Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / informatie / vliegen met een baby

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

gerelateerde sites:
reizen-met-kinderen startpagina

kinderkleding voor op vakantie

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.

Vliegen met een baby of jong kind
Het vliegen met kinderen van 0 tot 2 jaar oud is heel anders dan zonder kinderen of met oudere kinderen reizen. Wie eerder met kleine kinderen gereisd heeft weet hier alles van. Er moet iets van een reiswieg of kinderwagen mee, de allerjongsten hebben zelden een eigen zitplaats en baby's hebben een slaap- en eetritme waar ze niet graag uitgehaald worden.
Komt daar nog eens bij dat communiceren met de allerjongsten een stuk lastiger is (ze kunnen niet vertellen als ze last van de oortjes hebben) en het feest is compleet. Op deze pagina bieden we informatie en handige tips voor als je met baby's of zeer jonge kinderen wilt gaan vliegen.

familievakanties bij tui.nl
(speciaal voor gezinnen met kinderen - nu met aantrekkelijke lastminutekortingen)

Vliegticket voor een baby (0 tot 2 jaar)
Vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen hanteren een flinke korting op een vliegticket voor een baby. Een korting van 90% op de ticketprijs is vrij gangbaar. Houd er wel rekening mee dat door diverse toeslagen de totaalprijs van het ticket voor het kind hoger uit kan vallen dan 10% van de volwassenenprijs. Sommige maatschappijen hanteren een vaste prijs voor baby-tickets (een soort van administratiekosten). Dit gebeurd vooral veel bij pakketreizen met een vliegticket en chartervluchten / campingvluchten.
Wat als je kind tijdens de reis 2 jaar wordt? In dat geval is er normaliter géén recht op een baby-ticket (0-1 jaar). Vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen hanteren de regel dat het kind jonger dan 2 jaar moet zijn bij aanvang van de laatste vlucht op het ticket. Bij maatschappijen waarbij het tarief opgebouwd is uit de optelsom van de heen- en retourvlucht kan het daarom interessant zijn om losse enkele reizen te boeken indien je kind 2 wordt tijdens de reis. In dat geval kan hij/zij op de heenvlucht in ieder geval wel profiteren van het lagere tarief.
Indien er met de goedkope babytickets gereisd wordt is er geen recht op een eigen zitplaats voor de baby. Als een vlucht niet vol zit kan het grondpersoneel de indeling zo maken dat de stoel naast de ouder(s) vrij blijft zodat die alsnog gebruikt kan worden.
Veel mensen denken dat je voor een baby geen bagage in mag checken als er met een goedkoop baby-ticket gereisd wordt. Dat is echter verschillend per luchtvaartmaatschappij. Redelijk wat maatschappijen staan per baby 10 kilo bagage toe.

Vliegticket voor jonge kinderen (2 tot 12 jaar)
Kinderen vanaf 2 jaar hebben tot de leeftijd van 12 bij de meeste luchtvaartmaatschappijen recht op korting. Die varieert van 10 tot 25 procent. Dit is de korting op de ticketprijs vóór eventuele toeslagen, dus mogelijk dat het verschil met de ticketprijs van een volwassene iets kleiner uitvalt. Voor pakketreizen (ticket + accommodatie + eventueel transfer of andere extra's) zitten de tarieven vaak anders in elkaar. De eventuele korting wordt daarbij beïnvloed door de bestemming, de accommodatie en de reisorganisatie.
Kinderen met een kinderticket hebben vrijwel altijd dezelfde rechten als volwassenen met betrekking tot bagage en handbagage.

Leeftijd op moment van vliegen
Voor de keuze babyticket of kinderticket is de leeftijd op het moment van reizen bepalend. Is je kind op het moment van boeken bijvoorbeeld 22 maanden, maar op het moment van vliegen 2 jaar of ouder dan kan er niet met een babyticket gereisd worden.
De leeftijdsgrenzen liggen bij de meeste luchtvaartmaatschappijen als volgt:
baby's: 0 tot 2 jaar (dus 2 jaar telt niet meer mee)
kinderen: 2 tot 12 jaar (dus 12 jaar telt niet meer mee)
Vanaf 12 jaar moet vrijwel altijd de volle mep betaald worden

Reistijd
Hoe korter de vluchttijd is, hoe beter. Lang vliegen met jonge kinderen is niet altijd een pretje. Wat helaas steeds vaker gebeurt is dat je denkt een vlucht met een korte reistijd te hebben (bijvoorbeeld in 2 tot 2,5 uur naar Spanje) en dat op de heen- en/pf terugweg er een tussenstop of overstap is. Als je dacht een rechtstreekse vlucht te hebben van 2,5 uur kan dat op die manier al snel uitlopen naar 4 tot 5 uur. Ook de extra keer opstijgen en landen stellen kinderen niet altijd op prijs.
Probeer daarom bij boeken te achterhalen of er sprake is van een tussenlanding of overstap. Vaak is het bekend op het moment van boeken of dat inderdaad het geval is of dat er een grote kans op is.
neemt niet weg dat in het geval van chartervluchten er op het laatste moment voor gekozen kan worden om twee bestemmingen met elkaar te combineren omdat er voor beide bestemmingen te weinig animo is om twee vliegtuigen in te zetten. Bij lijndiensten is die kans nihil.

Bassinet / babybed
De meeste vliegtuigen bieden op de voorste rijen van de cabine de mogelijkheid om een babybedje / bassinet te gebruiken. Dit is echter alleen geschikt voor een baby tot een paar maanden oud en binnen een bepaald gewicht en lengte. Ook is er maar een beperkt aantal bassinets per vliegtuig. Een bassinet dien je vooraf bij de luchtvaartmaatschappij aan te vragen

Last van de oortjes
Net als volwassenen kunnen ook baby's en kinderen last van hun oren hebben bij opstijgen en vooral bij het landen. Volwassenen kennen ze trucjes zoals slikken, geeuwen, op kauwgom knauwen of op een zuurtje zuigen. Het probleem met de allerjongsten is dat je vaak niet zeker weet of ze last van hun oortjes hebben of dat er iets anders aan de hand is. Als ze naar de oren grijpen dan weet je zo goed als zeker wat er loos is.
Als je gaat zoeken op internet kom je allerlei tovermiddelen tegen waarvan je je serieus afvraagt of dat de oplossing is. De beste middelen zijn een fopspeen of je kind laten drinken uit een beker waar flink op gezogen moet worden (babyflesje of anti-lekbeker). Iets oudere kinderen kun je een lolly geven tijdens opstijgen of landen.

Entertainment
Neem voor de kinderen iets mee om ze aan boord bezig te houden. Vaak wordt er door het boordpersoneel ook wat uitgedeeld, maar voor de zekerheid kun je ervoor zorgen dat je zelf al wat bij hebt. Kleurboeken met stiften of kleurpotloden, een boekje om te lezen, een knuffel, magnetische tekenborden, spelletjes...er is voldoende speelgoed wat geschikt is aan boord.
Steeds meer vliegtuigen zijn ook uitgerust met een personal entertainmentsysteem waarop je uit diverse films en filmpjes kunt kiezen. Vaak is er ook aanbod voor kinderen. Houd er wel rekening mee dat bij buitenlandse luchtvaartmaatschappijen de films geen Nederlandse ondertitels of taal hebben.

Knuffels
Heeft uw kind een lievelingsknuffel, neem die dan mee als handbagage. Een vertrouwde knuffel kan een flinke steun zijn voor uw kind in de vreemde omgeving wat een vliegtuig toch is. Neem onder geen beding lievelingsknuffels mee in koffers. Als die zoekraken is uw kind ontroostbaar. Een favoriete knuffel is onvervangbaar.

Eten aan boord
Jonge kinderen krijgen bij veel maatschappijen een speciale kindermaaltijd. Deze wordt normaal gesproken uitgereikt voordat ze met de trolley de volwassenen van eten en drinken gaan voorzien. Op die manier kunnen ouders hun kinderen assisteren bij het eten en daarna zelf op hun gemak eten.
Indien uw kind een allergie heeft waardoor er speciale voeding nodig is, dan moet dat bij het boeken vermeld worden, net als bij volwassenen.

Babyvoeding mee aan boord
Sinds 6 november 2006 gelden er strenge regels met betrekking tot het meenemen van vloeistoffen aan boord van een vliegtuig. Voor babyvoeding zijn er uitzonderingsregels:
Vloeibare babyvoeding in hoeveelheden boven de 100 milliliter is toegestaan in de handbagage mits men met een baby reist. Gekookt water om te mengen met babymelk in poedervorm is echter niet toegestaan in de handbagage als de hoeveelheid de 100 millimeter overschrijdt. Controleer bij de luchtvaartmaatschappij of misschien de mogelijkheid bestaat om aan boord het benodigde water voor de baby te laten koken.

Reiswieg, kinderwagen of buggy mee
Als je reist met baby's of kleine kinderen heb je vrijwel altijd iets bij om je kind in te vervoeren. Een reiswieg (maxi-cosi of iets dergelijks), een kinderwagen (wandelwagen) of een buggy. Grotere objecten zoals complete wandelwagens kunnen niet als handbagage meegenomen worden omdat ze gewoonweg niet in de lockers passen. Vrijwel altijd kun je deze meenemen tot aan het vliegtuig en gaan ze bij de gate het bagageruim in.
Met een buggy hangt het af van de beschikbare plek in het vliegtuig en of het personeel vind dat de buggy wel of niet meekan als handbagage. Zo niet dan geldt hiervoor hetzelfde als voor de wandelwagen: mee tot de gate en daarna het ruim in.
Voor compacte maxi-cosi's geldt dat deze meestal meegenomen kunnen worden aan boord en in de lockers passen. Grotere exemplaren mogen vaak niet mee als handbagage.
Meer informatie over dit onderwerp lees je op bagage / reizen met een baby

Disclaimer
Alle hier boven vermelde informatie is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld uit eigen ervaringen en websites van luchthavens en luchtvaartmaatschappijen. In het geval van onjuistheden of fouten zijn wij op geen enkele wijze aansprakelijk.

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl