Over Landenportal.nllinkpartnersadverterencopyrightdisclaimer & cookies contact 

U bent hier: Landenportal.nl / Azië / Indonesië / Bali

Kies hierboven je bestemming
regel uw reis:
auto huren
handige sites (tip)
hotels
huisje huren
kamperen
last minutes
reisorganisaties

reis- en annuleringsverzekering
schoolvakanties
speciale reizen

stedenreizen
visum regelen
vliegtickets

wintersport
winterzon
zomervakantie

meer Bali
bezienswaardigheden Bali
beste reistijd zonvakantie
het klimaat van Bali
Bali nieuws & tips
Bali voor beginners
Bali reisadvies
wikipedia
winterzon op Bali
Meer links

Landenportal Startpagina

De allerbeste links over diverse onderwerpen vind je op de Landenportal Startpagina.
De links zijn ingedeeld per land of onderwerp, met duidelijke rubrieken per pagina.
Paginasponsor:
Deze pagina heeft nog geen sponsor.

Praktische informatie over Bali
Bali is een vulkanisch eiland gelegen tussen Java en Lombok; behorende tot de Sunda-eilanden. Het is een thuishaven voor de Hindoeïstische gemeenschap van Indonesië en heeft daardoor een heel ander karakter als de rest van het land. Mede daardoor heeft het eiland al tijden lang een magnetische aantrekkingskracht voor toeristen die hier met volle teugen van kunst, dans en muziek komen genieten. Het eiland Bali heeft als lokale hoofdstad Denpasar (vroeger Badung genoemd) waar men ook de luchthaven kan vinden. Verlaat je deze hoofdstad, dan kom je terecht in een oase bestaande uit mangrovebossen, tropisch oerwoud en savannes. Rond het eiland bevinden zich prachtige koraalriffen die vooral geliefd zijn bij duikers en snorkelaars. Op het vaste land wemelt het van de tempels tussen de mooie terrasvormige groene rijstvelden die over het gehele eiland te vinden zijn.
Bali is dankzij het warme klimaat, de prachtige stranden en de vele bezienswaardigheden zoals het Gunung Kawi complex een populaire vakantiebestemming onder Nederlandse toeristen. De verbintenis tussen Indonesië en Nederland draagt ook bij aan de populariteit van het eiland. Nederlanders worden door landgenoten met Indisch bloed warm gemaakt voor deze prachtige tropische bestemming. Bali is een plek waar Nederlanders tijdens ons eigen koude winterseizoen graag naartoe vliegen om te genieten van een winterzonvakantie. Hoewel het weer tijdens onze winterperiode niet de allerbeste reisperiode is, is het in vergelijking met het koude Europa een zomers paradijs. Nederlanders ontdekten Bali al als vakantiebestemming in de jaren twintig van de vorige eeuw. Landgenoten die toen op andere Indonesische eilanden woonden, reisden voor hun vakantie toen al naar Bali.

Reizen naar Bali Een Bali vakantie begint altijd met een lange reis per vliegtuig. De snelste manier om van Nederland naar Bali te reizen is met gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen zoals KLM, Malaysia Airlines, Singapore Airlines en Garuda. Vanuit andere Aziatische bestemmingen is het ook mogelijk om met andere maatschappijen in Bali te geraken. Een populair voorbeeld hiervan is de lokale prijsvechter Air Asia. Indien je een vluchtschema hebt met één of meerdere overstappen dan moet je rekening houden met langere reistijden, soms veel wachten en niet zelden ook gezeul van (hand)bagage. KLM biedt een route aan naar Denpasar die een tussenlanding heeft in Singapore. Er is dan geen sprake van overstappen, maar van een tussenlanding waarmee je met hetzelfde vliegtuig doorvliegt richting Bali.

BALI AANBIEDINGEN
VAN
TUI

 

Vluchttijd Een vlucht vanuit Nederland naar Bali heeft een minimale reistijd van 17 uur. Afhankelijk van de maatschappij waar je mee vliegt en de route kan de reistijd oplopen tot meer dan een etmaal. Als je vanaf Schiphol, Brussel of Düsseldorf vertrekt zal je vrijwel altijd 1 overstap moet maken.
Overnachten In Bali is er voor elk wat wils, van leuke gemoedelijke guesthouses voor de backpackers tot aan met luxe overladen 5 sterren hotels voor de toeristen met wat meer wensen. Prijzen lopen uiteen van vanaf 5 euro voor een simpele slaapplaats tot ongeveer 40 euro voor een kamer in een hotel. Voor wie echt flink wil uitpakken kan men ook terecht in super de luxe villa’s van ettelijke honderden euro’s. Dus wie op zoek is naar een plek om te overnachten in Bali zal daar zeker in slagen.

Denpasar is de hoofdstad van Bali en de toegangspoort tot het eiland voor als je een vakantie, vliegticket of rondreis Bali hebt geboekt. De meeste toeristen gaan direct vanaf de luchthaven naar hun bestemming op het eiland. Is daar echter geen gelegenheid voor, dan zijn er genoeg hotels in Denpasar waar je die eerste nacht door kunt brengen. Je hoeft je in Denpasar niet te vervelen want er zijn voldoende bezienswaardigheden, leuke winkeltjes en restaurants.

Reizen in Bali Het verkeer in Denpasar kan zeer hectisch zijn. Zodra je deze stad verlaat zal de verkeersdrukte enorm afnemen. Er zijn genoeg manieren om je met het openbaar vervoer over Bali te verplaatsen. Dit vereist van tevoren wel wat puzzelkunsten. Zelfs het internet biedt hierin niet altijd de uitkomsten die je zoekt. De meest makkelijke manier is om per taxi te reizen. Die vervoert je van de ene naar de andere locatie. De taxi’s op Bali zijn niet de meest veilige. Reis je telkens korte stukjes dan is het beter om van een bluebird-taxi gebruik te maken. Deze zijn in de regel goedkoper. Ook kun je je goed verplaatsen met de minibus of Bemo’s genoemd. Het nadeel hiervan is dat je vaak meerdere keren moet overstappen om bij je bestemming te komen. Je verbaast jezelf hoeveel mensen er in zo’n busje kunnen.

Een andere leuke manier om het eiland te verkennen is met de motorfiets. De leukste plek hiervoor is het gebied rond Ubud. Er rijdt hier amper ander verkeer. Je kunt op deze manier in volle rust de prachtige tempels en het mooie landschap in de omgeving verkennen. Ook tot de mogelijkheden behoort het huren van een fiets. Hierbij kun je ongestoord kunt genieten van het landschap en makkelijker contact legt met de dorpelingen. Een auto huren in Bali kan natuurlijk ook, echter is dit niet aan te raden als je nooit in Azië hebt gereden. Dit vooral vanwege het feit dat je rekening moet houden met scooters die je van alle kanten inhalen. Wil je toch met de auto gaan waarbij jezelf je reistempo bepaalt, huur er dan één met chauffeur. Hiervoor kun je de eerder genoemde taxi’s gebruiken. Het inhuren van een taxi voor een dagtour tegen een vooraf afgesproken tarief is vrij gebruikelijk in dit deel van de wereld.


 

Douane & documenten Een geldig paspoort is vereist. Voor toeristen en zakenreizigers dient het paspoort bij aankomst minimaal 6 maanden geldig te zijn. Sommige bronnen melden nog steeds 3 maanden voor toeristen, maar de ambassade van Indonesië vermeld duidelijk zes maanden op haar website.
Houders van een Nederlands paspoort hebben voor een verblijfsduur van maximaal 30 dagen geen visum meer nodig. De luchthaven van Bali (Denpasar Airport) is één van de locaties waarvoor deze regeling geldt. Deze vrijstelling geldt sinds 9 juni 2015.

Mocht je langer dan 30 dagen in Indonesië willen verblijven, via een andere plek Indonesië binnenkomen of voor zaken naar Indonesië reizen, dan heb je nog wel een visum nodig. Deze kun je aanvragen bij de Indonesische Ambassade in Den Haag. Deze geeft je ook het recht om te werken. Je kunt dit ook door gespecialiseerde visumkantoren laten doen.
Reisseizoen & klimaat Bali heeft net als de rest van Indonesië een tropisch klimaat. Kenmerkend voor dit klimaattype zijn de hoge temperaturen en de eveneens hoge relatieve luchtvochtigheid. De zon schijnt zeer frequent. Het droge seizoen loopt van half april tot half november. De zon schijnt dan volop en de relatieve luchtvochtigheid bedraagt gemiddeld 70 tot 80 %. De gemiddelde dagtemperatuur ligt deze periode rond de 30 graden Celsius. De zeewatertemperatuur is deze periode ongeveer 27 graden Celsius. Het regenseizoen (de moesson) begint half november tot duurt tot half april . Dit seizoen is over het algemeen aangenamer omdat de luchtvochtigheid een stuk lager is en er verfrissende buien vallen aan het einde van de dag. Meestal komen die na 4 uur in de middag voor.
Meer info: alles over het klimaat van Bali

Op de Bali zonkalender kun je precies per maand zien wat de beste maanden zijn voor een zonvakantie naar Bali.
 

Klimaattabel

Maand

Gemiddelde
dagtemp.
in °C
Gemiddelde
nachttemp.
in °C
Zonuren
per dag
Dagen neerslag per maand Temp. zeewater
in °C
januari 30 23 7 25 29
februari 30 23 7 24 29
maart 31 23 8 24 29
april 31 22 9 15 29
mei 31 21 9 10 28
juni 30 21 9 11 28
juli 30 20 10 12 27
augustus 31 20 10 13 27
september 31 21 10 10 27
oktober 31 22 10 15 28
november 31 23 9 19 29
december 31 23 8 23 29
Geld De monetaire eenheid in Bali is de Rupiah. De koers ervan is erg grimmig. Grote banken zijn er weinig te vinden in Bali, dus is het er redelijk gewoon dat je je geld wisselt bij wisselkantoortjes (Money Changers) of in je eigen hotel. Houd er rekening mee als je cash geld meeneemt dat het er ongeschonden uitziet, dus zonder te veel kreuken en/of vlekken. De euro wordt er graag aangenomen om te wisselen. Mocht je toch gebruik willen maken van een bank, houd er dan rekening mee dat die vaak maar op werkdagen tot 12 uur geopend zijn. Geldautomaten zijn flink in opmars in de grotere steden. Creditcards kunnen vaak alleen maar gebruikt worden in de grotere winkels en hotels. Probeer als je landt op Denpasar op de luchthaven eerst wat geld te wisselen of pinnen zodat je de eerste dag makkelijker door komt met je eerste uitgaven. Houd er rekening mee dat er buiten Europa veel geskimd wordt. Bij veel banken moet je je betaalprofiel tijdelijk aanpassen naar ‘wereld’ om te kunnen pinnen op Bali. Doe je dat niet dan kun je geen geld opnemen.
Fooien Een belangrijke bron van inkomsten van de lokale bevolking komt uit fooien. Deze is niet verplicht, maar wel gebruikelijk. Het is tevens een blijk van waardering. In de grotere hotels wordt er vaak al bedieningsgeld doorberekend. Sommige (betere) restaurants doen dit ook. Let daarom goed op je rekening voordat je een fooi achterlaat.
Fooien geven doe je aan chauffeurs, gidsen, bediening en wie je op dat moment nodig acht.
Tijdsverschil In Bali is het tijdens onze wintertijd 7 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd (eind maart t/m eind oktober) is het tijdsverschil 6 uur.
Feestdagen Omdat er meerdere tijdskalenders gevoerd worden liggen vele feestdagen niet vast. Veel van deze dagen (gebaseerd op de maankalender) zullen elk jaar gemiddeld 10 dagen naar achter verschuiven.

Hieronder een overzicht van de nationale feestdagen in Bali:

1 januari Nieuwjaarsdag. Gekenmerkt door straatfestivals en carnavals.
17 augustus Nationale Onafhankelijkheidsdag
25 december Kerstdag

De volgende feestdagen zijn variabel doordat deze vallen in andere kalenders zoals de maankalender, Chinese en Islamitische kalenders:
Geboortedag Profeet Mohammad
Chinees Nieuwjaar
Dag van de stilte (zeer belangrijk omdat het openbare leven echt stil ligt)
Goede Vrijdag
Pinksteren
Geboortedag Boeddha
Isra Mi’raj hemelvaart Profeet Muhammad
eerste Suikerfeestdag
tweede Suikerfeestdag
Offerfeest
Islamitisch Nieuwjaar

Taal De officiële taal op Bali is Indonesisch. De meest gesproken taal is het Balinees Maleis. Ook wordt er in grote getale immigrantentalen gesproken zoals het Indonesisch en het Chinese Mandarijn. Het Engels wordt ook veel gesproken mede door de eisen van de toerisme-industrie op het eiland. Nederlands wordt er amper gesproken op Bali.
Gezondheid Uiterlijk 2 maanden voordat je naar Bali gaat dien je je inentingen te hebben gehaald. Welke dat zijn, is per individu verschillend. Advies hierover vraag je bij een (gespecialiseerde) arts of ziekenhuis zoals de Travel Clinic van het Rotterdamse Havenziekenhuis. Het is handig in gevallen van reizigersdiarree een antibiotica kuur van norfloxacin, ciprofloxacin of azithromycinbij te hebben. Vraag je dokter om een kuur of koop het bij een Indonesische apotheek in de grote stad (vrij verkrijgbaar). De betere ziekenhuizen zijn te vinden in grotere steden, waar men eveneens terecht kan in de privéklinieken.

Drinkwater
In Bali is het water niet geschikt om uit de kraan te drinken. Het water is er slecht van kwaliteit en erg bitter. Als je leidingwater drinkt leidt dit waarschijnlijk tot buikkrampen en/of hoofdpijn. Aangeraden wordt dus om alleen water uit flessen te drinken.

Hieronder een lijst van vaccinaties waarvan de eerste 3 in veel gevallen worden aangeraden:
DTP
Deze vaccinatie wordt aanbevolen voor alle reizigers naar dit land.
Hepatitis A
Deze vaccinatie wordt aanbevolen voor alle reizigers naar dit land.
Buiktyfus
De buiktyfusvaccinatie wordt meestal aanbevolen bij een reisduur van 2 weken of langer voor alle reizigers naar dit land. (bij verblijf langer dan 2 weken)

Hier onder een lijst wat er eventueel ten sprake kan komen:
Hepatitis B
Het vaccinatieadvies is persoonsgebonden. Bespreek met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie voor u zinvol is.
Malaria
In sommige gebieden van Indonesië komt malaria voor, echter in Bali niet. Probeer jezelf beschermen tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Laat je daarom adviseren door een (huis)arts of GGD.
Tuberculose
In dit land bestaat een verhoogd risico op tuberculose. Bespreek met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie of controle op besmetting voor u zinvol is.
Knokkelkoorts
In dit land komt knokkelkoorts voor (dengue). U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten.
Rabiës
In dit land kan rabiës bij zoogdieren voorkomen. Vermijd contact met zoogdieren. Bespreek met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie voor u zinvol is.
Japanse encefalitis
In dit land kan Japanse encefalitis voorkomen. Het vaccinatieadvies is persoonsgebonden. Bespreek dit van te voren met een deskundig arts. Echter voor Bali wordt de vaccinatie alleen in bepaalde (zeldzame) gevallen aangeraden.
Mazelen
In dit land bestaat een verhoogde kans op mazelen. Vaccinatie wordt aanbevolen voor iedereen die vanaf 1965 is geboren en geen mazelen heeft gehad of niet volgens het Rijksvaccinatieprogramma is ingeënt. Vaccinatie wordt ook aanbevolen aan kinderen ouder dan 6 maanden die nog geen BMR vaccinatie volgens het Rijksvaccinatieprogramma hebben ontvangen.

Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het
Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.

Telefoon & GSM Het kengetal voor Bali is +62
Het kiesnummer voor Nederland vanuit Bali is 00131.
Dit wijkt af van 0031 wat in de meeste andere landen gebruikelijk is.

Mobiel bellen is met de meeste GSM-providers mogelijk. De dekking voor mobiele telefoons is over het algemeen zeer goed in Bali. Het advies is om lokaal een prepaid simkaartje te kopen (simPATI). Deze koop je al voor enkele euro’s. Aan deze kaartjes kun je beltegoed toevoegen. Als je er 50.000 Rupiah op zet dan kan je deze omzetten in 2 weken mobiel internet via 3G. Zo ben je in ieder geval verzekerd van goed internet voor het geval dat er geen goede draadloze internetverbindingen beschikbaar zijn. Volgens ingezetenen heb je met simPATI de beste 3G-dekking.

Post
De verzendtijd van post naar Nederland bedraagt ongeveer 10 dagen. Zorg wel dat je het aflevert op een postkantoor omdat brievenbussen op straat vaak niet worden geleegd. Let er ook op dat de beambte de postzegels ter plekke erop plakt en eventueel bestempeld.

Elektriciteit Het gangbare voltage is 220 Volt, waarbij er met dezelfde stekker en stopcontacten als in Nederland gewerkt wordt. Bij uitzondering kom je 110 Volts-netwerken tegen met afwijkende stopcontacten. In dat geval heb je een reisstekker / adapter nodig en moet je kijken of je apparatuur op 110 Volt aangesloten mag worden. Een stekkerblok meenemen is aan te raden omdat er soms weinig stopcontacten in een (hotel)kamer te vinden zijn.
Veiligheid Bali is een vakantiebestemming waar enkele veiligheidsrisico’s van toepassing zijn. Zo hebben er in de afgelopen jaren verschillende terroristische aanslagen plaatsgevonden. Er is in Zuidoost-Azië een verhoogd risico wat betreft terreurdreiging, dus waakzaamheid is gewenst. De Indonesische regering heeft veel maatregelen genomen om dit risico zo veel mogelijk te beperken.
Het land is redelijk recent twee keer getroffen door een tsunami. Bali ligt in de zogenaamde ‘Ring of Fire’. Dit is een gebied waar veel vulkaanactiviteit heerst. Waar toeristen zijn, zijn dieven. Plaats daarom je geld en waardevolle spullen in de kluis op je hotelkamer of in de kluis van het hotel. Zorg ervoor dat je altijd losgeld bij de hand hebt. Op die manier hoef je in de buitenlucht je portemonnee niet te openen zodat men niet ongewenst naar de inhoud ervan kan kijken. Diefstal kan voorkomen, dus let altijd goed op je spullen. Gewelddadige overvallen komen relatief weinig voor op Bali.

Noodnummers op Bali:
Ambulance: 118
Politie : 110

Actueel reisadvies? Bekijk het reisadvies voor Indonesië of bezoek de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Let op! - Tassenroof komt steeds vaker voor, dus zorg dat je je tas gekruist draagt.
- Eet in drukke restaurants waar het voedsel een hoge omloopsnelheid heeft en daardoor niet zo snel de kans krijgt om te bederven.
-Zorg dat je voldoende vocht tot je neemt (minimaal 2 á 3 liter per dag)
- Als je gaat zwemmen, houdt er dan rekening mee dat er sterke onderstromen zijn.
- Betaal binnenlandse vluchten zoveel mogelijk met je credit card omdat vaak de credit card getoond moet worden bij inchecken (policy bij sommige lokale maatschappijen)
- Als je Bali gaat verlaten moet je nog toeristenbelasting betalen. Dit bedraagt momenteel ongeveer 15 euro.
- Bij vertrek moet je de toeristen kaart (disembarkment/embarkment card) weer afgeven die je bij binnenkomst afgestempeld in je paspoort meegekregen hebt. Verlies van deze kaart betekent de kans op een flinke boete.
Tips (zien & doen) - Bezoek Ubud , de culturele hoofdstad van Bali. Veel kunstenaars hebben hier hun weg gevonden. Het museum Puri Likisan mag niet worden overgeslagen. In dit museum vind je veel houtsnijwerk en traditionele Balinese schilderwerken.
- Schaf een Balinese kalender aan waar ook alle religieuze activiteiten op genoteerd staan. Op deze manier hoef je door de veelvoud aan ceremonies er geen te missen.
- Neem een relatief goedkope spa behandeling. Deze behandelingen kan je vrijwel overal vinden. Ook kan je deze verkrijgen in de grote resorts. Verblijf je er niet , voor spa behandelingen ben je er altijd welkom.
- Zorg ervoor dat u met de dag van de stilte in uw accommodatie verblijft en informeer of er op deze dag door het hotel maaltijden verstrekt worden. Alle winkels en openbare instellingen zijn gesloten. Mede brand er ook geen licht. Niemand word toegelaten tot het eiland en van de aanwezige toeristen wordt ingetogen gedrag verwacht.
- Schaf bij aankomst een sarong aan (liefst geel) die je bij elk tempelbezoek kan gebruiken. Op deze manier respecteer je de lokale gewoontes. Ook voorkom je op deze manier bij een tempelbezoek er elke keer een te moeten huren.
- Bezoek de toeristische attracties zo vroeg mogelijk. De temperatuur is er dan nog veel aangenamer en lokale straatverkopers zijn er in minder getale aanwezig.
- Breng een bezoek aan Pura Besakih in het zuidwesten van Bali. Het is een heilig tempelcomplex dat bezocht kan worden door middel van een lange trap die eindigt op de berg waar de moedertempel ligt.
- Als je lokaal wilt eten, vraag bijvoorbeeld aan de chauffeur of lokale gastheer waar hij zou gaan eten. Geheid dat je op andere plekken terecht in plaats van in de toeristische restaurants.
-Afbieden op lokale prijzen is de normaalste zaak en wordt ook als gewoonte gezien.
-Maak een vroege boottocht met een lokale visser in Lovina Beach waar je met het opkomen van de zon dolfijnen aan je voorbij ziet trekken.
-Een gemiddelde Balinees is niet punctueel en zal een afgesproken tijd eerder zien als een richtlijn dan een harde afspraak.
-Huur een scooter of een fiets om een bezoek te brengen aan de mooie terrasvormige rijstvelden, waar je ongestoord kunt ontspannen in de oase van groen.
-Als je een auto huurt (wat geen aanbeveling is) is het misschien een tip om een oudere auto te huren waar al wat krassen en deukjes inzitten. De prijs is beter onderhandelbaar en je hoeft je minder druk te maken op eventuele schade. Gezien de wirwar van scooters de om je heen kunnen rijden.
-Bali is zeer geroemd om zijn mooie duikplekken gezien het in de zo genoemde koraaldriehoek bevind. Het is bekend om zijn rijke koraalleven en diversiteit aan vis- en diersoorten. Het beste kan je voor dit avontuur terecht in Nusa Penida en Candidasa.
-Golven wint zijn populariteit in Bali. In de laatste decennia zijn er een hoop golfbanen bij gekomen, waarvan de kwaliteit erg hoog is. Voordeel is dat ze vaak ook toegankelijk zijn voor niet-leden.
Meer tips? Bezoek de sites die je vindt onder "Meer Bali"

Top 10 bezienswaardigheden
De website www.top10bezienswaardigheden.nl biedt een overzichtelijke top 10 van de mooiste, leukste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden per land, stad, streek of eiland.
Ga naar de top 10 bezienswaardigheden van Bali

 

Wist je dat... ... Bali 60 religieuze feestdagen heeft.
... het onbeleefd is om met je linkerhand wat aan te pakken. Deze hand wordt gezien als onrein. Men wast zich hiermee. Drinken, eten en iemand aanraken doe je dan ook met je rechterhand.
... het openbaar vervoer goed is, maar dat het een kunst is om in de juiste bus te stappen.
... menstruerende vrouwen worden geacht tempels niet te betreden.
... er buiten de grote toeristische plekken amper gekoelde drank wordt verkocht. De lokale bewoners verkiezen lauwe boven gekoelde drank.
... men op Bali de mannen als betere koks beschouwd dan de vrouwen.
... men niet vies is van honden eten. Te koop lopen ze er niet mee. Zie je ergens op een kaart RT staan, hou er rekening mee dat zij dus ook hond serveren.
... je niet moet zwemmen in heilige bronnen. Dit kan je duur komen te staan in verband dat men dan reinigingsceremonies moet uitvoeren.
... je je bord niet hoeft leeg te eten. Het is ook netjes om dat dan ook niet te doen omdat men dan denkt dat je nog honger hebt. En je voorkomt daarmee als je bijvoorbeeld ergens op bezoek bent dat er nog meer eten wordt aangedragen.
... je geen lokaal kind over de bol moet aaien, omdat men dit ziet als het reinste deel van het lichaam.
... komen van drugs kan leiden tot de doodstaf.
... je je voeten beter naar beneden kunt houden. Deze worden gezien als onrein. Balinese baby’s worden in de beginfase van hun leven daarom altijd gedragen zodat zij de grond niet en daardoor rein blijven.
... je op vrijdag met moet uitkijken voor corrupte agenten. Zij proberen op deze dag vaak hun loon aan te vullen door niet vermoedende toeristen te beboeten.
... emoties tonen in het openbaar is erg ongepast. Dit geldt ook voor het met elkaar aan de hand lopen of kussen.
Cultuur  
Zomerzonbestemming (heerlijk tropisch weer)
Winterzonbestemming (houd wel rekening met buien)
Wintersportbestemming (onmogelijk)
Uitgaan (bij Kuta Beach)
Winkelen  
Stranden (prima stranden)
Kindvriendelijkheid  
Veiligheid  
Infrastructuur  
Prijspeil  
  Het aantal sterren kan variëren van 0 tot 5 sterren, waarbij 5 sterren heel positief is en 0 sterren negatief. Het gaat om een indicatie voor het gemiddelde van de betreffende bestemming. Eventuele opmerkingen staan erachter vermeld.

Gegevens onjuist of onvolledig? Geef het door via e-mail.

Op deze pagina...
Reizen naar...
Vluchttijd
Overnachten
Reizen in...
Douane & documenten
Reisseizoen & klimaat
Klimaattabel
Geld
Fooien
Tijdsverschil
Feestdagen
Taal
Gezondheid
Telefoon & GSM
Elektriciteit
Veiligheid
Let op!
Tips (zien & doen)
Wist je dat...
Diverse informatie

Ga naar de beginpagina van Landenportal.nl