Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Ierland

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Ierland
Cork informatie
Dublin informatie

Ierland bezienswaardigheden
Ierland klimaat & weer
Ierland op landenwijzer.nl
Ierland nieuws & tips
Ierland toerisme
mooiste dorpjes in Ierland
wikipedia
meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Ierland
Het eiland Ierland bevat twee landen. De republiek Ierland en Noord-Ierland wat nog steeds bij Engeland hoort. De eerste bewijzen van menselijke bewoning brengen ons terug naar de vroege prehistorie. Net na de laatste ijstijd is er al sprak van menselijke bewoning. Zo’n 600 jaar voor Christus komen de eerste Kelten naar Ierland om daar hun cultuur, religie en gebruiken te verspreiden. De Ieren zien de Kelten nog steeds als hun verre voorvaderen en zijn erg trots op hun Keltische afkomst. Zon 400 jaar na Christus komt de eerste bisschop naar Ierland om het christendom te verspreiden. Tot op de dag van vandaag is dit ook de belangrijkste patroonheilige van Ierland namelijk St. Patrick. De Republiek Ierland is nog steeds voornamelijk erg katholiek. Ierland is door de geschiedenis heen een grote opeenstapeling van allerlei gevechten en oorlogen. De Vikingen, Normandische koningen, Engelse, protestanten en katholieken. Alle strubbelingen over de jaren hebben hun sporen achter gelaten op het eiland en over heel het eiland heen zijn overal oude ruines van kerken, kastelen en andere gedenktekens van oorlogen te vinden. In de 19e eeuw werd Ierland bij het koninkrijk Engeland gevoegd en starten de onafhankelijkheidsstrijd van Ierland. Na verschillende bloederige opstanden en protesten werd Ierland uiteindelijke in 1921 zelfstandig. Ierland is vooral erg geliefd bij toeristen vanwege de prachtig mooie natuur. Groene heuvels, prachtige ruige kusten en schilderachtige lieflijk dorpjes maken een schilderachtig decor waarin het prachtig rondtoeren, fietsen en wandelen is. De vriendelijke bevolking is erg gastvrij en zorgt voor veel gezelligheid. Ierland kent een lange historie van folkmuziek en optredens van dit soort bandjes in de plaatselijke pub. Ierland is een prima bestemming voor ieder die van landelijke gezelligheid en natuur houdt. Een prachtig land met wonder mooie vergezichten en landschappen.

Ierse plaatsen & streken
Over de volgende bestemmingen in Ierland is op deze site uitgebreide informatie beschikbaar:
Cork
Dublin

Reizen naar Ierland Vliegen: Dit is de meest makkelijke en goedkoopste maner om naar Ierland te komen. Zowel vanuit Nederland, België als Duitsland zijn er verschillende luchtvaartmaatschappijen die dagelijks op Ierland vliegen. Naast Air Lingus zijn er ook verschillende prijsvechters met goedkope tickets. Het is dus raadzaam goed rond te kijken al vorens tickets te boeken. Vanuit de meeste luchthavens duurt de vliegreis een uur en 45 minuten. De belangrijkste vliegvelden in Ierland liggen bij Dublin, Cork, Donagal, Knock, Kerry en Waterford.
Auto: Hoewel het een erg lastige trip is kan men zeker ook met de auto naar Ierland rijden. Men dient dan wel rekening te houden met een flink aantal kilometers en veerboot overtochten. Zowel tussen Engeland en Europa en Engeland en Ierland zijn verschillende veerdiensten actief. Vanaf Liverpool bent u binnen vier uur in Ierland.
Trein en Bus: Hiervoor geldt het zelfde als met de auto. Busreizen worden om die reden dan ook zelden georganiseerd naar Ierland. De meeste touroperators bieden pakketten aan met vliegreizen. Met de trein kan natuurlijk ook. Via de kanaaltunnel kunt u via Londen naar Liverpool reizen om vandaar uit de veerbot richting Ierland te nemen. Ook hier dient u weer rekening te houden met lange reistijden.
Vluchttijd De vluchttijd van een rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam of Brussel naar de internationale vliegvelden van Ierland duurt ongeveer anderhalf uur tot een uur en drie kwartier. Met een overstap of tussenstop kan de totale reistijd met enkele uren oplopen.
Overnachten Er zijn in Ierland verschillende manieren om te overnachten. Afhankelijk van de behoeftes en het budget van de reiziger kunt u zelf het beste een accommodatie kiezen. Hieronder vindt een beperkt overzicht van de verschillende mogelijkheden.
Hotels: Hoewel de grote hotelketens ook vertegenwoordigd zijn in Ierland zijn er ook verschillende particuliere hotels in Ierland te vinden. De meeste hiervan zijn een stukje sfeervoller dan de hotels van de grote ketens. Hotels in Ierland variëren van 5 sterren en zeer luxe, tot meer budget en zeer eenvoudig. De meeste hotels liggen in de grote steden. Er zijn echter ook wel luxe hotels op het platteland die bijvoorbeeld ook een groot welness centrum erbij hebben. U kunt dan na uw lange wandeling ook bijkomen in het Hotel.
B&B: dit is de meest voorkomende en gebruikte accommodatie soort in Ierland. Een echte aanrader aangezien u ook makkelijk in contact komt met de zeer vriendelijke lokale bevolking. Vaak weet de eigenaar van de b&b ook de beste plekjes voor een uitstapje of hapje eten en drinken. Wilt u een relatief goedkope, maar charmante accommodatie dan is een bed and breakfast een prima optie. Deze kleinschalige accommodaties zijn vaak zeer betaalbaar. Let wel op, niet bij iedere B&B is een eigen badkamer en toilet een onderdeel van de service.
Jeugdherberg: Er zijn verschillende groepsaccommodaties en jeugdherbergen te vinden in Ierland. Voor een zeer geringe vergoeding kunt u hier overnachten.
Particuliere vakantiewoningen: er zijn in Ierland veel vakantiehuizen te huur. Ook hier geldt dat voor verschillende budgetten er verschillende mogelijkheden zijn. Vaak zijn de vakantiehuizen sfeervolle accommodaties op het platteland met prachtig uitzicht.
Reizen in Ierland Auto: bij de vliegvelden zijn verschillende verhuurbedrijven te vinden. Houdt er rekening mee dat als u een auto in Ierland huurt de versnellingspook en het stuur aan de andere kant van de auto zitten als dat u ze normaal vindt. Komt u via de veerboot dan bent u reeds het links rijden in Engeland al aangewend. Hoewel het even opletten is went dit snel genoeg.
Het wegennet in Ierland is vrij goed. Er lopen verschillende snelwegen dwars door het eiland. Let op de kleine lokale binnenwegen wel op. Het kan zomaar voorkomen dat er ineens een grote kudde schapen op de weg loopt. Daarnaast is het raadzaam tijdig te tanken. Niet overal op het platteland zijn de benzinestations dik bezaaid.
Bus: over het heel het eiland is een goed busnetwerk. De busmaatschappij bus Eierean verzorgt busdiensten over heel het eiland en doet zelfs de kleinste dorpjes aan. Daarnaast zijn er verschillende lokale busmaatschappijen die het vervoer in de grotere steden verzorgen. Voor de bus zijn via het station vaak goedkope tijdelijke abonnementen, dag of weekkaarten te vinden. Het is dus de moeite waard de aanbiedingen van dat moment te controleren.
Trein: tussen de grotere steden in Ierland zijn verschillende treinverbindingen. De Irisch rail rijdt op gezette tijden. Ook voor de trein is het mogelijk dagkaarten of rittenkaarten te kopen die vaak godkoper zijn dan losse kaartjes. Naast de gewone treindiensten is er een hoge snelheidslijn tussen Dublin en Belfast die zo’n 8 keer per dag rijdt. Je bent met deze lijn binnen 2 uur van Dublin naar Belfast gereden.
Fiets: doordat Ierland dunbevolkt is het relatief rustig en daarom met zijn glooiende landschap ook een prima bestemming om op de fiets te ontdekken.
Veerboot: de eilanden voor de kust en het grote Engeland zijn via verschillende veerdiensten te bereiken. Prijzen zijn afhankelijk van de af te leggen afstand overzee.
Douane & documenten Ierland behoort tot de Europese Unie, Nederlander hebben dus geen visum nodig om het land te bezoeken. Een geldig paspoort of een geldige Europese identiteitskaart is wel noodzakelijk. Ierland behoort niet tot de Schengenlanden. Vrij reizen zonder documenten kan daarom niet.
Reisseizoen & klimaat Ierland is prachtig groen. Dit dankt zijn weelderige begroeiing voornamelijk door de vele regen die er het hele jaar door valt. Ierland is namelijk een van de natste landen van Europa. De regenval is het gehele jaar vrij hoog en ook gelijkmatig verdeelt over de maanden. Vanaf de lente stijgt de temperatuur enigszins en in de zomer kan het heerlijk warm worden. De temperatuur komt ’s winters zelden onder het vriespunt. Hierdoor is Ierland ook in de wintermaanden een prima bestemming. Doordat het er eigenlijk nooit echt super koud wordt is het er het gehele jaar door prima weer om te wandelen en culturele uitstapjes te maken. Zolang men een paraplu mee neemt is er het prima vertoeven.
Op het klimaat van Ierland lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief gedetailleerde klimaattabellen voor Ierland en verschillende plaatsen in Ierland.
 
Klimaattabel
Dublin
 

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 8 3 2 19 8
februari 8 3 3 17 7
maart 10 3 4 05 7
april 12 5 5 17 8
mei 15 7 6 16 10
juni 18 10 6 15 12
juli 19 12 5 14 15
augustus 19 11 5 16 15
september 17 10 4 16 15
oktober 14 8 3 18 14
november 10 4 2 17 12
december 9 3 2 18 10
Geld De monetaire eenheid in Ierland is de euro (€).Er zijn overal in de stad geldautomaten te vinden. In veel winkels kun je ook gewoon met je pinpas betalen ook creditcards worden op de meeste plaatsen geaccepteerd. Let op, er zijn nog steeds restaurants, cafés en kleine winkeltjes waar men niet met een betaalpas kan betalen. Het is dus wijs altijd een kleine hoeveelheid contant geld op zak te hebben.
Fooien Bedragen naar boven afronden (wat wisselgeld op het tafeltje achterlaten) en bij restaurants enkele euro's fooi is gebruikelijk.
Tijdsverschil In Ierland is het een uur vroeger dan in Nederland en België (zowel tijdens wintertijd als tijdens de zomertijd).
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari Nieuwjaarsdag
17 maart St Patricksday
1 Mei Dag van de Arbeid
Eerste maandag in juni June bank Holiday
16 juni Bloomsday
Eerste maandag in augustus August Bank Holiday
Eerste maandag in oktober October bank Holiday
25 December kerstmis
26 December St Stephens Day
Overige feestdagen die jaarlijks op andere dagen vallen:
Goede Vrijdag
Pasen
Taal In Ierland wordt uiteraard overal Engels gesproken, met een prachtig Iers accent dat wel. Officieel is Ierland tweetalig. Straatnaambordjes en andere officiële wegwijzers zullen meestal in twee talen zijn aangeduid, namelijk het Iers en het Engels. Dúnta betekend bijvoorbeeld gesloten en de Gardi is de politie. Buiten het Engels zijn de meeste Ieren niet heel erg kundig in het gebruik van andere talen. Het niveau van Frans en Duits is hier zeer middelmatig.
Gezondheid Hoewel Ierland een west Europees land is de gezondheidszorg toch op een flink lager niveau dan bijvoorbeeld in Nederland. Het niveau van verplegend personeel en artsen in ziekenhuizen is prima, de voorzieningen daarom heen laten echter nog wel wat te wensen over. Zo moet men er niet van opkijken als men in Ierland nog op een zaal met 30 andere patinten komt te liggen. Privé kamers zal men hier niet tegen komen. Privé klinieken bieden een iets betere service en een hoger verzorgingsniveau. Check eventueel vooraf welke zorg uw reis en of ziektekosten verzekering vergoed.
Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden om bepaalde medische kosten en terugreizen naar huis vergoed te krijgen, want niet alles wordt door je ziektekostenverzekering gedekt. Het leidingwater is van uitstekende kwaliteit en goed geschikt voor menselijke consumptie.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Ierland is 00353
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Ierland is 0031
Mobiel bellen in Dublin is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900 of GSM 1800 netwerk zijn.
Elektriciteit De netspanning in Ierland is 220Volt/50herz. U hebt een adapter nodig aangezien de stopcontacten bedoelt zijn voor stekker smet drie platte uiteinden. U kunt deze adapters ook op de veerboot of bij het vliegveld kopen.
Veiligheid In Ierland ligt de criminaliteit iets lager dan in Nederland en België. Vooral het platteland is wat betreft criminaliteit betreft erg rustig. Voor de grotere steden geldt wat eigenlijk in iedere grote stad telt. Tasjesdieven en zakkenrollers doen hun werk ook gewoon in Ierland. Als u een beetje oppast en ’s avonds bijvoorbeeld niet alleen door donkere steegjes gaat wandelen zult u weinig gevaar lopen. Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - In het laagseizoen (november tot en met maart) kunnen sommige openingstijden van toeristische attracties beperkt zijn.
- Ierland dankt zijn weelderig groen vooral aan de vele regenbuien. Houdt dus rekening met slechts weer tijdens uw reis
- In Ierland rijdt men aan de linker kant van de weg. Vergeet bij het oversteken dus vooral niet de juiste kant op te kijken.
- Rondom St Patrick Day is het zeer druk in de Ierland. Indien men rondom deze tijd Ierland wil bezoeken dient men tijdig een accommodatie te boeken
Tips (zien & doen) Whiskey proeven in een van de vele whiskey distilleerderijen zoals bijvoorbeeld Bushmills, Jameson, Tullemore Dew, Conamora en nog vele andere grote en kleinere whiskey makers.
• Clifs of Moher, een spectaculaire klif die oprijst uit de zee. De klif is zo’n 200 m. hoog en loopt ongeveer 8 kilometer langs de kust.
• Connemara national park, prachtige streek met moerassen en grillige heuvellandschapen. Een erg mooi nationaal park.
• Gallway, wie voor de Ierse muziek naar Ierland komt moet hier zijn. Wat folkmuziek betreft is dit het centrum waar het gebeurt en waar men in de vele pubs life kan genieten van deze muziek soort.
• Dublin, de grootste stad van Ierland en een prima bestemming voor een lang weekend weg of een uitgebreide minibreak.
• Dingle, leuk klein vissers plaatsje met heel veel in felle kleuren geverfde huizen.
• Wicklow mountains, spectaculaire vergezichten op slechts een klein uurtje rijden van Dublin.
• Glendalough, de belangrijkste historische plek in de Wicklow Mountains is dit oude klooster.
• Donagal, een minder toeristisch gebied met een prachtige kustlijn.
• Giant causeway, bizarre kustlijn waar basaltpilaren de vorm bepalen. De vijf, zes of zelfs zevenhoekige pilaren steken hun hoofd boven de kust uit en bieden zo een bizarre geometrische aanblik van iets wat volledig door de natuur is gevormd.
• Londenderry , mooie oude ommuurde stad. In de moderne wijken rondom zijn nog steeds de muurschilderingen te zien die herinneren aan de strijd tussen katholieken en protestanten.
• Belfast, hoewel deze stad vooral met oorlog en geweld geassocieerd wordt is de stad zelf en het historische centrum vooral ook erg mooi en sfeervol.
• Dolfijnen spotten bij Kilrush, bij de monding van de Shannon leeft een grote groep tuimelaardolfijnen.
• Castletown house, net buiten Dublin. Een van de eerste paleizen in Italiaanse stijl die werden gebouwd in Ierland in de 18e eeuw.
• Powerscourt gardens. Deze tuinen worden wel als de mooiste van Ierland bestempeld.
• Ring of Kerry, een mooie toeristische rondrit langs alle mooie bezienswaardigheden in het zuiden van Kerry.
• The Burren, `no water enough to drown a man, no tree to hang him, no soil to burry.` Dit is wat de Ieren zeggen over dit typische stuk land. De grond is veelal lijsteen. Slechts her en der groeien daar plantjes doorheen. En hoewel erg onherbergzaam, daarom ook juist erg prachtig.
• Clonmacnoise, een zeer oude ruïne van een middeleeuws klooster. Enkele muren en de begraafplaats staan nog overeind. Een prachtig voorbeeld van vroegmiddeleeuws bouw en beeldhouwkunst.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Ierland"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Ierland

 

Wist je dat... - De Nederlandse stadhouder Willem door zijn huwelijk met de Engelse koningin Mary ook eens koning van Ierland was.
- Het symbool van de Ierland het klavertje drie is. Dit gebruikte Saint Patrick om de Ieren uitleg te geven over de Drie Eenheid: Vader, Zoon en Heilige Geest.
- De patroonheilige van Ierland St Patrick is.
- Ierland in de Tweede Wereldoorlog neutraal was en daardoor nauwelijks schade heeft geleden.
Cultuur  
Zomerzonbestemming (geen echte bestemming voor een zonvakantie)
Winterzonbestemming (te koel in de winter)
Wintersportbestemming  
Uitgaan  
Winkelen (in de grote steden zoals Dublin)
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil  
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

© Landenportal / Mediajam

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl