Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Denemarken

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Denemarken
beste reistijd zonvakantie
top 10 bezienswaardigheden
Denemarken informatie
Denemarken informatie
Denemarken klimaat & weer
Denemarken reisadvies
Denemarken startpagina
Denemarken toerisme
Denemarken vakantienieuws
goedkoop naar Denemarken
Kopenhagen informatie
Ribe informatie
meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Denemarken
Denemarken is het meest zuidelijke land van de regio Scandinavië, een gebied dat een groot deel van Noord-Europa beslaat. Hoewel je het op basis van de geografische ligging niet meteen zou verwachten heeft Denemarken redelijk wat overeenkomsten met ons eigen Nederland. Het landschap is vrij vlak, de taal lijkt op ons eigen Nederlands en net als ons heeft Denemarken relatief veel kustgebied en landbouwgrond. De visserij en landbouw zijn nog steeds belangrijke bronnen van inkomsten voor Denemarken, maar vooral rondom grote steden en toeristische plaatsen zie je dat handel, dienstverlening, toerisme en industrie wel een belangrijkere plek in de economische structuur van het land aan het innemen zijn. Als je kijkt naar de verschillen tussen Denemarken en Nederland dan merk je dat het land met ongeveer een derde van het aantal inwoners op iets meer land veel minder dichtbevolkt is. Dit heeft invloed op de manier van leven, de verdeling van winkels en voorzieningen en het verkeer. Natuurlijk bestaan files in Denemarken ook (zeker rondom stedelijke gebieden en bij wegwerkzaamheden) en zul je ook in Denemarken af en toe een aso voorbij zien komen scheuren, maar over het algemeen is autorijden in Denemarken al zoveel meer relaxed dan in Nederland. Als je door het licht glooiende landschap van Denemarken rijdt dan zou je soms ook zomaar kunnen denken dat je in Nederland rijdt. Totdat je op de details gaat letten en ziet dat er wat meer variatie aan bomen, struiken en gewassen is en dat het landschap minder verstoord wordt door bouwwerken en hekken. Het ziet er net wat natuurlijker uit dan bij ons. Twee belangrijke onderdelen van het landschap van Denemarken zijn koolzaad en margrieten. Door heel Denemarken zie je met name in de maanden april en mei veel gele velden vol koolzaad. De olie van deze plant wordt voor veel toepassingen gebruikt zoals onder andere biodiesel. Een ander gewas wat je redelijk veel aantreft in Denemarken is de margriet. Deze bloem is de lievelingsbloem van de Deense koningin Margrethe II, die als bijnaam ‘Daisy’ heeft, de Engelse benaming voor deze bloem. In het jaar 1991 is er een speciale toeristische route van ruim vijfendertighonderd kilometer geopend die de Margrietroute heet. Deze prachtige rondreis die je per auto, motor of camper kunt maken brengt je langs de mooiste plekjes van Denemarken en uiteraard regelmatig ook langs velden waar de margriet groeit en bloeit.

Een vakantie in Denemarken is anders dan wanneer je in zuidelijke richting rijdt naar mediterrane landen zoals Italië, Frankrijk of Spanje. Denemarken heeft mooie natuurgebieden, maar door het ontbreken van echte bergen of hoogvlaktes oogt het allemaal minder spectaculair dan in sommige andere landen. De meeste mensen die naar Denemarken op vakantie gaan die doen dat vooral voor de rust, de ruimte en de hoge levensstandaard van de Denen. In het voorjaar en de zomermaanden is Denemarken overwegend zonnig en zijn de temperaturen in veel gevallen aangenaam genoeg om lekker veel te ondernemen en te zien. Voor camperbezitters is Denemarken bijna een paradijs, omdat je naast de vele officiële campings ook op vrijwel iedere parkeerplaats (gratis) mag en kunt overnachten. Kamperen is zowat een ‘way of life’ voor de Denen.

Reizen naar Denemarken Er verschillende manieren om naar Denemarken te reizen:
Met de eigen auto
Met de auto kun je Denemarken al in enkele uren bereiken. De totale reistijd wordt vooral bepaald door je vertrekpositie in Nederland en je bestemming in Denemarken. Met de auto zul je altijd door Duitsland reizen om Denemarken via de snelweg (Jutland) of per veerpont (Puttgarden-Rødby) te bereiken. De veerpont is relatief duur maar wel dé manier om de eilanden Sjælland/Seeland (waar Kopenhagen ligt), Møn en Lolland te bereiken. Als je via Jutland zou reizen om het oosten van Denemarken te bereiken dan is dat door de tol op de Grote Beltbrug (Storebæltsbroen) en de omweg die je maakt niet rendabel.
Per touringcar
Vanuit Nederland zijn er meerdere busreizen naar Denemarken te boeken.
Met het vliegtuig
Met het vliegtuig kun je naar de internationale vliegvelden van Kopenhagen, Billund en Aalborg vliegen. Er zijn meerdere vluchten per dag tussen Denemarken en Nederland.
Per trein
Het aantal treinverbindingen tussen Nederland en Denemarken is niet zo groot. De beste optie is de nachttrein tussen Amsterdam Centraal en Kopenhagen. Op de route stopt de trein bij een aantal Deense stations zoals Padborg, Kolding en Odense. Vanaf deze stations kun je overstappen op het nationale treinnetwerk en je reis naar jouw Deense vakantiebestemming vervolgen.
Vluchttijd De vluchttijd tussen luchthaven Schiphol of ieder ander willekeurig vliegveld in Nederland en de Deense vliegvelden ligt tussen de 45 minuten en de anderhalf uur. De gemiddelde vliegtijd ligt rond een uur.
Overnachten Denemarken biedt een groot arsenaal aan overnachtingsmogelijkheden. In vergelijking tot veel andere vakantiebestemmingen is er een relatief groot aanbod aan vakantiewoningen, zowel individueel als op vakantieparken. Als je op een vakantiepark verblijft zul je over het algemeen van veel voorzieningen gebruik kunnen maken zoals zwembaden, sportfaciliteiten, kinderclubs en winkels. Op veel parken is draadloos internet inmiddels ook gemeengoed geworden. De individuele vakantiewoningen worden door heel Denemarken aangeboden en zijn in alle prijsklassen te vinden. Hoe meer je wilt, des te hoger is in de regel de huurprijs. Vanwege het grote aanbod is vooral buiten de schoolvakanties de kans op een aantrekkelijke lastminute aanbieding vrij groot. De hotels in Denemarken zijn in vergelijking met de rest van Europa wat duurder. Let erop dat bij een duurbetaalde familiekamer er vaak gewoon sprake is van een standaard tweepersoonskamer waar een extra slaapbank of extra bedden bijgeplaatst worden. Vooral in Kopenhagen betaal je op deze manier soms een vrij hoge prijs per vierkante meter kameroppervlakte. Een ideale manier om te overnachten in Denemarken is kamperen. Het land telt bijna vijfhonderd campings verspreid over het land waarbij de meesten ruim in de voorzieningen zitten. Vooral voor gezinnen met (jonge) kinderen zijn deze campings zeer geschikt. Overnachten met een camper op parkeerplaatsen is gratis, veilig en toegestaan. Voorwaarde is dat je de camper niet uitbouwt met een luifel, zitmeubilair of tafels buiten de camper. In de regel geldt er ook een maximaal toegestane parkeertijd van 48 uur.
Reizen in Denemarken De wegen in Denemarken zijn uitstekend van kwaliteit en worden in de de regel goed onderhouden. Als je in de winter door Denemarken rijdt moet je rekening houden met de kans op winterse omstandigheden. Hoewel er geen verplichting geldt met betrekking tot winterbanden is het wel verstandig om ze in de periode november tot en met maart te gebruiken. Al is het alleen maar vanwege de wel geldende wettelijke verplichting tot het gebruik van winterbanden in Duitsland waar je doorheen reist als je naar Denemarken gaat met de eigen auto. De verkeersregels in Denemarken zijn vergelijkbaar met de onze. Let erop dat in Denemarken dimlicht ook overdag overal verplicht is en dat de straffen bij het overschrijden van de alcohollimiet in de regel hoger liggen dan bij ons. Wie gebruik wil maken van openbaar vervoer die kan gebruik maken van het spoor en regionale busdiensten. De enige stad met een metronetwerk is Kopenhagen. De metro is hier modern, veilig en snel.
Taxiritten in Denemarken zijn aan de dure kant. In grote steden kan het vrij eenvoudig zijn om een taxi te nemen, in kleinere plaatsen is het verstandig om per telefoon een taxi te (laten) bestellen.
Douane & documenten Denemarken behoort tot de Europese Unie en valt tevens onder het Schengenverdrag. Nederlanders hebben daarom geen visum nodig en kunnen met een geldig paspoort of identiteitskaart naar Denemarken reizen.
Reisseizoen & klimaat Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat, type Cfb volgens het klimaatsysteem van Köppen-Geiger. In de winter is het weer iets koeler dan in Nederland en kan vooral bij een sterke oostelijke stroming de temperatuur soms gevoelig kouder zijn. In het voorjaar zorgt de wind ervoor dat het bij aangename buitentemperaturen soms nog echt fris aan kan voelen. Dat komt omdat de wind over het relatief koude zeewater Denemarken bereikt. Vanaf april merk je dat de dagen ineens veel zonniger worden in Denemarken en vooral de maanden mei, juni en juli zijn in de regel zonovergoten. Het weer geeft in deze regio net zo weinig garanties als bij ons, als je pech hebt kun je dus net zo goed een week lang te koel, grijs en nat weer hebben. In de zomermaanden ligt de maximumtemperatuur de meeste dagen boven de twintig graden en met name in juli kan het kwik geregeld oplopen naar 25 of zelfs 30 graden Celsius. Als je geluk hebt en hogedrukgebieden het weer in de zomer mogen bepalen dan kun je gewoonweg wekenlang zonnig en warm weer hebben in Denemarken. Nadeel van een warme zomer is hier wel dat wespen en andere insecten erg actief kunnen worden als de maand augustus nadert. Wie geen zin heeft om voor wespen op de loop te gaan kan augustus beter vermijden als vakantiemaand in Denemarken.
Op het klimaat van Denemarken lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief gedetailleerde klimaattabellen voor Denemarken en een aantal Deense bestemmingen.
Op de Denemarken zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Denemarken.
 
Klimaattabel
deze tabel geldt voor de hoofdstad Kopenhagen. Voor specifieke klimaatinfo per Deense bestemming:
klimaatinfo Denemarken
 

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 2 -3 1 16 2
februari 3 -2 2 13 2
maart 5 0 4 14 2
april 10 3 6 13 5
mei 16 7 8 12 9
juni 20 11 8 11 14
juli 22 13 8 13 17
augustus 21 13 7 13 17
september 17 10 5 14 15
oktober 13 7 3 15 12
november 8 3 2 17 8
december 4 0 1 17 4
Geld De Denen hebben in het jaar 2000 tegen de invoering van de euro gestemd, waardoor de Deense kroon (DKK) nog steeds de officiële munteenheid van Denemarken is. Op toeristische plekken wordt de euro vaak wel geaccepteerd.
De pinpas kan in Denemarken volop gebruikt worden om geld uit de geldautomaat te halen en op steeds meer plekken ook om betalingen uit te voeren. De grote creditcards worden op veel plekken geaccepteerd, waarbij je wel gebruik dient te maken van je pincode. Voor creditcardbetalingen worden de kosten meestal doorberekend aan de klant. Dit resulteert dan in een toeslag die ongeveer drie tot vijf procent van het totaalbedrag is. Bij een groot aantal betalingen met je Mastercard of Visa kaart kan het totaalbedrag aan extra kosten binnen een vakantie wel flink oplopen.
Fooien Fooien geven in restaurants of andere horecagelegenheden is niet gebruikelijk in Denemarken. De service is al inbegrepen in het totaalbedrag dat je af moet rekenen. Op sommige plekken wordt er echter op de creditcardslip wel ruimte gegeven om een tip in te vullen, wat voor de toerist verwarrend werkt. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden.
Tijdsverschil Tussen Denemarken en Nederland is er geen tijdsverschil.
De zomertijd en wintertijd lopen in Denemarken gelijk met die in Nederland.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari -  Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
5 juni - Dag van de Grondwet
25 en 26 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Pasen (maart/april)
Boete- en biddag (april/mei - 4e vrijdag na Pasen)
Hemelvaart (mei/juni)
Pinksteren (mei/juni)
Taal De officiële voertaal is Deens. Hoewel de taal in de basis redelijk at weg heeft van Nederlands, zal het voor de meesten niet eenvoudig zijn om de taal te begrijpen en te spreken. Gelukkig spreken de meeste Denen uitstekend Engels en kun je je vooral in grote steden en op toeristische plekken uitstekend redden met Engels. Maak niet de fout te denken dat de Denen Duits spreken. Hoewel er heus wel wat Denen een woordje Duits kennen is het niet gebruikelijk om in Denemarken Duits te spreken.
Gezondheid Het niveau van de gezondheidszorg ligt in Denemarken minstens net zo hoog als in Nederland. Vanwege de lagere bevolkingsdichtheid bestaat de kans dat je wat verder moet reizen om een arts, ziekenhuis of tandarts te bereiken. De medische kosten worden in de regel door de Nederlandse zorgverzekeraar gedekt (mits de betreffende behandeling binnen je pakket valt). Met een Europese zorgpas op zak voorkom je dat je kosten bij een apotheek of arts voor moet schieten.
Het leidingwater is van uitstekende kwaliteit en zeer goed geschikt voor menselijke consumptie.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Denemarken is 0045
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Denemarken is 0031
Mobiel bellen in Denemarken is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. De dekking is over het algemeen uitstekend
Elektriciteit Denemarken heeft een eigen stekker- en stopcontactsysteem. De stopcontacten die vaak als type K aangeduid worden hebben een extra gat, die voor de aardingspin bedoeld is. Stekkers behorende bij dit type stopcontact passen niet in onze stopcontacten, andersom passen onze stekkers in de regel wel in vrijwel alle Deense stopcontacten.
Veiligheid Denemarken behoort tot de veiligste landen ter wereld. Het land heeft uitstekende statistieken als het neerkomt op criminaliteit, hoewel je wel merkt dat door de open grenzen in Europa zogenaamde importcriminelen die vooral uit het oostelijke deel van Europa afkomstig zijn Denemarken soms onveilig maken. Denen zijn gewend om deuren niet af te sluiten, met uitzondering van grote steden zoals Kopenhagen en Odense. Het hoge welvaartsniveau en de matige veiligheidsmaatregelen die de Denen nemen maken ze een gemakkelijke prooi voor dieven die vanuit Oost-Europa op visite komen.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - honden worden in restaurants niet toegelaten, ook niet in wegrestaurants
- in Kopenhagen moet je op sommige plekken 24 uur per dag, 7 dagen per week betalen om te parkeren
- neem een parkeerschijf mee voor de parkeerplaatsen waar je gelimiteerde tijd mag staan
Tips (zien & doen) - het Roskilde Festival is het grootste popfestival van Denemarken en wordt ieder jaar in juli georganiseerd
- Legoland in Billund is een pretpark dat geheel gebaseerd is op de populaire legoblokjes
- het Tivolipark in Kopenhagen, een amusementsplek centraal gelegen in de hoofdstad waar je (tegen betaling) aan veel attracties deel kunt nemen en lekker kunt eten en drinken
- de krijtrotsen van M
øn behoren tot de mooiste natuurbezienswaardigheden van het land
- Ribe is de oudste stad van Scandinavië en telt meer dan honderd monumentale panden in de binnenstad die stammen uit de zestiende en zeventiende eeuw
- de geschiedenis van de Vikingen is terug te vinden in het Vikingmuseum in Ribe
- in het VikingeCenter nabij Ribe kun je zien hoe de Vikingen vroeger woonden, leefden en werkten. In het voorjaar wordt hier een grote Vikingenmarkt gehouden
- het terrarium in Vissenbjerg huisvest allerlei spinnen en amfibieën zoals slangen, gifkikkers en hagedissen
- in Langelandsfort is een museum dat helemaal gericht is op de Koude Oorlog tussen West- en Oost-Europa
- een must-do in Denemarken voor de visliefhebbers is uiteraard een hengel uitwerpen in één van de vele wateren
- in Silkeborg kun je dieren bekijken in het Akvarium & Dyrepark
- in Odense staat het vroegere huis van de beroemde sprookjesschrijver Hans Christian Andersen
- Kopenhagen is een uitstekende fietsstad. Dankzij de vele fietspaden en het grote aanbod aan huurfietsen kun je de stad prima per fiets verkennen
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Denemarken"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Denemarken

 

Wist je dat... … Groenland nog steeds onderdeel uitmaakt van het Koninkrijk Denemarken
... het bouwen van zandkastelen in Denemarken als asociaal territoriaal gedrag gezien wordt
... het alarmnummer in Denemarken net als bij ons 112 is
... je slechts 800 sigaretten per volwassene in mag voeren
... Denen zeer modebewust zijn en de Deense modeontwerpers in toenemende mate hun stempel drukken op de hedendaagse mode
... Bornholm de zonnigste plek van Denemarken is
... Denen echte bierdrinkers zijn
... ook in Denemarken het homohuwelijk legaal is (sinds 1989)
... Denemarken net als Nederland Waddeneilanden heeft
... je relatief snel vanuit Kopenhagen naar Malmö in Zweden kunt reizen via een tolbrug
Cultuur  
Zomerzonbestemming (juni, juli & augustus)
Winterzonbestemming (te koud in de winter)
Wintersportbestemming (geen bergen)
Uitgaan  
Winkelen (te duur om interessant te zijn)
Stranden (ongeveer 7000 kilometer aan kustlijn met veel stranden)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (alcohol, sigaretten, uit eten en overnachten duur)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

© Landenportal.nl

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl