Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Caribische eilanden / Cuba

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Cuba
Cuba voor beginners
Cuba klimaat & weer
Cuba informatie & tips
Cuba informatie
Cuba bezienswaardigheden
Cuba winterzon vakantie
Cuba zomerzon vakantie
Cuba startpagina
Cuba toerisme
Cuba zonkalender
wikipedia
meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Cuba
Cuba is het land van de rum, de sigaren maar ook van het communisme. In 1959 heeft er in het land een revolutie plaats gevonden die het land voorgoed heeft veranderd. Sinds deze revolutie, die geleid werd door Fidel Castro en Che Guevara, is Cuba een socialistische staat met maar één legale politieke partij. Deze politieke partij is Communistische Partij van Cuba. Deze revolutie zorgde indirect voor het handelsembargo wat de verenigde Staten van Amerika tegen Cuba heeft ingesteld en de Cuba-crisis in de vorige eeuw.  Ondanks dit alles is Cuba de laatste decennia uitgegroeid tot één van de populairste vakantiebestemmingen in het Caribische gebied. Ieder jaar komen er miljoenen toeristen naar het land toe om er te genieten van al het goede wat het land te bieden heeft. De meeste toeristen verblijven hier in één van de vele toeristenresorts aan de kust van Cuba. De stranden zijn hier prachtig wit en uitgestrekt. De kalme azuurblauwe zee is hier ideaal om in te zwemmen. Maar je doet het land te kort als je niet van je resort afkomt.
Er zijn in Cuba een aantal prachtige steden, sommige staan zelfs op de werelderfgoedlijst van de Unesco. In deze steden leer je het echte karakter van het land kennen. In de hoofdstad Havana zijn nog veel plaatsen te vinden die herinneren aan de revolutie en op het ministerie van binnenlandse zaken is een grote beeltenis te zien van Che Guevara. De binnenlanden van Cuba zijn prachtig en hier kom je de bekende tabaksplantages en sigarenfabrieken tegen. Binnen Cuba liggen er een aantal nationale parken. De Viñalesvallei in het westelijke deel van Cuba in de regio Pinar del Río is één van de mooiste natuurparken in Cuba.
Het is voor inwoners van Cuba lang verboden geweest om de toeristische plaatsen te bezoeken of te overnachten in één van de hotels. Hier is de laatste jaren wat verandering aan het inkomen en tegenwoordig kan het zomaar voorkomen dat je Cubanen in je hotel tegenkomt. Als toerist zijnde krijg je maar vrij weinig mee van de communistische inslag van het land. Als je echter even verder kijkt dan je neus lang is, zie je hier veel tekenen van. Zo is het bijvoorbeeld voor Cubanen verboden om gebruik te maken van het wereldwijde web en zijn bijna alle bedrijven in het land bezit van de staat of is de staat mede eigenaar van het bedrijf. Het straatbeeld in Cuba is jarenlang bepaald door de oude Amerikaanse auto's die er rondreden. Het was sinds 1959 verboden voor Cubanen om een nieuwe auto te kopen en ze deden er dan ook alles aan om de auto's die er waren zo lang mogelijk te laten rondrijden. Dit beeld gaat jammer genoeg veranderen aangezien het tegenwoordig is toegestaan om een nieuwe auto te kopen. Het zal echter nog vele jaren duren voordat alle auto's in het land vervangen zijn duur nieuwe aangezien veel Cubanen die niet kunnen betalen.

Reizen naar Cuba Per vliegtuig
De enige manier om naar Cuba te reizen vanuit Nederland is met het vliegtuig. Vanuit Nederland worden er rechtstreekse vluchten uitgevoerd op de plaatsen Havana, Holguin en Varadero. Voor de plaatsen Santiago en Cayo Largo Del Sur moet je één overstap maken. Vanuit Brussel worden er rechtstreekse vluchten uitgevoerd op Varadero en kunnen de andere bestemmingen in Cuba met één tussenstop bereikt worden. Vanuit Düsseldorf vertrekken er nog geen rechtstreekse vluchten naar Cuba maar is alles met één tussenstop te bereiken. De prijzen van de vlucht verschillen erg per vliegtuig maatschappij en de periode waarin je vliegt. Zo zullen de tickets rond de feestdagen en de Nederlandse schoolvakanties een stuk duurder zijn dan in de andere maanden. In de zomermaanden liggen de ticketprijzen naar Cuba niet heel hoog, dit heeft er mee te maken dat deze periode niet de beste periode is om het land te bezoeken. Het Jose Martí International Airport net buiten Havana is het drukste vliegveld van het land
Met de boot
Je zou verwachten dat Cuba met de boot te bereiken zou zijn vanaf één van de andere Caribische eilanden. Dit is jammer genoeg niet waar. Er zijn geen veerdiensten tussen Cuba en de andere Caribische eilanden. Wel wordt het land met regelmaat aangedaan door cruiseschepen en kun je met je eigen boot in één van de havens van Cuba aanleggen. De meeste boten leggen hier aan in de haven van Havana of Varadero. Als je Cuba per boot bezoek hoef je niet in het bezit te zijn van een visum wel dien je hier liggeld voor je boot te betalen.


 

Vluchttijd Een rechtstreekse vlucht vanuit Nederland naar Cuba zal ongeveer tien uur in beslag nemen. Als je een vlucht heb met een tussenstop hangt dit in zijn geheel af van de duur van de tussenstop.
Overnachten Er zijn in Cuba mar een beperkt aantal aan verschillende hotels en accommodaties te vinden. In de grotere steden en bij de grotere toeristische badplaatsen kom je luxe hotels en resorts tegen. Als je naar het binnenland toegaat zal je waarschijnlijk overnachten in een klein hotel wat is gelegen tussen één van de vele tabaksplantages. Deze zijn over het algemeen wat minder luxe. In de binnenlanden kom je een Cubaanse variant van de bed&breakfast tegen, de Casa Particular. Alle toeristische voorzieningen in Cuba vallen onder het ministerie van toerisme.
Het is voor Cubanen zonder een speciale vergunning verboden om toeristen in huis te nemen laat staan te laten overnachten.
De hotels die in de kustregio van Cuba staan zijn vaak grote luxe resorts waar je all-inclusief verblijft. Hierdoor zijn in deze regio maar weinig andere barretjes en restaurants te vinden. Dit is heel anders in de binnenlanden van Cuba hier vindt veel verschillende restaurants en de zogeheten Paladares. Deze Paladares zijn kleine restaurants bij de Cubanen thuis. Vraag de locale bevolking waar je het beste kan eten. Niet alle Paladares zijn legaal.
Reizen in Cuba De meest gebruikelijke manier om door Cuba te reizen is met een huurauto. Deze huurauto's hebben een ander kenteken als de auto's van de lokale bevolking. de autohuur op Cuba is echter aan de dure kant aangezien er geen concurrentie is. Alle autoverhuurbedrijven zijn namelijk net als de andere bedrijven van de overheid. De wegen tussen de grote steden zijn redelijk goed onderhouden en goed te bereiden. Dit is anders voor de binnenwegen dit is vaak een veredeld zandpad. Op de wegen in Cuba kom je met regelmaat ossenwagens en complete veestapels tegen. Het is niet verstandig om na zonsondergang zich nog op de weg te begeven. Navigatie systemen zijn verboden in Cuba dus je zal hier je weg met een ouderwetse kaart moeten vinden. Als je een navigatie systeem op je telefoon heb kun je deze niet gebruiken omdat het signaal hier verstoord wordt. Daarnaast loop je het risico dat je telefoon in beslag wordt genomen. Vervoer binnen een stad of van en naar het vliegveld gebeurt veelal met taxi's.
Het treinvervoer is tegenwoordig een steeds populairder wordende manier van reizen voor de toeristen. Een treinreis door Cuba maken is erg goedkoop en op deze manier leer je het land op een unieke manier kennen. Treinen hebben hier over het algemeen nog meer vertraging dan in Nederland. Een andere goedkope manier om door het land te reizen is met de bus. Er zijn hier twee busmaatschappijen. De Astro die alleen voor de lokale bevolking bedoelt is en de Viazul voor de toeristen.
Om grote afstanden binnen Cuba af te leggen kun je het beste met een binnenlandse vlucht nemen. De tickets hiervan zijn relatief goedkoop en bij bijna alle grote steden in het land is wel een vliegveld te vinden. Veel van de georganiseerde excursies vanuit Havana en Varadero worden ook met het vliegtuig uitgevoerd.
Een steeds populairder wordend vervoermiddel in Cuba is de fiets. Er zijn tegenwoordig meerdere vakantieaanbieders die fietsvakanties in Cuba aanbieden. Hierbij moet je rekening houden dat er zo goed als geen fietspaden zijn en de kwaliteit van het wegdek te wensen overlaat.
Douane & documenten Om Cuba te kunnen bezoeken moet je in het bezit zijn van een visum en een paspoort dat op de dag van vertrek uit het land nog minimaal zes maanden geldig is. Sommige reismaatschappijen regelen de visum voor je als je de reis bij hun boekt. Is dit niet het geval zal je er zelf een moeten aanvragen bij de Cubaanse consulaat in Rotterdam of je regelt je Cuba visum simpel online. Dit visum ook wel toeristenkaart genoemd is dertig dagen geldig. Als je langer dan dertig dagen in Cuba wil verblijven zal je in het zelf een aanvraag hiertoe moeten doen. In sommige gevallen zal je bij de douane tevens je retourticket moeten laten zien.
Reisseizoen & klimaat Cuba heeft voor het overgrote deel een tropisch savanne klimaat dat sterk wordt beïnvloed door zijn ligging in aan Caribische zee en de Golf van Mexico. De dagtemperaturen liggen er het gehele jaar boven de dertig graden Celsius. In de avond en nacht koelt het hier ongeveer tien graden Celsius af waardoor je in de avonduren soms een vest of een trui zal moeten aandoen. De regenperiode in Cuba begint hier in juni en eindigt in oktober. Tijdens de regenperiode zal de meeste neerslag in de late middag vallen en in de vroege avonduren. Tijdens de zomermaanden heb je hier tevens de grootste kans op tropische stormen en orkanen. In deze periode kan door de combinatie van de hoge temperaturen en de hoge neerslagcijfers de gemiddelde luchtvochtigheid behoorlijk oplopen.
De beste periode om Cuba te bezoeken is van december tot en met half juni. In deze periode heb je minste kans op langdurige neerslag en zo goed als geen kans op tropische stormen en orkanen. De temperaturen liggen in deze periode overdag rond de dertig graden Celsius. Dit is tevens de drukste periode in Cuba waardoor je verblijf en vliegtickets wat duurder zullen uitvallen. Op de warmste dagen van het jaar zal de zeewind voor de nodige verkoeling zorgen.

Op het klimaat van Cuba lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief gedetailleerde klimaattabellen voor Cuba en verschillende plaatsen in Cuba.

Op de Cuba zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Cuba.
 

Klimaattabel
Havana
 

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 26 17 7 6 25
februari 26 17 7 5 25
maart 28 19 8 6 25
april 29 20 9 7 26
mei 30 22 9 12 27
juni 31 23 8 12 28
juli 32 23 9 11 29
augustus 32 23 8 12 30
september 31 23 10 14 29
oktober 30 22 9 14 29
november 28 20 7 8 27
december 27 18 7 6 26
Geld Convertible peso (CUC). De CUC is speciaal ingevoerd voor de toeristen. De CUC wordt in Cuba voornamelijk gebruikt voor het kopen van luxegoederen. Je kunt aan CUC komen door euro's om te wisselen tegen CUC. Amerikaanse dollars worden niet geaccepteerd. Neem daarom voldoende euro's mee naar Cuba.
Het is in Cuba niet mogelijk om met je Nederlandse bankpas geld uit de muur te halen. In de grotere steden is het op sommige plaatsen mogelijk om met je creditcard geld te pinnen. Je zal dan ook voor een geldopname in de bank moeten gaan en met je creditcard of bankpas geld afhalen. Hiervoor moet je jezelf kunnen identificeren. Amerikaanse creditcards en bankpassen worden hier niet geaccepteerd.
In de meeste winkels, restaurants en cafés kun je hier alleen contant betalen.
Fooien Het geven van een fooi is in Cuba erg gewoon. Veel van de mensen werkzaam in de toeristenindustrie moeten voor het grootste gedeelte van deze fooi rondkomen. In een restaurant is het gebruikelijk om ongeveer tien procent van de rekening aan fooi te geven. Het hotelpersoneel geef je een klein bedrag per dag of als je vertrekt een wat grotere fooi. Taxichauffeurs zijn gewend om ongeveer tien procent van de rekening aan fooi te krijgen.
Tijdsverschil In zowel de zomer en wintermaanden is het tijdsverschil tussen Cuba en Nederland zes uur. In Cuba is het zes uur vroeger dan in Nederland. De zomertijd wijkt hier echter iets af en gaat in op de derde zondag van maart en duurt tot de laatste zondag van oktober. Hierdoor is het tijdsverschil tussen de derde zondag in maart en de laatste zondag in maart vijf uur.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari - Nieuwjaarsdag/bevrijdingsfeest
2 januari - Overwinning van de strijdkrachten
25 juli - Herdenking van de revolutie 1953
10 oktober- Dag van de onafhankelijkheidsoorlog
25 december - Kerstmis
Overige feestdagen die jaarlijks op andere dagen vallen:
Goede Vrijdag
Pasen
Taal De officiële taal op Cuba is Spaans en dit is voor de meeste Cubanen de enigste taal die ze spreken. Alle de mensen die in de toeristenindustrie werkzaam zijn spreken vaak ook nog Engels en een enkeling Duits. Het Engels dat hier door de inwoners gesproeken wordt is vaak gebrekkig en niet heel erg gevarieerd. Een uitzondering daargelaten natuurlijk. Het Spaans dat hier gesproken wordt lijkt niet heel veel op het Spaans dat in Spanje gesproken maar meer op het Spaans dat op de Canarische Eilanden wordt gesproken.
Gezondheid De medische voorzieningen op Cuba zijn erg goed. In de toeristische gebieden zijn er medische hulpposten aanwezig die vierentwintig uur per dag geopend zijn. De gezondheidszorg is altijd één van de paradepaartjes van het land geweest. Het niveau van de medische voorzieningen is hier erg hoog en voor iedereen gelijk. De gezondheidszorg is voor de Cubanen gratis, helaas moeten toeristen gewoon betalen. De apparatuur waar ze je hier mee behandelen is vaak wat verouderd maar dit maakt de kundigheid van de dokteren en de vriendelijkheid van het personeel meer dan goed. Sommige ziekenhuizen hebben speciale afdelingen voor toeristen. Let bij het afsluiten van een reisverzekering erop dat de ziektekosten in Cuba zijn afgedekt. Veel van de apotheken in Cuba zijn vierentwintig uur per dag geopend.
Het kraanwater is drinkbaar maar niet erg lekker, het drinken ervan wordt afgeraden. De smaak en kwaliteit kan er verschillen per regio. Je kunt het goed gebruiken om koffie en thee van te maken of om je tanden mee te poetsen. Als drinkwater zou ik toch water uit flessen aanbevelen.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Cuba is 00-53-7
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Cuba is 119-31
Alle Nederlandse providers hebben dekking op Cuba al laat het netwerk in Cuba nog wel eens te wensen over. Daarnaast is het bellen en gebeld worden erg duur. Het bellen vanuit Cuba naar Nederland kost ergens tussen de vier en de zes euro per minuut. Gebeld worden in Cuba kost ergens tussen anderhalve en de drie euro per minuut. De prijs van sms'en verschilt erg per provider en schommelt ergens rond de euro per bericht.
Vaak is het goedkoper om in Cuba een telefoonkaart te kopen en deze te gebruiken om naar Nederland te bellen.
In Cuba is er nog geen 3G netwerk beschikbaar en voor het internetten ben je dus overgeleverd aan internetcafés al bieden sommige hotels tegenwoordig al wifi aan. Dit in veel gevallen nog wel tegen betaling en alleen bedoelt voor de toeristen. Het is voor de Cubanen zelf niet toegestaan om het wereldwijde web te bezoeken. De inwoners van Cuba moeten het doen met een soort van intranet dat alleen binnen Cuba toegankelijk is. Er worden hier voor de toeristen geen specifieke websites geblokkeerd maar de verbindingen zijn hier zo traag dat sommige websites niet of nauwelijks te bereiken zijn.
Elektriciteit Er worden in Cuba twee soorten wandcontactdozen gebruikt. In sommige hotels worden de wandcontactdozen van 110 volt gebruikt en in andere van 220 volt. In sommige gevallen zal je dus gebruik moeten maken van een verloopstekker. de meeste nieuwe hotels maken gebruikt van 220 volt. De meeste stopcontacten in Cuba zijn geschikt voor een stekker met platte polen. Hiervoor kun je gebruik maken van een wereldstekker. Deze moet je zelf meenemen want zijn in Cuba erg schaars.
Veiligheid - De wegen zijn hier niet van een hele goede kwaliteit en er zitten veel bulten en kuilen in de weg
- Het is in Cuba de gewoonte om lifters mee te nemen. Dit is echter als toerist af te raden aangezien er al een meerdere toeristen op deze manier zijn beroofd
- Ondanks dat Cuba een erg veilig land is, lees politiestaat, komen er met regelmaat berovingen voor en moet je in de grotere steden, toeristische attracties en in het openbaar vervoer alert zijn op zakkenrollers
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - GPS systemen zijn hier verboden ook op je mobiele telefoon
- Als je in Cuba een auto wil huren moet je minimaal eenentwintig jaar zijn en minimaal één jaar in het bezit van een rijbewijs
- Mede dankzij het handelsembargo met de Verenigde Staten van Amerika zijn veel westerse producten hier niet of nauwelijks te verkrijgen.
- Koop je sigaren in de winkel of bij de lokale sigarenfabriek. Straatverkopers proberen je vaak slechte kwaliteit of nep sigaren te verkopen


 

Tips (zien & doen) - Maak een wandeling tijdens de zonsondergang over de Malécon boulevard in Havana.
- Ga naar de lokale clubs en laat je verassen door de Cubaanse muziek
- Bezoek het voormalige huis van de schrijver Hemingway bij de plaats Cojima. In dit huis is tegenwoordig een klein museum dat gewijd is aan de schrijver van 'The old man and the sea'.
-Breng in Havana een bezoek aan de Plaza de la Revolution. Hier werd in 1959 het startschot gegeven van de revolutie die het land zijn huidige karakter heeft gegeven
- Het eiland Cayo Coco staat bekend als één van de meest luxueuze bestemmingen van Cuba
-De mooiste en beste stranden van Cuba vindt je bij het schiereiland behorend tot Varadero. Dit schiereiland bestaat uit eenentwintig kilometer zandstand.
- Altijd al willen leren salsadansen? Cuba is de plek om het te leren.
- Sigaren van Cuba behoren tot de beste ter wereld. De fabriek waar de topmerken Montecristo, Cohiba en Romeo y Juliet vandaan komen is te bezoeken voor toeristen
- Breng een bezoek aan de prachtige Viñalesvallei
- Ga eten in een Paladares en leer de echte Cubaanse keuken kennen
- Proef hier de wereldberoemde Cuba Libre
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Cuba"
Wist je dat... - Fidel Castro voor zijn aftreden de langst zittende president ter wereld was
- de Spanjaarden de eerste Europeanen waren die het land bezochten
- Het beroemde portret van Che Guevara is gemaakt door de fotograaf Alberto Korda
- De mojito de favoriete drank was van de schrijver Hemingway toen hij in Cuba verbleef.
- De historische centra van Havana, Trinidad, Cienfuegos en Camagüey op de werelderfgoedlijst van de Unesco staan
- Het liedje Guantanamera gaat over een meisje dat in de Cubaanse stad Guantánamo leefde. Dit is waarschijnlijk het bekendste Cubaanse nummer allertijden.

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Cuba

 

Cultuur  
Zomerzonbestemming (warm met kans op regenbuien)
Winterzonbestemming (aangenaam)
Wintersportbestemming  
Uitgaan  
Winkelen (Westerse producten beperkt verkrijgbaar)
Stranden  
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil  
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

© Landenportal / Mediajam

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl