijk startpagina
Disneyland lastminute vakanties
meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Frankrijk
Frankrijk staat al jaren bovenin de vakantiebestemming van de Nederlanders. En dat is niet verwonderlijk. Er zijn maar weinig landen op relatief een korte afstand rijden die een zo’n grote diversiteit aan landschappen herbergen als Frankrijk. Of je nu graag een warme strandvakantie wil, fietsen in de Alpen, op wintersport, brede rivieren, kloven, heuvels, vlak landschap. Je kunt het in Frankrijk allemaal vinden. Mede hierdoor staan er ieder jaar grote files op de snelwegen richting Frankrijk tijdens de vakantieperiode. De snelweg staat dan vol met afgeladen caravans en auto’s, vooral bij de tolpoorten kan het dan erg druk zijn. Hoewel kamperen favoriet blijft bij de Nederlanders stijgt ook nog iedere jaar de verhuur van vakantiehuisjes en hotelovernachtingen. Frankrijk is dankzij zijn lange geschiedenis zeer rijk aan cultuur en oudheid.

Frankrijk werd al vroeg bewoond en de Romeinen zagen ook al snel de ongekende mogelijkheden van deze vruchtbare streken. Na het vertrek van de Romeinen streden verschillende Germaanse stammen om een plekje in dit grote gebied waarbij de Franken uiteraard de grote winnaars waren. In de middeleeuwen ging Frankrijk jarenlang gebukt onder verschillende oorlogen om de macht in het gebied. Vooral de honderdjarige oorlog met Engeland trok diepe sporen in het Franse landschap. De vele forten, ruines en oude kastelen door heel Frankrijk zijn alle stille getuigen uit deze tijd. Na de honderdjarige oorlog werd Frankrijk voor het eerst echt een eenheid en kwam langzaam aan steeds meer macht bij de koning van Frankrijk en de Adel te liggen. Vooral Lodewijk de XIV zorgde ervoor dat er een centraal machtspunt in Frankrijk kwam van waaruit het immense land bestuurd werd. De adel en rijke geestelijkheid leefden hier in grote weelde en bouwde de mooiste kastelen, paleizen en abdijen in het land. Paleizen als Versailles en Chambord zijn hier mooie voorbeelden van. Als je hier rondloopt, is de pracht en praal uit die tijd werkelijk overweldigend. Al deze rijkdom en macht werden verkregen over de ruggen van de arme bevolking van Frankrijk en terwijl de Adel en geestelijkheid zich onderdompelde in feesten en partijen in hun dure huizen werd de Franse bevolking armer en armer. Onder invloed van de filosofische stroming de Verlichting en onder andere de onafhankelijkheidsverklaring van de verenigde Staten brak uiteindelijk in Frankrijk op 14 juli 1789 de Franse revolutie uit. De arme bevolking van Parijs pakten zijn hooivorken en deegrollers en bestormde op die de staatsgevangenis de “Bastille”. Nog steeds wordt deze dag in heel Frankrijk groots gevierd met veel vuurwerk en grote feesten. De periode die hierna volgde heeft het Frankrijk wat we nu kennen in zeer grote mate gevormd. De departementen, wetten en grondwet die in die tijd werden gemaakt gelden nog steeds. Ook de staatsstructuur die Napoleon uiteindelijk invoerde doet nog steeds dienst. Deze roerige geschiedenissen kun je nog steeds in heel Frankrijk terugvinden. Op zoek naar Kathaarse forten in de Vogezen, Romeinse viaducten in de Provence, oude piratenforten in Bretagne of prachtige kastelen aan de Loire. Frankrijk is erg zuinig op zijn geschiedenis en onderhoudt het geheel goed. Er zijn nog tal van leuke oude dorpjes en steden te zien die nog steeds hun historische oude charme hebben. Zo is er in iedere regio van alles te bezichtigen.

Wie het niet zo heeft op oude geschiedenis kan in Frankrijk ook actief de omgeving bekijken. Windsurfen, kitesurfen en boardsurfen in de golf van Biskaje. Raften op de rivier de Tarn, wandelen, fietsen en skiën in de Alpen of rustig de rivier de Dordogne afpeddelen in een kano. Na dit alles kan men genieten van de heerlijke Franse keuken. Naast de Franse keuken staat Frankrijk bekend om zijn wijn. O het nu rood, rosé of witte wijn is, ze zijn hier allemaal van uitstekende kwaliteit. Met name de Rhonevallei en de wijnregio's rond Bordeaux worden wereldwijd geroemd om hun uitstekende wijnen. Daarnaast zijn er nog enkele lokale specialiteiten zoals appelcider, champagne, Pernod en cognac en natuurlijk Orangina voor de kinderen. Dit alles begeleidt door de heerlijkste gerechten en lekkere Franse kazen en worsten.
Boodschappen doen in een Franse supermarkt is voor liefhebbers van culinaire lekkernijen altijd een groot feest. Want in tegenstelling tot de geijkte potjes en blikjes die ze in de Nederlandse supers verkopen eten de Fransen thuis graag ook echt lekker. Het dus niet zo vreemd dat er in de plaatselijke Supermarché gewoon verse kreeft te krijgen is en een bijbehorende fles wijn van dik 1000 euro. Kortom Frankrijk is een land voor lekkerbekken, cultuurliefhebbers en actievelingen. Alles is voorhanden en met een beetje geluk is het weer er altijd net even beter dan bij ons. En dat alles op slechts één dag rijden.

Franse plaatsen & streken
Over de volgende bestemmingen in Frankrijk is op deze site uitgebreide informatie beschikbaar:
Bretagne
Cannes
Côte d'Azur
Disneyland Parijs
Indre-et-Loire
La Grande-Motte
Lille
Loir-et-Cher
Lot-et-Garonne
Normandië
Parijs
Saint-Martin

Reizen naar Frankrijk Er verschillende manieren om naar Frankrijk te reizen:

Met de eigen auto
De auto is het meest gebruikte vervoermiddel om Frankrijk te bereiken. Al decennialang zie je Nederlandse kentekens op de péage rijden omdat onze landgenoten massaal een autovakantie naar Frankrijk geboekt hebben. Vanaf Utrecht is het net iets meer dan 450 kilometer tot de Franse hoofdstad Parijs en daar rijd je zonder tussenstop iets minder dan 5 uur op. Hou er wel rekening mee dat veel doorgaande wegen in Frankrijk tolwegen zijn. Hierdoor kunnen je vervoerskosten een stuk hoger uit vallen dan je zou verwachten. De makkelijkste en snelste manier om deze tolwegen te betalen is met een creditcard. Je kunt deze tolwegen omzeilen door de route de National te nemen. Deze binnenwegen wordt vaak aangeven met de letter N met een rood schild daarachter. Het nadeel hiervan is dat de reis hierdoor wat langer duurt. Het grote voordeel ervan is dat je op deze manier veel mooie kleine dorpjes en pittoreske stadjes tegenkomt. Met een camper moet men wel even op de hoogte van de plaatselijke tunnels en viaducten letten deze kunnen aan de lage kant zijn.

Per touringcar
Vanuit Nederland worden er meerdere soorten busreizen naar Frankrijk aangeboden. Zo zijn er meerdaagse busreizen naar de grote toeristische trekpleisters zoals Parijs, Eurodisney, de Côte d’Azure, Bretagne, Franse Alpen en het Loiredal. De laatste twee bestemmingen zijn vaak georganiseerde fietsvakanties of in het geval van de Alpen wintersportvakanties. Daarnaast rijden er ook verschillende pendelbussen van Nederland naar Frankrijk. Deze brengen je vaak voor een minimaal bedrag naar je vakantiebestemming. Dit is vooral erg populair voor de vele vakantiebestemmingen aan de Middellandse zee. De Grot van Massabielle in Lourdes is naar aller waarschijnlijkheid de populairste touringcar bestemming binnen Frankrijk. Ieder jaar jaar trekken duizenden gelovigen naar deze plaats toe.

Met het vliegtuig
Het vliegtuig is een steeds populairder vervoersmiddel aan het worden om op vakantie in Frankrijk te gaan. Dit is voornamelijk te wijten aan het feit dat er vanuit meerdere plaatsen gevlogen kan worden en dat de prijzen hiervan steeds aantrekkelijker worden.
- Vanuit Amsterdam Schiphol Airport vertrekken er rechtstreekse vluchten naar Parijs Charles de Gaulle, Chambery, Lyon, Nice, Marseille, Toulouse, Pau, Bordaux, Nantes en Brive Valleé de la Dordogne.
- Vanuit Rotterdam Airport gaan er rechtstreekse vluchten naar Bergerac, Biarritz, Montpellier, Toulon-Hyéres, Nice, Grenoble en Chambery
- Vanuit Eindhoven Airport zijn de plaatsen Nice, Marseille en Carcossonne rechtstreeks te bereiken.
- Vanuit Groningen Airport gaat er een rechtstreekse vlucht op Marseille.
Dit alles is onder voorbehoud en kan per seizoen en jaar wisselen
Alle ander plaatsen met een groot vliegveld zijn in bijna alle gevallen met één overstap goed te bereiken vanuit Nederland. Vanuit Dusseldorf(Duitsland) en Brussel (België) zijn er tevens meerder rechtstreekse vluchten naar Frankrijk.
De meeste Franse overzeese gebieden zijn te bereiken via een tussenstop op Parijs of op met rechtstreekse vlucht op bijvoorbeeld Reunion.

Per trein
Een van de makkelijkste en snelste manier om Parijs te bereiken is met de Thalys. Vanuit Amsterdam, Schiphol, Rotterdam, Antwerpen en Brussel zit je binnen enkele uren in het centrum van de Franse hoofdstad. Hierna kun je verschillende hoge snelheid trajecten nemen naar de verschillende uithoeken van het land. Soms moet men om op het juiste adres aan te komen eerst nog een plaatselijke stoptrein nemen. In het hoogseizoen rijdt deze trein gemiddeld negen keer per dag. Daarnaast is het mogelijk om in Brussel over te stappen op de TGV die je naar de verschillende bestemmingen in Frankrijk brengt, dit is ook mogelijk vanuit Luxemburg en Geneve. In de zomermaanden reed er tot 2011 een autoslaaptrein Den Bosch naar Avignon. Voor deze mogelijkheid moet men tegenwoordig uitwijken naar Dusseldorf. Deze autoslaaptrein heeft Narbonne als eindbestemming. In Frankrijk hebben treinen geen vast vertrek perron, deze worden pas 20 minuten van te voren vrijgegeven. Controleer dit bij aankomst op het station het vertrekperron dus goed.

FRANKRIJK AANBIEDINGEN
VAN
TUI

 

Vluchttijd De vluchttijd naar Frankrijk is erg afhankelijk van je bestemming binnen het land en natuurlijk van je vertrekplaats in Nederland. Het spreekt voor zich dat je vanuit Groningen langer onderweg bent dan vanuit Eindhoven. De onderstaande officiële vliegtijden gelden voor een vlucht vanuit Amsterdam Schiphol Airport:
- Parijs ongeveer 75 minuten
- Lyon ongeveer 95 minuten
- Nantes ongeveer 90 minuten
- Bordaux ongeveer 120 minuten
- Pau ongeveer 130 minuten
- Marseille ongeveer 115 minuten
De bovenstaande tijden zijn richttijden en houden geen rekening met eventuele vertragingen.
Overnachten Binnen Frankrijk zijn er vele soorten overnachtingen te bedenken. Zo kan men hier overnachten in één van vele prachtige kastelen of op een eenvoudige camping en alles wat hier tussen ligt. In de grotere steden van het land kunt u kiezen tussen één van de vele beschikbare hotels. Van de meest luxe 5 sterren hotels tot de kleinste wat schimmige achteraf hotels. De vele verschillende campings verdeeld over heel Frankrijk blijven echter de populairste verblijven voor de meeste Nederlanders. Naar schatting ongeveer zestig procent van de Nederlanders die hun zomervakantie in Frankrijk doorbrengen doen dat op een camping in Frankrijk. Een groot deel van de Nederlanders komt hier met een eigen caravan, camper of tent naartoe. Op een groot aantal deze campings is het echter ook mogelijk om een caravan of een compleet ingerichte tent te huren. Daarnaast zijn er enkele ludieke overnachtingsmogelijkheden zoals boomhutten, ouderwetse pipowagens of in een echte Indiaanse tipi. Veel toeristen kiezen er ook voor om een vakantiehuisje te huren. Een groot deel van deze huisjes liggen op vakantieparken die vaak voorzien een zwembad en een plaza. Het is ook mogelijk om een privé huisje van iemand te huren, dit zijn vaak mooie unieke huisjes die ergens in het prachtige Franse landschap verborgen staan. De laatste jaren zijn de Chambres D’otes steeds populairder aan het worden. Dit is grof gezegd een Franse Bed&Breakfast. Deze Chambres D’otes kunnen zich overal bevinden en zo kun je dus slapen in een omgebouwde boerenschuur, midden in het centrum van een oud dorp of aan de rand van een grote stad. Zo is er voor ieder budget wel iets te vinden in het aangename Franse landschap.

Wil je uitgebreide informatie hebben? De website waarovernachtenin.nl geeft de beste tips over waar je goed en betaalbaar kunt overnachten in Frankrijk.

Reizen in Frankrijk De meest voorkomende manier om door Frankrijk te reizen is met de auto. Als je eenmaal gewend bent aan de Franse rijstijl zul je merken dat autorijden hier een aangename bezigheid is. Al zal de périphérique rond Parijs voor de meeste mensen altijd een beangstigend stuk snelweg blijven. In het algemeen kan gesteld worden dat de grote doorgaande wegen goed onderhouden zijn en dit geld ook voor meeste kleinere wegen. Al zul je hier en daar een weg tegenkomen die nog door Napoleon zelf is aangelegd en daarna nooit meer onderhouden. Verder gelden er nog enkele verkeersregels die wij in Nederland niet kennen. Zo moet je altijd aan de rechterzijde van de weg parkeren, behalve als de straat eenrichtingsverkeer is. Sinds 2012 is het verboden om flitssignalisatie op je routeplanner te hebben staan zelfs de software moet hiervan verwijderd worden. Daarnaast is het verboden om apparaten in de auto te hebben die hetzelfde kunnen aangeven. Het is in Frankrijk verplicht om twee alcoholtesters in je auto te hebben. Op een aantal bergpasses is het soms verplicht om minimaal twee wielen te voorzien van sneeuwkettingen. Op sommige van deze bergpasses ligt er ook in de zomerperiode sneeuw en het kan dus voorkomen dat u tijdens u zomervakantie met sneeuwkettingen rijdt. Veiligheidshesjes voor alle inzittende en een gevarendriehoek zijn tevens verplichte attributen in de auto.
Een leuke manier om Frankrijk te ontdekken is met de trein. Het is een manier van rondreizen in Frankrijk waarbij je onderweg van het landschap kunt genieten en je geen filestress kent. Er rijden door het hele land heen verschillende soorten treinen die je naar alle uithoeken van het land brengen. Van ultrasnelle hogesnelheidstreinen tot nostalgische boemeltreintjes je komt ze hier allemaal tegen. De grootste stations in Parijs zijn Gare de l'Est, Gare du Nord, Gare d'Austerlitz, Gare de Lyon en Gare Montparnasse. Deze dienen allemaal als begin en vertrekpunt voor een apart deel van Frankrijk en zijn onderling verbonden met de metro.
De kleinere plaatsen in Frankrijk zijn met elkaar verbonden door middel van verschillende busdiensten. In ieder departement rijdt er wel een ander busmaatschappij.
Douane & documenten Doordat Frankrijk net als Nederland het Schengenakkoord getekend heeft is er vrij vervoer mogelijk tussen deze twee landen. Het is echter wel verplicht om in het bezit te zijn van een geldig identificatiebewijs. Dit geldt ook voor kinderen. Het bezitten of verhandelen van verdovende middelen is hier verboden.
Reisseizoen & klimaat Het grootste deel van Frankrijk heeft een gematigd zeeklimaat. Alleen in het deel langs de Middellandse zee heerst er een Mediterraan klimaat. In de hoogst gelegen delen van de Alpen spreekt men hier van een hooggebergte klimaat. In Frankrijk spreekt men van een vierseizoenen klimaat die allen duidelijk te onderscheiden zijn. De gemiddelde jaarlijkse neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld al liggen de gemiddeldes in de wintermaanden net iets hoger. De gemiddelde temperaturen liggen in het zuiden van het land behoorlijk hoger dan de meer noordelijk gelegen plaatsen in Frankrijk. Vooral de plaatsen aan de noordwestkust kunnen aan de koele kant zijn. Lange winterse periodes komen behalve in de hoger gelegen delen van het land maar zelden voor. De zuidoostkust tussen Spanje en Italië is het warmste deel van het land met gemiddelde temperaturen in de zomermaanden net iets onder de dertig graden Celsius. Door de uitgestrektheid van Frankrijk en de grote diversiteit van het land heeft ieder seizoen hier wel een bestemming. Zo kan men in de wintermaanden skiën in de Alpen, in het voorjaar wandelen in de Ardeche, tijdens de zomermaanden genieten op het strand van de Côte d’Azur en in de herfst de kastelen van de Loire bezoeken. Met andere woorden de ideale periode om Frankrijk te bezoeken hangt helemaal van je reisdoel af. In het algemeen kan men stellen dat de zomerperiode de populairste periode.

Op het klimaat van Frankrijk lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief gedetailleerde klimaattabellen voor Frankrijk en verschillende plaatsen in Frankrijk.

Op de Frankrijk zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Frankrijk.
 

Klimaattabel
Parijs
 

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 6 2 2 17 n.v.t.
februari 7 2 3 14 n.v.t.
maart 11 4 4 16 n.v.t.
april 14 6 6 14 n.v.t.
mei 18 9 7 15 n.v.t.
juni 21 12 7 9 n.v.t.
juli 24 14 8 9 n.v.t.
augustus 23 14 7 10 n.v.t.
september 20 12 6 12 n.v.t.
oktober 16 9 4 14 n.v.t.
november 10 5 3 16 n.v.t.
december 7 2 2 16 n.v.t.
Geld In Frankrijk betaal je net als in Nederland gewoon met de euro (EUR). Het is het enige wettige betaalmiddel in Frankrijk. In de meeste grote steden en plaatsen zijn er genoeg pinautomaten en banken te vinden om de kleiner dorpjes is dit vaak wat moeilijker. In de meeste winkels, cafés en boetieks is het mogelijk om met je Nederlandse betaalpas te betalen. Het wel handig om dit voor vertrek te controleren. Visacard en Mastercard worden nagenoeg overal geaccepteerd.
Fooien Het is gebruikelijk om in de horeca gelegenheden een fooi te geven. Gewoonlijk bedraagt dit ongeveer tien procent van het totaal van de rekening. Dit naar gelang van de hoogte van de rekening en de kwaliteit van het bedienend personeel. Daarnaast is het de gewoonte om in hotels de kruier, portier en kamermeisje een kleine fooi te geven. Ook taxichauffeurs zijn gewend om een kleine fooi te krijgen.
Tijdsverschil Doordat Frankrijk en Nederland in dezelfde tijdszone liggen is er geen tijdsverschil tussen de twee landen. Ook de zomer en wintertijd loopt gelijk.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
8 mei – Bevrijdingsdag
14 juli - Nationale Feestdag (quatorze juliet)
1 november – Allerheiligen
11 november – Wapenstilstandsdag
25 december - Kerstmis
Overige feestdagen die jaarlijks op andere dagen vallen:
Carnaval (februari/maart)
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Pinksteren (mei/juni)

Daarnaast zijn er door het hele land heen meerdere regionale en locale feestdagen. De meeste van deze feestdagen zijn eenmalig en variabel.

Taal In heel Frankrijk wordt er Frans gesproken. Alleen in Bretagne kent men een tweede taal die Bretons heet en op enkele Franse overzeese gebieden spreekt men naast het Frans een andere taal. In steeds meer hotels, op campings en door horeca personeel wordt redelijk Engels gesproken. Dit is vaak ook het geval met mensen die in winkels en op markten werkzaam zijn. Al zullen deze niet zo snel Engels terugpraten. Je moet er echter van uit aan dat niet iedereen hier de Engelse taal machtig is. Zorg er daarom voor dat je jezelf in ieder geval een beetje kunt redden met wat basis Frans daarnaast volstaan handen en voeten vaak.
Gezondheid In heel Frankrijk zijn de medische voorzieningen goed. In de meeste plaatsen en dorpen is er wel een medische post en een Apotheek te vinden bijna alle apotheken in Frankrijk zijn geopend van 08:00 tot 20:00. De tijden die hier buiten vallen zijn ze geopend in een roulatiesysteem. Dit rooster is altijd te vinden op de deur van de apotheek.
Het is aan te raden om voor je reis een reisverzekering af te sluiten die in geval van nood de medische kosten in zijn geheel voor je dekt.
Het kraanwater is hier drinkbaar maar wordt in het algemeen als niet lekker bestempeld. Het is goed genoeg om bijvoorbeeld je tanden mee te poetsen of koffie en thee mee te zetten maar als drinkwater raden we aan om flessenwater te kopen.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen. Voor mensen die van plan zijn om veel tijd in de natuur door te brengen is het verstandig om een een vaccinatie tegen teken encefalitis te nemen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Frankrijk is 0033
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Frankrijk is 0031
Mobiel bellen in Frankrijk is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Als je ver buiten de bebouwde kom bent dan kan het signaal van het mobiele netwerk van mindere kwaliteit zijn waardoor een gesprek moeilijker op te bouwen is of zomaar verbroken kan worden. Op de meeste plaatsen is er een 3G verbinding mogelijk. Door de robuuste bouw van veel vakantiewoningen heb je hier binnen vaak geen of verminderd bereik. Veel openbare gelegenheden bieden tegenwoordig als service gratis wifi aan. Op campings en vakantieparken kan men vaak tegen betaling een code kopen. Met deze code kan je dan een bepaalde tijd gebruik maken van het aanwezige draadloze netwerk. Op sommige plaatsen is dit echter ook gratis.
Elektriciteit Het gangbare voltage in Frankrijk is 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt in Frankrijk dezelfde stekkers en opladers als in Nederland.
Veiligheid - In de grote steden van Frankrijk zijn er net als in Nederland vaak zakkenrollers actief, houd hier rekening mee.
- Parkeren in een straatje doet een Fransman anders dan wij in Nederland gewend zijn. Sta niet vreemd te kijken als bij terugkomst bij uw auto deze volledig ingebouwd staat en u slechts met honderd keer steken het parkeervak kunt verlaten. Om uw auto echt veilig weg te zetten is een grote parkeerplaats of een parkeergarage een verstandigere optie.
- Laat in je vakantiewoning, tent of caravan geen waardevolle spullen achter dit is een makkelijke prooi voor dieven
- Let op bij zwemmen in zwemmen in rivieren hier kan soms een sterke onderstroming staan
- Probeer stranden zonder strandwacht zoveel mogelijk te vermijden.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - Bij de tankstations kom je er tegenwoordig de goedkopere brandstof E10 tegen controleer of dit in uw auto kan. Dit is vaak bij oudere auto’s niet mogelijk.
- In de Thalys en TGV worden alleen fietsen meegenomen in een fietshoes en het voorwiel moet gedemonteerd zijn.
- Bij de meeste grote toeristische attracties en in de meeste grote steden en dorpjes moet men vaak betaald parkeren. Vooral in het hoogseizoen wordt hier streng op gecontroleerd
- De Fransen houden er een andere rijstijl op na dan wij gewend zijn in Nederland. Het zal je dan ook niet verwonderen dat het aantal auto’s met deuken en krassen hier er hoog is. Vooral op de périphérique gebeuren er soms dingen die hart wat sneller doet slaan. Probeer de luid toeterende en met hun lichten seinende locals maar zoveel mogelijk te negeren en dan bent u al een heel eind
- in juli en augustus is de verkeersdrukte op de Franse snelwegen groot tijdens de weekeindes. Ieder jaar kent minimaal één 'zwarte zaterdag', waarbij er sprake is van extreme drukte en veel files. Het beste is om tijdens deze dagen de Franse autosnelwegen te vermijden.
Tips (zien & doen) - Ga bij de lokale wijnboer je wijn halen, deze kun je dan van te voren eerst proeven.
- Eet en drink gerechten uit de streek waar u op vakantie bent. Iedere streek in Frankrijk kent zijn eigen specialiteiten die vaak ook gewoon in iedere plaatselijke supermarkt verkocht worden.
- Een bezoek aan de plaatselijke markt is altijd erg leuk. Naast allerhande lekkernijen uit de streek zijn hier ook leuke, originele souvenirs te verkrijgen en is de markt een gezellig en kleurrijk schouwspel.
- Bezoek een kasteel, Frankrijk is dol op zijn oudheid en iedere streek is wel een leuk oud fort of kasteel te vinden. Vooral met kinderen leuk om te doen.
- Eet waar de Fransen eten, zij houden van lekker en uitgebreid tafelen. Lat u leiden door de lokale bevolking zelf en reserveer een tafeltje waar zij dat ook doen.
- een verrassend leuke stad op redelijk korte afstand van Nederland is Lille (ook Rijsel genoemd). Deze Franse stad doet bijna Vlaams aan
- Kasteel Versailles. Dit voormalig jachtlot van koning Lodewijk de XIV geeft een erg goed beeld van het absurd rijke leven van deze koning. Wil je iets meer van Frankrijk's geschiedenis begrijpen dan is dit een aanrader. Ook voor meisjes die van prinsessenkastelen houden. Neem voor een bezoek meerdere dagen. Naast het paleis is ook de tuin een bezoek meer dan waard.
- Bordeaux is niet alleen de hoofdstad van de wijn, het is tevens een zeer leuke stedentripbestemming
- De Route de Napoleon. Wilt u de route naar het vakantieadres is Zuid-Frankrijk aantrekkelijk maken? Rijdt dan een gedeelte van de weg over de route de Napoleon. Prachtige vergezichten, hoge kliffen, diep dalen en suizende roofvogels maken het uitzicht op uw reis erg bijzonder.
- Breng een bezoek aan het getijden eiland Mont Saint-Michel in Bretagne.
- De 24 uur van Le Mans een wereldbekende autorace die jaarlijks in juni plaats.
- Annecy is een prachtige plaats die ook wel het Venetië van de Alpen genoemd wordt
- Ieder jaar wordt er in Frankrijk de Tour de France gereden de beroemdste meerdaagse wielerkoers ter wereld.
- In Parijs liggen de musea Louvre, Musee d'Orsay en Centre Georges Pompidou deze mogen tijdens een bezoek aan Parijs niet ontbreken
- Andere hoogte punten in Parijs zijn de Sacré Coeur, de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe en de de kathedraal de Notre Dame.
- Bezoek het land eens tijdens de nationale feestdag quatorze juillet
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Frankrijk"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Frankrijk

 

Wist je dat... - Frankrijk in totaal 38 inschrijvingen heeft op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.
- Er in de Franse Alpen zich 10 grote skigebieden bevinden.
- Het meer van Serre-Poncon in de Franse Alpen één van de grootste kunstmatige meren van Europa is.
- Parijs ook wel de lichtstad genoemd wordt
- Er in Parijs aan de Seine een kleine replica van het Vrijheidsbeeld staat
- Fleur de Sel van Guérande algemeen gezien wordt als het lekkerste zout ter wereld. Het wordt ook wel de kaviaar onder de zouten genoemd.
- De eerste Tour de France al in 1903 plaatsvond.
- De Mont Blanc met 4811 meter de hoogste berg van Frankrijk is en de één na hoogste van Europa.
- Frankrijk in totaal 13 keer zo groot is als Nederland
- Je in de Franse overzeese departementen Guadeloupe, Martinique, Frans-Guyana, Réunion en Mayotte je gewoon met de euro kan betalen
- Mayotte het enige land ter wereld is waar de euro de officiële valuta is maar niet op het eurobiljet staat.
- Frans-Polynesië, Saint-Barthélemy, Saint-Pierre en Miquelon, Sint-Maarten en Wallis en Futuna allemaal Franse overzeese gemeenschappen zijn
Cultuur  
Zomerzonbestemming (juni, juli en augustus)
Winterzonbestemming (te koud in de winter)
Wintersportbestemming (voornamelijk in de Alpen)
Uitgaan (met name in de grote steden)
Winkelen (met name in Parijs en andere grote steden)
Stranden (vooral aan de Middellandse Zee)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (verschilt sterk per regio)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

© Landenportal / Mediajam

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl