Bagageonline.nl

Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / informatie / handbagage regels

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie


Gerelateerde sites
:
alles over bagage(regels)
vakantiebenodigdheden

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.

Handbagage aan boord van een vliegtuig
De regels over wat je wel en niet mee mag nemen als handbagage aan boord van een vliegtuig zijn vaak erg onduidelijk en helaas niet uniform. Als reiziger weet je daarom niet altijd goed waar je aan toe bent.
Wij proberen hier een beetje duidelijkheid te scheppen in wat wel en niet mag met betrekking tot handbagage.

Aantal stuks handbagage
In de regel wordt 1 stuk handbagage per persoon toegestaan. Soms zijn luchtvaartmaatschapijen iets soepeler, maar zeker bij volle vluchten kan er door grond- en boordpersoneel goed op gelet worden dat het aantal stuks handbagage niet meer is dan één per persoon. Bij low cost airlines kun je tegen betaling een plekje reserveren om er zeker van te zijn dat je handbagage mee de cabine in mag. Business Class en First Class mogen bij redelijk wat maatschappijen een tweede tas of trolley meenemen. Zeker als het een laptoptas betreft is de kans groot dat dit geen problemen oplevert.
Behalve een tas of trolley mag iedere passagier normaal gesproken ook één jas, één paraplu of wandelstok, één camera (niet te groot) en leesmateriaal voor aan boord meenemen.

Het beleid wat betreft handbagage en ruimbagage is continu aan trends onderhavig. Het ene moment stimuleren luchtvaartmaatschappijen dat je met meer handbagage reist, later is het beleid erop gericht om zoveel mogelijk bagage in het ruim mee te nemen. Voor passagiers is het grote voordeel van het reizen met alleen handbagage dat je niet bang hoeft te zijn dat je koffer kwijtraakt onderweg.

Toegestane afmetingen
De adviesafmeting van de IATA (overkoepelende organisatie) is: lengte + breedte + diepte =  115 centimeter in totaal.
Vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen houden zich aan deze maximale afmetingen mits de opbergmogelijkheden in het betreffende vliegtuig groot genoeg zijn. Bij kleine vliegtuigen die op korte afstanden ingezet worden is het mogelijk dat grotere handbagage niet in de lockers boven de zitplaatsen past. De exacte toegestane afmetingen zijn verschillend per luchtvaartmaatschappij.
Veel voorkomende maximale afmetingen zijn (lengte + breedte + diepte):
56x45x25 centimeter
55x35x25 centimeter
55x40x20 centimeter
Deze afmetingen zijn inclusief wielen, handvaten etc.
Bij de aanschaf van een tas of trolley moet je met bovengenoemde maten rekening houden. Veel winkels waar men tassen en koffers verkoopt zijn goed op de hoogte van de regels en zullen u op de juiste wijze weten te adviseren. Een goede handbagage koffer kan ervoor zorgen dat je optimaal gebruik maakt van de toegestane bagage.

Toegestane gewicht
Het maximale gewicht dat je als handbagage mee mag nemen varieert zeer sterk per luchtvaartmaatschappij. Zo staat Transavia maximaal 5 kilogram toe, KLM met 10 kilo het dubbele en bij sommige Amerikaanse maatschappijen kan dit opleopen tot maar liefst 18 kilo per persoon. Gemiddeld is zo'n 7 tot 8 kilo per stuk toegestaan. Indien je meer dan 7 tot 8 kilo mee wilt nemen is het raadzaam om eerst de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij te bezoeken. Als het goed is staat daar het toegestane gewicht vermeld. Anders is een telefoontje vaak de snelste weg naar een duidelijk antwoord.

Gewicht besparen
De allerbeste manier om gewicht te besparen is om een zo licht mogelijke tas of trolley te gebruiken. Een gemiddelde trolley weegt al snel 3 kilo of meer. Als je dan een beperking hebt van maximaal 6 kilo dan kun je al niet meer meenemen dan een kilootje of 3 aan inhoud. Mocht je toch iets teveel mee willen nemen als handbagage en je vermoedt dat er bij het inchecken gecontroleerd kan worden op gewicht, dan kun je overwegen om de zwaardere spullen in je zakken te doen tijdens het inchecken. Dit uiteraard mits de afmetingen dat toelaten. Bij Bagageonline kun je handig een reistas of trolley op formaat en/of gewicht zoeken.

Regels met betrekking tot vloeistoffen
Sinds 6 november 2006 gelden er in de E.U. beperkingen met betrekking tot het meenemen van vloeistoffen in handbagage aan boord van vliegtuigen. Alle vloeistoffen (incl. cremes en foams) die je in je handbagage meeneemt moet je in een doorzichtig hersluitbaar zakje meenemen. Dat zakje mag een inhoud van maximaal 1 liter hebben.
De verpakkingen van de vloeistoffen (incl. cremes en foams) mogen ieder geen grotere inhoud hebben dan 100 ml. Een fles waar 250 ml in past die maar voor een kwart gevuld is mag dus ook niet. Het gaat om de capaciteit per verpakking.
Bij elke veiligheidscontrole dient het doorzichtige hersluitbare zakje met vloeistoffen apart aangeboden te worden op de veiligheidsband. Laat het dus niet in uw tas of trolley zitten. Alles wat je in de tas laat zitten aan vloeistoffen kan in beslag genomen worden.

Uitzonderingen met betrekking tot mee te nemen vloeistoffen
Medicijnen: Vloeibare medicijnen die een passagier nodig heeft voor de duur van de reis (= vlucht en verblijf in het buitenland) zijn toegestaan in de handbagage in grotere hoeveelheden dan de eerder genoemde 100 ml. Op verzoek van security medewerkers moet de passagier een doktersrecept kunnen overhandigen of aan kunnen tonen dat de medicijnen op naam staan. Naast medicijnen mogen ook (vloeibare) koelelementen voor een veilig medicijntransport mee.
Dieetvoeding: Vloeibare dieetvoeding (bijvoorbeeld voor allergiën) mag voor de duur van de reis in hoeveelheden boven de 100 milliliter in de handbagage vervoerd worden.
Babyvoeding: Vloeibare babyvoeding in hoeveelheden boven de 100 milliliter is toegestaan in de handbagage mits men met een baby reist. Gekookt water om te mengen met babymelk in poedervorm is echter niet toegestaan in de handbagage als de hoeveelheid de 100 milimeter overschreidt. Controleer bij de airline of misschien de mogelijkheid bestaat om aan boord het benodigde water voor de baby te laten koken.

Vloeistoffen aangeschaft in tax free winkels
Iets wat in het begin van de aangescherpte veiligheidsregels met betrekking tot het meenemen van vloeistoffen veel onrust veroorzaakte was het feit dat veel in de duty free voor vertrek aangeschafte dranken en parfums in beslag genomen werden. Inmiddels bieden de meeste luchthavens de mogelijkheid om ter plaatse gekochte belastingvrije goederen te laten verzegelen. Deze verzegelde verpakkingen mogen dan wel mee aan boord genomen worden mits de verzegeling intact gelaten wordt. Kijk goed naar de aanduidingen in de betreffende taxfree shop of het ter plaatse op die manier kan.
Soms koop je weleens iets belastingvrij op de heenreis waarbij je het ook op de terugreis weer mee naar huis wilt nemen. Voor deze artikelen gelden dan dezelfde regels als de normale vloeistofregels. Het in de verzegelde tas laten zitten van je drank of parfum in verpakkingen groter dan 100 ml heeft dan geen zin.

Reiswieg, kinderwagen of buggy mee
Als je reist met baby's of kleine kinderen heb je vrijwel altijd iets bij om je kind in te vervoeren. Een reiswieg (maxi-cosi of iets dergelijks), een kinderwagen (wandelwagen) of een buggy. Grotere objecten zoals complete wandelwagens kunnen niet als handbagage meegenomen worden omdat ze gewoonweg niet in de lockers passen. Vrijwel altijd kun je deze meenemen tot aan het vliegtuig en gan ze bij de gate het bagageruim in.
Met een buggy hangt het af van de beschikbare plek in het vliegtuig en of het personeel vind dat de buggy wel of niet meekan als handbagage. Zo niet dan geldt hiervoor hetzelfde als voor de wandelwagen: mee tot de gate en daarna het ruim in.
Voor compacte maxi-cosi's geldt dat deze meestal meegenomen kunnen worden aan boord en in de lockers passen. Grotere exmeplaren mogen vaak niet mee als handbagage.

Uitzonderlijke handbagage
Soms wil je spullen meenemen die te kwetsbaar zijn om als gewone bagage in het ruim te laten vervoeren. Denk hierbij aan een schilderij dat opgespannen is of in een lijst zit, bossen bloemen en andere zaken die het waarschijnlijk niet zouden overleven als je ze in de koffer zou stoppen. In dergelijke gevallen is het ter beoordeling van het grond- en boordpersoneel wat er mee gaat gebeuren. Vaak is het geen probleem om dergelijke spullen mee aan boord te nemen, maar een garantie heb je niet.

Disclaimer
Alle hier boven vermelde informatie is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit eigen ervaringen en websites van luchthavens en luchtvaartmaatschappijen. In het geval van onjuistheden of fouten zijn wij op geen enkele wijze aansprakelijk.

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl