Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Frankrijk / Côte d'Azur

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Côte d'Azur?
bezienswaardigheden top 10
klimaat & weer van Côte d'Azur
beste reistijd zonvakantie
toeristische info Côte d'Azur
informatie over Cannes

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Côte d'Azur
Het mondaine vakantiegebied Côte d’Azur behoort tot de meest tot de verbeelding sprekende kustgebieden van Frankrijk. Dit is de plek waar de rich en famous van de zon komen genieten, waar reclamemakers hun reclamespots voor nieuwe automodellen opnemen en waar cineasten dankbaar gebruik maken van het prachtige natuurlijke decor dat hen ter beschikking gesteld wordt. De naam Côte d’Azur betekent letterlijk Azurenkust, wat het te danken heeft aan het prachtige azuurblauwe water wat je hier langs de kust ziet.
De Côte d’Azur begint in het westen bij Cap Camarat, een kaap waar de populaire badplaats Saint-Tropez ligt. Langs afwisselend rotsen en stranden loopt de Côte d’Azur in oostelijke richting door tot de Frans-Italiaanse grens. Het gebied behoort tot de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. Het prinsdom Monaco, dat zelfstandige ministaat is, behoort ook tot het gebied Côte d’Azur. Langs de Côte d’Azur liggen een aantal beroemde badplaatsen zoals Cannes, Saint-Tropez, Antibes en St.-Raphaël. Wat de Côte d’Azur duidelijk onderscheidt van andere kustgebieden van Frankrijk is dat het verblijf hier gemiddeld een stukje duurder is, waardoor er een automatische selectie plaatsvindt van het soort publiek dat hier komt. Over het algemeen zijn de toeristen die naar deze streek komen wat welvarender dan de gemiddelde toerist die naar Frankrijk komt. Als stedentripbestemming is de stad Nice helemaal top. Ook hier kun je volop genieten van het strandleven, maar is er ook een ruim aanbod aan musea en bezienswaardigheden.
Wie de Côte d’Azur bezoekt die zal naast de fantastische stranden ook kunnen genieten van sfeervolle mediterrane straatjes, mooie villa’s en uitnodigende jachthavens.

Informatie over plaatsen aan de Côte d'Azur:
Cannes

Reizen naar Côte d'Azur Per vliegtuig
Dé luchthaven van de Côte d’Azur is Aéroport Nice Côte d’Azur, het centraal gelegen internationale vliegveld van de regio. Wie geen geschikte vlucht naar Nice Airport kan vinden die kan eventueel uitwijken naar het verderop gelegen vliegveld van Marseille. Eenmaal aangekomen op het vliegveld van Nice dan kun je per bus, taxi, huurauto of per helikopter verder reizen naar de eindbestemming. De helikoptervluchten worden aangeboden tussen Nice Airport en Monaco, Cannes en Saint-Tropez. Wie per trein wil reizen zal eerst met de bus of taxi naar het station van Nice moeten gaan.
Per spoor
Per trein naar de Côte d’Azur reizen kan het beste door eerst met de Thalys naar Parijs te reizen en van daaruit verder per TGV naar Nice. Vanuit Nice kun je per regionale trein doorreizen naar o.a. Antibes, Cannes en Fréjus.
Met de bus
Met de bus naar de Côte d’Azur reizen kan via Eurolines. Kijk op hun website voor de meest actuele dienstregeling.
Met de auto
De Côte d’Azur is uitstekend met de auto te bereiken. Voor het grootste deel van de rit heb je de keuze uit twee routes: via Lille en Parijs naar Lyon en daarna via Orange richting de Côte d’Azur. De meeste mensen kiezen echter voor de route via Luxemburg, waarna je via Metz en Nancy richting Lyon gaat, waarna je het laatste deel net als de andere route via Orange vervolgt naar je eindbestemming aan de Côte d’Azur. Grote delen van beide routes gaan via tolwegen, waarbij je een toltarief betaalt dat afhankelijk is van de afstand en het type voertuig.
Vluchttijd Een rechtstreekse vlucht van Nederland naar Nice of Marseille duurt ongeveer anderhalf uur.
Overnachten Langs de Côte d’Azur is er een enorm groot aanbod van accommodaties. In de grote badplaatsen bestaat dit aanbod vooral uit hotelkamers en appartementen, aangevuld met villa’s en campings. Er staan in het gebied veel villa’s, die vrijwel allemaal privébezit zijn. Deze villa’s worden via allerlei kanalen aangeboden, waarbij het internet tegenwoordig veruit de beste manier is om een villa te vinden. In vergelijking tot villa’s op andere vakantiebestemmingen in Europa liggen de verhuurprijzen aan de Côte d’Azur erg hoog. Je betaalt hier zomaar het dubbele tot vijfvoudige van de huurprijs voor een vergelijkbare villa wat betreft ruimte en capaciteit aan de costa’s in Spanje.
Het aanbod van appartementen is groot. De meeste appartementen in de grotere complexen zijn over het algemeen vrij klein van afmeting, terwijl de prijzen tijdens het hoogseizoen de pan uitrijzen. Studio’s (appartementen zonder aparte slaapkamer) worden het meeste aangeboden als je dicht bij het strand zijn. Voor een appartement met een of twee aparte slaapkamers betaal je vaak aanzienlijk meer.
Het hotelaanbod is ook vrij divers. Je kunt voor weinig geld een eenvoudig hotelletje boeken, maar ook voor duizenden euro’s per nacht spenderen in de meest luxe hotels zoals bijvoorbeeld het Carlton in Cannes of het prestigieuze Cap Eden Roc in Antibes. Ook de welbekende Franse hotelketens zoals Formule 1, Ibis, Novotel en Etap zijn volop vertegenwoordigd langs de Côte d’Azur
Kampeerders kunnen op een redelijk groot aanbod van campings terecht. Deze liggen verspreid langs het hele kustgebied met de grootste concentraties rondom Fréjus en Antibes. Voor de campings die vlak bij de stranden liggen geldt over het algemeen dat het stageld dat je per nacht kwijt bent aanzienlijk hoger kan zijn dan wanneer je het wat meer landinwaarts zoekt.

De website waarovernachtenin.nl geeft goede hoteltips per plaats:
waar overnachten in Saint-Tropez
waar overnachten in Sainte-Maxime

Reizen in Côte d'Azur Met de auto kun je je prima verplaatsen binnen de Côte d’Azur. De wegen zijn goed, de navigatie is over het algemeen vrij duidelijk en de verkeersveiligheid is redelijk goed. Parkeerplaatsen bij stranden en in stadscentra kunnen vrij schaars zijn, zeker in de drukste maanden en in Cannes ook tijdens grote festiviteiten zoals het Internationale Filmfestival. Verkeersader snelweg A8 is een tolweg.
Tussen een aantal grote plaatsen kun je je ook per helikopter of trein verplaatsen, waarbij de eerste optie aanzienlijk duurder is dan de andere. Regionale bussen rijden er ook volop en wie met een taxi wil reizen kan deze vinden bij de taxistandplaatsen. De taxiprijzen zijn aan de stevige kant. Taxiritten horen via een taximeter afgerekend te worden.
Douane & documenten Een geldig paspoort of identiteitskaart is vereist.
Het invoeren van alle soorten drugs is strafbaar.
Reisseizoen & klimaat Aan de Côte d’Azur heerst een warm mediterraan klimaat, ook wel warm Middellandse Zeeklimaat genoemd. Binnen de Köppen klimaatclassificatie gaat het om het zogenaamde Csa type klimaat. De zomers zijn warm, vrij droog en overwegend zonnig. Je kunt de pech hebben dat je in de zomer te maken krijgt met een dag regenachtig weer of enkele flinke regen- of onweersbuien. Sommige zomers komt dit wat vaker voor dan tijdens andere zomers. Een echte zongarantie kent de Côte d’Azur dan ook niet, maar met ruim 3250 zonuren op jaarbasis behoort deze streek absoluut tot de meest zonnige gebieden van Europa. De maanden mei en oktober zijn overgangsmaanden waarin het lente-achtig tot zomers kan zijn, maar ook erg onstuimig. Vooral in oktober kan een periode van heerlijk nazomerweer ineens omslaan in een week met regenachtig en grijs weer. De meeste neerslag valt in de winter, soms zelfs in de vorm van sneeuw. Deze kans is vooral mogelijk als je iets verder landinwaarts gaat.
Het echte hoogseizoen in de Côte d’Azur bestaat uit de maanden juli en augustus. In deze periode is het enorm druk in de regio, wat je vooral zult ervaren op zoek naar parkeerplek of als je de weg naar Saint-Tropez volgt. De maanden mei, juni en september vormen het tussenseizoen, waarna oktober de overgang vormt naar het laagseizoen. Het verschil in prijs voor een overnachting kan enorm schelen als je het hoogseizoen en het laagseizoen met elkaar vergelijkt.

Op het klimaat van Côte d'Azur lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen.

Op de Frankrijk zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar de Côte d'Azur.
 

Klimaattabel
 

Maand

Gemiddelde
max. temp.
in °C
Gemiddelde
min. temp.
in °C
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in °C
Januari 12 5 5 12 13
Februari 13 6 6 11 13
Maart 14 7 7 12 13
April 18 9 8 11 14
Mei 22 12 9 10 16
Juni 25 16 10 9 19
Juli 28 19 12 5 22
Augustus 27 20 10 6 23
September 25 16 8 8 21
Oktober 21 13 7 11 19
November 16 9 5 12 16
December 13 6 5 12 14
Geld Geldautomaten kun je volop vinden aan de Côte d’Azur. Het pinnen van geld is daarom op veel plekken mogelijk. Met internationale creditcards zoals Mastercard, Visa en American Express kun je op zeer veel plekken betalen. Bij kleine bedragen ziet men liever dat er contant betaald wordt.
Fooien Fooien zijn vrij gebruikelijk in Frankrijk. Laat voor obers wat wisselgeld op het tafeltje achter na het afrekenen, bij een restaurant mag dat na een maaltijd vijf tot tien procent zijn. Indien bedieningsgeld niet inbegrepen is, is 15 procent een normaal bedrag. Taxichauffeurs tip je ongeveer 10%. Kruiers en kamermeisjes betaal je 2 tot 3 euro per koffer of per schoonmaakdag.
Tijdsverschil Er is geen tijdsverschil tussen Côte d'Azur (Frankrijk) en Nederland.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari -  Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
8 mei - Bevrijdingsdag
14 juli - Nationale Feestdag (quatorze juliet)
1 november - Allerheiligen
11 november - Wapenstilstandsdag
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Carnaval (februari/maart)
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Pinksteren (mei/juni)
Taal Frans is de officiële taal in de Côte d’Azur. De Franse taal is ook de standaard spreektaal hier. Wie Engels wil spreken kan geluk hebben dat de betreffende gesprekspartner de Engelse taal beheerst, maar in Frankrijk moet je daar niet standaard vanuit gaan. De kans dat je met Engels terecht kunt groeit naarmate de plek waar je bent meer toeristisch is en er een aanzienlijke hoeveelheid internationale gasten komen. Nederlands wordt vrijwel nooit gesproken aan de Côte d’Azur, tenzij je uiteraard te maken krijgt met Nederlandse mensen die werkzaam zijn hier.
Gezondheid De medische voorzieningen in Frankrijk zijn goed. Er zijn meerdere medische posten, apotheken en tandartspraktijken. Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden om bepaalde medische kosten en terugreizen naar huis vergoed te krijgen.
De zonkracht in
Frankrijk is hoger dan in Nederland. Wees daarom voorzichtig met zonnebaden en gebruik zonnebrandmiddelen met een hoge factor om verbranding te voorkomen.
Voor het drinken van water is het raadzaam om mineraalwater te gebruiken in plaats van leidingwater.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Frankrijk is 0033
Het kiesnummer voor Nederland vanuit
Côte d'Azur is 0031
Mobiel bellen in
Frankrijk is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900 of GSM 1800 netwerk zijn. Tijdens grote beurzen kan het GSM-netwerk soms overbelast raken waardoor het niet altijd mogelijk is om te bellen of gebeld te worden.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom. Men gebruikt in Frankrijk dezelfde stekkers als in Nederland.
Veiligheid Net als op zoveel drukke vakantiebestemmingen is ook de Côte d’Azur niet alleen populair onder toeristen, maar ook onder het boevengilde. Zakkenrollers, inbrekers en andere criminelen proberen de massaal toegestroomde toeristen op listige of agressieve wijze van hun dure bezittingen te ontdoen. Wees daarom voorzichtig met je dure spullen. Gebruik een kluisje waar dat mogelijk is, laat geen kostbaarheden achter in je auto en zorg ervoor dat zakkenrollers bij jou geen kans hebben.
De krappe straatjes en krappe parkeerplaatsen zorgen ervoor dat er een verhoogde kans is op parkeerschade. Buiten het feit dat de omstandigheden ervoor zorgen dat het risico op schade hoger is dan op veel andere plekken, helpt de mentaliteit die er onder de Fransen (en sommige bezoekers) heerst ook bij het hoge aantal parkeerschades dat aan de Côte d’Azur veroorzaakt wordt.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - Er bestaan enorme onderlinge prijsverschillen tussen terrassen, bars en restaurants. Zo is het mogelijk dat je op het ene terrasje vier euro voor een kop koffie betaalt terwijl je bij de buurman ineens tien euro kwijt bent. Het verschil zit hem vaak in reputatie, ligging, clientèle. Wie niet voor een onaangename verrassing wil komen te staan die kan er beter voor zorgen dat hij/zij de prijzen bekijkt voordat er op een terras plaatsgenomen wordt.
- Men is aan de Côte d’Azur niet flauw met het uitdelen van parkeerboetes.
Tips (zien & doen) - De Lerins eilanden die vlak bij Cannes liggen zijn echt de moeite waard om de veerboot voor te nemen.
- Grasse is de hoofdstad van de parfumindustrie. In Grasse kun je in het parfummuseum de geschiedenis van het parfum bekijken en zien hoe parfum gemaakt wordt.
- het Picasso museum in Antibes heeft een mooie verzameling van werken van deze kunstenaar
- het Monte Carlo Casino in Monaco is het beroemdste casino ter wereld. Wie wil kan hier zijn geluk komen beproeven. Autoliefhebbers kunnen voor het casino met wat geluk staan kwijlen bij de dure bolides die voor het pand geparkeerd staan
- de Boulevard de la Croissette is een prachtige flaneerpromenade die je langs de mooiste stranden en de meest luxueuze hotels van de stad brengt
- Villa Ephrussi de Rothschild is volgens velen de mooiste villa van de hele Côte d’Azur. Dit bouwwerk dat gemaakt is door barones Ephrussi de Rothschild is tegenwoordig geopend voor publiek
- ieder jaar vind in Monaco de wereldberoemde Formule 1 race plaats, die door de straten van Monaco gereden wordt. De Grand Prix van Monte Carlo wordt door raceliefhebbers gezien als een van de topevenementen van het jaar
- als je een dikke portemonnee hebt dan kun je overwegen om een avondje te gaan stappen in Jimmi’z. Deze nachtclub in Monte Carlo is de plek waar de rijken en beroemdheden tot diep in de nacht feesten.
- de Corniche de l’Esterel is een mooie kustweg die je langs het nog redelijk ongerepte stukje van de Côte d’Azur brengt.
- Monaco heeft een fantastisch zeemuseum met een op een steile klif gebouwd aquarium. Het Musée Océanographique is gehuisvest in een fraai wit gebouw
- Èze is een prachtig bergdorpje met een adembenemend uitzicht, een fraaie exotische tuin bij de ruïnes van het oude fort en sfeervolle straatjes
- het Fondation Maeght in St. Paul-de-Vence heeft een prachtige collectie van 20e-eeuwse kunst.
- de Promenade des Anglais is kenmerkend voor de stad Nice. Deze lange wandelpromenade die rijkelijk voorzien is van palmbomen voert je langs het zes kilometer lange kiezelstrand van Nice
- Henri Matisse heeft een groot deel van zijn leven in de stad Nice gewoond, waar nu het Musée Matisse te vinden is. In dit museum vind je de grootste permanente verzameling van werken van Matisse.
- zwemliefhebbers die van waterglijbanen en andere waterattracties houden die kunnen in waterpark Aqualand terecht, dat bij Fréjus ligt
- bij Espace 83 in Saint-Tropez kun je een echte Harley-Davidson huren om de kust mee te verkennen
- in Nice staat een zeer fraai vormgegeven Russisch-orthodoxe kerk: de Cathédrale Orthodoxe Russe
- het prinselijk paleis van Monaco is deels te bezichtigen door het publiek. Tegen betaling kun je vanaf juni tot en met september door de gangen van het Palais de Prince struinen.
- Saint-Tropez is de plek waar het topless zonnen ooit begonnen is. De stranden van deze mondaine badplaats zijn erg in trek. Mooi is om te zien hoe de dure jachten voor de zandstranden voor anker gaan
- grote inspiratiebron voor kunstenaars is de Vieux Port van Saint-Tropez. Deze jachthaven met de typische pastelkleurige panden en drukbezochte terrasjes hebben een grote aantrekkingskracht op bezitters van dure auto’s, motoren en jachten
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "Meer Côte d'Azur"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van de Côte d'Azur

 

Wist je dat... ... de Côte d’Azur het duurste vakantiegebied van Frankrijk is
Cultuur (internationaal maar toch ook weer écht Frans)
Zomerzonbestemming (zomers met kans op een enkele bui)
Winterzonbestemming  
Wintersportbestemming  
Uitgaan (vooral terrasjes en restaurants)
Winkelen (neem wel een dikke portemonnee mee)
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (redelijk duur)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie


 

 

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl