Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa /Frankrijk / Bretagne

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Bretagne
het klimaat van Bretagne
bijzondere plaatsen Bretagne
mooiste dorpjes van Bretagne
Bretagne bezienswaardigheden
Bretagne startpagina
Bretagne voor beginners
wikipedia
meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Bretagne
Bretagne is het schiereiland in Frankrijk wat als een lange neus de zee uitsteekt richting Engeland. De meest westelijke punt van Frankrijk en van het vaste land van Europa. Het gebied is te verdelen in de volgende departementen; de Côtes-d’Amor, Finistère, Morbihan en Ille-et Villaine. Bretagne is een erg geliefde streek in Frankrijk. Het is dan ook een van de mooiste streken in het land. Ruige kusten worden afgewisseld met mooi brede stranden en zeer lieflijke dorpjes waar voor de blauwe luiken de hortensia’s in bloei staan. Het heeft mooie stadjes, prachtige natuur e veel historie. De streek Bretagne kent een lange en woelige geschiedenis. De oudste resten van bewoning komen uit de vroege bronstijd, zo’n 500 jaar voor christus toen de oude Kelten het gebied tot dat van hen maakten, en staan verspreid over heel het schiereiland, maar vooral in de buurt van Carnac. Hier vind je rijen met menhirs, zoals je ze Obelix ook altijd ziet rondsjouwen in de strips, opgesteld. Hun herkomst en doel zijn nog altijd een raadsel. Na de Romeinse overheersing brak een donkere en gevaarlijke tijd aan voor het gebied Bretagne. In de honderdjarige oorlog was het gebied speelbal tussen Engeland en Frankrijk en werd het voortdurend veroverd en weer heroverd op de verschillende partijen. Bretagne kent dan ook een flink aantal goed verstevigde vestigingssteden waaraan je duidelijk kunt zien dat de noodzaak voor bescherming in deze tijd hard nodig was. Mooi voorbeeld hiervan is de ommuurde stad van Concarneau of het robuuste St. Malo. Hier staan nog steeds de kanonnen op de oude vestingwerken richting de zee gericht.
Uiteraard speelt de zee in deze bijna compleet door zee omgeven landarm een grote rol. Al eeuwen lang beuken water en wind hier op de rotsen. Bij stormachtig weer kan dit voor spectaculaire plaatjes zorgen bijvoorbeeld op Pointe du Raz het meest uiterste puntje van Bretagne. Dezelfde wind en water hebben de kustlijn van Bretagne soms prachtig gevormd. Zoals bij Ploumanac'h waar de rotsen volledig zijn uitgesleten door jarenlange bewerking van de elementen.
Maar de zee kent ook veel lieflijke kanten. Er liggen in Bretagne prachtige natuurgebieden waar vooral heel veel vogels een broedplaats vinden. Vaak zijn deze gebieden prima te voet met mooie wandelingen te ontdekken. Mooie plekken zijn bijvoorbeeld Cap Sizun en Côtes des Albers. Het gebied valt ook goed te bekijken met de mountainbike. Enkele van de VTT routes die hier liggen lopen dwars door deze kustgebieden en je fiets dan recht aan de zee. Een uitzicht wat je als mtb-er niet vaak tegenkomt. Na al dit fietsen en wandelen is het natuurlijk goed genieten van al het andere moois uit de zee. Overal vind je prima restaurants waar ze de heerlijkste fruit de mère serveren. Kokkels, oesters, kreeft, mosselen en vele soorten vis. Alles wordt hier vers aangeleverd en is absoluut een aanrader als je hier gaat eten. Het leukst is natuurlijk om te wachten tot de plaatselijke vissers, bijvoorbeeld in dorpje Trèvignon, thuiskomen en van hen wat vangst te kopen. Even op de BBQ op de camping en je hebt een topmaaltijd.
Hoewel Bretagne hoog bovenin Frankrijk ligt maakt men vaak de fout te denken dat het slechts een klein stukje rijden is vanaf Nederland. Het uiterste puntje van Bretagne is echter ligt echter bijna net zo ver van Nederland verwijderd als de Middellandse zeekust. Bekijk dus goed waar in Bretagne je jouw accommodatie boekt.

Reizen naar Bretagne Per vliegtuig
In Bretagne zijn er een aantal vliegvelden te vinden zoals in Brest, Lorient, Lannion, Rennes en Quimper. Geen van deze vliegvelden verzorgen een rechtstreekse vlucht op Nederland. Het is wel mogelijk om via Parijs op al deze vliegvelden te landen. Een rechtstreekse vlucht kunt u nemen van Schiphol naar Nantes. Een rechtstreekse vlucht naar Nantes neemt ongeveer 1,5 uur in beslag. Een vlucht via Parijs is erg afhankelijk hoelang de overstaptijd duurt op één van de vliegvelden van Parijs. In het gunstigste geval bent u ongeveer 4 uur aan het reizen in het ongunstigste geval zal dit 12 uur zijn.
Per spoor
Bretagne is erg gemakkelijk te bereiken met de trein van uit Nederland. Men neemt de Thalys vanuit één van de Nederlandse Thalysperrons naar Parijs. Hier moet je de metro naar Parijs Montpernasse nemen waarna men de Tgv pak richting Bretagne. De plaatsen Quimper, Rennes, Brest, Lorient, Vannes, St. Malo, Quimperlé en St. Brieuc hebben een TGV station. Van hieruit kunt u verder reizen naar de andere treinstations in Bretagne. De plaatsen Auray, Dol, Guingamp, Lamballe, Landerneau, Lannion, Morlaix,Plouaret-Trégor, Quimperlé, Redon, Rosporden en Vitré hebben een eigen treinstation.
Met de bus
Er worden vanuit Nederland meerdere busreizen naar Bretagne georganiseerd. Deze worden vaak gecombineerd met busreizen naar Normandië. Tijdens deze busreizen krijg je de hoogtepunten van Bretagne te zien zoals de Mont Saint-Michel, Dinan en het prachtige stadje Quimper. Individuele busreizen zijn mogelijk naar Bretagne maar hebben veel overstap punten en duren hierdoor erg lang.
Met de auto
De meest gebruikelijke manier om te reizen naar Bretagne is met de auto of de camper. Vanuit Utrecht naar Brest één van de meest westelijk gelegen steden in Bretagne is iets meer dan 1.000 kilometer. Hier rijd men zonder tussenstops met een personen auto ongeveer 11 uur over. Vanuit Nederland en België rijdt u om Bretagne te gaan eerst naar Lille en daarna richting Rouen. Hierna gaat men Le Havre en Pont de Normandie volgen. Daarna ziet u Rennes al op de borden verschijnen en bent u in Bretagne aangekomen. In Frankrijk gelden enkele verkeersregels die wij niet kennen zo is flitspaalsignalering sinds 2012 verboden op je navigatie en is men sinds 1 juli 2012 verplicht om een alcoholtest in de wagen te hebben. Het is zelfs verboden om op je smartphone of tablet flitsinformatie te hebben staan.
Vluchttijd Een rechtstreekse vlucht vanuit Schiphol naar Nantes neemt ongeveer 1,5 uur in beslag. Andere vluchten vanuit Nederland naar één van de vliegvelden in Bretagne gaan via de luchthaven Orly of de luchthaven Charles de Gaulle beiden in de buurt van Parijs. De duur hiervan varieert tussen de 4 en 12 uur afhankelijk van duur van de transfer.
Overnachten In Bretagne is keus te over waar en hoe men wil overnachten. Populairst zijn hier waarschijnlijk de camping waar men in een tent, chalet of caravan de nacht kan doorbrengen. Veel van deze campings hebben ook hun eigen caravans staan die ze verhuren. Ook met een camper bent u hier meestal van harte welkom. Enkele campings bieden unieke overnachtingen in boomhut of in ouderwetse pipowagen aan. Naast de campings zijn de Chambre D'otes en vakantiehuizen hier erg populair. Je kunt dan bijvoorbeeld in een oud vissershuisje, een luxe strandwoning of in de schuur van een boerderij je vakantie doorbrengen. Hotels zijn er in alle soorten en maten te vinden in Bretagne. Van prestigeloze kleine hotels tot de luxe 5 sterren resorts met alles erop en eraan, ze zijn hier allemaal te vinden. Eén van mooiste manieren om hier te overnachten is in een kasteel, er zijn in Bretagne meerdere kastelen te vinden waar je de nacht kunt doorbrengen.
Reizen in Bretagne In Bretagne heb je tal van mogelijkheden om de streek te ontdekken. De meest voorkomende manier is met de auto of camper. Als men eenmaal gewend is aan de Frans rijstijl is dit goed te doen. Mooier is echter om de streek per fiets te ontdekken. Op deze manier kom je op plekken die je anders gemist zou hebben. Zo kan je tijdens een fietstocht ineens op een Bretons strand belanden die je eerder zou verwachten in zuidoost Azië. Bretagne is vooral bij mountainbikers erg populair, er lopen door de regio heen veel bewegwijzerde routes. Door de vele treinstations in de regio is het erg leuk om de regio per trein te ontdekken. De combinatie om eerst ergens met de trein naartoe te reizen en vervolgens te fiets te pakken naar het volgende station is hier tevens een goede optie. In de meeste grote steden moet je overal betaald parkeren en dit geldt ook voor de toeristische attracties. Ieder departement in Bretagne heeft zijn eigen busmaatschappij.
Douane & documenten Grenscontroles worden hier nog maar sporadisch gehouden en doordat Frankrijk het Schengenakkoord heeft ondertekend mag je hier als Nederlander vrij rondreizen. Men moet echter wel in het bezit zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs. Het bezitten of verhandelen van verdovende middelen is hier verboden.
Reisseizoen & klimaat Bretagne heeft een warm zeeklimaat dat erg onder de invloed staat van de warme Golfstroom die langs de kust loopt. De invloed van deze Golfstroom is zo sterk dat lange periodes met vorst of nachtvorst hier zelden tot nooit voorkomen. In de zomermaanden tempert deze Golfstroom echter ook de temperaturen. Echte temperatuursextremen komen hierdoor niet snel voor in Bretagne. De gemiddelde dagtemperatuur in de zomermaanden ligt hier net iets boven de 20 graden Celsius. De neerslag is hier gelijkmatig over het gehele jaar verdeeld en aan de ruime kant voor Franse begrippen. De wind die hier meestal vanuit zee komt kan hier van tijd tot tijd behoorlijk stevig en onstuimig zijn. De zee is hier over het algemeen aan de frisse kant maar lekker genoeg om in te kunnen zwemmen. Je kunt het een beetje vergelijken met de temperaturen aan ons Noordzeestrand.
De beste periode om Bretagne te bezoeken is tijdens de zomermaanden. In deze periode zijn de temperaturen het aangenaamst en zullen er meerdere dagen zo lekker zijn dat u op één van de stranden hier kunt vertoeven. In deze periode zijn er de meeste toeristen te vinden in de streek. Vooral op de grote campings en en in de grote steden kan het dan soms erg druk zijn.

Op het klimaat van Bretagne lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief gedetailleerde klimaattabellen voor Bretagne en verschillende plaatsen in Bretagne.

Op de Frankrijk zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Bretagne.
 

Klimaattabel
Bretagne
 

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 8 3 2 19 11
februari 9 4 3 16 10
maart 11 5 5 16 10
april 13 6 6 15 11
mei 17 9 7 14 12
juni 20 11 7 12 14
juli 21 13 8 12 17
augustus 22 13 7 12 17
september 20 12 6 15 17
oktober 16 10 4 16 15
november 12 6 3 17 13
december 9 4 2 18 12
Geld Frankrijk heeft net als Nederland de euro (EURO) als enige wettige betaalmiddel. Frankrijk is één van de eerste eurolanden en de tweede f in het inmiddels verouderde ezelsbruggetje Ding flof bips. In de meeste plaatsen, dorpen en toeristische attracties zijn er genoeg pinautomaten en banken te vinden. Met je Nederlandse pinpas kun je in het overgrote deel van Bretagne gewoon betalen. Creditcards worden hier ook normaal geaccepteerd. In de kleinere winkels, markten en brocantewinkels is men echter vaak op contanten aangewezen.
Fooien Fooien worden in Frankrijk niet bij het totaal bedrag van de rekening opgeteld. Het is echter wel de gewoonte om fooi te geven. De hoeveelheid fooi schommelt tussen de 5 en 10 procent van het totaal van de rekening. De kwaliteit van de bediening en van de geleverde producten mogen hier echter wel invloed op hebben. In het hotel laat je wat geld achter voor het kamermeisje en de portier en kruier geef je ook een klein bedrag. Taxichauffeurs zijn gewend om ongeveer 10 procent van de ritprijs aan fooi te krijgen.
Tijdsverschil Doordat Bretagne en Nederland in dezelfde tijdszone liggen is er geen tijdsverschil tussen de twee landen. Ook de zomer en wintertijd loopt gelijk.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari – Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
8 mei – Bevrijdingsdag
14 juli - Nationale Feestdag (quatorze juliet)
1 november – Allerheiligen
11 november – Wapenstilstandsdag
25 december - Kerstmis
Overige feestdagen die jaarlijks op andere dagen vallen:
Carnaval (februari/maart)
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Pinksteren (mei/juni)

Daarnaast zijn er door het hele land heen meerdere regionale en locale feestdagen. De meeste van deze feestdagen zijn eenmalig en variabel.

Taal Anders dan in andere delen van Frankrijk spreken het grootste deel van de inwoners van Bretagne twee talen. Naast de officiële taal Frans wordt hier het Bretons gesproken. Het Bretons is een Keltische taal die hier door de Bretonnen werd meegenomen. Op de wegwijzers en op de meeste officiële documenten kom je hier beide talen tegen. De meeste inwoners van Bretagne spreken niet meer dan deze twee talen. Het is dus handig als men deze regio bezoekt om een basiskennis te hebben van de Franse taal. De meeste mensen die in de toeristenindustrie werken kunnen een beetje Engels.
Gezondheid In heel Frankrijk zijn de medische voorzieningen goed. Dit geld ook voor voor Bretagne. In de meeste plaatsen en dorpen is er wel een medische post en een Apotheek te vinden bijna alle apotheken in Frankrijk zijn geopend van 08:00 tot 20:00. De tijden die hier buiten vallen zijn ze geopend in een roulatiesysteem. Dit rooster is altijd te vinden op de deur van de apotheek. Er zijn in Bretagne meerdere grote ziekenhuizen te vinden.
Het is aan te raden om voor je reis een reisverzekering af te sluiten die in geval van nood de medische kosten in zijn geheel voor je dekt.
Het kraanwater is hier drinkbaar maar wordt in het algemeen als niet lekker bestempeld. Het is goed genoeg om bijvoorbeeld je tanden mee te poetsen of koffie en thee mee te zetten maar als drinkwater raden we aan om flessenwater te kopen.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen. Voor mensen die van plan zijn om veel tijd in de natuur door te brengen is het verstandig om een een vaccinatie tegen teken encefalitis te nemen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Frankrijk is 0033
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Frankrijk is 0031
Het GSM netwerk in Frankrijk is redelijk tot goed te beoordelen al zitten er meer gaten in het netwerk als wij in Nederland gewend zijn. Je GSM schakelt automatisch over op het Franse netwerk zo gauw men hier de grens overgaat. Of je moet dit anders ingesteld hebben. Het 3G netwerk in Frankrijk is redelijk, gratis wifi kom je er nog niet veel tegen. Als je er verblijft in een oud vakantiehuisje of in een Chambre D'otes kan het soms voorkomen dat je er binnen geen bereik heb. Check voor vertrek altijd even de huidige tarieven die jou provider hanteert in Frankrijk, zo kom je nooit voor verassingen te staan.
Elektriciteit Het gangbare voltage in Bretagne is 220-240 Volt wisselstroom. Men gebruikt in Bretagne dezelfde stekkers en opladers als in Nederland.
Veiligheid - In de grote steden van Bretagne zijn er net als in Nederland vaak zakkenrollers actief, houd hier rekening mee.
- Laat in je vakantie verblijf geen waardevolle spullen achter. Dit zijn vaak makkelijke doelwitten voor dieven
- Het wegennetwerk is niet overal van de zelfde kwaliteit als bij ons in Nederland wees hier dus waakzaam op.
- De zee kan hier behoorlijk ruig zijn en op sommige plaatsen is er veel onderstroming. Ga dus niet te ver de zee in, zeker niet als er geen strandwachten op het strand zijn.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - Bij het uitkiezen van een camping is het handig om te informeren welke nationaliteit de overhand heeft. Hierdoor kunt u voorkomen dat u op een geheel Franse, Duitse of Engelse camping terecht komt
- De Fransen houden er een andere rijstijl op na, wees hier alert op.
- In de meeste plaatsen en dorpen en toeristische attracties moet men betaald parkeren
Tips (zien & doen) - Het getijden eiland Mont Saint-Michel is één van de grootste toeristische trekpleisters in Bretagne hoewel hij officieel in Normandië ligt
- De streek staat bekend om zijn gastronomisch hoogstandjes, vooral de kreeft is van erg hoge kwaliteit
- Daarnaast staat Bretagne bekend om zijn, cider, honing en crêpes
- De stad Quimper in het departement Finistère is één van de mooiste steden in Bretagne
- De middeleeuwse stad Dinan in het departemant Côtes-d'Armor neemt je enkele eeuwen mee terug in de tijd
- Bij de stad Concarneau, die in het bezit is van een natuurlijke haven, liggen een paar van de mooiste stranden van Bretagne
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Bretagne"
Wist je dat... - Mont Saint-Michel op de UNESCO werelderfgoedlijst staat
- Pointe du Raz het meest westelijke deel van Frankrijk is
- Rennes de hoofdstad van de regio Bretagne is
Cultuur  
Zomerzonbestemming (juni, juli en augustus)
Winterzonbestemming (te koud in de winter)
Wintersportbestemming (niet mogelijk)
Uitgaan  
Winkelen (alleen in de grote steden)
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil  
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

© Landenportal / Mediajam

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl