Over Landenportal.nl linkpartners adverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Europa / Duitsland / Berlijn

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Berlijn
5x zien & doen in Berlijn
Berlijn bezienswaardigheden
Berlijn informatie
Berlijn nieuws & tips
Berlijn weer & klimaat
Berlijn startpagina
Berlijn blog
Berlijn voor beginners
bijzondere plaatsen in Berlijn
goedkoop naar Berlijn
Berlijn top 10
Berlijn in 24 foto's
de Berlijnse Muur
meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Voor Duitsland ga naar
Duitsland startpagina
Paginasponsor:
Deze pagina
wordt niet gesponsord

Praktische informatie over Berlijn
Berlijn is de hoofdstad van Duitsland. De historie van Berlijn zorgt dat tegenwoordig miljoenen toeristen per jaar naar de eens gedeelde stad komen om te kijken naar de resten van de voormalige opdeling, de architectuur, restanten van de Berlijnse Muur en alles wat verder nog herinnert aan het roerige verleden van de stad. Grote contrasten vind je vooral terug in oude en nieuwe architectuur. Bij vrijwel iedereen bekend is de roerige geschiedenis waarbij West-Berlijn tientallen jaren lang door een ongeveer 168 kilometer lange afscheiding gescheiden was van Oost-Berlijn en Oost-Duitsland. Deze Berlijnse Muur is na de val van de muur in 1989 op enkele stukken na geheel verdwenen. Vanaf het moment dat West-Berlijn en Oost-Berlijn weer samengevoegd werden tot één stad heeft de plaats zich in rap tempo ontwikkeld.

Omdat Berlijn meer dan veertig jaar als gedeelde stad heeft bestaan, hebben de twee gebieden zich onafhankelijk van elkaar ontwikkeld in een tijd dat er veel gebouwd moest worden. De vele bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de stad Berlijn dusdanig beschadigd dat er een wederopbouw nodig was. In het voormalige Oost-Berlijn zie je dat men zich vooral geconcentreerd heeft op woningbouw. Het straatbeeld van de oostelijke helft van de stad wordt voor een redelijk bepaald door wooncomplexen van gemiddeld vijf tot acht verdiepingen hoog. Daar tussendoor vind je enkele historische gebouwen, woonhuizen en winkelpanden van voor de oorlog en steeds meer moderne winkelcentra. Alexanderplatz is een voorbeeld van het moderne Berlijn, terwijl het plein Frankfurter Tor een idee geeft hoe men in de jaren vijftig in het communistische Oost-Berlijn een boulevard inrichtte. De oorspronkelijke stadspoort waarnaar het plein vernoemd is verdween aan het einde van de negentiende eeuw, toen de stadsmuren verdwenen. Binnen het voormalige Oost-Berlijn staan echter ook een aantal prachtige historische gebouwen zoals de Dom van Berlijn, het Rode Raadhuis, de Mariakerk en de televisietoren die met zijn 365 meter hoogte vanuit veel plekken in de stad te zien is. Eén van de mooiste bouwwerken die net nog aan de oostzijde van de Berlijnse Muur stond is de Brandenburger Tor. Deze stadspoort is de enige stadspoort van Berlijn die bewaard is gebleven. De huidige poort dateert uit het jaar 1788. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de poort en de directe omgeving flink beschadigd door het oorlogsgeweld. De Brandenburger Tor is in de jaren negentig van de vorige eeuw helemaal gerenoveerd, na de val van de Berlijnse Muur. Momenteel is het één van de meest gefotografeerde objecten van Berlijn en ook een belangrijk punt waar straatartiesten, zakkenrollers en als douane verklede stempelaars geld proberen te verdienen aan de stroom met toeristen die zich vooral op de Pariser Platz verzamelen.

Het westen van de stad kun je deels vergelijken met het centrum van Rotterdam. Dit komt omdat er net als in de Maasstad sprake is van een centraal hart waar gebouwen uit de tweede helft van de vorige eeuw het straatbeeld vooral bepalen. Rechthoekige gebouwen met veel neon, grote clusters met winkels die bedoeld zijn om de kooplustige westerlingen van allerlei pracht en praal te voorzien en veel eetgelegenheden waarvan een redelijk deel behoort tot de bekende ketens. Bahnhof Zoo is het grote treinstation van voormalig West-Berlijn. Van hieruit loop je bijna direct de Breitscheidplatz op, een plein waar vrijwel altijd iets gebeurt. Indrukwekkend bouwwerk dat centraal op dit plein staat is de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Deze kerk bestaat uit een ruïne (de oorspronkelijke kerk werd in 1943 voor een groot deel verwoest) en een nieuwbouwdeel dat naast de oorspronkelijke toren staat. De kerk is momenteel één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad Berlijn. Ten noorden en zuiden van de Breitscheidplatz vind je Budapester Strasse en de Kurfürstendam die overgaat in de Tauentzienstrasse. Hier vind je op nummer 21-24 het Kaufhaus des Westens, dat in de volksmond afgekort wordt als KaDeWe. Dit warenhuis is heden ten dage nog steeds het grote warenhuis van Europa.
De sfeer in het voormalige West-Berlijn is ook na de hereniging anders dan in het oosten. Hier lijkt het allemaal is het allemaal wat drukker, wat gejaagder. Meer stads op een Westerse manier. Het huidige stadsdeel Charlottenburg, zoals dit deel van Berlijn heet, telt veel restaurants waarin een groot aantal keukens vertegenwoordigd zijn. In het oosten van Berlijn zie je vooral traditionele Berlijnse restaurants aangevuld met fastfoodketens en buitenlandse keukens. Hier in het westen gaat de fantasie wat betreft koken over het algemeen wat verder en tref je een aantal zeer hippe fusionrestaurants aan.

Wie Berlijn wil bezoeken moet hier minimaal drie tot vier volle dagen ter plekke voor uit trekken. Zelfs als je het grootste deel van het vervoer ter plaatse doet via openbaar vervoer zul je redelijk wat tijd kwijt zijn aan het reizen tussen de verschillende bezienswaardigheden. Als je het Rijksdaggebouw ook op je verlanglijstje zet van te bezoeken plekken dan moet je op drukke dagen ook nog eens rekening houden met een wachttijd van één tot meer dan twee uur voordat je naar binnen kunt.

De vijf favoriete plekken van onze redacteur
Natuurlijk heeft onze Berlijn-redacteur zijn eigen favoriete plekjes in Berlijn. In het stuk '5x zien & doen in Berlijn' lees je welke plekken je in Berlijn volgens hem niet mag missen!

Reizen naar Berlijn Er zijn verschillende manieren om naar Berlijn te reizen. Hoe je reist zal vooral te maken hebben met persoonlijke voorkeuren en de prijs die je ervoor kwijt bent. Indien je met meerdere mensen tegelijkertijd reist zal het in veel gevallen goedkoper zijn om met de auto te reizen. Een georganiseerde busreis kan nog goedkoper zijn, maar heeft als nadeel dat je minder vrijheid hebt en in het algemeen een langere reistijd hebt.
Per auto
Met de auto reis je binnen vijf tot acht uur naar Berlijn. Uiteraard is dit helemaal afhankelijk van de vertrekplaats in Nederland, de reisperiode en de gekozen route. Als je dwars door een spitsuur door drukke knelpunten reist kan de reistijd flink oplopen. Ook files als gevolg van wegwerkzaamheden of ongelukken kunnen het moment van aankomst flink vertragen. De wegen naar Berlijn zijn goed van kwaliteit. Onderhoud vind regelmatig plaats. In grote delen van Berlijn heb je een milieusticker nodig. Deze zogenaamde umweltplakette moet je vooraf regelen, bijvoorbeeld via de ANWB of Dekra Nederland. Houd wel rekening met enkele dagen verwerkingstijd.
Per touringcar
Er zijn meerdere organisaties die georganiseerde busreizen van enkele dagen naar Berlijn organiseren. Optioneel kun je ervoor kiezen om een busreis te combineren met een stadstour ter plaatse waarbij je de bezienswaardigheden van Berlijn bezoekt.
Met het vliegtuig
Vliegen naar Berlijn is door de opkomst van de zogenaamde lowcost airlines een stuk beter betaalbaar geworden. Als je op het goede moment boekt vlieg je voor minder dan honderd euro naar Berlijn. Berlin Brandenburg Airport (BER), gelegen op zo’n twintig kilometer van het centrum van Berlijn, is vanaf eind 2012 de internationale luchthaven van de hoofdstad.
Met de trein
Berlijn is uitstekend bereikbaar per trein. Centraal station Hauptbahnhof-Lehrer Bahnhof kent rechtstreekse treinverbindingen met onder andere Amsterdam en Brussel. Vanaf de meeste stations in Nederland en België kun je met 1 of 2 keer overstappen naar Berlijn reizen. De totale reistijd bedraagt afhankelijk van de route en het vertrekstation ongeveer 6,5 tot 9 uur. Vanaf het centraal station kun je eenvoudig doorreizen naar de eindbestemming binnen Berlijn, zowel per trein (S-bahn), metro (U-bahn) als bus.
Tickets voor de treinreis naar Berlijn kun je eenvoudig via NS Hispeed in Nederland reserveren.

Vluchttijd De vluchttijd van Amsterdam naar Berlijn bedraagt ongeveer anderhalf uur.
Overnachten

Berlijn telt ontzettend veel mogelijkheden om te overnachten. Voor elk wensenpakket en budget is er een slaapplek te vinden in de Duitse hoofdstad. In Berlijn zijn luxe hotelketens zoals Melia, Kempinski, Steigenberger en Radisson Blu te vinden. Er zijn echter ook een groot aantal kleinere hotels te vinden die vooral op doordeweekse dagen billijker zijn met hun kamerprijzen in vergelijking tot de meest luxe hotels. Een hotel met een prachtig uitzicht over Berlin-Mitte is het Park-Inn hotel, gelegen aan de beroemde Alexanderplatz. Het meest prestigieuze hotel van Berlijn waar politici en beroemdheden vertoeven is het tot de Kempinski-keten behorende Adlon hotel. In tegenstelling tot veel concurrenten is dit naast de Branderburger Tor gelegen vijfsterrenhotel niet gevestigd in een modern nieuwbouwpand maar in een klassiek Berlijns gebouw aan de prachtige straat Under den Linden. Een accommodatievorm die in Berlijn sterk vertegenwoordigd is, is het huren van appartementen die zich in de normale woonwijken bevinden. Je huurt voor korte tijd een gewoon appartement in een woonflat, vaak ingericht met IKEA-meubeltjes. Een relatief goedkope en leuke manier om in Berlijn te verblijven.

Reizen in Berlijn Er zijn ontzettend veel manieren om binnen Berlijn te reizen. Voor een grote stad zijn zelfs de mogelijkheden om je met een auto te verplaatsen nog goed. De verkeersdrukte is niet zo groot als in Europese steden van vergelijkbare grote, hoewel het op sommige plekken tijdens de spitsuren aardig vast kan lopen. Autorijden in Berlijn is in vergelijking met Nederland meer relaxed. De bestuurders rijden hier voorzichtiger en zijn hoffelijker. De politie treedt hier ook vrij adequaat op tegen auto’s die fout geparkeerd staan.
De meest efficiënte methode om je binnen Berlijn te verplaatsen is met het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer in Berlijn is snel, veilig en redelijk gemakkelijk te begrijpen voor bezoekers die niet gewend zijn aan het systeem. De ondergrondse U-bahn en de bovengrondse S-bahn vormen samen een netwerk waarbij je redelijk dichtbij elke bestemming in het centrale deel van Berlijn kunt komen. De treinen en metro’s rijden met een vrij hoge frequentie, je hoeft zelden langer dan 7-8 minuten te wachten. ‘ s Nachts wordt er op sommige lijnen ook gereden, maar de frequentie ligt dan wel een stuk lager.
Voor toeristen is het aanschaffen van een speciale toeristenkaart vaak de meest interessante optie. De Berlin Welcome Card is verkrijgbaar voor 48 uur, 72 uur of 5 dagen. Tijdens de geldige periode mag je onbeperkt reizen met alle vormen van openbaar vervoer binnen de stad Berlijn (zone A+B kaart) of Berlijn inclusief Potsdam (zone A+B+C kaart). Daarnaast ontvang je een flink aantal voordeelbonnen en ontvang je op vertoning van je kaart korting bij de meeste musea en attracties binnen de stad. Als je een paar plekken bezoekt kun je aan kortingen al snel de helft van je kaart of zelfs meer terugverdienen.
Een veel toegepaste manier om door Berlijn te reizen is per fiets. Fietsen huren kun je op bijna elke hoek van de straat en de stad is voorzien van een zeer groot aantal fietspaden. je merkt als je door Berlijn fietst dat het overige verkeer gewend is aan de vele fietsers. Vrij liggende fietspaden en fietsstroken ontbreken op veel plekken in Berlijn. In sommige wagons van de S-Bahn treinen kun je je fiets meenemen.
Een vorm van vervoer die typisch is voor Berlijn is per Trabant. Deze voormalige Oostduitse auto’s bepaalden in Oost-Berlijn het straatbeeld tijdens de tweedeling. Na de val van de muur sloot de fabriek in 1991 haar deuren en verdwenen de Trabantjes in rap tempo uit het straatbeeld van Berlijn. De meeste Trabants die je nu nog ziet rijden behoren tot toeristenattractie Trabi Safari, gevestigd aan Zimmerstrasse 97 in Berlin-Mitte. Dit bedrijf maakt rondritten in groepsverband met Trabants in allerlei kleuren. Sta er niet van te kijken als je een Trabant in legerkleuren of knalroze voorbij ziet scheuren. Er worden twee verschillende routes aangeboden met het voormalige DDR-symbool. Het is niet de goedkoopste manier om Berlijn te verkennen, echter wel één van de leukste.
Andere manieren om door Berlijn te reizen is per fietstaxi, per taxi, per tuktuk of per boot. Er varen meerdere rederijen over de Spree. Je kunt kiezen voor een hele rondvaart van drie tot vier uur. Er zijn echter ook enkele reisjes over het water te vinden die je in ruim een uur bijvoorbeeld van Charlottenburg naar Alaxanderplatz brengen.
Douane & documenten Duitsland behoort tot de Europese Unie en valt tevens onder het Schengenverdrag. Nederlanders hebben daarom geen visum nodig en kunnen met een geldig paspoort of een identiteitskaart naar Berlijn of elders in Duitsland reizen.
Reisseizoen & klimaat Berlijn heeft een gematigd zeeklimaat met milde winters en gematigde zomers. De invloed van de Atlantische Oceaan en de Noordzee is hier een stuk minder dan in Nederland, maar nog wel degelijk aanwezig. Omdat Berlijn wat verder landinwaarts ligt heeft het weerbeeld een wat grilliger karakter. De verschillen in temperatuur binnen één etmaal kunnen in zowel het voor- als het najaar best groot zijn. Ook kunnen onder invloed van depressies die vanuit de Noordzee aangevoerd worden grote weersomslagen plaatsvinden.
De gemiddelde temperaturen komen redelijk overeen met wat we in Nederland gewend zijn. Toch kunnen er tegelijkertijd grote verschillen in het weerbeeld tussen Berlijn en Nederland plaatsvinden. Als er boven centraal Europa een krachtig hogedrukgebied ligt kan dit in de zomer zorgen voor stabiel zomers weer in Berlijn terwijl in Nederland op dat moment de ene na de andere depressie zorgt voor wisselvallige dagen vol met regenbuien.
Op het klimaat van Berlijn lees je uitgebreide klimaatinformatie inclusief gedetailleerde klimaattabellen voor Berlijn.
Klimaattabel

maand

gemiddelde
max. temp.
in °C
gemiddelde
min. temp.
in °C
zonuren
per dag
dagen neerslag per maand zeewater
temperatuur
in °C
januari 2 -3 1 16 n.v.t.
februari 4 -2 3 13 n.v.t.
maart 8 0 4 15 n.v.t.
april 13 4 5 15 n.v.t.
mei 19 8 7 16 n.v.t.
juni 22 12 7 15 n.v.t.
juli 23 13 7 14 n.v.t.
augustus 23 13 7 14 n.v.t.
september 19 10 5 13 n.v.t.
oktober 13 6 3 13 n.v.t.
november 7 2 2 15 n.v.t.
december 3 -1 1 16 n.v.t.
Geld De valuta van Berlijn is net als bij ons de euro. Je kunt in Berlijn op heel veel plekken geld uit een geldautomaat pinnen. De banken mogen geen geld in rekening brengen voor het binnen de Europese Unie opnemen van geld via een geldautomaat.
Creditcards van de grote maatschappijen zoals Visa en Mastercard worden op veel plekken geaccepteerd. Ook kun je op veel plekken met je europas betalen. Kleinere eethuizen en winkels kunnen staan op contante betaling.
Fooien Fooien van 10% over de totale rekening is gebruikelijk voor bedienend personeel in de horeca en aan taxichauffeurs. Bij grote bedragen kun je het percentage uiteraard verlagen.
Tijdsverschil Tussen Berlijn (Duitsland) en Nederland is er geen tijdsverschil.
De zomertijd en wintertijd lopen in Berlijn (Duitsland) gelijk met die in Nederland.
Feestdagen Nationale feestdagen:
1 januari -  Nieuwjaarsdag
1 mei - Dag van de Arbeid
3 oktober - Dag van de Duitse Eenheid
25 en 26 december - Kerstmis
Variabele feestdagen (nationaal):
Pasen (maart/april)
Hemelvaart (mei/juni)
Pinksteren (mei/juni)
Taal De officiële voertaal is Duits. In Berlijn kent men een eigen dialect dat Berlinerisch heet. Dit dialect is voor buitenstaanders soms onverstaanbaar en vind haar oorsprong in de 13e eeuw na Christus. Opvallend is dat er een aantal woorden inzitten die hun oorsprong vinden in de Nederlandse taal. Steeds meer Duitsers spreken ook Engels, zeker de jongeren en mensen die werkzaam zijn bij de grotere hotels.
Als je echter wat basis Duits kent en dat gebruikt dan zal men je niet aanvallen op verkeerde uitspraak, een Nederlands woordje tussendoor of het gebruik van een verkeerde naamval. Als je er met Duits niet uitkomt en vraagt of je iets in het Nederlands uit mag leggen dan is dat vaak geen probleem, mits je langzaam en duidelijk spreekt. Duitsers zullen zelden in het Nederlands kunnen reageren, maar zullen hoogstwaarschijnlijk wel begrijpen wat je bedoelt en in het Duits antwoorden.
Gezondheid De medische voorzieningen in Berlijn zijn goed. De stad kent meerdere ziekenhuizen, een groot aantal doktersposten en veel tandartspraktijken. In de ziekenhuizen zijn voldoende artsen aanwezig die naast Duits ook Engels spreken. Drogisterijen en apotheken vind je in ruime mate verspreid over de stad.
Berlijn kent geen specifieke gezondheidsrisico's die we in Nederland niet kennen dus waar je extra oplettend voor zou moeten zijn.
Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden om bepaalde medische kosten en terugreizen naar huis vergoed te krijgen, want niet alles wordt door je ziektekostenverzekering gedekt. Het leidingwater is van uitstekende kwaliteit en goed geschikt voor menselijke consumptie.

Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.
Telefoon & GSM Het kiesnummer voor Duitsland is 0049
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Duitsland is 0031
Mobiel bellen in Duitsland is met alle Nederlandse GSM-providers mogelijk. De dekking is over het algemeen uitstekend
Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt-wisselstroom. Men gebruikt dezelfde platte stekkers als in Nederland.
Veiligheid Berlijn is een stad met alle bijbehorende risico's. Zakkenrollerij, oplichting, bedelen, overvallen zijn het soort kleine criminaliteit waar je in Berlijn mee te maken kunt krijgen. Ontwijk donkere en stille steegjes in de avonduren, loop niet opzichtig te koop met je kostbaarheden en wees waakzaam als men je op straat aanspreekt. Wees in de avonduren extra waakzaam in metrostations en pas op met het achterlaten van kostbare spullen in je auto.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Let op! - medicijnen ‘s avonds of in het weekend kopen bij een apotheek kost je een toeslag
- sommige winkels en musea geven aan dat het verboden is binnen te fotograferen
- de meeste musea zijn op maandag gesloten
Tips (zien & doen) - de Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in het westen van Berlijn. De kerk en toren zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog voor een groot deel vernietigd. Wat overgebleven is, is een ruïne met daarbij een nieuwe, zeer moderne klokkentoren. Het opnieuw voegen van het metselwerk zorgt er in 2012 voor dat het monument in de steigers staat en door plastic folie voor een groot deel uit het zicht onttrokken is
- aan de Tauentzienstrasse vind je het moderne kunstwerk Berlin. Dit in 1987 gerealiseerde beeld symboliseert de vroegere verdeling van de stad Berlijn.
- een mooi paleis is Schloss Charlottenburg, gelegen in het noorden van het stadsdeel Charlottenburg. Trek voor een bezoek aan dit eeuwenoude Paleis gerust een paar uur uit, behalve op maandag als alleen de nieuwe vleugel voor het publiek geopend is.
- wie het Sony Center en de Potsdammer Plats van boven wil bekijken kan dat doen vanaf het Panoramapunkt, gelegen aan Potsdamer Platz 1. Binnen twintig seconden brengt de lift je naar een hoogte van maar liefst honderd meter waarna je van het uitzicht kunt genieten. Zorg ervoor dat je op kille of winderige dagen wel goed gekleed bent.
- liefhebbers van de moderne Aziatische fusionkeuken moeten zeker een keertje restaurant Nu aan de Schütlerstrasse 55 in Charlottenburg bezoeken
- het Rijksdaggebouw is de plek waar het Duitse parlement praat en beslist over Duitse wetten en regeltjes. Bezoekers kunnen het bovenste deel van het indrukwekkende gebouw bezoeken. Een bezoek aan de Reichstag is gratis. Na een bijna onvermijdelijke wachtrij en de veiligheidscontrole wordt je per lift naar boven gebracht. Het uitzicht vanaf het dak over Berlijn is prachtig, ook de koepel op het gebouw is indrukwekkend. In de koepel vind je een expositie over het Rijksdaggebouw. Om de Rijksdag te bezoeken moet je je minimaal drie werkdagen voor je bezoek via internet aanmelden.
- Alexanderplatz is een belangrijke plek in Berlijn om te winkelen, uit te gaan (bioscoop) en is omringd met een aantal bezienswaardigheden zoals de Fernsehturm, de Marienkirche en het Rotes Rathaus. Hier vind je ook grote filialen van warenhuis Galeria Kaufhof, kledingketen C&A en de elektronicagiganten Saturn en MediaMarkt.
- de statige straat Under der Linden is een aaneenschakeling van prachtige gebouwen. Een wandeling door deze straat is een must voor iedere Berlijnbezoeker. Het mooiste is als je de straat aan de oostzijde inloopt, vanaf de kant van Alexanderplatz. Je passeert onderweg de Humboldt universiteit, het Duitse Historische museum, de Dom van Berlijn, de Staatsoper en het Altes Palias. Een must onderweg is de Bebelplatz, één van de meest fotogenieke pleinen van Berlijn. In het westen eindigt Under der Linden bij de Pariser Platz met de indrukwekkende Brandenburger Tor en het dure Adlon hotel
- op Museuminsel (museum eiland) vind je een aantal musea zoals het populaire Pergamon Museum, het Altes Museum, het Neues Museum en het Bodemuseum. Aan de zuidkant van het eiland vind je de Berliner Dom. Deze in de negentiende eeuw gebouwde kathedraal is tegen betaling te bekijken. Indrukwekkend is het uitzicht vanaf de buitenkant van de koepel. Wie niet van smalle trapjes houdt kan dit beter aan zich voorbij laten gaan.
- de Fernsehturm (televisietoren) van Berlijn is met een hoogte van 365 meter het hoogste bouwwerk van de hoofdstad. De toren is in 1969, tijdens de Koude Oorlog, gebouwd en is nu een bepalend deel van het uiterlijk van centraal Berlijn. Tegen betaling kun je op een hoogte van 203 meter genieten van het uitzicht over de stad.
- het natuurhistorisch museum (Museum für Naturkunde) heeft een enorme verzameling aan natuurhistorische objecten. Op dit gebied is het museum één van de grotere musea wereldwijd.
- het voormalige jachtterrein Tiergarten is nu het groene hart van Berlijn
- de Potsdamer Platz is altijd een belangrijke plek geweest binnen Berlijn. Voor WO II was het een belangrijk uitgaansgebied, tijdens de oorlog is het plein vrijwel geheel verwoest. Het moderne Potsdamer Platz is een verzameling van gebouwen die een hoogstandje vormen op het gebied van hedendaagse architectuur. Met het zinnenprikkelende Sony Center heeft dit gebied weer een rol gekregen in het dagelijks leven van de lokale mensen. Hier vind je onder andere een grote bioscoop en het Filmmuseum van Berlijn. De terrasjes onder de fraai vormgegeven glazen koepel zijn sfeervol en goed bezocht.
- Checkpoint Charlie aan de Friedrichstrasse is een vroegere grensovergang tussen Oost- en West-Berlijn. Voor buitenlanders was dit de enige grensovergang. De plek is nog hetzelfde gebleven, de omgeving is totaal veranderd. Vroeger kwam men in een soort van sluis vol controles terecht, uitgesmeerd over een relatief grote oppervlakte. Wat je nu nog kunt zien is een replica het het wachthuisje, kompleet met zandzakken en waarschuwingsbord. Bij dit wachthuisje vind je vaak mensen die als soldaten verkleed zijn waarmee je, uiteraard tegen betaling, op de foto kunt gaan
- Bij Checkpoint Charlie vind je het Mauermuseum. Hier vind je allerlei foto’s en voorwerpen over de muur. Interessant is om te zien op welke manieren men probeerde van Oost-Berlijn naar het vrijere West-Berlijn te vluchten
- Een ander museum dat herinnert aan de tijd van de DDR en de tweedeling is het DDR-museum dat je vindt aan de Karl-Liebknecht Strasse 1, langs de Spree ten oosten van de Dom. Het is een klein museum dat door de vaak aanwezige schoolkinderen druk is. Toch is het interessant en leerzaam om een kijkje te nemen in hoe de mensen ten tijde van de DDR leefden in Oost-Berlijn. Plan hier geen hele middag voor in, maar pik een bezoekje mee als je toch in deze mooie buurt bent
- de Muur van Berlijn heeft zo'n 28 jaar Oost-Berlijn en West-Berlijn fysiek van elkaar gescheiden. Na de val van de muur in november 1989 is het grootste deel van de ruim 45 kilometer muur gesloopt. Kleine stukjes vind je terug in souvenirwinkels, sommige grotere stukken staan verspreid over de stad. Een plek waar je maar liefst 1,3 kilometer muur vindt is aan de Mühlenstrasse in de wijk Friedrichshain-Kreizberg. Deze East Side Gallery is inmiddels een internationaal monument voor de vrijheid. In het jaar 1990 hebben ongeveer honderd artiesten van de hele wereld de muur versierd met beschilderingen. Veel van de oorspronkelijke beschilderingen zijn in de periode 1990-2000 beschadigd door erosie en vooral door graffiti en vandalisme. Inmiddels is een groot deel van dit unieke kunstwerk gerestaureerd. Op veel plaatsen in Berlijn is door middel van basaltkeien (kinderkopjes) in het straatplaveisel aangegeven waar De Muur zich bevond
- Berlijn bezoeken kan niet zonder curryworst te eten. Deze worst met currysaus kun je op vrijwel iedere hoek van de straat bestellen. De curryworst wordt altijd geserveerd met brood of friet. In 2009 opende zelfs een speciaal Curryworst Museum haar deuren in Berlijn. Dit Deutches Currywurst Museum laat je alles weten over deze lokale lekkernij. Uiteraard kun je de verschillende varianten hier (tegen betaling) ook proeven
- volgens mij en vele anderen het mooiste plein van Berlijn is de Gendarmenmarkt. Aan dit plein in het stadsdeel Mitte wordt je omringd door drie prachtige gebouwen. Centraal staat het concertgebouw, geflankeerd door de Franse Dom aan de noordzijde en de Duitse Dom een de zuidzijde. Op het plein zelf vind je een paar terrasjes. Een prachtig plekje om eventjes van een lekker drankje te genieten. Op deze locatie vind in december ook een sfeervolle Kerstmarkt plaats.
- een redelijk groot deel van de Friedrichsstrasse is een belangrijke winkelstraat. De verscheidenheid aan winkels is vrij groot, tussen de winkelpanden door vind je wat koffiehuizen en fastfoodrestaurants zoals McDonalds. Een must is de Berlijnse uitvoering van Galeries Lafayette, gelegen aan nummer 23. Vooral de parfumafdeling is indrukwekkend.
- een voor Berlijn nog bekender warenhuis is KaDeWe, voluit Kaufhaus des Westens geheten. Dit grootste warenhuis van Duitsland bestaat al sinds 1907 en heeft altijd grote aantallen kooplustigen weten te trekken. De naam is oorspronkelijk gebaseerd op de geografische ligging in de stad (in de westelijke helft), maar kreeg ten tijde van de deling van Berlijn een extra betekenis. Voor shop-a-holics is een bezoek aan de zestig duizend vierkante meters aan winkeloppervlakte een must.
- een modern winkelcentrum dat druk bezocht is, is de Potsdamer Platz Arkaden. Dit winkelparadijs herbergt vooral filialen van de bekende ketens. Hoewel het wel drukbezocht is kun je dit niet iets typisch Berlijns noemen
- Berlijn kent geen grachtenstelsel zoals Amsterdam, maar rondvaarten over de Spree en andere waterwegen vormen een zeer populaire toeristische attractie in Berlijn. Vooral in de zomermaanden zie je de ene na de andere rondvaartboot voorbijkomen
- Berlijn is de stad van de beren. In de vlag van Berlijn vind je een zwarte beer terug, maar ook in de straten wordt je vaak geconfronteerd met beren. Geen levende bruine beren die als circusact gebruikt worden, maar kunstberen die je op diverse plekken terugvindt. Deze United Buddy Bears verschenen in 2001 en 2002 op straten en pleinen van Berlijn. Deze beren zijn door kunstenaars beschilderd en worden regelmatig geveild ten bate van Unicef. Van de grote varianten op straat kun je in de winkels een kleine replica kopen zoals je bij ons de beschilderde koeien in menig winkel tegenkomt
- erg populair bij locals zijn de vele stadsstrandjes, die vooral langs de Spree te vinden zijn
- als je tijd over hebt moet je het nabijgelegen Potsdam bezoeken. Apart om te zien is de Hollandse Wijk in de binnenstad van Potsdam
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "meer Berlijn"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Berlijn

 

Wist je dat... ... het bij ons zo populaire broodje Döner haar oorsprong waarschijnlijk gevonden heeft binnen de Turkse samenleving van Berlijn en niet in Turkije
... Berlijn sinds 1990 de hoofdstad is van het herenigde Berlijn
... economisch gezien er nog steeds verschillen zijn tussen de twee voormalige helften van Berlijn
... Berlijn erg populair is als bestemming voor een schoolreis voor oudere scholieren
... de bewering dat John F. Kennedy met zijn uitspraak “Ich bin ein Berliner” feitelijk gezegd zou hebben dat hij een Berlinerbol is, niet juist is. Dit gerucht wordt door Engelstalige media nog steeds verspreid maar zou volgens Duitse taalkundigen nergens op gebaseerd zijn
... bier op straat of in de metro drinken in Berlijn de gewoonste zaak van de wereld is
... Adolf Hitler in Berlijn zelfmoord pleegde op 30 april 1945
... de typische verkeerslichtmannetjes (Ampelmänchen) die je in heel Berlijn ziet van oorsprong uit Oost-Berlijn komen en iets typisch Berlijns zijn
... je zelfs een speciale Ampelmänchen-winkel hebt met allerlei souvenirs gebaseerd op het typische verkeerslichtmannetje met hoed en snelle benen
Cultuur  
Zomerzonbestemming (geen echte bestemming voor een zonvakantie)
Winterzonbestemming  
Wintersportbestemming (in de stad kun je niet wintersporten)
Uitgaan (levendig)
Winkelen  
Stranden (stadsstranden)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil (voor een Europese hoofdstad vrij gunstig)
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

© Landenportal.nl

 

 

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl