Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / België / Gent

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Gent?
Gent voor beginners
Gent informatie
bezienswaardigheden Gent
bijzondere plaatsen Gent
goedkoop naar Gent
klimaat & weer van Gent
Gent algemene info
Gent tips
Gent toeristische info

waar overnachten in Gent

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Gent
De Vlaamse stad Gent is de hoofdstad van Oost-Vlaanderen en de tweede gemeente van België, na Antwerpen. In de Middeleeuwen was Gent een van de meest belangrijke steden van Europa, mede dankzij wol-, linnen- en vlasnijverheid. De haven van Gent was in die tijd na Parijs de tweede haven van Europa. De welvaart als gevolg van nijverheid, handel en tolgelden in de haven zorgden ervoor dat Gent ook tot de rijkste steden van Europa behoorde. De weelde van vroeger is tegenwoordig nog terug te zien aan de prachtige panden in het centrum van Gent, maar vooral in de vele kerken die de stad telt. Elk gilde liet met van de grote winsten die ze maakten hun eigen kerk bouwen, de een nog mooier dan de andere. Zo heeft het zomaar kunnen gebeuren dat je in hartje Gent zomaar drie torens zowat op een rijtje ziet staan: de Sint Michielskerk, het Belfort (geen kerk) en de Sint-Niklaaskerk. Dankzij de rijke historie is Gent een populaire stad onder nationale en buitenlandse toeristen. Zij komen een kijkje nemen naar de pracht en praal van weleer. De vele fraaie gevels die de stad telt vertellen ieder hun eigen verhaal en zijn tegenwoordig goed beschermd. De eigenaren van panden in het historische centrum van Brugge mogen de gevels niet meer aanpassen, om ervoor te zorgen dat ook onze nazaten later kunnen genieten van al het moois dat Gent te bieden heeft. De regels omtrent deze monumenten is beperkt tot het exterieur van de panden.
Als je Gent vergelijkt met de twee best bezochte steden van Vlaanderen, Brugge en Antwerpen, dan is volgens ons Gent een mooie middenweg tussen het openluchtmuseum dat Brugge is en het stadse Antwerpen, waar het dagelijks leven centraal staat en de toerist vooral daar in meegenomen wordt. Het centrum van Gent is redelijk compact, vrij autoluw en opvallend is dat het aanwezige openbaar vervoer een stuk minder luidruchtig is dan in veel andere steden. Hierdoor krijgt Gent een sfeervolle drukte, waarbij de stad zelden lawaaierig wordt. De vele winkels, heerlijke restaurants en gezellige terrasjes zorgen ervoor dat museumbezoek en het wandelen door de prachtige straten van Gent uitstekend aangevuld worden tot een weekendvullende citytrip.

Reizen naar Gent De auto is in de regel de snelste en eenvoudigste manier om Gent te bereiken. Vanaf Breda rijd je in ruim een uur naar Gent, mits het niet te druk is op de ring van Antwerpen. Vanaf Utrecht geldt bij normale verkeersdrukte een reistijd van ongeveer anderhalf uur. Met de trein kun je via Antwerpen-Centraal naar een van de twee stations van Gent reizen. Het prachtige station Gent-Sint-Pieters ligt aan de zuidelijke rand van Gent, vlak bij het Citadelpark en een aantal belangrijke musea. Het Gent-Dampoort Station ligt ten oosten van het historisch centrum van Gent.
Wie per vliegtuig wil reizen die zal in vrijwel alle gevallen meer reistijd kwijt zijn. Je moet in dat geval van Amsterdam naar Brussel vliegen, waarna het nog ongeveer drie kwartier reizen is naar Gent.
Je kunt via Eurolines (www.eurolines.nl) een internationale busreis naar Gent boeken. Dit is redelijk goedkoop, maar levert soms wel een erg lange reistijd op. De rit van Amsterdam naar Gent duurt bijvoorbeeld zo’n vijf tot ruim zes uur.
Vluchttijd De reistijd is helemaal afhankelijk van de verkeersdrukte en je vertrekpunt. Bij normale verkeersomstandigheden moet je in een ruim uur van Breda naar Gent kunnen reizen. Bij grote verkeersdrukte kan deze reistijd al snel verdubbelen. Wie met het vliegtuig gaat die moet voor de vlucht van Schiphol naar Brussel rekenen op een klein half uurtje vliegen.
Overnachten Gent heeft een aanbod van ruim dertig hotels, een luxe camping en enkele hostels. Dit aanbod wordt aangevuld met een aantal Bed & Breakfasts, die verspreid over nog geen tweehonderd kamers plaats bieden aan ruim driehonderd gasten. De hotelkamers in Gent zijn wat betreft prijs niet duur als je het vergelijkt met steden als Brugge, Brussel en Antwerpen. De hotels die zich vooral richten op de zakenreizigers hebben vaak aantrekkelijke promo’s voor de weekeinden. De meeste hotels behoren tot de driesterren (middenklasse) en viersterren (luxe klasse) categorie. Gent telt geen vijfsterrenhotels.
Reizen in Gent Omdat het centrum redelijk compact is kun je je in centraal Gent uitstekend per voet verplaatsen. Gent is redelijk te doen met een rolstoel. Soms moet je wel een stukje omrijden om een niveauverschil te overbruggen. Veel gebouwen en bezienswaardigheden zijn redelijk tot goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Het openbaar vervoer in Gent bestaat uit bussen, trams en taxi’s. De trams en bussen zijn snel, efficiënt en niet duur. Taxi’s vind je voor sommige hotels en op vaste taxistandplaatsen zoals Kotenmarkt, Flanders Expo, Wilsonplein en beide treinstations.
Een leuke manier om Gent te verkennen is per fiets. Je vind in Gent een drietal fietsverhuurders waar je rond een tientje per dag betaalt om te kunnen fietsen.
Douane & documenten In België dus ook in Gent dient men zich door middel van een geldig paspoort of identiteitskaart te kunnen legitimeren. Omdat België tot de Europese Unie behoort is er geen beperking op de aanschaf van goederen, sigaretten en sterke drank in Gent, mits het voor eigen gebruik is. Het invoeren van drugs is verboden.
Reisseizoen & klimaat Gent heeft een gematigd zeeklimaat dat in grote lijnen vergelijkbaar is met het Nederlandse klimaat. Dat betekent dat de seizoenen in Gent gelijk lopen aan die bij ons en dat de weersomstandigheden en temperaturen soms net zo wispelturig zijn. Gent is natuurlijk op haar mooist als de zon schijnt en je bij lente-achtige tot zomerse temperaturen kunt genieten van de vele terrasjes in de stad. Het beste reisseizoen begint daarom medio april en duurt tot en met september. De maand oktober kan ook nog fraai weer opleveren met een zonnig en warm randje, de kans op herfstachtig weer en lagere temperaturen neemt echter in gestaag tempo toe.
Op het klimaat van Gent lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief zeer gedetailleerde klimaattabellen.
Klimaattabel
 

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 6 1 2 19 n.v.t.
februari 6 0 3 15 n.v.t.
maart 9 3 4 16 n.v.t.
april 12 5 5 12 n.v.t.
mei 16 9 7 16 n.v.t.
juni 20 11 8 13 n.v.t.
juli 21 13 7 12 n.v.t.
augustus 21 12 7 12 n.v.t.
september 19 11 5 13 n.v.t.
oktober 15 9 4 17 n.v.t.
november 10 4 2 20 n.v.t.
december 7 2 2 19 n.v.t.
Geld In Gent betaal je net als bij ons met de euro (€). Geld pinnen kan op diverse plekken in de stad. Wie een creditcard heeft kan daarmee op redelijk wat plekken terecht. Sommige restaurants en winkels hanteren wel een minimale besteding bij betalingen met creditcard.
Fooien Obers een fooi geven van ongeveer vijf tot maximaal tien procent is normaal. Voor kamermeisjes laat je een tot twee euro per dag achter in de kamer en een zelfde bedrag betaal je eventueel per koffer aan kruiers van hotels. Bij taxichauffeurs rond je af naar boven.
Tijdsverschil Er is geen tijdsverschil tussen Gent (België) en Nederland. De zomertijd en wintertijd lopen ook gelijk.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari -  Nieuwjaarsdag (nationaal)
1 mei - Dag van de Arbeid (nationaal)
21 juli - Belgische Nationale Feestdag
15 augustus - Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart (nationaal)
1 november - Allerheiligen (nationaal)
11 november - Wapenstilstand
25 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen (maart/april)
Hemelvaart (mei/juni)
Pinksteren (mei/juni)
Taal In Gent spreekt men Vlaams, dat in grote lijnen overeenkomt met het Nederlands. Het lokale dialect, het Gents, wordt door Gentenaren onderling nog redelijk veel gesproken en is voor buitenstaanders vaak lastig te volgen.
Gezondheid Gent telt meerdere ziekenhuizen, waaronder een Universitair Ziekenhuis, een redelijk aantal huisartsen en een goed ambulancenetwerk. Wie medische hulp nodig heeft in Gent die zal geen problemen ondervinden om deze te krijgen. In de meeste gevallen worden de kosten vergoed via de Nederlandse zorgverzekering. In sommige gevallen kan een reisverzekering echter ook nodig zijn. Vergeet niet dat ook Gent in het buitenland ligt en dat kosten voor repatriëring en andere bijzondere kosten voor eigen rekening kunnen komen indien dit risico niet door een reisverzekering afgedekt is.
Voor Gent gelden er geen extra risico’s met betrekking tot de gezondheid. Leidingwater kan zonder risico als drinkwater gebruikt worden.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor België is 0032.
Het kiesnummer voor Nederland vanuit België is 0031
Mobiel bellen in Gent is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. Afhankelijk van de lokale provider kan het een GSM 900 of GSM 1800 netwerk zijn. Houdt er rekening mee dat geen enkele provider 100% dekking heeft.
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom, net als in Nederland. Vrijwel alle in Nederland gebruikte stekkers zijn in België ook bruikbaar. Er zijn echter uitzonderingen vanwege de andere plaatsing van de aarding pen (PE pen) in België.
Veiligheid Gent is een betrekkelijk rustige stad met een goede reputatie als het gaat om overlast door kleine criminaliteit of drugs. Toch kun je ook in Gent, net als overal, het slachtoffer worden van diefstal. Zakkenrollers zien in toeristen een vrij eenvoudige prooi.
Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor België of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - parkeerplaatsen in het centrum van Gent moet je vooral zoeken in de parkeergarages.
- langs de kades van de drukke Graslei staan geen hekken, wees daar voorzichtig met jonge kinderen
Tips (zien & doen) - inlichtingen over bezienswaardigheden en de evenementen die op de kalender staan kun je krijgen bij het kantoor van Tourist Info, die in de kelder van het Belfort zit (ingang aan achterzijde)
- in de Sint Baafskathedraal vind je een reproductie van het altaarstuk ‘Aanbidding van het Lam Gods’. Waar het origineel is gebleven dat in 1934 verdween weet men niet. Dit wordt lokaal ‘Het Lam Gods Mysterie’ genoemd.
- vanaf de Sint-Michielsbrug heb je een prachtig uitzicht over een fraaie verzameling van gebouwen
- het Belfort is de bewaarplaats van de stedelijke privileges die de stad Gent in het jaar 1180 ontving. De Belfort toren is voor het publiek te bezoeken. Reken wel op een fikse klim via de wenteltrap naar boven en tegenliggers die op dezelfde smalle trap naar beneden gaan. Een groot deel is ook per lift te doen. Op drukke dagen zorgt de beperkte capaciteit van deze lift (maximaal zes personen) wel voor redelijke wachttijden. Het uitzicht vanaf de hoogst mogelijke plek voor toeristen is wel de moeite waard
- het Sint Pietersplein ligt op 28 meter boven de zeespiegel op de Blandijberg, het hoogste punt van de stad Gent. Aan het plein staat een kerk die een dubbele naam heeft: de O.L.V. Sint-Pieterskerk en de Sint Pieters Abdij. Het plein is het evenementenplein van de stad Gent waar een grote variatie aan evenementen georganiseerd worden, zoals openluchtconcerten, culinaire festivals en de jaarlijkse Halfvastenfoor, de grote kermis van Gent waar in de lente meer dan honderd kermisattracties voor vertier zorgen. De functie van evenementenplein verklaart de ruime opzet van het plein waarbij het centrale deel vrij is van bomen en bouwwerken
- in juli worden de Gentse Feesten georganiseerd, een tiendaags cultureel festival dat tot de grootste van Europa behoort
- Gent heeft een aantal waterlopen, die door middel van een rondvaart ontdekt kunnen worden. Een rondvaart duurt ongeveer veertig minuten en leert je veel over de geschiedenis van Gent
-
Wil je de hoogtepunten van Gent op een gezonde en ontspannende manier ontdekken? Boek dan een fietstour bij Baja Bikes, waarbij een gids je in een paar uur tijd de stad laat leren kennen.
- de Graslei is het meest sfeervolle stukje van Gent. Aan het water zitten bij aangenaam weer Gentenaren en toeristen te genieten van het prachtige decor
- een leuke manier om Gent te verkennen is door middels van een rondrit per koets. Vanaf het Sint-Baafsplein kun je met de paardentram een ritje door Gent maken
- het Gravensteen is een middeleeuwse burcht, die in het centrum van Gent staat. Delen van dit kasteel zijn toegankelijk voor toeristen, die het Gravensteen als één van de topbezienswaardigheden van de stad zien. In het Gravensteen bevindt zich het Gerechts- en Wapenmuseum
- in het fraai aangelegde Citadelpark staat het SMAK, het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst. In de ruim opgezette toonzalen worden exposities van moderne kunst getoond aan het publiek
- kunstliefhebbers die beelden, schilderijen, tekeningen en andere werken uit de middeleeuwen tot het begin van de 20e eeuw willen bekijken die kunnen naar het eveneens in het Citadelpark gelegen Museum voor Schone Kunsten bezoeken
- in het centrum van Gent staan 'de drie torens'. Je ziet de torens van de Sint Niklaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal prachtig op een rijtje staan
- het Huis van Alijn komt voort uit het voormalige volkskundig museum. In het hedendaagse museum staat het dagelijks leven in de 20e eeuw centraal
- in het Stadsmuseum Gent (STAM) kun je de geschiedenis van de stad Gent bekijken. Het in 2010 geopende museum laat met moderne multimediale technieken zien hoe Gent er vroeger uitzag en zich heeft ontwikkeld tot de stad die het tegenwoordig is
- in het Waterhuis aan de Bierkant kun je 150 verschillende bieren bestellen
- een uniek café is het legendarische kitsj-café Pink Flamingo's, waar het interieur een leuke verrassingstocht is onder het genot van een lekker pintje
- de Vrijdagmarkt is één van de oudste pleinen van Gent, waar nog steeds op vrijdag de markt gehouden wordt. Als er geen markt is dan kun je vanaf de vele terrasjes genieten van Het Toreken (het oudste gebouw van het plein) en de zeer fraai vormgegeven socialistische panden De Bond Moyson en Ons Huis
- het treinstation Gent-Sint-Pieters is niet alleen een fraai vormgeven gebouw aan de buitenkant, maar heeft tevens een zeer fraaie centrale stationshal waar prachtige schilderingen aan plafond en muren een mooi geheel vormen
- het Groot Vleeshuis is een centrum van streekproducten, waar de hammen te drogen hangen aan het plafond en je de lekkerste lokale producten kunt kopen
- winkelen doe je onder andere in de winkelstraten Koestraat, Veldstraat en Vlaanderenstraat
- overdekt shoppen kun je in Shoppingcenter Gent Zuid, een fraai winkelcentrum van drie verdiepingen
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Gent"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Gent

 

Wist je dat... ... Gent maar liefst 48 kerken telt
... het tegenwoordig kleinste café van Gent vroeger het tolhuis was waar de schippers hun vaartol moesten betalen
... Gent in het Waals/Frans Gand genoemd wordt
... cuberdons, die beter bekend staan als neuzen, zijn paarsachtige kegelvormige snoepjes die hun oorsprong vinden in Gent. Deze neuzen worden gemaakt van frambozen, suiker en Arabische gom en worden enkel en alleen in België verkocht.
Cultuur (prachtige Vlaamse stad vol historie)
Zomerzonbestemming (dit is geen zonbestemming)
Winterzonbestemming (dit is geen zonbestemming)
Wintersportbestemming  
Uitgaan (vooral terrasjes en restaurants)
Winkelen (mix van bekende ketens met lokale producten)
Stranden (tijdelijk stadsstrand in de zomer)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (iets goedkoper dan grote steden in Nederland)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl