Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Griekenland

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Griekenland?
het klimaat van Griekenland
beste reisperiodes
bezienswaardigheden top 10
reisadvies Griekenland
Griekenland informatie
Griekenland informatie
Griekenland nieuws & tips
Griekenland voor beginners
Griekenland zonkalender
Griekenland startpagina
alles over Griekenland
goedkoop naar Griekenland
waar overnachten in Griekenland
winterzon in Griekenland

zomerzon in Griekenland
meer links

lastminute vakanties
lastminutes naar Chersonissos

lastminutes naar Corfu
lastminutes naar Griekenland
lastminutes naar Kefalonia
lastminutes naar Kos
lastminutes naar Kreta
lastminutes naar Rhodos
lastminutes naar Samos
lastminutes naar Zakynthos

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina wordt nog niet gesponsord

Praktische informatie over Griekenland
Bij Griekenland denken veel mensen direct aan vakantie. Deze combinatie is zeer succeslvol getuige de vele Nederlandse en Belgische vakantiegangers die jaarlijks hun weg naar Griekenland weten te vinden. Al jaren is het land één van de populairste vliegbestemmingen met ruim een half miljoen Nederlandse toeristen per jaar.
De belangrijkste redenen om Griekenland te bezoeken zijn het aangename klimaat, de cultuur, de relatief korte vluchttijd en de diversiteit van de vele Griekse eilanden. In totaal is Griekenland goed voor bijna vijftienduizend kilometer aan kustlijn, vooral door de vele eilanden die het land rijk is. Vrijwel elk eiland heeft haar eigen gezicht en daardoor ook een eigen publiek. Sommigen keren jaarlijks naar hetzelfde plekje terug, maar velen bezoeken meerdere eilanden om zo elke keer een nieuwe kant van Griekenland te proberen te ontdekken. Griekenland wordt gezien als een welvarend land dat bloeit door het toerisme. men vergeet echter vaak dat een groot deel van de inkomsten naar de buitenlandse reisorganisaties gaan en dat Grieken veel en lang moeten werken om rond te komen.

De meeste Grieken die in het toerisme werken zijn daarom genoodzaakt om in de rustige winterperiode bijvoorbeeld olijven te gaan plukken. De gemiddelde Griek verdient dan nog steeds maar ongeveer de elft van wat in Nederland gebruikelijk is. Misschien dat door deze achtergrondinformatie de toeristen wat meer begrip op kunnen brengen voor het feit dat de lokale bevolking zo klaagt over de all-inclusive hotels. Deze vorm van toerisme levert weinig fooien op en zorgt ervoor dat restaurants, bars en winkels in de directe omgeving het minder druk hebben en daarom moeite hebben om financieel te overleven. Niet voor niets zie je steeds meer leegstand van dergelijke zaken direct naast de all-inclusive resorts. Natuurlijk voldoet die vorm van vakantie vieren aan een behoefte bij hun doelgroep. Men betaalt vooraf een bedrag en weet wat men daarvoor krijgt. De echte Griekse sfeer loop je er echter door mis. Een echte Griekse taverna, liefst zonder vaste menukaart, geeft vele malen meer vakantiegevoel dan de vaak kille buffetrestaurants van de hotels. Ook de bars zijn vaak gezelliger dan die van de hotels. Misschien niet zo mooi, maar wel authentiek en met de kans om echte Grieken te ontmoeten, te spreken en zo wat van het land en haar bevolking te leren kennen.

Eilandhoppen in Griekenland is ontzettend populair! Griekenland bestaat uit duizenden eilanden en een van de beste manieren om het land te ontdekken is per zeilboot, catamaran of motorboot. U kunt heel gemakkelijk een boot huren in Griekenland. Indien u niet over een vaarbewijs bezit kunt u ook een boot huren met een schipper. Schippers zijn vaak locals die u de mooiste plekken kunnen laten zien.

Griekenland is meer dan alleen toerisme. Waar dit fascinerende land nog meer om bekend staat zijn de oude Griekse beschavingen die zeer invloedrijk en machtig waren in het verleden. Over heel het land verspreid vind je op archeologische vindplaatsen en in musea restanten van oude Griekse beschavingen terug. De belangrijkste periode in de Griekse geschiedenis is van 776 tot 323 voor Christus, toen het één van de belangrijkste beschavingen ter wereld was. Veel archeologische schatten stammen uit deze tijd.
De Olympische Spelen stammen zelfs nog van voor deze periode. Volgens deskundigen zouden deze rond het tweede millennium voor Christus ontstaan zijn.

Over Griekenland valt heel veel te vertellen. Het leven in het land is niet overal hetzelfde en ook de Grieken zelf zijn vrij verschillend. Veel is afhankelijk of je in een toeristisch gebied zit of niet. Belangrijk is om open te staan voor het land, de mensen en de cultuur. De kans is groot dat je dan thuiskomt met prachtige verhalen over dit geweldige land.

Over de volgende bestemmingen in Griekenland is op deze site uitgebreide informatie beschikbaar:
Kos

Kreta
Kreta- Chersonissos
Kreta - Malia
Kreta - Rethymnon
Rhodos
Rhodos - Rhodos Stad
Sámos

Reizen naar Griekenland Tijdens het zomerseizoen (april/mei t/m oktober) kun je met diverse chartermaatschappijen vanuit Nederland, België en Duitsland naar een groot aantal luchthavens in Griekenland vliegen. De frequentie waarmee gevlogen wordt is geheel afhankelijk van de bestemming en het reisseizoen. Zo worden er in de maanden juli en augustus vaak meer vliegtuigen ingezet dan in het voor- en naseizoen.
Het meeste keuze uit vluchten heb je via Duitsland. Hierdoor lukt het meestal ook om goedkoper te vliegen dan vanuit Nederland of België.
In het winterseizoen ben je aangewezen op lijndiensten van bijvoorbeeld Olympic, KLM of Lufthansa naar Athene. Van daaruit kun je met een binnenlandse vlucht naar de verschillende luchthavens verspreid over het land doorvliegen. Een andere optie is om per boot of auto verder te reizen.
Met de auto is Griekenland te bereiken via Macedonië, Albanië, Bulgarije en Turkije. Een veel gebruikte optie, zeker in de barre wintermaanden op de Balkan, is per veerpont via Italië. Vanuit de Italiaanse plaatsen Ancona, Bari, Brindisi en Venetië vertrekken dagelijks veerdiensten naar voornamelijk Corfu, Patras, Igiumenitsa en Kefalonia. De reistijd bedraagt minimaal zo'n 8 uur tot maar liefst ruim één dag vanuit Venetië. Er gaan geen rechtstreekse veerdiensten vanuit Italië naar het oosten van Griekenland of Kreta.

GRIEKENLAND AANBIEDINGEN
VAN
TUI

 

Vluchttijd De vluchttijd van een rechtstreekse vlucht van Nederland, België of Duitsland naar Griekenland duurt ongeveer 3 uur tot 4 uur uur, afhankelijk van de bestemming en vertrekplaats.
Met een tussenstop moet je minimaal een uur optellen bij je reistijd en met een overstap minimaal anderhalf uur. In de praktijk ben je voor een reistraject met één tussenlanding of overstap al gemakkelijk 5 tot 6 uur onderweg.
Overnachten Elke vorm van overnachtingsmogelijkheden kom je tegen in Griekenland. Eenvoudige hotels, middenklasse hotels, luxe hotels, kindvriendelijke hotels, knusse pensions, authentieke huizen, luxe villa's, campings, hostels, bungalows ... je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat wel in Griekenland. Het uiteindelijke aanbod hangt heel erg af van de locatie. Zo zul je op kleinere eilanden zonder internationale luchthaven minder grote hotels en juist meer karakteristieke Griekse overnachtingsmogelijkheden vinden. Maar zelfs op een supertoeristisch eiland zoals Kreta is het goed mogelijk om rust te vinden in een echt Grieks dorpje waar het massatoerisme nog niet toegeslagen heeft. Het zijn vooral de specialistische reisaanbieders die op deze markt ingesprongen zijn.
Wie een vijfsterren hotel boekt zal merken dat er veel verschil zit in de sfeer en kwaliteit van dit luxere segment. Sterren worden toegekend op basis van de faciliteiten en niet op hoe deze exact ingevuld zijn. De interpretatie van Grieken over wat smaakvol en luxe is wijkt ook wel eens af van onze denkbeelden. Veel glitter of juist ijzig kil zijn uitersten die je tegenkomt.
Opvallend in Griekse hotels is het feit dat er bijna altijd wel één of meerdere televisies in openbare ruimtes aanwezig zijn die dag en nacht aan lijken te staan.
Reizen in Griekenland Tussen eilanden onderling reizen kan via veerdiensten en binnenlandse vluchten. Omdat de meeste veerboten meerdere havens op één route aandoen kan de reistijd behoorlijk oplopen. Voor veel routes moet je eerst naar Pireaus (bij Athene) gaan om van daaruit weer door te varen. Als je korte afstanden moet overbruggen over het water is het soms interessanter om in de haven een particuliere overtocht te regelen, zeker als je met een groepje mensen bent. Maak je een rondreis in Griekenland? Kijk dan goed wat voor verbindingen je hebt en reserveer bootovertochten zoveel mogelijk vooraf.
Vliegen is een snellere optie, maar vaak ook duurder. Op populaire trajecten moet je soms tijdig reserveren om een plekje te hebben.
Wie met de auto grote afstanden op het vasteland af wil leggen moet er rekening mee houden dat het aantal goede wegen waarop flink doorgereden kan worden vrij beperkt is. In de wintermaanden kunnen grote delen van het binnenland overlast hebben van sneeuw en/of ijzel.
Wie op vakantie een huurauto wil gebruiken kan vrijwel overal terecht bij meerdere autoverhuurders. Op topbestemmingen struikel je soms over de aanbieders van huurauto's die je allemaal de beste prijzen lijken te bieden. Pas echter goed op bij wie je huurt en wat de voorwaarden zijn. Het onderhoud van auto's is belangrijk, hoe zit het met de verzekering en in het geval van schade of diefstal: wat is het eigen risico?
Het openbaar vervoer in Griekenland is redelijk van kwaliteit en veelal vrij goedkoop. Taxi's zijn voor onze begrippen ook goedkoop, maar soms moeilijk te krijgen, zeker als je een lastige route hebt waarbij de chauffeur minder kans heeft op een retourrit. In veel toeristische plaatsen en in grote steden moet je gebruik maken van taxistandplaatsen om een taxi te kunnen nemen.
Voor het huren van een scooter of brommer is tegenwoordig een bromfietscertificaat verplicht, ook voor bezitters van een autorijbewijs. De Griekse politie deelt boetes uit aan toeristen die niet in het bezit zijn van een geldig bromfietscertificaat.
Douane & documenten Een geldig paspoort of identiteitskaart is vereist.
Voor het in- en uitvoeren van goederen gelden de E.U.-regels. Het invoeren van alle soorten drugs is strafbaar. Ook het uitvoeren van antieke voorwerpen is verboden.
Reisseizoen & klimaat Weer & klimaat
Griekenland heeft een mediterraan klimaat met warme droge zomers en voor het grootste deel milde winters. In het binnenland, en dan vooral de hogergelegen gebieden, kan de temperatuur 's winters wel flink dalen en is sneeuwval een verschijnsel wat je dan ook regelmatig tegenkomt. Op de eilanden is het tijdens de wintermaanden vrij aangenaam, maar zeker in de periode november tot en met februari is het net wat te koel en te grijs om een populaire overwinterbestemming te zijn.
In het voorjaar lopen de temperaturen al snel op om in de zomermaanden op veel plekken uit te komen rond of boven de 30 graden. De zonzekerheid ligt in Griekenland in de periode juni-augustus op een zeer hoog niveau en het zeewater bereikt aan het eind van die periode op veel plekken een zeer aangename 24-25 graden. In het najaar is het aangenaam tot medio oktober, zelfs in de eerste weken van november kan het nog heerlijk nazomerweer zijn. Zo bereikte de thermometer begin november 2008 op sommige plekken voor die periode ongebruikelijke waardes van 30 of 31 graden.
Wie in het voor- of naseizoen op vakantie moet rekening houden met een hogere kans op neerslag aan de westkant van Griekenland. Eilanden zoals Corfu, Zakynthos en Kefalonia hebben in het voorjaar en najaar een redelijke kans op regen. Niet dat het een hele week regent, maar één of enkele dagen met neerslag zit er in die periode zeker in. Drogere gebieden zijn te vinden in het oosten van Griekenland en rondom de hoofdstad Athene. In Athene valt op jaarbasis de minste neerslag van heel Griekenland met zo'n 300-350 mm per jaar. In de zomer is het in de hoofdstad vaak erg heet met temperaturen die oplopen tot zeer ruim boven de dertig graden. Aangenaam is het dan vaak niet, zeker als er overlast is door smog.
Meer over het klimaat van Griekenland lees je op klimaatinfo.nl

Beste reisperiode
De beste reisperiode voor Griekenland is vooral afhankelijk van je reisdoel en voor een deel van de bestemming. Wie een stedentrip naar Athene wil maken kan dat het beste in het voorjaar (maart-mei) of najaar (september-oktober) doen. De kans op aangenaam weer is dan groot, de stad leeft en het is niet zo vaak té warm in die periodes.
Wie wil wintersporten in Griekenland kan dat doen vanaf ongeveer half december tot en met april. Net als in de rest van Europa is het afhankelijk van het weer. Soms ligt er maandenlang een goed pak sneeuw, soms valt het tegen. In totaal telt Griekenland veertien skigebieden, Parnassos is de drukstbezochte. Dit gebied ligt op nog geen tweehonderd kilometer van Athene en heeft twintig skipistes die samen goed zijn voor 14 kilometer aan skiplezier.
Wie veel wil bezichtigen en doen kan het beste in het voorjaar of najaar reizen. In de periode maart-mei is de natuur ook nog eens op haar mooist wat een extra reden kan zijn om in die periode te gaan. In het hoogseizoen is het vaak erg druk op interessante plekken en is het meestal ook te warm om excursies te doen of om actief te zijn. Lange wandeltochten zijn beter uit te houden bij 20-25 graden van bij extreme temperaturen boven de 30 graden die wat verder van zee af zeker voorkomen in Griekenland in de zomer.
Wie een zon-, zee & strand vakantie wil kan het beste in de periode juni tot en met september gaan. Voor en na die periode is zowel de temperatuur als de zonzekerheid minder voorspelbaarder en instabieler. In mei is het zeewater nog fris en in oktober kan er een frisse wind staan waardoor het zeker aan het eind van de dag bij het zwembad wat frisser aan kan voelen.
Jongerenvakanties maak je in juli of augustus. Het nachtleven op Kreta, Kos en Rhodos draait dan op volle toeren waardoor het levendig en druk is in het uitgaansleven.

Op de Griekenland zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Griekenland.
 

Klimaattabel
Deze tabel geldt voor de noordkust van Kreta. Voor specifieke klimaattabellen kun je terecht op Klimaatinfo Griekenland

Maand

Gemiddelde
dagtemp.
in °C
Gemiddelde
nachttemp.
in °C
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in °C
Januari 14 9 4 9 15
Februari 14 9 5 7 14
Maart 16 10 6 6 16
April 20 12 8 4 17
Mei 28 16 10 3 19
Juni 31 21 12 2 22
Juli 33 24 12 1 24
Augustus 33 23 11 1 25
September 29 21 10 1 24
Oktober 25 18 8 4 22
November 20 15 7 6 20
December 17 11 5 8 17
Geld De monetaire eenheid in Griekenland is de euro (€). Andere valuta zoals de Amerikaanse dollar en het Britse pond kunnen op verschillende plekken ingewisseld worden.
Geld pinnen is op heel veel plekken mogelijk. Houd er rekening mee dat de geldautomaten gedurende het weekend vrijwel nooit aangevuld worden, waardoor geldautomaten leeg kunnen zijn als je wat later in het weekend geld op wilt nemen.
Credit cards worden op veel plaatsen geaccepteerd, vooral in restaurants, hotels en winkels in de toeristische gebieden.
Fooien Het geven van fooien wordt op prijs gesteld. Fooien geef je aan gidsen, buschauffeurs (excursies), kamermeisjes, taxichauffeurs en obers.
Rond bedragen bij taxi's en restaurants af. Dit kun je doen door het wisselgeld op tafel te laten liggen.
Hanteer voor kruiers 1 tot 2 euro per stuk bagage, voor taxichauffeurs afronden naar boven en buschauffeurs (excursies) wat klein geld.
Bij kamermeisjes kun je ook ervoor kiezen om aan het begin van het verblijf een grotere fooi te geven. Vaak pluk je daar de rest van je verblijf de vruchten van. Hetzelfde geldt voor bedienend personeel in hotels. Vooral aan bars van all-inclusive hotels kan het 's avonds erg druk zijn waardoor je redelijk lang kan moeten wachten op je bestelling. Wie van tijd tot tijd aan de juiste barmensen of obers een fooi te geeft van 5 of 10 euro (niet iedere dag uiteraard) valt op en bouwt daarmee een voorrangsstatus op tijdens de rest van de vakantie ("yes, my friend?").
Tijdsverschil In Griekenland is het 1 uur later dan in Nederland. Dit geldt zowel voor de wintertijd als voor de zomertijd.
Feestdagen 1 januari -  Nieuwjaarsdag
6 januari - Epifania / Driekoningen
25 maart - Onafhankelijkheidsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
15 augustus - Panagia / Maria-Hemelvaart
28 oktober - Ochi-dag
25 december - Kerstmis
26 december - Tweede Kerstdag
Variabele feestdagen:
Vastenavond (februari/maart)
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Pinksteren (mei/juni)
Deze religieuze feestdagen vallen op andere data dan onze christelijke feestdagen. Grieks Pasen valt dus niet gelijk met "ons" Pasen, etc.
Data Grieks Orthodox Pasen:
zondag 19 april 2009
zondag 4 april 2010 (valt dit jaar gelijk met ons Pasen)
zondag 24 april 2011 (valt dit jaar gelijk met ons Pasen)
zondag 15 april 2012
zondag 5 mei 2013
zondag 20 april 2014 (valt dit jaar gelijk met ons Pasen)
zondag 12 april 2015
zondag 1 mei 2016
zondag 16 april 2017 (valt dit jaar gelijk met ons Pasen)
zondag 8 april 2018
zondag 28 april 2019
zondag 19 april 2020
zondag 2 mei 2021
zondag 24 april 2022
zondag 16 april 2023
zondag 5 mei 2024
zondag 20 april 2025 (valt dit jaar gelijk met ons Pasen)
Taal In Griekenland wordt modern Grieks gesproken. Veel geschreven uitingen zijn in het Grieks, hoewel het Latijnse schrift ook steeds vaker gebruikt wordt. Mensen die in de toeristische branche werkzaam zijn spreken meestal ook Engels. De Grieken waarderen het als u een paar woordjes Grieks spreekt. Let echter wel op de uitspraak en vooral op de klemtoon. Het verkeerd leggen van de klemtoon kan het woord een andere betekenis geven.
De moderne Griekse taal vind haar oorsprong ongeveer 3700 jaar geleden. In plaats van één oud-Griekse taal waren er meerdere, die hedendaags onder de noemer "Oud Grieks" vallen. Deze talen zijn in de glorieperiode van Alexander de Grote samengevoegd in Kione-Grieks, één taal voor alle Grieken. De Griekse taal zoals deze in het heden gebruikt wordt wijkt niet zoveel af van het oude Grieks. Basiselementen komen veelal overeen en ook het afwijkende schrift ten opzichte van het onze stamt van vroeger. Dit is een drempel voor niet-Grieken en maakt het lastiger om de taal te leren kennen. Wie echter de moeite neemt de basis van de taal te leren kennen komt er achter dat het vaak vrij logisch in elkaar zit en dat het minder moeilijk is om deze taal een beetje te leren kennen dan het in eerste instantie lijkt.
Gezondheid De gezondheidszorg in heel Griekenland staat op een lager niveau dan u in Nederland gewend bent. In ernstige gevallen is het raadzaam om (indien mogelijk) zo snel mogelijk naar Nederland terug te keren om daar behandeld te worden. Mogelijk dat u hiervoor een (aanvullende) reisverzekering voor nodig heeft.
Voor kleine kwaaltjes kunt u rechtstreeks naar de apotheek (Farmakion) in plaats van naar een huisarts. Veel geneesmiddelen zijn zonder recept verkrijgbaar. Voor huisarts- en ziekenhuisbezoek dient ene bewijs overlegd te worden van uw ziektekostenverzekering.
Of leidingwater gedronken kan worden is afhankelijk van waar je je bevindt in Griekenland. Sommige plekken hebben uitstekend water, op sommige plekken is het verstandiger om water uit flessen te drinken. Bij twijfel is het altijd verstandiger om voor de laatste optie te gaan.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Griekenland is 0030
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Griekenland is 0031
Mobiel bellen in Griekenland is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900 of GSM 1800 netwerk zijn. Houdt er rekening mee dat niet elke provider 100% dekking heeft.
Op diverse plekken vind je nog openbare telefoons op straat. De benodigde telefoonkaarten zijn in de winkels te koop. Bellen vanuit hotels is vrijwel altijd duur vanwege hoge toeslagen die vaak in de prijs verwerkt zitten. Bellen met de eigen mobiele telefoon is vaak goedkoper dan met de vaste aansluiting vanuit de hotelkamer.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom.
Meestal passen onze West-Europese stekkers in de stopcontacten zonder het gebruik van een adapter.
Veiligheid Griekenland is een relatief veilig land. Er komt minder criminaliteit voor dan in Nederland. Zoals overal kan diefstal en zakkenrollerij wel voorkomen. Pas dus op met uw waardevolle spullen en bewaar deze indien mogelijk zoveel mogelijk in een kluis in uw accommodatie.
Griekenland wordt vaak getroffen door aardbevingen. Net als Turkije ligt het land in een deel waar heel veel ondergrondse activiteit is. De meeste aardbevingen gaan vrijwel onopgemerkt voorbij. Soms voel je het eventjes licht schudden. Het aantal bevingen met serieuze schade en gewonden of zelfs doden is vrij klein. De kans dat je te maken krijgt met een aardbeving met rampzalige gevolgen is erg klein.
Het verkeer in Griekenland daartegenover is een stuk gevaarlijker. De wegen zijn vaak kronkelig en slecht verlicht. De Grieken zelf hebben ook een andere rijstijl dan wat we gewend zijn. Grote onderlinge snelheidsverschillen, drie breed rijden waar plek is voor twee auto's, inhalen in bochten en rijden met teveel drank op zijn de grootste boosdoeners in Griekenland. Extra oplettendheid is daarom belangrijk als je je in het Griekse verkeer gaat storten.
Regelmatig zijn er in Griekenland bosbranden. Deze worden in de meeste gevallen aangestoken en het motief is meestal winstbejag. Het droge en hete weer doet de rest. De grondbezitters hopen dat hun afgebrande land vrijgegeven wordt als bouwgrond. Bosbranden kunnen overlast veroorzaken maar vormen in de regel geen gevaar voor toeristen. De Griekse brandweer evacueert over het algemeen tijdig als dat nodig mocht blijken te zijn.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - Op heel veel plekken in Griekenland is het gebruikelijk om toiletpapier in het daarvoor bestemde emmertje naast de toiletpot te gooien. Dit omdat het buizenstelsel geen proppen wc-papier aan kan waardoor ze verstopt raken en het toilet zou overstromen.
- Een toenemend verschijnsel is het in rekening brengen van een zogenaamde "cover charge" bij restaurants. Dit is een vast bedrag per persoon ongeacht wat je exact besteld hebt. Een andere mogelijkheid is het in rekening brengen van het brood dat vaak op tafel gezet wordt zonder dat het besteld is.
- De zon in Griekenland is feller dan in Nederland. Bescherm uzelf (ook gedurende het voor- en najaar) tegen verbranden. Het beste is om zonnebrandproducten uit Nederland mee te nemen, omdat deze lokaal aanzienlijk duurder zijn.
- Voordat je iemand wilt fotograferen dien je eerst toestemming aan die persoon te vragen. Een Griek waardeert het niet als hij/zij ongevraagd gefotografeerd wordt
- Het fotograferen van militaire objecten, militairen en luchthavens (ook burgerluchthavens) is ten strengste verboden. Onwetendheid wat betreft dit punt heeft al menig toerist in de problemen gebracht.
- Indien u kloosters of kerken bezoekt, zorg dan voor degelijke kleding. Een lange broek voor mannen, de knie bedekt bij vrouwen en geen mouwloze hemdjes.
- Het in de bebouwde kom lopen met enkel badkleding aan wordt als onfatsoenlijk beschouwd
- Het gebruik, bezit en handel in alle soorten drugs is strafbaar in Griekenland. In tegenstelling tot het gedoogbeleid dat Nederland voert maak je hier wel kans om opgepakt te worden bij drugsbezit of -gebruik.
- In de zomer kun je last hebben van muggen, zeker in juli en augustus. Neem daarom maatregelen in de vorm van muggenmelk (Deet) en indien je accommodatie geen airco heeft ook muskietennetten.
- Zet in de bossen een pet of hoed op tegen teken. Deze waarschuwing geldt overigens ook voor Nederland.


 

Tips (zien & doen) - Huur een auto, scooter, motor of fiets om de omgeving te verkennen.
- Met een jeep kun je off-road leuke oude dorpjes bezoeken waar je vrijwel geen toeristen aantreft
- Griekenland heeft heel veel te bieden op het gebied van opgravingen, overblijfselen uit de oudheid, musea en prachtige oude tempels. Het zijn er werkelijk teveel om hier op te sommen. Een aantal must-see's volgens kenners zijn Knossos op Kreta,  het Acropolis in Athene, de Acropolis van Rhodos bij het witte dorpje Lindos, het Achilleion op Corfu, de overblijfselen van de oude stad Olympia, het Orakel van Delphi, het Nationaal Archeologisch Museum in Athene en
de beroemde cultusplaats van Asclepius bij Epidaurus
- Fietsliefhebbers kunnen terecht op Kos en Corfu. Met een ATB-fiets zijn de mogelijkheden legio, zowel op de diverse eilanden als op het vasteland
- Echt Grieks eet je vooral buiten de hotels. Probere te gaan eten waar de locals komen en laat je verrassen
- Shipwreck Beach en de careta careta schilpadden maken van Zakynthos een bijzondere vakantiebestemming.
- Griekse wijnen worden steeds populairder en beter van kwaliteit. Vaak denkt men bij wijn uit Griekenland ten onrecht dat ze alleen maar de zoete Samos wijnen hebben, maar het aanbod is veel gevarieerder

Meer tips? Bezoek de sites die linksboven staan onder "Meer Griekenland"
Wist je dat... ... Grieken zelden een restaurant betreden voor 20/21 uur 's avonds?
... het aantal immigranten in Griekenland enorm hoog is (zo'n 10% van de totale bevolking)
... de levensverwachting van Grieken aan het teruglopen is als gevolg van het steeds meer overnemen van West-Europese eetgewoontes en levensstijlen?
... de Grieken het jaar 2004 als een zeer belangrijk jaar in hun sportieve geschiedenis zien door het mogen organiseren van "hun" Olympische Spelen en het winnen van het EK voetbal
... het Griekse eiland Lesbos niets te maken heeft en te maken wil hebben met de term die lesbo's die homosexuele vrouwen aanduidt
... het gezin in Griekenland nog echt als de hoeksteen van de samenleving gezien wordt en dat voor veel Griekse moeders hun schoondochter zelden goed genoeg is voor hun zoon
... meze is een verzamelnaam lokale snacks die meestal in diverse soorten opgediend worden, in toeristische gebieden vaak als voorgerecht. Meze (of in het Arabisch mezze) is niet iets specifiek Grieks, maar komt voor in de hele regio. Je kunt het een beetje vergelijken met de Spaanse tapas
... producten voor persoonlijke hygiëne en baby's zijn stukken duurder dan bij ons
Cultuur  
Zomerzonbestemming (droog, warm en veel zon)
Winterzonbestemming (<20 graden in de winter)
Wintersportbestemming (wintersportmogelijkheden in een aantal gebieden)
Uitgaan  
Winkelen (duurder dan bij ons en minder aanbod)
Stranden (zeer afhankelijk van waar je zit; veel variatie)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (gemiddeld vergelijkbaar met Nederland)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl