Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Cyprus

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

Meer Cyprus?
alles over Cyprus
beste reistijd voor Cyprus
zonkalender Cyprus
reisadvies Cyprus
Cyprus bezienswaardigheden
Cyprus voor beginners
Cyprus in één dag
bijzondere plaatsen in Cyprus
mooiste dorpjes in Cyprus
steden in Cyprus

Cyprus startpagina
Cyprus weer & klimaat
Cyprus nieuws & tips
Winterzon
op Cyprus
Cyprus informatie
Cyprus informatie
Cyprus op Wikipedia

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina wordt nog niet gesponsord

Praktische informatie over de Republiek Cyprus
Cyprus wordt vaak ten onrechte gezien als een Grieks eiland. Het is een zelfstandig land met een geheel eigen cultuur en geschiedenis, waarbij wel een groot deel van de inwoners ene Griekse achtergrond heeft. Tot 1960 was Cyprus een Britse kolonie en sinds een paar jaar na het verkrijgen van de zelfstandigheid is het eiland verdeeld. Het noordelijk deel van Cyprus heeft zich in 1974 afgescheiden van het zuidelijk deel en vormt de niet erkende (met uitzondering van Turkije) Turkse republiek van Noord Cyprus. Grieks Cyprioten noemen het een bezetting, de Turken noemen het een vredesoperatie. Zonder de schuldvraag ergens weg te leggen is het duidelijk dat de verdeeldheid op Cyprus een groot probleem is die ook invloed heeft op de Europese Unie en het eventuele toetreden van Turkije tot de E.U. Sinds 2004 zijn er diverse pogingen geweest om tot een oplossing te komen, maar tot heden heeft dat nog niet geleid tot serieuze oplossingen.
Op deze pagina behandelen we de Republiek Cyprus, ook wel Grieks Cyprus genoemd.
Cyprus is het eiland van Aphrodite, de godin van de liefde, de vruchtbaarheid en de schoonheid. Deze godin zie je veel terug in verhalen en afbeeldingen over Cyprus.
Naast het toerisme zijn handel en logistiek belangrijke pijlers onder de economie van Cyprus. De strategische ligging tussen Europa en het Midden-Oosten maken van Limassol een belangrijk logistiek knooppunt op de zeeroutes tussen deze gebieden. Vroeger was er ook veel doorvoer van namaakartikelen en smokkelwaar, maar sinds er sprake was van toetreding tot de Europese Unie zijn de regels veel strenger geworden en is vooral de controle daarop veel intensiever geworden.
Het toerisme op Cyprus concentreert zich vooral op de plaatsen Agia Napa (Ayia Napa), Larnaca (Larnaka), Limassol (Lemesos), Paralimni, Polis en Pafos (Paphos). De hoofdstad Nicosia (Lefkosia) wordt vooral bezocht door dagjesmensen en zakenlui. Naast de V.N.-bufferzone en de grensovergang naar Noord-Cyprus heeft de stad toeristen weinig te bieden.
Het merendeel van de toeristen op Cyprus komt uit het Verenigd Koninkrijk. Cyprus heeft zelfs de reputatie "vol met Engelsen" te zitten. Feitelijk valt de hoeveelheid Engelse toeristen best wel mee, want in verhouding tot het aantal inwoners komen er op Cyprus niet meer Engelsen dan bijvoorbeeld op Kreta, Rhodos, Mallorca, Ibiza, Tenerife of Gran Canaria. Nederlanders zijn vaak koopjesjagers en het aanbod op Cyprus van goedkope accommodaties en pakketreizen is gewoonweg niet groot. Heel veel hotels vallen in de middenklasse of het luxere segment, waarvoor uiteindelijk ook de juiste prijs voor betaald dient te worden. De Nederlanders die wél naar Cyprus gaan, kiezen daar vaak heel bewust voor. Juist omdat het geen massabestemming is (voor de Nederlandse markt) en het eiland wel een ideale mix biedt van zon, strand, cultuur, mooie accommodaties, een goed uitgaansleven en mooie authentieke plaatsjes.

Reizen naar Cyprus Rechtstreekse vluchten werden uitgevoerd door de nationale Cypriotsiche maatschappij Cyprus Airways. In januari 2015 is Cyprus Airways ophouden te bestaan als gevolg van een miljoenenclaim die ze niet konden betalen. Hiermee zijn ook de KLM-vluchten naar Cyprus stopgezet, want deze werden door Cyprus Airways uitgevoerd als zogenaamde code-sharing vlucht.
Nederlandse reizigers kunnen met Transavia in het zomerseizoen naar zowel Larnaca als Paphos vliegen. TUIfly biedt in het zomerseizoen vluchten aan naar Paphos. Vliegtickets van Transavia naar Larnaca zijn nu ook voor het winterseizoen te boeken.
Andere opties om naar Cyprus te vliegen zijn vanaf Duitsland (Düsseldorf).
Met de veerboot naar Cyprus reizen is alleen mogelijk via Piraeus (bij Athene in Griekenland). Deze dienst die een paar keer per week vaart doet er ongeveer 40 uur over om naar Limassol te varen.

CYPRUS AANBIEDINGEN
VAN
TUI

 

Vluchttijd Een rechtstreekse vlucht vanuit Nederland (Amsterdam) naar Larnaca of Pafos duurt ongeveer 4 uur. De terugvlucht duurt ongeveer 4 uur en 45 minuten. Indien er een tussenlanding op Pafos of Larnaca inbegrepen is, dan is de totale reistijd ongeveer anderhalf uur langer. Tijdens de tussenlanding mogen de passagiers die doorvliegen niet van boord.
Overnachten Hotels op Cyprus zijn over het algemeen van een zeer hoog niveau en vallen meestal in de driesterren, viersterren en het luxueuze vijfsterren segment. Het rechtstreeks boeken van luxe hotels is vaak een stuk duurder dan het boeken via reisorganisaties, die de kamers vaak met aanzienlijke kortingen inkoopt en in combinatie met vlucht en transfers relatief goedkoop aanbieden. Goedkopere accommodaties worden vooral aangeboden als appartementen, maar verwacht hier ook geen stuntprijzen zoals je die soms in Griekenland of Spanje tegenkomt. De Cyprus-hotels startpagina geeft een goed overzicht van aanwezige hotels op Cyprus.
Een aanrader om Cyprus echt te leren kennen zijn de zogenaamde traditionele hotels die kleinschalig zijn en meestal gevestigd zijn in mooie oude panden. Het aanbod van dergelijke hotels is niet groot en de vraag naar dergelijke kamers is zeker in het hoogseizoen vrij hoog.
Op Cyprus zijn een aantal campings te vinden, o.a. bij Pafos, Limassol, Polis, Troodos en Governor's Beach (ten oosten van Limassol).
Reizen in Cyprus Er zijn enkele particuliere busnetwerken die vooral bedoeld zijn voor vervoer van stad naar stad. 's Avonds, zaterdagmiddag en op zondag rijden er geen bussen. Een goed alternatief voor de bus is de service taxi: zevenpersoons busjes die mensen vervoeren van stad naar stad en daarbij de passagiers ophalen en afleveren op elke gewenste plek binnen die steden. Er wordt dagelijks gereden, op werkdagen tot 7 uur 's avonds en in het weekend tot 6 uur 's avonds. De prijzen liggen ongeveer op het dubbele van de normale bustarieven.
Taxi's zijn er volop te krijgen op Cyprus. Er wordt op meter gereden, met uitzondering van ritjes van/naar de luchthaven. Hiervoor worden meestal vaste tarieven gehanteerd.
Het huren van een auto is in het laagseizoen vrij goedkoop, in het hoogseizoen wordt het pas goedkoper als men voor langere tijd (minimaal 7 dagen) huurt. Kortere huurperiodes tijdens de topmaanden zijn relatief duur. De meeste huurtarieven zijn inclusief belastingen en kosten, exclusief verzekering. In Cyprus wordt aan de linkerkant gereden (met het stuur aan de rechterkant van de auto). Dat is eventjes wennen bij aankomst, maar na de eerste kilometers gaat het vaak vanzelf, maar zeker op rotondes (die komen volop voor) is het altijd eventjes opletten. Brandstof is goedkoper dan bij ons.
Brommers en motoren worden niet zoveel verhuurd op Cyprus, zeker niet in vergelijking met bijvoorbeeld Griekenland.
Fietsen zijn vrijwel alleen maar te huur in Agia Napa en Paralimni, waar in tegenstelling tot de rest van Cyprus wel fietspaden te vinden zijn. Het andere verkeer is niet zo gewend aan fietsers zoals wij dat in Nederland gewend zijn, houd daar rekening mee als je toch besluit te gaan fietsen.


 

Douane & documenten Een geldig paspoort of identiteitskaart is vereist.
Een stempel van Noord-Cyprus in uw paspoort kan problemen opleveren.
Voor het in- en uitvoeren van goederen gelden de E.U.-regels. Het invoeren van alle soorten drugs is strafbaar.
Reisseizoen & klimaat Het hoogseizoen op Cyprus duurt lang: van half mei tot half oktober. Gedurende die periode is het vrij druk en levendig. Ook de prijzen zijn dan aanzienlijk hoger dan gedurende het laag- en middenseizoen. Het middenseizoen loopt van half oktober tot half november en van haf maart tot half mei. Het weer kan dan nog instabiel zijn (vroege middenseizoen) of het personeel in het toerisme uitgeblust (late middenseizoen). Gedurende de winterperiode (half november tot half maart) is het vrij rustig op Cyprus, maar kan het wel erg aangenaam zijn, zeker in de periode half november tot het einde van het jaar. Vanaf ongeveer half december tot half maart regent het regelmatig en komen de temperaturen nog maar zelden boven de 20 graden uit.

De mooiste periode om Cyprus te bezoeken is mei/juni en oktober. Goed weer, niet te warm en in het voorjaar genieten van de natuur. Gedurende de wintermaanden kun je in het Troodosgebergte terecht om te wintersporten. De hellingen van de Olympus bieden in de maanden januari t/m maart meestal voldoende sneeuw om te kunnen skiën.
De temperaturen in de bergen liggen altijd een stuk lager dan in lager gelegen gebieden. De temperaturen in het binnenland liggen in de winter lager dan aan de kust; in de zomermaanden is het er juist warmer omdat er dan een licht verkoelende werking van de zee optreedt langs de kust.

Alles over het klimaat van Cyprus lees je op klimaatinfo.nl

Op de Cyprus zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Cyprus.
 

Klimaattabel
Kust (Limassol-Larnaca)

Maand

Gemiddelde
dagtemp.
in °C
Gemiddelde
nachttemp.
in °C
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in °C
Januari 16 8 5 11 15
Februari 16 8 6 10 14
Maart 18 10 7 5 16
April 23 14 8 3 18
Mei 27 17 10 2 20
Juni 31 20 12 1 21
Juli 35 23 12 0 23
Augustus 34 24 12 0 24
September 31 22 10 1 25
Oktober 27 20 8 3 24
November 22 14 6 5 22
December 18 11 5 9 18
Geld Op Cyprus betaal je net als bij ons met de euro. Normaal gesproken kun je uit de ruimschoots aanwezige geldautomaten zonder enige problemen pinnen. In het voorjaar van 2013, tijdens de Cypriotische bankencrisis, was het tijdelijk niet of beperkt mogelijk om geld te pinnen in Cyprus.
Credit cards worden vooral in hotels en restaurants geaccepteerd, met uitzondering van eenvoudigere tavernen en pensions.
Fooien Fooien zijn gebruikelijk op Cyprus. Geef bij restaurants ongeveer 5 tot 10% van de rekening (vaak afronden op ronde bedragen). Bij taxichaffeurs de prijs afronden met ene minimale fooi van 1 euro. Kamermeisjes krijgen meestal zo'n 1 tot 3 euro per dag (mede afhankelijk van de hotelcategorie) en kruiers geef je 1 tot 2,50 euro per koffer.
Tijdsverschil Op Cyprus is het 1 uur later dan in Nederland. Dit geldt zowel voor de wintertijd als voor de zomertijd.
Feestdagen 1 januari -  Nieuwjaarsdag (nationaal)
6 januari - Doop van Christus / Epiphanías (nationaal)
25 maart - Herdenking begin vrijheidsstrijd tegen de Turken (nationaal)
1 april - Herdenking begin vrijheidsstrijd tegen de Engelsen (nationaal)
1 mei - Dag van de Arbeid (nationaal)
15 augustus - Maria-Hemelvaart (nationaal)
1 oktober - Onafhankelijkheidsdag (nationaal)
28 oktober - Dag van het 'Grote historische nee' (nationaal)
24 december - Kerstavond
25 en 26 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Carnavalszondag (februari/maart in Limassol)
Goede Vrijdag & Pasen (maart/april, valt niet gelijk met 'ons' Pasen)
Pinksteren (mei/juni)
Taal Op Cyprus wordt Grieks, Turks en Engels gesproken.
Gezondheid De gezondheidszorg op Cyprus is van een goed niveau. Behandelingen in privéklinieken en bij vrij gevestigde artsen moeten contant afgerekend worden; behandelingen in noodgeval bij staatsziekenhuizen of gezondheidscentra worden gratis uitgevoerd bij toeristen. Een reisverzekering om eventuele medicijnkosten of kosten bij privéklinieken te dekken is aan te raden.
Om middenoorontsteking als gevolg van bacteriën in zwembadwater te voorkomen kun je oordopjes gebruiken.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Cyprus is 00357
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Cyprus is 0031
Mobiel bellen op Cyprus is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900 of GSM 1800 netwerk zijn. Houdt er rekening mee dat geen enkele provider 100% dekking heeft. Binnen Cyprus bellen is vaak goedkoper met een GSM-telefoon dan via de telefoon op je hotelkamer.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220/240 Volt wisselstroom.
Onze West-Europese stekkers passen niet in de stopcontacten, het gebruik van een adapter is noodzakelijk. Deze zijn te koop op Schiphol, bij de ANWB-winkels en zijn vaak ook te leen bij hotels.
Veiligheid Cyprus is één van de veiligste landen van Europa. Criminaliteit komt amper voor, met uitzondering van wat gevalletjes van zakkenrollerij en diefstal. Pas daarom altijd goed op waardevolle spullen en berg deze indien mogelijk op in een kluis op de hotelkamer.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - De zon op Cyprus is veel feller dan in Nederland. Bescherm uzelf ook gedurende het voor- en najaar tegen verbranden. Gebruik hierbij een hoge factor en neme deze bij voorkeur mee uit Nederland. Op Cyprus zijn zonnebrandmiddelen vaak schreeuwend duur en juist daarom is er ook een hogere kans op oudere voorraad waarvan de beschermende werking afgenomen is.
- Indien u kloosters of kerken bezoekt, zoals het populaire Kykkosklooster, zorg dan voor degelijke kleding. Een lange broek voor mannen, de knie bedekt bij vrouwen en geen mouwloze hemdjes. Vrouwen kunnen bij kloosters ook geweigerd worden indien ze een lange broek dragen: een rok of jurk waarbij de knieën bedekt zijn is voor dergelijke bezoeken gepast.
- Vooral in Limassol is er 's avonds kans dat mannen die alleen of in kleine aantallen op straat lopen aangesproken worden door taxichauffeurs die hun gratis naar nachtclubs willen brengen. De taxichauffeurs ontvangen hiervoor commissie van de zogenaamde show-clubs waar vooral Russische en Oost-Europese stripteasedanseressen proberen de gasten financieel uit te kleden.
- In veel openbare toiletten (in restaurants, tavernen en hotels) is het de bedoeling dat papier niet door het toilet gespoeld wordt, maar dat het in de daarvoor bestemde emmer gegooid wordt. Dit om verstopping van de riolering te voorkomen.
- Hotels zijn erg fel op het vroeg reserveren van ligstoelen aan het zwembad door middel van handdoeken wegleggen. Steeds meer hotels verwijderen handdoeken voor een bepaald tijdstip (meestal 9 uur) indien de bijbehorende gast niet aanwezig is rond of in het zwembad.
- Naaktrecreatie (naturisme) is absoluut niet toegestaan op Cyprus. Topless zonnebaden is echter meestal geen enkel probleem.
- Bosbranden vormen een serieuze bedreiging op Cyprus, zeker gedurende de droger zomermaanden. Pas daarom op met vuur en rook bij voorkeur helemaal niet in bossen.
- Praat met lokale mensen niet over de Cyprus-kwestie (het conflict vanwege Noord-Cyprus). Dit is een zeer gevoelig onderwerp dat beter gemeden kan worden.
- Jeepsafari's worden voor een groot gedeelte over geasfalteerde wegen gereden....dus zonde van het geld. Beter is om zelf een auto te huren en het eiland daarmee te verkennen.
- vanuit o.a. Pafos en Agia Napa kun je tochtjes met een glass bottom boat maken (boot met een glazen bodem). Vaak zie je niet meer dan water, bodem en wat kleine visjes. Niet echt de moeite waard, dus.
- Op de snelwegen mag je maar 100 kilometer per uur. Borden langs de weg waarschuwen met regelmaat dat er snelheidscontroles plaatsvinden. Net als in Nederland vinden deze controles ook echt plaats, Pas dus een beetje op met de snelheid.
- Op plekken waar redelijk wat bars en clubs zijn komen, zeker in het hoogseizoen, groepen met toeristen voor die in dronken toestand voor overlast kunnen zorgen. Probeer (net als ergens anders) dergelijke groepen ene beetje te mijden en ga zeker niet de confrontatie met ze aan.


 

Tips (zien & doen) - Agia Napa wordt vaak het nieuwe Ibiza genoemd vanwege het zeer aangename uitgaanscircuit. Tot diep in de nacht feesten tegen lagere prijzen dan op Ibiza (maar nog steeds duurder dan bij ons) trekt vooral Britse jongeren naar deze badplaats. Wil je het echte Cyprus ontdekken, dan heb je in deze stad niets te zoeken. Ga je voor strand (en evt. stappen), dan zit je in Agia napa wel goed. Vooral het nabij gelegen Nissi Beach is de moeite waard.
- Ongerepte mooie stranden vind je bij Governor's Beach. eenvoudig te bereiken via de snelweg A1 tussen Limassol en Larnaka.
- Bij het zoutmeer bij Larnaka ligt de Hala Sultan Tekke moskee met een schitterende palmentuin
- Voor een lekkere café latté, cappucino of espresso kun je tegenwoordig ook op Cyprus bij de Amerikaanse keten Starbucks terecht. Wil je eens een keer echte koffie drinken, probeer dan de lokale sterke Cypriotische koffie, die geserveerd wordt met een glaasje water
- In de steden Limassol, Larnaka en Nicosia bevinden zich grote bioscopen (K-Cineplex)
- Als je uit gaat eten op Cyprus is een mezé een must: een maaltijd van zo'n 15 tot 20 verschillende lokale warme en koude hapjes.
- Op Cyprus worden veel druiven verbouwd waarvan wijn gemaakt wordt. De meeste wijnen worden door drie grote producenten gemaakt. Leuk is om juist één van de kleinere producenten een keer te bezoeken en de lokale wijnen daar te proeven.
- Als je een bierliefhebber bent, moet je eens het lokale merk KEO drinken. Volgens bierliefhebbers een kwalitatief goed bier en aanzienlijk goedkoper dan bijvoorbeeld geïmporteerde Heineken.
- Cyprus biedt een ruim aanbod van sporten die er beoefend kunnen worden: bergbeklimmen, bowlen, bungeejumpen, duiken, golf, karten, minigolf, mountainbiken, paardrijden, paragliding, skiën, snorkelen, surfen, tennis, vissen, wandelen, zeilen, zwemmen...noem het maar op. De meeste activiteiten zijn geconcentreerd in de grotere steden en toeristische plaatsen.
- Als je een huurauto hebt, rijdt dan zeker eens het Troodos gebergte in: goed bereikbaar, lekker koel en mooi groen. Ook ideaal om te wandelen. Vanuit Limassol of Pafos rijdt je binnen 45-60 minuten naar het hart van de bergen.
- Uitgaan doe je vooral in Ayia Napa. Deze badplaats staat bekend om het levendige uitgaansleven.
- Vlak bij Agia Napa ligt Waterworld; een groot en erg populair waterpark
- Interesse in de klassieke oudheid of de Cypriotische cultuur? Bezoek dan het Archeologisch Park in Pafos, waar nog steeds nieuwe vondsten worden gedaan bij opgravingen.
Bezoek voor meer tips sites die in de linkerkolom staan onder "Meer Cyprus"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Cyprus

 

Wist je dat... ... veel mensen ten onrechte denken dat Cyprus geen zelfstandig land is maar een eiland dat behoort bij Griekenland
... het drinken van leidingwater op Cyprus geen probleem is?
... afdingen vrij gebruikelijk is op Cyprus bij hogere bedragen?
... de prijzen op Cyprus van levensmiddelen, hotelkamers en de horeca in verhouding tot Griekenland vrij hoog zijn.
... Cyprus uitermate geschikt is om in het huwelijksbootje te stappen en dat het aantal Nederlandse en Belgische stellen dat op Cyprus trouwt steeds groter wordt?
Cultuur (genoeg te zien)
Zomerzonbestemming (erg warm en droog)
Winterzonbestemming  
Wintersportbestemming (in Troodosgebergte)
Uitgaan (hoofdzakelijk in Agia Napa en Limassol)
Winkelen  
Stranden (vooral aan zuid-oost kust)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (vergelijkbaar met toeristische gebieden in Nederland)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 
 
 
 
 
 
 
 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl